Asus introduceert 32"-monitor met 4k-paneel met minileds en 1000 dimbare zones

Asus heeft de ProArt Studio PA32UCX geïntroduceerd. Deze 32"-monitor, die vooral bedoeld is voor ontwerpers, heeft een 4k-resolutie en beschikt over kleine leds waardoor er 1000 individuele dimbare zones zijn. De monitor ondersteunt hdr en haalt een zeer hoge piekhelderheid.

Asus meldt dat het met de ProArt PA32UCX voortborduurt op de fald-technologie die bij sommige high-end monitoren wordt toegepast. Het gebruik van een miniledbacklight wil zeggen dat de verlichting achter het lcd-paneel uit vele kleine leds bestaat. Daarbij zijn de leds gegroepeerd in zones, waarbij elke zone correspondeert met een stukje van het scherm en individueel gedimd kan worden. De fabrikant zegt dat bij de PA32UCX in vergelijking met fald kleinere leds zijn gebruikt die dichter op elkaar zitten, waardoor de 'korreligheid' van de helderheid verbetert en de content op het scherm met een grotere precisie kan worden verlicht met een minimaal halo-effect.

De ProArt PA32UCX haalt een relatief zeer hoge piekhelderheid van 1200cd/m². High-end gamemonitoren zoals de Acer Predator X27 en de Asus PG27UQ gaan niet verder dan 1000cd/m² en hebben leds die in 384 zones zijn te dimmen. Daar gaat de PA32UCX met zijn 1000 dimbare zones ruim overheen, ook al gaat het bij de PA32UCX om een 32"-monitor en hebben de twee genoemde gamemonitoren een beelddiagonaal van 27".

Door de piekhelderheid van 1200cd/m² schaart de PA32UCX zich bij een select gezelschap van monitoren dat 1000cd/m² haalt. Asus meldt dat zijn nieuwe monitor dan ook het DisplayHDR 1000-certificering van VESA heeft gekregen. Alleen de eerder genoemde twee gamemonitoren en een 43"-scherm van Philips droegen al enige tijd deze hoogste hdr-certificering. Met dit certificeringsprogramma rangschikt VESA sinds december monitoren op basis van hun hdr-capaciteiten.

Asus laat weten dat de PA32UCX is bedoeld om content heel accuraat te reproduceren, waaronder ook hdr-beelden. Daartoe ondersteunt het scherm niet alleen het gebruikelijke hdr10, maar ook hybrid log gamma. Met deze hlg-standaard speelt Asus in op bijvoorbeeld televisie-uitzendingen, waarbij deze hdr-standaard langzaamaan iets meer wordt toegepast. Voor het precies reproduceren van kleuren kan de monitor 97 procent van de dci-p3-kleurruimte weergeven en 89 procent van de rec.2020-kleurruimte.

Het is niet duidelijk over welk paneeltype de ProArt PA32UCX beschikt, maar AUO demonstreerde vorig jaar al 27"- en 32"-panelen met miniledbacklight, waarbij het vermoedelijk om ahva-panelen ging. Die zijn vergelijkbaar met ips.

De ProArt PA32UCX beschikt over twee usb-c-aansluitingen met Thunderbolt 3. Ook wordt daisy chaining ondersteund, zodat via deze aansluitingen verschillende randapparaten in een soort keten met de pc kunnen worden verbonden. Er zijn ook aansluitingen voor hdmi 2.0 en displayport aanwezig.

Het scherm wordt op de CES-beurs gepresenteerd en zal in de lente van dit jaar uitkomen. Een prijs voor de Asus ProArt PA32UCX is nog niet bekendgemaakt.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-01-2019 • 18:01

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
13
1
0
12
Wijzig sortering
Zal wel richting 1000 euro gaan denk ik.
Doe maar gerust maal 2 a 3.
Dit is er een uit dezelfde reeks: pricewatch: Asus ProArt PA32UC-K Grijs

Deze monitoren zijn gericht op professionals voor wie kleurechtheid belangrijk is. Voor hen zijn dit gangbare prijzen.
Ok. Maar dan nog zou ik inmiddels OLED panelen verwachten voor zulke prijzen. Echter blijkt dat in de praktijk niet gebruikt te worden.
Waarom zou je dat willen voor een monitor?
Je stelt "zulke" prijzen alsof 2-3K voor een pro monitor heel bijzonder is, dat is het niet echt. Verder moet je je niet blind staren op OLED. Een monitor wordt in de pro wereld meestal in goed verlichte ruimtes gebruikt. Juist daar komt OLED niet tot zijn recht. Sterker nog, een monitor als deze met zo'n hoge brightness, zoveel dimbare zones, en HDR veegt waarschijnlijk de vloer aan met ieder OLED scherm in dezelfde verlichting.
Dat valt ook wel mee. Een OLED gaat tot 700-750 nits en dat is qua helderheid en dergelijke gelijk aan wat de geprezen Eizo’s doen.

Voor HDR bewerking in een kantoorruimte denk ik niet dat dit gebruikt wordt. Veel fabrikanten hebben hiervoor “reference monitoren” die zijn de crème de la crème en kosten een veelvoud van wat Asus inkoopt en aan de consumenten levert.
"Dat valt ook wel mee. Een OLED gaat tot 700-750 nits en dat is qua helderheid en dergelijke gelijk aan wat de geprezen Eizo’s doen."

Dat klopt op zich en is wat ik stel: in het allerbeste geval kan een OLED net mee of doet onder voor deze monitor, wat dus betekent dat OLED niet superieur is voor deze use case. Veel tweakers denken automatisch dat OLED een soort heilige graal is, dat is het niet. En vergeet ook het inbrand nadeel van OLED niet, waar je met LCD geen/weinig last van hebt.
Misschien is dat wel zo van die 700-750 nits. Maar is dat ook zo als je een goede wit oppervlak hebt in je beeld. Iets wat bij de buren met TV's is aangetoond onder de zelfde verschil in helderheid tussen oled en LCD tv's. Daar donderde de helderheid in bij grote witte vlakken.
Lijkt me voor de doelgroep niet handig.
Echte referentie monitoren in een (post)edit ruimte tikken de 20k+ aan. Geen concessie. :)
Excuseer, maar je slaat de plank met je argumenten behoorlijk mis. OLED is op het gebied van contrast superieur aan alle backlight technieken, hoe extreem je ook ook local dimming toepast. Bij OLED is zwart ook echt zwart omdat een zwarte pixel simpelweg uit staat. Daarmee is het contrast oneindig en dus niet te overtreffen.

De helderheid van een OLED paneel hoeft ook geen probleem te zijn en kan zich zonder meer meten met elke LCD oplossing. Ook op het gebied van HDR kan OLED mede door het oneindige contrast en betere tekening in donkere delen juist superieur aan LCD zijn.

Het grote probleem van OLED voor professionele toepassingen ligt vooral in het feit dat de pixels niet gelijkmatig verouderen. Blauwe pixels 'slijten'veel sneller, waardoor initieel perfecte kleuren na verloop van tijd niet meer zo perfect kunnen zijn. Inbranden speelt mijns inziens een ondergeschikte rol.
Excuseer, maar nee, jij slaat de plank volledig mis.

Je negeert volledig mijn belangrijkste opmerking: namelijk dat OLED zwart niet tot zijn recht komt bij omgevingslicht.
Daarom he ik de vraag LG introduceerde schermen met 4kleuren leds 1 apart voor zwart/wit naast de rgb voor de ultieme grijs waarde is dat dan niet de ultieme manier om ook de helderheid te garanderen, ben een Newby op dat vlak maar dat zegt mijn logica.. En vind het een interessant subject..
Mvg Arnout
OLED panelen kunnen de helderheid en contrast van dit niet evenaren, ookal is dit contrast wat minder kwa resolutie dan OLED. OLED slijt ook bestwel snel, daar komen ze onderuit door allemaal truckjes toe te passen die je nie kan toepassen als kleuraccuratie belangrijk is, en kleuraccuratie zal niet ten goede komen van burn in bij OLED.
Is zo'n scherm dan wel betrouwbaar qua kleurechtheid indien burn in zo'n probleem vormt?
Ik verslikte me bijna in mijn pretzel toen ik las dat dat ding meer dan €2100 zou moeten kosten.
Bijna dan hè? Het is goed dat ik geen pretzel zat te knagen en me er dus ook niet in kon verslikken..
Komt bij dat ik geen 'professional ben waarvoor kleurechtheid belangrijk is' Dat helpt enorm mee natuurlijk :-)
Hmmm.. ben wel benieuwd naar de resultaten van deze techniek. En, wat ik me afvraag: waarom zijn er geen oled monitors?
Bij monitors zal burn-in een aanzienlijk probleem gaan vormen, aangezien bepaalde figuren of plaatjes (denk aan de taakbalk / tijd&datum etc.) voor lange tijd achter elkaar op het scherm staan. Na verloop van tijd zal dit langzaam 'inbranden'.
Daarnaast is het volgens mij ook nog steeds vrij duur.
Hmmm.. inbranden, daar had ik helemaal niet aan gedacht! ... en inderdaad omdat het bij tv's geen punt meer is.
ik vermoed dat dat te maken heeft met burn in.
Op een computer heb je veel meer statische beelden dan op een tv.
hierdoor zul je dus eerder burn in effecten ervaren
Vanwege de voornamelijk statische aard van de beelden die worden weergegeven op monitoren tov tv's. OLED heeft toch nog de neiging in te branden op bijvoorbeeld ui of hud elementen.
Bij OLED's is het inbranden nog een probleem. Voor normaal TV-gebruik met bijbehorende uren is het niet zo'n probleem meer, maar voor computermonitors waarbij de monitor 8+ uur op een dag (bijvoorbeeld) de startknop op exact dezelfde positie heeft staan is het nog wat teveel van het goede.

/edit: en nu ben ik de spuit 11... :O
Yo Tweakers. Doe 's bij de reacties bij nieuwsartikelen ook zo'n "Er is een nieuw bericht geplaatst" melding net zoals we op het forum hebben... _/-\o_

[Reactie gewijzigd door BramT op 7 januari 2019 18:27]

Haha, was er ook al bang voor tijdens het typen. In jouw defense, je hebt vooralsnog een hogere modbeoordeling :+
Burnin, relatief lage helderheid en matige weergave van wit. Iedereen doet maar mee met de hype die OLED heet, echter zijn er genoeg punten die spreken voor LCD.
In tegenstelling tot wat de meesten hier melden: Inbranden is niet de reden. De werkelijke reden is dat enkel LG tot nog toe in staat was om grote schermen te produceren. De vraag is groter dan het aanbod en op een televisie zit nu eenmaal meer marge dan op een monitor. Derhalve was het voor LG tot nog toe niet logisch om monitoren op de markt te brengen: Het inbouwen van de panelen in televisies leverde meer geld op.

Er gaat dit jaar verandering in komen nu JOLED, Samsung in BOE zich in de strijd mengen. Alledrie plannen ze panelen die geschikt zijn voor monitoren. Bij JOLED en BOE is het mogelijk noodzaak: Die kunnen nog geen panelen van de afmetingen die gebruikelijk zijn voor televisies produceren.
CMD+F Hz

He jammer geen high refresh rate
Minileds met dimbare zone's.....

Toch lcd?

-1
Dat staat ook gewoon in de specs, en voor pixels heb je microled's nodig, da's toch weer wat anders. Voorlopig zal je ook geen microled's tegenkomen in zulke kleine schermmaten.
Jammer dat het nog steeds hdmi 2.0 is. Hopelijk kan hij via display port wel boven de 60hz en kan het scherm iets van 100-120 aan.
1200cd/m2, ik kan me voorstellen dat dit scherm dan niet zo interessant is om te gebruiken als TV (omdat alle TVs <49" tegenwoordig budgetmodellen zijn en niet goed in staat HDR weer te geven etc is het een goed idee naar monitoren te kijken).
Het scherm is dan veel te fel. Wel benieuwd hoe het presteert tov de Philips 43".
Je kan ook het scherm dimmen, hé?
De vraag is natuurlijk of dat makkelijk kan en of de instelling blijft onthouden. Dat gaat niet altijd lekker in mijn ervaring.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee