Asus toont miniledmonitor met DisplayHDR 1400 voor gamers

Asus toont tijdens CES een 4k-gamingmonitor met een verversingssnelheid van 144Hz. Het scherm beschikt over miniledbacklighting met 1152 zones voor local dimming en ondersteuning voor de DisplayHDR 1400-standaard. De adviesprijs is nog onbekend.

De ROG Swift PG32UQX heeft een ips-paneel van 32" met een resolutie van 3840x2160 pixels en een verversingssnelheid van 144Hz. De monitor heeft daarnaast een G-Sync Ultimate-module, wat betekent dat de variabele verversingssnelheid werkt tussen de 1 en 144Hz en compatibel is met hdr-weergave. Het scherm maakt gebruik van minileds voor backlighting met 1152 zones voor full-array local dimming. Het scherm heeft een maximale helderheid van 1400cd/m² en heeft het DisplayHDR 1400-certificaat ontvangen van VESA. Asus toonde vorig jaar al een miniledscherm van 32", maar deze haalde een maximale helderheid van 1200cd/m² met 1000 dimzones.

De monitor heeft een DisplayPort 1.4-aansluiting en drie hdmi 2.0-connectors, schrijft TechPowerUp. De PG32UQX kan daarnaast 90 procent van de dci-p3-kleurruimte weergeven. Bedienen van het osd gaat via een soort joystick, die op de achterkant van het scherm is geplaatst. Aan de achterkant van het scherm zit ook een ROG-logo met rgb-verlichting. De voet van de monitor bevat daarnaast ook rgb-verlichting. Deze rgb-leds worden aangestuurd via de Aura Sync-software van Asus. Het is nog niet bekend wanneer de PG32UQX op de markt komt. Ook de adviesprijs is nog niet bekend. Tweakers heeft hierover contact opgenomen met Asus.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-01-2020 • 12:47

64 Linkedin

Lees meer

Reacties (64)

64
62
52
0
0
7
Wijzig sortering
Waarvoor dient die joystick aan de achterkant juist? (artikel gelezen maar gn idee van betekenis)
Ik denk settings selecteren van het scherm :)
Waarschijnlijk om te navigeren in de menus van het scherm zelf (input selectie, helderheid,...)
of zoals het artikel aangeeft: osd (on screen display)

[Reactie gewijzigd door Soggney op 6 januari 2020 13:01]

Om door het OSD (on screen display) te navigeren van het scherm, om bv helderheid, contrast, .. aan te passen.
Om door het menu van het scherm heen te kunnen gaan. Eigenlijk gewoon je pijltjes toets.
On het osd te bedienen, het on-screen-display is de plek waar je alle instellingen van de monitor kan aanpassen zoals source/kleuren/brightness/contrast en ga zo maar door.
Kan je makkelijk door on screen display settings van je monitor gaan. Je kan er ook op klikken.
Ipv 4 aparte knopjes, kan je alles met 1 joystick doen. Hebben ze ook op andere schermen. Is best wel handig.

Edit: al meerdere antwoorden ondertussen, scherm stond nog open en heb deze niet ververst. O-)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 6 januari 2020 13:29]

Zo'n joystick zie je ook vaak bij TV's terug. Wij hebben thuis 2 Samsung TV's staan die achterop een joystick hebben. Met zo'n joystick kan je verschillende instellingen van het scherm aanpassen (helderheid, verversingssnelheid, contrast, beeldverhouding, etc.), De joystick neemt veel minder ruimte in, dan wanneer je verschillende knoppen opzet. Heb zelf een 10 jaar oude LCD-LED monitor (werkt nog steeds goed :P ), maar heeft de knoppen aan de voorkant.

Vroeger hadden TV's de knoppen ook aan de voorkant of zelfs bovenop het scherm. Met de komst van dunnere bezels en design, is er gekozen om de knoppen / joystick achterop te zetten. Bij TV's kan je met de joystick niet alleen instellingen wijzigen, maar ook volume en de kanaal.
Om door het OSD te navigeren. Misschien komt er een mod uit om PacMan te spelen ook :)
Met de joystick kun je links, rechts, omhoog en omlaag navigeren in het menu van je scherm.

Maar deze functionaliteit heeft Asus al een tijd op hun monitoren.
Omdat ik van ronde getallen houd, wil ik de tiende tweaker zijn die antwoordt: Om het on screen display te bedienen :*)
Heel mooi scherm! Hopelijk valt de prijs mee, dan is dit een mooie optie voor mijn gameroom ahum, thuiskantoor.
Asus "ROG" en hopen dat de prijs meevalt is hetzelfde als hopen dat je de staatsloterij wint.
I know, maar dat is relatief naar het budget natuurlijk.
Je weet dat ROG het premium label van Asus is hoop ik?
I do mate, maar dat is relatief aan het budget natuurlijk.
haha, het is belangrijk dat je goed spul hebt staan in je "thuiskantoor" ;)
Release ergens in 2021 en prijs 3000 euro, dit is gewoon een concept monitor zoals heel veel Asus schermen uit de afgelopen jaren op de CES, of ze komen nooit of over een jaar of twee.
Release ergens in 2021 en prijs 3000 euro, dit is gewoon een concept monitor zoals heel veel Asus schermen uit de afgelopen jaren op de CES, of ze komen nooit of over een jaar of twee.
Waar leest u die prijs ?
Dit is natuurlijk een gok maar op hwi staat echter een nieuwsbericht over de Acer X32 met, denk ik, hetzelfde paneel voor €3.300,- dus dit Asus scherm zou best duurder kunnen zijn.

https://nl.hardware.info/...eden-en-groot-kleurbereik

[Reactie gewijzigd door marc574 op 6 januari 2020 13:05]

Asus is zelden de goedkoopste, het is op basis van de prijs van de acer vrijwel een garantie dat de asus op minimaal 3500 euro zal zitten. Verwacht dit scherm niet voor de zomer in de winkels te zien. Overigens is het hele microled verhaal nu nieuw en speciaal, maar ik verwacht dat de prijzen van dit soort schermen snel zullen dalen. De eerste 4K monitoren waren bijvoorbeeld in ~2014 ook 3000+ euro en 2 jaar later was dat al gedaald naar 500 euro en minder. Nu heb je voor 200 euro al een 4K scherm.
Tweakers: Wow deze Asus ROG Swift PG32UQX is een erg mooie monitor, is 4K 144Hz IPS, en heeft 1152 minileds als backlights, en ondersteunt de DisplayHDR 1400-standaard, heel erg mooi, als die van Acer de Predator X32 al €3300 kost, zal deze ook op zijn minst rond die bedrag of meer wezen.
Jawadde ....(bedankt voor de link)
Daar heb ik 3 TV's voor 8)7
dan is deze niet voor jou! Als je prima op een 60hz 55 inch tv op je pc aansluit, dat is. Maar persoonlijk zou ik dat niet gauw doen
Want een monitor van 1000€ is ook niet goed?
Jij begint over tv's
Net als de Asus ROG Swift PG35VQ, die kwam ook pas na meer dan 2 jaar volgens mij.
Idd. Zo wacht ik nog steeds op hun portable 17.3" monitor en nog steeds geen nieuws daarover. Wat Asus doet is niet netjes en ook totaal onnodig.
3840*2160 / 1152 = 7200 pixels per led. Dat is voor zover ik weet beter dan enige televisie op het moment, dit kan een indrukwekkende monitor worden.
4K op 144Hz, ik ben benieuwd of de 2080Ti dit wel haalt. Afhankelijk van welke game dat het is natuurlijk. Misschien dat RTX 3000 serie dit beter kan verwerken.

First person shooter zoals BF1;
reviews: Vijftien Turing-kaarten - Custom kaarten van fabrikanten getest
Haalt net de 100 FPS op 4K op ultra graphic settings volgens reviews
120~130 FPS op medium settings

[Reactie gewijzigd door Yorick90 op 6 januari 2020 13:21]

Daarvoor heb je adaptive sync/ gysnc. Je hoeft niet op 144Hz te draaien, het is natuurlijk wel mooi als je dat wel kan maar je hebt in ieder geval geen tearing.
Dat is zeker waar, maar je koopt natuurlijk een 144 Hz scherm, om het ook te gebruiken mag ik aannemen? Misschien is het meer bedoeld voor de lange termijn inderdaad (toekomstbestendig)
Games is toch niet het enige wat je met een scherm doet? OS?

En anders zet je integer scaling aan en ga je lekker op 1080 spelen... 144hz+ is toch meer interessant voor competitive play.
Meeste mensen die 144hz gebruiken spelen hun multiplayer spellen op de laagste settings, mijzelf en vele competatieve vrienden included. Ken er eigenlijk geen een die, wanneer 144hz wenselijk is, ook maar iets om de graphics geeft. Dit kan de 2080ti in heel veel titels makkelijk halen op de laagste settings.
Waarom nog steeds geen HDMI 2.1 in geen enkele monitor tegenwoordig?? LG heeft het al meer dan een jaar in hun OLED TVs...

Als ik zo'n dure monitor koop, zou ik toch hopen dat hij een paar videokaart generatie "mee gaat"
En dat kan niet omdat hij geen HDMI 2.1 heeft? Er bestaan ook nog DP kabels.
Dan moet de PS5 wel een Displayport aansluiting hebben ;)
Maar verder geeft het ondersteunen van HDMI 2.1 gewoon een bredere belofte over de compatibiliteit op het gebied van adaptive sync dan een NVidia merknaam.

Edit: PS5, niet PS4. Autocorrect issue...

[Reactie gewijzigd door renezaal op 6 januari 2020 14:56]

De ps4 heeft al moeite met 4k 30 fps. Deze monitor is duidelijk niet voor consoles bedoelt. En dat is prima. Ieder zijn scherm.
Oeps, dat moest PS5 zijn.
De autocorrect heeft dat verpest.
Ik pas het even aan.
Hè, wat een vervelende resoluties toch altijd. Klinkt leuk die hoveelheid pixels. Maar je hebt er weinig aan. Je moet namelijk gaan scalen omdat 4k op 32" toch wel erg klein wordt.

Dan scale je idealiter 200%, maar dan heb je dus nog maar een 1080p oppervlakte op zo'n groot scherm.. 150% scalen zou je dan moeten doen, maar dat is verre van ideaal en geeft blurry resultaat in veel toepassingen.

Als ze nou een 5K versie hadden gemaakt zodat je kon scalen naar 1440p bijvoorbeeld, was dat ideaal geweest op deze schermgrootte :)
Het is een gaming-monitor, die hebben de genoemde problemen niet echt als je er games mee speelt.

Daarnaast zou 4k op 32 inch prima zijn hoor ook in windows (met 150% scaling oid)!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 januari 2020 13:28]

UHD op 32 inch is dezelfde dpi als QHD op 24 inch. Dat heb ik zelf gehad en was prima te doen en het is dus maar net een tikkie scherper dan QHD op 27 inch wat gewoon algemeen als normaal geaccepteerd wordt en waar bijna niemand klaagt dat ze moeten scalen.
Dat is dan een probleem van Microsoft, misschien overstappen op linux DE ;-)
Maar schalen is juist het voordeel. Geen pixels meer kunnen zien.

Ik zit hier op 4K op 24" op 200% scaling en ik zie de pixels nog steeds een beetje. Dus er kan nog wel een stapje bij eigenlijk. Ik game ook op 4K, de meeste spellen trekken dat makkelijk op mijn 1080Ti, wellicht niet met alles op Ultra maar dat is ook niet zo belangrijk.
Ik heb een 4k laptop, 16". Ik kan je vertellen dat 200% nodig is, omdat het scherm gewoon te klein is voor die resolutie. Helaas schalen sommige applicaties absoluut niet op 4k 200% (*kuch*, Java).

Ik denk dat 32" gewoon netjes is :p
90% DCI-P3 - da's meer dan aardig, lijkt me.
Note: "A full-array local dimming Mini LED backlight with 1152 zones"
Geen echt 'miniledmonitor' dus. Werdt ook in de tweede regel van het artikel genoemd, maar het is het waard om even te herhalen, IMO :)
Bedienen van het osd gaat via 'een soort joystick'...
Mag van een Tweakers-redacteur wel verwachten dat die weet wat een hat/pov switch is.
echt niet. OLED op 144Hz? succes daarmee. Plus ik heb ook nog geen OLED HDR1400 Monitoren gezien. HDR1400 is fel. echt bijzonder fel. daar moet een individuele LED echt heel veel moeite voor doen. Een MiniLED kan dat veel beter afvangen door de grootte van het ding.
OLEDs kunnen juist makkelijk enorm hoge refreshes aan. Veel hoger dan TFT.

Enige probleem is dat ze last hebben van zwart naar donkergrijs, daardoor krijg je 'black ghosting', veel Samsung telefoons hebben daar last van. Maar ik denk dat dit een powersave functie is die bij TV's minder belangrijk is (dat de pixel in slaap gaat als hij helemaal uit is)
OLEDs kunnen juist makkelijk enorm hoge refreshes aan. Veel hoger dan TFT.
En toch zijn er nog geen 144Hz OLED gaming displays. Het hoogst haalbare wat een beetje mainstream verkrijgbaar gaat zijn, is 120Hz op een
Dell Alienware 55" 4K 120Hz OLED: https://www.displayninja.com/best-oled-monitor/

De Joled "burning core" is dan wel 144Hz, maar er zijn nog geen prijzen bekend en een release datum ook nog niet.

Daarnaast hoeft een OLED pixel niet in slaap te gaan als hij "uit" staat, In principe verbruikt de pixel dan namelijk helemaal niks. Slaapstand zou dus averechts werken omdat dat insinueerd dat hij niet uit is
Ik heb niet veel zin om mijn retina in te branden, OLED Light staat momenteel tussen de 0 en 50 en dat is geweldig.
800 Euro voor een 32" OLED monitor ?
Ben je een nulletje vergeten, of mis ik iets ?
Het artikel gaat over mini-led, ik weet niet waar u een 32 inch OLED vandaan haalt?

Want een 55 inch OLED TV (die in elk opzicht beter is dan dit scherm) heb je al vanaf 1100 euro. Zoals de LG B9. Veel betere prijs kwaliteit verhouding.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 6 januari 2020 14:28]

Uit uw reactie ?
"Dit begint waarschijnlijk vanaf 800 euro ergens, waardoor je net zo goed voor OLED kan gaan"
Dat impliceert dat een OLED scherm ook rond dat bedrag te krijgen zou moeten zijn.
Nee, dat impliceert dat OLED de betere koop is. Maar 800 euro is uit de lucht gegrepen, misschien wordt deze monitor nog wel veel duurder. :)

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 6 januari 2020 14:29]

Want een 55 inch OLED TV (die in elk opzicht beter is dan dit scherm)
Dat is echt appels met peren vergelijken, want:
 • Deze Asus monitor is 32" en niet 55" en dat is veel prettiger als monitor.
 • Dit Asus scherm gaat tot een piek helderheid van 1400cd/m². Geen enkel OLED scherm kan dat na doen.
 • Deze Asus monitor gaat tot 144Hz en ook dat doet voor zover ik weet geen enkel OLED scherm na.
Het enige wat een OLED scherm beter doet is een hogere contrast weergave, omdat elke pixel individueel uitgeschakeld kan worden. Er bestaan vooralsnog geen 32" OLED monitoren dus deze hele vergelijking slaat nergens op en de claim dat je net zo goed een 55" OLED TV kan gebruiken in plaats van een 32" monitor raakt kant noch wal

[Reactie gewijzigd door JackDashwood op 6 januari 2020 18:30]

Nou.. doe dat maar x4. Miniled is iets nieuws, en bied echt een veel hogere piek helderheid.
€800? Nee joh, duizenden euro's.
800 euro? Dan koop ik er gelijk 1000. Een sortgelijke schermen zonder miniled kosten al 3000+.
Heb overigens liever microled, wanneer dat echt van de grond komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee