Politie verricht zes aanhoudingen onder verdachten van internetoplichting

De Nederlandse politie heeft bekendgemaakt dat er woensdagochtend zes arrestaties hebben plaatsgevonden onder verdachten van internetoplichting. Dit was het gevolg van onderzoeken naar 59 meldingen van internetoplichting. Het gaat om oplichtingspraktijken via Marktplaats.

De zes opgepakte verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij het oplichten van een groot aantal slachtoffers. De politie meldt dat de arrestaties plaatsvonden in onder meer Oss, Lith, Eindhoven en Veldhoven. In veel gevallen worden de opgepakte personen verdacht van betrokkenheid bij het oplichten van slachtoffers die op Marktplaats met name kleding en elektronica hebben gekocht, maar de betaalde spullen nooit hebben gekregen. De politie zegt op korte termijn nog meer aanhoudingen te zullen verrichten.

De politie vermoedt dat de opgepakte verdachten zich al langere tijd hebben beziggehouden met de oplichtingspraktijken via het internet. Vermoedelijk kunnen de verdachten in verband worden gebracht met 268 zaken van oplichting, waarbij slachtoffers voor duizenden euro's zijn gedupeerd. De politie heeft beslag gelegd op waardevolle goederen, auto's en geld van de verdachten, waarmee onder andere wordt getracht om de slachtoffers zoveel mogelijk schadeloos te stellen of in ieder geval de illegale opbrengst van de verdachten af te nemen.

De politie heeft voor dit soort gevallen een landelijk meldpunt internetoplichting in het leven geroepen. Gijs van der Linden van dit meldpunt wijst daarbij wel op de eigen verantwoordelijk van internetconsumenten. "Kopers dragen nu eenmaal ook zelf de verantwoordelijkheid om na te gaan of een verkoper betrouwbaar is. Het is eenvoudigweg ondoenlijk om voor elke aangifte een onderzoek in te stellen. Dat doet de politie pas na meerdere aangiftes van een strafbaar feit tegen een persoon of bedrijf. Als wij voldoende aanknopingspunten zien, proberen we met speciale computerprogramma’s de hele oplichtingsketen in beeld te brengen", aldus Van der Linden.

In maart heeft de politie al 28 aanhoudingen verricht onder verdachten van internetoplichting. Voor een deel ging het om personen die ook producten via internetmarktplaatsen aanboden en deze vervolgens niet leverden. Daarnaast zijn er toen mensen opgepakt die de rol van 'geldezel' vervulden en hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden aan criminelen.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-06-2017 • 19:36

117

Lees meer

Reacties (117)

117
95
54
8
0
15
Wijzig sortering
Ik snap dat je als koper ook zelf je onderzoek moet doen maar bij de grootste 2de hands site van Nederland zijn totaal geen reviews van gebruikers te lezen en email wordt ook afgeschermd ivm privacy.
En bankrekeningen hebben even tijd nodig om geregistreerd te staan bij de politie,en je mag pas na 5 dagen aangifte doen.. tel daarbij op de levendige handel in marktplaats accounts en je hebt...

Een paradijs voor bandieten die graag iemand benadelen. Vind het sowieso wel apart marktplaats is toch tegenwoordig van ebay die hebben toch ook gewoon reviews bij gebruikers.. vraag me echt af wat ze er van weerhoud kan zoveel ellende besparen voor mensen.
De bankrekening check via de site van de politie is de meest betrouwbare manier om te checken of een rekeningnummer bekend is bij internetoplichting.

https://www.politie.nl/aa...roleer-handelspartij.html

[Reactie gewijzigd door renevanh op 27 juli 2024 07:30]

ECHT niet.

Ik heb aangifte gedaan van oplichting en het duurde 3 maanden voordat het rekeningnummer daar zichtbaar was! (gelukkig had ik zelf al getwitterd en op enkele fora het nummer geplaatst zodat googlen ook het nummer koppelde aan oplichting. Maar die bank check is een wassen neus. Een oplichten kan rustig maanden lang hetzelfde nummer gebruiken voordat er alarmpjes afgaan.

Dit is tevens een sneer naar de Rabobank die zo'n nummer ook niet blokkeert na 3 oplichtingspraktijken. Die werken net zo hard mee aan de oplichting (of ze werken in elk geval niet echt tegen).

Ik moet zeggen dat ik als opgelicht persoon verdraaid weinig 'hulp' kreeg van bank en politie.

Achja, je leert ervan, wordt wantrouwiger en voorzichtiger.
Meest betrouwbare manier? wellicht...
Echter moeten er eerst 4 anderen aangifte doen tegen het rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer voordat daar de alarmbelletjes gaan rinkelen.
Als die af gaan word er ook een signaal afgegeven aan de bank dat er een mogelijke fraudeur bezig is en kan die ook meteen eventueel passende maatregelen nemen.
Vind het sowieso wel apart marktplaats is toch tegenwoordig van ebay die hebben toch ook gewoon reviews bij gebruikers.. vraag me echt af wat ze er van weerhoud kan zoveel ellende besparen voor mensen.
Die reviews zijn ook makkelijk te faken, hier op Tweakers ook wel eens '' te mooi om waar te zijn '' advertenties gezien van gebruikers met een paar reviews.
Echter kon je wel praktisch gelijk zien dat ze nep waren omdat de beschrijving van de review er verdacht uit zag en dat het allemaal door 1 dag actieve gebruikers was geplaatst.

Het is gewoon heel moeilijk zuivere reviews te handhaven bij een platform zoals Marktplaats, bij ebay kun je pas een review plaatsen als je iets hebt gekocht, als er telkens reviews worden geplaatst door nieuwe gebruikers bij een nieuwe ebay gebruiker zonder dat er daadwerkelijk iets word gekocht / betaald dan zou dat d.m.v. een automatisch systeem moeten opvallen.
Bij Marktplaats kunnen ze dat niet op die manier doen, als ze dat wel zouden doen zou dat heel veel extra mankracht kosten om het te handhaven en daarnaast worden er best wel veel accounts gehacked en word er op dit moment al misbruik gemaakt van de '' zoveel jaar actief '' statussen.
Ongeveer twee weken geleden was er een interview op radio 1 met een Marktplaats medewerker waarin de methoden werden besproken waarmee Marktplaats gebruikers probeert te behoeden voor oplichting. Er werden tips besproken zoals rekeningnummer check, boven een bepaald bedrag fysiek het product ophalen, Google de verkoper en nog een paar andere tips. Ook werd er gevraagd waarom Marktplaats nog geen reviews van gebruikers hanteert. De medewerker antwoordde precies het bovenstaande. Ze onderzoeken dit middel volgens hem al langere tijd, maar reviews kunnen ook een vals vertrouwen wekken. Hij gaf aan dat het mogelijk ook bij Marktplaats in de toekomst toegevoegd kan worden, maar lang niet met zekerheid.

[Reactie gewijzigd door bakbakbak op 27 juli 2024 07:30]

Ik heb toch wel een aantal keren MP geschreven als ik een adverteerder niet vertrouwde, of als die persoon om een of andere reden geen gehoor meer gaf. Er wordt dan een notitie gemaakt op dat account (althans, dat is dan wat MP terugmailt). Maar je moet dan ook niet te beroerd zijn om nog even te mailen als een misverstand uiteindelijk toch is opgelost.

Ik heb inmiddels, ook met het ophalen van spullen in de buurt, toch al wel heel wat vreemde gang van zaken meegemaakt (huisnummer bleek garagebox te zijn, op het adres was niemand thuis, maar er stond wel iemand even verder voor de deur, die het artikel had, iemand die 'beneden stond te wachten omdat dat makkelijk was', een shredder die wel werkte, maar bij nadere inspectie thuis aan de binnenzijde een barst behoorlijke vertoonde, een pomp die wel draaide maar geen water pompte, en zo meer). Ook de truc met een gepikt ouder MP-account ben ik al eens slachtoffer van geworden. Een eBay-account met reviews ben ik ook ooit wel eens ingetrapt. Ik had nota bene nog een andere gebruiker die een review had geschreven eerst geschreven om de verkoper te checken. Dan bleek uiteindelijk ook iemand te zijn die meespeelde (of dezelfde knakker wellicht).

Het wordt gewoon steeds lastiger om dingen vantevoren te checken...
Ik kijk er ook vrijwel nooit meer op. Vind het echt een baggerwebsite geworden. Tweakers V&A is veel betrouwbaarder en vaak vind je op ebay betere prijzen.
Daarom kijk ik ook nooit op marktplaats en wel op ebay.
Een tweede reden is dat ik ooit wel op marktplaats keek, op iets interessants reageerde, de verkoper stuurde een bericht terug via marktplaats (afgeschermd dus ik kon geen contactgegevens zien) maar toen ik daar op wilde reageren kon dat blijkbaar niet. Één dag later stuurde die verkoper me nog een bericht dat hij het allemaal te lang vond duren en van de verkoop af zag.

Ook merk ik dat de foto's gemiddeld genomen een stuk minder van kwaliteit zijn en de vraagprijzen gelijk of hoger.
Ja, dit komt helaas nog wel eens voor. Ik ben zelf een jaar of drie terug hier op Tweakers opgelicht.
Een 'nieuwe Ipad' gekocht en betaald die dus nooit is geleverd.

Frustrerend ook dat de politie en de banksector daar vrijwel niets tegen doet. Je maakt immers geld over naar een bestaande rekening in Nederland. Dus opsporing kan niet lastig zijn denk je dan.

Mooi dus dat ze hier kennelijk wel aanknopingspunten hadden voor opsporing.

Nu de strafmaat nog. Zal wel weer een lachertje wezen.🤔

Let er wel op dat je als benadeelde je kunt voegen in de strafzaak. En zo nog wat geld terug kunt krijgen wellicht.
De politie gaat volgens mij pas bij 3 aangiftes tegen dezelfde persoon actie ondernemen.
Op zich is dat niet gek, want ga jij maar eens bewijzen dat je het product daadwerkelijk niet ontvangen heb. Zijn woord tegen het jouwe.

Ben zelf vorig jaar ook opgelicht hier op V&A, en dat is erg frustrerend. Was maar 30 euro, en het risico aanvaard. Toch blijft het zwaar klote.

Je kan tegenwoordig wel een check doen op gebruikersnamen en bankrekeningnummers. Als er 3 of meer meldingen zijn komt dit in de database: https://www.politie.nl/aa...roleer-handelspartij.html
Het is eenvoudig. Kan de verzender niet aantonen dat het is geleverd, dan is het niet geleverd.
Zo is het geregeld. Maar voor kleine bedragen ga je geen rechtzaak beginnen en dat is het probleem;)
Artikel 7:11 van het BW luidt: "Indien bij een consumentenkoop de zaak bij de koper wordt bezorgd door de verkoper of een door deze aangewezen vervoerder, is de zaak pas voor risico van de koper van de bezorging af, zelfs al was zij reeds eerder afgeleverd in de zin van artikel 9."

Als je iets in een webshop koopt, heb je gelijk. Maar let wel: deze bepaling geldt bij een consumentenkoop. Niet bij een transactie tussen particulieren, zoals op Marktplaats doorgaans het geval is. Bovendien is bij online oplichting de werkelijke identiteit van de "verkoper" niet bekend. Probeer dan maar eens een procedure te beginnen :)

Eenvoudig zou ik het dus zeker niet willen noemen.
Met de BUNQ Banken app open je probleemloos tot 10 rekeningen met ieder een eigen rekeningnummer. Een bankrekeningnummer is dus niet zo bijzonder.
Hmm, dat is al 20x onaangeroerd een iPad verkopen die je niet hebt?
Uiteraard staan deze rekeningnummers wel op je naam. Maar je zou dus wel een hele domme oplichter zijn als je een rekeningnummer gebruikt dat publiekelijk staat geregistreerd als rekeningnummer van een oplichter...
als ondernemer heb je binnen 2 minuten zonder diepgaande check (alleen je kvk nr en je moet vanaf een prive reknr 0,01 euro storten) een rekening geopend... viel me laatst op toen ik overstapte van mijn oude bank, was letterlijk 2 minuten werk voordat alles up en running was.
Zelfs toen marktplaats mij vertelde dat er minstens drie aangiftes lagen tegen de 'verkoper' kreeg ik na een half jaar eerst de vraag van de politie of ik misschien af wilde zien van mijn aangifte en vervolgens drie maanden later dat ze niet genoeg bewijs hadden om tot vervolging over te gaan. Vrijbrief voor dit soort lui.

De politie riep dit jaar luidkeels dat de criminaliteit af nam. Dat ben ik niet met hen eens. Ik doe alleen geen aangifte meer. Kost mij een hoop tijd en vervolgens gebeurt er niets mee omdat er niet genoeg bewijs is???
Anoniem: 40104 @rud8 juni 2017 02:36
Criminelen oppakken levert niets op en kost de staat geld, allemaal niet interessant. Flitsen is een goudmijn, kleine overtredingen beboeten levert ook flink wat op dus dat is waar de politie zich mee bezig houd. Het is te schandalig voor woorden dat een instantie die bestaat van mijn belastinggeld om mij te beschermen vervolgens tegen mij word gebruikt ipv te doen waar ze voor bestaan. Absoluut walgelijk.
Flitsen is de afgelopen 2 jaar veel minder gedaan dan voorheen. Boetes gaan omhoog met flinke bedragen maar handhaving wordt steeds minder gedaan. Het is niet voor niks dat het aantal verkeersslachtoffers de afgelopen jaren is toegenomen ipv afgenomen.
Politie zal ook keuzes moeten maken mbt de beschikbare mankracht. Als er 2 meisjes van 14 zoek zijn geraakt heeft dat meer prioriteit dan een paar mensen die een paar honderd euro armer zijn geworden door een oplichter.
Toch voelt het vreemd dat het ok is om 2 mensen op te lichten. Als je het als oplichter zo aanpakt dat je elke 2 x een nieuwe katvanger regelt blijf je buiten schot?
Je kan dus 'vrij' 2 mensen oplichten, en dan nog 2x op de bankrekening van een partner in crime (ik neem aan dat ze bij elke aanklacht niet de op marktplaats opgegeven naam gebruiken enkel, maar wel naar de tenaamstelling van de bankrekening kijken(als ze dat mogen van de wet)).
Wat zou de bank eraan moeten doen? Jij hebt een rechtsgeldige overschrijving gedaan en tenzij op last van een rechter zou elke actie van de bank om die ongedaan te maken buiten het wettelijke kader zelf ook weer fout zijn.

En de politie heeft nu eenmaal niet de mankracht om voor elk geval van oplochting een volledig onderzoek te gaan voeren,. Daarvoor gebeuren er te veel van dit soort zaken.
De bankrekening levert een hard spoor op lijkt me. Dus de verdachte is daarmee eenvoudig te traceren.
De bankrekening levert een hard spoor op lijkt me. Dus de verdachte is daarmee eenvoudig te traceren.
De katvanger is daarmee te traceren, niet de verdachte. En in veel gevallen is de katvanger zelf ook slachtoffer.
Anoniem: 890159 @JeHa7 juni 2017 22:52
De staat gaat voor het slachtoffer, dus ik zou in zo'n geval hopen op een lage straf zodat er nog wat overblijft voor schadevergoedingen i.p.v. dat de dader de schuldsanering in gaat, je 3 jaar een paar centen krijgt en het daarna afgelopen is.
Anoniem: 890159 7 juni 2017 19:44
Dat mensen daar in blijven trappen. Ik heb ook wel telefoons via Marktplaats gekocht, maar ik ga altijd langs en wil hem werkend zien voor ik betaal. Nooit gedonder mee gehad. Een verkoper reageerde opeens helemaal niet meer toen ik zei dat ik wilde ophalen, dat zal wel foute boel geweest zijn.
De politie heeft beslag gelegd op waardevolle goederen, auto's en geld van de verdachten, waarmee onder andere wordt getracht om de slachtoffers zoveel mogelijk schadeloos te stellen of in ieder geval de illegale opbrengst van de verdachten af te nemen.
Dat is het officiele verhaal. In de praktijk wordt het ook gebruikt om te voorkomen dat een verdachte toegang krijgt tot een goede advocaat, want dat bezorgt justitie veel te veel werk. Ze zouden eens waterdichte bewijzen moeten aanleveren of dergelijk moeilijk gedoe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 890159 op 27 juli 2024 07:30]

Natuurlijk blijven we er in trappen. Oplichters gaan ook met hun tijd mee en passen hun advertenties en prijzen aan om geloofwaardig over te komen. En niet iedereen heeft de mogelijkheid om zomaar even langs te gaan. Ik heb geen zin om honderden km te gaan rijden voor iets wat mij een degelijke deal lijkt.

En wat dat beslag betreft: kom eens af met wat bewijzen in plaats van zomaar wat uit je duim te zuigen. Als een goede advocaat ziet dat de inbeslagname niet correct is gebeurd of weet dat hij de verdachten kan vrijkrijgen is er niets dat hem tegenhoud om hen alsnog te verdedigen. In geval van vrijspraak worden de in beslag genomen goederen en tegoeden namelijk teruggegeven en is er daar geen probleem meer. Ook een rechter verwacht degelijke bewijzen te zien in zijn rechtbank.
Het zou ook fijn zijn als Marktplaats ook eens met hun tijd meeging, die website is toch ongelooflijk slecht als handelsplatform..
Heb je craigslist wel eens bekeken ? Sommige dingen moet je gewoon laten zoals het is.
Je kan dingen laten zoals het is maar wel met de tijd meegaan.

Marktplaats doet bewust niets aan deze oplichtingspraktijken, want dat schiet ze in de voet.
En niet iedereen heeft de mogelijkheid om zomaar even langs te gaan.

Zo heb ik hier op Tweakers eens gezocht naar een nieuwe videokaart, en ontdekte ik toch wel enkele opvallende adverteerders die toch wel erg uit de buurt van de bewoonde wereld woonden en die dure videokaarten aanboden (en weinig/niets anders). Ik vermoedde dat dat ook een truc was om te zorgen voor weinig kijkers/ophalers. Ik zag bijvoorbeeld een soortgelijk alias op MP voorbijkomen die op Tweakers met een soortgelijke dure kaart adverteerde, maar weer helemaal aan de andere kant van Nederland in een of ander gat. Dit is sneu voor een oprecht persoon die zijn kaart wil verkopen, maar ja, zekere voor het onzekere en toch maar niet kopen...
Tja, erin trappen... Het is mij ook wel eens overkomen.

Grote aankopen via marktplaats doe ik net als jij alleen door ze op te halen, maar voor een tweedehands spel voor bijvoorbeeld de 3DS ga ik echt niet naar Amsterdam rijden ofzo, dan neem ik het maar voor lief dat ik voor die 15 euro misschien opgelicht word. Handige tips zijn om bijvoorkeur via Paypal te betalen, of eventueel via bank overschrijving maar dan wel altijd de naam en rekeningnummer eerst controleren bij de politie.
Het nadeel van Paypal is dat de kopersbescherming ook gebruikt kan worden door oplichters aan de kopende kant. Het komt voor dat er misbruik gemaakt wordt en er een valse claim wordt ingediend terwijl het artikel wel (in goede staat) geleverd is. Als verkoper op Marktplaats blijf ik weg van Paypal maar iedereen mag het ophalen aan de deur en met de post gaat het ook altijd prima.
Dan moet je het met track&trace versturen (wel 't type waarbij ze een handtekening moeten zetten) en een afbeelding nemen van je (goed ingepakte) pakketje.

Dan heb je voor PayPal een prima zaak.
jep verstuur alles aangetekend, kost amper iets extra.
Deze opzoek functie van de politie stelt best weinig voor. Zoals hier te zien is valt deze lijst tegen, en het lijkt mij zelfs dat alle rekeningnummers etc in de lijst niet meer in gebruik zijn.
Er staat ook niet persé dat het om grote oplichtingen gaat, ik zelf ben opgelicht voor €25,- voor een chromecast.
Ik ook met een Chromecast voor € 23,- Heb wel betaald maar is nooit naar mij verzonden. Was een of andere Els uit Noord Holland. Nog wel aangifte gedaan, maar na bijna een jaar nog niks van vernomen. Ga niet 100 km rijden om een Chromecast te bekijken. Ik neem mijn verlies en ben sindsdien voorzichtiger en zie dit als leergeld.
Ik had een situatie met kinderkleding. 5 euro + 2 euro verzending, van te voren overgemaakt. Het ging maar om €7 dacht ik vooraf, dus geen ramp als het niet binnen komt.

Maar toen het er na een week niet was toch maar even gaan vragen. De tegenpartij volhouden dat het verzonden was, wij niets gekregen. Toen elkaar voor van alles uitmaken, dreigen met langskomen/politie aangifte (voor €7,- inderdaad, maar het was toch het principe).

2 weken na verzending kwam het binnen... De zak zag eruit alsof het maanden onderweg was geweest. Adres stond er compleet verkeerd op. Straatnaam kwam niet in de buurt, postcode wel, huisnummer was ook verkeerd. Een wonder dat het nog bij ons aangekomen is. Via Marktplaats bestellen op afstand doe ik niet meer.

En als anderen wel willen dat ik het verstuur, dan maak ik een foto van het pakket en stuur ik ze de track&trace. Of in het geval van een enveloppe, maak ik daar een foto van. Zelfs het moment dat ik het in de brievenbus gooi leg ik even vast om van mijn kant alles eraan gedaan te hebben dat het te vertrouwen is.
Een verkoper reageerde opeens helemaal niet meer toen ik zei dat ik wilde ophalen, dat zal wel foute boel geweest zijn.
Ooh dat hoeft niet hoor. Als ik mijn smartphone verkoop doe ik dat ook vaak via MP, als ze echter langs willen komen enz haak ik af. Geen zin in vreemde aan de deur enz, zeker niet omdat verkopen via post ook vaak wel lukt.
Meestal zijn mensen aan de deur geen probleem. Maar wel een keer 'ruzie' gehad, stond persoon met 30 euro op de stoep ipv 50 euro die we duidelijk afgesproken hadden. Omdat hij van ver kwam had hij zichzelf 20 euro benzine geld gerekend. Terwijl hij al 20 euro korting had op eigenlijk vraagprijs. En hij flipte uit dat ik het daar niet mee eens was. En dat als de koop niet doorging ik toch nog benzinekosten en voor zijn tijd moest betalen.... 8)7

Had het laatst andersom, was best ver gereden voor een aankoop van Marktplaats. Wilde die mensen mij nog korting geven omdat ik van zo ver kwam. Heb ik niet geaccepteerd, want is mijn keuze ver te rijden niet die van hun.

Maar Marktplaats is wel een zeer slechte site! Zet er eens een rating systeem op(a la ebay), dit maakt het vele malen moeilijker mensen op te lichten.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 27 juli 2024 07:30]

Inderdaad, sinds ik telkens meer slechte verhalen hoor ben ik eerder geneigd om eventuele spullen te verkopen op Tweakers of via Hardware.info. Altijd fijne ervaringen gehad. Het enige wat ik vaak verkoop/koop zijn toch electronica spullen. Daarnaast heeft het wel wat om een medetweaker te spreken / ontmoeten :).

[Reactie gewijzigd door Brawler1986 op 27 juli 2024 07:30]

Ik heb ook een keer zo'n gozer aan de deur gehad en hij had ook nog zijn halve familie meegenomen lol, hij vond ook dat ik voor de benzine op mocht draaien en wilde ook minder betalen dan het afgesproken bedrag ik heb hem toen gezegd dat de koop dan niet doorging en daar was hij niet blij mee maar aangezien ik niet de kleinste persoon ben had hij geen zin om de confrontatie verder aan te gaan en heeft hij toch het afgesproken bedrag betaald maar ik heb het vermoeden dat hij dit vaker probeert en sommige mensen zullen zich geïntimideerd voelen en dan toch maar met het lagere bedrag akkoord gaan.
Anoniem: 890159 @kr4t0s7 juni 2017 22:46
De grootste ellende als ik op telefoons zoek zijn de handelaren. "Vanaf 0 euro (met abonnement)", dat zoek ik dus niet. En als ik het zoeken beperk qua afstand zit ik ook niet te wachten op "levert in heel Nederland". Zelfs expliciet op 2e hands zoeken filtert dat er niet uit. Maar ja, handelaren betalen MP dus die zullen ze het niet te lastig maken.
Onlangs opsporing verzocht nog gezien? Dat was ook een marktplaats aanschaf waarbij de koper ook langs ging bij de verkoper en het geld overmaakte met de Rabobank app. Dus de verkoper dacht alles is koek en ei. Maar het geld bleef uit. Bleek dus dat de koper een nep bank app had gebruikt die exact hetzelfde eruit zag als de echte app. De verkoper had dus niets in de gaten.
Anoniem: 890159 @gabba257 juni 2017 22:01
Niet gezien, maar ik heb altijd contant betaald. Veel verkopers hebben dat ook liever, de belastingdienst hoeft niet alles te weten. :)
Als je sporadisch via marktplaats iets verkoopt, heb je van de fiscus echt niets te vrezen hoor... dan moet je op jaarbasis flinke winst maken.
Ook dan kan je valse briefjes krijgen ☺️
gewoon een uvlampje kopen via banggood en dan kan je altijd controleren of een biljet echt is of nep. (goede vervalsingen kan je niet spotten, maar slechte wel)
Daar ben ik helaas ook slachtoffer van geweest, zie: Opgelicht via nep ING app
Dat is het officiele verhaal. Daarmee doe je de rechtsgang is ons land toch echt te kort.
Als je niet direct beslag legt is de kans groot dat er helemaal niets meer te halen valt
Dit soort gasten doet alles om het 'bezit' veilig te stellen.

Ik ben er wel blij mee dat er beslag wordt gelegd en er dus niet afgewacht wordt of er na een veroordeling nog wat te halen valt. Daarin is ons rechtssysteem de afgelopen decennia wel gegroeid. ( wet Mulder enzo).

Sowieso is de rol van het slachtoffer veel groter geworden. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

[Reactie gewijzigd door JeHa op 27 juli 2024 07:30]

Pas aub je reactie aan, de helft is onleesbaar momenteel.

Edit: netjes opgelost, dank u!

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 27 juli 2024 07:30]

Gerechtsdeurwaarder die alles opschrijft, dan zien ze later, bij het schuldig vinden, wel wat er verdwenen is en kunnen ze daar wel weer wat mee.
Als je onschuldig bent en je spullen worden in beslag genomen, leuk...
Een verkoper reageerde opeens helemaal niet meer toen ik zei dat ik wilde ophalen, dat zal wel foute boel geweest zijn.
Kan ook zijn dat hij hem net verkocht had voor een beter bedrag aan iemand anders. ;)

Regel nummer 1 met Marktplaats: Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat zo.
Regel nummer 2: Nooit verzenden, altijd ophalen en controleren voordat tot aanschaf wordt overgegaan.

Met die regels gaat er eigenlijk maar weinig fout. Het is alleen lastig voor mensen zonder eigen vervoer.
nou als ik iets wil voor 15 euro, kan die het ook gewoon opsturen hoor. veel duurdere dingen natuurlijk niet. maar ook wel is voor 15 euro hier opgelicht,
Anoniem: 890159 @trisje7 juni 2017 22:49
Ik koop eigenlijk nooit iets in die prijsklasse op MP. Laatst een keer met de dochter van een vriendin de halve stad afgereden, die zocht baby kleding en meubels op MP, maar dat wilde ze eerst zien.
Ik heb ooit m'n oude laptop verkocht op marktplaats, voor circa 250€. Een dag eerder was ik al bijna met een bod van 100€ akkoord gegaan. 'T apparaat was immers flink afgeragd.

Heb toen wel voor de zekerheid zo'n "geldtestpen" bij de boekhandel gekocht. (Blijkbaar hebben ze die niet eens bij het politiebureau, die vrouw keek me verward aan joh)
Ik ben sowieso MP moe, je moet tegenwoordig eerst scrollen om echte advertenties tegen te komen. Het zit gevuld met winkel advertenties helaas. Gewoon lekker via Tweakers (ver)kopen , aan de beoordeling kun je zien of iemand te vertrouwen is. Helaas zitten er ook wat (overigen wel grappige) handelaren tussen.
Je kunt de topadvertenties blokken met deze Chrome-extensie
Geprobeerd, maar ik zie meerdere relevante informatie verdwijnen. Zal je dus een hoop advertenties mislopen.
Ik heb meerdere keren het e.e.a. via Tweakers gekocht en ik heb 't altijd zelf opgehaald. Voor een laptop van een paar honderd euro, stap ik graag in de auto om 'm eerst te gaan bekijken, betasten, en opstarten, vóórdat ik mijn geld "afgeef".
Kopen op MP, "in China" of elders, doe ik voor slechts zeer kleine bedragen, want dan loop ik slechts een klein risico. Aangifte doen is vaak zo'n gedoe, 't kost tijd en energie en soms zelfs behoorlijk wat doorzettingsvermogen en is vaak nergens anders goed voor, dan 'voor de statistieken'.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zette laatst een ding er op en die stond denk ik binnen 20 seconden al 20 advertenties naar beneden, daarboven allemaal handelaren etc. Ook na een 'omhoog klikken' voor €1,61 sta je echt maar een paar seconden bovenaan en een uur later moet je al weer flink scrollen. En dan zat ik nog in een categorie waar écht niet veel mensen zitten, maar goed, dat was voor mij denk ik één van de laatste MP ervaringen... Geef het nog liever aan de lokale Rotary club, kinderdagverblijf, of anderen die het beter kunnen gebruiken dan al die moeite voor die paar tientjes plus het vreemde volk allemaal om je keet....
en ook mensen met een enorme technoknobbel, die niet veel weten wat hun oude hardware nog waard is.

waarme je dan een leuke deal kan sluiten in je eigen voordeel.

heb zo enkele maanden terug zeer goedkoop wat goede hardware weten te overkopen. (socket 775 met ddr3 2x2gb en een E7600)
hij vroeg zelf 50 totaal met koeler/overig spul.

had een low profile kast dus had niets aan die koeler, dus wat afdingen en zo voor
(hij wist namelijk niet wat voor cpu erin zat, en zo dus per onderdeel een bod gedaan en dit tot een totaal bod verrekend, dus voor minder dan 40 euro met verzendkosten mooie hardware). een prima deal al zeg ik hetzelf.

momentueel gaan zulke bordjes voor 50 euro exclusief cpu en ram geheugen.
----------------
maar ja tegewoordig vind je bijna niets meer wat echt leuk is of het is gebruikt en overpriced,
(vond zo ook iemand die gebruik ram geheugen voor meer dan 10 euro boven de winkelprijs verkocht)
Als je een voorbeeld wilt van hoe erg je hier mee weg kan komen (oplichting en/of verduistering) of voor hoelang: draadje

Ik ben hier nog steeds mee bezig, omdat ik gerechtigheid wil en simpelweg het geld terug. Kan je stellen, na 5 jaar? Ja, na 5 jaar nog steeds. Zodra de persoon in kwestie geld weer inkomsten krijgt, gaat een deel daarvan richting ons.
Topic gelezen. Wordt het niet tijd voor weer een update? Er is vast meer te melden na 2 jaar.
Zwaardere straffen en tot de laatste euro terug betalen. Dan blijven alleen de gestoorden over die niet kunnen veranderen. En die opsluiten en laten werken voor hun onderkomen. Dat zal ze leren :9
Allereerst, is het uitermate positief dat er toch aanhoudingen zijn gedaan.
Ten tweede, het onderzoeken of je inderdaad met een betrouwbare koper of verkoper te maken hebt kan middels wat internetspeurwerk tot een bepaalde indruk leiden om juist wel of niet over te gaan tot koop/verkoop.

Voorstel
Sinds we op Tweakers zitten, kunnen we ook kijken naar mitigerende maatregelen vanuit Marktplaats. Wat kan Marktplaats doen om hun platform betrouwbaarder te maken voor de gebruikers?

Mijn voorzet, met veel eigen bedenkingen uiteraard
Een proces waarbij de koper geld overmaakt naar een account op Marktplaats, waarbij Marktplaats het geld in tijdelijk beheer heeft, totdat de koper signaal afgeeft dat het product daadwerkelijk is geleverd. Uiteraard loop je dan als verkoper een risico en zal er inderdaad een proces rondom conflictafhandeling in het leven moeten worden geroepen, maar dit is een rol die o.a. Marktplaats op zich kan nemen. Marktplaats zal dan tevens extra regelwerk, kosten en risico's op haar nek nemen voor het tijdelijk in beheer hebben van de gelden.

Dit is o.a. hierom eigenlijk helemaal niet interessant, gezien het ondersteunen van deze processen vereist dat er ergens onderzoek wordt gedaan door een medewerker, die uiteindelijk gewoon betaalt dient te worden. Om het interessant te maken zal het van toegevoegde waarde moeten zijn (extra inkomsten advertenties, per overdracht etc.) voor zowel klant als Marktplaats.

Ik ben erg goed in het afschieten van mijn eigen ideeën, maar je begrijpt het punt..

De huidige insteek van Marktplaats, het zo goed mogelijk blijven informeren is dan ook een betaalbare manier om de kans op dergelijke wanpraktijken te minimaliseren.
Ben ook een keer opgelicht via marktplaats, €400 euro lichter. Was dan ook de laatste keer dat ik het geld niet controleer op echtheid :( Hoop dat deze gasten lekker moeten zitten, maar het zal vast niet lang zijn in ons landje.
Oppakken heeft vaak geen zin. Dit is na enkele dagen weer uit hun systeem. Vaak de te jonge of kans arme mensen die het zwaar hebben. (niet zoeken te werken of door een gebrek aan onderwijs geld nodig hebben voor hun dagelijkse portie eten drank of niet te vergeten sigaretten.)

Ze moeten gewoon flink waarschuwen vanuit de banken dat deze pas niet voor dit soort doeleinde gebruikt mogen worden. Dat moet gewoon flink gestraft worden. beslag op de rekening per direct en bkr achtige notitie erachteraan.

Ook handig is om meer openheid te geven bij overschrijvingen. Dat bijv de juiste naam en woonplaats er bij komt te staan. Dan heb je iig een lead om je geld op te gaan halen ;)
De bank bellen, zeggen dat je je maandelijks onneembare saldo wil aanpassen en dan de gegevens noemen die de verkoper je heeft gegeven.

Als de persoon van de bank dan zegt dat je niet de juiste persoon bent (voordat je bij de moeilijke vragen komt), dan weet je dat de gegevens niet kloppen :p
Anoniem: 582487 7 juni 2017 20:58
hier is het gewoon een kwestie van 'je hersenen gebruiken' ik had eergister ook een verkoper gevonden van een huawei P9 nieuw in doos nog nooit gebruikt..

'omdat hij hem bij een abbo had gehad maar zn Iphone nog goed genoeg was'

toen ging er al een lampje branden: waarom koop je dan een telefoon bij je abbo en geen sim only

150 euro goedkoper dan de normale aanschaf (275 euro)
toen ging er nog een lampje branden... dat is wel ERG goedkoop voor deze telefoon die normaal 370-400 kost)

*stuur mailtje* (2 dagen later nog niks... gehoord)
(check marktplaats) 'deze verkoper is geregisteerd en ingelogd in het buitenland..'
(advert is 3 dagen oud en het gehele account 2 maanden)

hmmmmm nice try dude... maar nee... (rapporteren) zo... optaaien jij

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.