LG 49WL95C-W Wit Review

bierkwadraat Testpanel
28 april 2019, laatste update op 26 mei 2019, 4.890 views Testpanel

LG 49WL95C-W Wit

Met zijn 49 inch is het zeker even wennen. Het is een prettig beeldscherm met meer dan alleen afmetingen als sterke kant. Echter heeft het wat schoonheidsfoutjes.

Pluspunten

• Kleurweergave
  • Geen ghosting
  • Dual-screen optie
  • HDR ondersteuning
  • Featureset

Minpunten

• Menu-bediening niet praktisch geplaatst
  • Schakelt niet automatisch van input
  • Lichtsensor niet vlekkeloos
  • Kabelmanagement ontbreekt
  • HDR implementatie niet uitstekend

Een heel groot pakket met een aardig gewicht. Dat was mijn eerste ervaring met het scherm en tevens mijn schoonmoeder. Nadat de voet in elkaar was gezet en met drie schroeven het paneel eraan bevestigd kon worden, was het gelijk tijd om het apparaat aan te slingeren.

Het eerste wat hierbij opvalt is, heel gek en verassend, de breedte. Wat een ding.
Eerste wat ik heb gedaan is een andere achtergrond zoeken want al die ruimte op het bureaublad was veranderd in een blokkenfestijn.

De pc pakt automatisch de resolutie op (5120 x 1440), aangesloten via Displayport.
In het menu viel mij meteen op dat het beeldscherm ingesteld staat op 'custom' in plaats van 'standard'. Vermoedelijk de instellingen die ze in de fabriek of vanuit LG aanraden.

Bij het instellen is er maar een enkele fysieke knop te vinden. De knop kan ingedrukt worden, maar ook in 4 richtingen worden geduwd om te navigeren door het menu. Deze knop bevindt zich rechts aan de achterzijde. Als hierbij rekening wordt gehouden dat het scherm aardig breed is, betekent het dus dat je er alleen bij kan als je mega lange armen hebt als de GVR of er speciaal voor gaat staan. Plaatsing in het midden aan de onderkant lijkt mij een betere keuze.

https://tweakers.net/i/C4VNxTTVi-jPwRyHHXAhTxESD-E=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/362972/1HkL8pugpxVF7Yr030JxDN99GYmkKgljH95GTfb4Qc0RxqHtpC?f=620xauto https://tweakers.net/i/zv-uptxjCZgVurMc21-ivqFbtZ4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/362972/1HkL8psJurYNdHVqRxGcbfw3VuGXXWOi4d1FSd8ZJ2XVYFn9tt?f=620xauto

De voet is zo'n 2,5 kg, en met de brede voeten een solide steun. Het scherm kan versteld worden in de hoogte. Tevens is kantelen een optie en draaien ook (pak 'm beet 40 graden links of rechts. Het scherm heeft wel wat speling. Als ik wederom mijn teen stoot aan de tafelpoot begint het paneel wat te wiebelen. Echter is de voet niet zomaar te verschuiven en staat deze als een huis.

Aansluitingen
Rechts bevinden zich tevens de audio-uitgang en twee USB 3 aansluitingen. Betreffende de koptelefoonaansluiting: stel je voor dat je een rechte jack-stekker aan de zijkant aansluit en de draad een scherpe hoek moet maken richting je hoofd. Tevens zijn er weinig koptelefoons met een draad waarvan de lengte deze toepassing comfortabel kunnen doe verlopen. Ook hiervoor had een andere optie beter geweest, wellicht.

De USB's kunnen worden gebruikt als hub via de megeleverde USB-C kabel. Mocht je geen USB-C poort hebben; geen paniek. LG levert er een adapter bij om er een 3.0 van de maken. Uiteraard verlies je dan wel enkele voordelen.

Mocht deze aansluiting worden ingezet voor een laptop, dan krijgt deze niet alleen toegang tot het beeldscherm en USB-hub maar laadt de laptop ook meteen op. Laatstgenoemde heb ik niet kunnen testen.

Daarnaast zijn er vier USB- en twee HDMI-aansluitingen te vinden en uiteraard de eerder genoemde DisplayPort.

Bijgeleverd is een plastic kap om de aansluitingen weg te werken.

Beeldkwaliteit
Zowel contrast als helderheid zijn dik in orde. Niet uitzonderlijk, maar zeker niet slecht.
Het heeft uiteraard weinig zin om een screenshot te maken. In combinatie met matte afwerking op het beeld is er met veel lichtinval nog steeds goed te werken.

Kleurweergave is daarentegen wel uitstekend. Kleurrijke spellen als Rocket League weergeven goed dat het geen ondermaats paneel is. HDR doet hierbij ook een duitje in de zak.

Met 109 pixels per inch is het paneel geen uitzonderlijke. Desondanks is het in de praktijk ruim voldoende gebleken.
HDR
Het scherm ondersteunt HDR. Dit is op monitoren een stuk minder gangbaar dan op televisies, dus leuk om dat een keer op een bureau te hebben staan. De GTX970 ondersteunt geen HDR. Daarom is hiervoor de Xbox One X ingezet. HDR is alleen beschikbaar wanneer er een enkele input wordt gebruikt. Anders draaien beide inputs op (maximaal) 1440p SDR.

UPDATE: HDR blijkt voornamelijk niet goed te gaan bij de monitor zelf. Dezelfde instellingen op een Hdr-tv zorgen er voor dat FIFA er beter uit ziet, zonder overbelichte details. Tevens lijkt het wel erg merkbaar op een willekeurige televisie. Mijn oordeel is dan ook dat de optie zelf leuk is om te hebben, maar niet veel waarde toevoegt betreffende deze monitor.

Fifa 19 wordt er niet beter op. Alles lijkt overbelicht en dit lijkt vooral effect te hebben op statische afbeeldingen. Nou is dat in het geval van Ribery geen drama. Spelers op het veld en het veld zelf zien er prima uit. Black Ops 4 oogt ook wat beter. Maar dit is, vind ik, verwaarloosbaar. Eerlijk gezegd had ik het in eerste instantie niet eens door. Gelukkig was het effect bij andere spellen wél te zien. Vooral Forza Horizon 4 ziet er goed uit met HDR en 4K resolutie.

HDR heeft toegevoegde waarde, maar lang niet altijd. Of het aan de implementatie ligt in het scherm of extern is voor mij nog maar de vraag. Duidelijk is wel dat het er gelikt uitziet als het goed werkt.
Features
Het weergeven van twee apparaten naast elkaar is een prettige functie. Het werk snappy en er zijn meerdere opties. Voor mij de leukste toepassing? Twee consoles naast elkaar voor een échte splitscreen. Beide een 1440p display in gebruik tijdens een co-op game is pas luxe. Uiteraard heb je hier wel twee aparte consoles voor nodig, wat lang niet altijd het geval is.

De ingebouwde speakers geven een prima stereobeeld, maar de geluidskwaliteit is niks bijzonders. Eigenlijk gewoon wat je verwachten kan. Klein verbeterpuntje zou wel zijn dat de koptelefoonaansluiting en de interne speakers de volumeregeling niet langer delen. Dus als je het scherm op 80% volume hebt met een koptelefoon op, schrik je je een dubbele Westerse liesbreuk als de stekker uit het scherm verwijderd wordt. Want het volume daarentegen kan wel goed hoog.
Bron wisselen
Het grootste gemis, en tegelijk voelt het als een beginnersfoutje, is het feit dat als bijvoorbeeld de computer afsluit en de Xbox opstart, hierbij handmating van bron moet worden gewisseld (via dat knopje dat buiten handbereik is). Hier zal men niet snel dood aan gaan, maar doet wel afbreuk op de ervaring van deze unit.
Lichtbak
In het dagelijks gebruik valt het erg op dat er veel overbodige ruimte is op je scherm. Hier bedoel ik geen Like & deel-acties op Facebook of advertenties als 'Met Deze Simpele Truc Krijgt Hij Alle Cougars, Lees Hier Hoe.'
Je leest een artikel op een webpagina terwijl er aan de zijkanten veel witte ruimtes zitten. Loze ruimte, dus. En als je nagaat dat veel websites veel wit gebruiken, heb je al gauw een lichtbak op bureau staan (of aanrecht, ieder z'n meug). Gelukkig levert de lichtsensor prima werk en gedurende de dag merk je weinig van het aanpassen van helderheidsniveau dat het paneel doet. Perfect is het niet, echter. Wanneer bewolking buiten (binnen komt het hier niet vaak voor) de lichtinval beïnvloedt, heeft het scherm nog wel eens de neiging om te twijfelen tussen twee waarden en hier tussen steeds te wisselen. Dan merk je dat het scherm om de paar seconden een andere tint krijgt. Gelukkig is dit geen veelvoorkomende situatie, en werk deze functie goed naar behoren.
Productiviteit
Dit geeft meteen aan dat het scherm vooral bedoeld is voor productiviteit. Mensen die momenteel meerdere schermen gebruiken naast elkaar weten wat ik bedoel. Uiteindelijk is men nooit drie pagina's tegelijkertijd aan het lezen. Hiervoor heb ik After Effects en Fruity Loops gestart om te kijken of ik productiever word dan dat ik al ben ( geen commentaar ).

Het is vooral erg wennen wanneer je Alt+Tab gewend bent en verwacht dat het beoogde venster in je directe gezichtsveld verschijnen zal. Het scherm biedt de mogelijkheid om meerdere vensters open te laten staan en ze lekker aan de kant te schuiven. Hierbij zul je af en toe je nek moeten bewegen. Blijft deze meteen ook soepel.
Programma's waarbij je te maken hebt met een 'timeline' zoals videobewerking en audiobewerking laten vooral zien waar het nut ligt van een échte breedbeeld. Met 124 cm diagonaal krijgt een man al snel een minderwaardigheidscomplex. Feit is dat je hierdoor met meer overzicht te werk kan gaan. Een ware revolutie is het dan weer niet te noemen. De prijs is geen kleinigheidje en de voordelen ten opzichte van twee losse monitoren zijn niet overweldigend. Als is het wel fijn dat je geen kleurverschil meer hoeft te vrezen onderling en is die naad ook verdwenen. Ook zijn er wat kleine minpuntjes die niet vergeten dienen te worden. Tegenover staat echter dat dit een zeer degelijk scherm is met een uitstekend IPS-paneel en ergens wel de natte droom van een editor.

https://tweakers.net/i/lm3M5IIJH2cha1wNLjLx-FyrB_c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/362972/1HkL8p41QM8Hf1HmTFgbcYX7zwHdt0x8KVTpr9WJxfIawbO43V?f=620xauto https://tweakers.net/i/kyteZESQ7FJI4H20j6pnAjN5sWk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/362972/1HkL8pRydsFB6pn8TzIrz6CYcXhqSMrEBBkIzopoptoQ9hOGrx?f=620xauto

Heb jij ook een LG 49WL95C-W Wit?

Je eerste ervaring met je schoonmoeder was dat het een heel pakket met een flink gewicht was? 8)7
Of is het scherm tevens je schoonmoeder?

Verwarrend hoor! _/-\o_

Verder vet scherm, top voor content creators. Mooie review verder.

[Reactie gewijzigd door zaphod_b op 25 juli 2024 06:13]

Schoonmoeder is niet meegenomen door de koerier, maar het scherm wel...
Leuke review. Ik zit ook al een tijdje te kijken naar een 49" ultra wide. Als programmeur ben ik vaak met meerdere vensters/applicaties bezig en wat extra space is nooit mis.

Na aanleiding van je review heb ik wat vragen:
- Waarom heb je voor de LG gekozen en bijvoorbeeld niet voor de Dell U4919DW?

- Hoe vind je de schermkromming? Ik heb wat reviews gelezen dat het nog wel wat agressiever mag dan de 3800R die deze schermen hebben. Eind deze maand moet de Samsung C49RG90 uitkomen die op papier betere specificaties heeft en een kromming van 1800R. Zou dat beter zijn?
Is een of twee 27" schermen of een 43" 2160p scherm dan niet handiger?

pricewatch: Philips BDM4350UC Zwart
Zelfde vraag hier. Ik werk sedert een paar jaar op de eerste Philips 40" 2160p, met links en rechts een 23" in portrait mode.
Maar toch overweeg ik nu ook om dit alles te vervangen door de Samsung CRG90 die binnenkort uitkomt ... widescreen gamen, freesync (alsook g-sync met wat tweaken) , HDR ... allemaal dingen die me ook wel aanspreken !

Tempting ....
Qua gaming is het uiteraard wel goed om rekening te houden met het feit dat je een stevige grafische kaart nodig hebt, en dat niet alle games dit ondersteunen. Maar verder ziet die Samsung er op papier inderdaad goed uit :Y)
Een 1080TI zal dit wel trekken ? Is uiteindelijk minder pixels dan 3840x2160 ...
ligt aan welk spel en welke instellingen natuurlijk :)
Bedankt voor je reactie!

Het scherm is vanuit LG/Tweakers gekomen tbv testpanel. Zodoende heb ik zelf de keuze niet gemaakt.

Betreffende de kromming heb je een goed punt waarover ik heb getwijfeld om het in de review te zetten. Dit heb ik niet gedaan omdat ik er zelf niet helemaal over uit ben wat nou wenselijk is. Als je relatief dicht op het scherm zit en je elke pixel benut is de kromming niet aggressief genoeg. Er is een klein verschil in kleur door de kijkhoek en is het slechts een kleine verbetering ten opzichte van een vlak scherm.

Ikzelf zit relatief ver van het scherm af en heb eigenlijk geen last hier van. Nadeel van een verdere kromming is dat je jezelf echt insluit met deze breedte. Dat kan uiteraard ook positief zijn; afhankelijk van de toepassing.

Beste oplossing zou een buigbaar scherm zijn, maar zover is de markt nog niet, natuurlijk. Het is nu vooral belangrijk om te kijken waar het scherm komt te staan. Als je een bureau hebt met weinig diepte kun je beter een 'krommer' scherm nemen. Als je het scherm meer dan 120 centimeter (even ruwe schatting) van je af hebt, zul je met dit scherm geen last ondervinden.

Ik zal dit later nog verwerken en herzien in de review ;)
Hoi,

Kan je instellen wat er gebeurt als je niet de maximale resolutie aanbiedt?
Wordt dit opgeschaald of komen zwarte balken naast?
Mijn werk laptop haalt de 5k horizontaal niet. Dat is iets van 4k.

Tia
Goedenavond,

Hier zijn meerdere opties inderdaad van toepassing. Zwarte vlakken aan de zijkanten, of een lagere resolutie met alsnog een bredere beeldverhouding wat resulteert in een gevuld scherm ten koste van wat scherpte.