België krijgt voorlopig geen corona-app maar verkiest handmatig contactonderzoek

België richt zich voorlopig niet op de ontwikkeling van een corona-app. Minister Philippe De Backer van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post kiest voor het handmatig verrichten van contactonderzoek en stelt dat te weinig mensen vrijwillig een app zouden installeren.

Volgens minister De Backer wordt al jaren bij virusuitbraken handmatig contactonderzoek gebruikt en is een app daar niet voor nodig. Hij zegt dat tegen Villa Politica van VRT NWS. Een app kan wel nuttig zijn, stelt hij, maar slechts weinig mensen zouden bereid zijn deze te gebruiken. De minister verwijst daarbij naar Oostenrijk.

Het Rode Kruis heeft in Oostenrijk een Stop Corona-app uitgebracht die automatisch contacten op kan slaan als gebruikers binnen twee meter van elkaar staan en dit langer dan vijftien minuten duurt. Smartphones registreren dit via bluetooth. Ondanks grootschalige campagnes zou de app volgens De Backer slechts door drie tot vier procent van de bevolking gebruikt worden, waar zestig procent nodig zou zijn voor effectiviteit.

Een taskforce van de minister gaat nu kijken hoe een app te ontwikkelen is en pas na analyse hoe die is te gebruiken, volgt een eventuele introductie. De Nederlandse minister De Jonge van Volkgezondheid zet wel in op een app omdat deze volgens hem de GGD veel werk kan schelen en een app sneller kan werken dan handmatig contactonderzoek. Zeven voorgeselecteerde corona-apps voldeden niet maar de minister stelt nu zelf een team samen om een app te bouwen.

stop corona app

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-04-2020 • 19:11

148

Lees meer

Reacties (148)

148
141
52
13
0
82
Wijzig sortering
Maakt het installeren van zo'n via bluetooth werkende tracing app het ook niet veel lucratiever om de drie maand geleden "BlueFrag" bluetooth-kwetsbaarheid uit te buiten? Elke smartphone met Android 9 of 8 (en ouder misschien ook) die al meer dan drie maand geen veiligheidspatches meer krijgt en bluetooth aanzet, kan zonder interactie van de gebruiker overgenomen worden...

nieuws: Onderzoeker vindt kritiek bluetoothlek in Android 8 en 9
Tsja.... Als dat zo zou zijn, brengt dat dadelijk een diep onderliggend probleem naar boven. Zo'n tracing app gaat natuurlijk niet de holy grail zijn om COVID-19 te bestrijden, maar het kan een goed hulpmiddel zijn. Als een grote groep mensen die app niet op een veilige manier kan gebruiken, niet omwille van de app, maar omwille van de gebrekkige updatemogelijkheden, zou dit gerust geraised mogen worden en leiden tot bewustwording bij eindgebruikers. Voor velen is een update een last, maar uiteindelijk is het toch wel een gigantisch probleem. Een probleem dat z'n bron vindt in het lakse updatebeleid van fabrikanten. Dat zou nog wel eens in een daglicht mogen worden gesteld.

Updates zijn een belangrijk argument bij de aanschaf van je device. Jammer genoeg geen belangrijk argument bij een klant en gaat niet elke verkoper meedenken in het belang van de klant.
Ik hoor dat argument vaak, dat het de verantwoordelijkheid van de gebruiker is om er voor te zorgen dat de beveiliging van de toestellen die hij of zij gebruikt up-to-date is. Niet persoonlijk bedoeld, maar dat is een manier om je te profileren als iemand die op de hoogte is van de group think binnen IT, zonder iets controversieels (en dus mogelijk interessants) te zeggen. Het risico om gehackt te worden is universeel en neemt op termijn niet af, dus het is je eigen fout indien je een toestel gebruikt dat geen patches meer krijgt. Op zich is dit sinds de democratisering van internet-toegang al zodanig common sense geworden dat niemand die redenering meer problematiseert.

Wat men echter uit het oog verliest met dat argument is dat het IT-criminaliteit objectief normaliseert. Hacking, m.a.w. criminaliteit, is gewoon één natuurlijk risico onder de vele natuurlijke risico's, net zoals stormschade. Rechtsfilosofisch kan je betogen dat we met het internet de afgelopen 25 jaar, zonder ook maar enig democratisch debat daarover, een nieuw rechtsprincipe hebben geïntroduceerd: potentiële slachtoffers (in dit geval: mensen die niet om de paar maand een nieuwe Android-smartphone willen kopen, noch de lock-in van dure Apple-smartphones aanvaarden) hebben de plicht om te anticiperen op de misdrijven van potentiële daders (in dit geval IT-criminelen). Oppert een of andere salafistische roeptoeter dat vrouwen zich preuts moeten kleden als ze niet verkracht willen worden, dan is iedereen terecht heel boos omdat hij een crimineel gebrek aan mannelijke seksuele zelfbeheersing normaliseert. Voor IT-criminaliteit aanvaarden we dat soort redenering, dat het onrealistisch is om van mensen te eisen dat ze geen criminaliteit plegen, echter alsof het perfect normaal is.

Met al de steekvlampolitiek rond tracing apps wordt die evolutie verder aan de kritische blik onttrokken. Ik denk dat het beter is om gewoon eens beleid te gaan voeren op basis van een ouder en algemener rechtsprincipe: niemand is verplicht om wat dan ook te hebben. Beperkingen aan de vrijheid om iets niet te hebben horen zeldzame uitzonderingen te zijn, en zoals alle beperkingen op vrijheden zijn ze onderworpen aan bijzondere voorwaarden.

Dus als we up-to-date smartphones gaan moet hebben (of als getolereerd wordt dat het niet bezitten daarvan in de praktijk de toegang tot diensten beperkt), moeten overheden er maar voor zorgen dat ze er in slagen om druk te zetten op de smartphonefabrikanten en de ecosystemen om er voor te zorgen dat smartphones veel privacy-vriendelijker zijn dan nu het geval is. En dat ze allemaal, ook de heel goedkope, vééééél langer beveiligingsupdates krijgen. M.a.w. over smartphones en ecosystemen beginnen denken als extensief gereguleerde publieke goederen i.p.v. frivole gadgets. Maar dat is niet in het belang van de 5 grote Silicon Valley-bedrijven, dus de tech-pers gaat haar riedel van de voorbije kwarteeuw blijven herhalen: de gebruikers de les lezen over hun vermeende verantwoordelijkheid om nieuwe meuk te kopen als de oude niet meer ondersteund wordt.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 27 juli 2024 03:27]

Ik heb zelf twee artikeltjes geschreven over die app (die er niet gaan komen en niks gaat oplossen)https://food4innovations....t-ja-maar-een-app-gaat-h/

Het enige dat digitaal zou kunnen: bijhouden wie je dagelijks ontmoet.
Dit 21 dagen vasthouden en info die 22 dagen of ouder is weer weggooien.
Indien je zelf dan ziek wordt is maar 1 knop nodig: stuur mail met data naar de ggd.

Alle apps die dit willen automatiseren op basis van je gezondheidsstatus zijn a) privacy gevoelig, b) fraude gevoelig. Ons probleem is tekort aan testen, en te weinig personeel voor GGD contact-onderzoek.

Heel snel komen we er achter dat er een geel-paspoort bestaat (via GGD). Daar komt straks in te staan of je gevaccineerd bent of anti-lichamen hebt. Dit kan alleen als er een NoBo is die die informatie onafhankelijk kan genereren.

Apps ... zucht ... doe maar gewoon een boekje zoals in Nieuw Zeeland.
Hier in NL zal die app ook voor geen meter goed werken omdat maar een kleine groep het zal installeren.
Ik heb er zelf (in opdracht) aan zitten rekenen. Voor een deel van Nederland (grofweg boven de rivieren) zal de app niet zoveel nut hebben. Daar kan de GGD het contactonderzoek nog handmatig aan. In delen van Brabant en Limburg is dat absoluut onmogelijk, tenzij er echt nog even snel een flink aantal mensen worden opgeleid om dat onderzoek te doen. De privacy is dan overigens helemaal ver te zoeken. De GGD weet dan gelijk heel veel van je.
De enige mogelijkheid is om het contact onderzoek (deels) te automatiseren. De algehele installatiegraad hoeft dan niet eens zo hoog te zijn, mits de mensen die een groter risico lopen om besmet te raken voor een groot deel meedoen. Die groep is NIET gelijk aan de kwetsbare mensen, maar het doel is wel om die juist te beschermen. Mensen t/m 30 jaar zijn niet van belang van de groep die ouder is, maar die zich redelijk aan de 1.5 m onderlinge afstand kan houden is ook niet van belang. Wel van belang zijn de mensen die in Brabant/Limburg wonen of daar regelmatig komen EN regelmatig dicht bij anderen komen (winkelmedewerkers, medewerkers uit de gezondheidssector) en mensen die van het openbaar vervoer gebruik moeten maken. Als bij de genoemde groep 50 à 60% de app gebruikt, dan is het mogelijk daar de besmettingssnelheid voldoende terug te brengen zodat de ziekenhuizen naast COVID-19 zorg ook de normale zorg weer kunnen leveren. Zonder app zal dat slechts mondjes maat kunnen.

Ik hoop dat je de app een frisse start gunt. Er zijn nu een hoop (mogelijke) problemen en randvoorwaarden genoemd. De app die de GGD nu samen met de minister gaat laten bouwen zal daar allemaal rekening mee houden. De GGD krijgt de regie (het is hun hulpmiddel) waardoor alle verzamelde gegevens ook gelijk onder het medisch beroepsgeheim vallen.
Kun je me uitleggen wat het nut is van contactonderzoek op dit moment en in de nabije toekomst? En waarom verschilt dit van Bra en Li t.o.v. de rest van NL?
Het contactonderzoek moet de risico's in kaart brengen. In het begin betekende dat gelijk twee weken quarantaine voor iedereen die in contact was geweest met een besmet persoon. Doel hiervan was om het virus zo snel mogelijk achter gesloten deuren te krijgen en daarmee verspreiding te voorkomen. Als het virus zich niet kan verspreiden, dan sterft het uit zodra de laatste patiënt genezen is.

Deze procedure is standaard voor nieuwe, zeldzame en gevaarlijke infectieziektes. Dit wordt ook regelmatig toegepast. Covid-19 is niet het enige virus wat ons land binnen komt. In bijna alle gevallen gaat de procedure wel goed en sterft het virus (in Nederland) uit.

In Nederland zijn er verschillen in besmettingsgraad. Bijna 40% van alle ziekenhuis opnamen en sterftes heeft betrekking op een gebied in het Oostelijk deel van Brabant en Noordelijk deel van Limburg. Daarbuiten zijn er nog wel een paar kleinere clusters.
In een vorige baan berekende ik vaak waar en hoeveel bodemmonsters je moest nemen om een goed overzicht te krijgen van het voorkomen van bepaalde soorten. Daarin neem je graag een bekende verspreiding mee omdat monsteren in een gebied waar je bijna zeker weet dat je niets vindt een verspilling van tijd is. Met een goede berekening kan je met vrij weinig inspanning een goed resultaat behalen.
Deze zelfde methode heb ik nu ook toegepast, met als resultaat dat je helemaal geen landelijke dekking hoeft te hebben, en in bepaalde delen van het land zelfs maar een goede dekking onder een beperkte groep nodig hebt om het boogde besmettingsgetal van 0.7 te kunnen halen.
Vele stalen in een gebied waar je iets verwacht te vinden en weinig stalen in een gebied waar je niets verwacht te vinden lijkt mij dan weer een zeer goede bodem voor confirmation bias.
Als er nieuwe haarden bijkomen, merken we dat vanzelf. Dan moet de berekening wellicht herhaald worden.
Over het algemeen levert het nemen van stalen in gebieden waar je niets verwacht weinig op. Als je binnen die gebieden stalen gaat nemen, dan gebruik je daar meestal een andere strategie. Daar ga je dan eerst stalen nemen waar de kans op een treffer het grootst is. Pas als je meer treffers hebt dan je mag verwachten ga je strategie aanpassen.
Dit soort analyses worden "least-effort strategy" genoemd. Die heb ik nu even op de COVID data losgelaten om inzichtelijk te maken of en waar een app nuttig kan zijn en welke installatiegraad er nodig is. De uitkomst was voor mij zelf ook verrassend. Eigenlijk is landelijk gezien maar een heel lage installatiegraad nodig, mits regionaal de juiste mensen maar meedoen. Daar kan je eventueel gericht campagne gaan voeren. Die mensen hebben er ook het meeste baat bij en zullen (hopelijk) ook een grotere bereidheid tonen om de app te installeren. Wie woont en werkt in Friesland zal vermoedelijk nooit een waarschuwing krijgen Bovendien kan de GGD het werk daar ook zonder app nog prima aan.
Eh, dat is toch niet geheel vergelijkbaar? De bodem gaat toch niet werken bij heer Turf om daarna bij mevrouw Klei thuis te komen?

Persoonlijke anecdote : het team waar ik nu in zit heeft mensen uit Drenthe, Amsterdam, Noord Brabant, Utrecht en Weert. We werken gelukkig al een lange tijd thuis. Maar je snapt als dat woon-werkverkeer weer volledig op gang komt dat locatie minder uit maakt.

Mocht immuniteit wel mogelijk zijn, dan worden juiste de huidige epicentra minder interessant. In je lijst miste je trouwens West Brabant (Tilburg, Breda).
Tilburg en Breda horen niet meer bij de grote haarden en vallen in een tussencategorie. Op dit forum houd ik het simpelweg even bij de uitersten.
Het woon-werkverkeer was netjes meegenomen: "Wie woont of werkt in...".
Zolang er huisartsen zijn die zeggen dat je alles gewoon mag doen ondanks dat je contact gehad hebt met een corona patient (zolang je zelf geen verschijnselen hebt) Waarom dan zo'n app gebruiken?

Ik heb keurig advies ingewonnen: heeft u ergens last van? Nee.
Oke dan mag je gewoon werken en alles doen hoor!
Niet dat mijn werk of ikzelf naar een huisarts luister, maar dit is wel de situatie.

Nu zullen er ook huisartsen zijn die het misschien wel serieus nemen, maar wat wilt deze app gaan doen? Behalve de wet verruimen en mensen tracen?
Op het moment dat jij besmet bent is het wel van belang om allerter te reageren op veranderingen in je gezondheid en je bij twijfel te laten testen.
Ook is het verstandig om je nog strikter aan de 1.5 m afstand te houden om te voorkomen dat je anderen (die mogelijk zelfs kwetsbaarder zijn) te besmetten. Dit is ook de informatie die een huisarts hoort te geven (tenzij je jonger dan 12 jaar bent).
Alle maatregelen zijn bedoeld om het virus zoveel mogelijk onder controle te krijgen en nieuwe besmettingen zoveel mogelijk te beperken. Daar is het contactonderzoek van de GGD normaal ook voor bedoeld. De app moet een deel van dat onderzoek overnemen.
Ik ben het daar totaal niet mee eens. Volgens de "regels" moet je 1.5m afstand houden en etc. Wat maakt het dan uit indien ik iemand op 3 meter afstand voorbij ben gelopen die corona heeft?
Wat willen ze hiermee bereiken is mijn vraag?
Tot nu toe heb ik nergens een antwoord gelezen (een antwoord die ergens op slaat).

Indien jij je aan de regels houdt, wat maakt de app dan nog uit?

Bij twijfel laten testen? In welk land is dat mogelijk? Niet in NL.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 27 juli 2024 03:27]

Laatste keer ook dat ik het noem, maar er worden waarschijnlijk twee apps ontwikkeld. Een app om bron- contactonderzoek te vermakkelijken voor de GGD en (waar de meeste mensen aan denken) een app om directe contacten te vinden van positieve geteste personen. Voor de eerste zie eerdere reactie.

Niet iedereen zal zich altijd keurig aan die 1.5 meter kunnen houden. Als arts heb ik vandaag al 6 contacten gehad op minder dan 50cm. Ook in de supermarkt, openbaar vervoer is het niet altijd mogelijk omdat niet iedereen zich aan de afspraken houdt. Als je een direct contact bent van een positief bevonden persoon, dan krijg je automatisch een bericht met adviezen. Het advies kan zijn om extra alert te zijn op klachten of dat je 14 dagen thuis moet blijven. Hiermee hopen ze dat de transmissie verder gaat verminderen.

Op dit moment is de app nog niet nodig, dat is het wel als we meer vrijheden gaan krijgen. Dan zullen er ook meer contacten zijn. Men is bang dat meer vrijheid ook meer transmissie zal geven. Door dit soort apps hopen ze selectiever mensen te kunnen isoleren (namelijk relevante contacten) in plaats van een hele bevolking. Op dit moment is alles nog in ontwikkeling, dus het is ook wat vroeg om er al een oordeel over te hebben.

[Reactie gewijzigd door honey op 27 juli 2024 03:27]

Als jij op 3 meter afstand langs een Covid-19 patiënt bent gelopen is de kans op besmetting erg klein, maar niet nul. Alles wat een Covid-19 patiënt aanraakt, of waar zijn adem overheen gaat wordt mogelijk een besmettingsbron. Vandaar dat wordt aangeraden dat iemand die zich ziek voelt binnen blijft en met zo min mogelijk mensen in contact komt. Dit is overigens al veel vrijer dan de oorspronkelijke quarantaine regels. Die werden zelfs "van Overheidswege" opgelegd, wat inhoud dat overtredingen strafbaar zijn.
Het doel van de quarantaine regel is om het virus achter gesloten deuren te krijgen en daarmee uit te roeien zodra de laatste patiënt genezen is. Dit werkt al jaren met succes. Het komt niet in het nieuws, maar er worden wekelijks mensen voor bepaalde tijd in quarantaine geplaatst om te voorkomen dat allerhande zieken kans krijgen om het land binnen te dringen.

De testcapaciteit is inmiddels behoorlijk uitgebreid. Iedereen die in de zorg werkt kan zich laten testen, maar er is voldoende capaciteit over om ook personeel uit supermarkten te testen. Testen op advies van een huisarts is altijd al mogelijk.

Men denk dat het maken van een app miljoenen gaat kosten. Dat is niet terecht. Er is nu € 20 000,- voor gereserveerd. Daarmee kan je niet veel bedrijven redden. Het alternatief is een dikke 100 mensen bij de GGD aannemen en opleiden om het werk van de app te gaan doen. Daarbij kunnen ze veel minder grondig te werk gaan.

Zelf steek ik veel tijd in het COVID probleem met het verzamelen van datasets, het uitvoeren van statistische analyses en het bijpraten van een aantal mensen die hoger in de beslis-molen zitten. Ik krijg daar en onkosten vergoeding voor, maar dat is vooral om gemaakte kosten te kunnen betalen en om mijn baas te kunnen compenseren omdat ik niet aan mijn normale werkuren toe kan komen. Het aangeboden uurloon heb ik uit principe geweigerd. Ik wil niet verdienen aan de mogelijke ellende van een ander. Als ik een paar zieken of één overleiden kan voorkomen vind ik dat een veel mooiere beloning.
Zelfs als dat zou werken is bluetooth afstand meten ongeschikt. De signaal sterkte springt alle kanten op.
Er zijn beacons die daar nog wel wat mee kunnen maar een normale telefoon niet

Als het daadwerkelijk slechts de bedoeling zou zijn om langdurige contacten te registreren (zit een half uur in het ov naast iemand met covid of zo) dan zou het heel misschien nog kunnen werken.

Je gaat een enorme berg false positives creëren die slechts een extra belasting vormen voor GGD etc.
Als ik de mensen van Google heb begrepen zijn alle nadelen van bluetooth wel ondervangen met generieke en specifieke profielen. Die kunnen zich zelf ook nog bijstellen.
Communicatie tussen telefoons:
a -> b: Hey ik zie dat jij op één meter van mij zit.
b -> a Welnee, volgens mij zit je op vier meter
a -> c Ik zie jouw wel zitten op twee meter
c -> a klopt, zullen we dan maar niets doen
c -> b pas jij een beetje op, je komt binnen de 1.5 meter
b -> c Welnee, ik zit nog op 5 meter. Maar wacht net zei er ook al eentje dat ik veel dichterbij was dan dat ik dacht. Ik zal wel een zwak signaal hebben. Ik pas me even aan.
b -> a Je zit toch wel wat dichter bij. 2.5 meter denk ik. Wat zullen we doen?

Zeker als je meerdere keren signaalsterktes gaat meten en de telefoons goed laat communiceren, dan zou de afstandmeting al vrij snel goed genoeg moeten zijn. In 5 minuten tijd moet dan best een goede schatting te maken zijn.
In heel bovenstaande discussie, niet alleen bovenstaande post, wordt het landelijk beleid telkens verward met individuele risico's. Er was geen testcapaciteit om zoals gebruikelijk bij 1 geïnfecteerde snel contact onderzoek te doen, te testen en zo het virus te isoleren. Daarnaast tekorten aan PBM's, verder voortschrijdend inzicht over wanneer en hoe mensen het virus verspreiden.
Daarom PBM's alleen bij zorg bij Covid-19 of vermoeden (medisch vermoeden denk zelfde cohort contact met en klachten etc.). Daarom ook IC's voor laten gaan op thuiszorg. Inmiddels veel meer en betere testcapaciteit, veel meer PBM's en nog steeds hode maar dalende druk op delen van de zorg. Daarom aanpassingen beleid. Punt is dat zaken die individueel best goed zijn gezien huidige kennis maatschappelijk niet goed waren met kennis en middelen van een paar weken terug. Indivuele mensen waren dan mogelijk beter beschermd maar dit ten koste van mensen met hogere gezondheidsrisico's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer een huisarts iemand gebruik mag laten maken van de beperkte testcapaciteit.
Het landelijke beleid is afgestemd op de persoonlijke risico's. Wat dat betreft is er geen verwarring.
De maatregelen die vanuit het beleid moeten worden genomen moeten rekening houden met veel meer factoren. Daardoor zijn er regels opgesteld voor het ter beschikking stellen van schaarse middelen, zoals mondkapjes, testen enz. Daar zijn weer kansberekeningen op losgelaten om de grootste besmettingskansen het eerst te beschermen. Daarnaast moeten vitale beroepen beschermd worden dan de minder belangrijke sectoren. Nu komt dat gelukkig netjes overeen.
De testcapaciteit is inmiddels zo groot dat die niet volledig benut wordt.

In het adviseren van PBM's voor de normale bevolking is het RIVM terughoudend. Het gros van de mensen zal de mondkapjes bijvoorbeeld verkeerd gebruiken. Even om de hals hangen, of er een paar keer met je handen aankomen zou ze al nutteloos maken.
Excuseer? Dit is wel het geldende advies van de overheid en staat zo in alle richtlijnen.
Dus sorry dat ik als huisarts dit advies volg en verspreid.

Het is zever om iedereen die "contact" met een Corona patiënt in isolatie te gaan steken.
Ga je even inlezen in wat het doel is van de huidige maatregelen vooraleer je een beroepsgroep die keihard werkt en in de frontlinie staat schoffeert!
En daar ga ik dan weer niet mee akkoord. Er zijn patienten die geen enkel symptoom vertonen als zij de ziekte hebben. Daarnaast is uit een recente studie naar voor gekomen dat mensen die het virus hebben het meest besmettelijk zijn vanaf 1 a 2 dagen voor ze symptomen hebben tot ongeveer een week na het verschijnen van die symtomen.

Tegen dat jij door hebt dat je zelf ziek bent is het dus al te laat. Vandaar dat contact onderzoek net moet gebeuren om andere mensen te waarschuwen dat zij mogelijks besmet zijn en ook 2 weken lang zichzelf moeten isoleren (en dat is nog niet hetzelfde als quarantaine). Iets wat ik zelf trouwens al 2x heb moeten doen, gewoon omdat ik mogelijks in de buurt ben geweest van een patient zonder ermee in direct contact te komen.
Ja, maar begrijp dat het doel van de overheid helemaal niet is om deze epidemie uit te roeien China style. Is trouwens niet haalbaar of wenselijk maatschappelijk.
.
Het lange termijn plan is op dit ogenblik gecontroleerd- en dit is het kernwoord- mensen besmet te laten worden op zo"n manier dat onze intensive care het aan kan. Zodanig dat er hopelijk tegen de winterperiode een zekere groepsimmuniteit is.

Dus het is niet dat huisartsen niet weten dat dit een suboptimaal advies is vanuit persoonlijk standpunt maar vanuit maatschappelijk standpunt is dit absoluut het beste advies.,

[Reactie gewijzigd door -AzErTy- op 27 juli 2024 03:27]

Anoniem: 511810 @-AzErTy-24 april 2020 08:57
Hier wordt ik nu zo ontzettend pissig van. Als huisarts heb je toch potverdikkemme (wil sterker woord gebruiken maar dat mag niet) zelf ook verantwoordelijkheid EN verstand? Kom op zeg. De richtlijnen... Iedere jan-doedel kan toch inzien dat die 'richtlijnen' een wassen neus zijn?

Ik denk dat ik maar eens een onderzoekje zelf ga starten om te verifieren hoe adequaat die 1.5 meter onzin is. Ook die BS met met de mondkapjes hier ten lande, bijna misdadig hoe er hier in NL met verzorgers, verzorgenden en bijvoorbeeld onderwijzers omgegaan wordt.

Zo mogen, in ieder geval im mijn regio, Midden-Limburg, toch niet bepaald het meest corona vrije gebied in Nederland, mensen die thuiszorg leveren aan kritieke patienten zelfs geen mondkapje dragen van hun organisatie, zelfs als ze ze zelf zouden aanschaffen.

In het voorstel wat 'onze' basisschool naar de ouders wil gaan sturen met betrekking tot de openstelling op 11 mei komt zelfs te staan dat het personeel en leraren in het bijzonder verboden is om persoonlijke beschermingsmaatregelen te treffen. En inderdaad, in lijn met hetgeen de arts hierboven aangeeft, geen thuisblijven van leraren indien verdachte in het huishouden maar de persoon in kwestie geen symptomen.

Volgens mij hebben we massaal gekke koeien ziekte ipv corona hier in Nederland...
Lees anders mijn reactie op bovenstaande post van Blokker_1999 eens.
Anoniem: 511810 @-AzErTy-24 april 2020 09:58
Mortualiteit : 1%
duur ziekte beeld : 2 weken
duur ziektebeeld gelijk voor (a)symptomatische uitkomst ok/nok
na een keer ziektebeeld of dood of immuun
fractie IC van zieken 2%

dus bij capaciteit 1500 IC, max influx per dag richting IC 107 patienten.
Dit is dan 2% van de zieken die er die dag bij gekomen zijn, dus totale besmetting per dag mag niet meer zijn als 50*107=5357

Voor de totale bevolking van NL betelend dit dat de 'lockdown' ongeveer max 2800 dagen dus ~7.5 jaar mag duren.
Dat is, als we de besmettings rate op pijl houden, in de laatste 3 jaar zullen we actief mensen moeten besmetten omdat de effectieve R0 dan zeer laag zal zijn.

Dus als dit werkelijk het idee is van Rutte cs, zitten we hier nog wel even meneer de dokter.

Als we tot 60% gaan (groepsimmuniteit), zijn we nog steeds 3 jaar onder de pannen.
Bij gebrek aan een werkend vaccin of ander geneesmiddel is dit effectief as good as it gets proficiat je snapt nu waarom iedere viroloog het over een marathon heeft...

Jij misschien betere suggesties? en ja dit is sarcastisch bedoeld.
Anoniem: 511810 @-AzErTy-24 april 2020 10:40
Om daar een zinvol antwoord op te geven, aannemende dat we voor groepsimmuniteit willen gaan, zal iets bekend moeten zijn mbt de werkelijke immuniteit, de immuniteit bij mutaties, de mutatiegraad, de wereldwijde mutatiegraad en de bevestiging dat alle landen hetzelfde protocol handhaven.
Indien bovenstaand niet bekend is, is deze werkwijze op voorhand zinloos.

Daarnaast, alhoewel het zeer moeilijk is een bedrag op een mensen leven te zetten, wordt dat nu door de regering/virologen wel reeds gedaan door mensen in contact met zwakkeren niet van de juiste beschermingsmiddelen te voorzien, wellicht (en nu ben ik niet sarcastisch) in de hoop dat ze thuis sterven.

In het licht daarvan zou ik voorstellen om het zekere voor het onzekere te nemen en met het virus de strijd aan te gaan voordat het muteert in iets nog gevaarlijkers. Alle respect voor de zorgverleners in dit land, maar flikker de burocraten eruit, gebruik de vrijgekomen middelen om meer bedden en achte medewerkers aan te stellen en begin het land weer zo spoedig mogelijk open te zetten.
Effectief veranderd er niet zoveel, alleen komt de triage dan op het bord van de medicus, waar het thuis hoort, in plaats van op het bord van de politiek, gedrenkt in een geschift sausje van mystiek en onwetendheid.
Dat gaf ik ook aan.. net als dat ik zeg dat ik liever zie dat het geld van de app naar de zorg en zorgpersoneel gaat.
Hoe schoffeer ik het zorgpersoneel (dus ook huisartsen) met de opmerking: stuur het geld naar de zorg? (Zie mijn reactie hieronder)

Daarnaast zeg ik: zolang er huisartsen zijn die het negeren.
Hier zeg ik niet: alle huisartsen. Zie ook mijn laatste alinea.

Het kan zijn dat je op de verkeerde een reactie plaatst, want het is totaal niet van toepassing op mijn reactie. Geen probleem.
Gaat m.i. niet in de eerste plaats om de mogelijkheid dat een overheid traceermogelijkheden actief zou misbruiken. Een digitaal panopticon voor de overheid zou een langetermijn-objectief kunnen zijn, maar ik vermoed dat het kortetermijnbelang relatief belangrijker is, toch zeker in een land als België dat berucht is om zijn extreem lage institutionele capaciteit en totale afwezigheid van strategisch langetermijndenken.

Eens De App, welke het ook mag zijn, er is, hebben beleidsmakers en werkgevers een plausibel voorwendsel om met zachte hand de burger te dwingen terug zoals voorheen te gaan leven en werken, want het BNP weet je wel. Een voorwendsel dat enkel plausibel als de burger er niet te lang over nadenkt, maar dat wordt ook niet aangemoedigd. "Wat zit je nou te zaniken over dat je niet wil werken/shoppen in een gesloten ruimte waar veel mensen komen? Er is toch De App! Dat was het beste dat we als samenleving konden doen dus hup installeren die zooi en verder gewoon normaal doen!"

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 27 juli 2024 03:27]

Waarom persé edn eigen app bouwen als die er als en zelf goed bevonden door privacy organisaties?

https://t.co/ezEYRKhg0Y
Heel eenvoudig. De app voldoet niet omdat deze naar schatting zo'n 70 tot 80% vals positieve waarschuwingen geeft. Dat levert alleen maar meer werk op voor de GGD en brengt onrust onder veel meer mensen dan nodig. De GGD wil zoveel mogelijk de resultaten van het normale contactonderzoek benaderen. Daarbij moeten zo min mogelijk mensen ten onrechte worden gewaarschuwd. De GGD heeft de benadering van een visser met een hengel vist, de app is een groot sleepnet.

Ik sluit niet uit dat delen van de app wel overgenomen worden. Inmiddels heeft Google ook al wat nuttig werk verzet en Apple zal op 11 mei volgen. Heel ingewikkeld is de app niet. Met een week of drie ontwikkeltijd en grondige test zal de app half mei wel klaar kunnen zijn. Met een Nederlandse app zijn echt geen miljoenen of zelfs tonnen gemoeid.
...De privacy is dan overigens helemaal ver te zoeken. De GGD weet dan gelijk heel veel van je.
De enige mogelijkheid is om het contact onderzoek (deels) te automatiseren. ... De app die de GGD nu samen met de minister gaat laten bouwen zal daar allemaal rekening mee houden. De GGD krijgt de regie (het is hun hulpmiddel) waardoor alle verzamelde gegevens ook gelijk onder het medisch beroepsgeheim vallen.
Het handmatig bron- contactonderzoek is ook niet anoniem. Dat kan ook niet omdat gegevens noodzakelijk zijn om BCO werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Inderdaad valt het onder het medisch beroepsgeheim.
En als je wel een bepaald contact te verbergen hebt dan kan dat natuurlijk.
Ik weet niet wat je bedoeld met 'verbergen', maar als je geen contact wilt invullen in de app of wilt noemen tijdens een telefoongesprek, dan kan dat natuurlijk.
Dat zeg ik, dat was niet sarcastisch of cynisch bedoeld. Je bepaalt zelf wat je deelt.
Wel lekker dan, omdat jij iets te verbergen hebt is er dus het risico dat er een uitbraak komt met alle gevolgen van dien...
Denk je nu dat ik specifiek iets te verbergen heb voor een contactonderzoek?

Je opmerking valt wel in de categorie zo groen als gras of naïef ten top. Als iedereen zich aan de wet hield was er geen handhaving nodig.
Je zit dan wel op het randje van het recht. Een onderzoeker van de GGD kan het recht van een buitengewoon opsporingsambtenaar hebben!
Verstandig is het ook niet, want je hebt wel de gezondheid van iemand in gevaar gebracht. Als je dat "vergeet" te melden kan een ziekte veel verder om zich heen gaan grijpen. Daar plukken we nu allemaal de vruchten van. De meeste besmettingen zijn via Italië en Oostenrijk in Nederland gekomen. Oostenrijk is behoorlijk laks geweest met de melding van de eerste besmettingen.
Ambtenaren van de GGD moeten zich houden aan het medisch geheim. Als jij aangeeft dat jij niet wilt dat je naam genoemd wordt, dan mogen ze dat niet doen.
Mensen zijn geen machines, mensen luisteren niet altijd naar de regels. Eigenbelang is een ding. Keuzes en afwegingen gaan lang niet altijd op verstand maar op emotie.

Geen enkele crimineel gaat bekend maken met welke andere criminelen hij afgelopen tijd in contact is geweest. En minder drastisch een vrouw die vreemd gaat zal dat niet snel verklappen.
In die gevallen is een app een voordeel, die waarschuwt gewoon zelfstandig.
het grote verschil bij een handmatig onderzoek is dat enkel de situatie van de besmette mensen onderzocht wordt en niet van elke burger.
En die van potentieel besmette mensen. Wat natuurlijk ook weer vrij breed kan worden. Het is toch wel goed om dit af te wegen tegen elkaar: een app die veel nogal privacy-gevoelige informatie bij elkaar harkt, of mensen die in bank- en telecomgegevens gaan grasduinen om deze informatie samen te stellen. Echt mooi zijn beide situaties niet, maar zou het zonder kunnen?
Het doel van BCO is NIET om van elke burger iets te onderzoeken. Je wilt alle contacten vinden van een positief geteste persoon in de besmettelijke periode. (Bron onderzoek is minder relevant, tenzij clusters). Dus alleen positief geteste personen worden gevraagd om een app te downloaden of een website te benaderen om gegevens in te vullen, die normaal telefonisch verkregen worden.
Het doel van de app is eigenlijk niet veel meer dan een geheugensteuntje dat al je contacten van de laatste dagen onthoud. Zolang jij niet besmet bent (en dat ook door een arts of een test is bevestigd) hoeft dat ook niet gedeeld te worden.
De app onderzoekt dus zelf helemaal niets. Alleen in geval van besmetting waarschuwt het de mensen waar jij de laatste dag of dagen contact mee hebt gehad.
Misschien als je het verpakt als een gratis spelletje. Dan geven mensen alles weg. ;)
Ik begrijp hem ook niet, met allerlei apps wordt probleemloos op OK en Ja gedrukt zoals Facebook en andere gratis software maar een Corona app wordt moeilijk gedaan omdat mensen zelf denken er geen voordeel van te hebben dat is de hele reden.

Normaal gesproken geeft men probleemloos al zijn gegevens weg aan duistere bedrijven, zolang het maar gratis is wordt daar niet bij na gedacht.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 juli 2024 03:27]

Maakt de ene domme afweging de andere domme afweging ineens de juiste?
"Maakt de ene domme afweging de andere domme afweging ineens de juiste? "Nee, maar de ene afweging kan de andere beetje irrelevant maken. Zo doe ik geen suiker meer in mijn koffie want ik word te dik. Wat dat verder met mijn traditie van 2 moorkoppen bij de koffie eten te maken heeft?

[Reactie gewijzigd door theobril op 27 juli 2024 03:27]

Ik snap je punt inderdaad maar voor veel mensen is het vooral beangstigend waar deze data heen kan gaan. En die angst is vooral de overheid het krijgt. Is deze data niet van belang dan kunnen ze misschien de app gebruiken voor andere geheime dingen. Even een stom voorbeeld wat in de toekomst zou kunnen als de overheid informatie kan blijven krijgen: je heb een bestelbus waar je eigenlijk alleen zakelijk mee mag rijden. Je hebt je telefoon ingesteld dat die automatisch verbindt met de auto. Nu vraagt een vriend of je 1 keer even mee wil met die om even een bankstel op te halen. Je weet dat het eigenlijk niet mag maar vooruit dan. Nu zou dus even gezegt kunnen dat de informatie van de bluetooth verbinding naar de radio doorgeven zou kunnen worden en dat ze dus kunnen zien dat je auto in gebruik geweest is op een dag dat het eigenlijk mag. En misschien zelfs dus dat je of een rit in de lijst mist of dat je om de kilometers te laten kloppen een nep rit in de lijst zit.

En natuurlijk zou je Bluetooth uit kunnen zetten. Maar daar gaat het niet om. En dat je niet privé mag rijden met zakelijk auto is logisch maar zulke informatie hoeven ze echt niet van de telefoon te krijgen. Dat dan de politie of een camera dit registreert is dan pech hebben. Maar niet een boete via privé informatie.

En wie weet wat voor andere geintjes er dan allemaal nog verzonden wordt. Bluetooth in kilometerpalen langs de snelweg of stoplichten en dan de snelheid berekenen via afstand en tijd? Nee dank je.

Dus er is informatie delen en informatie delen aan de hele verkeerde partijen waar je mogelijk in de toekomst minder privacy of meer problemen door krijgt.
Normaal gesproken geeft men probleemloos al zijn gegevens weg aan duistere bedrijven, zolang het maar gratis is wordt daar niet bij na gedacht.
Heb je hier een bron voor? Het wordt vaak geroepen, maar ik geloof er werkelijk helemaal niets van.

Zie ook dit soort onderzoeken: https://ddma.nl/actueel/p...rivacy-handelt-daar-naar/
Anoniem: 85014 @mr_evil0824 april 2020 07:32
Ik niet. Dat er andere mensen zijn die dit doen moeten ze zelf weten.

Trouwens, ik hoorde bij familieleden en vrienden (ben Belg) deze keer toch een ander geluid: weinig mensen waren er happig om.

Ik had met mijn kot medebewoners zelfs al afgesproken dat alle GSM's in zo'n app-wereld moeten uitgeschakeld zijn in mijn huis. Ze vonden dat beide meteen goed en zelfs een goed idee indien zo'n app verplicht zou worden.

Nochtans beide tiktok en facebook en instagram en weet ik veel wat: maar zomaar uw infectie moeten delen met de overheid? Zelfs al beweert men dat het veilig was? Nee. Dat vonden ze heeeeeel snel maar niks.
Aannames kunnen we allemaal doen...

De kans dat ik het zou installeren is zeer aannemelijk, ik wil graag weten of er kans is dat ik besmet zou kunnen zijn. Om mijzelf en andere te beschermen
Ik kan je de app besparen: er is een kans dat je besmet bent. En wat ga je nu doen?

Zonder gekheid, mijn gezin en ik zijn nog voor de lockdown goed ziek geweest met bijna alle klachten, maar koorts was na 1 nacht voorbij. Advies thuisisolatie, kinderen niet naar school. Maar getest werden we niet. Als de app nu aangeeft dat ik in contact geweest ben, moet ik dan weer twee weken in isolatie? Of krijg ik dan wel een test. Voor hetzelfde geld heb ik twee keer een andere griep gehad. Geloof me dit is best frustrerend, zeker de twee weken waarbij je in isolatie zit. Je doet het uit goede wil, maar de onzekerheid gaat niet weg.

Met de beperkte hoeveelheid testen gaat die app alleen maar onrust of een vals gevoel van veiligheid brengen.
Heeft het überhaupt wel nut zolang er niet veel meer test mogelijkheid is? De melding moet worden verspreid als je positief getest bent. Maar zoals je al aangeeft word je momenteel niet zomaar getest omdat je denkt dat je het hebt, dat gebeurt pas als het echt slecht met je gaat. Er zijn momenteel 35.700 mensen positief getest, maar uit bloedonderzoek blijkt dat 3% van de bevolking oftewel 500.000 mensen al antistoffen te hebben. Dat komt er op neer dat 93% van de mensen die corona hebben gehad niet (positief) getest zijn. Nu is het een beetje appels met peren vergelijken, maar het is genoeg om te laten zien dat er meer getest moet worden.
Je weet niet of die kans er is.
Als je in de supermarkt bent geweest, daar blijkt iemand besmet te zijn zou ik dat zeker willen weten en rekening mee houden.

Ik (en mijn vriendin) hebben ook koorts gehad, we hebben er toen voor gekozen om twee weken binnen te blijven (het was na 3 of 4 dagen over).
Die beslissing zullen we weer maken als we denken dat we een risico vormen.

(overal gezien zien we vrijwel niemand, enkel noodzakelijk als supermarkt)
Dat denk ik ook, maar niet vanwege privacy maar meer omdat de accuduur fors omlaag gaat als de app constant aan scannen is, is dat ook onderzocht?

Bluetooth staat hier altijd uit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 juli 2024 03:27]

Kan je hem niet aandoen als je alleen met vreemde in contact komt? Dat zal al een hoop schelen.
Met het vele binnen zitten is een oplader dan wel weer steeds binnen handbereik. Dus in die zijn maakt het nu even niet uit? :+
Zonder tests kan de app ook niets toevoegen.
Die mooie verzameling data is nutteloos als je niet weet wie besmet is.
Ja, de mensen die echt ziek worden krijgen een testje in het ziekenhuis.

Heel veel mensen die besmet raken merken niets.
Mensen met lichte klachten worden niet getest.
Toch kunnen beide groepen andere mensen besmetten.
Goede beslissing.

Als we in Belgie een app krijgen, ik installeer hem niet.
Niets te verbergen, maar het is het begin van apps die alles van je gaan verder controleren.
Om nog maar te zwijgen wie allemaal jou "anonieme" data allemaal te zien gaat krijgen om te verwerken.

Tevens ook niet realistisch : mijn vrouw heeft bv op haar GSM haar bluetooth altijd afstaan, aangezien ze geen bluetooth aparaten heeft om mee te verbinden, en dus afzet om energie te beperken.
Ik ben er eveneens van overtuigd dat het merendeel van de besmettingen gebeurt door contacten die minder lang dan 15 minuten duren : In winkels waar je een zak chip uit de hoop neemt, waar 5 minuten voor jou een besmet persoon toevallig ook die zak vastgehad heeft. In de afhaalzaak omdat 1 van de medewerkers daar besmet is, maar nog niet ziek genoeg om opgenomen te worden omdat hij/zij het nog niet weet, op je werk omdat iemand voor jou het licht aan/uit gedaan heeft en jij er even later terug op drukt, ...
De verkregen data zal dus vooral zijn van mensen waar je ofwel mee samenwoont, collegas in dezelfde bureau, of mensen die nu al reeds de lockdownregels constant breken ( zoals mijn buren waar meer volk over de vloer komt dan voor de lockdown ) en maw de verkregen data zal zo goed als waardeloos zijn.

Enige bruikbare dat er uit komt, is dat men die data zal gaan gebruiken om nieuwe algoritmes en berekeningsmodellen te maken om weet ik veel wat mee te ontwikkelen waar we achteraf waarschijnlijk wel serieus vraagtekens gaan mogen bij vragen betreffende privacy.

[Reactie gewijzigd door Falcon10 op 27 juli 2024 03:27]

"Ik ben er eveneens van overtuigd dat het merendeel van de besmettingen gebeurt door contacten die minder lang dan 15 minuten duren : In winkels waar je een zak chip uit de hoop neemt, waar 5 minuten voor jou een besmet persoon toevallig ook die zak vastgehad heeft. In de afhaalzaak omdat 1 van de medewerkers daar besmet is, maar nog niet ziek genoeg om opgenomen te worden omdat hij/zij het nog niet weet, op je werk omdat iemand voor jou het licht aan/uit gedaan heeft en jij er even later terug op drukt,"

U hebt data die deze 'overtuiging' ondersteunt?
Heb jij data waaruit iets anders blijkt?

Het is aan feit dat mensen overal besmet kunnen worden. Bij langduriger contact is kans op besmetting natuurlijk vele malen groter, maar de kans dat je in het begin van de crisis dichtbij iemand met corona kwam is heel klein. Toch ging de verspreiding tijdens bijv carnaval heel snel. Kortom veel besmettingen zullen door kortdurende contacten zijn geweest.
Denk aan dat als lang contact hebt met iemand 20-30% kans hebt op besmetting.
Stel bij kortdurend maar 1-5% kans. Maar als je in de buurt van 1000 man bent gekomen, heb je kans 100 mensen tegen te komen met corona. Je hebt dan 100x een kleine kans op besmetting.
Als je in die zelfde tijd 10 man langer dan 15 dicht genaderd te hebben, dan is de kans dat je 1 besmet persoon bent tegen gekomen. Dus heb je alleen kans dat die ene persoon je besmet.

Daarom ook dat gevraagd wordt zoveel mogelijk thuis te blijven.

Ik geloof niet dat het aanraken van een zak chips een heel grote rol speelt, anders zou denk ik het aantal besmettingen nog sneller zijn gegaan. Maar volgens mij is hier nog weinig onderzoek naar gedaan. Dus ik ga uit van logisch denken. ik sluit niet uit dat enkele mensen op deze manier besmet zijn geraakt. Maar ja, kans dat de bliksem inslaat is misschien wel groter.
>> Heb jij data waaruit iets anders blijkt?

Ja. Als ik maar de data in Singapore kijk, kan van ca. 80% van de zieke mensen de bron via contact tracing worden. Dat zullen dus allemaal geen toevallige korte contacten met vreemden geweest zijn.
Dat zijn heel andere getallen. Als je weet wie corona hebben, dan kan je iemand volgen. Zeker in politiestaten in het verre oosten, waar de bevolking constant onder controle is.
Dat kunnen ze dus zowel de langdurige als korte contacten zien.
"Als je weet wie corona hebben, dan kan je iemand volgen."

Als het een willekeurige persoon zou zijn met wie je geen contact hebt zou die match heel moeilijk worden. De tracingapp wordt niet door veel mensen gebruikt en bestond vroeger niet.

"Zeker in politiestaten in het verre oosten, waar de bevolking constant onder controle is."

Mag ik weten over welke "politiestaten" je het hebt? Ik woon hier erg graag en ben blij dat vandalen en aso's bestraft worden in plaats van vrij rond te lopen. Als bestraffen van tuig een staat tot politiestaat maakt, denk ik dat we fundamenteel anders denken over dit thema.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 27 juli 2024 03:27]

Heb jij data waaruit iets anders blijkt?
Ah, de klassieke wedervraag bij gebrek aan antwoord ... :X
Ik maak geen claim !!!
Denk aan dat als lang contact hebt met iemand 20-30% kans hebt op besmetting.
Stel bij kortdurend maar 1-5% kans. Maar als je in de buurt van 1000 man bent gekomen, heb je kans 100 mensen tegen te komen met corona. Je hebt dan 100x een kleine kans op besmetting.
Als je in die zelfde tijd 10 man langer dan 15 dicht genaderd te hebben, dan is de kans dat je 1 besmet persoon bent tegen gekomen. Dus heb je alleen kans dat die ene persoon je besmet.
Nu al cijfers, dan moet u ZEKER data hebben die deze cijfers ondersteunen?
Ik geloof niet dat het aanraken van een zak chips een heel grote rol speelt, anders zou denk ik het aantal besmettingen nog sneller zijn gegaan. Maar volgens mij is hier nog weinig onderzoek naar gedaan. Dus ik ga uit van logisch denken. ik sluit niet uit dat enkele mensen op deze manier besmet zijn geraakt. Maar ja, kans dat de bliksem inslaat is misschien wel groter.
Dat doet Trump ook en die zegt : verdund bleekwater drinken en UVC (let op de C!) bestraling.
Het doodt het virus, waarschijnlijk ook de drager dan wel de bonus van kanker.
Ze zeggen juist dat het aanraken van voorwerpen en oppervlakken waarschijnlijk relatief weinig bijdraagt aan de verspreiding van het virus, dat het toch vooral gaat om hoesten/niezen en direct lichamelijk contact. Anders zou je ook verwachten dat de gemiddelde zieke wel tien mensen besmette, gedurende de dagen dat hij nog rondliep in de supermarkt en op kantoor, terwijl het echte cijfer twee à drie is. En tussen die twee à drie mensen die besmet worden zullen heel erg veel huisgenoten zitten, veel minder toevallige passanten in de supermarkt. Het kan wel, besmetten via een zak chips, maar de kans is voor zover bekend niet zo heel groot.
Ik ben het met je eens dat de app waarschijnlijk geen goede resultaten geeft. Andersom klopt het ook, waarschijnlijk geven apps ook veel false-positives. Ik heb twee weken lang het ziekenhuis platgelopen, omdat mijn dochter daar lag en er waren behoorlijk wat gewone kamers waar patiënten lagen met een Corona-infectie. Als ik aan het einde van de dag op mijn telefoon zou kijken zou die aanslaan alsof ik midden in Tsjernobyl sta, terwijl de kans op besmetting daar zo goed als 0 was. Buiten alle andere bezwaren lijkt me dat de Apps meer rommel geven, dan bruikbare resultaten.
Ziekenhuis scenario lijkt me makkelijk op te lossen. Patiënt telefoon tijdelijk de app uitschakelen.
Het is in de meeste pitches die ik gehoord heb al opgelost.

Als je in het ziekenhuis ligt gaat er niemand elke dag op de telefoon van de patient een code invoeren van "ik heb corona".

Zolang dat niet gebeurd krijg je geen bericht en is er dus niks aan de hand.
Maar de eerste keer dan? Neem aan dat die melding niet verdwijnt na dag 1?
Mijn aanname is dat het zo werkt (in de meeste gevallen). Stel je hebt A, B, C, D en E (personen/telefoons)

Persoon A komt op dag 1 in contact met persoon B
Persoon B komt op dag 15 in contact met Persoon C
Persoon D komt op dag 21 in contact met persoon C.
Persoon B komt in het ziekenhuis te liggen (op dag 15 dus).
Persoon E komt in contact met persoon B op dag 16(in het ziekenhuis)

Persoon B heeft corona. Dat wordt op dag 15 bevestigd.(ik ga even uit van een contactonderzoek van 2 weken).
Persoon A krijgt niks te horen.
Persoon C krijgt het zeker te horen.
Persoon D en E krijgen mogelijk niks te horen. Pas als Persoon C ziek is krijgt persoon D iets te horen.

Dit is natuurlijk een heel simpel scenario want in de praktijk kom je met tientallen mensen in aanraking. Daarnaast mogelijk nog op afstand of niet.

Echter de notificatie wordt op dag 15 verzonden naar iedereen die in contact is geweest met persoon B in de afgelopen twee weken. Marges weet ik niet precies maar zoiets zal het zijn.
Je bent in de war met twee verschillende apps. Kijk ook mijn reactie hier.

Als we het virus willen beteugelen, dan zal bron-en contactonderzoek misschien wel eens heel belangrijk gaan worden op het moment dat de maatregelen worden afgebouwd. Je kunt het weigeren te gebruiken, dan zal de GGD je telefonisch benaderen (kost veel tijd voor GGD) of je vult zelf de gegevens in (kost minder tijd voor GGD)
Of je gaat gewoon iedereen testen wat ze vanaf begin af aan al hadden moeten doen.. Met een app bereik je helemaal niks omdat simpelweg niet iedereen het gebruikt. Daarnaast kun je het niet verplichten. Veel succes met controleren.
Testen heeft alleen zin als er klachten zijn. Testmogelijkheden worden wel steeds verder uitgebreid. Het gekke is dat GGD'en meer kunnen testen, maar de teststraten nog niet vol zijn. Dus blijkbaar valt het met de vraag van huidige doelgroepen nog wel mee.

[Reactie gewijzigd door honey op 27 juli 2024 03:27]

wat wil je doen? elke dag elke week 17 miljoen mensen testen?
Nee testen en besmettingen isoleren.
Oke ik snap isoleren. Maar twee weken lang elke dag iedereen testen en dan isoleren?

Ik ben helemaal voor deze aanpak, maar het is niet mogelijk. Het moosite is als je dit kan doen dan ben je in twee weken van het virus af of zitten deze mensen in isolatie.
Maar wel google chrome, facebook etc gebruiken die meer te weten over jou zijn gekomen de laatste paar jaar fan dat de belgische regering ooit zal kunnen. Het is tijdelijk zodat we uit een lockdown kunnen.
Je begrijpt het doel van zo'n app volgens mij niet helemaal. Een app zoals deze is helemaal NIET bedoelt om te voorspellen of je besmet bent met covid19. Het doel van de app is om te ondersteunen voor contacten onderzoek van besmette mensen.

Het is een pertinent verkeerd idee dat deze app voor je gaat voorspellen of je ziek gaat worden. Dat is nooit gezegd dat dat het doel was. Op de een of andere manier zijn mensen dat gaan denken.
Dat is juist maar de conclusie van de mensen die dat denken is niet helemaal onzinnig.
Ten eerste wordt de app vaak gepromoot als iets om het aantal slachtoffers te verminderen.
En als je app aangeeft dat je in de buurt van een besmet persoon persoon bent geweest is de kans op ziek worden natuurlijk wel groter.
Vooralsnog lijkt het er in Nederland op dat ze 'n app willen maken die je achteraf vertelt dat je toen en toen te veel risico hebt gelopen en dat je daardoor in quarantaine moet. Aangezien mijn voorkeur uitgaat naar "voorkomen is beter dan genezen" en ik beroep uitoefen dat ook via thuiswerkwn kan, gaat mijn voorkeur uit naar een app die mij realtime vertelt wat de situatie is op de locatie waar ik naar toe wil.

Ik zie graag app die mij vertelt in kleuren hoeveel mensen er van 'n bepaalde risicogroep zijn op de locatie waar ik naar toe wil:
- Getal in rood betekent aantal besmettingen met Coronavirus;
- Getal in oranje betekent aantal samenwonenden met iemand met Coronavirus;
- Getal in geel betekent aantal personen dat in incubatietijd contact heeft gehad met samenwonenden en/of besmet persoon met Coronavirus;
- Getal in groen betekent geen contact en niet besmet.

Bijvoorbeeld:
Je wil naar restaurant met 0 in rood, 1 in oranje, 3 in geel en 15 in groen. Zou je dat restaurant binnen gaan? Of 0 in rood, 0 in oranje, 2 in geel en 20 in groen etc?

Het helpt hierbij als tests meer beschikbaar worden zodat degenen in groen zonder besmetting dat ook bevestigt zien.

Nogmaals, ik installeer geen app die mij achteraf vertelt: "stit happened. Jij bent besmet.".

[Reactie gewijzigd door Ruben26 op 27 juli 2024 03:27]

Iemand die besmet is moet huisarrest krijgen en niet in een restaurant gaan zitten.
Maar iemand die kortstondig contact had met degene die ziek was niet persé, die zou dan naar buiten mogen met een oranje lampje. En degene die contact met hem had krijgt een geel lampje. De degene die met die contact had lichtgeel.

Ik zou het goed vinden, maar dat zou denk ik alleen in China doorgezet kunnen worden.
Uiteraard eens! Daarom moet de gewenste app ook kunnen vertellen áls iemand dat niet doet. Een app die dat niet kan (niet registreert en informeert) hoef ik niet.
Dit leidt tot stigmatisering, "enkel groene lampjes toegelaten"

Niet helemaal onterecht, maar allerlei discriminatie groepen hebben al moord en brand geschreeuwd voor minder.
Ik denk dat dat in dit geval wel mee zal vallen aangezien onze gezondheid er bij gebaat is. Klagers houdt je altijd en laat ze anders maar met alternatief komen waarbij maatschappij ook weer opener kan met zelfde minimale(re) risico.
Waarom ook zo moeilijk doen als Nederland? Wacht gewoon lekker totdat Apple en Google het maken. Die zijn er al mee bezig. Dat zal vast en zeker veel beter geïmplementeerd worden dan die geldverzwelgers die apps willen maken voor de overheid.
Google en Apple gaan alleen een api maken die apps kunnen gebruiken voor de Bluetooth tracking en niet een app zelf volgens mij.
Zonder Google services op mijn apparaten gaat dat nog wel een uitdaging worden vrees ik.
LineageOS ftw.
Btw dat geldt natuurlijk ook voor alle Huawei e.d. toestellen die geen Google services draaien.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 27 juli 2024 03:27]

Zover ik het begreep is dat de eerste stap en gaan ze dit daarna in het OS inbakken. Dan kun je het via de settings aan en uit zetten.
Google heeft al een api beschikbaar. Een app gaan ze niet maken. Apple is bezig met een api die gelijke functies als die van Google moet krijgen. Apple zal rond 11 mei klaar zijn.
Problemen met bluetooth verschillen worden daarmee voor een groot deel gelijk opgelost. Google heeft voor de bekende chips al profielen in de app zitten en voor de populairste telefoons zijn zelfs specifieke profielen beschikbaar. Het mooie is dat bluetooth een communicatie op kan zetten, waardoor alle telefoons zich kunnen calibreren door de onderlinge afstand aan elkaar door te geven. Google heeft ook een goede anominisatie. De api van het Fraunhofer instituut pseudominiseerd alleen maar.
Het zal dom zijn om de functies van Google en Apple, of desnoods die van Fraunhofer, niet te gebruiken.

Geld verzwelgen gaat het niet doen. Handmatig contactonderzoek doen is erg arbeidsintensief en daarmee peperduur. Dat de Belgen daar nu voor kiezen is vreemd, want het aantal besmettingen is daar gewoon niet terug te zoeken.

Met een goede uitleg (elders op deze pagina) en de wil om dat ellendige virus onder controle te krijgen (en daarmee ook meer vrijheid) hoop ik dat de app toch een goede installatie graad kan krijgen. Als de Belgen die app daarna over willen nemen zal dat voor onze vrienden aan de andere kant van de grens net zo'n welkome aanvulling zijn voor het werk van de Belgische evenknie van de GGD.
Het moet wel enigszins aansluiten bij de Nederlandse situatie. Op dit moment zijn ze bezig met twee apps.

Ten eerste een automatische Track & Trace app waar vorige week veel om te doen was. Ten tweede een Bron- en Contactonderzoek (BCO) app, waarbij het woord app' ook website kan betekenen. Dat laatste is belangrijk als GGD'en iets aan BCO willen doen. De aantallen positieven zijn te groot om het handmatig te doen. Bedoeling van deze app is dat na het stellen van een diagnose COVID-19 de patient gebruik kan maken van een app waarin hij zijn eigen gegevens kan invullen en ook zelf zijn/haar contacten kan invoeren. Deze contacten krijgen dan automatisch instructies hoe te handelen. Bedoeling is dat contacten sneller opgespoord worden en ook de juiste instructie hebben gekregen om transmissie te verminderen. Er blijft ook direct contact mogelijk met GGD medewerkers. Verder moeten de gegevens automatisch in de gebruikte registratiesystemen worden ingevoerd.

Als mensen de app niet willen gebruiken, dan wordt er telefonisch contact gezocht en worden dezelfde gegevens gevraagd en vervolgens ingevoerd in dezelfde registratiesystemen. Het nadeel is alleen dat een verpleegkundige van de GGD er veel meer tijd mee bezig is.

[Reactie gewijzigd door honey op 27 juli 2024 03:27]

Ligt het nu aan mij, of wilt niemand een goede manier zien.

Mijn idee erover:
- Maak elke x tijd een key (bv dag). Sla deze lokaal op.
- lees alle keys uit waarmee je in contact komt (je weet zelf met die je in contact komt, kijk gewoon rond je) die aan voorwaarden voldoen (< x meter, > y minuten)
- gezondheidsmedewerker kan als je positief test de keys waarmee jij in contact gekomen bent uploaden (jij niet zelf, gezondheidsmedewerker niet alleen)
- de app kijkt als zijn keys in de online database staan.

Je ziet op internet enkel een set keys die je niet naar een persoon kunt herleiden (iets randoms en een datum, geen locatiegegevens, geen tracing van welke persoon/key dit geupload heeft)

Zie ik dit nu echt te simpel of hoe zit dit?

Als er echt iemand mee wilt aan de haal gaan: het idee is voor mijn part public domain, heb het nergens gelezen, komt niet van iemand anders, gewoon zelf enkele hersenkronkels.
Kan zijn dat ik het ook verkeerd zie hé, ga niet zeggen dat ik HET idee heb en dat niks anders goed is, maar denk soms dat ze het te ver en te centraal zoeken.

[Reactie gewijzigd door LordPan op 27 juli 2024 03:27]

Nee hoor, op wat details en de uitwerking na is dat het wel.

Wat mij opvalt; in Nederland neemt de regering gelijk stappen om een app te proberen te krijgen omdat we hebben gezien dat er veel te weinig mensen zijn om handmatig contactonderzoek uit te voeren (waarvan experts zeggen dat dat het beste middel is om beginnende uitbraken in de kiem te smoren), maar krijgt dezelfde overheid commentaar op de spoed die hier achter wordt gezet terwijl ze dus eigenlijk op twee paarden wedden. In België zegt een minister op basis van wat lijkt een enkele bron, dat eerst nog even aangekeken wordt voordat er überhaupt nagedacht gaat worden of een app er moet komen en blijft dus bij een enkel paard.

Hoe denken Belgen hier over?
zelf ben ik een belg en tja, een beetje gelaten momenteel.
ik denk dat ze eerst nog 2 weken moeten debatteren wiens bevoegdheid dit is (lees: wie de centjes ervoor uit zijn zak moet halen).

Grootste probleem is dat zelfs moest het de perfecte privacy gerichte app zijn, je krijgt mensen niet warm om dit te installeren.
Er zijn nog velen die het maken van een playstore account al te lastig vinden, laat staan een app installeren. Apple (slechts een kleine portie van de smartphone gebruikers) kan dit nog in iOS 13.4.2 of 13.5 of whatever inbouwen. Als google dit inbouwt in Android 10.x dan duurt het nog 6 maanden eer de mensen een update krijgen van de samsungs van deze wereld. En dan zijn er ook mensen die niet updaten.

Enigste manier om dit te doen werken is dit te verplichten (app of os ingebouwd) vooraleer je op plaatsen met veel volk (bv openbaar vervoer, pretparken,...) mag komen. Maar dat is aan de andere kant een democratische rechtstaat onwaardig om dit te verplichten. Een rijbewijs is iets voor te zeggen, maar een "buitenkom" bewijs is echt niet OK.

Dus eigenlijk heb ik ook niet de wijsheid in pacht. Als de hypotetische app of OS update al 100% privacy vriendelijk is, is een TIJDELIJKE! verplichting wel beter te verantwoorden, maar het blijft wrang aanvoelen, maar niets doen ook, dus is (pun intended) kiezen tussen de pest en de cholera (vlaams spreekwoord)
En dan is er nog het probleem, wat met mensen me5 een dumbphone .. zo zijn er ook nog. En de verspreiding van Android versies, Windows Phoenix wordt ook nog gebruikt. Ik heb er geen probleem mee. Maar tegen dat ze hier klaar zijn met nutteloze discussies, zoals gewoonlijk, dan zijn we eind 2021. We hebben nog altijd geen regering ...
Nee hoor, op wat details en de uitwerking na is dat het wel.

Wat mij opvalt; in Nederland neemt de regering gelijk stappen om een app te proberen te krijgen omdat we hebben gezien dat er veel te weinig mensen zijn om handmatig contactonderzoek uit te voeren (waarvan experts zeggen dat dat het beste middel is om beginnende uitbraken in de kiem te smoren), maar krijgt dezelfde overheid commentaar op de spoed die hier achter wordt gezet terwijl ze dus eigenlijk op twee paarden wedden. In België zegt een minister op basis van wat lijkt een enkele bron, dat eerst nog even aangekeken wordt voordat er überhaupt nagedacht gaat worden of een app er moet komen en blijft dus bij een enkel paard.

Hoe denken Belgen hier over?
Het is niet zo dat er eventueel later pas überhaupt nagedacht gaat worden over een app, het idee is hier voor het eerst al een tijd geleden geopperd (loopt zo ongeveer gelijk met Nederland als ik me goed herinner).
Daarnaast wordt de beslissing niet genomen op basis van de mening van 1 persoon: we hebben hier 2 teams van experten: een team dat de veiligheidsraad adviseert over de te nemen maatregelen, en een dat de exitstrategie moet uitwerken (er is gedeeltelijke overlap tussen deze teams).
Verder baseert onze minister zich op een studie uit het buitenland waaruit blijkt dat het percentage gebruikers nog niet in de verste verte het minimum benadert om degelijk te zijn.
Daarbovenop is het zo dat een app alleen niet voldoende waarborgen biedt, er is ook menselijke ondersteuning nodig (wordt hier kort uitgelegd).
Ten slotte hebben we in België ook nog eens een vrij ingewikkelde staatsstructuur waardoor verschillende beleidsniveaus verantwoordelijk zijn.
Als je tijd genoeg hebt, vind je hier meer verduidelijking.
Super, dank je wel.
Belgen denken er hetzelfde over als Nederlanders: liever geen app, maar als het moet, moet het

En mocht er toch besloten om een app te gebruiken, dan zou dat hier in België heel heeeeeel lang duren vooraleer er zo'n app effectief komt. Alles gaat hier 2x trager dan in Nederland op dat vlak.

Het moet allemaal ook nog eens passeren bij de regio's, de provincies, federaal, Brussels. Dan nog een potje bevoegdheden gooien en nog wat bakkeleien over welke van onze 5 gezondheidsministers het voortouw moet nemen. En om nog maar over de begroting te zwijgen.
Nee, zo'n app zou hoogstwaarschijnlijk de (nood-) regering doen vallen, dus liever niet.
De Belgen wachten tot Nederland een werkende app heeft en de kinderziektes eruit zijn. Dan gaan we aankloppen bij Nederland en met onze puppy-oogjes vragen of we de app alsjeblieft ook mogen gebruiken... we moeten immers solidair zijn in tijden van crisis...
Leuke voor een poll op Tweakers?

Gezien de reacties in mijn omgeving denk ik dat een vrijwillige app het niet gaat redden...
Leuke voor een poll op Tweakers?

Gezien de reacties in mijn omgeving denk ik dat een vrijwillige app het niet gaat redden...
Zolang er nog enorm veel onduidelijk is hoe zo'n app er uit zou moeten komen te zien is zo'n poll niet heel representatief.

Je bent van Heel veel factoren afhankelijk om een weloverwogen keuze te kunnen maken.
Ik ga niet installeren klinkt voor mij als Ik vind het allemaal niet goed ben er tegen.
Maar dat kun je in luxe allemaal zeggen en doen. Tot dat je er achter komt jouw luxe verdwijnt met een zeer hoog tempo. Ik bedoel je jouw land verliest zo'n 1.000.000.000 euro per dag, vele zieke en doden. Dit overzien zeg ik dat we een oorlog tegen onzichtbare vijand voeren met nu al aanzienlijke verliezen. Iemand gaat dit geld weer opbrengen en vele zullen zich het e.e.a herinner met sterfgevallen of zwaar revaliderende familie leden. (Iemand 2 weken aan de beademing kan na 2 jaar revalideren nog net een boodschap doen maar verder ....)
Groepsimuniteit gaat minstens 3 jaar duren.
Dus er moet iets veranderd gaan worden in onze aanpak.
Ik ben er tegen ja klopt ( ik ook tegen al deze verliezen dat is zeker) maar wat als deze app maar 1% verbetering brengt. Rekent zelf uit wat dit op gaat opleveren. Graag positief blijven ipv ik ben er tegen.
Zoals gezegd u luxe leven verdwijnt in ieder geval snel.......

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 27 juli 2024 03:27]

Toon eerst maar eens aan dat de app die gebouwd wordt ook daadwerkelijk nut heeft, aangezien al een hoop mensen sowieso niet de app KUNNEN installeren op hun smartphone, dan nog een hoop mensen die niet eens een smartphone hebben, en dan ook nog eens de shitload aan 'false positives'..
Zo'n app gaat alleen nut hebben als meer dan 60% van de mensen deze draaien, en DAT gaat dus gewoonweg niet lukken, je kunt immers mensen niet verplichten een smartphone bij zich te hebben, naast dus om een nieuwe te moeten aanschaffen terwijl dat de oude nog fatsoenlijk werkt, maar toevallig niet die app kan draaien.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 27 juli 2024 03:27]

Telefoon is techniek. Als deze app het goed doet en van levensbelang is pushen we het wel effe op jouw phone no worries. Ja in luxe heb je keuzes maar wat ik zeg kan zo maar over zijn.......
Maar dan moet het dus wel een geschikte telefoon zijn. Genoeg mensen die nog met een hele oude 'smartphone' rondlopen, want tja, ding werkt toch, kan er mee bellen en wat internetten..
Allemaal gedoog redenen kijk wat ik schrijf 1.000.000.000 euro verlies per dag zeer veel zieke en doden. Ja wat als zo'n tel 200 euro kost simpel toch krijg je er 1. En toen? Denk dat je je de ernst van deze situatie nog niet door hebt. Als dit onze uitweg is waaom zo tegen dit alles zijn. Denk positief kan het zo zijn dat we de samenleven er iets aan heeft doen zeg ik.....

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 27 juli 2024 03:27]

Het heeft niet zo heel veel zin om grote getallen te noemen. 1 miljard euro verliezen lijkt veel, maar bijvoorbeeld Nederland geeft jaarlijks zo'n 300 miljard uit. Waarvan alleen al 82 miljard aan de zorg.
Je kunt dus beter zeggen dat we 0,3% van ons nationale inkomen verliezen. Maar goed, dat bekt natuurlijk niet lekker....
Maakt niet uit, de economische schade is flink, da's waar.

Maar @SuperDre heeft wel een punt: de grote vraag is of zo'n app gaat werken. Gaan voldoende mensen hem installeren? Hoe goed werkt de app (bluetooth detectie werkt bijvoorbeeld ook dwars door ramen heen)? Hoeveel effect heeft het hebben van al die data, kun je er eigenlijk wel wat mee?

En hoe organiseer je het dat iedereen de app installeert en dan ook nog eens altijd zijn telefoon meeneemt? De ouderen onder ons zijn kwetsbaar en vooral die hebben lang niet zo'n band met hun telefoon als jongeren. Ik ken veel oudere stellen die samen een telefoon delen.
Je moet nogal een organisatie optuigen om de boel aan de praat te krijgen. Met het uitdelen van telefoons van 200 euro ben je er nog lang niet.

We kunnen er als samenleving heel veel aan doen en dat doen we ook al (op een klein clubje eigenwijze minukels na dan). Die app zal misschien iets toevoegen, maar wat het meest oplevert is het instrueren, informeren en coachen van je inwoners.
Denk dat we BT PowerOutput moeten kunnen moduleren bv 100% 50% 10%. PowerOutput Als je dan Iemand ontvangt op 10% ontvangt of in alle stappen weet je bijna zeker dat hij dichtbij is. Denk ook dat Apple en Google alle BT profile kent. Wellicht kan dat ook nog helpen. De API van Google en Apple zien er al goed uit security met rolling code genoeg....
Mij opmerkingen had betrekking op de luxe staat waarin mensen zeggen ik vind het nix dus installeer nix. Deze houding kan in nood zo overgeslagen worden. Vandaar de cijfers....... de druk is hoog.... Als het alternatief is bv nog 6 maanden zo thuis zitten ??? Keep save in ieder geval.
Uhm, dat is leuk en aardig als die BT alleen voor dit gebruikt wordt, maar die BT chip zit er voor een compleet andere reden in waarbij je niet wilt dat die poweroutput fluctueert. Het alternatief is dus gewoon de data van de zendmasten zelf gebruiken want daar heb je wel wat aan, zelfs met een dumbtelefoon.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 27 juli 2024 03:27]

Te onnauwkeurig en je telefoon staat dan steeds te signaleren wat veel stroom kost. Veel meer dan BT

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 27 juli 2024 03:27]

By the Way . Ik lees dat het wel kan volgens onderstaand artikel RSSI gebruiken ze. Lees dat in de API van Google en Apple er ook een RSSI waarde in gesteld kan worden. Maar dat is een Max waarde van je ontvangen BT signaal dus bv je oortjes denk ik?

Aanpassing :
Lees net dat de API aangepast gaat worden op het RSSI punt. Speciaal voor BT tracking. Kortom ook Google en Apple werken met man en macht mee om dit mogenlijk te maken.....
In mij ogen erg positief
( nieuws: Google en Apple voegen afstandsmeting en encryptie toe aan api voor c... )

https://www.bluetooth.com...ooth-positioning-systems/

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 27 juli 2024 03:27]

Ik ben nog even aan het zoeken naar onderbouwing voor jouw 1 miljard per dag. Ik kan dat eerlijk gezegd helemaal nergens vinden. Zou je me een linkje kunnen sturen?

In mijn post hieronder maak ik de fout door naar het jaarlijks budget van Nederland te kijken. Jij hebt het over 1 miljard per dag. Dat maakt nogal verschil, maar ik twijfel dus sterk aan die 1 miljard per dag. Als dat klopt, dan zouden we in één jaar dus geen 300 miljard aan inkomsten hebben, maar nul. Lijkt me sterk.
Ik ben benieuwd.
NL bnp vorig jaar was 875.000.000.000. Dat is 2.340.000.000 per dag. Ik ga er vanuit dat 50% ongeveer weg valt. Door niet meer werkenden, steun maatregelen klein en grote bedrijven EU enz enz. Dan kom ik op een verlies van 1.000.000.000 per dag............ wat denk jij?
maar wat als de app slechts false positives geeft?

Dan hebben we er niets aan en we verliezen nog meer geld ook door te focussen op hetgeen niet van belang is
Dat snap ik. Maar men wil een contact lijst hebben die jij met de hand ook niet kunt geven. Bv hoe heet de mevrouw voor je in de rij bij de kassa 3 dagen geleden. Want die willen we ook waarschuwen. Die krijgt bv een bericht van houd u zelf in de gaten meet 2x daags u temperatuur etc etc. Voor het systeem BTidX. Kan gewoon anoniem blijven. En ja als je de BT van je buurvrouw oppakt die wordt 1x ziek hoop ik dus 1x waarschuwing verkeerd niet echt spannend denk ik dan...
Ah, het was dus je eigen berekening. En die gaat uit van een 50% terugval. Dat laatste mag je onderbouwen.
Simpel zitten heel wat mensen thuis contact beroepen b.v. geen terrassen etc etc. Geen export van goederen dus 0 winst. Geen evenementen etc. Denk dat Duitsland ook minder besteld zeg maar geen door voer van goederen. Geen luchtverkeer. Denk dat je het sommetje al kunt maken...... Dan 20 miljard aan steun voor MKB verwacht men per kwartaal. Denk dat we al dicht tegen de 1.000.000.000 per dag aan lopen het 1 miljoen per dag zijn we allang over heen in ieder geval........
Heb je enig idee hoe groot het aandeel van de horeca in het totale NBP is? Geen export van goederen? Ik werk voor een groot internationaal bedrijf en we exporteren ons wezenloos. De aanbieders van online diensten doen hele goede zaken ondertussen. Luchtverkeer is er nog wel, mijn dochter heeft dit weekend gewoon in Europa kunnen vliegen en ik vermoed dat het vrachtverkeer ook gewoon door gaat. Dus alles wat je zegt zijn slagen in de lucht.
We zijn nu al over de 1 miljoen per dag heen en jij denkt dat we naar 1000 x zoveel gaan?
Even rekenen aan 20 miljard voor 1 kwartaal. Da's 20/4maanden/30dagen = 144 mijoen per dag. KLM moeten we ook nog steunen. EU ook nog. En er zullen nog vele volgen. Denk dat ook jij nog niet ziet wat er aan het gebeuren is om je heen.....

1e tekenen komen net binnen
Historisch hoog begrotingstekort verwacht: 92 miljard euro - https://nos.nl/l/2331589

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 27 juli 2024 03:27]

Dan is er een veel betere optie hoor, gebruik maken van de telecommasten en de data die daarbij gegenereerd kunnen worden (id's van de telefoon zelf) en wat dus dan mogelijk zelfs nog nauwkeuriger kan gebeuren door positiebepaling van meerdere masten. Dat werkt in principe met alle mobiele telefoons, en men hoeft dan geen app te installeren, er hoeft niet vanuit consumenten iets geupload/gedownload te worden en ga zo maar door.
Hoe gaan ze handmatig de contacten die je niet kent achterhalen? Als straks de maatregelen versoepeld zijn zit je weer met zn allen in de trein/bus/bar/disco/swembad het enige dat kan werken is een app of nog jaren alle groepsvorming verbieden. Kortom doorontwikkelen apps. En ik geloof best dat het en en en kan. Dus en effectief, en veilig, en pprivacy proof. Omdat er nog hobbels nu zijn betekend dat niet dat het niet gaat lukken
Hetgeen bij mij opkwam (naast het privacy en praktisch feit):
"Wat als er (een aantal) flauwe plezante tussen zitten, die op de app invullen dat ze corona positief zijn, terwijl ze dit helemaal niet zijn?"
Staatsveiligheid waarschuwt nu al voor extreem linkse of rechtse groeperingen die oproepen tot anarchie.
Als zo'n groepje dan simpelweg aangeeft 'ik heb corona' in die app, zit misschien 100 (of wel meer) personen met de schrik, 14 dagen voor niets, in quarantaine.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.