De Italiaanse mededingingswaakhond AGCM geeft Apple en Samsung boetes voor het slechter maken van smartphones door middel van software-updates. Bij Samsung gaat het om de Galaxy Note 4 en bij Apple om de iPhone 6-modellen.
De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, ofwel AGCM, zegt dat het twee complexe onderzoeken heeft uitgevoerd, en daarmee geconstateerd heeft dat Apple en Samsung oneerlijke handelspraktijken hebben uitgevoerd. Apple krijgt een boete van tien miljoen euro voor twee vergrijpen, Samsung krijgt een boete van vijf miljoen euro voor één overtreding.
Volgens de AGCM hebben sommige firmware-updates van de fabrikanten ernstige storingen veroorzaakt en de prestaties van sommige smartphones aanzienlijk verminderd. Daarmee zouden de fabrikanten consumenten ertoe hebben bewogen om sneller een nieuw toestel aan te schaffen.
De autoriteit rekent het Samsung aan dat het vanaf mei 2016 bezitters van de Galaxy Note 4 nadrukkelijk heeft verzocht om door te gaan met de installatie van de Android Marshmallow-update. De organisatie stelt dat die Android-versie 'meer eist' van de hardware van het toestel en dat daardoor defecten op kunnen treden die niet binnen de garantie verholpen worden. Welke defecten dat precies zijn, zegt de AGCM niet.
Bij Apple gaat het om de iPhone 6, de 6 Plus en de opvolgers 6s en 6s Plus. Die toestellen vertoonden problemen na de installatie van iOS 10 en schakelden vanzelf uit, ook als de accu niet helemaal leeg was. Ook werden de toestellen trager, iets dat Apple eind 2017 bevestigde en waarvoor softwarematige aanpassingen zijn gedaan.
Apple krijgt ook een boete van de Italiaanse waakhond omdat het bedrijf niet genoeg kenmerken van de accu's in zijn smartphones geeft. Zo geeft Apple geen details over de gemiddelde levensduur en slijtage, ook ontbreken er procedures voor onderhoud, controle en vervanging van de accu's.
Zowel Apple als Samsung moet op zijn Italiaanse website een pagina publiceren om klanten op te hoogte te brengen van de beslissing van de AGCM, met daarin een link naar de uitspraak.
Begin dit jaar maakte de Franse overheid bekend justitieel onderzoek te doen naar het vertragen van iPhones door Apple. Ook heeft de Amerikaanse overheid vragen gesteld aan Apple omtrent de praktijken.