KPN verhoogt per 1 juli prijzen van veel internetabonnementen met 2,6 procent

Vanaf 1 juli worden veel KPN-abonnementen duurder. De provider past vanaf die datum een inflatiecorrectie toe op alle internetabonnementen, met uitzondering van de relatief nieuwe Hussel-abonnementen. Het gaat om een verhoging van 2,6 procent.

Op het forum licht een moderator van KPN toe dat het gaat om het doorvoeren van een inflatiecorrectie van 2,6 procent op de internetabonnementen. Die verhoging wordt berekend op basis van de huidige maandelijkse basisprijs van het abonnement, zonder dat daarbij eventuele afgenomen prijzen voor individuele opties worden meegenomen. KPN-dochter Xs4all verhoogt de prijzen van zijn vijf internetabonnementen vanaf 1 juli met een euro per maand.

Het percentage van 2,6 procent is afkomstig van het CBS. Het bureau maakte begin dit jaar bekend dat de prijzen in 2019 gemiddeld met 2,6 procent gestegen zijn. Daarmee was het de hoogste inflatie in zeventien jaar. In een toelichting aan Tweakers noemt een woordvoerder van KPN de hierop gebaseerde prijsverhoging 'bescheiden' en 'de laagste prijsstijging in vijf jaar'. Volgens de woordvoerder gaat het gemiddeld om een prijsstijging van 1,50 euro.

De beltarieven voor vaste telefonie gaan omhoog met 1 cent, wat betekent dat het starttarief en de gesprekskosten van 0,14 naar 0,15 euro gaan. Bij het BelVrij PSTN-abonnement gaan die prijzen buiten de bundel van 15 naar 16 eurocent. De gesprekstarieven voor BelBasis veranderen niet. Verder worden de abonnementsprijzen voor Vast Bellen en een los Digitenne-abonnement met een euro per maand verhoogd. De verhogingen gelden niet voor mobiele abonnementen. Alleen de wijzigingen voor vaste telefonie gaan per 1 augustus in; de overige verhogingen gelden vanaf 1 juli.

De prijsstijgingen betekenen dat het in bepaalde gevallen vanaf 1 juli goedkoper kan zijn voor KPN-klanten om over te stappen op de in oktober vorig jaar geïntroduceerde nieuwe Hussel-abonnementen. Deze abonnementen worden namelijk niet getroffen door de prijsverhogingen. Wel gelden veelal andere voorwaarden bij de nog lopende, niet meer af te sluiten internetabonnementen van KPN, wat het prijsvoordeel weer teniet kan doen. Zo biedt KPN bij het afnemen een Hussel-abonnement met gecombineerde diensten niet meer de optie om een gratis Fox Sports-pakket af te nemen; dat was nog wel mogelijk bij het inmiddels niet meer af te sluiten KPN Compleet-abonnement.

Een jaar geleden kwam KPN ook met een prijsverhoging voor zijn internetabonnementen, waarbij de vier verschillende internetabonnementen elk met een euro per maand werden verhoogd. De prijsverhoging was een jaar geleden bij de oudere abonnementen, die momenteel nog altijd geldig zijn en al geruime tijd niet meer zijn af te sluiten, gemiddeld wat hoger en varieerde van 1,50 tot 3,50 euro.

KPN zegt dat de tarieven worden gewijzigd zodat het ook in de komende tijd verder kan investeren. Het bedrijf meldt dat daarmee de kwaliteit, stabiliteit en veiligheid van zijn producten en dienstverlening verder verbeterd kunnen worden. Klanten worden in de komende twee weken per brief geïnformeerd over de prijsstijgingen. Tot het moment dat de wijziging ingaat, kunnen klanten hun contract opzeggen.

Overigens bleek uit de recentste kwartaalcijfers dat KPN in het afgelopen kwartaal 48.000 klanten met vaste diensten verloor. Het totale aantal klanten ligt nu op 3,19 miljoen. Het bedrijf verklaarde dat door te wijzen op de felle concurrentie, onder meer van lokale glasvezelaanbieders in landelijke gebieden.

De provider voert ook een aantal wijzigingen door in zijn zenderaanbod voor televisie. Zo wordt de zender Crime & Investigation toegevoegd aan het basispakket.

Abonnement Oude prijs p/mnd (tot 1 juli) Nieuwe prijs p/mnd (vanaf 1 juli)
Internet €42,50 €43,61
Internet en TV Basis €52,50.- €53,87
Internet en TV €62,50.- €64,13
Internet en TV 4k €72,50.- €74,39
Oudere abonnementen
Internet Instap €43 €44,12
Internet Standaard €44 €45,14
Alles-in-1 Instap €54 €55,40
Alles-in-1 Standaard €72 €73,87
Alles-in-1 Premium €91 €93,37

Door Joris Jansen

Redacteur

06-05-2020 • 12:25

316 Linkedin

Lees meer

Reacties (316)

-13160308+1156+216+30Ongemodereerd135
Wijzig sortering
Van de zotte dat KPN deze prijsstijging een inflatiecorrectie noemt.

De gem. inflatie wordt berekend aan de hand van tal van factoren, inclusief prijsdalingen.
Omdat bijv. auto's en brood 2,6 procent duurder zijn geworden betekent dat nog niet dat de kosten van KPN navenant zullen stijgen. Kolder ! De kosten voor KPN zouden zelfs kunnen dalen ! Gewoon een ordinaire prijsverhoging door het gebrek aan concurrentie, niets meer en niets minder, onder het mom van... Je kunt toch nergens anders heen, alleen naar Ziggo, die traditiegetrouw dezelfde prijsverhoging gaat doorvoeren. (Ja, je kunt naar een andere glasvezelprovider, die vervolgens gewoon hetzelfde KPN netwerk gebruikt)...

Natuurlijk investeren ze, maar dat wil nog niet zeggen dat daar een prijsverhoging voor nodig zou zijn. In tegendeel.

En vergeet vooral niet dat ze naast deze basiskosten alle bijkomende kosten (Soms met honderden procenten) hebben verhoogd, de afgelopen jaren. Voorbeelden : Waar je vroeger met glasvezel gratis door je hele huis een televisiesignaal had (DCB via Glasvezel!!) is er nu alleen nog ip-tv, waar je een speciaal kastje voor nodig hebt. Extra kastje nodig ? Betalen ! Wilt u opnemen ? Betalen !

Mijn eerste (zelfstandige) glasvezelprovider gaf gewoon naast de internet/telefoonverbinding een DCB signaal door waarop alles te ontvangen was. Toen deze werd overgenomen door KPN werd dit gewoon uitgezet en kreeg je een IP-TV kastje, waar je 2 jaar later opeens voor mocht betalen).

Enkele jaren geleden kreeg ik bij het afsluiten van een nieuw abbo nog GRATIS DRIE! TV-kastjes, waar ik ook nog eens gewoon mee kon opnemen. De kosten voor bellen (vaste tel) worden steeds duurder, terwijl er gebruik wordt gemaakt van IP telefonie, STUKKEN goedkoper dan de koperlijn van vroeger. Ter vergelijking; ik betaal 0,09 cent per min. voor mijn prepaidje van het kruidvat (Ook KPN -zucht-) terwijl ik via KPN maar liefst 15 cent mag betalen (Voor een veel goedkopere techniek).

Een Internet/TV aansluiting is in Nederland gewoon veel te duur door het gebrek aan concurrentie, helemaal als je daarnaast nog enkele "extra's" wilt. (Die vroeger, toen er nog wél concurrentie was, gewoon gratis waren).

Laat je niet gek maken door bla/bla over investeringen en inflatie, deze worden ruimschoots gedekt door de huidige prijzen. Maak je eerder boos om de kwablijkelijk "stilzwijgende afspraak" met Ziggo om braaf elk jaar elkaar te volgen met een prijsverhoging...
Ik betaalde 99 gulden voor een 8mbit verbinding, ik betaalde 99 euro voor een 20mbit verbinding, ik betaalde 89 euro voor 50mbit verbinding, ik betaal nu 79 voor een 120mbit verbinding.

Te duur door gebrek? Geen idee, maar ik betaal steeds minder, voor meer.
dus je betaald nu +/- 175 gulden voor 120mbit.. hoe is dat minder (zelfs met inflatie)?
Alle bedragen die je noemt zijn te duur. Wie betaald er nou 79,- voor een 120mbit lijn? 8)7
Dat ligt er aan wanneer hij die 8Mbit lijn afnam, als hij in 1991 dat afnam voor fl99,00, dan is dat met inflatie correctie nu duurder dan €79. En wat betreft €79 voor 120Mbit. Als je bv. in Almere woont waar Tweak 1Gbit kan leveren voor €41 dan is dat erg duur, als je echter in een gebied woont waarbij normaal alleen ADSL leverbaar is en verder niets dan hoeft dat niet zo heel duur te zijn (daar staan mogelijk andere kosten besparingen tegenover). Hell, er zijn plekken waar amper internet geleverd word omdat het zelfs aan de max afstand tot centrale zit van ADSL...
Maar dan kun je ook niet concluderen dat ISP's niet te duur beginnen te worden omdat je zelf tot een uitzondering behoort en geen enkele andere opties hebt.. je betaald al jaren teveel vanwege je locatie.

In verreweg de meeste gebieden heb je de opties: VDSL, Pair-bonded VDSL, Kabel of Glasvezel. En in veel buitengebieden kun je zelfs overgaan tot een 4G optie.

Ik zat vorig jaar nog bij XS4ALL en toen betaalde ik 65,99 voor 190mbit pair-bonded VDSL (incl tv). Waarbij XS4ALL één van de duurste is, dus ja.. ik vind 79,- voor 120mbit wel stevig.

[Reactie gewijzigd door quintox op 7 mei 2020 10:37]

Kijk is bij tweak.nl of t-mobile.. dan bestaal je nu echt te veel :)
Niet bepaald, DSL haal ik nog maar 27 mbit, dus die 2 zijn per definitie al veel te duur ;)
Gebrek aan concurrentie? Mwah, KPN is al veel klanten verloren aan o.a. T-Mobile, Online.nl (en dat is te merken bij deze partijen, 2 maanden wachten tot oplevering, snelheden die inkakken, etc) en Ziggo. Veel mensen die jaarlijks overstappen om de korting mee te pakken.

Juist omdat er niemand meer belt via de vaste lijn gaan de tarieven omhoog. Zou heel Nederland braaf nog via de vaste lijn bellen, dan kregen ze daar wel meer inkomsten van dan die ene euro extra nu. Maar mobiele abonnementen worden ook steeds goedkoper, je zou gek zijn om nog uren via de vaste lijn te bellen.

Nederland is nog redelijk goedkoop met internet en TV. Kijk eens naar België/Duitsland of de US. Daar is het pas duur.

Ik maak me overigens niet kwaad hierover. Je kan nu overstappen en T-Mobile is z'n messen al aan het slijpen. Die komt wel met een tegenactie.
Appels niet met peren gaan vergelijken.
US/Duitsland : Hoeveel glasvezelkabel denk je dat ze daar moeten trekken ?? en Rotsen/Bergen ??
In Nederland zijn de "afstanden" verwaarloosbaar in vergelijking tot veel andere landen.
België ? Ook te weinig concurrentie.

online.nl ? En van wiens glasvezelnetwerk denk je dat die gebruik maken ?
Met een eigen netwerk hadden ze waarschijnlijk nog veel goedkoper gekund...
En dat is direct het probleem. Daar worden hoge tarieven gevraagd terwijl er niet eens glasvezel naar die afgelegen gebieden wordt getrokken. Op het Duitse platteland zijn er ISDN snelheden te krijgen via DSL. Kabel ligt er niet eens. En daar rekenen ze dan alsnog 45 euro voor voor net niks.

Online.nl heeft een eigen backbone en al het verkeer wordt (via de KPN lijnen, dat wel) afgeleverd op de AS van Online. Als online (en T-Mobile/Tele2) zelf ook landelijk glas gaan aanleggen, dan zal het niet veel goedkoper worden dan nu. Anders hadden ze al lang glasvezel aangelegd. Als ze willen kunnen ze echt wel glasvezel naar de wijkcentrales trekken zoals Tweak doet. Maar dat doet T-Mobile al jaren niet meer. Anders waren er nu wel meer ODF gebieden geweest.
Kleinere partijen willen wel glasvezel aanleggen, maar beschikken over minder middelen als geld en politieke lobby. Het duurt regelmatig te lang voordat hun plannen van de grond komen, en/of die worden doorkruist door KPN. Een grote partij als T-mobile zou daar minder last van hebben, maar is denk ik niet zo happig op investeren in netwerken. Het rendement is te laag en de afschrijving te lang, daar houden aandeelhouders niet van. Ook is het maar de vraag hoeveel klanten je krijgt: volgens de laatste telecommonitor neemt minder dan de helft van de huishoudens waar glasvezel is aangesloten ook een glasvezel abonnement af.
De concurrentie is in ieder geval beperkt. KPN verloor klanten in 2019 en het eerste kwartaal 2020 ruim 100.000 klanten. In aantal is dat veel, in percentage valt het mee: ze hebben nog 3,19 miljoen vast internet klanten over. Ziggo kreeg er in 2019 wel klanten bij. Samen hebben KPN en Ziggo 85% à 90% van de markt in handen, de grootste concurrent T-mobile nog geen 10%.

Naast hun beperkte marktaandeel, kunnen concurrenten van KPN en Ziggo lang niet overal diensten aanbieden via hun eigen netwerk. Zowel kabel- als glasvezelnetwerken van derde partijen zijn lokaal of hoogstens regionaal. Op hun (deels) eigen netwerk kan een T-mobile of Tweak goedkoper glasvezel aanbiden dan KPN, maar dit kan dus lang niet overal.

Verplichte openstelling van de KPN- en Ziggo netwerken is onlangs door de rechter van tafel geveegd. T-mobile had graag diensten via de kabel willen aanbieden; ze hadden dan in één klap in het grootste deel van het land snel internet kunnen aanbieden, en de beide andere partijen tegen elkaar kunnen uitspelen. Maar dat feest gaat dus niet door.

Deze markt heeft veel kenmerken van een duopolie. Beide grote aanbieders hebben daarin meer belang bij het voortbestaan van het evenwicht dan bij harde concurrentie. Je kunt dus spreken van een gebrek aan concurrentie. Dat ziet de politiek ook in, en er komt wetgeving aan om openstelling van netwerken af te dwingen.
Wat is dan wel een rechtvaardige prijsbeleid?

Grotere (na frequentieveilingen bijvoorbeeld) en kleinere prijsverhogingen?
Eh... Frequentieveiling voor glasvezel/kabel ??

Een "rechtvaardig prijsbeleid" ? Simpel: Meer concurrentie !
Op het forum licht een moderator van KPN toe dat het gaat om het doorvoeren van een inflatiecorrectie van 2,6 procent op de internetabonnementen
Gaat KPN ook een deflatiecorrectie doen als daar ooit sprake van zal zijn? Ik denk het antwoord al te weten.
Overigens bleek uit de meest recente kwartaalcijfers dat KPN in het afgelopen kwartaal 48.000 klanten met vaste diensten verloor.
Toch best wel aardig wat klanten toch? (oké misschien niet op totale bestand).

Ikzelf vind KPN veels te duur, zit nu bij T-Mobile. Het enige wat ik nodig heb is een stabiele internetverbinding, zonder poespas (oké, T-Mobile is heel soms niet altijd even stabiel, maar dat neem ik voor lief). Ik heb slechts beperkte support nodig.. dus ik vind dat je al gauw te veel voor een verbinding betaald... door alle extra support die in de kosten zitten gebakken.

De enige reden dat ik meer geld zou willen uitgeven aan mijn vaste verbinding, is zodra glasvezel beschikbaar is.
[...]


Gaat KPN ook een deflatiecorrectie doen als daar ooit sprake van zal zijn? Ik denk het antwoord al te weten.
natuurlijk niet.

sowieso is een "inflatiecorrectie" onzin, want inflatie wordt gemeten aan de hand van prijsstijgingen. Als je prijzen stijgen door een inflatiecorrectie, krijg je een vicieuze cirkel.
Als je vindt dat inflatiecorrect onzin is, dan zou ik dat vooral even aangeven bij je leidinggevende om te vertellen dat je geen loonsverhoging wilt.

Dat is even een wat cynische reactie, maar wel geldend:
De kosten voor KPN gaan wel omhoog, of zij de prijzen omhoog doen of niet. Personeel wilt en krijgt loonsverhoging, onderaannemers vragen hogere prijzen. Materialen kunnen duurder zijn. Diensten die zij afnemen zijn duurder. Huur van gebouwen gaan omhoog, etc..

Hoewel het zeker een vicieuze cirkel is, kun je het niet neerzetten als onzin. KPN heeft net als elk ander bedrijf te maken met stijgingen. KPN kan die cirkel niet doorbreken.
Als je vindt dat inflatiecorrect onzin is, dan zou ik dat vooral even aangeven bij je leidinggevende om te vertellen dat je geen loonsverhoging wilt.
Die twee dingen zijn niet hetzelfde. KPN past een "inflatiecorrectie" toe. Deze verhoging staat los van mogelijke verhoging van de kosten van KPN. De Nederlandse inflatie heeft weinig te doen met de kosten van KPN. Je gaat in je reactie er helemaal vanuit dat deze hetzelfde zullen zijn. Verder kan een bedrijf prima ook kostenbesparingen doorvoeren. Dit kan allemaal ook prima buiten de personeelskosten.

Ik werk voor een groot internationaal bedrijf. De kosten gaan echt niet automatisch omhoog of omlaag. De kosten volgen de inflatie nooit; ik praat dan over meerdere landen en over de afgelopen 10 jaar. Een leverancier kan prima opeens de kosten enorm verhogen vanwege het gebrek aan concurrentie. Of dankzij concurrentie kan je opeens betere tarieven afdwingen. Dit allemaal los van wat de inflatie in dat land doet.

Sommige leveranciers hebben een inflatiecorrectie afgedwongen. Zelfs dan bepaald dat niet alle kosten. Plus, zodra er economisch iets groots gebeurd dan is er vaak meer mogelijk dan puur het contract.

Automatische inflatiecorrectie is onzin. Hogere tarieven vanwege hogere kosten is prima. Automatisch tarieven verhogen vanwege (voor het bedrijf) arbitrair percentage? Niet aan toegeven.

In sommige bedrijfstakken is het normaal om al tientallen jaren de kosten (per eenheid) te verlagen. Dit jaar op jaar.
Voor zover ik weet dalen de kostprijzen voor Internetverbindingen inderdaad al vele jaren. En sowieso is het bijna altijd irrelevant voor de beslissingen van bedrijven over het verhogen van hun prijzen: het enige wat telt is of ze in totaal meer of minder winst denken te zullen maken door prijzen te verhogen. Plus eventueel het vergroten van marktaandeel, voor grotere winst op de langere termijn.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 6 mei 2020 14:58]

Hogere tarieven vanwege hogere kosten is prima.
Dat is dus precies wat kosteninflatie is en dan bestaat er ook nog loonkosten inflatie en winstinflatie etc. Binnen het bedijfsleven is inflatie niet zo'n bruikbare term, dat geef ik je graag toe, vooral omdat bedrijven niet zoveel te maken hebben met een algemeen prijspeil. Maar onzin is het niet, en het wordt zeker ook wel gebruikt: het is een van de cijfers waarop je de tarieven kan baseren mede omdat als de omzet niet minimaal met de inflatie groeit je effectief minder binnenbrengt.
Ik wil wel graag loonverhoging, maar krijg het niet of weinig. Ik heb de afgelopen jaren 0,5 / 0 / 0,5 / 1% loonsverhoging gekregen.

Maar in dezelfde tijd is mijn internet van 10 naar 17,50 gegaan en ongetwijfeld gaat dat per 1 juli naar 20 euro. Mijn huurhuis stijgt dit jaar met 4,6%, vrijwel jaarlijks rond dat percentage. Ieder jaar krijg ik uiteraard weer huurverhoging over de huurverhoging van voorgaande jaren. Het loopt in geld steeds harder op. Heel veel andere dingen 2-4%. Ik heb overal het goedkoopste wat ik kan vinden. Meer is ook niet nodig. 25 mbit prima. Geen extra pakket etc.

Aangezien ik 40 weken contract heb, telt het voor mij nog extra zwaar, maar duidelijk is dat mijn loon al jaren mijn kosten niet kan bijhouden. Ik kan wel om meer vragen, maar dat gaat hem niet worden. CAO afspraken.

Vier jaar geleden kon ik nog sparen en was vakantiegeld puur extra. Nu ben ik, met identiek uitgavenpakket, al zo ver dat ik vakantiegeld op spaarrekening moet zetten en er maandelijks 1/12e deel van moet pakken om überhaupt mijn vaste lasten plus normale boodschappen van te dekken.

Ik wordt onderhand gedwongen om in schoolvakanties andere baan erbij te nemen. Mijn luxe zit nu in dat ik veel vrij heb, wat ik ook echt waardeer. Ik hoef ook niet veel, maar ja. Dat niet veel moet wel betaald worden 😂

Ik twijfel of al die prijsstijgingen wel echt nodig zijn door hogere kosten. Ik ben niet de enige die er in loon al jaren amper op vooruit gaat. Door ons komen die extra kosten niet iig 🤔
Ik wil wel graag loonverhoging, maar krijg het niet of weinig. Ik heb de afgelopen jaren 0,5 / 0 / 0,5 / 1% loonsverhoging gekregen.
Met alles respect, maar ligt dat niet gewoon aan je werkgever / CAO? De afgelopen jaren waren economische goed, economie groeide hard (tot corona). Ken zelf weinig mensen die akkoord gaan met minder dan de gemiddelde inflatie in NL... Dan ga je feitelijk elk jaar achteruit gewoon.
Zijn verhaal gaat voor heel veel mensen op, helaas. In een hoop sectoren zijn er nu eenmaal geen sterke vakbonden die (kunnen) opkomen voor de medewerkers in die sectoren. En omdat het vaak gaat om sectoren waarin de lonen toch al erg laag zijn, zijn er vaak maar weinig aangesloten bij een vakbond (kost een kapitaal, wat krijg je ervoor terug als je de enige bent die het doet?/blij dat je in elk geval werk hebt).
Het inkomen van werknemers steeg nog het meest, van gemiddeld 34.100 euro in 2007 naar 35.200 euro in 2017. bron.
Dat is ongeveer 0.3% per jaar. De economie groeide met 3,8% in 2017 vergeleken met 2016.
Ja wij zeuren over meer overheid, meer vakbonden, meer verzekering maar vergeten dan deze mensen/diensten betaald moeten worden. En dat alleen omdat we zelf vertikken om actie te ondernemen en in gesprek te gaan met collega's en werkgever. De overheid moet al onze problemen oplossen. De vakbond moet voorloonsverhoging zorgen. De school moet onze kinderen opvoeden en de zorg moet onze ouders opvangen en ons de meeste exotische ziektes genezen/behandelen. Mag allemaal wat kosten zeg maar.
Versterk je vakbond, voor een betere CAO!
Vakbonden kunnen ook een hoop verpesten door kortzichtig vast te houden aan hun eisen.
Zie het verhaal Philip Morris: Georganiseerde stakingen, dreigementen en keiharde eisen van de vakbonden. En ja, het was ze gelukt om de loonsverhoging erdoorheen te krijgen.

Helaas hebben die medewerkers er maar een paar maanden van geprofiteerd omdat ze toen massaal ontslagen werden omdat de productie in andere landen nu eenmaal goedkoper is.
Dat had iedere vakbond kunnen vertellen: beste leden, bezint eer ge begint, maar nee, het komt simpelweg in de folders te staan dat ze de loonsverhoging erdoorheen hebben gekregen.

Lang leve de vakbond.
De wereldeconomie is gebaseerd op meer, meer en meer. Dus ja, alles wordt duurder, en voor steeds meer dingen zal je meer moeten gaan betalen.We zijn al niet zo ver meer verwijderd van zuurstofbelasting en betalen voor de lucht die je inademt (coronavirus-vrij natuurlijk, mits je maar betaald).
Had je aan het eind van dit jaar wel geld terug gekregen van de coronavirus-vrije luchtbelasting ;)
https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m1

De prijsstijgingen zijn nodig door hogere kosten.

De hogeren kosten komen doordat de munteenheid ontwaardigt wordt op een schrikbarend tempo.

Het is heel simpel.

Er zijn nu pak-em-beet 2 keer zoveel euros als 10 jaar geleden. Bij dezelfde productiviteit kopen dezelfde hoeveelheid euros de helft, want als er eerst 100 euros voor 100 broden waren, dan zijn er nu 200 euros voor 100 broden.

Nou zitten daar nog wel wat haken en ogen aan zoals welke euro waar is en hoevaak ze van handen wisselen. Maar, over het algemeen komt het er op neer;

https://www.ecb.europa.eu...alance/html/index.en.html
https://tradingeconomics.com/greece/government-debt-to-gdp
https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp
https://tradingeconomics.com/france/government-debt-to-gdp

Dat dat ongeveer het probleem is. Gezamelijke munt, gezamelijke munt ontwaardiging....
Dat is leuk en aardig, maar de meeste lonen gaan niet of nauwelijks omhoog. Als je 1% loonsverhoging krijgt mag je al blij zijn. Ik kan wel meer loon gaan eisen, maar dan wordt mijn contract straks doodleuk niet verlengt.

Waarom geldt dat kosten verhogen niet op dezelfde wijze als bij een inkomen van de werknemers? De KPN werknemers gaan er niet 2,6% op vooruit. Een groot deel van KPN's personeel zit net op of boven het minimumloon, wat met 1,1% gestegen is.

Zo blijft de koopkracht van een groot deel van het land als maar achteruit gaan. Hoe zou het toch komen dat elk jaar meer huishoudens aankloppen bij een bewindvoerder.

Werd er maar zulke inflatiecorrectie toegepast op lonen. Mijn vaste lasten steigen al jaren met meerdere procenten per jaar. Mijn loon gaat alleen omhoog door een kans te krijgen op een betere baan.
De CAO-lonen bij KPN worden per 1/7 met 2.5% verhoogd, dat is nagenoeg die 2.6% verhoging. Bovendien volgt er nog een tweede ronde met een verhoging van 3% op 1/1/2021. 85% van de 12.000 personen die werkzaam zijn bij KPN valt onder de CAO. Die verhoging van 2.5% is ook conform de algemene stijging van de CAO-lonen in 2020.

Overigens zijn de personeelslasten ongeveer 25% van de totale kosten van KPN (zonder inhuur) en geeft KPN per medewerker circa 90.000 € uit (incl. sociale lasten).
Loonsverhogingen volgens de CAO. Dankzij de vakbond!
Als dat net zo gaat als bij andere CAO's, dan is het hiervoor vrij kaal geweest. De laatste verhoging onder de oude CAO was bij mij iets van 0,3%. Vervolgens is het een jaar rustig en dan komt de nieuwe ronde, die eerst met harde acties uitonderhandeld moet worden.
Prima, maar als 25% van de totale kosten met 2.5% wordt verhoogd dient dat dus geenszins te resulteren in een totale stijging van 2,6%; wat dus méér is dan wanneer zelfs personeelskosten 100% van de bedrijfskosten hadden vertegenwoordigd... dus in welke mate kan KPN het dan nog met droge ogen puur een inflatiecorrectie benoemen?

Als KPN een een daadwerkelijke inflatiecorrectie toe zou passen wil ik de volgende dingen verwachten:
- Ook iemand met minimumuurloon gaat hierdoor niet naar verhouding meer betalen
- De correctie is toepasbaar op het gehele productsegment

Voldoet het niet aan een van simpele waarden, geeft het m.i. mij voldoende ruimte om aan te nemen dat men minstens niet de volledige waarheid spreekt.
Laat het zo zijn dat voor een 21-jarige de minimumloonsstijging bij een 36-urige werkweek 1.05% (naar boven afgerond) bedraagt en voor de 40-urige werker BIJNA 1.06% bedraag tussen 2019 en 2020t; nog niet eens de helft van deze prijsstijging.

Ik vind het zodoende zondermeer makkelijk te motiveren dat dit geenszins in verhouding lijkt te staan; en dat is bovendien niet de eerste keer, dit is al een aantal jaren gaande...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 6 mei 2020 20:35]

De KPN werknemers gaan er niet 2,6% op vooruit.
Klopt, die krijgen er "slechts" 2.5% bij per 1-7-2020 (en nog eens 3% per 1-7-2021). In 2019 hebben ze 3% erbij gekregen per 1-6-2019
Een groot deel van KPN's personeel zit net op of boven het minimumloon
Heb je daar een bron voor? In mijn ervaring krijgen zelfs instapfuncties zoals eerstelijnshelpdesk daar flink boven minimum loon betaald.
Het zou vreemd zijn als KPN de lonen minder lat stijgen dan de inflatie. Ok, misschien bij uitzondering in een enkel jaar.
Maar wat jij aangeeft is de verhoging van de drempel van het minimum-loon. Ik mag aannemen dat daarnaast iedereen een individuele loonsverhoging krijgt?
Is jaarlijkse huursverhoging door inflatie rechtvaardig? Is het terecht?

[Reactie gewijzigd door Manke op 6 mei 2020 15:27]

Een blik op de overheidswebsite:
"Dan mag de huur van uw huis vanaf 1 juli 2020 hooguit 5,1% (2,6% inflatie 2019 + 2,5 procentpunt) omhoog. Dat geldt dus voor de huurverhoging per 1 juli 2020."

Antwoord is dus ja :)
Dit geldt alleen voor sociale huur. Private huur, zegge boven 800 per maand, is er geen limiet dus mogen verhogen naar wat ze willen. Er is ook geen instantie om dit bij aan te kaarten, dus mag je helaas direct naar de rechter als je het er niet mee eens bent.

On topic: vraag me af of deze inflatiecorrectie wel zo terecht is in deze tijd. Maar goed, wat ga je er aan doen... Waarschijnlijk doen alle providers dit, dus switchen heeft ook geen zin.

[Reactie gewijzigd door vhartong op 6 mei 2020 14:44]

Klopt, alhoewel de private huur de stijging wel ergens op moet baseren (denk ik zo?). In het huurcontract staat daar vaak wel wat over.

Inderdaad even naar On Topic :+ Volgens mij is er nooit een reden voor bedrijven om geen inflatiecorrectie door te berekenen aan hun klanten.
Ding is, dat als KPN al hun personeel 2.6% extra loon geeft, want inflatie, het niet betekent dat hun totale kosten +2.6% gaan. Want de kabels in de grond liggen er al. KPN gaat er absoluut op vooruit, en dat stoot mensen tegen het zere been.
Er zijn natuurlijk wel meer kosten dan personeel. Wat dacht je van huur, verzekering, elektriciteit, reclame, etc
Daarnaast verwacht je van een telecom bedrijf dat ze ook over pakweg 5 jaar nog relevant zijn en dus jaarlijks flink investeren. Hun leveranciers zullen ook met inflatie te maken hebben, dus ook die prijzen worden duurder.
En uiteraard heb je nog onderhoud aan bestaande infrastructuur.

Daarnaast zal er dit en volgend jaar een kost zijn die hoger ligt dan anders, de kost van bedrijven die hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Ik ben geen boekhouder dus of de totale kostenstijging voor KPN nu 2,6 of 2,0 of 2,8 of whatever is, weet ik niet. Maar ik wil enkel aangeven dat er uiteraard veel meer kosten zijn welke stijgen.
KPN heeft natuurlijk geen andere kosten die stijgen ?
Vast wel, maar het lijkt mij dat de totale kosten ten opzichte van vorig jaar niet met 2.8% gaan stijgen. Wat een toeval zou dat zijn, exact gelijk aan de inflatie.
Met name de aandeelhouders die uitbetaald willen worden, toch?
En gelukkig maar goed ook, want zo wordt eventuele schuld ook ‘minder duur’
Als je vindt dat inflatiecorrect onzin is, dan zou ik dat vooral even aangeven bij je leidinggevende om te vertellen dat je geen loonsverhoging wilt.
Euh, de inflatiecorrectie is dus geen loonsverhoging; het voorkomt juist dat je onderaan de streep erop achteruit gaat in koopkracht, doordat valuta door de tijd heen, van waarde daalt. Zie bijvoorbeeld ook Inflatie op Wikipedia.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 mei 2020 13:53]

Klopt in principe, maar dat is toch wat @Hann1BaL ook beweert, al is dat kort door de bocht (maar dat zegt ie zelf ook).

In principe is de jaarlijkse loonsverhoging in de CAO op zijn minst een vergoeding voor de toegenomen lasten van de medewerker gemeten in bijvoorbeeld de CPI (een correctie voor de inflatie zeg maar, inflatiecorrectie is namelijk eigenlijk wat anders) en het liefst een beetje meer (al dan niet individueel bepaald door senioriteit, goed draaiend bedrijf, toegenomen verantwoordelijkheid etc.). Het is vanzelfsprekend dat een bedrijf dergelijke toegenomen lasten enigszins wil verhalen op zijn klanten.

Dat hoeft natuurlijk niet een-op-een, maar als je het ene "onzin" vindt dan ben je pas consequent als je het andere ook onzin vindt. Natuurlijk klopt het ook dat er een zeker vicieus effect zit aan deze cijfers, maar er zijn ook exogene factoren.
Is er dan ook een plafond voor de inflatiecorrectie? Lijkt me dat zowel de prijzen voor de consument als de lonen niet oneindig (lineair) kunnen stijgen? Als KPN de cirkel niet doorbreekt, wie dan wel? De regering zal zich er niet mee bemoeien, immers, vrije markt.
Hoe bedoelt u plafond ? In de jaren 70 hadden we jaren met een CPI van 6,7 tot wel 10%. Dergelijke stijgingen zijn in principe in de contracten niet uitgesloten. Het CPI is een mandje met producten waarvoor de prijs elke periode opnieuw wordt vastgesteld. Hogere lonen bij KPN hebben in principe geen effect op de CPI, maar de CPI wordt wel op diverse manieren gebruikt:

a) Een doorlopend consumentencontract mag in principe niet eenzijdig veranderd worden (daarvoor is het immers een contract), maar je kan wel een beding opnemen dat je tussendoor de prijzen aanpast aan een min of meer objectieve standaard. Dat kan een afgesproken percentage zijn (bijv. 5% per jaar), maar bij langdurige contracten is het gebruik van de CPI een vaak gebruikte standaard.
b) Voor wat betreft de personeelslasten hebben de vakbonden, die onderhandelen over de hoogte van het loon, met het CPI een min of meer betrouwbaar instrument om aan te geven met welke toenemende lasten het personeel zich geconfronteerd ziet en daarvoor eist men onder meer een vergoeding.
De bedrijven wilden ook van de inflatiecorrectie van salarissen af.

Dar is de afgelopen 12 jaar goed te merken geweest.
De kosten kunnen omhoog gaan.

Loonkosten zijn natuurlijk een onderdeel dat omhoog gaat. Maar hardware kan goedkoper worden, kosten voor internet door volume kunnen goedkoper worden. Efficiënter werken kan kosten besparen.

De inflatiecorrectie kijkt naar een hele mix. Die mix hoeft natuurlijk niet van toepassing te zijn op kpn waar kosten in zijn geheel misschien wel kunnen dalen of gelijk blijven.
Maar ik heb nog nooit een bedrijf de prijzen zien verlagen vanwege de afgenomen of negatieve inflatie... Dat wordt via een drogreden weer aangegrepen als smoes om de prijzen te verhogen. Ja, klopt, ik ben geen econoom en nooit verder gekomen dan de wet van vraag en aanbod, en de definitie van een schaars goed volgen Keynes (of was 't Heertje?)
Anoniem: 1350842
@Tokus6 mei 2020 13:08
Maar dan is inflatie volgens jou dus niet bestaand? Want in jouw theorie is het alleen maar zo omdat prijzen verhoogd worden.
Ik denk dat je werkgever erg blij is met de uitspraak dat jij geen inflatiecorrectie hoeft. Minimumloon ook lekker vastzetten. Inflatie gewoon uit de van Dale halen, het bestaat toch niet.

Even serieus, inflatiecorrectie onzin noemen is natuurlijk onzin opzich. Inflatie is niet een mening, het is een feit van een goede economie. Je kan het jammer vinden dat het duurder wordt, maar doen alsof er geen inflatie is en KPN alles maar altijd hetzelfde moet houden is ook een beetje krom, want jij verwacht hopelijk ook niet tot je dood exact te krijgen wat je nu krijgt qua geld.
Wat een rare stelling dat een inflatiecorrectie (standaard) in je salaris is meegenomen. Tenzij het expliciet in de CAO of het contract staat is geen enkele werkgever verplicht een inflatiecorrectie toe te passen.

Een milde inflatie schijnt volgens de ECB (diezelfde club die de rente op de spaarrekening effectief de nek om heeft gedraaid) positief te zijn. Men probeert de inflatie rond de 2% te houden. Je weet dus dat elk jaar de prijzen met ongeveer 2% zullen stijgen. KPN kan aardig boekhouden, en weet dit dus ook. Nu heeft KPN aardig wat externen (uitzendkrachten) in dienst en die krijgen echt niet netjes de jaarlijkse loonsverhoging. Kijk, inflatiecorrectie mag en bijna iedereen doet het. Wat ik echter niet leuk vind is dat het lopend contract éénzijdig aangepast mag worden. Neem die inflatie gewoon mee in het maandbedrag wat je afspreekt aan het begin van je contract en pas de verhoging toe op nieuwe contracten.

Het enige wat dit in de hand werkt is dat een flink aantal mensen weer prijzen gaan vergelijken. ALS ik een concurrent was (lees aub mee t-mobile) zou ik inschatten wanneer KPN weer met een prijsverhoging komt en dan een 'overstapweken' actie organiseren waarbij je geen aansluitkosten betaalt of zo.

Laat de markt zijn werk maar doen. Die 2,6% geeft aan dat er nog meer dan genoeg ruimte in de prijs zit.
Wat ik echter niet leuk vind is dat het lopend contract éénzijdig aangepast mag worden.
Het is niet zo dat dit zomaar eenzijdig mag. Dit moet in het contract staan, anders kun je opzeggen en een andere aanbieder zoeken.
Staat in het contract dat het mag. Nog steeds éénzijdig dus. Als ik meer kosten maak mag ik niet éénzijdig de kosten doorberekenen. Ik zou dat wel graag in een contract zien, maar niemand trapt erin helaas.
Welk onderdeel van contract heeft u niet goed begrepen. Een contract is een overeenkomst tussen twee of meer partijen, op zijn minst tweezijdig dus. U bent nergens verplicht om dat contract te tekenen en evenmin is de andere partij verplicht het aan te bieden op door u gewenste voorwaarden.
Ach gossie..... heeft u met een pistool op uw neus een contract ondertekent ? Anders had u misschien de algemene voorwaarden even moeten doorlezen en voor een andere aanbieder moeten kiezen of het product geheel links laten liggen. Door het contract is het nog steeds een overeenkomst tussen partijen.

[Reactie gewijzigd door FilipSP op 6 mei 2020 16:17]

Inflatie is natuurlijk echt, maar je prijzen doen stijgen omdat er inflatie is, is een drogreden. Je kan wel zeggen dat door stijgende kosten (bijv. loonkost) je de prijzen moet verhogen. Maar gewoon gelijk verhogen met de inflatie is sowieso niet correct omdat er niet veel bedrijven zijn die een stijging in kosten hebben gelijk aan de inflatie.
Anoniem: 1350842
@Blokker_19996 mei 2020 13:41
Maar inflatiecorrectie is natuurlijk de term ervoor, dat wil niet zeggen dat het de reden is. Geen enkel bedrijf gaat de hele werking achter inflatie aan je uitleggen, want dat is voor 99% van de mensen niet boeiend.
Inflatie komt doordat......

mensen krijgen meer salaris.
De bakker denkt heey iedereen heeft het iets beter gekregen. Weet je wat, ik wil wel 25ct per brood extra verdienen.

Hierdoor worden producten duurder. Waardoor mensen weer meer geld nodig hebben om een brood te kunnen kopen.

Daarom zei mijn opa altijd.. Vroeger kon je nog een heel brood kopen voor 25ct. Vandaag moet ik een rijksdaalder betalen voor hetzelfde brood.

Dus ja Inflatie komt doordat mensen meer geld krijgen en van dat geld ook weer minder producten kunnen kopen omdat de bakker, slager, zijn prijzen laten stijgen. Waardoor de overheid de minimum loon omhoog moet doen. En uiteindelijk KPN zegt. oke wij gaan onze prijzen ook laten steigen. Mensen krijgen weer meer loon, en volgend jaar weer het zelfde liedje.
De meeste mensen snappen inflatie wel, alleen is het bij de bakker zo dat als hij zijn broodjes duurder maakt dan de buurmanbakker hij vrij snel toch minder broodjes zal verkopen. Inflatie zorgt er niet voor dat in een sterk concurrerende markt de prijzen stijgen, tenzij er illegale prijsafspraken zijn. De inflatiecorrectie bij KPN geeft dus aan dat er onvoldoende concurrentie op de markt is. Bij supermarkten zie je bijvoorbeeld dat de BTW verhoging heeft gezorgd voor een prijsverhoging, de inflatie heeft nauwelijks invloed.
Ik weet dat economie lessen slaap verwekkend waren op de middelbare school maar dat je door alles heen gedroomt bent lijkt me Spaans.

Inflatie komt door wat het woord exact betekend, geldwaardevermindering. En dat komt exclusief door het feit hoe ons monetair systeem opgezet is.

M.a.w. als iedereen in Nederland minder salaris krijgt (bijv. het corona kwartje van Rutte), dan zal er nog steedds inflatie bestaan.
In de meeste SLA's wordt gewoon afgesproken met welke inflatiecorrectie de prijzen omhoog zullen gaan (b2B of b2c). Ook logisch dat je in contractuele overeenkomsten naar een standaard toewerkt.

B2c zoals hier eigenlijk sprake van is (de grotere bedrijfsdiensten die ze leveren zijn natuurlijk niet in een raamcontractje te vangen), kent opzegtermijnen. Ben je het niet eens met die euro, kan je weg. Ook een simpele kosten/baten, zoals inflatie.

Het is dus simpelweg meer dan logisch om een voorstel te maken obv een standaard gemeten inflatie (CBS vind ik onafhankelijk). Dat is naar mijn mening dus ook veel beter uit te leggen dan te zeggen als bedrijf, "we hadden 10% inflatie door bonussen aan management, dus de prijzen gaan met 10% omhoog".

In algemene zin is (gematigde) inflatie nog steeds beschouwd als een positieve factor van de economische stand. Uiteindelijk komt de meeste inflatie nog steeds terecht in lonen, én wie wil dan niet een beetje meer?
IMaar gewoon gelijk verhogen met de inflatie is sowieso niet correct omdat er niet veel bedrijven zijn die een stijging in kosten hebben gelijk aan de inflatie.
Sterker nog voor sommige bedrijven kan het zijn dat door hun gestegen volume de kosten juist dalen.
Ook bij kpn, hardware kan goedkoper geworden zijn, data die ze inkopen kan goedkoper geworden zijn.
Het kan dus best zo zijn dat de inflatiecorrectie is middel is om de winst op te trekken.
Het automatisme waarmee de inflatiecorrectie wordt toegepast door veel bedrijven kan voor een deel daardoor juist bijdragen aan inflatie.
Inflatiecorrectie is een gezond mechanisme. Wat ik nu echter zie is dat de inflatie over 2019 2,6% bedraagt. Dat klopt uiteraard. Maar vele jaren daarvoor was de inflatie veel lager. In die jaren hanteerde KPN ook niet de inflatiecorrectie voor de verhogingen. Dat maakt dat het meer lijkt op cherrypicking.

1.7 in 2018
1.38 in 2017
0.32 in 2016

Bovenstaande volgens CBS.
Inflatiecorrectie is een gezond mechanisme.
Waarom? De kosten voor een bedrijf kunnen totaal anders zijn dan de kosten voor goederen en diensten. De inflatie wordt gewoonlijk gemeten voor consumenten. Dat bedrijven dit klakkeloos toepassen alsof hun kosten exact hetzelfde gestegen zouden zijn, tjah, niet echt logisch.

Stijging van de tarieven vanwege gestegen kosten is logisch. Een inflatiecorrectie zorgt voor arbitraire verhoging van tarieven/inkomsten. Het lijkt logisch, praktisch is dat het niet.

Anders gezegd: inflatie is een gemiddelde. Sommige dingen zijn duurder geworden, sommige dingen niet. Oftewel, bij KPN kunnen dingen mogelijk nu goedkoper zijn.
U werkt ook niet meer voor hetzelfde salaris waar u 10 jaar geleden uw bed nog wel voor uit kwam toch ?

Het is volkomen logisch dat in langdurige contracten, zoals een in principe eeuwigdurend tv-abonnement, bepaalde condities zijn opgenomen waarin een partij de voorwaarden eenzijdig kan aanpassen gelet op bepaalde omstandigheden.

Dan is onafhankelijke conditie door derden vastgesteld toch beter dan een conditie die te beinvloeden is door het bedrijf. Je ziet dat eigenlijk best vaak dat condities aansluiting zoeken bij wereldmarktprijzen, belastingverhogingen of afspraken met een concessiegunner.

Prijsstijgingen niet laten aansluiten bij een onafhankelijke conditie dat is pas arbitrair.
Sterker nog voor veel bedrijven zullen de kosten niet gestegen zijn, passen ze toch de inflatiecorrectie toe dan zullen de gestegen prijzen op hun beurt juist weer bijdragen aan inflatie.

Je kan dus stellen dat inflatiecorrectie ook voor een klein deel veroorzaakt wordt door bedrijven die het automatisch toepassen. Zou men het niet automatisch toepassen dan zal de inflatie iets minder hoog kunnen zijn.
Inflatie bestaat vooral omdat er rente moet worden betaald over het geld dat je in je zak hebt, niet omdat het zo goed voor de economie is. In de ideale situatie wordt er geen rente betaald en bestaat inflatie niet. Heel het systeem bestaat alleen om de bankierfamilies rijker te maken, niks meer niks minder.
Niet echt.. De bank betaald rente aan jou omdat zij jouw geld gebruiken om b.v. hypotheken te kunnen financieren.

Inflatie komt juist omdat mensen meer geld verdienen, bedrijven ook de prijzen omhoog gooien zodat zij ook meer verdienen.. eigenlijk komt het er op neer dat Inflatie er alleen maar voor zorgt dat geld minder waard wordt.

Deflatie daar integen is economisch niet heel handig.. Dat betekend dat mensen wel genoeg geld hebben maar niets uitgeven alles blijft op de bank. in de schoenen doos. Bedrijven zullen dan prijzen doen laten zakken om de consument over te halen. Goederen worden dus minder waard.

Op de interne markt zal dat niet heel veel uitmaken maar zaken doen met het buitenland kan kostbaar worden.
Ik denk toch dat je je even moet inlezen over hoe onze monetaire systeem werkt. Geld is schuldpapier en daar betalen we met zijn allen rente over. Het wordt daardoor constant minder waard, wat als gevolg prijsverhogingen heeft en daarmee ook verplicht weer de loonsverhogingen en de vicieuze cirkel dat hierbij hoort.
Inflatie wordt niet door rente veroorzaakt, maar primair door verschuivingen in vraag en aanbod. Rente is een vergoeding om dat risico van verandering te dekken, immers als ik geld uitleen wil ik dat volgend jaar terug en daar nog steeds hetzelfde voor kunnen kopen. Wel kan de uitgever van geld de hoogte van de inflatie corrigeren door middel van schuldcreatie en achterliggende rente is dan een van de middelen om dat te beïnvloeden.
..................... Je kan het jammer vinden dat het duurder wordt, maar doen alsof er geen inflatie is en KPN alles maar altijd hetzelfde moet houden is ook een beetje krom, want jij verwacht hopelijk ook niet tot je dood exact te krijgen wat je nu krijgt qua geld.
[/quote]

Laat dit nou net al jaren met de pensioenen gebeuren en als Corona zijn zin krijgt wordt het alleen nog minder ook.
[...]


natuurlijk niet.

sowieso is een "inflatiecorrectie" onzin, want inflatie wordt gemeten aan de hand van prijsstijgingen. Als je prijzen stijgen door een inflatiecorrectie, krijg je een vicieuze cirkel.
Precies, dit was ook exact mijn punt. Zelfde geldt dat eigenlijk het meest loont om jaarlijks over te stappen van internetprovider... vanwege het extraatje dat je krijgt als je nieuwe klant wordt. In plaats daarvan kunnen ze natuurlijk bestaande klanten ook gewoon een verlengaanbod doen!

Alleen dat doen ze niet... omdat het blijkt dat de aanbiedingen die je krijgt als nieuwe klant fors zijn en gecompenseerd moeten worden door bestaande klanten die de volle mep betalen. Een betere balans daarin zou natuurlijk wel welkom zijn.

Nieuwe klanten belonen en bestaande/trouwe klanten bestraffen?
Precies, dit was ook exact mijn punt. Zelfde geldt dat eigenlijk het meest loont om jaarlijks over te stappen van internetprovider... vanwege het extraatje dat je krijgt als je nieuwe klant wordt. In plaats daarvan kunnen ze natuurlijk bestaande klanten ook gewoon een verlengaanbod doen!
Bestaande klanten doen ze vaak ook een verlengingsaanbod namelijk dezelfde die nieuwe klanten krijgen. Dit is al jaar en dag zo. Klanten moeten alleen eens leren om zelf ook initiatief te nemen en niet denken dat alles vanzelf in hun schoot geworpen wordt.

Kwestie van even in je (digitale) agenda te zeggen dat je 2-3 maanden voor einde van je overeenkomst, even een uurtje de tijd moet nemen om wat prijzen en het aanbod te vergelijken en direct even contact moet opnemen met je huidige provider en hen om een mooi aanbod te vragen.

Al jaren lang ben ik voor mijzelf maar ook cliënten, vrienden, kennissen (pro)actief om jaarlijks prijzen te vergelijken en aanbiedingen los te peuteren. Zonder al te veel moeite overigens want het kost minder dan een half uurtje tot een uurtje per jaar!

Als bedrijven zelf (pro)actief actie moeten ondernemen om slapende klanten wakker te schudden, dan zou je pas echt te maken krijgen met drastische prijsverhogingen aangezien het juist de slapende klant is die voor het grootste deel voor flinke marges zorgt.


Bij T-Mobile is bovengenoemde in mijn geval trouwens niet mogelijk, wanneer ik nu zou verlengen verlies ik extra zenderpakketten t.w.v. € 15,00 die zelfs met 3 of 6 maanden korting niet te compenseren is.
Alleen dat doen ze niet... omdat het blijkt dat de aanbiedingen die je krijgt als nieuwe klant fors zijn en gecompenseerd moeten worden door bestaande klanten die de volle mep betalen. Een betere balans daarin zou natuurlijk wel welkom zijn.
Een balans zal niet snel komen omdat zoals gezegd, het bedrijf dan in feite ook slapende klanten laat profiteren van die kortingen. Daarnaast zul je dan ook zien dat minder mensen besluiten om naar een andere provider over te stappen, kortingen/aanbiedingen zullen dan in principe ook niet langer meer worden toegepast.
Nieuwe klanten belonen en bestaande/trouwe klanten bestraffen?
Bestaande/trouwe klanten bestraffen zichzelf door naïef te zijn en dus denken dat providers wel achter de klanten aangaan en hen voorzien van nieuwe aanbiedingen. Wie goed opgelet heeft in de afgelopen jaren is één ding opgevallen... providers nemen geen contact op met klanten als het aanbod in hun nadeel uitvalt. Waarom zou je überhaupt als bedrijf (die winstgevend wilt/moet zijn) de klant wakkerschudden en erop attenderen dat bij verlenging een aantal tientjes kan worden bespaart?

Dan snijdt je jezelf natuurlijk in de vingers.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 6 mei 2020 13:34]

Laatst gevraagd bij KPN. Ze wilden er niet aan. De korting is eenmalig voor nieuwe klanten. Binnenkort ga ik met vast én mobiel naar T-Mobile, kan me niet voorstellen dat het daar tegenvalt. Het is gewoon véél goedkoper.
Bellen met KPN, vervolgens kiezen voor Opzeggingen.

De klantenservice zelf kan en zal nimmer een aanbod doen, dit kunnen ze n.l. niet en mogen ze ook sowieso niet. Opzeggingen (retentie) kan dit wel. Als je daarbij aangeeft dat concurrent ....... anders ook een interessant aanbod heeft, zijn ze er als de kippen bij.

Heb het op die wijze van 2013 t/m 2018 meermaals gedaan, zowel bij einde 1-jarig contract als bij prijsverhogingen (dus vaak in één jaar meerdere kortingen in de wacht gesleept). Dit niet eens alleen bij mijzelf. En ook nu nog is dit gewoon mogelijk.
Inderdaad, bij prijsverhogingen kan je je lopende kontrakt opzeggen.
Op die manier heb ik bij mijn verzekeringsmaatschappij ook al prijsstijgingen kunnen tegenhouden.
Het is even vastbijten en schudden totdat ze toegeven. Zoals DarkForce al aangeeft kan dat het beste via de afdeling Opzeggingen. Via telefonisch contact kom je verder dan met chat of mail. Soms moet je het een paar keer proberen. Ik regel het altijd op BlackFriday met KPN en dit lukt mij al 3 jaar achter elkaar. Dit bespaart mij plus minus €200 per jaar.
Precies dit is het gedrag dat een bedrijf zich kan veroorloven wanneer er onvoldoende concurrentie op de markt is. Bij voldoende concurrentie zouden de slapende klanten vanzelf wel wakker geschud worden door de concurrenten.
Vaak zat mee gemaakt dat als ik de huidige provider belde met de vraag of ik een jaar kon verlengen met een korting waar nieuwe klanten ook aanspraak op konden maken, het antwoord nee was.

Vervolgens stap je over met de overstapservice van een andere provider en wordt je binnen de 2 weken bedenktijd gebeld of je toch geen klant wilt blijven met een mooier aanbod dan je oorspronkelijk gevraagd had. (zo heb ik ooit bij Ziggo 9 maanden het "max" abbo gehad voor €24,95 ipv €62,45 + 1 jaar "movies en series XXL")
Grappig dat aanbod heeft mijn vriendin een aantal maanden geleden ook gehad nadat ze over zou stappen op glas.

Schijnbaar is er nog steeds geen gezonde concurrentie anders zouden de prijzen juist dalen ipv elk jaar hoger te worden.

En je kan mij niet vertellen dat de roi niet berekend is over een periode langer dan 5 jaar.

Kan niet wachten tot glas hier uitgerold word "gemeente purmerend" gemeente heeft eindelijk het startsein gegeven en kpn gaat hier de aankomende 2 jaar uitrollen.

Ben benieuwd of ik dan ook kabel heb voor 24,95 :)
Ook als reactie voor @DarkForce.
De enige manier om een nieuw pakket te krijgen is door de opzeglijn (klantbehoud) te bellen.

---
update
Dit is bij KPN, Ziggo en energiemaatschappijen allemaal het geval. Er is er geen een geweest die via de standaard klantenservice direct aangaf dat je mee mag doen met de kortingsacties van nieuwe klanten. Je moet meestal bellen met de opzeglijn of mee kunnen liften op het de rechten die je hebt als tijdens je contract de prijzen omhoog gaan.
---

Bij XS4ALL is het in 2019 genoeg geweest om aan te geven dat je een nieuw abonnement wil afsluiten, maar dat concurrent y of x hetzelfde pakket kan bieden voor minder geld.
Mijn voorstel voor het abonnement werd toen per mail doorgestuurd en ik kreeg een week om daarmee akkoord te gaan of alsnog nog mijn abonnement stop te zetten.

Van deze service kunnen anderen leren, vooral vanwege de extra diensten die je er kosteloos bij kunt krijgen.

4 maanden later gingen wij verhuizen en we konden gratis gebruik maken van een 2e router op het nieuwe adres, in ruil voor een nieuw contract met dezelfde voorwaarden (6 maanden korting, behoud gratis pakketten en behoud van XS4ALL Compleet).

Je kunt dus wel als een gewenste klant worden bediend, maar ik hoop dat KPN deze vorm van klantbehoud, volledig gaat overnemen van XS4ALL.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 6 mei 2020 13:58]

Juist dit artikel deed mij er aan herinneren mijn provider (Ziggo) te bellen voor een nieuw aanbod aangezien mijn abonnement deze maand afloopt. Net als vorig jaar gebeld dat ik er aan zat te denken over te stappen tenzij ze me een leuk aanbod kunnen doen.

Werd even in de wacht gezet en even later de mededeling dat ze me een heel leuk aanbod kunnen doen. Dat was €34,95 per maand voor de eerste zes maanden en daarna weer het normale tarief van €57,95 voor 250Mb Complete + Ziggo Go.

Het loont dus altijd even te bellen!

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 6 mei 2020 14:13]

Mijn ervaring bij Ziggo/UPC/Chello/A2000 was dat je inderdaad kon bellen, maar dat 1x bellen niet genoeg was, want de gemaakte afspraken kwam men niet na, je kon er dan rustig 10-20x extra achteraan bellen totdat het wel geregeld was en geregeld bleef.
Gewoon elk jaar contact opnemen met KPN klantenservice en zeggen dat je aan het rondkijken bent. Ze komen dan altijd wel met een voorstel is mijn ervaring
Ik heb het ook nooit begrepen .... Ik ben nog kpn klant ... Maar hoe lang dat nog gaat duren ...
Vind het hele verhaal onzin. Ik ben 7 jaar kpn klant geweest. Maar ze jagen gewoon klanten weg met hun prijzen.
Tuurlijk worden zaken duurder. Maar als zoals ik een koper lijntje heb met 60/5 dan is 72.50 niet te verantwoorden.
Inflatie wordt juist aangejaagd door het "bijdrukken" van geld en het ophogen van staatsschulden.
Yep, dat de ECB het gezond noemt betekend niet dat het ook zo is.
Beetje hetzelfde idee als dat vroeger vaak administratiekosten toegepast werd, en tot recentelijk transactiekosten op iDeal betalingen. Ik vind dat KPN dit niet een inflatiecorrectie mag noemen.
gebeurt elk jaar hoor, huur/abbo(internet/mobiel)/energie alles bijna elk jaar weer ieeetsjes duurder...!
dat is toch ook zo?

bedrijven verhogen prijzen om inflatie
overheid verhoogt belastingen/accijns (inflatie vliegt ook omhoog)
consumenten vragen meer loon door inflatie
bedrijven hebben weer meer loon kosten dus prijs omhoog

het blijft zichzelf toch altijd gewoon aanwakkeren?
Bovendien wil KPN het dividend verhogen.
"KPN liet opnieuw weten het dividend in de komende jaren te willen laten stijgen".
https://www.beurs.nl/nieu...-meer-winst-dan-verwacht/
Dat de inflatie in Nederland 2,6 procent wil nog niet zeggen dat KPN als bedrijf ook een inflatie heeft gehad van 2,6 procent. Wellicht was het meer of minder!?

Wat vast staat is dat hun aantal directe klanten lijdt aan deflatie! Maar gezien hun prijs strategie met 0,0 meerwaarde verbaast me dat niks!

Als KPN zo door gaat beheren ze over een jaar of 10 alleen nog maar kabels en (X)G antennes. Hebben ze als klant alleen wederverkopers van diensten op hun infra. Wel overzichtelijk. :)

[Reactie gewijzigd door Drallas op 6 mei 2020 16:05]

[quote]
[...]
Gaat KPN ook een deflatiecorrectie doen als daar ooit sprake van zal zijn? Ik denk het antwoord al te weten.
[...]

Nee, ga jij het wel doen met je salaris dan? “Chef, dit jaar is de benzine spotgoedkoop ik houd dit jaar €575 over, breng het maar in mindering op mijn loon!“
Ik reageer even alleen op jouw laatste opmerking. Ook daar gaat al het bovenstaande op. Ik heb glasvezel, heb een tijd KPN gehad, en zit nu bij t-mobile. Beide zijn stabiel (t-mobile had een storing extra met DNS en laatst een routing issue, maar KPN had tijdens installatie van een andere klant een foutje gemaakt waardoor ik een dag zonder zat).

Ik hoef alleen verbinding, heb zelf modem / ap's en alles, hoe goedkoper hoe beter. Zit zoals gezegd bij t-mobile voor 25 euro per maand 100/100mbit i.c.m. mobiel abbo. Ben zeer tevreden. Hogere prijzen en snelheid hoeven van mij echt niet.
En wat is er dan zo geweldig aan je glasvezel? Wat is je feitelijke verbruik? Heb je dan zoveel upload nodig?
bij T-Mobile. Het enige wat ik nodig heb is een stabiele internetverbinding, zonder poespas (oké, T-Mobile is heel soms niet altijd even stabiel, maar dat neem ik voor lief
|:(
Zeg nou gewoon dat je goedkoop wil en niet stabiel.
Gaat KPN ook een deflatiecorrectie doen als daar ooit sprake van zal zijn? Ik denk het antwoord al te weten.
Tuurlijk gaan ze dat niet doen. Dat is dan ook een gevolg van de "neerwaartse prijs- en loonrigiditeit". Ik denk bv. ook niet dat jouw baas een vrijwillige loonsverlaging zal doorvoeren, ook al is er sprake van deflatie.
Daarnaast mogen we oprecht hopen dat het nooit tot deflatie komt, want dat brengt bijzonder nare effecten met zich mee.

KPN heeft alle recht dit door te voeren natuurlijk, maar het leidt er ook toe dat het algemeen prijspeil niet zal dalen. Als KPN er had voor gekozen om NIET over te gaan tot een inflatiecorrectie, zou dat betekenen dat hun dienst ietsje goedkoper was geworden dit jaar. Maar nu houden ze de reële prijs gelijk. Dit terwijl de telecomsector veel minder de impact heeft gevoeld van die inflatie (t.o.v. andere sectoren).
Nu vergroten ze enkel hun marge en houden ze de prijs voor de consument gelijk, terwijl KPN ook gewoon hun prijzen gelijk had kunnen houden, waardoor ze de consument een stukje zouden kunnen laten "meegenieten" van de minder hoge inflatie bij de telecomsector.
KPN is inderdaad duurder,

maar ik heb toch echt wel het idee dat hun overboeking lager is.

Ik heb met KPN altijd 100-105 % van mijn ingekochte download en upload tegen een 5 ms latency. (100/100 lijn)

dat is iets wat ik bij nog maar weinig andere providers gezien heb.
Ik heb zelf ook glas bij KPN en zit meestal 10% onder mijn beloofde download.
Toen ik nog bij Telfort werkte, was 10% afwijking (naar beneden, naar boven klaagt niemand over vreemd genoeg) 'binnen de marge'. Ik ga er van uit dat deze policy ook bij KPN geldt.

Je kan bellen, maar ik geef je weinig kans.
Ik vindt het zelf ook niet zo'n probleem alleen wil ik zeggen dat het niet bij kpn wel altijd klopt zoals @Dhr.Maassen laat denken.
weet je zeker dat de sender het aan kon,

ik zou toch eens testen met een goede CDN.
KPN is op dit moment bijna overal glasvezelprojecten begonnen. Dit geld moet toch ergens vandaan komen.
Kan mij voorstellen dat als de wholesale contracten aflopen die tarieven ook worden herzien. Dan kan een wholesale provider ook niet onder een prijsverhoging uit.

[Reactie gewijzigd door Wesley.K op 6 mei 2020 12:56]

Ze gaan vooral agressief bezig waar andere lokale en meer onafhankelijke partijen een intrede willen doen. Samen werken word dan tegen gewerkt
En gemeentes lijken wel haast omgekocht te worden in sommige gevallen. Waar de kleine veel verder was. maar omdat KPN het wel binnen 2 maanden kan regelen ze toch voorrang krijgen. Waarbij de kleine provider weggedrukt wordt
Hier in de gemeente lag de aanleg stil omdat de gemeente de stratenmakers van KPN niet vertrouwde met het fatsoenlijk terug leggen van stoepen en wilde graag dat dit werd gedaan door de stratenmakers die de gemeente zelf inhuurt, dat wilde KPN dan weer niet.. :Y) / |:( / 8)7
Je kunt er mee lachen maar ik zie hoe sommige lui straten aanleggen, het is om te huilen. Als er dan iemand over slecht liggende tegels struikelt, een blinde, gehandicapte etc en de gemeente wordt aangeklaagd voor slechte staat van de openbare voorzieningen, lach je dan nog? Uiteindelijk is de gemeente wel verantwoordelijk.
Oh, met goede rede kan ik je vertellen! Punt is dat als het project klaar is en de stoep niet netjes ligt de gemeente de boel weer mag herstellen. (het rijmt dus het is waar)
In amsterdam laten ze de gaten in de stoep open na onderhoud aan de vezels. Dit zetten ze netjes af en vervolgens komen er twee/drie weken later wat poppetjes van de gemeente de boel weer dicht timmeren.

Gevraagd waarom er geen grote deksel/put komt; dat wilt KPN niet omdat het makkelijker toegang geeft tot de bekabeling.
KPN heeft diepere zakken dan een startende provider die met moeite de opstartkosten van zijn netwerk bijeen kan schrapen. En als KPN echt wil dan ligt het glasvezel bij wijze overmorgen in de grond(figuurljk gesproken dan) om de concurrentie tegen te gaan.
Als die startende provider al een bekende naam is in het buitenland kunnen die zakken veel dieper zijn. T-Mobile is van Deutsche Telekom, Orange is ook actief geweest op de Nederlandse markt en is meestal een merk van France Telekom. Ik zie het Movistar ook nog wel eens proberen, genoeg grote buitenlandse providers die iets op kunnen zetten met een zak geld erachter.
En dat doen ze nu ook eindelijk nadat ze jarenlang projecten hebben opgekocht en stilgelegd omdat ze niet wilden investeren. Nu blijkt dat ze dat niet tegen kunnen houden gaan ze er toch maar in mee. Jammer dat het zo moet.
Onzin. KPN wilde het niet tegenhouden en KPN was zelfs toen ze het op een heel laag pitje hadden gezet per saldo de grootste glasuitroller van Nederland. Nu nog steeds. KPN was er vroeg bij met glasuitrol en is nog altijd de marktleider met het aantal huizen op glas. Dat het op een laag pitje kwam te staan is het gevolg van het hele fiasco met de ACM en het oneerlijke speelveld. En dat het op een laag pitje stond en ze vervolgens nog steeds de grootste uitroller zijn wil genoeg zeggen over de rest van de providers, ik blijf het vreemd vinden hoe KPN er op aangekeken wordt terwijl die als enigen écht bezig zijn met grootschalige uitrol - maar goed, ieder z'n mening. :)
Overal? dat heet investeren en door daar een passende prijs aan te hangen heb je dat over x aantal jaar terug
Dat geld innen ze door abonnementen te verkopen voor glasvezel en kunnen ze verdienen door heel wat jaren abonnementsgeld te innen. Dat hoef Jan en alleman niet te betalen. Tevens kunnen deze bedrijven bijna gratis geld lenen
haha
hier leggen ze alleen glasvezel aan in het centrum van deurne terwijl de dorpen eromheen en buitengebied het moeten doen met ADSL/VDSL. Genoeg plekken waar ze blij mogen zijn als ze meer dan 25 mbit. Dit alles was pas in gang gezet nadat E-Fiber een succesvol was met genoeg mensen klaar te maken voor glasvezel in de hele gemeente inclusief buiten gebied. Ze gaan alleen in gebieden aanleggen om de concurrentie uit te schakelen en vragen in het vervolg 10-20 euro meer voor dezelfde glas aansluiting.
Dit sentiment snap ik nooit; Bedrijf moet innoveren om relevant te blijven, maar iedereen vind het normaal dat dit betaald moet worden door de consument? Is het normaal niet zo dat ze dit doen met de winst van voormalige jaren? "Oh we gaan nieuwe dingen doen, we maken al winst per jaar, maar dit gaat ons geld kosten! Weet je wat, we verhogen alle prijzen van onze huidige producten en laten de klant er voor betalen!" En iedereen vindt dit maar normaal, snap het echt niet.
Dan moet je het verschil tussen een bedrijf en een openbare instelling eens opzoeken. Bedrijven zijn er in de eerste plaats om winst te maken, wat jij wil is een overheidsinstelling. En dat hebben we nou net niet in een geprivatiseerde markt. Het staat je vrij om naar een partij te gaan die het anders doet of om zo'n partij te starten, dat was nou net het hele idee :) .
Je zou toch oud genoeg moeten zijn om je het oude KPN => PTT nog te herinneren als staatsonderneming? Het was toen absoluut niet goedkoper, KPN was toen de enige, pas toen mobiel wat meer mainstream werd, kwam er concurrentie op de (mobiele) markt. En dat geld niet alleen voor die branch, energie voorzieningen, OV, etc. was vroeger echt niet beter!
Eh, wat heeft dat met mijn post te maken?
Dat moeten ze ook wel als ze (gaan) stoppen met alle traditionele technieken (isdn2/15/30 etc. VDSL)

Daar besparen ze uiteindelijk ook op (oudere apparatuur in de lucht houden blijft een kostenpost) zulke besparingen moeten ze gebruiken om te investeren in nieuwe techniek.
Het is natuurlijk de bedoeling dat uiteindelijk het hele kopernetwerk wordt uitgefaseerd. Het is vanuit het kostenplaatje niet rendabel om twee netwerken (waarvan een verouderd) naast elkaar in bedrijf te houden, terwijl ze gebruikt worden voor nagenoeg identieke dienstverlening. Nu word KPN natuurlijk aangespoord dit versneld door te voeren vanwege de toegenomen concurrentie.
Het grappige is dat T-Mobile hun laatste prijs verhoging was in 2012, buiten de inflatiecorrectie om die apart wordt vermeld
Dat past ook binnen hun strategie: De 3e grote speler worden naast KPN en VodafoneZiggo. De diepe zakken van Deutsche Telekom worden gebruikt om enerzijds met lage prijzen het klantenbestand te doen groeien, tegelijkertijd investeert men in eigen glasvezelnetwerken om de afhankelijkheid van KPN te verminderen.
bedenk je wel dat bij Ziggo blijkbaar teveel managers zitten. Immers na de overname van UPC (of door) hadden de prijzen omlaag moeten gaan.

Maar in plaats daarvan zijn ze harder gestegen dan ooit. Veel kleine providers hebben amper hun prijzen verhoogd. Dus die diepe zakken klopt niet perse.
Ik zie het verband niet: Ziggo kon de prijzen verhogen omdat de concurrentie verminderde en het de strategie van moederbedrijf Liberty Global was om de omzet per klant te verhogen in plaats van marktaandeel te winnen. Marktaandeel hoefde Liberty niet te veroveren, omdat UPC/Ziggo samen reeds een prima marktaandeel hadden. Hoe diep de zakken van Liberty zijn, is daarmee niet zo relevant.

Deutsche Telecom moet zich binnen het duopolie van KPN/Ziggo binnenvechten en dat doet het wel met zijn diepe zakken.
Dat doen ze zo goed, dat ze de routering via DTAG omgegooid hebben. Daarna weer snel terug gezet, maar dan nog.

T-Mobile is goedkoop, en ook vaak duurkoop.
Maar met een duopolie, zeker toen in die tijd, gaan de prijzen natuurlijk niet omlaag. Al werd heel Ziggo gerund door 3 aapjes, een zebra en een giraffe, dan waren de prijzen nog steeds niet naar beneden gegaan, want het hoeft niet en de prijzen omhoog gooien kan ook nog steeds. Dus waarom zou je het niet doen?
Deutche Telekom wil al jaren af van de nederlandse tak, daarom is het al een tijdlang van Huawei.
T-mobile heeft een overeenkomst met Huawei voor het gebruik van het netwerk.
Huawei beheert het netwerk. De frequenties zijn gewoon van T-Mobile.
Ja, alleen de frequenties
Wat een onzin, veel hardware is van Huawei ja, Huawei heeft 0% ownership in T-Mobile Nederland.
Huawei is de investeerder zelfs in het netwerk
Is het niet gewoon een partnership? Ik heb volgens mij nog nooit gezien dat Huawei aandelen heeft van T-Mobile Netherlands.
Hoewel ik zelf KPN thuis heb, ben ik wel zeer blij met de komst van T-Mobile op de vaste markt.
Ik heb al heel wat mensen doen overstappen, mede door de (veel) lagere kosten terwijl de verbinding bij deze mensen gewoon over het KPN netwerk komt.

Vooral de combinatie €25,- vast (op de hoogste snelheid leverbaar op je adres) + €25,- mobiel is voor vele een mooie deal.
Ik ga juist overstappen van T-mobile naar KPN. De verbinding mag dan wel van het KPN netwerk komen, toch heeft T-mobile vaak storing terwijl KPN klanten in hetzelfde gebied dan niet getroffen worden. Ik ben er klaar mee.
Ik heb inderdaad aardig wat storingen voorbij zien komen de afgelopen maanden op internet in nieuwsartikelen. Gelukkig hebben de mensen die ik ken met T-Mobile er geen last van gehad maar ik begrijp je. Zelf zit ik ook bewust bij KPN vast (en T-Mobile mobiel).
Jij niet alleen, wat een bende zeg. Nog een paar weken, dan ben ik ervan verlost!
Ik hoor soortgelijke verhalen, ook de TV-ontvanger van T-Mobile lijkt niet al te best. Daarnaast is in glasvezelgebied (op een zeer klein gebied na waar T-Mobile zelf glas heeft) KPN fors goedkoper dan T-Mobile voor mijn benodigdheden, plus geen 100Mbit limiet, dus win-win-win om naar KPN te gaan. Betere kwaliteit, betere service, beter netwerk, hogere snelheid én goedkoper...
T-mobile heeft geen 100mbit limiet? Ik heb nu 500mbit bij T-mobile.

De overstap naar KPN is bij mij overigens duurder, ik ga zo'n 5 euro per maand meer betalen voor min if meer hetzelfde.
Dan heb je een nog lopend contract lijkt me, want als je nu een contract wil afsluiten bij T-Mobile dan bieden ze maximaal 100Mbit aan. Ook als je nu 100 hebt kan je niet meer upgraden naar 500. Bestaande abonnementen mogen het wel houden. Tenzij je in een gebied zit waar T-Mobile zelf glas heeft liggen, maar dat doe jij denk ik niet gezien je anders 1Gbit had gekregen.

Wellicht is het voor mij goedkoper omdat ik ook mobiel heb van KPN. De combinatie vast (incl. kortingen) + mobiel zorgt ervoor dat KPN goedkoper is dan T-Mobile over het hele jaar gezien.
Misschien hebben ze problemen met de capaciteit, bij T-mobile heb ik de 500 nog nooit kunnen halen.

Het is een matige provider, kan niet wachten tot ik er weg ben.
Nah, de limiet van 100 is omdat T-Mobile niet wil betalen voor hoger bij KPN, omdat de kosten hoger zijn dan op hun eigen netwerk (logisch, want er zit geen extra partij tussen.). Gezien T-Mobile nu stunt met €25 + €25 combinatiedeals voor vast + mobiel, past daar geen hogere prijs met KPN als tussenpersoon bij. Dus cappen ze het op 100 voor nieuwe klanten. :P Dat je de 500 niet kan halen ligt ben ik bang aan de routing van T-Mobile. ;( Ik weet niet wat het is, maar elke keer als ik via een T-Mobile verbinding kijk via KPN en via KPN via KPN (:P) dan ligt de latency van T-Mobile een stuk hoger en de snelheid lager. Zie ook soms echt hele leipe routes verschijnen in een traceroute.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 6 mei 2020 15:41]

Zal dan inderdaad de routing zijn, de snelheden zijn extreem onregelmatig, de ene keer is het bijna maximum en de andere keer is het hartstikke laag. Het lijkt ook wel alsof bepaalde soorten verkeerd afgeknepen worden.
Als je wilt weten waarom zou ik voor de lol eens traceroutes vergelijken tussen wanneer je wel en wanneer je geen problemen hebt. Ik heb een keer gehad dat ik om de een of andere vage reden ipv rechtstreeks naar Amsterdam te gaan via een pop in Duitsland liep die via Scandinavië naar London ging en daarna pas naar Amsterdam. (Dat was vóór het DTAG gezeik trouwens, dus misschien... Afijn.) Dat leverde een forse latency en snelheidsreductie op. Misschien gebeuren bij jou ook dat soort fratsen. Als je via DTAG routeert wordt er inderdaad bepaald verkeer geknepen/minder goede routes gegeven. Maar T-Mobile had beloofd niet meer via DTAG te routeren voor NL-klanten, dus het zou me verbazen...

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 6 mei 2020 16:58]

Het is KPN koper, maar de routing is van T-Mobile en die is niet zo best. Ik heb zelf regelmatig packet loss en ze willen dat graag naar de internet exchange van deutsche telecom (hun moederbedrijf) hebben, waarschijnlijk om kosten te besparen ten koste van een goede verbinding. Het probleem is alleen dat veel mensen dit soort dingen niet echt merken.
Gelijk, heb zelf heel vaak packet loss/loss in spellen.
Trouwens, in 2012 had T-Mobile nog geen vast internet?
Dat klopt! T-Mobile's vaste diensten waren eerst Vodafone Thuis welke in 2011 op de markt is gebracht.
Toevallig staat mij dat nog in het geheugen gegrift omdat ons dorp een grote marketingsstunt van Vodafone over zich heen kreeg. :P
Even het filmpje gekeken, leuke actie!
In 2012 was er T-Mobile Online voor vast internet. Overblijfsel uit de overname van Orange wat ze maar niet verkocht kregen. Daar is het huidige Online.nl uit voortgekomen.

Gek genoeg ging T-Mobile een paar jaar later het wiel opnieuw uitvinden voor vast internet.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 6 mei 2020 12:56]

Ik dacht ook, laat ik overstappen op T-Mobile, van glas naar glas.. Wat heb ik daar een spijt van zeg.

Instabiliteit van heb ik jou daar. In de avond problemen met je verbinding (zelfs Netflix stopte ermee), ruim voordat Corona haar intrede deed.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de routering via DTAG, is weer terug gedraaid, maar dan nog.

Dus ik betaal liever iets meer voor een betere stabiele verbinding dan dat ik met de problemen zit.
Heb je al eens je DNS servers gewijzigd? Dat kan vaak veel oplossen
Heb ik inderdaad al geprobeerd, meerdere zelfs. Om gek van te worden..
Heeft dat geholpen?
Helaas niet, maar toch bedankt voor je tip.
Dan ligt het helaas aan T-Mobile, heb je hun al eens gecontacteerd?, En wat zijn je speedtest resultaten?

[Reactie gewijzigd door juliank op 6 mei 2020 14:42]

Ik heb alles al geprobeerd, contact gehad met T-Mobile, monteurs over de vloer gehad.

Alles binnenshuis vervangen, alle netwerkkabels, switches, routers, alles, blijft r.u.k..
Dan zouden ze je eigenlijk de maanden gratis moeten geven als het shit werkt En ze moeten een oplossing bieden
Het enige jammere van T-mobile is dat ze geen hogere snelheid dan 100 mbit aan mogen bieden over het netwerk dan kpn.
Inderdaad. Maar 100 down en 30 up (DSL) vind ik niet verkeerd voor 25 euro per maand.
Goede tip, 100 down en 30 up is voor mij meer dan zat!

Bedankt ik ben weg!

Edit: ff gekeken maar het 100 down pakket (DSL) is 35 euro!

Fast
Downloadsnelheid tot 100 Mbit/s
€35,-*
p/mnd. excl. eenmalige kosten.

[Reactie gewijzigd door Dessie op 6 mei 2020 12:55]

Hou er wel rekening mee dat het hier dus over DSL gaat! Dat is dus geen garantie die 100 down en 30 up. Wat ze wel min of meer garanderen voor je adres kun je hier vinden: https://xs4all-fpi-info.fourstack.nl/
Er staat XS4ALL in de link, maar de KPN versie werkt niet meer, vandaar. Deze geeft gewoon dezelfde data, als de KPN versie. :)
OT: Thanks! Die van KPN werkte inderdaad niet meer 🙈 👍
Klopt, had ik er misschien bij moeten zetten. Afstand tot de centrale speelt een rol. Zelf haal ik 110 Mbps down en 33 up binnen.

En het bedrag van 25 euro is van kracht als je ook een mobiele abonnement van T-Mobile hebt.
met mobiel erbij zit je op €25 per abo dus onbeperkt mobiel €25 en thuis 100Mb €25,-
je krijgt dan klantvoordeel =€50,- voor beide
Ik vroeg me al af hoe dit kwam. Wij hebben vorige maand KPN genomen voor onze nieuwbouw woning. Op dit moment hebben we 750mbit van T-Mobile, op het nieuwe adres was alleen 100mbit beschikbaar, bij KPN 500mbit. Uiteindelijk hierdoor voor KPN gekozen. Gezien we allebei een T-Mobile sim hebben was T-Mobile een stuk goedkoper geweest.
Waarom heb je dan niet bij Tmobile een verhuizing doorgegeven?

Dan kan je je abbonement meenemen.
Is dat ook zo als ze daar maar een maximum kunnen/mogen leveren van 100mbit? Had tijdens het opzeggen de reden vertelt, dan had ze daar wel even op mogen inhaken, dan hadden we gewoon bij T-Mobile gebleven.
Dit weet ik niet exact, Gezien ze voor de mensen die 500mb/s hebben dit nog steeds leveren.

dan zouden ze dit ook voor JOU moeten doen omdat je een verhuizing hebt, en als ze niet vermelden dat je snelheid omlaag gaat. en je Maar 100mb/s krijgt, dan zou je dit kunnen disputen door 67% van je geld per maand terug te krijgen. omdat je niet de afgesproken snelheid krijgt.
De 750mbit die t-mobile levert is via een eigen verbinding, in de nieuwbouwwijken ligt vaak gewoon KPN waarover T-mobile de diensten aan moet bieden. Dan kom je met meenemen tot de conclusie dat dat niet gaat en je alsnog naar 100mbit moet.

T-mobile heeft ooit wel 200mbit en 500mbit aangeboden via de KPN lijn, maar daar zijn ze vanwege de kosten mee gestopt.
mogen wel maar KPN vraagt teveel heb ik begrepen dus is het voor T-Mobile niet aantrekkelijk. Overigens is het goed te doen met 100Mb, met een gezin van 4. Vind ik.
Dat mogen ze wel, alleen daar wil T-Mobile niet voor betalen want het past niet in T-Mobile's marketingstrategie van €25 + €25 (vast + mobiel combo). ;) Eigenlijk vraag ik me af of dat niet misleidend is met die "De hoogst mogelijke snelheid op jouw adres voor €25 per maand" terwijl de glaslijnen van KPN gewoon tot 1Gbit kunnen, maar dat even terzijde.
Vraag me af wanneer ze bij deflatie te tarieven verlagen :-)
Gaat nooit gebeuren helaas...
Dit gaat alleen gebeuren als iemand 51% van de aandelen heeft. en zegt we gaan nu de prijzen voor alle klanten PERMANENT met ???% verlagen.
Hoe vaak komen we een periode van deflatie tegen? En hoe ga jij je voelen als jouw werkgever dat principe zou toepassen op je loon?
Dus buiten een prijsstijging op het internet van 2,6% komt er een prijsstijging van 6,5% op telefonie...?
Op basis van welke cijfers van het CBS baseren ze dat op dan?
Dus buiten een prijsstijging op het internet van 2,6% komt er een prijsstijging van 6,5% op telefonie...? Op basis van welke cijfers van het CBS baseren ze dat op dan?
De cijfers van het CBS die KPN hanteert zijn de inflatiekosten, bij telefonie wordt geen inflatie gerekend en daarin zit 'm dus het verschil.

In principe worden in het artikel dus twee zaken door elkaar gehaald;
- KPN past inflatiecorrectie toe op abonnementen (2,6%).
Niet mogelijk overeenkomst te ontbinden daar de Algemene Voorwaarden inflatiecorrectie toestaat.

- KPN verhoogt tarieven telefonie.
Overeenkomst is te ontbinden voor klanten die alles-in-1 / internet+bellen / telefonie, afnemen.

Inflatiecorrectie is namelijk niet gelijk aan een prijsverhoging - iets dat het artikel wel een beetje doet over komen.
Dat is vanwege het afnemende gebruik van vaste lijnen, niet als bij de post zeg maar, oh wacht - bellen en internet gaan gewoon over dezelfde verbinding...
Net zoals op de energiemarkt het geval is, loont het de moeite om jaarlijks over te stappen van ISP. Doe je dat op het juiste moment, bijv. rondom Black Friday of tijdens 1 van de vele andere "bijzondere" dagen in het jaar, dan kun je (incl. cashbacks) voor nog geen drie tientjes per maand een 100 Mbit/s down en 30 up Alles-in-1 pakketje scoren, incl. opnemen/pauzeren en telefonie.
Overstappen is een heel gezeik. Waarom overstappen als je ook gewoon je huidige provider kan bellen om een verlengaanbieding te krijgen? Er is geen jaar geweest waarin ik geen korting heb gekregen om te blijven. :P
Hoezo gezeik? Kwestie van ene modem eraf en de andere erop. Als je van kabel naar DSL gaat of anderom is het nog makkelijker.
Voor ons is het best makkelijk, voor de gemiddelde leek niet. En er gaat altijd wel iets mis, zeker nu in Corona-tijd. Komt de monteur niet of te laat, staat het toch nog niet klaar (bij T-Mobile maandelang problemen geweest), verkeerde monteur en dat soort fratsen. Seamless is het verre van altijd, plus de meeste mensen hebben helemaal geen zin om dan weer alles opnieuw in te stellen.

Voor jou en mij zal het best simpel zijn, maar voor de doorsnee consument niet.
Ik stap overigens ook niet over, verlengen bij de huidige aanbieder is vaak goedkoper én dan hoef ik helemaal niets te doen/regelen. :)
Ook "de gemiddelde consument" krijgt het simpelweg vervangen van de modem/router en settopbox wel voor elkaar hoor, waarschijnlijk zelfs zonder de handleiding. Die laatste is meestal in Jip en Janneke taal geschreven en voorzien van duidelijke plaatjes. De meeste providers bieden ook een overstapservice aan, waardoor de meeste tijd nog gaat zitten in het retourneren van de hardware en het ontvangen van de nieuwe gear. Vaak helpt dreigen met opzeggen inderdaad ook, om een korting los te peuteren.
Veel gemiddelde consumenten hebben nog mailadressen die aan de provider gekoppeld zijn. Mijn ouders hebben ook gekeken, maar omdat ze al 15 jaar ofzo hetzelfde KPN mailadres hebben, zijn ze toch bij KPN blijven zitten.
Die manier van vendor lock-in is inderdaad wel vervelend, al komt hiervoor deze zomer wel wat verruiming doordat de vorige provider verplicht wordt om het oude e-mail adres nog minimaal zes maanden actief te houden. Tijdens die overbruggingsperiode kun je alles laten doorsturen, naar bijvoorbeeld een ISP onafhankelijk (gratis) e-mail account. Als je daar doorheen bent, ben je in het vervolg wel vrij om over te stappen.
Toch is het jammer dat wat met telefoonnummers wel kan, met bankrekeningnummers en emailadressen niet gaat: meenemen naar een andere partij.
Overigens ben je er nog niet met een mailadres doorzetten zoals jij beschrijft. Je hebt nog altijd veel websites die je gebruikersnaam aan je mailadres koppelen.
De prijsverhogingen voor abonnementen afgesloten tussen 2017 en oktober 2019 (introductie Hussel) vind je hier: https://www.breedbandwink...hogen-tarieven-per-1-juli
De prijsverhogingen voor abonnementen afgesloten tussen 2017 en oktober 2019 (introductie Hussel) vind je hier: https://www.breedbandwink...hogen-tarieven-per-1-juli
Prijsverhogingen?

Op 11 februari 2019 betaalde ik bij KPN € 60,49 voor Internet en TV Basis 200/200.
Op 6 mei 2020 (vandaag) zou ik bij KPN Hussel € 60,00 betalen.

Beide even gebaseerd op toen en huidige kosten zonder inflatiecorrectie en prijsstijgingen.

Op 11 september 2018 betaalde ik bij KPN € 74,00 voor Internet en TV Basis 500/500
Op 6 mei 2020 (vandaag) zou ik bij KPN Hussel € 65,00 betalen.

Als ik nu een abonnement afsluit bij KPN, zou ik dus in principe de bovengenoemde prijzen zonder inflatiecorrectie betalen terwijl tussen de toenmalige specificaties en nu, geen enkel verschil zit. Een verschil van -€ 9,00 per maand vind ik nou niet echt een prijsverhoging.

Overigens
Humor dat breedbandwinkel spreekt over Opzeggen en overstappen; Controleer voordat u overstapt altijd goed of deze tariefswijzigingen ook voor u gelden. Is dat het geval, dan bent u vrij om voor 1 juli over te stappen naar een andere provider.

Nee, dat klopt dus niet TENZIJ mensen telefonie afnemen want alleen daarop zijn tariefsverhogingen van toepassing. De gewone abonnementen waarvan o.a. internet en televisie betreft inflatiecorrectie en in de Algemene Voorwaarden van KPN is dit afgedekt.

Artikel 13.3;
U kunt de overeenkomst niet (tussentijds) opzeggen als: de wijziging geen gevolgen voor u heeft of in uw voordeel is.
• u de wijziging kunt weigeren.
we de wijziging bij het sluiten van de overeenkomst met u hebben afgesproken. Bijvoorbeeld een periodieke aanpassing van de tarieven aan de inflatie.
• de wijziging door de overheid verplicht is.
• het om andere gevallen gaat waarin dit niet door wet- en regelgeving verplicht wordt.
Ja, da's leuk maar dat is dus allemaal op basis van die 'hussel'-abo's. Die, zoals het artikel al stelt, dus buiten deze inflatiecorrectie vallen.
Waarom dat is is niet moeilijk te raden (marketing) maar natuurlijk wel wonderlijk dat het voor die producten schijnbaar niet zo belangrijk is om die correctie op toe te passen.

Nee, dan is er inderdaad geen sprake van een prijsverhoging maar daarvoor heb je dan ook precies de uitzondering nodig. ;)
Ook zenderwijzigingen zijn voldoende om het contract te ontbinden. Alleen klanten die tussen juli en oktober 2019 internet-only hebben afgesloten kunnen er nu niet direct onderuit, aangezien zij alleen te maken krijgen met een inflatiecorrectie. Alle klanten met bellen of tv kunnen wel het contract beëindigen wegens tariefsverhoging of zenderwijzigingen. Of dit nu uit 2019 of een Hussel abonnement is.

Het vergelijken op prijs van het oude 2017-2019 portfolio en Hussel is overigens niet helemaal eerlijk. Zo zijn de tv pakketten e.d. anders ingericht (kaler).

[Reactie gewijzigd door man-o-script op 6 mei 2020 16:13]

Ook dat klopt niet helemaal...

Bij zenderwijzigingen moet het in jou nadeel zijn en de zenders die verdwijnen worden met gelijkwaardige zenders vervangen. Er is daarmee dan dus geen sprake van een nadelige wijziging.

De zenderwijzigingen zijn echter in eerste instantie niet in het nadeel, voor 2 zenders uit het basispakket die verdwijnen komen er 2 alternatieven + 1 nieuwe zender bij.

Bij het plus pakket verdwijnen 3 zenders en komen er 2 alternatieven terug. De zender die resteert verdwijnt naar het basispakket. Aangezien het plus pakket sowieso maandelijks opzegbaar is, en deze in principe geen onderdeel is van het hoofd contract, kan er op basis daarvan niet opgezegd worden. Dat zelfde geldt trouwens ook voor de overige pakketten (zoals het erotiek pakket).
Het vergelijken op prijs van het oude 2017-2019 portfolio en Hussel is overigens niet helemaal eerlijk. Zo zijn de tv pakketten e.d. anders ingericht (kaler).
Nee, het is andersom.

Als ik nu nog steeds één van mijn abonnementen had aangehouden, had ik nog steeds het zelfde betaald (+ verhogingen en inflatie) voor het zelfde aanbod als KPN Hussel nu. Er is namelijk totaal geen verschil in zenderaanbod tussen klanten met Internet + TV of KPN Hussel internet + TV. Of te wel, toen al betaalde ik meer dan nu, als ik het toenmalige abonnement had aangehouden hadden er nu enkele verhogingen en inflatiecorrecties toegepast geweest en was ik zelfs meer kwijt geweest.

In feite is het zelfde aanbod dus in tegenstelling tot de oudere abonnementen wel degelijk goedkoper geworden.
Of een zenderwijziging in je nadeel is, is voor iedereen anders. Ik zou de discussie met een KPN medewerker er graag voor aangaan ;)

Bij introductie van Hussel zijn de tv pakketten wel degelijk uitgekleed. Opnemen werd bij alle pakketten optioneel en ook de tweede ontvanger was niet meer standaard, maar tegen meerprijs. Dus voor het meerendeel van de pakketten is dat 1 op 1 vergelijk niet meer te maken.
Of een zenderwijziging in je nadeel is, is voor iedereen anders. Ik zou de discussie met een KPN medewerker er graag voor aangaan ;)
True, ligt een stuk moeilijker - als je als klant kwaad wilt kan KPN daar niet onderuit. Daarom zie je juist bij basispakketten steeds minder vaak een drastische wijziging en doen ze dit vooral nog bij de extra pakketten ;-)
Bij introductie van Hussel zijn de tv pakketten wel degelijk uitgekleed. Opnemen werd bij alle pakketten optioneel en ook de tweede ontvanger was niet meer standaard, maar tegen meerprijs. Dus voor het meerendeel van de pakketten is dat 1 op 1 vergelijk niet meer te maken.
Opnemen was bij internet en internet + TV Basis als per definitie optioneel. Bij Internet en TV en Internet en TV 4K was dit gewoon in de prijs meegerekend. Reken maar eens mee ;-)

Internet + TV Basis 40/4 € 49,00 + extra ontvanger € 5,00 + opnemen € 5,00 = € 59,00
Internet en TV 80/8 + extra ontvanger en opnemen inbegrepen € 59,00

Enige verschil daarin was juist de up- & download snelheid en daar betaalde je in geval van 500Mbit up- & download dan € 17,50 extra voor. Later werd dit verlaagd naar € 14,99 per maand.

De grootste en meest belangrijke zenderwijzigingen hebben tussen 2016 en 2019 plaatsgevonden wat geldt voor klanten van zowel Hussel als de oude abonnementen. Je zou dus eigenlijk best dom moeten zijn wil je op de oude proposities zitten waarbij dat aanbod inmiddels gelijk ligt aan het huidige aanbod. In het zenderoverzicht zie je tenslotte ook ttoaal geen verschil in aanbod voor klanten met de oude abonnementen en het huidige Hussel.
Toch is het grappig dat die abonnementen consequent last blijven hebben van inflatieverhoging, behalve als je hem opnieuw afsluit. Ik zit al een paar jaar in een KPN compleet abonnement. Mijn ouders op een vast internet+bellen abonnement, ik op mobiel. Die is ieder jaar verhoogd, terwijl de nieuwe afsluitprijs gelijk bleef. Als ik straks naar mijn eigen hok verhuis, maar eens even lastig vallen over hoe en wat we kunnen regelen. Als ik voor 2 jaar een onbeperkt mobiel internet abonnement afsluit, ben ik minder kwijt dan dat ik nu kwijt ben voor mijn 20 GB KPN compleet (welliswaar 18 cent, maar toch).

Mij is wel opgevallen dat KPN er toch minder gevoelig voor is dan Telfort voorheen. Ik heb jaren bij Telfort gezeten, die kwamen wel met "echte" aanbiedingen, buiten wat er op hun website staat. KPN blijft bij wat er op internet staat.
Jaarlijks terugkerend fenomeen in deze tijd van het jaar. Het zal een kwestie van dagen zijn totdat Ziggo ook deze jaarlijkse aankondiging doet. Na 10+ jaar Ziggo een half jaar terug overgestapt naar glasvezel van T-mobile. Had ik veel eerder moeten doen.

[Reactie gewijzigd door D vd V op 6 mei 2020 12:44]

Ik ben vorig jaar ook overgestapt naar T-mobile van KPN, maar ik ga binnenkort mooi weer terug. Wat een rotzooi.....slechte wifi boven (maar net te goed volgens T-mobile om er iets aan te doen), regelmatig storing internet, settopbox die af en toe stil valt, van de week weer de "begin gemist" die niet deugde, opnemen menu dat onlogisch is, slechte afstandsbediening (die ook nog eens bijzonder lelijk is). Bij mij is de maat vol.

Dat alles voor een besparing van een tientje, hoewel het openingsaanbod de eerste maanden wel leuk scheelde, of zo en dan ook nog eens voornamelijk omdat we meerdere t-mobile abonnementen op mobiel hebben (waar ik wel tevreden over ben).
Hoe het wifi is van het modem, weet ik niet eerlijk gezegd want ik gebruik liever mijn eigen Netgear Orbi spul. Storingen heb ik nauwelijks last van gehad; niet meer dan bij Ziggo. Ik kijk heel weinig tv dus dat de box nogal basic is maakt mij niet uit; hij werkt en beter dan de Horizon box. Zo zie je maar, iedereen heeft eigen ervaringen. 🤗
Hoe het wifi is van het modem, weet ik niet eerlijk gezegd want ik gebruik liever mijn eigen Netgear Orbi spul. Storingen heb ik nauwelijks last van gehad; niet meer dan bij Ziggo. Ik kijk heel weinig tv dus dat de box nogal basic is maakt mij niet uit; hij werkt en beter dan de Horizon box. Zo zie je maar, iedereen heeft eigen ervaringen. 🤗
Hier simpelweg dezelfde ervaringen. Het aantal storingen bij T-Mobile is in mijn geval op 2 vingers te tellen in het afgelopen jaar. Een buuf van mij had overigens wel problemen met Wi-Fi, maar dit is opgelost met de aanschaf van een los accesspoint die ze binnen één jaar (verschil gerekend tussen KPN en T-Mobile) al heeft terugverdient en dan houdt ze nog geld zat over om wat leuks van te doen.

Ervaringen verschillen zo vaak van persoon tot persoon. Over de recorder ben ik het trouwens wel helemaal eens, het ding is gedateerd en eigenlijk is T-Mobile ontzettend laat met opnemen in de cloud.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee