'Verkoper van refurbished Apple-apparaten Swoop is failliet'

Swoop, een verkoper van refurbished Apple-apparatuur, is failliet. Dat zegt een partner van het bedrijf tegen website iCulture. Er zou een curator aangesteld zijn om te kijken naar de vervolgstappen.

Volgens iCulture heeft partner Awin via een e-mail bekendgemaakt dat Swoop faillissement heeft aangevraagd. Er zou woensdagochtend een officieel persbericht volgen, maar dat is op het moment van schrijven nog niet te vinden. Swoop zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Swoop is een winkel die refurbished Apple-artikelen verkoopt, zoals iPhones en MacBooks. Op het moment van schrijven is de website van de webwinkel nog actief. Waarom de winkel faillissement aan moet vragen is niet duidelijk. Volgens een tipgever van iCulture waren er eerder al financiële problemen, omdat investeerders een samenwerking hadden beëindigd.

In juni werd een andere aanbieder van reburbished Apple-apparatuur, Leapp, failliet verklaard. Dat bedrijf maakte een maand later een doorstart, nadat het een nieuwe eigenaar had gevonden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-10-2018 • 15:31

146

Submitter: prld

Reacties (146)

146
135
72
14
1
20
Wijzig sortering
Het probleem van refurbish is dat Apple middels rechtszaken een gerefurbished apparaat wilt veranderen in een vervalsing of imitatie. Dit zijn natuurlijk twee totaal verschillende zaken, maar dit is wel wat Apple momenteel probeert te bereiken. Een goed voorbeeld is de zaak van Louis Rossman, een in New York wonende reparateur die Apple apparaten repareert. Louis zag hoe de douane zijn lading met tweede hands accu's in beslag had genomen omdat dit volgens de douane imitaties waren. De realiteit was echter dat dit geen imitaties waren, maar echte accu's die kwamen uit echte Apple apparaten.

Dit soort praktijken worden door Apple uitgevoerd om het refurbish en reparatiezaken zo moeilijk mogelijk te maken om service te verlenen. Dit zorgt ervoor dat klanten naar de Genius Bar van Apple moeten en daar of moeten kiezen voor dure reparaties, of een nieuw apparaat. Een goed voorbeeld is een recente CBC video waarbij iemand met een verborgen camera naar de Genius Bar ging met een Mac-book waar het back light niet van werkte. De Genius Bar wees naar een paar vochtstickers en rekende een bedrag van ver over de $1000 voor een reparatie. CBC bracht dezelfde Macbook naar Louis Rossman die via een microscoop kan aantonen dat enkel de pin van de backlight niet meer goed en die vochtstickers al verkleuren bij gebruik in een ruimte met hogere luchtvochtigheid.

Zowel de CBC reportage als Louis Rossman zijn reparaties zijn op YouTube te vinden. Ik raad voor Louis aan om te kijken omdat je veel leert van de werking van hardware tijdens zijn reparaties.

/Edit; Overigens zijn veel van deze praktijken van Apple als het erop aan komt verboden door de wet in de EU. Ik vermoed dat zakken met geld mogelijke rechtszaken tegen houd. Alhoewel dat speculatie van mijn kant uit is.

Kanaal Louis Rossman:
https://www.youtube.com/user/rossmanngroup

CBC Genius Bar artikel:
https://www.youtube.com/watch?v=_XneTBhRPYk

[Reactie gewijzigd door Auredium op 22 juli 2024 19:38]

De realiteit was echter dat dit geen imitaties waren, maar echte accu's die kwamen uit echte Apple apparaten.
Uuh niet helemaal correct. Het betrof accus met apple logos erop geproduceerd door een fabriek die een verlopen contract hadden met Apple en nog extra voorraad (of bleven doorproduceren)
De markt voor onderdelen zou volledig vrij moeten zijn. Om maar weer even de auto-vergelijking te maken: Je zou raar staan te kijken als je auto het ineens niet meer doet door een "niet geautoriseerde accu" of omdat hij niet met de computer door de dealer is geactiveerd. Of als je dealerbedrijf door de douane beslag liet leggen op de voorraad "b-merk" accu's van de witte garage om de hoek. Ik mag toch zelf bepalen waar ik mijn auto wil laten fixen? En welke (kwaliteit) onderdelen ik daarvoor wil gebruiken? Als ik SKF wiellagers wil moet dat kunnen, als ik de originele wil ook (zonder dat de dealer ze ook verplicht monteert). Geen enkele reden om dat te blokkeren, sterker nog, dat zou machtsmisbruik zijn en planned obsolescence in de kaart spelen (helaas, voor dit bouwjaar leveren we geen onderdelen meer).
Hoe kan het dat mensen dit soort gedrag van grote bedrijven maar goed blijft praten (imagobehoud of een vermeend recht om ook de onderdelen of tweedehands markt in te perken of zelf te willen monopoliseren).
Ze hebben namelijk geen enkel recht daartoe, het is nu eenmaal mijn apparaat en ik mag zelf weten wat, of en hoe er iets mee gebeurt en met welke onderdelen dan. Apple dient in dit geval reparateurs de tools aan te bieden (net zoals automerken verplicht zijn om hun uitleessoftware voor witte garages beschikbaar te maken) en ook in onderdelen te voorzien, als die reparateurs dat willen. Willen ze dat niet, moeten ze ook vrij zijn om vervangingsonderdelen te gebruiken.
Alleen dan krijgen we een gezonde reparatiemarkt (en minder afval).
Ik heb mij altijd geergerd aan de praktijken van Apple toen de iPhone nog niet bestond. Ze hadden toen harde schijven met een iets andere connector erop waardoor de consument verplicht werd een veelvoud te betalen.

Echter accu is wel een dingetje. Een slechte accu kan ontploffen. Genoeg voorbeelden van, de luchtvaartmaatschappijen beginnen er onderhand ook panisch van te worden. Dus wanneer willekeurig bedrijf X tegen afspraken in een apple logo op een accu zet, aldus bovenstaande reactie, waar apple geen goedkeuring voor heeft gegeven dan kan ik begrijpen dat je deze als Apple zijnde in beslag wil laten nemen.
Ik heb mij altijd geergerd aan de praktijken van Apple toen de iPhone nog niet bestond. Ze hadden toen harde schijven met een iets andere connector erop waardoor de consument verplicht werd een veelvoud te betalen.
Ik ken geen enkel Apple model met een proprietary interface en/of firmware op een disk anders dan tbv branding. Wel is het zo dat meestal disk & geheugen onderdelen goedkoper (en sneller !) bij 3rd parties zijn. Helaas worden interne upgrademogelijkheden sterk ingeperkt de laatste tijd (onboard geheugen en ssd gesoldeerd).
[...]


Ik ken geen enkel Apple model met een proprietary interface en/of firmware op een disk anders dan tbv branding. Wel is het zo dat meestal disk & geheugen onderdelen goedkoper (en sneller !) bij 3rd parties zijn. Helaas worden interne upgrademogelijkheden sterk ingeperkt de laatste tijd (onboard geheugen en ssd gesoldeerd).
Dat zit hem dan volledig aan een gebrek aan kennis/ervaring aan jouw kant. Propriatary connectoren zijn altijd schering en inslag geweest bij Apple.

Meeste recent zijn voor SSD's:
When Apple released their first “blade” solid state drive in the Late 2010 release of the MacBook Air, they still used established mSATA interface technology, but ditched the traditional SATA and mSATA form factors found in most laptops at that time, instead opting for a custom connector that’s never been used by another manufacturer before or since. With the 2010 MacBook Air, Apple began a new trend of developing proprietary connectors and form factors that eventually pervaded the entire Apple lineup and ushered in an era of drives that, while easily replaceable, were not so easy to source.
Many people incorrectly assume the connectors are one of the M.2 variants found in many PCs, but to date, Apple has still never used a standard M.2 connector. And unlike M.2 pin arrangements, Apple’s connectors were never given distinguishing names, so from this point on I’ll just refer to the connectors by their pin arrangements as described in the image below.
Ietsje verder terug:
This time around, Apple has changed the game again.
For the main 3.5″ SATA hard drive bay in the new 2011 machines, Apple has altered the SATA power connector itself from a standard 4-wire power configuration to a 7-wire configuration. Hard drive temperature control is regulated by a combination of this cable and Apple proprietary firmware on the hard drive itself. From our testing, we’ve found that removing this drive from the system, or even from that bay itself, causes the machine’s hard drive fans to spin at maximum speed and replacing the drive with any non-Apple original drive will result in the iMac failing the Apple Hardware Test (AHT).



To add insult to injury, the latest iMac EFI Update 1.6 unleashed 6Gb/s speeds on two internal ports – and naturally, one of them is the proprietary, firmware-limited, 7200RPM main drive that can’t take advantage of those speeds anyway.
De grap is dat het altijd normale Seagate/ Western Digital schijven waren maar Apple via de connector, firmware en bios probeerde een lock-in effect te bewerkstelligen. Er is een tijdje gewest dat je een Seagate nog wel met een grotere Seagate kon vervangen, maar dat werd met de bovenstaande innovatie de kop in gedrukt, althans dat was het doel. Dit zijn slechts twee voorbeelden, ga je zoeken dan kom je er meer tegen.

Solderen is gewoon weer de volgende troef in dit spelletje dat al decennia speelt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 19:38]

Ik interpreteer dit eerder als nieuwe ontwikkelingen op portables waar apple zoekende is. De vendor lock in is echt baanbrekend, binnen luttele weken kun je meestal bij macsales (grotere) disk/memory upgrades kopen en/of bij macfixit details zien over het hoe en waarom.

Nieuwe ontwikkelingen (de T2) chip gaan wel richting een controlled environment. Geloof mij maar dat in de serverwereld bij EMC, IBM, Sun, Cisco etc de restrictie/vendor lockin/specific products de situatie veel, veel strikter is, in die context maakt Apple slechts kabouterstapjes.

PS
Dat zit hem dan volledig aan een gebrek aan kennis/ervaring aan jouw kant.
Ehhm right. Ik soldeerde al aan de Apple ][ in 1978 ...
Nu ja, de accu was een voorbeeld vanwege het feit dat een auto die ook heeft. Maar je kunt ook geen originele accu halen bij Apple om 'm zelf te vervangen of mee naar een onafhankelijk reparateur te gaan, terwijl je die keuze wél moet hebben. Ik kan ook naar de Renault dealer gaan en vragen om een nieuw scherm voor de navigatie, en die kan ik dan gewoon zelf monteren, en ook de witte garage mag naar de dealer gaan en dit soort onderdelen daar inkopen. Waarom mag de telefoonreparateur om de hoek géén apple onderdelen inkopen (zonder daar een jaarlijks bedrag voor af te tikken)? Omdat Apple ook daar weer een vinger in de pap moet hebben (lees: Extra geld aan verdienen) terwijl ze alle onderdelen gewoon zouden moeten verkopen aan eenieder die daar baat bij heeft. Mag de EU best eens gaan verplichten.
Er zijn automerken (BMW e.a.) waar er electronica in de accu zit zodat je alleen een BMW accu kan gebruiken. Dus ook daar zie je dit ontstaan.
Nee hoor, je kan gewoon zelf een accu aanschaffen met die sensor er in {agm} en bij iedere beetje goede dealer of autohandelaar laten inleren. Het hoeft niet van BMW of een vag accu gespecificeerd merk te zijn. Zolang de accu kan ingeleerd worden zit je goed.
Als je garantie wil op een Apple-apparaat, moet je er niet eerst een accu van een ander merk in zetten, masr verder slaat het acuu-excuus nergens op.

Als ik een iPhone van 3, 4 jaar oud heb, dus buiten de garantie, mag ik toch zeker zelf bepalen door wie ik de accu laat vervangen? Of misschien doe ik dat wel zelf en dan moet ik toch zelf weten welke accu ik er in stop?

Overirns vind ik de auto-accu vergelijking (voor de verandering) nu eens wél op gaan. Bij een auto zou ik het ook niet accepteren als ik er alleen een extra dure Ford of Mercedes-accu in zou mogen zetten. Zou voor mij een deal-breaker zijn bij de aanschaf.

Daarom ben ik vóór een 'right to repair wetgeving'. Fabrikanten kun je niet dwingen reserveonderdelen beschikbaar te houden voor een redelijke prijs, maar andersom zouden ze consumenten ook niet mogen dwingen om hun onderdelen te blijven kopen, want dat is wat er nu aan de hand is: Men doet bewust moeite om reparaties buiten het eigen merk om onmogelijk te maken. Dat gaat veel verder dan bijvoorbeeld planned obsolescence.
Autofabrikanten worden anders gedwongen om onderdelen een bepaalde periode te blijven produceren
Het probleem was enkel en alleen de Apple logos op de accus. Dat is natuurlijk gewoon trademark schending.

Neemt niet weg dat Rossman verder gewoon gelijk heeft.
GIng het wel om feitelijke branding van Apple logo's?
Volgens mij vinden ze het al een probleem als je ze gewoon als MacBook accu's op de transportlijst benoemt zonder verder apple trademarks toe te passen.

Als het restvoorraad is geproduceerd onder Apple is het overigens nogsteeds onzin zou ik zeggen. Die zijn gewoon binnen concract geproduceerd en bevatten dan logischerwijs ook branding. Buiten contractuele branding met officiele apple tekens is inderdaad wel shady, maar dan snap ik niet waarom je dat zou doen. Wie ziet die dingen?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 19:38]

Als het 100% orginele Apple accu's zijn lijkt het nogal wiedes en legaal dat er een Apple Logo opzit. Niks geen schending!

Louis kreeg een partij orginele Apple accu's, uit andere apparaten dacht ik.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 19:38]

Als je ff een commentje omhoog scrollt...
Uuh niet helemaal correct. Het betrof accus met apple logos erop geproduceerd door een fabriek die een verlopen contract hadden met Apple en nog extra voorraad (of bleven doorproduceren
Ook al heeft / had die fabriek een "verlopen" contract, dan nog mogen zij hun extra voorraad nog verkopen aan derden, als Apple zelf die bestaande voorraad niet wil afnemen.
Tenzij ergens in een contract met hen staat dat ze dat niet mogen.

Als ze die voorraad moeten vernietigen van Apple, dan moet Apple daar dan ook voor betalen.
Staat er niets in een contract omschreven, dan is die fabrikant vrij om het huidige bestaande overschot zelf te verkopen.
En nee, ze zijn dan niet verplicht ook de logos enzo te verwijderen.

Ja, ze zijn wel verplicht om het Apple logo weg te laten als ze de hardware door blijven produceren...
Maar Apple kennende hebben ze in contracten staan dat leveranciers / producenten die hardware / software alleen mogen maken als ze een geldig contract met Apple hebben.
Geen contract (meer), dan mogen ze de ontwerpen voor die hard-/software niet nooit te-nimmer zelf of voor anderen gebruiken.


Edit:
Bijna vergeten.
Ik wil geen Apple producten, zal ze nooit (meer) kopen en ook niet mee werken. Ook al wil het bedrijf waar ik dan voor werk het.
IMHO. Apple is één van de grootste en ergste oplichters die er zijn.!
En je zou je moeten schamen om er (voor) te werken.

[Reactie gewijzigd door Vondreth op 22 juli 2024 19:38]

Dat doet o.a BMW al hoor, hebben een klein apparaatje aan de accu hangen wat gereset moet worden met een computer bij vervanging. Enkel de dealer heeft het reset apparaatje.

Schandalig is het, offerte van 400 euro voor vervangen van een gewone 12v accu!

Uiteindelijk gewoon zelf gedaan met een Varta accu van internet (100 eur), zelf geplaatst, werkte prima. Computer resetten zal me worst wezen zolang het werkt.

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 19:38]

Amerikaanse boeren hebben last dat bij bepaalde landbouwmachines de onderdelen geactiveerd moeten worden via een firmware vlaggetje. Hierdoor zijn de reparaties duur en enkel bij enkele geautoriseerde dealers te doen.

Leesvoer: https://motherboard.vice....s-with-ukrainian-firmware

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 22 juli 2024 19:38]

Dat was iets met tractoren en andere landbouwmachines.
Zoek eens op youtube naar mensen die een salvaged Tesla willen repareren. Zodra Tesla daarachter komt schakelen ze in elk geval het laden bij een supercharger uit, en misschien wel meer ook...

Zolang het alleen Apple en Tesla is vind ik het niet zo'n probleem, ik koop wel iets anders. Maar laat Apple nou toevallig een trendsetter in alles wat high-tech ruikt, en ik ben bang dat repareren over een paar jaar heel moeilijk wordt :(
Is Tesla daar nu niet mee bezig om zo'n restrictief model voor auto's te ontwikkelen?
Vochtdetectie stickers zijn sowieso de grootste rip-off ever.
Als jij niet een betrekkelijk optimale luchtvochtigheid hebt gaat die dingen gewoon verkleuren en heb je tegen het einde van je garantieperiode gewoon "waterschade" volgens die dingen.
Daar maakt Apple zich niet alleen schuldig aan dat doet bijna elke electronica producent. Ik snap niet dat die dingen legaal zijn.
Waterschade aan electronica is gewoon zichtbaar op PCB's dus die waterstickers zijn nergens voor nodig.
Heb je bronnen die bewijzen dat Leapp en Swoop om deze reden het financieel moeilijk hebben (gehad)? Ik weet niet of je dat bedoelt maar dat lijkt me niet het geval.

Voor al deze partijen geldt dat ze enorm veel hebben geïnvesteerd omdat ze na het in werking stellen van de Wet Financieel Toezicht (WFT) in de telecom dachten dat de refurbished markt een enorme vlucht zou nemen. Het idee was dat je dan onder de 250 euro grens voor kredieten kon blijven door een refurbished product te nemen. Ik kan me zo voorstellen dat investeerders dit ook een aannemelijk en kansrijk verhaal vonden.

Die stijging bleef echter uit hoewel de markt wel wat gegroeid is, maar de investeringen (zoals Leapp die ineens heel veel winkels opent) waren al wel gedaan. Er zijn een paar redenen aan te wijzen waarom refurbished toch niet zo is aangetrokken. Het zou goed kunnen dat jouw reden daar 1 van is, maar de hoofdmood is dat er overgeïnvesteerd is in een markt die niet de beloofde groei heeft laten zien.
Volgens mij kon je die verbogen pin gewoon et het blote oog zien, nog veel erger dus!
Het is volkomen duidelijk waarom dit (en soortgelijke bedrijven zoals Leapp) failliet gaan: veel en veel te duur voor zwaar verouderde computers. Ze proberen letterlijk misbruik te maken van consumenten die weinig verstand van dit soort apparaten hebben en kostte wat kost een Apple logo erop willen hebben.

Kijk je echter naar de prijzen voor het aangeboden goed, dan zou het netjes zijn als ze qua aftersales een gratis intakegesprek bij een ggz-instelling aanbieden, aangezien eventuele kopers dit hard nodig hebben.

Het is goed om te zien dat consumenten hier gelukkig doorheen kijken en dit soort bedrijven heen kans van slagen geven!
Niet eens misbruik, het was meer de commerciele inzet van de 2dehandsmarkt van Apple producten, daar zaten op papier behooooorlijke marges op als je 'krijg geld voor je apple' en tweedehandsmarkt tegenover elkaar bekeek, dat ze daar mogelijk wel een marge in zagen die commercieel goed genoeg was.

Maar consumenten zagen de tweedehandsmarkt ook, de prijzen bij inleveren werden lager (want marges moesten omhoog), dus ze gingen steeds makkelijker die dingen op marktplaats, V&A en consorten slijten, die sites/services werden stuk beter en amper achteraf gezeur over krasje hier en scheurtje daar, waardoor je opeens nóg minder geld kreeg voor je phone.

Een 'slimme' markt die door stukje bewustwording van de consument overbodig werd.
Het is ook debiel gewoon hoe een 5 jaar oude Mac nog 70% van zijn prijs waard kan zijn terwijl een PC al gauw afgedankt is.
Dat heeft er ook mee te maken dat die vijf jaar oude specs ook nog steeds bij apple zelf verkocht worden, er is geen evolutie/progressie dus je neemt dan al snel genoegen met het geen wat er is. Vanuit een milue perspectief natuurlijk wel goed, maar voor mensen die niet de volle mep kunnen/willen betalen wel jammer als ze Apple willen of moeten gebruiken.
Ik denk dat het eerder met de langere levensduur te maken heeft.
Een gemiddelde Mac gaat toch wel 8-9 jaar mee. En dat ligt flink boven de levensduur van een gemiddelde laptop.
Mensen vergelijken vaak 500 euro PC laptops met een 1300 Apple laptop. Geef het zelfde geld uit aan een vergelijkbare PC laptop met metalen behuizing en dan gaat ie ook jaren langer mee.
Niet eens metalen behuizing. Kijk eens naar de business modellen van Lenovo.
Er is bijvoorbeeld een leuke video van Louis Rossmann waar ie even veel te veel water giet over zo'n laptop. Macbook is dan meteen kapot.
Die man repareert Apple producten en verbaasd zich regelmatig over hoe weinig benodigd is om ervoor te zorgen dat het niet meer werkt.
Wat hij wil zeggen is dat er bij het Macbook design geen rekening is gehouden dat water afgevoerd kan worden zodat de computer niet beschadigd.. Een IBM Thinkpad heeft bijvoobeeld een water afvoerkanaal...
Aaah oké, wist ik niet!
maar een ibm thinkpad is ook niet de dunste, en kan tegen een stootje. ik denk dat als ik een glas water over mn hp zbook van het werk gooi dat die het ook niet zomaar overleefd.
Niet alleen water, denk aan een klein stofje (en dan doel ik niet eens specifiek op het slecht ontworpen toetsenbord van een specifiek model) of een minuscule hoeveelheid oxidatie.
Of bijvoorbeeld het ontwerp van iPhone 6 en modellen hierop gebaseerd. Waarbij de telefoon te veel meegaf waardoor het moederboard/"logicboard" vaak net een klein beetje bewoog. Dit resulteerde in, afhankelijk van het model, bootloops of andere issues.

Ik kan je aanraden om wat videos te bekijken van Louis Rossmann, daar komen deze dingen goed naar voren en bovendien legt hij regelmatig ook uit hoe andere bedrijven zulke dingen voorkomen (of als het gebeurd het niet nog jaren met nieuwere modellen te herhalen).
Mee eens. Mijn tien jaar oude macbook doet nog steeds wat het moet doen!
Mijn tien jaar oude laptop ook, maar dat neemt niet weg dat hij voor de huidige maatstaven traag is.
dat is niet heel gek natuurlijk. de gemiddelde Mac is een flink stuk duurder dan de gemiddelde laptop van een ander merk.
Een laptop gaat ook wel 8 jaar mee (Een Dell XPS bijvoorbeeld), maar dat wil niet zeggen dat hij op de tweedehands markt hetzelfde verloop heeft als een Apple.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 19:38]

Dat komt dan ook vooral door het imago. In principe heeft elke Mac een lange levensduur, elke Mac is ook high end. Er zijn best laptops met Windows die lang meekunnen, maar dat moet je van een budgetmodel niet verwachten. Een XPS heeft ook bijna dezelfde prijs als een MacBook.

Ik denk dat het ook te maken heeft met de koeling. Zelfs mijn MacBook pro met een 6core i7 benut vrij zelden de fans op volle toeren. Meestal hoor ik ze niet. Als ik dat vergelijk met de high end laptops van mijn klasgenoten(HBO-ICT, dus relatief veel duurdere laptops), waarbij sommige gaminglaptops zelfs een stofzuiger doen verbleken... (lawaaierige fans schijnen zelfs een feature te zijn). Hoe meer koeling hoe meer stof, ook niet bepaald gunstig voor de levensduur.

Het laatste verschil: Windows vs Mac. Hoewel ook Windows tot in de lengte van dagen updates serveert is er natuurlijk minder sprake van optimalisatie, zeker met oudere hardware.

Voor de gemiddelde tweaker zal een laptop denk ik niet eens een levensduur hebben van meer dan 5 jaar. Dan begin je je toch al aardig te ergeren aan de snelheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een minder veeleisende gebruiker nog jaren vooruit kan met dezelfde hardware.

Edit: bovenstaand verhaal wil trouwens niet zeggen dat je zulke hardware na 5 of 6 jaar nog voor 70-80% kunt verkopen aan mensen die denken een goeie deal te scoren. Wat me ook altijd opviel bij Leapp was dat ze niet vermelden hoe het model heet(medio 2018 bijvoorbeeld). Pure misleiding!

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 22 juli 2024 19:38]

Nou, in mijn ervaring gaan oude Windows-laptops ook heel lang mee. Op mijn werk b.v. gebruiken we voor administratie een Windows-laptop die waarschijnlijk 10 jaar geleden al niet zo duur was. Werkt nog prima. Oké, hij is langzaam, maar dat is ook logisch, vergeleken met moderne hardware.

Van de mensen die ik ken die hun Windows-laptop vervangen is dat meestal omdat alles langzaam is geworden door alle troep die ze geïnstalleerd hebben. Windows opnieuw installeren zou het probleem verhelpen, of gewoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen, wat tegenwoordig ook makkelijk schijnt te kunnen met Windows 10. Maar dat doen ze niet. Misschien ook omdat ze na 5 jaar sowieso wel een snellere willen. Maar ook omdat ze te dom/lui zijn. Ik denk dus dat daar het probleem zit: bij Apple is het lastiger om random software te installeren en dergelijke, waardoor het systeem minder snel langzaam wordt.

Ten laatste denk ik dat Apple-gebruikers over het algemeen meer geld besteden aan reparatie van hun laptops; omdat ze immers zo duur waren bij aankoop loont dat wel. Mijn vriend heeft b.v. al vele honderden euro's aan reparaties moeten uitgeven voor zijn Macbook: ventilator kapot, moederbord o.i.d., en nog zo wat. Zo doe je natuurlijker langer met een apparaat.

Mijn eigen computer is trouwens inmiddels 10 jaar oud en is eigenlijk nog best vlot met de meeste dingen, doet het nog prima. Ook nooit iets kapot gegaan of gerepareerd. Alleen een ventilator maakt de laatste paar jaar een raar geluid...

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 19:38]

Je ventilator maakt een raar geluid? Laten we even kijken...Ja sorry, de vochtindicatoren geven waterschade aan. Ik ben bang dat we ook het hele moederbord moeten vervangen, dat is ons beleid. Oh sorry die hebben we niet meer op voorraad, dus we kunnen het niet repareren. Oh, we hebben je PC gelijk bij het schroot gegooid. Wilt u een nieuwe kopen? is maar €2500.
Of zoals Apple zegt : sorry, dit is een vintage fan. Je moet een nieuw apparaat kopen.

(zie de video over battery replacement, hierboven aangehaald)
Ironisch gezien de specs van vele Apple apparaten als vintage gezien kan worden.
Haha, dat kan ongetwijfeld gebeuren. Maar ik meen dat het vervangen van de ventilator veel goedkoper was dan het moederbord of wat er verder nog allemaal is gebeurd.
Dat komt dan ook vooral door het imago. In principe heeft elke Mac een lange levensduur, elke Mac is ook high end. Er zijn best laptops met Windows die lang meekunnen, maar dat moet je van een budgetmodel niet verwachten. Een XPS heeft ook bijna dezelfde prijs als een MacBook.

Ik denk dat het ook te maken heeft met de koeling. Zelfs mijn MacBook pro met een 6core i7 benut vrij zelden de fans op volle toeren. Meestal hoor ik ze niet. Als ik dat vergelijk met de high end laptops van mijn klasgenoten(HBO-ICT, dus relatief veel duurdere laptops), waarbij sommige gaminglaptops zelfs een stofzuiger doen verbleken... (lawaaierige fans schijnen zelfs een feature te zijn). Hoe meer koeling hoe meer stof, ook niet bepaald gunstig voor de levensduur.

Het laatste verschil: Windows vs Mac. Hoewel ook Windows tot in de lengte van dagen updates serveert is er natuurlijk minder sprake van optimalisatie, zeker met oudere hardware.

Voor de gemiddelde tweaker zal een laptop denk ik niet eens een levensduur hebben van meer dan 5 jaar. Dan begin je je toch al aardig te ergeren aan de snelheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een minder veeleisende gebruiker nog jaren vooruit kan met dezelfde hardware.

Edit: bovenstaand verhaal wil trouwens niet zeggen dat je zulke hardware na 5 of 6 jaar nog voor 70-80% kunt verkopen aan mensen die denken een goeie deal te scoren. Wat me ook altijd opviel bij Leapp was dat ze niet vermelden hoe het model heet(medio 2018 bijvoorbeeld). Pure misleiding!
Check dan wel even of je toevallig niet op baseclocks draait anders wordt het appels met peren vergelijken... Tussen 2.2 baseclock en de 4+ GHz boost clock zit nogal een verschil ;). Apple heeft mei bevestigd dat ze last hebben van throttling waardoor de uiteindelijke clock zelfs onder de baseclock uit kwam. Zie https://www.theverge.com/...ttling-apple-software-fix

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 19:38]

de reden dat je die fans niet zo vaak op volle toeren hoort draaien is omdat je cpu gethrottled wordt, omdat koeling bij macbooks echt een ramp is. heb zelf een macbook air, en hoor de fan ook zelden, maar als ik een iets zwaarder programma draai dan draait die gelijk vollop. hetzelfde zie ik bij de macbook pro series

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 19:38]

Een XPS heeft ook bijna dezelfde prijs als een MacBook.
Nou, daar zit nog best een verschil in eigenlijk.
Macbooks hebben lang niet altijd superieure koeling. integendeel, zou ik zeggen. Kijk maar eens naar een paar video's van Louis over dit onderwerp.

Een paar hints: ultradunna laptops == niet zo'n beste koeling. Laptops zonder ventalitie rooster op diverse plekken == matige koeling. En ja, zelfs de duurste Apple macbooks zetten de rem op de cpu, omdat de koeling niet aqudaat genoeg kan koelen.

Ik zou zeggen, zet je bril eens af. Die gekleurde.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 19:38]

De meeste duurdere laptops zullen het na 8 jaar nog wel doen, mits ze een beetje netjes behandeld worden, de batterij een keer vervangen en een of twee keer goed worden schoongemaakt. De laptops uit het goedkopere segment zullen deze respectabele leeftijd niet halen.
De rede om een laptop te vervangen is meestal omdat er betere en snellere modellen op de markt komen. De Mac's hebben heel lang geen (snellere) opvolger gehad. Mac liefhebbers moesten het daarom ook lang met de oude meuk doen.
De iphones worden gemiddeld elke 2 jaar vervangen. Dan is de oude telefoon nog best te gebruiken als middenklasser. De prijs die voor zo'n refurbished toestel wordt gevraagd is belachelijk hoog. Soms zelfs niet veel minder dan de originele nieuwprijs. Een auto is na een dag al een kwart van zijn waarde kwijt. Na vijf jaar krijg je hooguit 30 van de waarde terug waarnaar hij weer voor ca 40% van de oorspronkelijke prijs in de verkoop gaat, Een iPhone moet dan nog 70% van de nieuwprijs opbrengen, terwijl hij zelfs bij andere telefoons met een vergelijkbare prijs behoorlijk achterblijft.
Ja daar staat Apple bekent om :+
8)7 ja hoor apple vernieuwd niet elke jaar de specs van zijn ipads, macs en iphones
Nou, in 2011 verkocht Apple Macbook Pro's met i5 op 2,4GHz voor rond de 1000 euro. Het is nu 2018 en ze verkopen ze met nog steeds een i5, nu op 2,3GHz, 100MHz minder! Terwijl ze wel 800 euro duurder zijn geworden!! :Y)
Ondertussen zij de schermen verbeterd en zijn die CPUs sneller en zuiniger.

De laatste jaren zit er niet zoveel vooruitgang meer in de CPUs. Ik verkoop veel HP EliteDesk 800G1 systemen, klap er een SSD on en je ziet geen verschil met nieuw. Ook de oudere 8300 komt heel goed mee.
Haha oke, omdat hij lager geklokt is, is hij volgens jou minder goed 8)7 wordt steeds gekker. Staar je niet blind op specs. Want de architectuur van een cpu is geen spec. Net datgeen wat bepaalt hoe goed een cpu het zal doen en hoe zuinig hij is. Zelfde verhaal gaat eigenlijk ook op voor GPU's, behuizing/bouwkwaliteit en beeldschermen (de ene IPS lcd is de andere niet)

Hier wat inzicht in de benchmarks van alle macs ooit gemaakt:
https://browser.geekbench.com/mac-benchmarks
er zit ook wel wat verschil tussen een i5-2435M en een i5-8259U, een verdubbeling van de schermresolutie, betere graphics, meer ram standaard, ssd, betere bluetooth/wifi, etc.
Tweedehands markt is ook gewoon Vraag en aanbod. Als niemand ze wil worden ze vanzelf goedkoper.

Zelfde met de nieuwprijs. Als iedereen nu eens die XR,XS en XS+ laten liggen. Kijken hoe rap ze beneden de €1000 komen. Maar nee er is gewoon vraag naar en Apple levert tegen een prijs die de consument er voor wil geven.

Kun je leuk vinden of niet, maar zo werkt de consumenten markt nu eenmaal.
Die waarde word bepaald door de consument, die zich al vele jaren maar wat graag laat uitwonen door Apple, met hun zwaar overrated producten en prijzen. De marketing machine van Apple is zeer goed en was ook de reden dat er bestaansrecht was voor dergelijke refurbished praktijken.

@SinergyX verwoord het precies zoals het is.
Zou qua percentage niet uit moeten maken. Ik snap wel waarom een iPhone van 3 jaar oud relatief meer waarde behoudt tov een Android toestel: veel langere ondersteuning.
Refurbished heeft gewoon 2 jaar garantie. Ik heb een refurbished MacBook 2012 gekocht eind 2016 bij iUsed, eind 2017 de accu geclaimed onder garantie (zat op 80% oorspronkelijke capaciteit, dus reden voor vervanging onder garantie!). Dat risico voor de verkoper calculeren ze natuurlijk wel in maar het is een goeie manier om voordelig aan Apple apparatuur te komen.

En “verouderd” ... Nah... met 16GB RAM en een SSD verouderd zo’n ding niet snel.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 19:38]

Je reactie is wel een beetje overdreven. Alsof mensen niet zelf in staat zijn te bedenken wat goedkoop/duur is. Je moet gewoon, zoals bij alles, een beetje huiswerk doen.
Als je moet kiezen tussen een tweede hands via marktplaats of refurbished met garantie, dan is die keuze voor sommigen erg makkelijk.
Veel en veel te duur is niet waar je aan failliet gaat. Je gaat failliet omdat je businessmodel niet goed is of je je niet goed kan aanpassen. En te duur (aka te weinig verkopen) kan een reden zijn.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 19:38]

De tweede. Blijkbaar toch niet zo'n goede markt. Het is ook absurd wat voor prijzen ze (moeten) vragen.
De prijzen zijn inderdaad schandalig en het refurbishment gehalte is laag.

Bij Macs doen ze soms nog niet eens de moeite om extra geheugen te plaatsen of een nieuwe schijf. Alleen een beetje schoonmaakmiddel en een verse macOS installatie en dan voor een 9 jaar oude witte MacBook nog bijna 400 durven vragen.
Refurbished is door dit soort bedrijfjes een enorm containerbegrip geworden. Vroeger was dit gewoon dat een fabrikant bestaande hardware bij wijze van spreke gewoon weer opnieuw halverwege op de lopende band gooide, waardoor er van de buitenkant een compleet nieuw systeem omheen werd gedaan en nagenoeg alle slijtage-onderdelen nieuw waren. Tegenwoordig wordt refurbished ook gebruikt voor een schoongemaakt tweedehands bekrast toestel. Heb nooit begrepen waarom mensen iets kochten bij Leapp of dit soort winkels. 3 seconden Googlen en je kwam er achter dat je veel te veel betaalde voor oude rommel. Een beetje hetzelfde als met die Used Products-achtige winkels of Cex. Je krijgt een stuiver voor je oudere apparaat, maar vervolgens wordt er een belachelijke prijs opgeplakt, waarvan ik me afvraag wie dat nog betaald.
CEX is overigens behoorlijk doorzichtig. Op hun website staat precies wat ze voor een product geven en vragen. Je kunt dus precies hun winstmarge zien. Daarnaast geven ze zoals @DigitalExcorcist boven aangeeft ook gewoon 2 jaar garantie. Ze zijn overigens vergeleken met V&A en MP behoorlijk duur. Maar goed je koopt er nooit een kat in de zak.
Used Products is een andere formule. Die kopen zo goedkoop mogelijk in en je betaalt er gemiddelde MP prijzen. Geven overigens afhankelijk per filiaal tussen de 1 en 3 maand garantie.

Beide ketens vervullen een rol. Veel mensen hebben geen zin of tijd om zaken van particulieren te kopen of te verkopen. Wat ik kan goed kan begrijpen. Je betaald meer voor de 2de hands spullen maar wel met garantie. Daarbij heb je als je bij CEX en Used products online koopt gewoon retour recht zonder je te hoeven verantwoorden. Als je van een particulier iets koopt moet je maar zien als je spullen anders zijn dan aangegeven je geld terugkrijgt.
En bij verkoop mag duidelijk zijn dat beide bedrijven gewoon netjes geld geven als je je spullen er naar toe brengt. Dus geen gedoe met mensen over de vloer die kunnen gaan zeiken of andere bedoelingen hebben. En als je online aan particulieren verkoopt kunnen deze al dan niet terecht ook voor gedoe zorgen omdat het product anders was dan verwacht.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 22 juli 2024 19:38]

Een beetje hetzelfde als met die Used Products-achtige winkels of Cex. Je krijgt een stuiver voor je oudere apparaat, maar vervolgens wordt er een belachelijke prijs opgeplakt, waarvan ik me afvraag wie dat nog betaald.
Zo vreemd is het concept van CEX e.d. nu ook weer niet. Koop jij zelf tweede hands een product van een individu en het werkt niet dan heb je dikke pech. CEX geeft garantie. Die garantie moet betaald worden en dat doen ze door de marge. Als jij je auto inruilt bij de dealer krijg je ook veel minder dan het bedrag waarvoor hij later weer in de showroom staat (auto analogieën zijn populair momenteel).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 19:38]

Uiteraard, en ik gun ze hun winst. Ik vind alleen dat ik wel heel erg inlever op het feit dat ik 'geen gedoe' heb van de verkoop. Bij een auto verkoop vind ik dat er daadwerkelijk meer gedoe wordt afgenomen dan wanneer ik een oud tabletje verkoop. Maar inderdaad, als je niet maalt om het feit dat je maar een fractie van de tweedehands waarde terugziet en je hebt geen zin in het gedoe met Marktplaats zijn dit soort winkels een uitkomst.
In principe verkoopt Used Products een product van een stuiver inkoop meestal voor een dubbeltje. Ze pretenderen ook niet dat ze het verder opknappen of nakijken.
Nou ik vind het echt geen dubbeltje, zwaar overschatting van het product. Dat is natuurlijk hun goed recht en ook het hele businessmodel, maar ik heb zelden gehad dat ik iets zag en de prijs het waard leek.
Daar komt het vaak helaas wel op neer. In principe betekent refusrbished dat noodzakelijke reparaties uitgevoerd zijn en slijtonderdelen / cosmetisch belangrijke onderdelen vervangen zijn. Upgrades vallen er waar nodig ook onder.

In de praktijk betekent het helaas vaak dat ze er een doekje overheen halen en verder niet.
Anoniem: 120539 @CH4OS24 oktober 2018 16:22
Alleen zijn er weinig apparaten die nieuw al defect zijn. Meestal repareer je pas nadat het stuk gegaan is.
Stuk gaan is meestal door gebruik, maar technisch gezien heb je gelijk: het kan ook transportschade of een DOA zijn.
Refurbished betekend dat het een gerepareerd product is
Nee, dat betekent het niet, het betekent letterlijk een gerenoveerd product. Het kan een perfect werkend product zijn wat uiterlijk alleen maar een beetje opgepoetst wordt zonder enige reparatie.
En het hoeft dan wellicht niet per definitie te betekenen dat het een tweedehands product is, die kans is echter wel enorm groot. Een product wat nooit gebruikt is hoeft niet gerenoveerd te worden....
Want renoveren is geen synoniem voor herstellen of repareren?
Nee, check een goed woordenboek
Als je een 1jaar oud toestel renoveert, is die gerenoveerd en nog steeds 1 jaar oud. 2de hands dus!
In praktijk is het een ingeruild tweedehands exemplaar. WIj hebben wel eens iets bij Leapp gekocht (slechte ervaring overigens, niet vanwege de prijs) maar het is overduidelijk een tweedehands ding. Het zit vol met zichtbare gebruiksschade.

Dat wordt dan nog net geleverd met een nieuwe voedingsadapter en een reinstall, maar verder is er niets aan gebeurt.
Hoeft in de praktijk dus ook niet per se een tweede hands product te zijn, als het apparaat DOA is geweest, heeft het nooit een eerste eigenaar gehad.
Hoeveel winkels ken jij die een product testen voor ze hem verkopen?
Andersom ook niet :+
Als jij je winkel draaiende moet houden op enkel en alleen DOA apparatuur, dan sta ik er niets van te kijken dat je failliet gaat. Dat kan immers maar twee dingen betekenen - óf je verkoopt bijna niets, want DOA is de uitzondering, niet de regel, óf de fabrikant van jouw product gaat failliet, want als hij genoeg DOA's uitlevert om jouw broek op te kunnen houden, dan gaat er daar iets verkeerd.
Refurbished producten zijn echt niet allemaal gerepareerd hoor. Het betekent niet veel meer dan dat er een controle heeft plaats gevonden, het device is schoongemaakt en indien nodig wordt het gerepareerd en wellicht geupgraded (hw/sw).

Lang niet alle refurbs hebben een reperatie nodig of hebben die gehad hoor.
Ja, klopt. Ik heb wel eens voor de grap gekeken wat ze ervoor vragen, omdat ik zelf een handel had op marktplaats. Toen ik dat zag schrok ik van hun prijzen. Ik deed mijn apparatuur voor een spotprijs weg ;)
Ik was toen bijna van plan om zoiets als Leapp op te richten, maar uiteindelijk niet gedaan. Achteraf misschien wel goed, omdat de verkoopaantallen van Leapp/Swoop blijkbaar tegenvallen :+
Tja, al hun panden, bedrijfsauto's, medewerkers, grote campagnes op de radio en tv moeten ook ergens van betaald worden..dat soort kosten heb je niet als eenpitter en vandaar dat je veel goedkoper kunt aanbieden.
Anoniem: 454358 @Navi24 oktober 2018 22:34
vergeet ook niet het moeten geven van garantie.
Beetje off-topic: kijk naar Louis Rossman zijn youtube kanaal, beetje hetzelfde wat je hier beschrijft qua weinig moeite doen, maar dan bij de genius bar.

Vooral deze video: https://youtu.be/o2_SZ4tfLns

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 22 juli 2024 19:38]

Voor de grap een keer een undelete tool erop los laten. Kijken of ze de drives wel nuken als ze refurbishen.
Zoals hieronder aangegeven door "Cogency". Apple geeft gewoon geen ruimte voor dit soort praktijken om te kunnen runnen.

1. Je kunt niet aan (officiele) onderdelen komen als je geen Apple Certified Repair Store bent.
2. Om een Apple Certified Repair te zijn kost het ontiegelijk veel. ik meen rond de 8000 Euro Per jaar (correct me if I am wrong)
3. Wanneer een reparatie onderdeel gestuurd wordt vraagt Apple de altijd de oude terug. wanneer je dit niet doet wacht er een boete voor je op.
4. Apple vecht alle imitatie bedrijven aan. Genoeg voorbeelden hiervan in Amerika wanneer er imitatie of onderdelen niet van Apple gekocht wordt dan worden deze geblokkeerd door de Douane. weet niet of dit soort praktijken ook hier gebeuren in EU maar weet wel dat het zich speelt in de VS.

Ik begin nog niet over de dure onderdelen van vervanging. alles is tegenwoordig op 1 mainboard gesoldeert wat de 2e hands markt onmogelijk maakt. als je SSD, RAM of iets anders kapot gaat moet direct je mainboard vervangen worden wat totaal niet goedkoop is qua onderdeel en het kost ook nog eens veel tijd voor een engineer om het eruit en erin te bouwen

Innovatie kan ik het niet meer noemen. Wel een manier om de rijkste organisatie op de wereld te worden.

[Reactie gewijzigd door mahsalti op 22 juli 2024 19:38]

8000 euro per jaar is natuurlijk wel een schijntje, dat zal ongetwijfeld waardeverhogend werken en je krijgt daardoor ook toegang tot meer reparaties.
Het probleem is, zoals die Rossman Group ook aangeeft, dat je dan moet dansen naar de pijpen van Apple. Dat betekent oa. dat je zelf geen PCB repairs mag doen (geen defecte componenten vervangen op een printplaat) terwijl dat veelal voldoende is om een Apple ding te repareren.

Van Apple mag je alleen de hele PCB vervangen, wat natuurlijk in de papieren loopt als alles op die PCB is gesoldeerd tot SSD aan toe.

In de youtube video's van Rossman vertelt hij dan ook hoe Apple vaak duizenden dollars vraagt voor een reparatie die hij met 10 cent aan onderdelen kan doen en misschien een uurtje aan 'labor'. Het gaat niet zelden om simpele dingen als doorgebrande printbanen, slecht gesoldeerde ICs (wat apple oplost door er een stuk rubber op te plakken zodat de behuizing het weer tegen de printplaat aandrukt), etc, etc.

Rossman is dan ook 'not amused' dat hij ziet dat bij een nieuw Apple product een veel voorkomend probleem niet wordt opgelost in het nieuwe ontwerp.
Maar ik ken ook maar heel weinig computerreparatiebedrijven die nog op PCB-niveau repareren. Daar heeft Rossman wel een leuke business te pakken, omdat dat allemaal rijke New Yorkers zijn met hun full-upgrade Macbook, maar daarbuiten is dat spectrum wel anders. Ken ook maar weinig reguliere computerbedrijven waar men iets soldeert. Videokaart defect -> nieuwe videokaart, etc. Dat is voor Apple-onderdelen niet anders.
Ik werk zelf bij een groot computer bedrijf op de technische dienst en service afdeling. Ik kan je melden dat solderen gewoon nog gebeurt als daarmee een relatief simpel probleem verholpen kan worden.

Echter zijn de omruil-regelingen met fabrikanten dermate goed dat omruilen vaak sneller en goedkoper is. Onderdelen zijn niet duur, maar goed soldeer werk kost tijd en dat is wel duur.

Solderen op pcb niveau (of welke manier dan ook) moet uit kunnen qua tijd. De omruil/reparatie manier die Apple hanteerd is behoorlijk verkwistend als je kijkt naar de verspilde grondstoffen. Bovendien verdien je als reperateur er niets meer om, enkel Apple lacht zich een hoedje!
Anoniem: 669783 @MsG24 oktober 2018 17:38
En dit is eigenlijk ook vaak onzin, omdat het regelmatig om "versleten" condensatoren gaat. Als de stroomtoevoer niet meer lekker loopt is het niet meer dan logisch dat je artifacts krijgt. Een paar condensatoren solderen en stroommetingen doen en je kan het verhelpen. Maar ja, een Mac moet je zien als een soort duur blok waarbij alles aan het moederbord vast zit. Ander verhaal en nog lastiger om te repareren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 22 juli 2024 19:38]

Het is pas een probleem wanneer iemand /wel/ weet hoe het te fixen en het niet /mag/.
Het probleem van die 8000 euro, is dat je bepaalde reparaties niet meer mag doen en de apparaten dan op moet sturen.

Het probleem van imitatie aanvechten ligt wat genuanceerder. Er mag geen Apple op staan. Ze hebben in de VS de douane zover gekregen dat ze refurbished onderdelen (waar dus al Apple op staat) als imitatie in beslag nemen...

Inderdaad een manier om (tijdelijk) de rijkste organisatie ter wereld te worden.
Dat bedrijf maakte een maand later een doorstart, nadat het een nieuwe eigenaar had gevonden.
Maar de eerste heeft een doorstart gemaakt. Al ben ik het met je eens dat de gevraagde prijzen absurd zijn.
Ze gaan gewoon Leapp achterna. Ook veel te duur voor gerepareerde rommel! ;)
Of... https://www.youtube.com/watch?v=e2r-g8EaTfY. Of... https://www.youtube.com/watch?v=AVL65qwBGnw. Of... https://www.youtube.com/watch?v=o2_SZ4tfLns.

Lichtelijk offtopic YouTube clipjes, meer om aan te tonen dat het voor derde partijen die Apple producten willen repareren het niet makkelijk gemaakt wordt. Vooral die laatste is behoorlijk tenenkrommend.

[Reactie gewijzigd door carefish op 22 juli 2024 19:38]

Helemaal niet off-topic imo, dit kan goed 1 van de redenen zijn waarom het slecht gaat met refurb shops.
Kijk zelf al jaren Louis Rossman's video's en dat hij daar zijn geld mee kan verdienen vind ik mooi.
Hij is ook ?mede? oprichter? van right to repair. http://store.rossmanngrou...ht-to-repair-legislation/

Het is toch van de zotten dat zodra er iets mis is je opgelicht word door 1 of andere apple 'genius' (LOL!) om zo maar die rotzooi in je maag te splitsen terwijl het voor $50-100 gefixt had kunnen zijn. (Dit geld dan voor alles, zelf mijn wasdroger gemaakt door schakelaartje te vervangen, scheelde me ook weer een nieuwe).
4 jaar oude refurbished Iphone en dan nog over 500 euro vragen 8)7 Vind je het dan gek dat je failliet gaat?
Beste publusher,

Helaas zijn wij genoodzaakt het Swoop programma per direct on-hold te zetten.

Hoewel het er lange tijd naar uit zag dat dit scenario geen werkelijkheid zou worden is SWOOP helaas genoodzaakt om faillissement aan te vragen.

We willen alle actieve affiliates uit het programma bedanken voor de samenwerking. De komende weken zal meer duidelijkheid komen omtrent de toekomst.

Wanneer er meer duidelijk is zullen wij u via de partnermail op de hoogte brengen.

Met vriendelijke groet,

Swoop & Awin
Dit was het bericht. Gezien de prijzen leek het mij wel een behoorlijk waarschijnlijk scenario. Blijkbaar hebben ze het nog niet helemaal opgegeven, hoewel ze dat nagenoeg in ieder bericht zetten.

Publisher is niet door mij verkeerd gespeld.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 19:38]

Publisher is niet door mij verkeerd gespeld.
Kun je [sic] voor gebruiken, zie o.a. https://en.wikipedia.org/wiki/Sic
Wat kun je ook refurbishen als de nieuwere nodellen dicht gelijmd zitten? Veel arbeidstijd dus duur...

Edit:andere merken hebben dat ook maar die hebben geen refurbish winkels

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 19:38]

Wat dat betreft is Apple niet duurzaam bezig.

Ik zie hier aardig wat kritiek op de tweedehands Apple boeren maar vergeet niet dat zo'n winkel ook nog iets als garantie moet leveren. Dat krijg je er bij Marktplaats niet bij.
Refurbished zijn ook gerepareerde producten met waterschade.

Die "doen" het daarna weer maar heel veel contactpunten zijn dan gedeeltelijk gecorodeerd waardoor bij de eerste de beste schok je apparaat het alsnog begeeft.

Ik neem het risico niet.
Refurbished heeft garantie. Afgezien dat je dan even geen telefoon/laptop hebt is dat niet jouw pakje-an maar mag de verkoper dat op gaan lossen. Het is geen Marktplaats...
Als dat het geval is, gaat het niet om gerepareerde producten, maar om producten die ze in een bak rijst geflikkerd hebben (helpt niet) en die per toeval goed opgedroogd zijn.

Overigens claimen "echte" reparateurs tig keer vaker waterschade dan dat er echt wat aan de hand is.
Deze bedrijven prijzen zichzelf vaak gewoon uit de markt imo. Ook dat het vervangen van kapotte onderdelen haast niet meer mogelijk is, is een zeer kwalijke zaak wat dit soort bedrijven ook nirt helpt. Vooral in deze tijd waar alles duurzaam moet zijn mag hier vanuit de overheid wel wat meer over geregeld worden.
De site is nog in de lucht, echter, als ik een refurbished telefoon zoekt krijg ik bij ieder model te zien:

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Dus site in de lucht, maar er kan al niks meer gekocht worden zo te zien.
Ik ben benieuwd wat de nieuwe eigenaar dan in LEAPP ziet.
Persoonlijk denk ik dat als ze doorgaan op dezelfde voet ze binnen de kortste keren weer in de problemen zitten. Dit lijkt mij een onhoudbaar model.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.