Verkoper van refurbished Apple-apparatuur Leapp is failliet verklaard

Leapp, een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat refurbished Apple-producten verkoopt, is vrijdag failliet verklaard. Het lukte de organisatie niet om nieuwe financiering te krijgen. De winkels gaan tijdelijk dicht.

Leapp-oprichter Rogier van Camp zegt tegen RetailNews dat het bedrijf failliet is verklaard. Hij zegt dat het de afgelopen jaren een 'explosieve groei' heeft doorgemaakt, maar dat het in de afgelopen maanden niet gelukt is om nieuwe financiering te verkrijgen. Van Camp zegt dat het er tot voor kort op leek dat die er wel zou komen.

"Maar door een te kort tijdsbestek is het ons helaas niet tijdig gelukt om met alle betrokken partijen overeenstemming te bereiken", voegt hij daaraan toe. Er zou worden gekeken of het mogelijk is om nog een doorstart voor elkaar te krijgen.

Volgens de website van Leapp, die op het moment van schrijven niet meer bereikbaar is, had het bedrijf meer dan 200 werknemers en 24 winkels, waarvan de laatste in april in Delft werd geopend.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

08-06-2018 • 21:27

260

Submitter: Zegato

Reacties (260)

260
251
143
12
0
45
Wijzig sortering
Vind je het gek met die prijzen. Mensen zonder enig verstand van computers laten zich misschien nog verleiden door een strak vormgegeven iMac van 5, 6 of 7 jaar oud die voor veel te veel geld met een paar maanden garantie wordt aangeboden. Iemand met een beetje verstand shopt zelf op de tweedehands markt of geeft wat extra uit voor iets nieuws. Wat Leapp probeert te slijten is soms echt tenenkrommend.
Klopt, men overwaardeerd het gevoel van vertrouwdheid en veiligheid enorm door tweedehands alsnog af te willen tikken in een echte winkel. Dan is de prijs echt significant hoger dan een particuliere deal via Marktplaats of V&A hier. Iedereen lijkt op de refurbished bandwagon te springen, en dan krijg je dit soort taferelen: https://www.telegraaf.nl/...-kruidvat-zijn-waardeloos iPad's 2 uit het jaar kruik voor bijna de prijs van een gloednieuwe iPad. Allemaal onder het mom van vertrouwdheid en refurbished. Blijkbaar vergelijkt de consument niet meer prijzen zodra ergens het woordje 'refurbished' staat, bizar.
Tja, ik vind dat de consument zelf ook nog enige verantwoordelijkheid heeft bij het aanschaffen van een product. Als je geen verstand hebt van computers doe je er misschien sowieso beter aan om niet voor een dubbeltje eerste rang te gaan zitten maar gewoon een nieuw product te kopen bij een winkelketen wat er in gespecialiseerd is (en geen drogisterij of supermarkt is).

Refurbished is niet voor iedereen en er zit inderdaad een boel rotzooi tussen voor veel te veel geld met name designproducten. Maar er zijn ook genoeg bedrijven die wel een "eerlijke" prijs vragen en 2ehands elitebooks of thinkpads voor een paar honderd euro aanbieden met garantie. Heb zelf ook al een aantal refurbished laptops gekocht en aangeraden bij bekenden en tot nu toe zijn ze allemaal nog supertevreden.

Persoonlijk ben ik erg fan van de V&A van tweakers maar helaas is het aanbod gewoon kleiner als marktplaats. Op marktplaats heb je dan weer veel oplichters en "Cowboys" die je maar wat graag een poot uitdraaien. Een winkel met malafide praktijken valt sneller door de mand dan een oplichter op marktplaats die elke keer een nieuwe account aanmaakt.
Mensen die niet veel van auto's weten kopen ook vaak tweedehands, met de hoop een goede deal te maken. En ook vaak met vals vertrouwen voor een dealer.

Dit komt overal voor. En overal heeft die consument zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar overal zitten oplichters tussen die misbruik maken van die mensen.

Dan kun je heel makkelijk zeggen: Mensen hebben een onderzoeks'plicht' enzo, maar goede oplichters zijn al 5 stappen verder.

Ik zou het al fijn vinden als Kruidvat er heel duidelijk bij zou zetten hoe oud het ding exact is dat aangeboden wordt bijvoorbeeld. Mensen weten het gewoon niet.
Hetzelfde met reconditioned. Dat is nagenoeg nog erger. Bij telefoons die dan in goede staat zijn overgekocht halen ze er ff een doekje overheen en kost ie zo €100 extra. :+
En daar klagen we allemaal over, toch zijn er genoeg mensen die er een bestaan van weten te maken. Er zijn ook mensen die kiezen voor een winkel, bijbehorende service en garantie, ipv marktplaats.
Op marktplaats is dat niet erg. Als je een duidelijke vermelding 'reconditioned' of 'refurbished' hebt op marktplaats, als semi-particuliere verkoper, dan weet je dat het ding gebruikt is.
Leapp en Kruidvat en anderen gebruiken hun 'betrouwbare' imago en zijn niet zo helder over de leeftijd van de producten. Leapp was echt wel ernstig qua prijzen.
Ik koop ook genoeg 2e hands, maar dan wel tegen eerlijke prijzen. Leapp verkocht gewoon oude meuk tegen prijzen die niet zo ver onder nieuw zaten.
Bij zoiets toch ff onderzoeken hoe oud die ipad 2 is loont.
Vraag mij af of ze er 1 kunnen slijten
Begin dit jaar nog 639 euro korting gekregen voor mijn oude Macbook Pro 15" (eind 2011) bij een aankoop van een nieuwe Macbook Pro (eind 2017). Als ik mij tenminste niet vergis dat Amac zaken doet met Leapp. Betere deal kon ik in ieder geval niet maken. _/-\o_

Al vraag ik mij eerlijk gezegd af waar dat bedrag vandaan werd getoverd. :+

/edit: Inruilservice Amac is offline: "Wegens een technische storing is het tijdelijk niet mogelijk om in te ruilen.".

[Reactie gewijzigd door loopezz op 22 juli 2024 22:36]

Klopt, een MacBook met Core 2 Duo voor 600+... Dacht ik ooit te hebben gezien...
Wij hadden hier nog een 17” (1920x1200) MacBook pro liggen. Core2Duo, 8GB, 120 GB SSD. Werd niet meer gebruikt dus dacht mijn vrouw “ik zet hem eens op marktplaats, we zien wel wat ze bieden”

Uiteindelijk door een uiterst vriendelijke koper opgehaald voor €550,-. Zijn 17” was er een paar dagen eerder mee gestopt en hij gebruikte hem als desktop.

Het kan dus zeker!

Edit: Dit was twee maanden geleden voor de goeie orde

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 22:36]

Objectief gezien is dat een veel te hoge prijs, die ik er nooit voor zou betalen.

Kun je zien wat een merknaam doet.
Kun je zien wat een merknaam doet.
Ja zo kan je het zien. Ik denk dat dit te kort door de bocht is, mensen kopen niet alleen maar Apples vanwege de merknaam. Het speelt misschien mee maar het is al jaren niet meer de enige reden.

Zeker bij deze koper was daar geen sprake van. Die kocht hem juist omdat hij wist welk product hij zou krijgen en dat kon waarderen. Ik had geen enkel moment het idee dat hij het alleen voor de merknaam deed.
Dan is de naam wel van belang. Hij wist namelijk dat hij een Apple product kocht met bijbehorende functionaliteit en ondersteuning. En die behoren bij de naam Apple
Objectief gezien is dat een veel te hoge prijs, die ik er nooit voor zou betalen.
Kun je zien wat een merknaam doet.
Ik denk dat het naast het merk eerder de zeldzaamheid is: 17" portables zijn dun gezaaid, van Apple helemaal. Voor mensen die oogproblemen hebben, of sterke voorkeur voor een breed gezichtsveld is, ook als is dit model technisch achterhaald, praktisch voor hen het summum.

Zelf zou ik liever een 11" met UHD willen, laat Apple die nou net (nog) niet maken.
Voor Windows is er heel veel aanbod in 17". Je kunt ook vrij eenvoudig macOS draaien op een pc.
Licht eens toe wat je bedoeld met "vrij eenvoudig" met een link als je wilt. Ik ben benieuwd...
Hier zijn de stappen om te doorlopen, je kunt het heel eenvoudig in VMWare draaien:

https://www.tactig.com/do...macos-high-sierra-vmware/

Heb je geen VMWare? De VMWare player is gratis.
Bij je eerste reactie dacht ik meer dat je bedoelde dat je MacOS vrij eenvoudig direct op de hardware kunt draaien.
Op een laptopiseen hackintosch niet zo eenvoudig
Anoniem: 120539 @PageFault9 juni 2018 08:06
Vrij eenvoudig wel, legaal niet.

De koper ging waarschijnlijk voor gemak; backup van zijn oude Macbook terug zetten en doorwerken alsof er niets gebeurd is.
Objectief gezien is dat een veel te hoge prijs, die ik er nooit voor zou betalen.
Objectief is dat zeker niet. Een product is meer dan zijn (paper) specs. En vaak doet men alsof uiterlijk, formaat, gewicht en tijd niets waard zijn... Die zijn zeker wat waard!
En of de Microsoft Surface books zo goedkoop zijn....
Er zijn natuurlijk ook niet zo gek veel andere laptops die OSX draaien he. Dus tja, veel alternatieven zijn er niet.
Definieer eens "objectief"? De waarde van een object is in onze vrije markteconomie bepaald door wat mensen ervoor willen betalen. Klaarblijkelijk is wat ze ervoor willen betalen het bovenstaande. Dan is dus *per definitie* het ding objectief precies dat waard.

Een Rembrandt bestaat uit 5 euro hout en 50 euro aan doek en verf, maar dat is niet waarvoor het verkocht wordt.
De nieuwprijs is bij Apple hoger, dus dan is de tweedehandsprijs toch ook hoger?

Ik vermoed dat je de Apple computer met zo'n processor qua snelheid niet een op een kunt vergelijken met een Windows computer.
Je eerste stelling is geheel incorrect.

Er zijn genoeg voorbeelden (Bij auto's bijvoorbeeld) dat instapprijzen hoog zijn, maar de afschrijving hoog.

Daar heeft de merknaam de meerwaarde.
Een VW Golf of een Peugeot 208?
Beide zelfde prijsklasse maar na 5 jaar vang je veel meer voor je Golf.

Zo is het ook met Apple en een Windows-pc/laptop die starten met dezelfde prijs.

De Apple zal na jaren gebruik uiteindelijk meer opleveren. De naam verkoopt dan een stuk beter.

En je kunt ze 1 op 1 vergelijken omdat ze namelijk hetzelfde doel dienen.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 22:36]

Golf en Peugeot 208 zitten zelf niet in de zelfde klasse, dan moet je de golf en de Peugeot 308 vergelijken.
Voor de rest klopt je punt wel
Golf (Volkswagen) en 208/308 (Peugeot) is wel een interessant voorbeeld. Volkswagen was vroeger heel betrouwbaar, maar is gemiddeld genomen behoorlijk in kwaliteit afgenomen, met name de kleine turbo-motoren hebben geen goede reputatie. Peugeot is, op enkele missers na, juist in betrouwbaarheid gestegen.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard..
Bron oa https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180131_03331266 . Hier staat Volkswagen 1 punt hoger, dus nagenoeg gelijk met Peugeot.
Dus ondanks dat ze nagenoeg gelijk zijn in kwaliteit schrijft oa Peugeot sneller af dan Volkswagen. Zelf ook eigenaar of leaser geweest van 6 Volkswagens, Peugeot, 2 Fords, Fiat en nu Volvo. Oudste Volkswagens waren echt beter.
Een Golf of een 208 zijn niet echt dezelfde prijsklasse though, een gemiddelde Golf is >30K, een gemiddelde 208 is rond de 20K.
https://www.autoweek.nl/n...r-vernieuwde-peugeot-208/
https://www.autowereld.nl...hline-127677/details.html

Maar je hebt wel gelijk dat een Golf meer waardevast is dan een 208.
Apple heeft een ander, efficiënter OS dan een pc. Bij dezelfde (oude) processor zal de Apple dus beter presteren. Daarom kun je m.i. langer met een Apple laptop blijven werken.

Ik heb zelf diverse Dells gehad. Qua hardware zijn ze degelijker dan Apple, maar uiteindelijk is het ding zo traag dat er weinig meer mee te beginnen valt.

Overigens geef je precies de reden waarom ik nooit een tweedehands VW zal kopen. Het is een volkomen overgewaardeerd product.
Hangt er een beetje van af. Nieuwe Windowsversies zijn wel langzamerhand weer efficienter geworden. Een computer die Vista goed kon draaien, zal op 10 zeker niet traag zijn en dan heb je het over een 10 jaar oude PC (en ja ik heb een klant met een kleine printshop waar dit op van toepassing is en die is nog steeds tevreden, ik zat toevallig zelf van de week nog achter die computer). Een computer die op het randje gespecificeerd is, zal het inderdaad niet aankunnen, maar dat was nooit een snelheidsmonster.
Mee eens, de noodzaak om periodiek te upgraden is kleiner geworden.
Apple heeft een ander, efficiënter OS dan een pc.
Daar zet ik wat vraagtekens bij, maar PCs hebben al heel lang geen moeite om het OS op te starten, het gaat om de applicaties die er op draaien. Echter is het daar ook geen eerlijke vergelijking, want veel applicaties draaien weer beter op de een dan op de ander.

Over het algemeen hebben MacOS PCs higerend specs, dus gaan ze sowieso langer mee, daarom betaal je ook een hoog bedrag. En gebruikers met Macs doen er over het algemeen weinig spannends mee en lopen daarmee minder snel tegen een max qua CPU of RAM, wat eerder gebeurd is dat ze tegen andere limitaties aanlopen: EOL (er worden geen updates meer uitgebracht voor het device) of opslag (bij aanschaf is een te kleine SSD gekozen). Dat zijn puur de technische redenen voor een nieuwe MacOS PC aanschaf, dan heb je natuurlijk ook nog dat mensen vinden dat ze toe zijn aan een nieuwe, een beetje hetzelfde fenomeen als bij bepaalde mensen met kleding, smartphones of zelfs auto's. Een beetje een mode fenomeen, bij vele ook de reden om een MacOS PC aan te schaffen.

Ik ben geen MacOS hater, genoeg ondersteuning op geleverd, maar het is echt geen hemels OS of zo. Waar een hoop mensen bij Windows 10 op allerlei functionaliteit zitten te mopperen, is dit nog veel erger bij MacOS. De afgelopen ~10 jaar is er zoveel veranderd op OSX/MacOS en zeker qua troubleshooting en probleem oplossing niet beter, denk bv. aan het verdwijnen van veel disktools en mogelijkheden uit het OS. Natuurlijk geeft men aan dat het nu allemaal 'automatisch' gebeurd, maar dat is in veel gevallen gewoon niet optimaal. MacOS is zeker zakelijk, geschikt voor heel specifieke organisaties en voordat veranderd moeten mainstream producten heel wat beter integreren met MacOS. Een goed voorbeeld is Office voor Mac, extreem veel beter dan vroeger, maar nog steeds niet feature complete ivm. de Windows versie. Ik begrijp ook van een aantal kenners dat de performance op Macs van Adobe producten ook niet meer optimaal is... Het wordt wel steeds beter (ook met bv. het gaming aanbod), maar het is nog steeds niet 1 op 1.
Daar ken ik MacOS niet goed genoeg voor. Ik hoor veel lovende woorden van gebruikers in de kennissenkring ("het werkt gewoon"), terwijl je als Windows-gebruiker toch wel half systeembeheerder moet zijn.

Maar elk voordeel (gemak van os) zal wel zijn eigen nadeel (beperkingen) hebben...
Daar ken ik MacOS niet goed genoeg voor. Ik hoor veel lovende woorden van gebruikers in de kennissenkring ("het werkt gewoon"),
Totdat het niet werkt en dan wordt ipv. het oplossen, gewoon een nieuwe gekocht... ;-)
Rijd zelf VW, maar om nu alleen VAG hiervan te beschuldigen. Ze zijn allemaal boefjes met garantie enzo.
VAG is het ergste met het dieselschandaal, gevolgd door BMW en Mercedes.
Crimineel niet, dat slaat nergens op. Als je refereert naar de uitstoot schandalen, dan worden momenteel vele andere merken in de USA nu aangepakt. De VAG was gewoon de eerste, de hele planeet hanteerde die werkwijze.

Maar betrouwbaarheid en VW is echt heel erg passe helaas :(
Ook al doet iedere fabrikant het, dan blijft het natuurlijk nog steeds een criminele daad.....

Ik vraag me overigens af of het wel bij iedere dieselfabrikant bewezen is. Ik heb het bevestigd gezien voor de grote Duitse drie: VAG, BMW en Daimler.
Of alles bewezen is, weet ik niet, maar ik dacht dat de PSA groep en Mitsubishi ook verdacht waren.
Ok, die wist ik nog niet.
Dat heeft te maken met 3 dingen:

1) Met oudere computers van 8 jaar geleden kun je nog best veel (itt oudere telefoons hoewel dat de laatste paar jaar beter wordt [hoewel dit voorbeeld softwarematig is, is het zeer zeker ook hardwarematig]). Dat heeft weer te maken met Intel, SSDs, RAM.

2) Dergelijke MBPs kunnen dingen die nieuwe MBPs niet kunnen (er is bijv niet eens meer een 17" model). Ik gaf al het voorbeeld RAM en SSD. Ik heb in mijn MBP2010 nieuwe batterij, koelpasta, fans, RAM, en SSD gedaan. Alleen de SSD al maakte hem stukken sneller.

3) Mensen die Mac gewend zijn kunnen het vaak ook betalen en willen niet anders. Daardoor blijven de prijzen hoog.
ooit was dat high end.....
Anoniem: 214148 @Exirion10 juni 2018 03:04
.....en dat nog los van de eveneens tenenkrommende TV reclame.....
Al dit soort bedrijven zijn duur, maar mensen kopen het dus waarom zou je dan de prijs oplaag doen.

Er is alleen wel een verschil tussen refurbished en troep verkopen. Dit laatst is was Leapp doet.
Toen ze net begonnen hebben zij de Macbooks bij ons gebracht (kratten vol elke keer) om ze werkend te krijgen. Sommige gingen weg nog vol vocht (maar deden het wel).
Na 2 maanden hebben wij de stekker er uitgetrokken omdat ze wouden dat wij alles zo goedkoop mogelijk gingen doen en zo min mogelijk originele spullen gingen gebruiken(we kregen dus kratten met ebay troep wat we in moesten bouwen). Het moest werken (hoe maakte niet uit).

Ik ben blij dat ze failliet zijn en hoop dat dit zo blijft. Ik raad altijd af om er iets te kopen. We zien nog steeds klanten die iets gekocht hebben bij Leapp naar ons komen met de meest vage klachten. En dan moeten wij vertellen dat er troep in zit en wij ze niet kunnen helpen (vooral ook niet willen helpen omdat ze dan een fortuin kwijt zijn(met de vraag of er geen andere problemen optreden) of omdat de onderdelen al jaren niet leverbaar zijn).
Ik heb expres een MacBook bij iUsed gekocht. Bevalt prima en totaal geen gedoe met garantie (accu moest na 11 maanden vervangen worden, die kwam onder hun ondergrens van 80% designcapaciteit).

Bij Leapp stoorde ik me vooral aan de reclames: “MacBook vanaf €500!”. Denk je: leuk, even kijken! En op de site staat het goedkoopste model vanaf €700 ... ordinaire clickbait dus. Tuurlijk, €700 is ook vanáf 500 maar biedt dan op zn minst een model voor de geadverteerde prijs aan...
En dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze failliet gegaan zijn. Zo'n prijs kwaliteitsverhouding heeft geen bestaansrecht / verdienmodel op lange termijn.
Hehe, eerder kwam Leapp ook in het nieuws vanwege de Consumentenbond omdat het te weinig voordeel oplevert. Ik had toen even voor de grap opgezocht wat volgens Leapp het verschil is tussen refurbished en tweedehands.

tldr; het maakt geen reet uit

"Wat is het verschil met tweedehands?
Bij een eerder gebruikt product wordt vaak gedacht aan tweedehands. Bij refurbished producten is echter niets minder waar. Voordat producten het stempel ‘refurbished’ krijgen doorlopen ze in ons Refurbishment lab namelijk 4 stappen waarbij er een controle wordt uitgevoerd op meer dan 50 punten.

Deze grondige controle maakt een refurbished product van leapp van vergelijkbare kwaliteit als een nieuw product. Wij hebben zoveel vertrouwen in de kwaliteit die onze slimme experts leveren dat wij 2 jaar garantie geven. Heel wat anders dan een tweedehands aankoop!"
Ik heb nog nooit wat gekocht bij Leapp, maar doe wel zaken met andere refurbishers. Waar je bij een refurbisher producten koopt van enkele jaren oud zonder gebruikssporen en lekker fris koop je tweedehands vaak beschadigde of smerige rommel.
Uiteraard is er bij refurbished spul ook genoeg beschadigde rommel te krijgen, maar daar is de prijs dan ook naar.
Er zijn best goede gebruikte telefoons te vinden als je een beetje je best doet en bij tweedehands kun je het product uitgebreid inspecteren voor aankoop.
2dehands is vaak zat fatsoenlijk spul te krijgen, maar als je het hebt over spul van 4 jaar oud wordt het vooral goed zoeken.

Maar wat als je de vraag krijgt om 3 dezelfde systemen te leveren, ga je dan marktplaats afstruinen naar 3 personen die zo'n ding te koop hebben staan, of bestel je er gewoon 3 bij een refurbisher?
ik weet niet waar jij je inkopen doet, maar op v&a staan genoeg oude telefoons en laptops in topconditie. Bulk is natuurlijk een ander verhaal, dan is de tijd nodig om ze per 1 te kopen vaak meer dan dat het verschil waard is, plus garantie natuurlijk.
Als je failliet gaat na explosieve groei vraag ik me af welk aspect van je bedrijf explosief is gegroeid. Ik vermoed de schuld.
Ja, zo werken investeringen nu eenmaal. Eerst schulden maken (investeringen, maar ook marketing zoals tv-spots) en die na x-aantal jaren terugverdienen.

Een nieuwe brand opstarten vanaf nul kost ofwel veel tijd (is er niet) ofwel veel geld (is er vaak wel).

Maar als de geldkraan wordt gichtgeknepen (voor welke reden dan ook) kan je dat schuld niet dichtrijden enkel met de kassa-inkomsten en komt je bedrijf in de problemen. Ook al zouden je winkels een mooi redement van 20% hebben.

Dat is bij elke investeringen zo. Net zoals de snelle laadpalen naast de snelwegen, of zonneparken, of een grote gebouwen. De organisatie daarachter kan falliet gaan als hun investeerde failliet gaat. Zo’n cascade fallisementen regelmatig en heeft weinig te maken met het redement of populariteit van de investeringen op zich.

Als de investering is misgelopen wordt er gewoon een nieuwe invetseerder gezocht. Als er iets mis is met het verdienstenmodel en redement is het iets problematischer om een andere investeerder te overtuigen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 22:36]

Apart dat zoveel mensen het logisch vinden dat investeren altijd op basis van een schuld zou moeten zijn.

Investeren op basis van gemaakte winst is veel logischer en veiliger.

Komt bij dat je geen kosten aan – vaak hoge – financieringskosten kwijt bent, dus het is ook verl goedkoper.

Sommigen willen daar niet op wachten en proberen groei te forceren met een lening. Daarmee neem je een zeker risico en dat kan ook verkeerd uitpakken. Er is een reden waarom dit bedrijf geen herfinanciering kon krijgen.
Investeren op basis van winst is een luxe die héél weinig bedrijven hebben. TomTom heeft 't geflikt, maar dat is een uitzondering. En ik vermoed dat de leveranciers daar een handje hebben geholpen door op krediet te leveren, wat uiteindelijk ook een soort schuld is.

Het probleem is dat groei op basis van winst exponentieel is. Leuk als je Apple bent, maar als je 1 winkeltje hebt dan moet je misschien wel 10 jaar sparen ook al zou de tweede winkel rendabel zijn.

Waar het fout gaat is als je meer leent dan je op basis van je bestaande winst kunt financieren. Als je een lenign afsuit voor die tweede winkel, en die lening kun je betalen met de winst van de eerste winkel, dan zit je op het randje. Elk (aanloop)verlies gaat dan ten koste van je eigen vermogen. Maar goed, dan is je worst-case scenario dat je die winkel weer sluit en het verlies stuit.

Blijkbaar had Leapp te weinig winstgevende winkels om zowel de verliezen in nieuwe filialen als de rente te dekken. Dat kan best samengaan met die explosieve groei. Te veel aandacht voor omzet, te weinig voor marge.
Het probleem is dat groei op basis van winst exponentieel is. Leuk als je Apple bent, maar als je 1 winkeltje hebt dan moet je misschien wel 10 jaar sparen ook al zou de tweede winkel rendabel zijn.

Het probleem is dat onze economie gebaseerd is op groei en iedereen meer wil hebben / verdienen. Dus een tweede, derde, tiende filiaal wil. Niet omdat ze daar op zich blij van worden of omdat het iets oplost maar vanwege de stilstand-is-achteruitgang 'logica'.

Zolang dat aan een vraag voldoet is dat nog niet zo erg, maar meestal zijn er zoveel anderen ook al op dat idee gekomen, dat in ieder geval een deel van die groep – beter gezegd hun product – overbodig is.

En daarmee is investeren in de zoveelste uitbreiding een grote gok waarbij dit soort klappen normaal zijn. Investeren als in: Geld lenen om een bestaande zaak met een jarenlange, vaste omzet / winst over te nemen is veel veiliger.

Je hoort en ziet altijd de succesverhalen bij RTLZ en dergelijke, maar er zijn veel meer fiasco's. Dat zou minstens zo'n interessante documentaire zijn om naar te kijken want daar zou je veel meer van kunnen leren, maar ja, niemand wil die financieren want niemand wil op TV met een mislukt bedrijf.

aanvulling; Het lijkt er op dat dat Leapp niet had gedacht dat de concurrentie zo hard zou groeien. Is heel hard gegaan qua tweedehands iPhone-aanbieders de laatste 1, 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 22:36]

Die explosieve groei zegt mij ook helemaal niets. Tegen welke kosten denk ik dan. Ook op grond van wat jij zegt kan ik tot geen andere conclusie komen dat dat Leapp gewoon niet (voldoende) winstgevend was om de gewenste investering mee te kunnen stutten.

Het investeren in bedrijven met grote schulden gebeurt bij mijn weten alleen bij internet ondernemingen of bedrijven met een slim idee dat op een of andere manier relatie heeft met datzelfde internet. In zekere zin heeft dat internet nog steeds een soort Pavlov effect op investeerders.

Leapp is echter geen internet bedrijf, maar pompt tweedehands hardware rond. Uitermate eerzaam als je het mij vraagt, omdat het de druk op onze resources wat dempt. Maar Leapp zal niet in staat zijn om zijn winst factoren te doen toenemen. Misschien moet Leapp haar heil eens zoeken bij wat meer ideëel gedreven investeerders.
Het gebeurt wel breder. Er zijn ook heel erg veel boeren bijvoorbeeld die diep in de schulden zitten, omdat je op een andere manier zo'n bedrijf niet op kunt zetten (tenzij je toevallig al (multi)miljonair bent).

2x pech met de oogst of vogelgriep oid, en de geldkraan is dicht en je bent failliet..

Zo zullen nog veel meer ondernemingen zijn. Hornbach in Nederland maakt ook alleen maar hele dikke verliezen, net als Hudsons Bay, gebaseerd op gehoopte enorme toename van klanten en omzet en later winst.
Het is een trend geworden we pompen er veel geld in, veel marketing, krijgen dan veel groei en omzet maar winst daar doen we nog even niet aan, dat komt over een paar jaar dan.
Dat concept werkt zolang er geld in gepompt wordt en de investeerders het idee blijven houden dat het geld er over x jaar echt weer uit kan komen, via winst of verkoop van hun aandeel.

Het idee van dit soort investeerders is men heeft zeg 10 projecten lopen maar 1 of 2 brengen er echt dikke winst, 1 of 2 misschien break even en de rest kost geld. Die 1 en 2 met winst moeten dan het verlies compenseren. Het is een risico afweging en misschien hebben de investeerders hier gedacht laat maar zitten, het geld komt er niet uit ondanks de groei.

Investeren op basis van gemaakte winst kan ook maar probleem is vaak dat het heel veel tijd kost. Als je winst hebt kost dan paar jaar, dan pas kun je investeren en is de groei langzaam. In sommige bedrijfstakken is dat heel goed en gezond. Bij elektronica is de concurrentie moordend en is het vaak alleen mogelijk heel snel groeien en veel marktaandeel pakken, maar goed dat werkt dus niet altijd.
Alternatief: Investeerders laten het kapot gaan om het goedkoop op te kopen via via, of ze willen verder zonder bepaalde aandeelhouders/bestuursleden }> }>

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 22:36]

Helaas ook veel gezien. Dan kunnen ze een doorstart maken en het huidige personeel eruit gooien om zo makkelijker een voor hun gunstige reorganisatie in gang te zetten.
Wat jij begrijp gebeurt bij bedrijven waar het meestal bergaf gaat en een faillissement goedkoop saneren betekend.
Bij een bedrijf dat ik de groei zit en failliet gaat wil je niet van je personeel af.
Helaas is de ondernemingszin en support van de financiële instellingen net zo loyaal aan jou als klant als de betrouwbaarheid en wispelturigheid van types als Trump . Ook mijn ervaring is dat ze zonder enige kennis van zaken en/of betrokkenheid bij de inhoud van je bedrijfsactiviteiten en de toekomstige kansen en mogelijkheden ze jou zo laten vallen.
Daarnaast is het de vraag of je snel wilt groeien op basis van risicovolle grote investeringen waarbij je je afhankelijk maak van onbetrouwbare logge financiële instellingen.
Er zal wel geen alternatief zijn, anders ga je denk ik niet met zulke types in zee toch? :-)
Investeringen staan niet synoniem voor schuld. u doet voorkomen alsof dat wel zo is. Ik denk dat dit een groot onderdeel is van het probleem.
Zo werken investeringen idd nu eenmaal.

Alleen wat ik hier lees (en steeds vaker terugzie) is dat men per definitie aan de initiele investering niet genoeg heeft om een goedlopend bedrijf op te zetten en men de 1e xx jaar continue afhankelijk is van extra investeringen. En dat is een heel ander model (en veel risicovoller).
Dan ben je aan het groeien op basis van geld wat je niet hebt. En als je dan dus 1x geen nieuwe investering
krijgt dan ben je weg.
Mwah ook niet direct, enkel op je eigen winst/omzet kan je geen 27 winkels openen in 5 jaar tijd.

Echter als je concept goed is en je businessplan ook goed uitpakt dan haal je over het algemeen je nieuwe geld op bij je bestaande investeerders en heb je geen nieuwe investeerders nodig.

Het voordeel bij het van bestaande investeerders weghalen is dat zij meer en meer sunk costs krijgen en je steeds minder snel failliet laten gaan, terwijl elke keer nieuwe investeerders veelal een teken is dat je bestaande investeerders er niet meer in willen steken (dus ook niet als het fout gaat)
Een nieuwe brand opstarten hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten. Met wat benzine, hout en een aansteker heb je het zo voor elkaar!
}:O IOS 12 zal je goed doen, dan laat je je Leapp iPhone ( waar je nu tóch geen garantie meer op hebt) liggen midden in de nacht.
Was leapp geen officiële Apple vendor? Heb je dan geen garantie via Apple op refurbished toestellen?
Nee, dus de zogenaamde 'garantie' die Leapp leverde, die overigens helemaal aan hun eisen mocht voldoen omdat hun producten niet nieuw werden verkocht en niet aan de Europese eisen hoeven te voldoen, kunnen klanten in ieder geval naar fluiten.
Nee hoor Leapp hield er best wel goeie garantievoorwaarden bij ondanks dat het refurbished was
https://webcache.googleus...&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Daar is niets best wel goed aan, maar zelfs minder dan standaard. Zo zit er technisch geen garantie op softwarekwaaltjes die het gevolg zijn van hardware falen. Simpelweg omdat ze dit bij leapp niet kunnen herkennen.
Je koopt een tweedehands toestel. Wat verwacht je dan qua garantie?

behalve de garantie die Apple eventueel nog zou kunnen geven. Dat je toestel nog 6 maanden werkt lijkt mij al meer dan je op veel plekken krijgt.
Leapp doet het voorkomen alsof het een toestel is wat zo goed is als nieuw, maar dan misschien met wat krasjes. Dat is dan ook heel anders dan het standaard "je koop een tweedehands toestel" zeker ook omdat hij wordt opengemaakt en dingen als accu vaak vervangen worden. Je bent daarmee overgeleverd aan de kunde van een TD-er of het toestel (in geval van iPhone 6S en hoger) nog waterdicht is bijvoorbeeld.

Bij een tweedehands toestel wat je hier koopt op de V&A bij een goede verkoper heb je die garantie, omdat die persoon er niet mee gaat lopen klooien bijvoorbeeld.
Dat vind ik een hele goede toevoeging. Het wordt niet verkocht als tweedehands zoals op Marktplaats, maar het wordt verkocht als 'eigenlijk nieuw, maar officieel net niet'. En dan ook nog opengeschroefd enzo. En als Apple erachter komt dat er een nieuwe accu inzit gaan ze in de toekomst misschien je hele telefoon nog bricken ook :-)
Refurbished != tweedehands

Refurbished toestellen worden als het goed is van binnen en buiten gecontroleerd, de onderdelen met stevige slijtage en mankementen worden vervangen en daarnaast geeft de verkoper ook nog garantie dat alles naar behoren werkt.
Tweedehands is als ik hier rechtsboven op ‘Advertentie’ klik en dan mijn iPhone te koop zet.
:Y)
Ook al herkennen ze die wel, software/data heb je geen garantie op. Zorg maar voor een goede backup.
Het gaat ook niet om de software/data, maar om het feit dat onderliggende hardware problemen niet worden herkend en het wordt afgedaan als "sorry maak maar een back-up en reset het toestel, zal wel een update issue zijn geweest".

terwijl het best kan zijn dat er intern gewoon iets mis is.
Anoniem: 1044053 @RoelRoel9 juni 2018 09:37
Toch jammer dat er geen +1 grappig meer bestaat, nu krijg je een ongewenste beoordeling, humor is namelijk ongewenst op Tweakers :)
Ik hoef mijn eigen posts niet te boosten , dat zou natuurlijk opvallen slimmerik ;)

Wat ik wel een mooi gegeven vind is dat je dus kennelijk wel meermaals hebt kunnen lezen dat er dus een periode was waarbij een concurrent bv 1 nieuws artikel kreeg met daarin 4-6 aankondigingen van verschillende producten en dat er over apple producten en zelfs geruchten nieuwe nieuwsartikelen op de frontpage werden aangemaakt.

als je iets verder lang keek dan je neus was en daadwerkelijk ging spitten (sorry die effort mag je zelf echt gaan uitvoeren) dan zou je ook zien dat ik gelijk heb.

Daarbij is de Frontpage nu niet echt de "community". Het Forum en de Tweakblogs zijn waar mediums waar de echte core zit.

en nee je kreeg -1 omdat mensen het niet met je eens waren. Niet afschuiven op mij , je hebt gewoon je -1 verdiend.

moet je voorstellen hoe weinig ik op de frontpage kom dat ik nu pas op je -1 kan reageren.

8)7
Je kunt ook té snel groeien. Groeien kost vaak ook geld wat je pas later terugverdient en als je dan cashflow problemen hebt die je niet kunt overbruggen kun je toch omvallen. Cashflow wordt vaak ondergewaardeerd maar is zeker voor kleinere bedrijven minstens net zo belangrijk als omzet of winst.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 22:36]

Nee, cashflow is het belangrijkste. Banken/investeerders en crediteuren kijken naar cashflow en dan met name operationele cashflow.

Winst is te manipuleerbaar en is de minst belangrijke. Om extra winst te genereren kan je een voorziening laten vrijvallen of minder afschrijven (dmv een schattingswijziging), accrual nemen en kosten als vooruitbetaald verantwoorden, management fee jaar of twee niet doen maar wel dividend uitkeren etc. etc.

Omzet is ook vrij manipuleerbaar, stuk moeilijker dan winst maar ook te doen. Omzet eerder nemen dan de feitelijke levering, nog te factureren omzet etc.

Cash is king! En heel simpe bank saldi zijn niet te manipuleren.
Anoniem: 455617 @Bouddieehh9 juni 2018 03:48
Banken/investeerders en crediteuren kijken naar cashflow en dan met name operationele cashflow.
Ironisch genoeg heb je daar helemaal gelijk in. Intrinsiek is de cashflow echter niet het belangrijkste voor de levensvatbaarheid van een bedrijf. Levensvatbaarheid is veel sterker afhankelijk van de (niet gemanipuleerde) winstmarge.

Doordat de meeste banken/investeerders/crediteuren echter sterk focussen op cashflow kunnen ze er makkelijk voor zorgen dat een gezond bedrijf met goede vooruitzichten maar een gebrek aan cashflow toch omvalt. Op die manier genereren ze een "self fulfilling prophecy"; door geen krediet te verlenen veroorzaken ze zelf het faillisement dat ze voorspellen/verwachten. En het feit dat dit gebeurt sterkt ze dan weer in hun geloof dat cashflow de belangrijkste indicator is; een klassieke vicieuze cirkel.

Deze denkwijze is onderdeel van een groter probleem in ons economisch systeem waarbij zeer sterk op korte termijn doelen word gefocussed. Een ander voorbeeld hiervan zijn kwartaalvoorspellingen/doelen waar o.a. Warren Buffett recent tegen ageert.
Ik denk dat je over het hoofd ziet dat alleen met cash je rekeningen kan betalen en niet met (boekhoudkundige) winst.

Ik ben het wel met je eens dat met gezonde ratio’s en/of goede vooruitzichten een bedrijf beter/makkelijker en goedkoper te financieren is, maar dan is cash toch king. Want verplichtingen nakomen = niet failliet
Inderdaad. De reden dat ze failliet zijn gegaan is niet, zoals vermeld wordt, dat ze geen financiering konden vinden. Ze hadden te weinig cashflow naast oplopende schulden. Dan wordt het lastig om een investeerder te vinden.

Dat ze fysieke winkels nodig hebben begrijp ik wel. Wie koopt er nou ongezien een tweedehands ipad of iphone?
Hele volksstammen doen dat. Alleen zijn de aanbieders daarvan als paddestoelen uit de grond geschoten de laatste jaren. De grote concurrentie drukte de prijs. Leapp was niet bepaald de goedkoopste.
Je geeft het meteen al een, verkoop 2de hands via internet tegen winkelpand dat aardig wat aan de kosten toevoegt.

Kijk ik bijv naar coolblue, die hebben ook winkels maar naar verhouding met leapp heeeel veel minder. Verkoop coolblue zit via internet en winkels ter ondersteuning, bij leap lijkt het omgekeerd en dat is een heel moeilijk bedrijfsmodel in de branche waar ze in zitten.
Eens. Bedenk wel dat de meeste kleinere bedrijven cashflow rapporteren via indirecte methode die grappig genoeg sterk gebaseerd is op de winst. Het gericht duiden van een probleem is dan moeilijker, zo niet onmogelijk voor de lezer.
Als je groeit moet je voorfinancieren. Dat kost veel geld. Bij explosieve groei is dat ook explosief. Je ziet dat vaker fout gaan. Je kunt dan beter minder ambitieus langzamer groeien. Dus eigenlijk is dit gewoon slecht beleid
Enige tweedehands winkel die overal wel zal slagen is een pandjes huis.

Waarom zou je als refurbisher fysieke winkels willen?

Probeer dan zoals die andere refurbisher via gevestigde budget winkels (Kruidvat) je goederen af te zetten.
Die verkoop gebeurd al via Trekpleister (kruidvat=trekpleister) maar niet het verkopen van refurbished iphones, maar remanufactured iphones. Best scherp geprijsd van trekpleister
Remanufactured is volgens de site van trekpleister beter dan refurbished en apple zelf ziet een remanufactured iphone als een nieuw product.

https://www.trekpleister.nl/iphone

Refurbish verkoopt gewoon niet, het klinkt en voelt altijd als tweede hands

Leapp heeft gewoon inschatting fout gemaakt en te veel op apple producten gericht, ze dachten van zolang een appel logo op zit verkoopt het wel goed , niet dus

[Reactie gewijzigd door Lynx1288 op 22 juli 2024 22:36]

Waar Leapp waarschijnlijk van uit ging is dat de tweedehands handel in Apple producten onder consumenten gepaard ging onder het motto "een goed product verliest zijn waarde niet zo snel", waardoor tweedehands Apple producten voor hogere prijzen van eigenaar verwisselden dan ICT spulletjes van andere merken.

Dat mag dan wel zo zijn, maar iedereen die ik ken vind de prijzen van Leapp veel te hoog.

Ik heb zelf laatst via tweakers.net een tweedehands Asus Vivobook gekocht voor 150 euro. Hij is vijf jaar oud en in 2013 kostte hij 500 euro. De accuduur is nog de helft van de oorspronkelijke capaciteit en zo goed als geen gebruikerssporen. In dat geval zou Leapp, als ze ook andere A-merken zouden verkopen, voor een prijs van minimaal 350 euro gekozen hebben. Dat schuurt in de ogen van de meeste mensen echter veel te veel tegen de oorspronkelijke verkoopprijs aan, waardoor zij liever nog even doorsparen voor een nieuw product.

Je kunt wel succesvol zijn als tweedehands verkoper, maar dan moet je je tweedehands hardware verkopen tegen dumpprijzen, zoals diverse handelaren hier op tweakers.net doen. Ik ben wel blij dat zij tweakers.net gevonden hebben, want ik heb met erg veel interesse hun advertenties gelezen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 22:36]

Een van dingen waar ik me aan stoorde was de hoge prijs in combinatie met de “van voor” constructie waarbij de originele adviesprijs werd gebruikt. Kocht je een laptop van 8 jaar oid dan stond er doodleuk “van €1449 nu voor €799”.
Keek je dan op marktplaats was dat ding nog geen €200 waard.
Dat die producten minder snel aan waarde verliezen is natuurlijk een waarheid als een koe, maar dat betekent ook dat de inkoopprijzen tweedehands erg hoog zijn. Winkelketens bedingen inkoopkortingen bij de leveranciers, zodat de verkoopmarge 20/25% is, die laptop kostte inkoop misschien € 320 (misschien nog iets minder) voor de inkoopafdeling van Media Markt. Dan houden ze zo'n 8 tientjes over (verkoopprijs € 400 ex btw) voor de gebouwen en personeel. Dat houdt al niet over zo blijkt telkens weer uit de jaarcijfers van tal van grote retailers.

In jouw situatie zou Leapp die laptop voor dezelfde opbrengst al € 210 moeten vragen, immersbij Leapp betaal je wel BTW. Tweedehands particuliere markt is een heel goed alternatief (al mijn vrienden en kennissen zetten hun Apple-speeltjes tijdig op Marktplaats en kopen weer de nieuwste producten, voor soms verbazingwekkend weinig afschrijving) en inkoopmacht is er niet of weinig, laat staan in hoge volumes. Het probleem voor dit soort partijen is dat ofwel er blijft geen marge over, ofwel men prijst zichzelf uit de markt. Een exclusieve focus op high-end apparatuur en hopen dat nieuwe garantie kopers over de streep trekt lossen iets van dat probleem op, maar klaarblijkelijk onvoldoende om er een duur personeels-, marketing- en winkelapparaat er op na te houden.
Bij leapp betaal je inderdaad BTW, maar dat zal vermoedelijk wel onder de marge-regeling vallen. Op tweedehands goederen mag je als bedrijf de BTW berekenen over je eigen marge.
Klopt als een bus..... even vergeten. Dat scheelt iets op de marge, maar dan nog is er groot risico dat men zichzelf uit de markt prijst.
Een winkel als Leapp maakt nu eenmaal een stuk meer kosten dan je eerste de beste Tweaker hier op v&a die een tweedehands Mac voor dumpprijs aanbiedt. Dat is echt een kromme vergelijking.
Die kromme vergelijking wordt anders door heel veel mensen gemaakt omdat ze alleen kijken naar wat zij moeten betalen.

Ik denk dat een hoop mensen ook kijken naar wat ze zelf zouden vragen voor iets dat ze tweedehands aanbieden. Als ik zelf tweedehands iets verkoop dan vraag ik maximaal 50% van de oorspronkelijke prijs.

Ik vond wat dat betreft de prijzen van Leapp echt hoog. Meer dan de helft van wat het oorspronkelijk gekost heeft noem ik veel geld voor tweedehands spullen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 22:36]

Ik ben het met je eens hoor, dat ze gewoon te duur waren, maar een vergelijking met een Asus laptop is niet zo sterk aangezien iedereen weet dat Apple hardware aanzienlijk langer in waarde blijft hangen dan de (pakweg) Asus.
https://www.telegraaf.nl/...-kruidvat-zijn-waardeloos

Waar ik op doelde is dat tweedehandse spullen die voor goed geld verkocht worden alleen in fysieke winkels een kans maken als het een pandjes huis is of niche product in b.v. Kruidvat.

Dat gezegd hebbende hoeveel winkels heeft Apple zelf? Waarom denk je met tweedehandse spul Apple te kunnen overtroeven?

Iemand die specifiek een tweedehandse toestel wil is voordeliger uit op marktplaats of een pandjes huis want in beide gevallen betaal je niet mee aan falend concept met veel overhead.

In het algemeen is refurbished hardware alleen intressant als het echt goed en veel voordeliger is. Ik zie niet in hoe je als bedrijf 10.000 telefoons per jaar kunt binnen halen waar meeste van goede kwaliteit is.

Terwijl bij laptops/desktop periodiek grote organisaties massaal hardware vervangen en de uitvoerende partij dit kosteloos doet en als bezoldiging hardware mag houden.

Apple en Samsung hebben inkoop programma's en zitten niet te wachten dat die hoeveelheid aan zakelijk gebruikte toestellen in private handen komen en eigen markt aandeel gaat kanabaliseren.
"Dat gezegd hebbende hoeveel winkels heeft Apple zelf? Waarom denk je met tweedehandse spul Apple te kunnen overtroeven?"

Apple verkoopt nieuwe apparaten en dat is een totaal andere markt, waarbij er feitelijk geen concurrentie is en de angst voor gebruikssporen etc niet speelt.

Het heeft ook niets met overtroeven te maken. Er is en blijft een interessante niche aan tweedehands Apple hardware, daar ligt het niet aan.

Het voegt imho ook weinig toe of een iPhone bij het Kruitvat te zien is voor je hem koopt, want behalve krassen zien kan een medewerker van Kruitvat bij eventuele problemen alleen het ding aannenem en voor je terugsturen en dat kun je zelf ook.
Het doet er wel die aan gezien Apple maar eigen winkel heeft in Amsterdam.

En een aantal Amac "official" reseller en store in store bij Mediamarkt.

Bron: https://locate.apple.com/...8906596&address=Amsterdam


Het lijkt me evident dat markt waar je in zit met tweedehandse Apple dezelfde is als de reguliere Apple koper alleen met minder budget of ander motief (reserve toestel?).

Die markt zal niet zomaar reguliere markt gaan overstijgen. Sterker nog tweedehands kan niet groter zijn dan nieuw.

Misschien moet ik de vraag stellen welke fysieke winkel keten ken jij die enkel 1 of meerdere A merken refurbisher aanbied, ik ken er geen.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...eedehands-auto-s-verkocht

Je ziet het verband tussen fysieke winkelketens en de verkoop van A-merk(en) blijkbaar als bewijs dat er bij voorbaat niet veel te verdienen valt aan gebruikte producten, maar zo logisch is dat niet.

Een merk-dealer zijn is geen enkele garantie op een goed lopende bedrijf. (Sterker nog ze vallen bij bosjes.)

Er zijn jaren dat er vijf keer zoveel tweedehands auto's verkocht worden dan nieuwe. De omzet in en winst op tweedehands auto's is dan veel groter.

Er zijn kortom geen fysieke-winkel-ketens die alléén maar tweedehands auto's verkopen, maar het staat vast dat tweedehands-auto-dealers sommige jaren in het voordeel zijn doordat ze niet aan die nieuwe auto's vast zitten, waarvan ze er meestal ook nog verplicht een x aantal moeten inkopen.


Er zijn volgens schattingen minstens 3 miljoen iPhones in gebruik in Nederland. Er zijn overal telefoonwinkels, maar een handjevol winkels waar ze écht alles van iPhones weten, waarvan ééntje van Apple zelf. Kortom het overgrote deel van die iPhones wordt online gekocht zonder dat mensen die iPhone echt in hun handen hebben gehad of een verkoper hebben gesproken die lastige vragen kan beantwoorden. Dus voor de meeste kopers is een fysieke winkel niet belangrijk. Sowieso is het appels ;) met peren vergelijken want Apple verkoopt geen tweedehands iPhones en Leapp verkoopt alleen máár tweedehands iPhones.

Genoeg mensen die graag een iPhone 6S Plus willen hebben, mijn vader bijvoorbeeld. Zonder krasjes kosten die nu € 300. Apple verkoopt alleen een nieuwe iPhone 6S Plus voor (vanaf) € 640. Nogal een dramatisch verschil. Dat vindt mijn vader veel te gortig. Dat is echt een andere doelgroep.
Je weet dat na woningen, auto's de tweede grote aanschaf is in de leven van meesten.

Die vergelijking gaat niet op, gezien economische levensduur van een woning/auto tov tablets/telefoons (hooguit 3 jaar)


ps: als iemand geen nieuwe apparaat van b.v. APPLE kan veroorloven dan is diegene NIET de doelgroep van APPLE... anders zou APPLE wel zelf budget producten maken cq refurbished spullen verkopen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 22:36]

Het gaat niet over Apple maar Leapp en of er een markt is voor gebruikt spul.

Het gaat ook niet over kunnen veroorloven want m'n pa kan zonder problemen een nieuwe iPhone kopen als hij dat wil. wat dat betreft hoef je echt geen medelijden met hem te hebben ;) alleen heeft hij het er niet voor over — en ik geef 'm groot gelijk. Sterker nog de volgende keer koop ik ook niet meer het nieuwste topmodel. Prijzen slaan nergens meer op imho.

Economische levensduur van mijn iPhone is nu al bijna 6 jaar dus hoezo 'hooguit 3 jaar'? Zelfde met m'n iPad en Mac Pro (2008).
Is dat zo? Die zie je toch wat minder. Maar als ze er zitten zijn ze vaak goed stocked. En vroeger waren ze nog blij als je spullen gaf, tegenwoordig moet je op je knietjes in uiterste staat van dank neervallen als ze uit hun heilige troon op de vrachtwagen nederdalen op aerd en je nog prachtige bankstel meenemen. En als het ze niet bevalt kunnen ze nog voorrijkosten rekenen ook en onverrichter zake weer doorrijden. :+
Ik ken geen pandjes huizen die meubels doen. Een vriend van me heeft een franchise keten in deze branche en die doen alleen gangbare makkelijke handel.

Recente electronica niet ouder dan een paar jaar en omzet snelheid van hooguit een maand. Dus als ze het verkopen (bij belenen periode laten verlopen of bij inkoop) mag het geen maanden duren.

Huizen leegruimen is een andere branche "kringloop".

Maar vaak zit er een sociaal component in waardoor ze hun locaties niet tegen marktprijzen huren.(subsidies etc..)

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 22:36]

het lijkt een beetje op de "valley of death" bij startups
Anoniem: 479654 @Mathi1598 juni 2018 22:49
In april nog een filiaal openen en in juni failliet gaan? Hoe bestaat het?
Waarom niet? Zo complex of duur is het niet om een filiaal te openen.

Als je stopt met ondernemen voordat je failliet gaat, ga je sowieso failliet.
Niet duur om een filiaal te openen? Ben erg benieuwd waar jij dat op baseert aangezien het zeker niet goedkoop is.

Ook moet je niet vergeten dat een filiaal extra betekend om meer personeel in dienst te nemen en meer moet inkopen om het nieuwe filiaal van producten te voorzien.
Afhankelijk wat je wilt verbouwen, tussen de 50K en 100K ben je echt al een eind.

Personeel wat Leapp heeft is niet het duurste, maar is maandelijks doorlopend en tik je niet per jaar af.
Inkoop zal initieel meevallen (maar groeien) door voorraden die ze hebben en eerst zullen inzetten in de winkels.
(en hun inkoopsprijzen zijn aanzienlijk lager dan de verkoopprijs uiteraard, ik vermoed de helft ex btw).
Ligt aan oppervlak.

Winkels inrichting is allemaal perceptie alleen oppervlakten die klant kan zien pak je aan.

Dus een muur die gestuced lijkt is alleen dat metertje tussen plafond en stellage/kast.

Voor 200m2 ben je tussen 30 en 50k klaar.

De kosten zitten in welk vitrines en kasten, stellage en kassa wilt gebruiken.

De echte kosten zitten in je vaste lasten huur/personeel/energie.

A locatie 200m2 betaal je lachend tussen 5000 en 15.000 per maand.

En dan zit ik aan de goedkope kant. Op A locaties in grote stad (kalverstraat b.v.) is het eerder wat een gek er voor overheeft.
Een bedrijf gaat niet failliet van schuld op zich, maar van een gebrek aan liquide middelen om die af te lossen of andere verplichtingen te voldoen.
Het zijn waarschijnlijk sprinkhanen. Zulke bedrijven hebben nooit een lang bestaansrecht, want wat kun je op hebberigheid laten draaien?
Ze hebben wel hard gewerkt aan hun naamsbekendheid. Dom.
Grinnik..idd!
Deze winkel werd in Utrecht door m'n toenmalige collega's altijd lijp genoemd, met name ook vanwege de prijzen die ze nog voor oude applemeuk durven (durfden) te vragen.
ik zocht zijn naam eens op google... eerste wat je te zien krijgt: http://www.quotenet.nl/Ni...wil-aardig-blijven-174196 (en als je hier niet op wilt klikken ivm koekjes en ondersteunen van zo iets als de quote, qoute ik dit ff: 'Mijn eerste miljoen': Rogier Camp, aanbieder van refurbished Apple-artikelen. ‘Ik geloof niet in een stalinistisch regime, je kunt veel bereiken als mensen jou een leuk persoon vinden.') Oftewel dat geld is ergens anders naartoe gegaan :)
Ze hebben best wel een naam op weten te bouwen door hun reclames. Ik had dit niet helemaal aan zien komen. Refurbished markt is best groot tegenwoordig.
Ik had eerlijk gezegd soms wel een beetje het idee dat ze zichzelf de markt uit geprijsd hebben. Er zijn aardig wat concurenten ook.
Ik had eerlijk gezegd soms wel een beetje het idee dat ze zichzelf de markt uit geprijsd hebben. Er zijn aardig wat concurenten ook.
Die concurrenten waren niet alleen scherper in prijs, maar sommige ook beter in voorwaarden. Toen ik op zoek was naar een refurb iPhone viel Leapp eigenlijk meteen al af.
Want, bij mij vallen sommige winkels ook af vanwege een bepaalde reden zoals negatieve ervaring met bijvoorbeeld support, of laat levering of andere ervaring.

Maar nu lees ik dat ze op voorwaarden afvielen, maar nu is mijn vraag, op wat voor voorwaarden zodat we als mede Tweakers misschien wat kunnen leren en zien waar we op moeten letten.
Maar nu lees ik dat ze op voorwaarden afvielen, maar nu is mijn vraag, op wat voor voorwaarden zodat we als mede Tweakers misschien wat kunnen leren en zien waar we op moeten letten.
Refurb kopen voelt vaak aan als een gokje. Daarom keek ik naar een bedrijf welke dit zoveel mogelijk verminderd. Mijn refurb iPhone heb ik gekocht, die mocht ik 30 dagen uitproberen en er zat twee jaar garantie op. Dat verminderd het gevoel van gokken om nog een goede te krijgen behoorlijk.
Goed argument. Overigens is mijn ervaring met refurbished zeer positief. Er zijn producten zoals harddisks (niet SSD) waarvan ik de refurbished prefereer boven nieuw.

Overigens vind ik dat een goede garantie vanuit fabrikant bij refurbished zeer belangrijk.
Daarnaast zijn reclames belachelijk duur. De TV reclames moeten een vermogen hebben gekost. Naar mijn mening absoluut niet de meest effectieve manier van marketing voor een relatief kleine winkelketen.
Als je financiering nodig hebt om een bedrijf voort te zetten dat toch al een aantal jaar bestaat, gaat er inderdaad wat mis. Ik ken het bedrijf niet, maar je zou zeggen dat er aan Apple wel eer te behalen valt. Relatief waardevast spul.

Mogelijk hebben ze teveel investeringen ineens gedaan en hadden ze de winkels bijvoorbeeld minder snel achterelkaar moeten openen. Kan me voorstellen dat er in de toeleveringskant dan ook wat misgaat, ze zullen voldoende defecte devices in moeten kopen waarvan er ook relatief veel voor opknappen in aanmerking komen.

Wat ook mee kan hebben gespeeld is dat mensen hun apparaat eerder laten repareren dan defect verkopen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:36]

Precies mijn gedachte, die explosieve groei zal toch iets minder geweest zijn dan hun reactie daarop.
Inderdaad ben ook wel een beetje verbaast om dit te lezen. Heb er ook voor een prikkie omdat het nodig was een iPad gekocht.
Het Leapp niet zo lekker als gehoopt, zeg maar...
Zonde, wel een sterke naam een goed gevonden.
Soms komt het einde van de "crisis" te vroeg. Mensen willen weer het nieuwste gadget en geen opgeleapte i-dinges.
Een negatieve naam dan, want die reclames waren tenenkrommend...
Dat kun je wel zeggen ja. Ik had nooit echt de neiging op hun site te kijken, maar na die reclames gezien te hebben al helemaal niet meer...
Misschien toch wat meer reclame moeten maken.
Ik heb nog nooit van ze gehoord namelijk.
Slecht management dus. Als je bedrijf omvalt zodra je een financiering niet krijgt, dan heb je de fundering van je huis op moeraszand gebouwd, geen wonder dat het omflikkert.

Hopelijk voor de medewerkers is eea nog te redden zodat hun baan blijft bestaan.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 22:36]

Apple was zelf ook bijna failliet in 1997 en is toch ook aardig opgekrabbeld. Zitten altijd risico's aan ondernemen.
Ja opgekrabbeld door een financiële injectie van MS notabene van x miljoen
Anoniem: 84766 @SpoekGTi8 juni 2018 22:11
Dat was symbolisch 150 miljoen. Apple had nog anderhalf miljard op de bank en bijna 800 miljoen verlies kwartaal er voor. Belangrijker was dat MS Office ging maken en hierdoor steun liet blijken voor het platform.
Als dat zo is, dan was een Faillissement nog ver weg voor Apple.

Ze stonden echt op de rand van de afgrond en een investering van niet MS maar van Steve Jobs vriend Bill Gates en de eis om Stage terug te krijgen heeft Apple uiteindelijk gered.
Anoniem: 84766 @jqv9 juni 2018 06:55
Ik zat er niet ver naast zo vanuit mijn hoofd:
The day before the announcement Apple had a market cap of $2.46 billion,[63] and had ended its previous quarter with quarterly revenues of US$1.7 billion and cash reserves of US$1.2 billion,[64] making the US$150 million amount of the investment largely symbolic. Apple CFO Fred Anderson stated that Apple would use the additional funds to invest in its core markets of education and creative content.
https://en.wikipedia.org/...97–2001:_Apple's_comeback

Desalniettemin hebben ze in die periode wel extra geld geleend van banken om cash te houden. Ze waren zo'n 3-6 maanden verwijderd van faillissement. Maar die $150 miljoen heeft dat niet opgelost. Het extreem hard snijden in de kosten wel.
Dan hebben ze net op tijd ingegrepen. Dat is ook een beetje de kunst van ondernemen. Leapp nam die sprong te laat.
Apple in 1997 was ook het toonbeeld van jaren aan mismanagement, dus tsja.
Is een beetje zwart/wit. Als jong bedrijf heb je zelf meestal geen kapitaal om te investeren. Zij probeerden gewoon zo snel mogelijk een landelijke dekking te realiseren middels winkels (daar kan je idd wel je twijfels over hebben). Kosten gaan voor de baten uit, helemaal als je volop moet investeren. Wat denk je wat er gebeurt met bv. Zalando als de investeerders stoppen.
Bij refurbished wil je toch graag het product vastpakken voordat je koopt. Plaatjes zeggen niet alles.
Maar 24 winkels is wel aan de hoge kant.
Als ik hier in Den Haag kijkt zit/zaten ze op een A lokatie. Een stukje verderop (ten koste van de zichtfactor) zouden de pandkosten aanzienlijk kleiner zijn ... Miscchien dat overbuur Mondriaan een argument is geweest.

Toch vind ik wel dat Leaf lef had/heeft. Waar vind je verder een 2ehands winkel van een A-merk, onafhankelijk van dat merk, zelfs in de computerindustrie waar marges toch al flinterdun zijn... ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 22:36]

Dan zitten consumenten zonder kleding/schoenen voor een dumpprijs, worden er geen mensen meer uitgebuit in het magazijn en is een "Nederlands transportbedrijf zonder ook maar een Nederlandse chauffeur" een klant kwijt om hun pakketten van en naar het sorteercentrum van PostNL te rijden.
Hey ja, natuurlijk krijgen de managers de schuld. En anders de bankdirecteuren, en als dat niet houdt ligt het aan Rutte. Als je redenering zou kloppen wint een toptrainer dus met elk willekeurig samengesteld elftal de Champions League. Ik denk dat de zaak wat genuanceerder ligt.
Tja,. Ons huis staat ook op moeras zand en staat er toch al een paar honderd jaar 8-)

OT; inderdaad denk ik ook dat de return markt gewoon weer te klein geworden is, men wil weer om de paar jaar het nieuwste wat er is, geen 3 jaar oud Apple ding die over een jaar alweer traag is
Meneer van Camp zal er hoogstens een nachtje minder om slapen
http://www.quotenet.nl/Ni...wil-aardig-blijven-174196

Die zit niet in de hoek waar de klappen vallen.
Een bedrijf opstarten met extern kapitaal, zodat je zelf alleen maar hoeft 'te cashen' uiteindelijk.
In april nog een winkel geopend en dan 5 weken later failliet?
Dat is wel heel bijzonder.
Winkel moet je huren, personeel inhuren, inventaris, moet je nog een voorraad met Apple apparatuur hebben. Tikt best aan voordat je je eerste klantje kunt helpen in je nieuwe winkel. En als de financier dan al dan niet terecht afhaakt.
Juist omdat je huurt zijn de investeringen laag.

Ik ben benieuwd wat hier mis gaat, maar het stinkt naar matige bedrijfsvoering. Als je inkomsten niet de huur en lonen kunnen betalen is je bedrijfsmodel niet goed.
je koopt misschien geen pand nee, maar kijk eens wat je aan omzet moet draaien in een maand on break-even te draaien. Loonkosten zijn geen kattenpis in NL.
Je conclusie kan best geheel correct zijn, maar zo op het oog vind ik het wel een boude stelling.
Uiteraard moet je een leuke omzet maken, maar als dat niet lukt met 3 winkels, zou je het dan met 5 winkels wel lukken? Of 80? Ik vind het nogal een gok om te hopen dat met schaalvergroting in een 2e hands markt je bedrijf opeens wel winst gaat maken. Elke winkel moet zichzelf kunnen bedruipen.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 22 juli 2024 22:36]

Jij hebt een goed reukvermogen, ik heb er een tijdje gewerkt en het is een holle organisatie waar het management in een ivoren toren zit en er geen goede fundamenten voor groei werden gemaakt
Of juist niet, klinkt juist als een reden voor mogelijk faillissement. Te grote expansiedrift en achterblijvende financiering.
Een winkel openen, of uitbreiding in welke zin dan ook, KOST geld. Dat geld komt pas weer terug wanneer betaalde omzet wordt gerealiseerd. Op langere termijn moet dan ook nog eens een keer meer geld worden binnengehaald dan er werd uitgegeven. Kennelijk was dat bij dit bedrijf niet (meer) het geval.
Helaas de iPhone van mijn puber dochter was ter reparatie, gister nog mail dat we een vervangend toestel krijgen.....dat wordt huilen vrees ik. Ik denk dat we er naar kunnen fluiten :(
“Gewoon” het originele toestel terug opvragen en dan kijken of bv een Amac je kan/wil helpen?

Of je net nieuwe toestel gaat krijgen vraag ik me inderdaad af, maar tot de tijd dat de reparatie is afgerond ben je nog steeds eigenaar van het oude toestel. Net als de auto die ter reparatie bij de garage staat en failliet gaat.

Lastig, dat zeker wel. Maar ik denk dat je nog redelijk sterk staat. itt klanten die gisteren een macbook besteld en betaald hebben, die kunnen daadwerkelijk beginnen met fluiten naar de centen
Anoniem: 890159 @sus9 juni 2018 01:58
Hopen dan maar dat je hem terugkrijgt, ik heb ooit op een helpdesk gewerkt toen een reparatiebedrijf failliet ging en de curator de te repareren telefoons opgeeist had. Het duurde maanden tot hij inzag dat ze defect toch niet te verkopen waren en ontslagen personeel ze niet gtratis komt repareren.

Bij auto's is dat iets makkelijker, die staan bij de RDW op jouw naam dus je kunt vrij eenvoudig aantonen dat hij van jou is. En onder de overschrijvingscode is een auto ook niet zomaar legaal te verkopen.
In dit geval heb je natuurlijk een innamebewijs met serienummer van de telefoon.

Snap dat het een lastige situatie is hoor, zelf ook een faillissement meegemaakt waar ook klantenreparaties bij betrokken waren.
Je moet als klant de curator informeren. Hij mag jouw telefoon niet verkopen, maar telefoons die niet opgeeist worden zijn mogelijk een ander verhaal. Op zich is die mededeling nog geen bewijs, maar de curator kan het niet negeren.
Dat gaan we idd probereren.
Spullen ter reparatie zouden niet onder de inboedel mogen vallen. Zou de curator aanschrijven in elk geval!
Gana we idd doen.
Dat is zuur voor je dochter. Ik ben bang dat het een moeilijk verhaal wordt.
Succes er mee!
Ik hoop dat je morgen mss post hebt. Duimen joh!
Geen verzend bevestiging gehad nog dus....
Ah, nog net op tijd m'n test iPhone die ik via-via via Leapp had gekocht laten repareren dan :P
Die is net terug... Iets later en je weet nooit wat er mee gebeurt en of je opeens bij een curator aan mag gaan kloppen. :+

Tja, altijd zonde om te zien dat een bedrijf ten onder gaat.
Om eerlijk te zijn vond ik de prijzen hoog (het was dat ik dikke korting kreeg) en de kwaliteit matig (3 (drie!) keer een reparatie in 8 maanden tijd omdat ze er steeds rotte accu's in stopte - nu blijkt er eindelijk een goede in te zitten); wat dat betreft komt het niet bepaald als een schok. Zonde, want het personeel was aardig - doch leken ze altijd onderbezet.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 22:36]

Je krijgt je toestel toch gewoon terug lijkt me? Je koopt een reparatie (dienst), geen apparaat.

Zou wat zijn als je je audi laat repareren en je krijgt hem nooit meer terug.
Dat was toen bij het faillissement van afuture nog wel een beetje een probleem las ik in de comments van tweakers
Ik vrees dat het soms wel lang kan duren voor je dingen in reparatie terug kan krijgen. Heb meegemaakt dat een vriend van mij meerdere maanden op zijn auto kon wachten omdat de garage failliet ging. Is niet de bedoeling, maar gebeurt wel.
Audi is een registergoed (kenteken), zal niet snel discussie over ontstaan of 'ie van jou is na natrekking.
Een auto is geen registergoed voor de Nederlandse wet.

Registergoederen dienen te worden ingeschreven in de daartoe bestemde openbare registers (art. 3:10 BW). Dit artikel geeft drie vereisten waaraan moet zijn voldaan om te kunnen spreken van een registergoed:
Het bestaan van een openbaar register voor deze soorten goederen;

het register moet bestemd zijn om daarin (mede) de vestiging en de overdracht van deze goederen te publiceren;

de vestiging of de overdracht van deze goederen moet alleen door de inschrijving in deze openbare registers tot stand kunnen komen.

Zo zijn auto’s geen registergoederen. Er is bijvoorbeeld wel een Kentekenreglement waarin staat dat bij overdracht van een motorrijtuig het kentekenbewijs wordt overgeschreven op de naam van de verkrijger, maar de overdracht voltrekt zich niet daardoor. Aan eis drie is dus niet voldaan en dus is een motorrijtuig geen registergoed.

https://www.joho.org/en/wat-zijn-registergoederen

Eigendom is uiteraard wel makkelijker te bewijzen bij de curator.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 22:36]

Als je garage failliet gaat, terwijl je auto daar staat, ben je je auto kwijt.
Het enige wat je hebt is een vordering bij de curator. En belasting gaat voor alles.


Dit was mij ooit vertelt. Maar blijkbaar was dat onjuist. Dus, excusses

[Reactie gewijzigd door Luno op 22 juli 2024 22:36]

Nee hoor. Want je auto staat niet in de boekhouding van de garage en is geen eigendom van de garage dat verdeeld kan worden.
Bij een auto zal het mede door het kenteken snel duidelijk zijn van wie die is. Maar bij IT spul bijvoorbeeld een lease op telefoon toestellen of netwerk apparatuur moet je toch vaak opletten dat het niet mee de faillisement verkoop in gaat.
Dit is onzin, je(sic) auto is van jouw en niet onderdeel van de boedel.
Damn ben er nog vaak binnen geweest of er nog redelijke deals lagen maar vond het meestal maar oude hardware voor een te hoge prijs. Dacht dat ze goed liepen, zag vaak veel klanten. Maar het mocht niet zo zijn, jammer.
Dit. Ze vroeger zo nog 400 euro voor een iphone 6 plus 16gb. Vind ik echt te veel geld voor zo'n verouderd model. Voor 250 euro koop je nieuwe telefoons die meer kunnen.
Zeker veel. Een nieuwe iPhone 6 heb je tegenwoordig voor 20 euro per maand met abonnement.
Wij hebben daar tweakers va voor!
Tweakers VA /= refurbished/leapp

Geen garantie oa.
Geen garantie via de verkoper nee, vaak wel via de fabrikant :Y)
Nee ook niet, bij refurbished krijg je minimaal 1 of 2 jaar garantie (zover ik weet) bij een Tweaker verloopt de garantie 2 jaar vanaf het moment dat deze hem heeft gekocht.
In de Nederlandse wet wordt die twee jaar nooit benoemd, dus wat je hier zegt klopt niet :).
Ligt er maar net aan wat je koopt.

Ik heb zelf mijn iPhone 7 plus van een tweaker gekocht op V&A, met bijna 2 jaar garantie.

Als je wat ouds koopt is dat inderdaad vaak niet het geval, maar voedingen bijvoorbeeld hebben vaak 5 jaar garantie om maar wat op te noemen.
Met andere woorden;
Als een tweaker vorig jaar een iPhone 6 kocht (met bon) heeft de koper nog een jaar wettelijke garantie (recht op een degelijk product) in plaats van een paar maanden.

Dat klinkt voor mij nog altijd als een betere deal dan bij Leapp.
Wil niet vervelend overkomen maar op va worden vaak belachelijk hoge prijzen gevraagd. Dan is iets met garantie, zekerheid en een bon toch veiliger.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.