Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Monitoren op CES 2019

Miniled, oled en meer ultrawide

15-01-2019 • 06:00

99 Linkedin Google+

Monitoren op de CES

Op de CES-elektronicabeurs waren het vooral de tv's die de show stalen, maar ook monitorfabrikanten lieten hun nieuwste waren zien. Dit jaar stond de beurs bij de grote merken vooral in het teken van ultrawide monitoren, en schermen met een hoge verversingssnelheid en hdr voor gamers, maar er was ook aandacht voor nieuwe technieken.

Eerste monitor met miniledbacklight

De monitor waarvan we de hoogste verwachtingen hadden na het lezen van de aankondiging, was de Asus ProArt Studio PA32UCX. Dit is de eerste en vooralsnog enige monitor die gebruikmaakt van een miniledbacklight. Het is een 32"-monitor met een traditionele lcd, maar daarachter is een backlight geplaatst die uit zo'n duizend afzonderlijke leds bestaat. Daarmee borduurt de techniek voort op full array local dimming, ofwel fald. Bij huidige fald-monitoren worden grotere leds gebruikt; high-end modellen gaan momenteel tot 384 zones.

Het gebruik van een backlight dat bestaat uit minileds, moet resulteren in een hoog contrast, goede hdr-weergave en uniforme weergave. We hebben de monitor van Asus in de praktijk aan het werk gezien, maar we konden enkel een demofilmpje bekijken dat door de fabrikant werd afgespeeld. Het beeld ziet er op het oog inderdaad erg contrastrijk uit en ook valt de hoge maximale helderheid op. Volgens Asus is de piekhelderheid 1200cd/m² en voldoet het scherm aan de DisplayHDR 1000-standaard van VESA.

Asus ProArt Studio PA32UCX

Wat ook opviel aan de ProArt-monitor, is dat de behuizing erg dik is. Het wegwerken van de backlight met ruim duizend leds is niet eenvoudig. Ook leveren de leds waarschijnlijk behoorlijk wat warmte op, want er zijn flinke ventilatieroosters te zien. Asus vermeldt in de aankondiging ook dat het produceren van het scherm met miniledbacklight een uitdaging was en dat het maanden heeft geduurd voordat het gelukt is om de leds op de juiste manier aan te sturen.

Asus geeft geen details over het paneel, maar vermoedelijk is het een ahva-paneel dat door AU Optronics is gemaakt, en is ook de minibacklight afkomstig van die fabrikant. AUO demonstreerde vorig jaar al een 27"- en 32"-paneel met een miniledbacklight. Destijds ging het nog om 144Hz-panelen die voor gamemonitoren waren bedoeld, maar die lijken nog niet af te zijn. Het huidige paneel in de Asus-monitor heeft een verversingssnelheid van 60Hz.

Hoewel de techniek veelbelovend is, laat onze eerste kennismaking met een monitor met miniledbacklight vooral zien dat dit voorlopig nog niet is weggelegd voor de gewone consument. Asus heeft geen prijs bekendgemaakt van het ProArt-scherm, maar dat gaat vermoedelijk duizenden euro's kosten. Ook weten we dat de huidige high-end 4k-monitoren met 144Hz-paneel en een fald-backlight met 384 zones rond de tweeduizend euro kosten. Deze modellen worden wellicht na verloop van tijd opgevolgd door versies met een miniledbacklight, maar goedkoop gaat dat niet worden.

Alienware-55"-oledmonitor

Een andere beeldschermtechniek die garant staat voor een zeer hoog contrast, is oled. Monitoren met oledpanelen willen echter maar niet van de grond komen en er zijn momenteel ook geen fabrikanten die oledpanelen maken met gangbare formaten voor monitoren. Vorig jaar troffen we op de Asus-stand nog een 21,6"-oledmonitor aan, maar die is nooit uitgekomen en nu horen we er niets meer over.

Dit jaar is er weer een fabrikant die het wil proberen. Dell presenteerde onder zijn Alienware-merknaam, gericht op gamers, een 55"-oledmonitor waarin een 4k-paneel met een verversingssnelheid van 120Hz zit. De fabrikant wil niet zeggen waar het paneel vandaan komt, maar het is vrijwel zeker dat het een oledpaneel van LG is, want voor zover bekend zijn er geen andere fabrikanten die vergelijkbare panelen maken.

Dell Alienware 55"-oled-monitor

De Alienware-monitor krijgt displayport 1.4-aansluitingen, zodat de hoge resolutie in combinatie met de hoge verversingssnelheid kan worden aangestuurd. 4k-120Hz-oledpanelen zijn niet nieuw. Ze zitten al in de LG-oled-tv's van vorig jaar, maar die hebben hdmi 2.0-aansluitingen en daarmee is maximaal 4k bij 60Hz haalbaar.

Een oledscherm met displayportaansluitingen lijkt dus ideaal voor gamers, maar LG rust zijn nieuwe oled-tv's dit jaar uit met hdmi 2.1-aansluitingen, die ook 4k bij 120Hz mogelijk maken. LG presenteert zijn schermen als tv's, maar de nieuwe modellen zouden net als de variant van Alienware ook dienst kunnen doen als grote monitor. Alienware heeft nog niet veel details bekendgemaakt over zijn 55"-oledmonitor en de grote vraag zal zijn wat het scherm gaat kosten. Het model op de beursvloer was een prototype, maar in de tweede helft van dit jaar moet de monitor daadwerkelijk op de markt komen.

Meer ultrawide

Technieken als miniled en oled zijn om van te watertanden, maar als je nu in de markt bent voor een nieuwe monitor, zul je toch echt met de huidige technieken genoegen moeten nemen. Ook bij traditionele lcd's wordt nog vooruitgang geboekt. Zo zien we steeds meer panelen die een hoge resolutie combineren met een hoge verversingssnelheid en er komen steeds meer hdr-monitoren.

Tijdens CES 2019 pronkten fabrikanten vooral met hun nieuwe 32:9-modellen. In 2017 bracht Samsung de eerste monitor met die extreem brede beeldverhouding op de markt, maar inmiddels hebben veel meer merken zulke schermen in huis. De eerste modellen hadden een resolutie van 3840x1080 pixels en dat leverde in combinatie met het 49"-formaat een nogal lage pixeldichtheid op. De nieuwe modellen die op de CES stonden, hebben veelal een resolutie van 5120x1440 pixels en daarmee is de scherpte gelijk aan die van een 27"-monitor met een resolutie van 2560x1440 pixels. De 49"-ultrabreedbeeldmonitoren geven dus hetzelfde beeld als twee 1440p-monitoren van 27".

LG 49WL95C

Fabrikanten prijzen hun nieuwe 32:9-monitoren aan voor zowel productiviteit als games. LG toonde de 49WL95C, een op productiviteit gericht model met een verversingssnelheid van 60Hz en een maximale helderheid van 350cd/m². Dell had ook zo'n model meegenomen naar de beurs: de UltraSharp 34 Curved U3419W, die in oktober vorig jaar werd aangekondigd.

Samsung heeft de meest luxueuze uitvoering van een 32:9-monitor met een resolutie van 5120x1440 pixels. De 49"-CRG9 is voorzien van een va-paneel met een verversingssnelheid van 120Hz en heeft een piekhelderheid van 1000cd/m². De monitor heeft ook FreeSync 2-ondersteuning en kan 95 procent van de dci-p3-kleurruimte weergeven. Het topmodel komt begin april uit voor 1499 euro.

Samsung 49CRG9

De 32:9-monitoren van LG, Dell en Samsung zijn allemaal gebogen en hebben een kromming van 1800R. Dat is gelijk aan de kromming van een cirkel met een straal van 1,8 meter. We hebben de drie schermen in de praktijk in actie gezien en dan merk je snel dat de kromming, vanwege de enorme breedte, geen overbodige luxe is. Ook is de scherpte duidelijk toegenomen ten opzichte van de eerdere modellen met een resolutie van 3840x1080 pixels.

Hoge refreshrates op hoge resoluties

Tot slot zagen we voor gamers die een minder brede monitor willen, maar wel een groot scherm kunnen waarderen, ook interessante opties. Asus toonde zijn ROG Strix XG438Q, een 43"-monitor met een 4k-resolutie, een verversingssnelheid van 120Hz en een maximale helderheid van 600cd/m². De grote gamemonitor heeft een va-paneel en FreeSync 2-ondersteuning. Een prijs heeft Asus nog niet bekendgemaakt.

LG toonde de 38GL950G, een 21:9-monitor van 38" met een resolutie van 3840x1600 pixels. Het ips-paneel heeft een verversingssnelheid van 144Hz en het scherm heeft een maximale helderheid van 450cd/m². Aan de achterkant zit een grote ring met leds en gebruikers kunnen de kleur daarvan aanpassen om effecten op de muur te projecteren. Ook van deze gamemonitor is nog geen prijs bekend.

Reacties (99)

Wijzig sortering
Kleine waarschuwing voor mijn mede-Tweakers: als je eenmaal ultrawide bent gegaan, wil/kan je niet anders meer. Als ik nu op mijn werk achter mijn 2x 22" ga zitten voel ik me alsof het 2005 is.

Ik heb de Samsung C43J89 (43" 3840x1200 @ 120 Hz), en het is inderdaad een perfecte mix tussen productiviteit en gamen. Productiviteit omdat je in principe 2x 24/27" in een hebt met een prima resolutie, en gamen in ultrawide is te gaaf voor woorden!
Dat is wel persoonlijk wat je beter vind.
Heb zelf thuis een 21:9 34" en vind het schitterend voor gaming o.a. en gebruik hem ook als ik thuis werk, maar ik merk toch dat ik toch liever dan kies voor de 2x 24"die ik op kantoor heb.
Dit zal ermee te maken hebben dat ik schermen het liefst gemaximaliseerd op het scherm heb, en ik voor het werk de programma's die ik nodig heb elke keer moet aanpassen kwa formaat als ik thuis de laptop op de 34" aansluit, omdat ik dan de programma schermen verdeel over de helft van het scherm.
Dat vin ik thuis irritanter en kost mij meer tijd dan op 2x 24".
Je kan in windows een programma op de helft van je scherm krijgen door op Windowstoets + Pijl naar recht te drukken.
Je kan in windows een programma op de helft van je scherm krijgen door op Windowstoets + Pijl naar recht te drukken.
Klopt, maar als je 2 schermen hebt, kun je effectief 4 vensters naast elkaar kwijt (2 vensters per scherm). Als je dan 1 extra groot scherm hebt, kun je met de Windowstoets + pijl naar rechts/links maar 2 vensters kwijt op je scherm.

Voor privé thuis maakt mij dat vrij weinig uit, maar als ik aan het programmeren ben, heb ik liever 2 of meerdere schermen dan 1 groot scherm (nog liever meerdere grote schermen, maar dat vind de baas te prijzig :+ )

Kleine edit ter verduidelijking

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 15 januari 2019 10:33]

Noem mij maar vreemd, maar ik kan veel meer dan 4 vensters kwijt op mijn scherm (24" 16:9). Ik snap die full screen modes die iedereen gebruikt dan ook niet, ik heb geen enkel window op full screen. Zal wel komen omdat ik met een Amiga opgegroeid ben en niet met een DOS PC (waar alles altijd full screen was).
Is daar een eenvoudige toets-combinatie voor, of vergroot/verklein je zelf de vensters om ze passend te maken?
Passend? Mijn windows staan gewoon over elkaar heen. Het gene wat ik perse wil zien (IDE, Word) vergroot ik zelf idd. De enige toets combinatie die ik ken is Windows-L :)
Probeer eens jouw Windows toets in te drukken, en daarna (terwijl je de Windows toets hebt ingedrukt blijft houden), het pijltje naar rechts in drukken en kijk eens wat er dan met het geselecteerde venster gebeurd :P

Dan worden de vensters passend naast elkaar (of onder elkaar) geplaatst :+

En Windows-L is een fijne, maar ook Windows-M !
Dat is mijn punt net, ik heb geen behoefte om de windows netjes naast elkaar te hebben. Elke window wordt dan kleiner, of groter. Ik heb geen behoefte aan een explorer window van een half scherm groot, zo groot als nodig is voldoende. Ik wil ook geen Word document wat precies naast mijn browser past, grote kans dat beide dan te smal zijn waardoor je moet gaan scrollen, of de schaling moet bijstellen. Sommige windows 'moeten' breed zijn, anderen moeten hoog zijn. Dat alles over elkaar heen staat boeit mij niet, ik kan toch maar 1 venster tegelijk gebruiken en ik hou in mijn hoofd wel bij wat waar staat. En anders heb ik de taakbalk nog om me te helpen. Ik vind het altijd komisch om te zien hoe dat velen Alt-TABben om naar het juiste full-screen window komen. Het enige wat bij mij full screen draait is de virtuele Linux ontwikkel omgeving op het werk (en Games als ik die nog zou spelen).
Dat is mijn punt net, ik heb geen behoefte om de windows netjes naast elkaar te hebben
...
Ik vind het altijd komisch om te zien hoe dat velen Alt-TABben om naar het juiste full-screen window komen
...
Dan mag je mijn vorige opmerkingen helemaal negeren :P

Ik wil juist zoveel mogelijk, tegelijk, op mijn schermen tonen. Ik alt-tab nooit, juist omdat ik het juiste scherm op die manier nooit snel kan vinden, muis en taakbalk gaat sneller in mijn ervaring.
Ook het proberen waard: een verticale taskbar ipv horizontaal. Optimaal gebruik van je hoogte omdat je de labels nu ineens weer kunt lezen en je kunt een hele bult actieve programma's onder elkaar kwijt. En als klap op de vuurpijl ben je geen hoogte kwijt in je werkruimte.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 januari 2019 15:13]

Ook het proberen waard: een verticale taskbar ipv horizontaal
Gebruik ik al jaren, behalve niet als ik mijn primaire scherm 90 graden draai :+
Ik los het snel schakelen tussen programma's tegenwoordig op door een logitech mx master te gebruiken die een extra knop onder de duim heeft geplaatst welke de task view van windows opent en je dus gewoon een ander venster kun aanklikken.
Werkt fantastisch op bvb mijn htpc als ik eens een muis nodig heb maar dusdanig ver weg zit dat ik wel alles full screen wil zien en toch een stuk sneller dan alt-tab.
Werkt zelfs zo goed dat ik het op mn desktop ook heel veel ben gaan gebruiken.
Zou behalve miss voor snelle games echt niet meer anders willen.
Ik gebruik al jaren het gratis GridMove voor automatisch positioneren en resizen van vensters precies zoals ik dat wil. Ideaal, je leven zal voor altijd veranderen. De presentatie die je op die site ziet is echter NIET hoe het er uit ziet als je het gebruikt maar doet een slechte poging de werking duidelijk te maken, dus negeer dat. Je ziet tijdens gebruik weinig van GridMove, of geheel niks als jij dat wenst. Je kiest of maakt een template die hotspots definiëert waaraan een bepaalde venstergrootte en positie is koppeld. Je sleept het linker gedeelte van een venster-titelbalk naar een hotspot (die pas zichtbaar wordt tijdens het slepen vanaf het linker gedeelte) of gebruikt een definiëerbare hotkey en voila, het actieve venster wordt automatisch resized en gepositioneerd naar de target locatie die geldt voor die hotspot. Maak je een custom template, dan kun je je scherm precies opdelen zoals jij wilt. Doe je 't met breuken (of procenten, iirc) dan werkt je template op elke resolutie. Je wordt overigens niet gedwongen de schermindeling te gebruiken ondanks dat deze actief is. Je kunt nog steeds vensters overal neerzetten zoals je normaal ook kunt.

Een goed template script maken is niet zo simpel en gaat best tijd in zitten. De mijne zal voor de meeste situaties handig zijn, dus hier heb je 'm alvast. Door met notepad naar de inhoud van de file te kijken kun je ook de kunst van templates maken van me afkijken, mocht je toch nog iets moeten wijzigen. Deze .grid-file gaat in C:\Program Files (x86)\GridMove\Grids. Een ander grid dat ik eerder maakte is deze. Er zijn nog veel meer grids te vinden via het forum op op de site van GridMove.

Hotspots mógen wel, maar hoeven niet dezelfde grootte of positie te hebben als de target waar het venster terecht komt, dus: go nuts met je template. De mijne gaat al iets verder dan de standaard templates doen, maar je kunt ook bijv. een rijtje mini-hotspotjes maken op één plek, of ga hotspotloos door ze onzichtbaar te houden in je template, bijv. door ze geen grootte mee te geven en gebruik ze lekker toch d.m.v. hotkeys. Uitleg over hotkeys incl de rest van de manual vind je in het Help-tabblad van het About-venstertje.

Er is met GridMove geen reden meer (wat gedoe met vensters betreft) om meerdere kleinere schermen te gebruiken in plaats van één grote. *mic drop* 8-)

Edit: tweede grid template toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 20 januari 2019 22:21]

als je continu switched tussen schermen zijn die losse schermpjes hell, vind ik
verder heeft windows10 ook optimalisatie met de muis erin zitten om eenvoudig een venster op een heel scherm fullscreen te maken (muis tegen bovenkant scherm), of half screen (muis tegen zijkant van scherm), of quadview (muis in de hoeken)

maar dat is gewoon ieder voor zich en dat heeft niets te maken met opgroeien met een Amiga
bijv. deluxepaint/ppaint gebruikte je ook fullscreen zover ik me nog herinner en zie op yt
Die full screen modes voor alles gebruiken slaat inderdaad nergens op. Vooral bij web based "oplossingen" waarbij de ene knop helemaal links zit en de andere knop helemaal rechts. Helemaal onhandig wordt het als niet alle knoppen ook echt een knop zijn maar alleen tekst. Soms moet je echt zoeken naar interface-elementen.
Voor zover ik weet zijn hiervoor meer dan programma's genoeg om deze in te delen zodat je makkelijk an snappen. Zowel Dell als LG leveren deze bij de monitoren mee. Als je USB hebt aangesloten kan je zelfs de gehele menu van het scherm via je pc instellen _/-\o_
Ja en er is ook een programma die soortgelijke features heeft maar met nog wat extra's... ben even de naam kwijt, maar is te googlen.

Edit: o.a. https://www.nurgo-software.com/products/aquasnap

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 15 januari 2019 08:20]

Ik vind zelf WinDock ideaal, doet ongeveer hetzelfde, misschien iets minder features maar is freeware.
http://www.ivanyu.ca/windock/
Voor Apple gebruikers heb je ook klein apps die dit doen. Ik gebruik zelf spectacle, die je vervolgens ook de vrijheid geeft je eigen toetsencombinatie in te stellen.

Dat was de eerste feature die ik het meest miste van windows.
Dit was ook een van de zaken die ik miste idd. Ik gebruik hier zelf moom voor, erg blij mee!
Gewoon met je muis je window tegen de schermrand aan gooien en hij neemt de helft van je scherm in
Dat kan, en werkt idd ook, maar toch zit ik thuis dan toch wel eens bepaalde schermen te vergroten omdat 34" 21:9 geen 2x 24"is.
Idem hier, ik heb thuis 3 maal ouderwets 1600x1200 en dat werkt prettiger dan de 2 maal 1920x1080 die ik op kantoor heb. Bijgevolg lijkt me 2 maal 1920x1080 weer prettiger dan één superbrede monitor.
Klinkt als 3 keer niks, je kunt niet eens een scherm in full HD openen. In 2019.
Wanneer heb je full-HD nodig? Films kijken, maar dat doet mijn OLED-televisie toch stukken beter. In praktijk, bij het scrollen in terminals en door documenten gaat het om hoogte. Drie applicaties volledig scherm met meer hoogte is het belangrijkste voordeel t.o.v. de opstellen op kantoor.
Bij games en video, maar prima als je dat niet gebruikt. Dan nog vind ik voor een produktiviteits scenario een enkele widescreen een stuk eenvoudiger. Scheelt stekkers, energie, etc.
Spellen spelen is geen enkel probleem, die passen zich aan. Eyefinity op 4800x1200 is juist weer buitengewoon gaaf. Maar veelal speel ik ook gewoon op één monitor en hou ik op de andere de desktop open.
Let wel op dat die 34" geen twee volwaardige schermen naast elkaar zijn, maar eerder twee vierkante schermen. Daarom is de nieuwe 32:9 of 32:10 verhouding zo'n uitkomst. Dat is gewoon 2x 16:9 of 16:10.
Ik sluit me aan cHoc, thuis 34" Alienware 3440x1440 met er naast een (ja ja) 19" 1280x1024. Fullscreen gamen met internet er naast zonder gedoe met resizen van schermen. Breedbeeld er naast zou teveel worden een voor internet veelal nog totaal overbodig.

Op het werk 2x 24" staan en een ultra wide aangeboden gekregen maar afslagen omwille van dezelfde redenen als cHoc ook al aan geeft.
Ik draai zelf Displayfusion, daarmee kan ik "virtuele" schermen aanmaken, waardoor ik mijn 55" 4k Samsung die ik op de zaak gebruik indeel in 4 schermen van 1920x1080, waar ik alles gewoon op kan maximaliseren.
Nog niet aan gedacht, maar meer ook vanuit het feit dat ik in een Citrix omgeving moet werken, installatie van eigen software is daarin niet mogelijk.
Daar zijn zoveel verschillende oplossingen voor. PBP bijvoorbeeld als je echt dezelfde setup wil. Of je moet de bezels echt willen houden...
Ik heb thuis een Ultrawide 2560x1080 34" scherm met nog 2x 29" ultrawide (hiermee begonnen)

Als ik game doe ik dat op mijn 34" maar wel fullscreen, dan is het wel fijn om vriendelijst van steam en discord op andere monitor te hebben staan.

En tijdens thuiswerken of gewoon browsen vindt ik het persoonlijk wel fijn dat ik dingen even naar andere monitor kan gooien zondar dat ik via windows zelf naar nieuwe desktop switch.. dit heb ik geprobeerd maar kan er niet aan wennen
Ik snap je punt, en ik zou op m'n werk ook twijfelen moest me een 34" 21:9 aangeboden worden, maar dan vooral omdat ik momenteel al 2x 24" 16:10 heb met nog een oude 20" 16:10 in landscape ernaast... Hard to beat...

Echter voor thuis ben ik wel tevreden met m'n 34" 21:9. Oogt gewoon stijlvoller en neemt minder ruimte in. Ik heb wel een AutoHotkey scriptje geschreven dat vensters snel kan verplaatsen en resizen in bepaalde verhoudingen. Zo kan ik snel wisselen tussen een 50/50, 66/33, 33/33/33 of 25/50/25 split met Win+Numpad combos. Ik stuur op diezelde manier ook m'n scherm helderheid aan trouwens, ipv via het OSD.

Script is ergens op het forum te vinden.
Ik heb een ultrawide overwogen maar ben uiteindelijk gegaan voor een 43" 4k monitor (4x21,5"1080p) en maak de programma's "1080p fullscreen" door ze tegen de hoek waar ik ze wil hebben aan te tikken zodat er 4 fullscreen programma's tegelijk zichtbaar zijn, op dual 1080p monitors kun je de programma's tegen de zijkant aan tikken om ze "op maat voor de helft" te maken.
Dé oplossing hier voor is GridMove. Zie mijn andere bericht in deze thread.
Kan je alleen maar gelijk geven. Op 't werk hebben we al een 6-tal maand Philips ultrawide 349X7 monitoren en het is echt heel gemakkelijk. Windows + pijltje en je kan perfect twee programma's naast elkaar hebben en in W10 kan je de middenlijn ook nog eens verslepen om een andere verdeling te verkrijgen.
Maar je moet dus alsnog veel verslepen?

Ik heb nu nog een enkel 24" scherm, maar gebruik al vaak 3 tot 4 vensters. Met Win10 kan ik dit gelukkig nog met de Windows toets en pijltjes doen, maar ik kan me voorstellen dat 3 tot 4 vensters naast elkaar niet meer zo makkelijk gaat?

Hoe doen jullie dit?
Ik gebruik display fusion, split een enkele monitor op in meerdere zonder de taakbalk op te splitsen. Werkt perfect enls je het via steam koopt heb je oneindige kopieën ;)
Je kunt alleen slepen naar de randen en hoeken, dus 4 schermen naast elkaar gaat sowieso niet lukken met snap of toetsenbord combinaties. 2x2 lukt wel, als je de schermen naar de hoeken sleept
@self, lezen is een kunst |:(
En waarschijnlijk praktischer dan twee losse monitoren? Ik stel regelmatig mijn helderheid bij op mijn 27", afhankelijk van de klaarte buiten.

Zelf kijk ik ook uit naar "meer" scherm, dus zou een ultrawide wel de ideale oplossing zijn.
Wat speel je dan erop, hier voornamelijk online shooters op een 34 inch en het is soms wel even werken om snel genoeg te kunnen zijn, maar wel een terechte WARNING, het is heerlijk zo'n scherm.

Op jouw formaat scherm lijken me racegames en spacegames erg cool, en dan misschien een shooter alleen op singleplayer nog redelijk te doen.
World of Warcraft is ook érg gaaf op ultrawide!
recent een 100hz ultrawide en een 1080Ti aangeschaft..... heb de laatste 2 maanden alleen maar WoW gespeeld omdat ik weer reette verslaafd ben
Ik heb dat helemaal niet, ik heb 21:9 gegamed maar vondt het niks, zelfs nog wijder vondt ik alleen maar slechter worden. Ben daarom terug gegaan naar 16:9 43”. Dan zie je alle monsters enzo veel groter waardoor 4K ook echt tot zijn recht komt.
2x22" komt ook uit 2005 ;)
Interessant! In vroeg me altijd af wat het nut van zo'n monitor was en ken niemand die er een heeft. Ik werk (2160p) en game (1440p) nu op een 4K tv zonder freesync op een 1080ti maar als ik dit zo lees wordt ik wel enthousiast. Misschien toch zo'n raar breed ding halen. Dan heb je met films dus ook geen zwarte balken meer boven en onder hè? Maar dan wel weer links en rechts? In ieder geval bedankt voor jouw perspectief op deze schermen
Uit nieuwsgierigheid. Heeft die gebogen vorm van het scherm nog enig nut?

Ik zit zelf namelijk ook te kijken naar een ultrawide en het valt me op dat als ik een gebogen scherm wil ik toch best wel wat meer geld kwijt ben. (wil toch minimaal 34inch trouwens). Is die kromming het geld waard volgens jou?
Ik heb geen ervaring met een niet-curved scherm, maar voor mij heeft de curve toch wel echt toegevoegde waarde. Mijn twee schermen zette ik ook in een kleine hoek om op die manier een 'curve' te hebben, i.p.v. ze exact recht naast elkaar te hebben. Kijkt, vind ik, toch net iets lekkerder als je loodrecht naar het scherm kijkt i.p.v. onder een kleine hoek.
Die ultrawide monitoren blijf ik interessant vinden. Als ik foto's kijk op internet zien ze er ontzettend gaaf uit. Dan denk ik, die wil ik hebben! Maar als ik ze dan in real life zie ergens in een winkel, dan zie ik geen monitoren die extra breed zijn, maar vooral monitoren die minder hoog zijn. Tja, het glas is half vol of half leeg natuurlijk :P.

Maar misschien komt het door het effect van een grote winkel dat alles kleiner lijkt en zou ik dat thuis of op kantoor een stuk minder hebben. Toch blijf ik de optie van 32inch 4k 16:9 ook wel interessant vinden. Dat zal dan toch ook heel fijn moeten werken lijkt me. Het kost alleen wel een flinke klap geld als je wat goeds wilt. Maar dat is bij die ultrawide monitoren niet anders..
Hebben dit soort monitoren tegenwoordig ook audio passthrough zodat ik vanaf HDMI surround sound kan doorsturen naar een SP/DIF? En is een afstandsbediening mogelijk? Ik kan deze nog maar moeilijk vinden...

Dan kan ik eindelijk een nieuwe TV kopen zonder al die smart rommel erop...
Het blijft denk ik wachten totdat deze droom uitkomt.
Waarom zou je dat willen als je de audio bron ook rechtstreeks op je receiver kunt aansluiten? Of koop een receiver met HDMI en sluit daar de monitor op aan. Dan regelt die dat voor je. Van mij mag een monitor zo kaal mogelijk zijn. Hoe minder hardware hoe beter. Ik zou zo'n ding kopen voor het goede paneel.

Het alternatief is natuurlijk om een smart tv te kopen en deze simpelweg niet aan te sluiten op het internet.

[Reactie gewijzigd door rpfs79 op 15 januari 2019 11:42]

Ik heb meerdere audio bronnen:
- TV kastje
- HomeCinema PC (Netflix, Plex, etc.)
- Playstation

Audio is Sonos Soundbar, die heeft 1 SP/Dif ingang... Ik heb een multiplexer voor SP/DIF. Maar het is mooier als de TV/monitor de audio doorgeeft zodat ik niet handmatig de audio hoef om te zetten of een extra afstandsbedieng nodig heb voor de mux.

Daarnaast:
Ik heb altijd de ervaring dat SmartTV's erg traag opstarten (nu ook een ergernis bij mijn TV). Voordat mijn TV opgestart is en kan switchen van HDMI input is echt rete-irritant. Bij nieuwe smart-TV's zie ik dit niet echt verbeteren. Maar misschien bij high-end tv's wel meer?

[Reactie gewijzigd door Kliko op 15 januari 2019 14:15]

Snap het. Ik doe alles met Kodi op een Pi (Netflix, tv, eigen collectie, retro games). Ik heb geen game console. Ik hou ervan als alles mooi geintegreerd is en gelukkig kan dat tegenwoordig prima. Zo heb ik maar 1 remote nodig voor kodi en waar ik ook de tv mee aan en uit kan zetten. Een kale OLED monitor zou voor mij echt ideaal zijn.
Het probleem van jouw Sonos Soundbar en Toslink / Optical / SPDIF is dat je geen 5.1 kanaals PCM erover kan sturen; SPDIF support alleen gecomprimeerde lossy signalen als DTS of Dolby Digital, of 2 kanaals lossless PCM.

HDMI daartegen kan prima omgaan met PCM, ook met meerdere kanalen.

Om deze rede had ik die veel te dure soundbar ook teruggestuurd en heb ik nu gewoon zo'n grote dikke HDMI receiver staan met 2 vloerstaanders, een center en 2 surrounds. (geen sub, maar de vloerstaanders hebben genoeg power dat een sub niet nodig is naar mijn idee). De totaalprijs van mijn speakers was gelijk aan de aanschaf van de soundbar, de play-1's & sub.

Je hebt ook geen 2 afstandsbedieningen nodig - de receiver komt vaak met een afstandsbediening met een "record" functie waarmee je signalen van je TV kan opnemen & afspelen. Sommige TVs zijn ook capabel om via HDMI de receiver aan te sturen, waarbij je met je TV afstandsbediening de volume van je receiver kan wijzigen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 18 januari 2019 18:19]

Op aliexpres verkopen ze hdmi toslink splitters, vaak ook nog met meerdere hdmi inputs en een output.
Werkt dat goed? Ben ik altijd een beetje huiverig voor...
Hoe zit het met surround sound (Dolby)? Blijft dat heel? Hoe zit het met vertraging van beeld of geluid?
Ik heb er een tijdje een gehad van +/- 40€ en die werkte erg goed bij films etc, geen desync gemerkt, maar ik heb alleen de digitale uitgang met stereosignaal gebruikt (heb ook alleen stereoversterker en dac). De analoge output was wel onbruikbaar slecht. Switchen werkte goed en soepel, nieuwe bron inschakelen en dan ging hij over. De bijgeleverde afstandsbediening moet je niet willen gebruiken, bereik is erg slecht.

Ik zie nu dat ze er voor 20$ op staan, en dan met hdmi 2.0 support, dts, arc etc. Daar heb ik nog geen ervaring mee, ik zit er wel naar te kijken maar de 4k60hz support, hdcp 2.2 (en freesync) werken nog niet altijd helemaal vlekkeloos.
oke! Klinkt interessant.
Bedankt voor je reactie!
Zet je er een a/v receiver tussen. Vele soorten en maten te vinden. Hebben allemaal een afstandbediening en/of andere bedieningsmogelijkheden en kan zowel audio als video alle kanten op routeren. Dan gewoon 1 hdmi naar je monitor en klaar.

Hoewel je dus nog wel een tuner moet voor tv. En mischien toch een of ander smart rommel kastje naar keuze voor je niet-tv
Zoals hier boven aangegeven bij de vorige reactie op mijn bericht:
Ik heb meerdere audio bronnen:
- TV kastje
- HomeCinema PC (Netflix, Plex, etc.)
- Playstation

Audio is Sonos Soundbar, die heeft 1 SP/Dif ingang...

Heb weinig zin in nog een extra afstandsbediening. En een Harmony... Ik weet t niet. Die gaat mijn vrouw thuis nooit snappen geloof ik. |:(
De ultrawide monitoren hebben nu eindelijk voldoende verticale resolutie dat ze ook voldoen voor gebruik bij CAD toepassingen (groter dan 1200p). Veel CAD gebruikers gebruiken al multibeeldschermopstellingen om meerdere sessies naast elkaar open te kunnen hebben. Mijn ervaring is alleen dat de infornatiedichtheid bij complexe modellen zo toeneemt dat de behoefte is ontstaan om meerdere informatiepanelen (binnen een sessie) tegelijk, en het liefst dicht naast elkaar, open te hebben.

CAD applicaties laten het dan al wel toe om een van die panelen te undocken en als een onafhankelijk window naar een tweede scherm te verschuiven. Zelf ervaar ik dan al een indirectheid om bijvoorbeeld een samenstellingsstructuur makkelijk te kunnen crosschecken met de relaties binnen een samenstelling. Hoe dichter die panelen tegen elkaar aan gedrukt kunnen worden hoe beter het mij is. Een ultra wilde monitor vind ik een betere oplossing om alle informatie van samenstellingsstructuur, samenstelling-constrains, interpart-relaties en feature navigatie in een oogopslag te kunnen zien.
Bedoel je hiermee ook gekromde modellen? Vertekend dat niet te veel voor CAD werkzaamheden?
Dit is zeker een punt van aandacht. Het is wel van belang dit te evalueren voordat een batch van deze monitoren wordt aangeschaft. Zonder het gezien te hebben vind ik het moeilijk om het effect daarvan goed in te schatten.

Met name bij sketching en bij de wired representatie (doorzichtig met alleen modelranden zichtbaar) van modellen kan dit een punt zijn. Bij modellen met rendered (ingevulde) vlakken (eigenlijk de huidige normaal bij modelweergave) is het verwacht ik minder kritisch. Grafische performance is tegenwoordig geen reden meer om wired te werken in plaats van met rendered modellen. Maar ook voor allerlei huidige doorzichtigheidsopties (rest van de samenstelling, behalve het onderdeel waaraan je werkt, doorzichtig of wired) is het van belang.

Ondanks alle presentatievariaties betrap ik mij er trouwens wel op dat ik als ik mijn geduld verlies ik toch teruggrijp op wired om in een keer alles te kunnen zien. Bij jongere engineers, waarbij het gebruik van wired representatie minder in de hersens ingebakken zal zijn, is de drempel om naar wired te grijpen wat hoger vermoed ik.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 15 januari 2019 12:15]

Werkt zo'n ultrawide ook fatsoenlijk op Mac OS?
Ik verwacht van wel, aangezien specs van de monitor doormiddels van een Edid file worden overgedragen naar de machine weet de machine wat deze als uitput moet doorzetten.

dus dat zou geen probleem mogen zijn.
Ik gebruik het op MacOS, het werkt prima en is superfijn. Helemaal als je met meerdere desktops werkt, je hebt een zee aan ruimte door simpelweg naar links / rechts te swipen.

Nadeel aan MacOS is nog altijd dat er geen fatsoenlijke gratis window manager beschikbaar is. Positioneren van je programma's (wat wel nodig is) gaat dus redelijk handmatig.
Ik vind de ontwikkeling op het gebied van monitoren eerlijk gezegd wat teleurstellend. Ok, Microled en Oled zijn mooie toevoegingen, maar als je nu in de markt bent voor een leuke game monitor, dan ben ik niet onder de indruk.

Ik zou graag een uwqhd monitor willen hebben, met een behoorlijke verversingssnelheid van 144 Hz, 1440P, HDR en een fatsoenlijke bruikbare VRR. Nou is het leuk dat Nvidia VRR gaat ondersteunen, maar veel Freesync monitoren hebben allerlei problemen zoals flikkeren en kleur- en ander fouten. Verder zie ik bij de nieuwe monitoren vaak dat ze niet verder gaan dan HDR400, en dat wil je eigenlijk niet hebben. Wat volgens mij een beest van een monitor is, is de Asus ROG Swift PG35VQ of de Acer X35, maar die zou wel eens richting € 3000 kunnen gaan, en dat is toch wel een beetje teveel van het goede.
5 jaar terug was 144hz 1440p echt nog een uitzondering. Net als 4k, hdr, feesync... er zijn een hoop ontwikkelingen in de markt, en het is bizar hard goedkoper geworden. Als je dit vind tegenvallen moet je je verwachtingen wat bijstellen want 10 en 15 jaar terug, toen gebeurde er niks in vergelijking met nu.
Eindelijk! Monitoren met OLED!

Nu nog een normale grootte (24-27") en een redelijke prijs en dan is het helemaal top.

55" TV's met 4K gaan al richting de 1200 euro dus wanneer een 24" 4K rond de 500 gaat zitten dan doe ik het wel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 15 januari 2019 10:47]

Je juicht inderdaad nog iets te vroeg, OLED is nog steeds niet geland in monitor land.
Het Dell model is voor de meeste mensen onzinnig. Veel te groot en duur. Verder kun je ook geen 4K@120hz aansturen, tenzij je 2 x 2080 TI hebt.

Wat mij betreft is er dus eigenlijk een OLED nieuws als het op monitors aankomt.
4k@120 hz gaat prima in spellen die niet zo zwaar zijn.
Eens, maar spellen die niet zo zwaar zijn hebben weer minder/geen baat bij 4K, waardoor het nut verloren gaat.
Misschien een achterhaalde vraag, maar ondersteunen de meeste PC games wide and ultrawide?
Als ik me niet vergis was dit enkele jaren geleden beetje hit & miss.
AFAIK ligt het aan de game. 21:9 zou een voordeel geven in competities tov 16:9, dus veel eSports titel willen nog wel eens dwars liggen. Die croppen dan boven en onder.
Heb zelf geen 21;9 monitor, dus geen idee hoe ver dit strekt, maar speel ook vnl singleplayer games, dus zou in principe geen probleem zijn.
Ik gebruik al een paar jaar 4k schermen van Philips en Iijama. Goedkoop (€549) en erg prettig.
Wil nooit meer anders idd. Als ik nu naar 22" kijk dan is dat zo low-res en klein... :)
Hebben jullie ook de HP qled in glass monitor gezien? Wat mij betreft ook wel het vermelden waard. Dit is nl. het eerste beeldscherm dat gebruik maakt van glas i.p.v plastic tft-film, waardoor het scherm extra dun kan zijn.

https://press.ext.hp.com/..._r2_tg_40794_12-19-18.pdf
Mooi ding, wel beetje hoge refresh rate voor gaming (Freesync) van 5ms of hoger.

Overigens als je post een soort van reclame is: foei, nog een 'Ad embargo 02/24/2019' :P
Ik kan me voorstellen dat het een beetje als reclame overkomt, maar zo is het echt niet bedoeld :)
Wanneer je een ultrawide monitor gebruikt, hoe zit dat dan met je videokaart? Kunnen die allemaal overweg met ultrawide resoluties? Werkt bijvoorbeeld SLI nog?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True