Bronvermelding? Als je geen bron hebt, negeer ik deze uitspraak.
Zie mijn post, daar zit wel degelijk een bron van een band die de inkomsten van streaming via Spotify heeft gedeeld met een website.

Want het slaat nergens op wat je zegt: de vereiste bandbreedte per gebruiker is echt niet duur, en de opslag en rekencapaciteit is te verwaarlozen. De echte kosten zijn dus laag.
Daar vergis jij je in. Het gaat niet om bandbreedte, maar dataverkeer. Op de schaal zoals dat nodig is voor Spotify, is dat echt veel meer dan je denkt. Vergeet ook de elektriciteitsrekening niet voor o.a. de storage, de netwerkapparatuur en dergelijke om een dergelijke dienst mee te hosten. Dan zijn er nog medewerkers nodig die dat netwerk beheren. Dát is over het algemeen de kostenpost.

Dan zou het natuurlijk kunnen dat Spotify en Deezer en Apple music en Google music allemaal erg grote marges pakken en daaorm dus maar weinig uitkeren aan de labvels. maar dan is de logische vraag: waarom spelen de labels hen niet tegen elkaar uit om hun marges te verlagen?
Omdat dat niet aan de plaatmaatschappijen is, zolang zij hun inkomsten maar krijgen immers, zal het echt aan de reet roesten wat er bovenop komt.

Ik noem hier zo 4 grote namen in streaming, maar er zijn er echt nog veel meer: concurrentie genoeg dus om de labels een kans te geven onrechtmatig hoge marges te doen slinken.
Het is een rekensommetje, alle (on)kosten worden opgeteld en doorbelast naar de klant. Die betaald uiteindelijk een klein deel, maar uiteindelijk een deel dat groot genoeg is om de kosten te delen. Hoe meer gebruikers er zijn, hoe makkelijker de kosten verdeeld kunnen worden over die gebruikers. Het zijn echter ook bedrijven, dus er zit ook een marge op voor de winst e.d. Maar dat maakt niet uit voor wat ik bedoel; jij leek in jouw reactie aan te geven dat 'de industrie' de inkomsten opstrijkt en dat is gewoon niet waar.

Als dat om mysterieuze wijze nog niet lukt, waarom zetten de labels dan zelf geen eigen dienst op, om zo geen enkele marge te missen?
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Dit is een makkelijke manier om te kijken of zoiets met jouw content (muziek in dit geval) aanslaat. Disney heeft dat ook gedaan; veel content van hun staat (ook/nog) op Netflix. In de USA gaat Disney een eigen streaming dienst beginnen en trekt de content voor Netflix USA dan in, als dat aanslaat, trekt Disney dat door naar Europa en de rest van de wereld. Maar men wil wel eerst zeker zijn van de zaak, of het vruchtbaar genoeg is om er in te investeren. Dat is iets wat je simpel in kan zien door eerst gebruik te maken van derden en daarvan de statistieken bekijken.

Het enige antwoord is: jouw verhaal is 100% onzin, en Spotify neemt geen riante marge die niet in verhouding staat tot de relatief bescheiden hosting kosten. Er gaat dus genoeg geld naar de labels. Dat er weinig bij de artiest terecht komt, sja, dat moet de artiest maar uitvechten met zij label, neit mijn zaak.
Er zal ook een deel ervan naar de maatschappijen gaan inderdaad, maar ik denk niet dat dat veel hoger is als wat de artiest überhaupt zelf ervoor krijgt en die krijgt al geen vetpot. Dat blijft echter koffiedik kijken, want daarvan zijn, zover ik kan vinden, geen cijfers bekend.
Daarnaast moet je dat ook zeggen voer de eerste helft van het verhaal: als jij nu eens wel gelijk hebt (maar dat heb je niet, je verhaal strookt niet met de realiteit van een markt vol concurrentie)
Nee, je wilt geen ander antwoord aannemen van een ander. Ik link immers naar een overzicht van een band, die echt geen vetpot overhoud aan die streams. Geen idee dus waarom je dan extra moet aanstippen dat jij vind dat ik niet gelijk heb. Zelf kom je aanzetten met bronnen die in elk geval niet staven wat jij beweerd, dus waarom zou ik dan maar van jouw aannames uit moeten gaan?
Kijk naar de totale omzet, die is hoger dan ooit. De klanten betalen meer dan ooit, en daardoor luisteren ze ook meer muziek dan ooit, vooral van meer verschillende artiesten. Dan is het logisch dat daar een schijnbaar laag bedrag uit komt per stream.
Ik heb je hierin ook geen ongelijk gegeven. Natuurlijk zijn hierdoor ook de inkomsten en de bronnen toegenomen. Maar wat een band zelf krijgt van een dergelijke stream is nog net geen halve cent, per stream, waardoor je gigantisch veel streams moet hebben naar gebruikers om überhaupt een leuk bedrag er aan over te houden. Dát is het punt van 'de industrie'. Natuurlijk willen zij ook geld verdienen, maar met nog geen halve cent per stream, schiet dat natuurlijk niet lekker op. Zelfde geldt overigens voor monetized video's op bijvoorbeeld YouTube.
De taart is dus groter, wordt eindelijk eerlijk (gelijk bedrag per stream) verdeeld, en wordt verdeeld onder meer artiesten.
Per stream is in het geval van muziek streaming diensten natuurlijk een liedje dat gestreamed wordt, waarom moeten andere artiesten daar dan ook van verdienen?

Mensen ontdekken nu meer muziek, en die eerde onbekende artiesten hebben zo ook meteen geld voor hun werk, wat vroeger bijna onmogelijk was.
De onbekende artiesten gebruiken de diensten als springplank, geloof je werkelijk dat ze ook maar een halve cent per stream verdienen? Dat denk ik dus echt niet; Spotify kan dan gewoon tegen die artiesten zeggen, dat die artiesten een springplank hebben aan Spotify, om snel hun content over de wereld te helpen en dus naamsbekendheid te geven en zullen totdat ze echt doorgebroken zijn, echt een schijntje verdienen, het is dan immers nog een investering in hunzelf.

EDIT:
Een 'unsigned' artiest krijgt van Spotify bij 100.000 streams nog helemaal niets, bij 380.000 streams krijgt iemand het 'minimum wage' in de US, dat is nog net geen $1500,-.
bron.Een artiest krijgt
gemiddeld $0.0075 per stream. Een grote artiest zal dus wat meer krijgen en een kleinere artiest krijgt veel minder, helaas. Overigens betaald Spotify al veel beter dan YouTube dat doet;
75% meer dan op gratis streams en 515% meer dan op betaalde streams. Kun je nagaan hoe weinig bijvoorbeeld YouTube betaald ervoor.

Nogmaals, ik kan er niet genoeg op hameren: de klanten pompen meer geld dan ooit in de muziekindustrie. Als er alsnog onderbetaalde artiesten uitkomen, laat de muziekindustrie dat dan verdomme eindelijk zelf oplossen, ipv in de huidige gouden eeuw qua hoge inkomsten voor de sector alsnog te gaan schreeuwen dat ze meer meer meer geld moeten krijgen van de klant. Nee, stop, genoeg. Onze consumentenrechten worden door streaming al genoeg gekortwiekt en we betalen meer dan ooit, het wordt tijd dat de muziekindustrie zijn eigen problemen aanpakt ipv zoals de afgelopen 30 jaar enkel te klagen over hun klanten.
Eens, ik heb ook nergens beweerd dat ik het hier niet mee oneens ben.

Al zul je wel krijgen, als artiesten meer verdienen, de kosten omhaag gaan en die vroeg of laat toch wel doorberekend worden naar de klant en dat zie je eigenlijk ook bij Netflix. Mondjesmaat de prijs verhogen, onder het mom van 'het zijn minimale verschillen', toch blijven mensen het betalen, ze willen de content niet kwijt en volgens Netflix nemen de kosten alleen maar toe en kan het niet anders (zo stond onlangs in een artikel op Tweakers).
Je hele verhaal over wat KPN bood en wat iemand anders deed en blablabla... kan me eerlijk gezegd gestolen worden.
Dan heb je een foute aanname gedaan en de schuld bij 'de industrie' gelegd, terwijl diezelfde industrie dus niet de schuldige is aan het stijgen van de prijs van Fox; dat waren de uitzendrechten, de KNVB / Eredivisie wil er natuurlijk ook wat aan overhouden.
[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 03:05]