GOG was in het begin (de beta van de site +- 10 jaar geleden) inderdaad lang niet zo overzichtelijk als nu. Het was echter,
als storefront, wel degelijk ook toen overzichtelijker dan de huidige Epic Games Store.
Toen The Witcher 3 uitgebracht werd (Mei 2015) bestond GOG Galaxy al een tijd. Je had het spel prima via de launcher kunnen downloaden, installeren en automatisch up-to-date laten houden, zonder al dat bestandsgeneuzel. Daarnaast is updaten nu juist iets waar GOG Galaxy beter in is dan de andere launchers wegens de mogelijkheden voor het blokkeren en terugdraaien van updates.
De functionaliteit van een storefront (webwinkel) vind ik voor een storefront (webwinkel) best belangrijk. Dat het jou niet boeit is niet mijn probleem en neemt ook niets weg van mijn valide kritiek op de storefront van Epic. Het aandragen van alternatieven voor ongerelateerde launcher-functionaliteiten is ook geen tegenargument, want een launcher != een storefront.
Wat betreft die uit-de-lucht-gevallen launcher functionaliteiten en reviews, waar ik het niet eens over heb gehad:
Dat jij graag andere diensten gebruikt voor deze functionaliteiten wilt niet zeggen dat iedereen dat dan ook maar moet doen en willen. Voor
alle diensten die je noemt zijn er zat valide redenen te noemen om juist de launcher/store-functionaliteiten te willen (of zelfs moeten) gebruiken ipv die diensten.
--
Discord:
Discord is heel handig en ik gebruik het ook zelf. Het aandeel gebruikers is echter nog altijd veel kleiner dan het aantal Steam gebruikers. Dus als jij een aantal vrienden hebt die het niet gebruiken, dan kan je die sowieso al niet bereiken.
De client is een resource hog. Je moet hardware acceleration uitschakelen als je op actieve kanelen zit, anders merk je het in de framerate en frametimes.
De overlay is vrij instabiel, log en geeft relatief vaak conflicten met games en andere software. Tekst chat via Discord overlay is vaak geen geweldige ervaring. De overlay bevat ook geen browser e.d. waar game-launcher overlays dat wel bieden.
Bij Discord kan je trouwens heel goed de vraag stellen of dat wel zo slim is om te gebruiken. Discord geeft immers zelf in hun privacy policy aan dat ze jouw data doorgeven aan andere partijen. Wat privacy betreft is een game-launcher chatmogelijkheid sowieso een betere keus.
RivaTuner
Dit gebruik ik ook, met name voor FPS limiet wegens G-Sync.
De overlay van RivaTuner is net als die van Discord niet geweldig. In sommige games werkt het niet, het geeft regelmatig conflicten met games/software/overlays, zorgt regelmatig voor false positives in anticheat applicaties en het biedt eigenlijk puur FPS meter-achtige functionaliteit. Heel wat kariger en minder stabiel dan een game-launcher overlay.
NexusMods
Deze verwijzing haalt je eigen Witcher 3 nachtmerrie verhaal onderuit. NexusMods is immers nog meer 1999-style dan GOG pre-Galaxy. Zelfs als je een mod-manager kan gebruiken is het nog steeds omslachtiger dan een geintegreerd Steam Workshop achtig systeem. De werkwijze verschilt ook nog eens per game, waar dat met een launcher-geintegreed modsysteem niet zo is.
MetaCritic
Zelf ben ik het ook niet echt eens met de kritiek op Epic Game Store voor het ontbreken van reviews. De meeste gebruikersreviews op Steam zijn onzinnige bandwagon-jumping rotzooi. Maar ik kan wel degelijk aannemelijke argumenten bedenken om Steam te prefereren over MetaCritic.
Gebruikersreviews op een game distributieplatform kan je in een oogopslag bekijken op de game-pagina zelf. Voor de MetaCritic reviews moet je dan op dat moment nog eerst naar MetaCritic, zoeken naar de game, de game-pagina openen en de gebruikersscore aanklikken. De gebruikersreviews worden bij MetaCritic ook niet volledig weergegeven, je moet ze per stuk openklappen. Daarnaast houdt Steam rekening met relevantie (recent vs niet recent) en MetaCritic veel minder.
Juist MetaCritic is, nog veel meer dan Discord, een dienst waarbij je je goed zou moeten afvragen of het wel zo slim is om dat te gebruiken. MetaCritic is nogal een beruchte site binnen de game industrie omdat het volop misbruikt wordt door uitgevers om ontwikkelaars uit te melken. Denk aan Obsidian dat geen bonus kreeg voor Fallout: New Vegas wegens 2 MetaCritic puntjes te weinig ondanks megaverkoopcijfers. Dat is vrij normaal geworden door het massale gebruik van MetaCritic.
Daarnaast is MetaCritic ook problematisch in dat professionele reviews niet aangepast of ingetrokken mogen worden. Als een game na een jaar veel beter (of slechter) is dan kan je dat niet opmaken uit de professionele reviews op MetaCritic zelfs als die wel zijn aangepast. Als een publicatie een slechte review neerzette en deze later vervangen heeft, dan wordt dat niet gereflecteerd op MetaCritic. Ook in de gebruikersreviews zijn veranderingen slecht op te maken wegens gebrek aan aandacht voor relevantie (recent vs niet recent).
--
Ik herhaal nog maar even dat ik deze zaken niet heb aangedragen, behalve de overlay als voorbeeldje. Dit alles heeft dus vrijwel niets te maken met mijn originele reactie.
--
Ik browse inderdaad weleens door Steam of GOG als ik een willekeurige game wil kopen binnen een bepaald genre. Een leuke nieuwe singleplayer shooter bijvoorbeeld. Vrij makkelijk om via de storefront een geschikte game te vinden bij Steam, GOG, GMG, GG, HumbleBundle, UPlay, Origin, Windows Store. Maar niet bij Epic. Op deze manier een nieuwe game proberen te vinden is een vrij normale ervaring hoor.
Het is ook niet heel lastig om in te zien waarom ik de frontpage en zoekresultaten van Epic Games Store zo'n probleem vind. Ga er eens naar toe en kijk hoeveel je moet scrollen om de lijst van games door te kijken. De frontpage is 9 paginalengtes lang voor maar 40 games in 1440p (zonder de non-games gedeelten). Epic toont maximaal 6 resultaten per paginalengte, ook bij zoekresultaten. Steam toont er 15+, GOG/Origin 20+, zelfs UPlay toont er 8. Bovendien bieden al deze alternatieven filters, maar Epic niet. Alle alternatieven tonen extra informatie (age ratings, tags, platformen) of videos in de overzichten, maar Epic enkel op de game pagina zelf.
Dus ja, de zoekfunctie is de enige effectieve manier om de Epic Games Store storefront te gebruiken. Natuurlijk kan je 9 paginalengtes gaan scrollen, maar efficient is anders en die ervaring is zelfs op UPlay beter. Overigens: de oneven blokjes op de frontpage zien er op eerste oogopslag leuk uit, maar overzichtelijk is anders als je daadwerkelijk wilt browsen door een lijst.
Jouw aandachtspanne commentaar is hilarisch. Mijn kritiek waar je op reageert is immers juist dat Epic Games Store niet is ingericht voor mensen met meer aandachtspanne dan de gemiddelde Fortnite-tiener die enkel direct specifieke streamerbait wil kopen. Zoals je ook heel makkelijk kan herleiden uit de eerste paragraaf van de reactie waar je op hebt gereageerd en het specifieke puntje dat je hebt verdraait om er een tegenargument tegen te proberen te verzinnen...
Al met al denk ik dat je niet genoeg aandachtspanne hebt geinvesteerd in het lezen en begrijpen van mijn reactie voordat je erop reageerde. Het merendeel van jouw reactie slaat immers niet op de mijne en je weerlegt helemaal niets. Of om het op jouw manier te zeggen: waar heb je het over.
[Reactie gewijzigd door Droniac op 13 maart 2019 20:57]