Politie verricht aanhoudingen onder verdachten van witwassen via Marktplaats

Het OM heeft bekendgemaakt dat er ongeveer tien personen zijn aangehouden op verdenking van witwassen. Zij zouden hun rekeningnummer ter beschikking hebben gesteld aan criminelen. De rekeningen werden gebruikt voor betalingen van spullen op Marktplaats, die nooit geleverd werden.

De verdachten zijn op meerdere plaatsen in Nederland aangehouden en hebben via videoverbindingen strafbeschikkingen van het Openbaar Ministerie gekregen. Hen wordt witwassen verweten. Na een aangifte in Rotterdam uit 2015, waarbij een slachtoffer op Marktplaats betaalde voor een Xbox maar de console nooit geleverd kreeg, kwam de zaak aan het rollen.

Volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting zaten in totaal zo'n twintig verdachten achter delicten waar enkele honderden aangiften van binnenkwamen. Van de twintig personen is vastgesteld dat zij hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld voor de witwaspraktijken. Ongeveer tien van hen zijn aangehouden. Het is niet duidelijk of er ook beslag is gelegd op goederen van de verdachten, zodat de slachtoffers eventueel deels schadeloos kunnen worden gesteld.

Wat vaak gebeurt bij internetoplichting is dat mensen zich, al dan niet tegen betaling, laten overhalen om hun bankrekening ter beschikking te stellen. Zij zijn zich er soms niet van bewust dat het rekeningnummer wordt gebruikt voor het witwassen van het verkregen geld, dat bijvoorbeeld via oplichtingspraktijken op Marktplaats wordt verkregen. Deze mensen worden ook wel 'geldezels' genoemd, omdat zij bijdragen aan het witwassen van geld, doordat het via hun rekening bij de criminelen terechtkomt.

De politie en het OM hebben dit jaar al vaker meerdere aanhoudingen verricht onder verdachten van oplichting en witwassen via internetmarktplaatsen. Zo vonden in maart 28 arrestaties plaats onder verdachten van internetoplichting en witwassen. Een verdachte zou ongeveer vijftig slachtoffers hebben gemaakt om een verslaving te financieren. In juni werden zes mensen opgepakt op verdenking van internetoplichting via Marktplaats.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-07-2017 • 11:32

236

Reacties (236)

236
231
93
16
1
86
Wijzig sortering
Anoniem: 358514 14 juli 2017 11:56
Kopen op afstand via Marktplaats is natuurlijk per definitief onveilig omdat Marktplaats aan kopers geen mogelijkheid biedt om de reputatie van verkopers te checken. Een koper kan niet zien of de verkoper ter goeder trouw is of mogelijk al tientallen slachtoffers heeft opgelicht. Zolang Marktplaats dat niet fixt zullen politie en justitie voortdurend de shit mogen opruimen. Het is natuurlijk dweilen met de kraan open. Dat mij het meest verbaast en irriteert is dat Marktplaats gewoon mag doorgaan met het aanbieden van een falend platform en dat de kosten van fraude worden afgewenteld op de maatschappij; slachtoffers en de belastingbetaler (kosten voor het opruimwerk van politie en justitie). Ik begrijp werkelijk niet dat Marktplaats op deze manier mag doorgaan. Het betekent ook dat politie en justitie hun tijd moeten besteden aan dit soort kleine vissen en oplichtertjes in plaats dat ze hun budget en capaciteit kunnen gebruiken voor de opsporing van echte cybercrime.
Makkelijk op te lossen. Ga het product zelf ophalen.
Hoe lost dit het probleem op? Het probleem is dat er geen mogelijkheid bestaat om de verkoper te verifiëren. Geen reputatiesysteem, oplichters kunnen gewoon weer een nieuw account aanmaken. Er is totaal geen controle op fraudepraktijken op marktplaats. Ik kan mij voorstellen dat iemand die een product wil kopen voor een lagere prijs, woont in Emmen en mag helemaal naar Eindhoven rijden. Stel dat je dan voor niks naar Eindhoven bent gereden. Daarnaast zijn er ook oplichters die niet bang zijn om een beetje geweld te gebruiken.
Na mijn laatste ervaring gebruik ik geen Marktplaats meer.
Vaker pogingen op tijd gemerkt maar deze persoon deed het anders dan de meeste oplichters.

Ik verkocht mijn videokaart op Marktplaats. Een R9 270X
Koper maakte het geld netjes over, ik verzond de kaart.
Paar dagen later, mail dat mijn kaart niet goed functioneert. Artifacts
Zeer ongelukkig, verkocht de kaart immers in werkende staat.
Ik ben niet de beroerdste en probeer altijd eerlijk te zijn in mijn handelen.
Zodoende afgesproken dat hij de kaart terug zou sturen, en bij ontvangt van mijn videokaart. zou ik het bedrag weer terug zou storten naar zijn rekening.
Zo gezegd zo gedaan. Inderdaad de kaart bleek artifacts te tonen bij 3D toepassingen.
Een week later, zat ik wat oude meuk te verwijderen en kwam nog wat GPU-Z screenshots tegen
Hey... Dat is raar de bios versie is totaal anders en de kaart heeft ineens Hynix ipv Elpida geheugenchips.

Toen viel het kwartje pas. Mijn eigen kaart die ik heb verkocht werkt perfect, hij heeft zijn oude defecte kaart toegestuurd!.... Dus, ik zit met een defecte kaart van hem en kan fluiten naar mijn geld. Hij heeft gratis weer een werkende kaart

Edit: Blijkt, dat dit persoon deze truc vaker flikt. Koopt waarschijnlijk, defecte (dure) apparaten.
Koop niet veel later via Marktplaats een werkend identiek exemplaar. En de scam continues

[Reactie gewijzigd door osmosis op 25 juli 2024 22:16]

Om deze reden probeer ik via Marktplaats ook geen normale girale bedragen meer te ontvangen via een bank en dit te sturen op een PayPal overboeking. Daarna film ik van elke (ver)koop dat het product werkte toen ik deze stuur(de) en dat ik het product netjes in de verpakking doe conform de afgesproken berichten. Gaat er iets niet goed dan ben ik, althans voor mijn idee, wat meer beschermd dan via bankoverboeking. Immers kan ik aantonen bij PayPal het product 'goed' was. Ook markeer ik het product op tamelijk onzichtbare plek, film dit ook en film het product mocht deze terug komen. Nu kan dit ook een wassen neus zijn, aangezien de verkoper altijd de dupe is, ook bij PayPal. Maar voor mij 'gevoel' een beter systeem en hoop altijd nog eens dat PayPal de integratie met Marktplaats eens verder door gaat voeren, net zoals bij eBay. Come on, het is één en hetzelfde bedrijf. Hoe moeilijk kan het zijn :/.

[Reactie gewijzigd door xehexehex op 25 juli 2024 22:16]

Daarom zet ik altijd mijn naam ergens op het product...
Dus voordat je een videokaart verkoopt, zet je eerst je naam met viltstift op de printplaat?
Tjah, ik zou daar als koper niet bepaald blij mee zijn als ik een kaart ontvang met geklieder erop

[Reactie gewijzigd door osmosis op 25 juli 2024 22:16]

En bovendien kun je dan gewoon diezelfde naam op de kapotte kaart zetten voordat je die opstuurt...
Nee, want ik zet het er niet met koeieletters op. Ik heb nog nooit iemand erover gehoord, nog niemand die het gezien heeft. Maar als ik het terugkrijg weet ik meteen of het mijn hardware is of niet. 1 keer dus een situatie gehad waarbij dat niet zo was. Ben toen met foto's van de hardware en alle gegevens van de koper naar de politie gegaan om aangifte te doen. 2 weken later had ik mijn hardware terug.
Dat is wel goed! Als alternatief zou je nog een paar zeer kleine krasjes kunnen zetten op onopvallende plaatsen.
Kreeg je je hardware terug omdat de politie actie ondernam of heb je dat zelf geregeld?
Politie is langs gegaan bij de beste meneer en heeft toen de spullen terug gevorderd. Wat er verder met meneer is gebeurd weet ik niet, maar mijn spullen had ik terug.
Ja, mijn initialen, vaak heel klein en uit het zicht. Maar genoeg om de hardware als de mijne te herkennen.
Daarom zet ik altijd mijn naam ergens op het product...
Heel verstandig. Het kan tenslotte heel klein. Of het helpt is vers twee.
Anoniem: 639074 @stresstak15 juli 2017 06:55
Ik vind het eigenlijk wel een bruikbare tip.

Maar ipv een duidelijk leesbare naam, kun je ook op ieder willekeurig product een of andere onopvallende marker/code (of meervoud) achterlaten die je alleen zelf zult herkennen.
Handig als je die meteen op de foto zet, tenzij je meteen voor een uv-pen kiest.

Dat zal deze meest irritante fraude in het eerste stadium waarschijnlijk niet verhinderen, maar het zorgt er wel voor dat je na inspectie van je geretourneerde product niet zo gek bent het aankoopbedrag terug te storten.
De geretourneerde defecte kaart houd je daarna uiteraard voor de aangifte op het bureau. ;)
Dit trucje is al superoud kan ik je verklappen en wordt vaak toegepast bij gewone winkels. Die letten tegenwoordig heel goed op de serienummers van de kaarten dus werkt het trucje niet meer voor de oplichter.. Bij particulieren werkt het (soms) wel blijkbaar dus dat zijn de nieuwe dankbare slachtoffers.
Ik vind het eigenlijk wel een bruikbare tip.
Maar ipv een duidelijk leesbare naam, kun je ook op ieder willekeurig product een of andere onopvallende marker/code (of meervoud) achterlaten die je alleen zelf zult herkennen.
Inderdaad, geen naam maar een herkenbaar teken. Allerhande spullen heb ik zodoende gemerkt, Al was het maar voor de verzekering. Hoe herken ik en bewijs ik dat het mijn gestolen object is.?
Als je niet in staat bent om een product in werkende staat te bekijken, is iedere claim achteraf een loze.

Ik stuur een product graag naar iemand op, maar gekocht is gekocht.

Dus Marktplaats is prima, maar je moet de handleiding kennen. :)
Daarnaast zijn er ook oplichters die niet bang zijn om een beetje geweld te gebruiken.
Ja en die gaan voor een paar honderd euro via marktplaats riskeren dat ze voor mishandeling/bedreiging gepakt gaan worden of zelf een pak slaag krijgen?

Mensen die (dit soort) dingen anoniem zijn, zijn meestal mietjes.

Je moet eens weten hoe vaak ik een grote mond van een webshop eigenaar heb gehad, met leugens en intimidatie en zodra we voor zijn deur staan de politie gaat bellen omdat hij denkt dat die ons wel weg zal sturen....
Je moet eens weten hoe vaak ik een grote mond van een webshop eigenaar heb gehad, met leugens en intimidatie en zodra we voor zijn deur staan de politie gaat bellen omdat hij denkt dat die ons wel weg zal sturen....
Nu bestel ik toch al rond de 20 jaar online en omdat er hier geen winkels in de buurt zijn doen we dat soms enkele malen per dag. De Amazon koerier fingeert mijn handtekening tegenwoordig al als ik er niet ben (met dank Stefan).

En ik heb nog NOOIT een grote mond van webshop eigenaar gehad. Nog nooit dreigementen, nog nooit intimidaties en nog nooit is de polite gebeld. Je hebt een opwindend leven! Maar Als jou dat met regelmaat overkomt kan dat natuurlijk ook iets te maken hebben met je eigen houding.
Heb je Amazon USA weleens gebeld? Je komt in de Filipijnen terecht :)

Het ligt eraan wat en bij je besteld.
Organisaties als Amazon/Bol/Zalando etc.. hebben hun zaakjes en verkoop voorwaarden voor elkaar. Die hebben ook heel goed door dat klant centraal moet staan en dat elke obstructie hun geld kost.

Mijn problemen sinds 1990 zijn voornamelijk computer hardware gerelateerd en met name zakelijke bestellingen een paar gevallen prive waaronder een paar keer met een veilingsite.

Ik weet niet of er ergens een lijst is met verkopers/importeurs/distribiteurs die vandaag de dag niet meer bestaan. Maar zelfs een hele grote als Bascomputers (retail kanaal mycom) is omgevallen.

Mijn houding is niets mis mee, ben alleen handig in achterhalen van mobiel nummer en/of huisadres van eigenaar.

Als je weleens met curator te maken hebt in kale kip situatie zal je wel begrijpen dat je snel moet handelen als je vermoed dat ze je aan lijntje houden.
Wow als je mensen op prive-nummers gaat proberen te bellen om een zakelijk geschil uit te vechten dan is het geen wonder dat je een grote bek krijgt. Deed je dat bij mij dan kon je een ferm pak op je lazer krijgen, en zou ik er alles aan doen om de curator zover te krijgen dat jij als laatste aan de beurt was. WTF man!
Misschien ligt het er ook aan, als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten enzo. Koop gewoon bij partijen die op dat moment betrouwbaar zijn, faillissementen e.d. zie je (als zakelijke klant) al mijlen ver aankomen (als je je werk doet). Ga dan ook niet de verongelijkte sjoov uithangen als het een keer op je bordje terugkomt.
Als je wat beter had gelezen had je kunnen weten dat het o.a. ook partijen betreft die goed aangeschreven waren in reviews zoals in Pricewatch alleen die daar stonden zijn er al 3 a 4 kapot.

Echter mijn mening verschil zijn maanden voordat ze failliet zijn.

En inderdaad als bedrijven gaan liegen, traineren, je nummer blokkeren en niet meer reageren. Is dat vaak indicatief dat ze jaar later niet meer bestaan.

Schreeuwen is een teken van zwakte dat doen ze als zichzelf klemgeluld hebben en niet anders dan overduidelijk kunnen liegen om van je af te zijn.

Dat mensen het opnemen voor onethische mensen die nodig hebben om hun stem te verheffen begrijp ik niet.

Als ze politie bellen krijgen ze advies om gewoon terug te betalen aangezien ze ons niet zonder aanleiding kunnen wegsturen. We schreeuwen niet, we zorgen niet voor overlast en staan op openbaar terrein.

Ps: zag jii faillisement van een Imtech aankomen?
Ik verwachtte die wel namelijk.

Bekijk dit lijstje eens en vraag je af welke je ruim van te voren aanzag om zodoende je risico's te kunnen inperken.

http://www.consultancy.nl...n-retailketens-en-winkels

Concreet mbt Tweakers als je bij pricewatch je vermoedens op basis van je ervaring geeft mbt bestuurlijke status halen review weg en krijg je boos emailtje van moderator. In alle gevallen dat dit mij os overkomen is bedrijf uiteindelijk vroeger of later failliet gegaan.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 25 juli 2024 22:16]

Nee hoor, het is gebeurt. Je hebt iets gekocht en hebt afgesproken bij iemand, maar je kan niet aanbellen, dus graag even 06xxxx bellen als je er bent. Vervolgens krijg je een getrokken mes en mag je het afgesproken bedrag doneren. Of ze komen met een groepje jongens en intimideren je net zolang totdat je doneert.

Stond enige tijd geleden een artikel over in de krant, ik spreek niet uit eigen ervaring. Maar ik spreek in ieder geval nooit met mensen af op rare locaties. Ofwel ik verkoop en ik verstuur pas zodra ik het geld binnen heb, ofwel ik ga het gekochte spul ophalen en maak ter plaatse via de bankieren app het geld over.

Maar ik ben het absoluut eens met bovenstaand verhaal, marktplaats had makkelijk iets kunnen doen aan al deze problemen. Echt ongelofelijk/onbegrijpelijk dat dit niet is gebeurd.

[Reactie gewijzigd door FreqAmsterdam op 25 juli 2024 22:16]

Met de bankieren app ter plaatsen overmaken geeft 0 garantie voor de verkoper.
Er zijn al gevallen bekend waarmee ze een eigen nepversie van een bank app gebruiken.

Maar ook als het geld op je rekening staat is er nog geen garantie.
Onlangs stond er op het motor forum een truckje waarbij ze het geld van een andere bank overschrijven net voor het weekend. Geld blijkt afkomstig van een frauduleuze handeling en dit wordt dan na het weekend door de bank teruggedraaid. Weg centen.

Contant laten betalen heeft het risico op vals geld.


Volgens mij is de enige echt veilige manier om samen naar de bank te rijden. Koper te laten pinnen en dat vervolgens zelf later weer te storten op je eigen rekening.
Of dit de moeite is hangt natuurlijk voornamelijk af van het bedrag. Bij een motor van een paar duizend euro mag je best voorzichtig zijn ;)
Via Bunq kun je gewoon de koper een iDeal betaling laten doen. Probleem opgelost.
Geen enkele koper met gezond verstand doet echter Ideal betalingen wanneer het over een enigzins serieus bedrag gaat, totaal geen kopersbescherming dus alle risico's liggen bij de koper.

Een verstandige consument betaald contant bij afhalen of via PayPal / CC bij online betalingen (wanneer je met een winkel te maken hebt).

Of contant bij afhalen of via PayPal bij een transactie tussen particulieren, zodat je als koper in ieder geval enige bescherming hebt (bij afhalen kan je zelf controleren en bij PayPal zal je in de regel een geschil altijd winnen als er wat mis gaat).
Zo'n safescan stift heb je binnen 1 minuut overal gekocht. En als het bedrag hoog is en de koper verschijnt ten tonele naar het postkantoor gaan o.i.d. Dan is er altijd het risico dat het postkantoor geen postkantoor is natuurlijk en dat je in je nek geknuppeld wordt maar als je daar problemen mee hebt niet op marktplaats gaan handelen. Twee keer geteisem aan de deur gehad en sindsdien heeft vriendinlief een verbod om in elektronica te handelen via marktplaats. Zelfs met dingen van 5 euro flippen mensen al helemaal uit als je het op dinsdag ipv maandag verstuurd omdat het postkantoor onverwacht dicht was.
Incidenten en excessen heb je altijd.

Maar je komt voor spelcomputer dan wil je die toch werkend zien?

Of zou de instructie klim door het raam, test het en laat het geld onder mat buiten liggen acceptabel zijn?
Nee hoor, het is gebeurt. Je hebt iets gekocht en hebt afgesproken bij iemand, maar je kan niet aanbellen, dus graag even 06xxxx bellen als je er bent. Vervolgens krijg je een getrokken mes en mag je het afgesproken bedrag doneren. Of ze komen met een groepje jongens en intimideren je net zolang totdat je doneert.
Sorry, maar dit soort verhalen vind ik wel een teken van onze gemoedstoestand.

We praten ons wel wat aan onder de hand.
In Nederland krijg je als aanvaller een straf. Ik vraag me af of man die keel dichtknijpt niet opgepakt is.

Filmen dat je excessief geweld toepast wat niet meer als noodweer te verklaren is, is niet zo slim.
Als iemand mij met een tazer aanvalt en ik krijg de kans om hem te overmeesteren, had ik echt precies hetzelfde gedaan. Tuurlijk laat je niet los! Als de politie er is pas.
Staandehouding en overmeesteren mag. Mishandelen niet.

Gepast geweld... dus houtgreep zonder pijn te doen mag. Vast binden met tierips niet en zeker geen keel dichtknijpen.
Staandehouding en overmeesteren mag. Mishandelen niet.
Moet je wel sterk genoeg voor zijn. Maar goed, drift geeft kracht en men loopt het risico overboord te gaan en wat verdiepingen lager te landen. Je denkt niet aan de wet als je aangevallen wordt.
Een beetje ''niet doen'' roepen helpt niet.
Doelend op het filmpje zie je duidelijk dat hij de man al reeds onder controle heeft.
Doelend op het filmpje
Even gekeken; mooi paars is niet lelijk. Het wat en hoe is me niet geheel duidelijk, maar een aanvaller neemt risico. Eigen schuld, Marga Bult.
Ja leuk verteld hoor; maar dat is juist wat dit soort oplichters dus helemaal niet tegenhoud.
En ja - het geweld zal escaleren. 'wapenwedloop'. Maar als ik nu naar de politie ga om te zeggen dat ik opgelicht ben dan doen de politie _he_le_maal_ niets. Dat helpt echt niet mee in het vertrouwen in 'het systeem'. Dus als er per ongeluk een inbreker van de trap valt en zijn nek breekt dan denk ik. Mooi. Eentje minder.
Vertrouwen in systeem helpt tegen niets.

Het is juist het systeem dat moet zorgen voor vertrouwen.

Zolang politie "veiligheidsgevoel" als performance indicator gebruikt ipv aantal aangifte/aantal vervolgingen zal iedereen hen daarop moeten wijzen.

Onze overheid was al de grootste aftapper in de wereld, zelf in absolute aantallen overtreffende we een USA terwijl ze 19x meer inwoners hebben.

https://www.google.nl/amp...appen-1601239-a890367/amp
Boeit mij werkelijk waar helemaal niks. Voor justitie misschien wel, maar bij mij ben je al je rechten kwijt, als je met een tazer aanvalt! :)
Laat jij je maar lekker overvallen, mij niet gezien. Dan ga ik zelf ook maar op de blaren zitten, maar ik zorg dat hij het niet vergeet in ieder geval.
Nee, daar ga je niet om lachen nee. Weet niet wat voor humor jij hebt?

Ik ga er niet op gokken of hij hem wel of niet gebruikt, jij wel wil je zeggen?
Ik denk dat hij je gewoon tazert je huis en er vandoor gaat. vragen... Hahaha
Toch heb je echt heethoofden die voor € 25 je onder bedreiging van een mes overvallen. Dom? Ja, want er staat een fikse straf op een gewapende overval. Of die iemand zijn hersens inslaan voor een akkefietje. Of gewoon 'voor de lol' iets vernielen voor duizenden euro's, terwijl ze er niets wijzer van worden. Maar er zijn nou eenmaal een aantal heel domme of zelfs gestoorde mensen. Een kleine groep daarvan geeft heel veel problemen.
Inderdaad. Zo heb ik ooit een nieuwe uitlaat verkocht toen ik in Emmen woonde aan iemand in Limburg.
Ik was toen nog ten goeder trouw en verstuurde mijn pakketje terwijl hij had gezegd had het geld even over te maken. Maar de helft van het geld gezien, meneertje had nooit genoeg geld of moest lenen etc.

Wat marktplaats inderdaad moet doen is een optie om Facebook (hoe zo'n hekel ik ook heb aan het platform) te koppelen of user reviews van FB geregistreerde gebruikers toe te staan.

Hoe vaak ik intussen al niet met een "BM", "Beertje" of "T van V" zonder verdere gegevens te maken heb gehad. En ook nooit een afzender onder de mail zetten.

Marktplaats is tegenwoordig toch van eBay? Die zullen alle centen er wel uit knijpen willen en verder niks in willen investeren. Wanneer komt er eens een nieuw Nederlands initiatief die het beter gaat aanpakken.
Een optie om je Markplaats-account te kunnen koppelen aan een Facebook-account gaat niet echt helpen aangezien ook daar geen enkele verificatie op zit. Oftewel je krijgt precies dezelfde situatie waarin mensen als geldezel ingezet worden. Sterker nog, het is veel eenvoudiger een fake-facebook account op te tuigen dan een bankrekening te openen.

Nee, het authenticatie-probleem wat sinds de begindagen van internet speelt, is nog steeds niet opgelost.

Toch is hier wel wat aan te doen. Werk met een tussenrekening of verzekering, beetje zoals PayPal doet. De verkoper stuurt pas op na betaling, PayPal houd de betaling vast tot de koper het sein veilig geeft.
Ook dat geeft geen garantie.
Koper zegt niet ontvangen te hebben (er zat een steen in de doos, etc)
Koper zegt dat het namaak is (http://www.businessinside...ernational=true&r=US&IR=T)
Koper die de zaak probeert te flessen -> Dat is weer een ander probleem hè? Stiekem van onderwerp veranderen, jij boefje ;)

Tja en dat die koper uit het gelinkte artikel gewoon geen verstand van zaken heeft en dat op de spits drijft.. daar kan niemand anders wat aan doen.

Maar inderdaad, 100% waterdicht wordt handelen nooit hoor, als je dat wil zeggen.
Anoniem: 890159 @BenVenNL14 juli 2017 16:19
Wanneer komt er eens een nieuw Nederlands initiatief die het beter gaat aanpakken.
Speurders.nl?
In veel gevallen met luxe producten die makkelijk te verhandelen zijn ( denk aan rolex,breitling, hublot horloges, of dure tassen, sieraden Gucci enz. ) is er een zeer substantieel risico aanwezig dat je ''in de val'' loopt bij bepaalde figuren. Zelf wordt ik ook regelmatig gebeld door lui op MP met een bepaald accent, elke prijs is akkoord.. of ik nog meer aan te bieden heb en of ik dan even langs wil komen...

Laatst nog gebeld door een rechercheur uit Rotterdam betreft een ( racist slur ) kerel die kennelijk heeft getracht mij op te lichten maar niet ver is gekomen.. of ik nog details of briefwisseling had.

On topic, dat verifiëren levert je niets op.. al maanden worden ebay en amazon overspoeld door nep adverts en fraudelente praktijken door of gestolen accounts of accounts die gekocht zijn.

Het zegt helemaal niets.. mensen moeten eens uit die socialistische/protectionistische ''het komt wel goed schatje'' bubbel komen en hun gezond verstand gaan gebruiken.
Cash en ophalen... en anders niet ! e-commerce.. gebruik paypal of een CC.. en anders niet.
Alleen als je zelden iets koopt en het kost een hoop geld dan is ophalen een optie..
En dan loop je nog het risico om geript te worden.
Om heel eerlijk te zijn, mijn ervaringen met Marktplaats zijn over het algemeen positief. Heb er al meerdere "dure" dingen gekocht ( Mac Pro ).

Vaak helpt het om even te bellen, dat geeft al wel goed aan met wat voor persoon je te maken hebt, en natuurlijk gewoon ophalen als het een prijzig ding is.
Ik heb zelf ook nog nooit slechte ervaringen gehad. Als ik iets verkocht wat zou worden opgestuurd, was het eerst overmaken waarna ik het pas opstuurde waarbij ik de koper op de hoogte hield van ontvangst geld en opsturen. En ik vroeg ook altijd of de koper even liet weten als het was aangekomen. En bij duurdere zaken zoals een tv of oude computer was het alleen ophalen bij mij. En als ik iets wilde kopen, is het kwestie van gezond verstand. En produkten zonder foto sloeg ik over. Je zag soms duidelijk een afbeelding van een website of zaken waarvan de prijs te laag was.
Nou dat, wat een beetje gezond verstand wel niet kan verhelpen.
Je kijkt er heel negatief tegenaan. Het gebeurd maar echt zelden dat iemand geript wordt als ie iets duursophaald. Wat dacht je van al die mensen die auto's enz.. op Marktplaats kopen? Het gebeurd maar weinig dat mensen bedrogen worden als ze iets duurs kopen. Het zijn hele rare lui die het in hun hoofd halen om iemand voor een groot bedrag op te lichten, veel van dat soort mensen lopen er niet rond. Ik heb een aantal dure spullen gekocht op Marktplaats voor zo'n 3000 euro afgelopen jaren. Ik heb alles mooi thuis staan, nieuwwaarde zo'n 10,000 euro of zo, hoop geld bespaard.
Anoniem: 890159 @8mile1314 juli 2017 16:25
Auto's zijn natuurlijk een slecht voorbeeld omdat die op naam staan en je hem zult moeten overschrijven. De vorige eigenaar is door de politie meteen op te zoeken.
Ik heb het over rippen, met een zak geld op mijn rug een auto gaan halen of een ander +500 euro product wat ik op Marktplaats gekocht heb en vervolgens geript worden..Ik denk dat dit maar heel weinig gebeurd en dat statistisch de kans dat je geript wordt nihil is..
Anoniem: 639074 @djs90916 juli 2017 04:48
Een product bij een verkoper aan zijn eigen huis afhalen lijkt mij juist bovenmodale garanties te geven.

Zo zal het na een eventuele rip voor de opsporingsinstanties niet zo moeilijk meer zijn het boefje op zijn eigen territorium in te rekenen.
Dan kom je als wannabe boef niet ver in deze tak van sport, niet zo waarschijnlijk dus.
Het is mij niet duidelijk of de man uit Someren uit het dumpert filmpje 'ergens' had afgesproken of dat het bij de taserende overvaller thuis was.

In geval van twijfel kun je bij een MP verkoop in een drukbezochte horecagelegenheid afspreken, veel getuigen en een potentieel luidruchtige overval gaan slecht samen.
Maar als er in dat stadium al zoveel twijfel is dan zou ik er niet eens aan beginnen. ;)

Zet een wat uitgebreider communicatie op waarbij je trapsgewijs wederzijds de NAW gegevens uitwisselt en je komt er snel genoeg achter wat voor soort vlees je in de kuip hebt.
Bij opvallend ontwijkend gedrag houdt voor mij iedere verdere transactiepoging meteen op.
Mensen willen niet ophalen omdat ze zitten met benzine kosten en afstand natuurlijk. Het is niet meer rendabel als ze 50euro moeten tanken om op te halen, kunnen ze beter in de winkel kopen als ze voor 50euro moeten tanken. DAT is de hele probleem op marktplaats en meer niet.
Hoezo "geen mogelijkheid om de verkoper te verifiëren", je kan zien hoe lang iemand al een marktplaatsaccount heeft.
En waarom steigeren hier mensen op de afwezigheid van een systeem bij marktplaats?

Lekker alle verantwoordelijkheid voor het veilig doen van aankopen afwentelen op anderen.

Een paar honderd euro overmaken zonder dat je weet hoe betrouwbaar het aanbod is, dat HOEF JE NIET TE DOEN.
Je hebt daar een keuze in.
Anoniem: 939609 @SvenHe14 juli 2017 13:38
De hoeveelheid jaren dat "iemand" een account heeft zegt niets.
Die accounts worden levendig verhandeld en voor grof geld ook.
De hoeveelheid jaren van een account is na of de prijs niet te goed is om waar te zijn het volgende waar ik naar kijk en maakt twee zeer goede indicatoren. Accounts die één of een paar dagen oud zijn is meteen alarmbellen en in mijn ervaring meestal een oplichter aan het werk.

Hee maare.. levendig verhandeld zeg je. Dat is op zich wel voor te stellen zoals ook het phenomeen geldezel. Heb je daar meer natrekbare informatie over?

[Reactie gewijzigd door croiky op 25 juli 2024 22:16]

Anoniem: 939609 @croiky14 juli 2017 15:38
Bij veel gebruikte artikelen handels plaatsen is helaas ook veel rottigheid gaande. Het zegt echter ook niets wanneer een account slechts 1 dag bestaat. Er zijn nl nogal wat mensen die gewoon een account aanmaken wanneer ze oprecht iets willen verkopen. Vervolgens dat account na verkoop vergeten en weer een nieuw account aanmaken wanneer ze weer iets willen verkopen. Vooral senioren doen dat op die manier. Info over het verhandelen van accounts ga ik hier wijselijk niet delen. Ervoor waarschuwen vind ik wel belangrijk.
Points taken en je info is waardevol maar ik struikel over het woord 'niets'. Niets = nul en met dat soort termen is het een beetje oppassen. Een jarenoud account ten opzichte van een nieuw geregistreerd account kan men rustig als één belangrijke betrouwbaarheids-indicator nemen. Ik zeg met nadruk één.

Ben overigens ook voor een beoordelingssysteem ala Tweakers op Marktplaats. Zegt natuurlijk ook weer niet alles gezien een kat in het nauw soms rare sprongen maakt maaaaar, is ook weer één nuttige indicator. Dat Marktplaats dat nog niet voor elkaar heeft is serieus een schande.
Anoniem: 939609 @croiky14 juli 2017 16:36
Ebay (Marktplaats) heeft er financieel belang bij om geen feedback systeem te implementeren.
Daar is immers de dik betaalde hoofdsite Ebay.nl voor bedoeld. Dochter onderneming Marktplaats is grotendeels onbetaald waardoor Ebay van mening is dat investeren in een feedback alleen maar geld gaat kosten voor Ebay zelf. Dat wij als gratis gebruikers van Marktplaats systematisch worden opgelicht daar zal Ebay niet wakker van liggen. Het betaalde en meer zekerheid biedende alternatief Ebay.nl is immers gewoon beschikbaar. De keuze is dus: Betalen bij Ebay met zekerheid of gratis bij Marktplaat zonder zekerheid.

Het probleem met inschrijvingsduur bij Marktplaats is dus dat zowel een heel lange of heel korte periode niets meer hoeft te betekenen. Het kan wel maar daar is 0,0 zekerheid over tenzij je de verkoper bij toeval persoonlijk kent.
Aaaah ja. Heel goed mogelijk wat je daar zegt. Ik vraag me af of de kosten van een beoordelingssysteem nou echt hoog zouden zijn. Kan me voorstellen dat het nog wel meevalt maar de toenemende gelijkenis met eBay vinden ze wellicht geen goed plan. Triest verhaal dit :?
Anoniem: 939609 @croiky14 juli 2017 17:45
De vele oplichters op MP (minimaal tienduizenden in NL en Nigeria) gaan natuurlijk niet zonder slag of stoot hun inkomsten bron opgeven. Dat zal dus gepaard gaan met veel liegen, bedreigen etc. Daar is dus redelijk wat personeel voor nodig om dat te gaan modereren.....

Bedenk ook dat de beveiliging van MP zoals deze nu is dan onvoldoende zal zijn.
Het hacken van een MP account met een goede reputatie kan veel oplichtingsgeld gaan opleveren.
Nou...ik heb wel eens gedacht aan een marktplaats fork, maar dan 1 die betalingen van klanten in 'depot' houdt.
Dus koper stort geld naar een rek. no, verkoper stuurt op, koper bevestigd goede ontvangst, verkoper krijgt zijn geld doorgestort.
Daar zitten natuurlijk wat haken en ogen aan, maar de meest voorkomende had ik redelijk uitgewerkt.

Wat ik niet begrijp aan marktplaats, is dat als ik een persoon 'aangeef', het account opgeheven wordt en er vervolgens vanaf hetzelfde ip nummer meteen een nieuw account geopend kan worden.

Helaas heb ik aan den lijve moeten ondervinden hoe dat werkt doordat ik een stiefzoon had die zich aan dat soort oplichtingspraktijken schuldig maakte. Hoeveel accounts ik wel niet (via keyloggers) heb afgevangen en heb laten blokkeren...maar zelfs als je aan marktplaats doorgeeft dat er vanaf jouw ip nummer maar 2 echte accounts gekoppeld zijn en dat alles wat extra aangemaakt fake is, ze kunnen gewoon aangemaakt worden...
Dat vind ik dan wel erg kwalijk...

qua verificatie zijn er natuurlijk legio mogelijkheden te verzinnen...ze zijn alleen niet populair (want kost privancy), maar al zou het maar een simpele naam/adres controle zijn (woont jantje met die achternaam wel op adres x?), dan zou het al een stukje veiliger zijn.
Nou...ik heb wel eens gedacht aan een marktplaats fork, maar dan 1 die betalingen van klanten in 'depot' houdt.
Daar ga je gauw genoeg van krijgen, als koper en verkoper ruzie krijgen zit jij er fijn tussenin.
maar al zou het maar een simpele naam/adres controle zijn (woont jantje met die achternaam wel op adres x?), dan zou het al een stukje veiliger zijn.
Hoe wilde je dat doen? Een hele zwik buitendienst medewerkers aantrekken die dat checken? Als particulier bedrijf heb je geen toegang tot de GBA.
niet tot GBA, wel tot telefoonboeken en postcodeboeken...er zijn wel controlemogelijkheden.
Kijk...mijn idee was als volgt:
Een koper kan niet bewijzen iets wel/niet ontvangen te hebben.
Een verkoper kan wel iets bewijzen door eea aangetekend te versturen.

Dus ik dacht; op dit moment heeft de verkoper de touwtjes in handen, want die gaat pas iets sturen als het geld er staan. Als ik daar tussen zou zitten met mijn 'fork', dan zou ik het geld van de koper in depot zetten, de verkoper inlichten dat het er staat. De verkoper stuurt eea aangetekend op en krijgt dus een ontvangstbewijs.

Dan is het vervolgens de koper die een x tijd heeft om de zending, via een website met inlogcode, te accorderen.
Gebeurt dat niet (scenario geen reactie), dan kan de verkoper met zijn bewijs van verzending alsnog na een bepaalde tijd (die staat in de voorwaarden), de betaling vrijgeven.

Mocht er een dispuut zijn (koper geeft aan dat het product b.v. beschadigd is), dan mogen ze dat samen uitvechten en wordt het geld vrijgegeven aan 1 van de partijen zodra beide partijen het eens zijn geworden.
Kan in het uiterste geval dus zijn dat er een uitspraak van een civiele rechter aan te pas moet komen voor het depot geleegd kan worden, omdat dat pas gebeurd als beide partijen toestemming hebben gegeven.

er zit nog een heel stuk uitwerking aan vast, maar dat was het basisidee :)
Aangetekend opsturen zegt helemaal niks. Ik kan een baksteen ook aangetekend versturen. Dat bewijst alleen dat iemand een pakje gekregen heeft, niet wat er in zit. En lang niet iedereen staat in het telefoonboek, ikzelf bijvoorbeeld niet: ik heb alleen een mobiel nummer en heb geen behoefte aan een vermelding in een openbare gids.
Klopt, het is ook niet waterdicht te maken, daarvoor bestaan er teveel doorgewinterde oplichters, maar het biedt wel een stukje extra veiligheid tegen de 'gelegenheidsoplichter' (en dat is toch de grootste groep)
Voor de gemiddelde oplichter is het ook een businesscase...zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld binnen harken met zo weinig mogelijk pakkans...iedere hobbel die je in de weg legt, betekent voor hen meer pakkans, minder kans op het geld, etc. Ofwel; slechte businesscase.

Op deze manier haal je dus voor een deel de angel eruit en schrik je er best veel af.
Daarnaast kan de koper natuurlijk reageren op de baksteen, dan ontstaat er dus een dispuut en wordt het geld niet overgemaakt naar 1 van beide partijen.

Wat betreft het telefoonboek...klopt ook. Het doel hiervan is dat je op 1 of andere manier naam met adres kunt matchen. Als iemand te goede trouw is, lukt dat meestal wel (ik koop zelf vrij veel op marktplaats en het komt maar zelden voor dat ik niets gematched krijg via gewoon googlen).
Als dat niet mogelijk is, kun je dat in ieder geval (als extra risico) aan de koper doorgeven of zelfs (b.v. bij bepaalde bedragen) een bewijsje bij de verkoper vragen.
Het zou ook uitgebouwd kunnen worden natuurlijk, waarbij een database zou ontstaan met 'betrouwbare' (geverifieerd, met een x aantal gelukte transacties) verkopers en kopers.
Zelf heb ik al meer dan 10 jaar en account en nog nooit wat gekocht of verkocht. Als je katvangers kunt vinden die rekeningen ter beschikking stellen, kun je er nog makkelijker vinden die je een oude account willen verkopen.
Dus ik maak als oplichter 100 accounts aan over een span van een paar jaar.
Noteer de gebruikersnamen en wachtenwoorden in een tekstbestand, zet het op een USB stick.
3 jaar later gebruik ik deze 100 accounts om mensen te bedonderen.

Kortom, leeftijd van account zegt helemaal niks
Oneens. Volgens mij heb je het hier over een zeer, zeer klein percentage van het totale accounts. Zou interessant zijn om de statistieken te zien.
Precies, maar ergens ook een beetje dom van Marktplaats dat ze hier niets op verzinnen, want dat is best mogelijk – kijk maar naar PayPal – en het zou hun omzet dramatisch kunnen verhogen. Sterker nog ze zouden alleen al aan die garantstelling-optie goed aan kunnen verdienen.
Mensen willen niet ophalen omdat ze zitten met benzine kosten en afstand natuurlijk.
Dan moet je het gewoon niet doen. Als ik het niet kan fietsen is het te ver.
Bijvoorbeeld Met de trein naar Groningen :? van uit brabant
Als marktplaats een mogelijkheid zou bieden om de verkoper te controleren, te cheken zou men al wat verder zijn, IDD onveilig omdat Marktplaats aan kopers geen mogelijkheid biedt om de reputatie van verkopers te checken in mijn optiek ben je dan mede schuldig, maar dat heeft MP weer netjes onderbouwd in de algemene voorwaarden
Makkelijk op te lossen, Politie declareert de gemaakte uren bij Marktplaats na het stelselmatig weigeren van verbetering door te voeren.
Voor marktplaats is het inderdaad makkelijk te voorkomen.
Als zij verplicht stellen dat jij als verkoper je "bankrekening nummer" in moet voeren op hun website als je via "bank betalen" als optie aanvinkt. En het daarnaast standaard maakt dat de koper via een IDEAL (of zo iets) opdracht betaald naar dat rekening nummer is het probleem grotendeels opgelost
.
Want dan kan je bij een aantal klachten bij een betaling naar dat nummer een waarschuwing geven naar de koper.
nee, want een banknummer wijzigen kost bijna geen moeite. Zeker niet als de oplichting met een 'vriendenclubje' gebeurt.
Een oplichter maakt een advertentie aan, wacht tot een aantal mensen hebben gehapt en maakt dan dat ie weg is om de volgende aan te maken (onder een ander account en dus met andere gegevens).

Wat beter zou werken, is een combinatie van dingen, zoals IP adres, Mac adres, naam controle, bankrekeningcontrole (klopt de achternaam bij het bankrekeningnummer), etc.
Helaas heeft marktplaats geen toegang tot al die gegevens, maar alleen al IP en Mac adres controle kan ervoor zorgen dat de verkoper steeds een ander device op een andere plek moet gebruiken, wat natuurlijk erg lastig is als ze snel moeten reageren op een vraag/aanbod.
En op welke rechtsregel wil je daar dan een verbod op instellen?
Is het geen platform voor oplichterij/witwasserij?
Helpen ze nu niet het illegale circuit hier mee?

Ik ben het volledig eens met @mauzzz .
Maar om dan de politie zich er buiten te laten vind ik geen oplossing. Want zodra marktplaats waarschijnlijk een rating systeem gaat toevoegen wordt het hele platform minder aantrekkelijk en wordt er minder gehandeld (aangezien mensen met 0 reputatie beginnen). Tevens kost zo'n systeem voor hun veel aan moderatie, dus nog een reden dat ze het waarschijnlijk niet gaan doen.

Simpel. Voor hardware ga ik nauwelijks verder dan v&a van t.net.
Duurdere dingen haal ik fysiek wel op, daar houd ik trouwens totaal niet van, fysiek contact met verkopers. Nog een reden dat martkplaats wel werkt. Het is lekker makkelijk en snel (als het werkt).
Het is een metaal platform.
Waar private personen zelf onderhandelen.
De politie pakt enkel de georganiseerde leden op. Niet de individuele ene keer.

Min of meer net zoals in het niet internet gebeuren.
Ik denk dat het probleem zit in het feit dat de politie hierop in blijft springen.
Ze doen eigenlijk al nauwelijks meer iets aan (zelfs georganiseerde) fietsendiefstal. Als je fiets gejat is kan je er in 99% van de gevallen gewoon naar fluiten.

Als ze Marktplaats ook gaan negeren lost het probleem zich vanzelf op. Dan komt het namelijk te boek te staan als een onbetrouwbaar platform, tenzij ze beseffen dat er werk aan de winkel is.
Anoniem: 310408 @kakanox14 juli 2017 14:58
Als ze Marktplaats ook gaan negeren lost het probleem zich vanzelf op. Dan komt het namelijk te boek te staan als een onbetrouwbaar platform, tenzij ze beseffen dat er werk aan de winkel is.
Ken jij iemand die het een betrouwbaar platform vind? Het is altijd al een rommel geweest en dat zal wel nooit verdwijnen.
Er zijn genoeg mensen die het een vanzelfsprekendheid vinden om op Marktplaats iets te kopen van een andere particulier met vooruitbetaling. Dat is iets wat ik zelf alleen maar hier, op Tweakers, doe.
Sorry... ik ben het met je eens over marktplaats en een rating systeem voor verkopers. Maar dat dit de belastingbetaler geld kost omdat de politie het zo druk heeft gaat er bij mij niet in. Ik heb 2x bij de politie op de stoep gestaan voor een oplichting (waarvan 1 via markplaats en 1 via een "echte" webshop - bellio.nl) en ze doen er niks mee. Ze willen niet eens je aangifte opnemen.

Edit: het kost de politie in mijn ogen dan ook niks, hooguit wat tijd om je weg te sturen.

[Reactie gewijzigd door slelieveld op 25 juli 2024 22:16]

hmm...wist je dat je dan een klacht tegen de politie kan indienen?
Politie is VERPLICHT je aangifte op te nemen. Daarnaast is de politie VERPLICHT aangiftes na te volgen. Het kan natuurlijk heel snel 'op een dood spoor' belanden (lees in de la verdwijnen bij gebrek aan tijd, bewijs, etc), maar ze zijn wel verplicht dat te doen.
Nee dat wist ik niet. Zonder heel diep in te gaan op de situaties, want ik wees hen op het feit dat ze verplicht waren. Het is al wat jaren geleden en ik moest maar via "internet" aangifte doen want daar waren ze wel begaan en ervaren met dit soort aangiftes en konden ze "wel" wat doen. Op het bureau hadden ze er toch geen tijd voor... (zeiden ze letterlijk). En er werd ook nog even bij vermeld dat ze er toch niks mee konden, met 1 geval, je kon beter via internet aangifte doen want dan hadden ze wellicht meer tegen 1 en zouden ze er wel wat aan kunnen doen. Ik weet dat ik destijds al snel vastliep op internet want het bleek geen "aangifte" te zijn maar een "melding"... Kortom, mijn mening is: ze doen er toch niks mee (de TV staat er ook bol van).

Edit: wat schiet ik op met een klacht? Kost mij alleen maar tijd en energie en ik heb er ook geen vertrouwen in dat ik daar wel wat van hoor...

[Reactie gewijzigd door slelieveld op 25 juli 2024 22:16]

Bij internetoplichting raadt de politie ook altijd aan om deze aangifte via het internet te doen. Ze hebben 1 centraal punt waar deze specifieke aangiftes terecht komen en waar ze de onderzoeken voorbereiden. Oom agent op het bureau hoort hem trouwens wel aan te nemen. Echter zal hij hem toch op de post doen. Ze zeggen zelf dat het minder tijd in beslag neemt. Oftewel ze zeggen dat de agent er idd geen tijd voor heeft.
Zelfs een echte aangifte (had agent in de winkel, betrapte een dief) wordt alles verder afgehandeld via het internet. Ik weet trouwens wel dat er met de mijne wat gedaan werd, ookal werd ik hier niet over geïnformeerd. Dit vernam ik van de wijkagent.
Ze mogen dus wel wat meer informatie verstrekken dan nu het geval is. Want nu denkt iedereen dat ze er toch niks mee doen.
Probleem is gewoon dat we echte Nederlanders blijven en voor en dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Zelf heb ik al meer dan 10 jaar een account en nog nooit wat gekocht of verkocht.
Marktplaats maakt gebruik van de dommigheid naïviteit van haar gebruikers en gaat echt geen geld investeren in een duur controlesysteem, dat ook nog eens een hoop gebruikers gaat kosten.

Wat mij betreft mogen ze het platform ook offline halen, maar Hollanders willen nu eenmaal geen paar cent of procent afstaan voor een veilig platform.
Zelf gebruik ik al jaren EBay en Amazon, maar in de regel weet ik wel dat ik hetgeen dat ik koop, ook krijg en anders mijn geld terug krijg.
Probleem is gewoon dat we echte Nederlanders blijven en voor en dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
Wat heeft dat met oplichting te maken???
Zo goedkoop is marktplaats ook niet. En vaak is eBay goedkoper dan Marktplaats dus je spreekt jezelf tegen.
Marktplaats is gewoon achterhaalt, de kleuren, de rubrieken zijn ook om te lachen, producteigenschappen zijn verouderd, geen reputatiesysteem, belachelijke prijzen voor advertentie updates. Waar zijn die lui bij Marktplaats mee bezig? 8)7
Je kan wel zien hoe lang iemand een account heeft op Marktplaats.
Ik zit zelf al 10 jaar op Marktplaats met mijn account.
Ik zou iets duurs niet kopen en per post laten sturen bij iemand die pas een account heeft geopend.
En als je toch een product wil hebben die duur is raad ik je aan om het te gaan halen bij de verkoper.
Anoniem: 939609 @Savagess14 juli 2017 13:40
Een 10 jaar of langer MP account is gewoon te koop, dus dat zegt helemaal niets... :)
Na uitgebreid zoeken heb ik welgeteld één recente thread gevonden waarin om een Marktplaats-account werd gevraagd.
Hoe oud een account is geeft natuurlijk geen garantie. Het is wel een hele goede indicatie.
Je bewering dat het "helemaal niets zegt" is in ieder geval vér bezijdens de waarheid.
Anoniem: 939609 @Rabelais14 juli 2017 17:52
Het staat iedereen vrij om het volste vertrouwen te houden in de inschrijvingsduur bij MP...... :F
326 duizend hits op alleen al de zoekterm "marktplaats account verkopen".
Dit was ook meteen de bovenste zoekoptie bij intypen _/-\o_
Marktplaats account hacken zijn youtube filpjes van etc.
Zoek je in het Nigeriaans (spreek ik niet) kun je er nog een paar honderd duizend bij optellen. :X
Het staat iedereen vrij om het volste vertrouwen te houden in de inschrijvingsduur bij MP...... :F
Je hoeft me geen woorden in de mond te leggen; begrijpend lezen is afdoende.
326 duizend hits op alleen al de zoekterm "marktplaats account verkopen".
Ook hier geldt dat begrijpend lezen essentieel is. Nergens heb ik het over hits. Ik doel op een daadwerkelijk aanbod van een 10 jaar oud Marktplaats-account. En om het enigszins realistisch te houden zou het een link moeten zijn die niet ouder is dan zes maanden.
Hoeveel blijft er dan over van de 326.000 resultaten?
Als ik zoek op de combinatie (ik neem gemakshalve aan dat je weet hoe je Google gebruikt), dus tussen aanhalingstekens: "marktplaats account kopen" krijg ik welgeteld vier resultaten.Op geen enkele van deze pagina's wordt daadwerkelijk een account aangeboden.
Marktplaats account hacken zijn youtube filpjes van etc.
Al eens opgezocht hoe je een bankrekening hackt...? Heb jij een bankrekening? Oei...
Ergo: je punt is?
Zoek je in het Nigeriaans (spreek ik niet) kun je er nog een paar honderd duizend bij optellen. :X
Nigeriaans is geen taal, maar dat terzijde.
Dat er veel fraude plaatsheeft vanuit Nigeria is algemeen bekend. Als je enigszins bekend bent met de methodiek, weet je dat dit geen hackers zijn (al zou het eerder cracken zijn, maar ook dit uiteraard geheel terzijde). Kun je dit 'grapje' derhalve toelichten?
Ik denk dat SLC toch wel een stevig punt heeft.
Mijn account op Marktplaats is net zo oud als het jouwe, en ik heb nog niet zo heel lang geleden de vraag gehad of ik mijn account van de hand wilde doen (overigens van een verder legitieme ondernemer), om zo wat meer vertrouwen te wekken.

Zo ongebruikelijk is het niet. Men doet het ook met (vrijwel lege) BV's, terwijl je daar flink wat meer risico mee loopt dan met een Marktplaats-account. Een oprichtdatum van een aantal jaar terug doet het goed bij allerlei leveranciers en zelfs bij banken.
Anoniem: 939609 @kakanox15 juli 2017 14:42
Wat jij & ik vinden kan natuurlijk nooit kloppen.
rabelais heeft namelijk gezocht en niets gevonden, dus is het niet waar, LOL :P

Meneer is beroeps conservatief, zie profiel & daarmee tegen alle nieuwerwetse onzin, w.o. het wiel & smartphones, wel voorstander van het feit dat de Aarde plat & 3000jr oud is en Trump FTW.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 939609 op 25 juli 2024 22:16]

Kopen op afstand via Marktplaats is natuurlijk per definitief onveilig omdat Marktplaats aan kopers geen mogelijkheid biedt om de reputatie van verkopers te checken.
Wat een onzin.
Zolang mensen tweedehandse spullen niet gewoon ophalen, blijf je altijd de kans houden dat iemand met verkeerde intenties iets aanbied.

Reputatie check veranderd daar niets aan. (tenzij je niet weet dat er bedrijven zijn die fake reputaties plaatsen tegen betaling)
Een koper kan niet zien of de verkoper ter goeder trouw is of mogelijk al tientallen slachtoffers heeft opgelicht.
Dat kun je nooit zien, wat je ook koopt er kan altijd een gebrek bevatten wat verkoper wel/niet wist, maar achteraf je juridisch (en daarvoor al) veel tijd en energie gaat kosten wat al meer kost dan transactie waard was.

Mijn nickname is gebaseerd op een webshop die hoge reputatie had in pricewatch en uiteindelijk failliet ging. Echter heb ik mijn geld wel terug gekregen omdat ik voordat ze failliet gingen ik er aan de deur ben geweest en ze de politie belden en van hen het advies kregen om toch vooral te betalen.

En dit is niet de eerste keer dat ik bij bestaande bedrijven die op afstand leveren met goede reputatie aan de deur ben geweest, op een enkele na zijn die allemaal vandaag failliet en heb ik altijd mijn geld terug gehad.

Marktplaats is dochter van EBAY en die is eigenaar van PAYPAL. Marktplaats moet gewoon mensen bewegen PAYPAL te gebruiken of veiligheidswaarborgen van EBAY gaan inbouwen het probleem is dan grotendeels verholpen.

Verder deel ik je mening niet over de politie. Elke aangifte moet net zoveel tijd/energie krijgen.
Het irriteert mij mateloos dat als criminelen elkaar afknallen ze tientallen agenten erop zetten, terwijl als iemand 500.000 phising mails verstuurd ze eerst aangifte seponeren, vervolgens na klachten van aangever ze het onderzoeken en na een paar jaar er niets van gehoord te hebben ze doodleuk zeggen dat zaak opgelegd is.

Terwijl online zaken, vrij snel door IEDEREEN middels een standaard procedure tot zekere hoogte te onderzoeken is. Daar heb je geen agenten van nodig.

Nederlandse IP + tijdstip > bevraging > NAW gegevens > sommeren om op bureau te komen.
Bij bankrekening idem dito.

Als ze dat bij eerste aangifte doen, hoeven ze elke zaak die zo iemand erna kan/zal veroorzaken niet te onderzoeken en bespaar je al die overige slachtoffers de ellende.

één van de pilaren van de politie is PREVENTIE en dat is een ondergeschoven kindje.
En zolang je alleen maar bezig bent met verminderen van aantal aangiftes door mensen we te sturen of pas na 50 tot 100 aangiftes tegen een bepaalde persoon/IP/bankrekening nummer maak je Nederland niet veiliger.

Marktplaats is het probleem niet. De politie leiding die gewoon niet door hebt wat samenleving van haar wenst. (op het gebied van schatkist vullen zijn ze wel heel efficient...)
De politie hoeft zich, in tegenstelling tot de brandweer, niet bezig te houden met preventie.
Daarin lees je ook dat je laatste stuk onzin is.
Politiewet:
Artikel 3
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 25 juli 2024 22:16]

Op basis van jouw artikel verzuimen ze hun taak. Aangezien iedereen die opgelicht is hulp behoevend is maar niet meer fysiek aangifte kan doen. Los van dat ze er toch niets mee doen als je de enige bent.


De peilers zijn altijd geweest.
Preventie
Handhaving
Opsporing

En de reden is simpel preventie is voordeliger en kun je delegeren.

https://www.politie.nl/th...-kerntaken-van-de-politie
Dat mij het meest verbaast en irriteert is dat Marktplaats gewoon mag doorgaan met het aanbieden van een falend platform en dat de kosten van fraude worden afgewenteld op de maatschappij; slachtoffers en de belastingbetaler (kosten voor het opruimwerk van politie en justitie). Ik begrijp werkelijk niet dat Marktplaats op deze manier mag doorgaan.
Ik deel je kritiek deels, maar welke onwettige handelingen verricht Marktplaats waardoor jij het idee hebt dat het platform verboden kan worden?
Een koper kan niet zien of de verkoper ter goeder trouw is of mogelijk al tientallen slachtoffers heeft opgelicht. Zolang Marktplaats dat niet fixt zullen politie en justitie voortdurend de shit mogen opruimen.
Je bent er natuurlijk ook zelf bij. Het is al niet handig om zaken te doen met iemand die net een week een account heeft. Daarnaast kan je checken of het rekeningnummer voorkomt in politiedossiers, dus je kan het in principe gewoon zien wanneer iemand is veroordeeld voor oplichting.

Wat 'we' niet zouden moeten willen, denk ik, is dat het mogelijk wordt om gebruikers van fraude te betichten zonder dat er een veroordeling heeft plaatsgehad. Enkele mensen optrommelen en je kan iemands online handel op Marktplaats volledig onmogelijk maken.

Je hebt veel kritiek en die deel ik nogmaals (ten dele), maar heb je misschien ook nagedacht over een concrete oplossing?
En is het nou echt zo dat er op marktplaats significant meer gefraudeerd wordt dan elders online? Zijn daar cijfers over beschikbaar of is dat een onderbuikgevoel?
falen is nog steeds betalen voor je het product hebt via marktplaats.

ophalen en betalen niks aan de hand
Behalve als je de belastingdienst heet.
Wil hier eigenlijk nog aan toevoegen dat marktplaats ook niet actief illegale waar weghoudt van de site. Vooral namaak werk maar ook veel meer. Snap niet dat dit prefentief word aangepakt. Ook al maak je een melding het blijft dweilen met de kraan open.
Marktplaats heeft er helaas zelf ook baat bij dat er veel criminaliteit op hun site is. Een beoordelingssysteem als bij Tweakers is natuurlijk een fluitje van een cent, maar dan missen ze inkomen. Wie kijkt anders die vele advertenties waar marktplaats aan verdient als er minder kaf van het koren te scheiden valt voordat je een juiste product gevonden hebt? Het is gewoon hebberigheid. Wat mij betreft minstens zo schuldig aan criminaliteit als het uitlenen van je bankrekening.
Toch vreemd dat men witwassen als hoofd component gebruikt, en dat de oplichting secondair gesteld wordt.

Een aangifte van oplichting op MP heeft niets uitgehaald, ook de bank wilde niets doen, die het bankrekeningnummer beheerde, waar we geld naar gestort hadden. Ik had voorgesteld dat de bank de eigenaar ging informeren per brief, zodat ik de gegevens niet hoefde te krijgen (i.v.m. privacy). Bank verwees naar de politie en politie verwees naar het kastje vlak bij de muur :)

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 25 juli 2024 22:16]

Opzich is dat niet vreemd, primair wordt de persoon verdacht van witwassen omdat hij/zij de bankrekening beschikbaar heeft gesteld. Waarschijnlijk weet die persoon niet eens dat het werd gebruikt om geld voor transacties van Marktplaats te ontvangen, dus niet eens wist waar het geld vandaan kwam dat op de rekening kwam. De oplichtings handelingen zijn niet gepleegd door degene van wie de bankrekening is.
Titel XXV. Bedrog
Artikel 326
1.
Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het verlenen van een dienst, tot het ter beschikking stellen van gegevens, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.
edit: Ik zie nu dat Maurits van Baerle al een soortgelijk antwoord had geplaatst met dezelfde strekking

[Reactie gewijzigd door Pedro_Newbie op 25 juli 2024 22:16]

Witwassen is gemakkelijker te bewijzen dan oplichting. In veel gevallen is het wettelijk gezien geen oplichting en dat maakt het lastig. Als je bijvoorbeeld onder eigen naam iets verkoopt maar niet levert dan is het geen oplichting, doe je het met een valse naam dan is het wel oplichting.

Bij witwassen is de belastingdienst benadeelde, bij oplichting de consument. Vermoedelijk is deze actie geïnitieerd vanuit de belastingdienst. Misschien loopt er nog een zaak mbt de oplichting, maar dat staat hier los van.
https://www.strafrechtadv...t/206-oplichting-straffen
Oplichting in de wet

Oplichting is strafbaar gesteld in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht (Sr.):

"Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het verlenen van een dienst, tot het ter beschikking stellen van gegevens, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie."

Het artikel noemt de vier oplichtingsmiddelen die strafbaar zijn. Het gaat om de vier manieren die kunnen worden toegepast bij het plegen van het delict oplichting. De oplichtingsmiddelen zijn limitatief opgesomd. Dit betekent dat er er andere middelen strafbaarzijn. Hierna worden deze besproken.
Oplichtingsmiddelen

Art. 326 Sr. noemt een viertal oplichtingsmiddelen:

Oplichting door het aannemen van een valse naam
Oplichting door het aannemen van een valse hoedanigheid
Oplichting door het toepassen van listige kunstgrepen
Oplichting door een samenstel van verdichtsels
Valse naam en hoedanigheid staat er idd in maar listige kunstgrepen zo kun je ook het aanbieden van iets zien met als doel geld te ontvangen om dat daarna via een rekening wit te wassen. Dat zijn kunstgrepen en of je die dan onder eigen of andere naam doet maakt kan niet uit.
De Hoge Raad heeft herhaaldelijk gezegd dat enkel het adverteren terwijl je niet gaat leveren, nog geen oplichting is. Ook niet als je opzettelijk dit doet en weet dat je niet gaat leveren. Dat is niet 'listig' zeg maar, dat is gewoon nalatig. Je moet echt iets van een truc uithalen, en niet leveren is geen truc.

Een valse naam bij de advertentie zou wél oplichting geven. Je loopt dus strafrechtelijk vrij als je onder je eigen naam dingen aanbiedt en dan gewoon het geld houdt. Wel kan iemand natuurlijk bij de burgerlijke rechter je een procedure aandoen en het geld terugeisen.
Een valse naam bij de advertentie zou wél oplichting geven.

En het gebruik van een nickname (zoals ik), hoe zit dat daar mee dan? Ik doe me niet voor als Jan de Boer (valse naam), maar gebruik ook niet mijn echte naam.
Misschien is Jan de Boer wel je internet nickname.
Hoe vaak moet je datzelfde doen voor het wel oplichting is...
Als je bijvoorbeeld aan twee mensen je oude (2e hands) iphone probeert te verkopen en twee keer niet levert lijkt het mij ook al oplichting omdat je sowieso niet aan twee mensen hetzelfde product kunt verkopen.
Ik ben zeer benieuwd hoe jij hier als jurist tegenaan kijkt dan, want als ik dit zo lees word ik er gewoon ziek van? Is dit redelijk?
Als je bijvoorbeeld onder eigen naam iets verkoopt maar niet levert dan is het geen oplichting.
Wat is dit dan?
Civielrechtelijk is dit gewoon een wanprestatie / tekortkoming in de nakoming van een verbintenis. Je komt je overeenkomst niet na en dus kan de wederpartij ontbinden c.q. geld terugeisen.

[Reactie gewijzigd door BeToBe op 25 juli 2024 22:16]

En wat als jij je overeenkomst 100 keer niet nakomt en andermans bankrekening gebruikt? ( van de geldezel )
Dan ben je toch gewoon met voorbedachte raden de boel aan het bedonderen?
En dat is dan de overeenkomst niet nakomen...
Gek hé, dat je zo vaak hoort dat je maar beter niet meer via Marktplaats kunt kopen? Misdaad loont in Nederland en we houden het zo wel lekker in stand natuurlijk! 7(8)7
Je moet het natuurlijk wel juridisch benaderen. En dan is eigenlijk in alle landen min of meer hetzelfde. De opmerking dat misdaad in Nederland loont is natuurlijk lekker om te roepen (en daar weet menig populistisch politicus ook zieltjes mee te winnen), maar het is totaal onzin. In Nederland zijn we juist relatief goed bezig in de aanpak van dit soort zaken - al blijft het vooralsnog wel een beetje achter de feiten aanlopen - mede doordat de wereld sneller veranderd is dan de wetgeving bij kan benen.

Bij particuliere verkoop ben je als koper verantwoordelijk. Je hebt een 'onderzoeksplicht'. Als een particulier jou bv. een spelcomputer verkoopt en deze blijkt bij aankomst defect. Dan heb je gewoonweg pech! Sterker nog... Zelfs indien de gekochte spelcomputer in werkelijkheid een doos met een baksteen blijkt te zijn heb je gewoon pech. Juridisch heb je geen poot om op te staan....
In die zin is oplichting via bv. Marktplaats juridisch ook extreem lastig aan te tonen. Het is altijd het woord van de ene tegen het woord van de ander. En veelal is oplichting dan ook erg moeilijk aan te tonen. Enkel wanneer het gaat om grootschalige praktijken, en dus in feite meer bedrijfsmatig, zijn er juridisch meer mogelijkheden. En dan is het vaak niet zozeer 'oplichting' waar men op gepakt wordt, maar bijvoorbeeld witwassen van geld dat niet legaal verkregen is. In feite dus gewoon oplichting - maar dan net even in andere juridische termen.

En kopen op Marktplaats van een particulier is dus gewoon voor eigen risico. Het is aan jezelf hoe je daar mee om wilt gaan. Je kunt besluiten het maar neit te doen, of besluiten enkel in persoon goederen op te halen (waarmee je aan genoemde onderzoeksplicht voldoet) of andere manieren zoeken om de kans op problemen te verkleinen (m.a.w. erg kritisch zijn wat je precies van wie koopt).
Bedankt voor je uitleg. Maar als we dit soort dingen juridisch kunnen recht praten, dan denk ik dat dat een maas in de wet is:
Zelfs indien de gekochte spelcomputer in werkelijkheid een doos met een baksteen blijkt te zijn heb je gewoon pech.
Het gaat er bij mij gewoon niet in, echt waar niet. En als dit dan iets is wat dus gewoon mag volgens de wet, dan denk ik dat we verkeerd bezig zijn met z'n allen. En dat dit ook ASAP opgelost moet worden!
Dat blijft altijd de vraag he... Ergens gaat de wet er ook van uit dat je als consument je gezond verstand blijft gebruiken. Anders moet er voor elk dingetje een wet komen en worden we meer een politiestaat waar de regelgeving ons (ook) gaat hinderen in de gewone handelingen in plaats van (enkel) een aanpak van criminaliteit.

Het lastige bij kopen van een particulier is dat beide partijen gelijkwaardig zijn (in tegenstelling tot kopen via een winkel/bedrijf). Het blijft dus het woord van de ene partij tegen het woord van de ander....
Bedenk bijvoorbeeld ook de andere kant van het verhaal: Wat als jij (als particulier) via marktplaats een spelcomputer verkoopt en deze netjes opstuurt en die ander doet vervolgens aangifte tegen jou met het verhaal dat je een baksteen opgestuurd zou hebben... Dan is de wet nu simpel: ze gaan zich daar niet in mengen. En ik begrijp dat ook wel! Het is volstrekt onmogelijk aan te tonen wie er nu de waarheid spreekt.... Wanneer het daarentegen bedrijfsmatig gebeurt en een bedrijf naar velen bakstenen verstuurt met de belofte dat het spelcomputers zijn, dán kan de wetgever er wel iets mee doen en kan de verkopende partij een bezoekje van de politie verwachten!

Let wel: het onderscheid is 'bedrijfsmatig', niet of diegene zijn handeltje ook daadwerkelijk bij de KvK als bedrijf geregistreerd heeft!.
Ergens gaat de wet er ook van uit dat je als consument je gezond verstand blijft gebruiken. Anders moet er voor elk dingetje een wet komen en worden we meer een politiestaat waar de regelgeving ons (ook) gaat hinderen in de gewone handelingen in plaats van (enkel) een aanpak van criminaliteit.
Als ik een PS4 koop via Marktplaats, met zeg 3 spelen en een controller voor €300, dan is dat gewoon een heel redelijk bedrag. Dit maak ik vervolgens over via mijn bank, naar een rekeningnummer met een echte naam, waarvan ALLE gegevens van de desbetreffende persoon bekend zijn bij de bank.
Hoe kan ik als normale consument dan denken dat ik opgelicht wordt? Als ze nou zeggen "Maak het over via Western Union". Maar dit is gewoon een volledig traceerbare transactie, waarbij beide partijen bekend zijn. Kan niet mis gaan zou je denken? Maar nee hoor, we leveren gewoon helemaal niks en dan ben je alleen maar nalatig. Heel bijzonder vind ik het!

Maar goed, het zal zo zijn. Als we dan naar die website kijken, ( Opgelichtopinternet ofzo, die site met de rekeningnummers in ieder geval.) dan zie je soms de zelfde rekening wel 10 keer voorkomen. Die blokkeer je dan toch gelijk? Nee hoor, want stel je voor dat de geldezel / oplichter zijn rekening nodig heeft. |:(
Het is helaas complexer dan jij hier zegt.
Sowieso is een naam niet gekoppeld aan een rekeningnummer. Als je een heel andere naam opgeeft bij een rekeningnummer komt het geld gewoon prima aan. Pas heel recent zijn banken hier meer actief naar gaan kijken en is er een kans dat een transactie met een foutieve naam afgekeurd wordt. De bank heeft uiteraard wel de werkelijke gegevens van de rekeninghouder - maar die mogen ze, terecht, niet zomaar delen (privacy).

En juridisch kijken we naar feiten, niet naar (onderbuik)gevoelens.... Dus als jij beweert dat een ander jou een baksteen gestuurd heeft waar een spelcomputer beloofd was hoe moet de wetgever/-handhaving dan in vredesnaam weten dat jij niet een spelcomputer in de zak gestoken hebt en poogt een eerlijke verkoper op te lichten door voor te liegen dat je een baksteen ontvangen hebt? Het zijn twee burgers met tegenstrijdige verhalen en de politie noch justitie kan ooit aantonen welke van de twee de waarheid spreekt. En dus kan de bank of de politie ook niet zomaar bankrekeningnummers gaan blokkeren omdat op een willekeurige website een bepaald rekeningnummer vermeld wordt als zijnde van een mogelijke oplichter (dan zou een ieder namelijk wel heel gemakkelijk andermans leven zuur kunnen gaan maken door valse beweringen van oplichting).

De transactie is dus niet geheel traceerbaar, zoals jij beweert... Er is namelijk geen enkel bewijs dat jij daadwerkelijk een spelcomputer, niets of een baksteen ontvangen hebt!

Echter - doen grote aantallen mensen aangifte bij de politie richting één enkel rekeningnummer/persoon/marktplaats-account/whatever - dan kan de politie er dus wel iets mee! Dan is het namelijk bedrijfsmatig. Vervelend is weer dat veel mensen geen aangifte doen in de veronderstelling dat de politie toch wel niks doet... (maar het vervolgens wel melden op genoemde website... Maar daar kan de politie dus weer niks mee)

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 25 juli 2024 22:16]

De bank heeft uiteraard wel de werkelijke gegevens van de rekeninghouder - maar die mogen ze, terecht, niet zomaar delen (privacy).
Dat bedoelde ik... En er dus wel een naam gekoppeld aan het rekeningnummer. Ik bedoel uiteraard niet de check...
En ik heb het over 10 man, niet 1 iemand.

Oke, fair enough, dan blokkeren we niet zijn rekening, maar zetten we er een pinlimiet van €100 euro bij elke bank op bijvoorbeeld. Er kan gewoon veel meer gedaan worden, dan dat er nu gebeurt. En als internet nou gister uitgevonden was, oke. Maar deze praktijken zijn al zo lang aan de gang en er gebeurt gewoon zo weinig tegen. Hoe vaak hoor je wel niet van grootschalige oplichting op deze manier en hoe vaak zien we een nieuwsbericht als deze?

Heel vervelend dat het allemaal zo moeilijk gaat, maar ga het dan makkelijker maken om deze ellende aan te pakken! En ga hoger straffen!
Een rekeningnummer blokkeren kan dus enkel en alleen als er meerdere aangiften zijn richting één enkel rekeningnummer na het nodige onderzoek dat het daadwerkelijk valide aangiften zijn (en niet bv. van 1 persoon die poogt een ander zwart te maken / te pesten oid). Dat is een beste klus... En vervelend is dus dat maar een relatief klein deel van de mensen die opgelicht wordt aangifte doet terwijl een veel groter deel wél de moeite doet om melding te maken op sites als opgelichtopinternet.nl e.d.. Zoals gezegd: daar kan de politie helemaal niks mee!

De politie doet hier wel degelijk heel veel mee, maar het is dweilen met de kraan open. En in een veelvoud van de gevallen is er gewoon niks mee te doen. Er valt simpelweg niks te bewijzen (ik val in herhaling...). Met name ook in de situaties waar een koper zelf geen enkel onderzoek gedaan heeft en gewoon bv. 100 euro betaald heeft voor een PS4... Als zo iemand al aangifte doet (schamen zich vaak kapot voor de eigen stommiteit) is het lastig om te achterhalen wat er precies gebeurt is en wie nu waarheid spreekt. En is er sprake van een 1 op 1 oplichting? bedrijfsmatige oplichting? Oplichting via een geldezel?? Zijn zomaar heel complexe, tijdrovende (en dus dure) onderzoeken waar de politie simpelweg te vaak niet aan toekomt.... (En laten we heel eerlijk zijn: ik heb liever dat ze zo'n zaak noodgedwongen op de plank laten liggen dan een ernstig misdrijf zoals geweldsdelict oid).

En hoger straffen is niet erg effectief (doch wel een stuk duurder voor de samenleving). Al het crimineel verdiende geld afnemen, dat is wel effectief - en daarin is Nederland momenteel koploper! Justitie gaat in Nederland erg ver om al het crimineel verdiende geld na een veroordeling terug te halen - en waar mogelijk terug te geven aan degenen van wie het ontnomen is.

Het is makkelijk te roepen dat politie/justitie het allemaal verkeerd aanpakt en dat ze niks doen en dat ze beter boeven kunnen vangen ipv te flitsen, etcetera... Maar dergelijke populistische praat is weinig constructief en heeft ook weinig van doen met de echte problematiek omtrent internetoplichting. (ik weet er redelijk veel van - heb er ooit onderzoek naar gedaan tijdens mijn studie - mede omdat ik zelf ook eens opgelicht ben bij aankoop van een laptop via een webwinkel welke niet bleek te bestaan en een rekeningnummer dat dus van een dergelijke geldezel was... Die oplichter is uiteindelijk gepakt en heb uiteindelijk via het CJIB al mijn geld terug gehad - heeft een paar jaar geduurd, maar toch.).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 25 juli 2024 22:16]

Ik snap dat het allemaal moeilijk is. Gaat het ook niet om. Ik vind dat criminelen met sommige dingen erg lang door kunnen gaan, that's all. En dat is moeilijk ja. Maar zoals eerder gezegd: Dat de Hoge Raad het nalatigheid noemt van de dader, is gewoon een stomp van Badr Hari recht in je smoelwerk voor de slachtoffers!
En hoger straffen is niet erg effectief (doch wel een stuk duurder voor de samenleving). Al het crimineel verdiende geld afnemen, dat is wel effectief - en daarin is Nederland momenteel koploper! Justitie gaat in Nederland erg ver om al het crimineel verdiende geld na een veroordeling terug te halen - en waar mogelijk terug te geven aan degenen van wie het ontnomen is.
Ik zie het graag allebei! Anders is het het namelijk nog steeds waard om het te proberen! :)
Mensen die veroordeeld zijn komen toch niet meer aan het werk, dus die gaan na de korte straf gewoon weer opnieuw beginnen. Dan liever wat langer vast houden!
Dat sommige criminelen erg lang hun gang kunnen gaan is een simpel feit en dat vind niemand ok. Zeker ook politie/justitie niet.... Maar wetgeving blijft altijd een afweging tussen het bieden van een middel om enerzijds ongewenste praktijken aan te pakken en anderzijds gewenste praktijken niet in de weg te staan en/of nieuwe andere ongewenste praktijken weer mogelijk te maken - zoals de politie voor je karretje spannen om mensen onterecht zwart te maken. Helaas is het een continu touwtrekken tussen die twee. En ideaal zal het nooit worden vrees ik...

Zwaarder straffen werkt niet. Het werkt niet tot nauwelijks om nieuwe potentiële daders af te schrikken, en ter voorkoming van recidive werkt het zelfs averechts.... Sterker nog: in veel gevallen is mild straffen en begeleiden dan veel effectiever. En dat vinden vele mensen een slecht idee ("harder straffen, geen begrip voor criminelen!"), maar ja - zoals je zelf aangeeft: wat doet een veroordeelde crimineel die na zijn straf nergens meer aan de bak komt? Omdat hij overal een VOG nodig heeft? En/of omdat hij overal een gat in zijn CV moet uitleggen (dat van jou enkel nog groter zou mogen zijn)? Juist. Die gaat de criminaliteit maar weer in - want wat moet zo iemand anders? En let wel: daarmee praat ik het niet goed - maar ik kan wel enigszins begrijpen hoe op die manier een vicieuze cirkel ontstaat welke leidt tot de welbekende draaideur criminelen.... Grote kostenpost en overlast voor de maatschappij en niemand heeft er wat aan.... Dus crimineel geld ontnemen, een rechtvaardige straf en daarnaast vooral energie steken om zo iemand weer op het rechte pad te krijgen. Niet omdat ze dat verdienen, maar omdat de maatschappij daar uiteindelijk gewoon het meeste aan heeft. En als dat mij een linkse geitenwollen sok maakt dan kan ik daarmee leven :P Maar ik zie het liefst een samenleving met minder criminaliteit - ook als dat betekent dat we soms criminelen een knuffel moeten geven (bij wijze van spreken) ipv een zwaardere straf (en geloof me, ook voor mij voelt dat gewoon verkeerd hoor! Maar ik weeg ratio zwaarder dan het onderbuikgevoel ;) ).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 25 juli 2024 22:16]

Ik snap helemaal wat je zegt, en vind dat je ergens wel gelijk hebt. Maar ook hier weer: Er wordt heel veel over de dader nagedacht, maar nooit aan de slachtoffers. Net als bij woning overvallen: Ik wil die persoon helemaal niet in de samenleving, dus waarom zijn we bezig zo iemand klaar te stomen voor de samenleving? Kinderen die s'nachts uit bed getrokken worden door een gemaskerde man en wij zijn bezig met re-integratie in de samenleving? Nee, zo'n iemand stop je in een hele donkere kelder en die laat je daar kapot gaan. Dat is tenminste hoe ik erin sta. Iedereen moet maar een tweede kans hebben, maar de slachtoffers durven niet meer alleen thuis te blijven of in een donkere kamer te slapen. En dat wordt in Nederland erg vaak vergeten voor mijn gevoel. Altijd moet alles en iedereen maar mee doen in de samenleving, maar ik denk ook dat we ons er soms bij moeten neerleggen en iemand helemaal niet meer in de samenleving moeten laten meedraaien. Net zoals die Robert M. Hij heeft gewoon niks meer voor de samenleving te bieden...
Denken aan de dader betekent niet dat er dus niet aan de slachtoffers gedacht moet worden. En laten we daar heel eerlijk in zijn: politie/justitie heeft op dat vlak in het verleden heel stevig steken laten vallen! Inmiddels is dat gelukkig stukken beter... O.a. dus met de 'pluk ze' wet die crimineel verdiend geld zoveel mogelijk weer terug geeft aan de slachtoffers en ook het spreekrecht van slachtoffers bij een rechtszaak.

Maar iedere crimineel maar levenslang wegstoppen is geen optie (zeker niet de marktplaats oplichters/geldezels waar we het hier eigenlijk over hebben!). Dat is een situatie die enkel in de zéér ernstige gevallen gebruikt moet worden waarbij de kans op herhaling groot is (en dan wederom gebaseerd op feiten, niet onderbuikgevoelens). En in dat geval is er juridisch ook de mogelijkheid om iemand middels long stay TBS vast te houden. Desnoods voor de rest van diens leven. En buiten die extreme categorie is het een gegeven dat veroordeelde criminelen na het voltooien van een straf terug de samenleving ingaan. En dan kunnen we maar beter zorgen dat ze dat op een manier kunnen doen waarbij we er als samenleving zo min mogelijk last van hebben. Dus: bied ze stabiliteit. Nogmaals, niet zozeer omdat ze dat verdienen! Maar omdat we daar als samenleving onder de streep het meeste aan hebben.

En in basis heeft iedereen, zoals je ook zegt, recht op een tweede kans. Wel mag er zwaar gestraft worden als een veroordeelde crimineel daadwerkelijk die tweede eerlijke kans aangeboden krijgt en dan alsnog de fout in gaat! Dan is het wat mij betreft zero-tolerance en houdt vanuit mij alle begrip op.
Ja, ik had het hier dus over de woningovervallers en pedo's etc.
Tuurlijk geldt dat niet direct voor de Marktplaats oplichter. Was meer om aan te geven dat het soms aanvoelt of we te veel bezig met kijken hoe de dader weer mee kan draaien in de samenleving.
Ik kan mij gewoon niet voorstellen hoe het is als slachtoffer, lijkt mij in ieder geval verschrikkelijk!

Bedankt voor je mening in ieder geval, heb nu wel weer genoeg lang reacties getypt! Fijne dag nog! :)
Er moeten dan wel meerdere aangiftes zijn bij de polite die aan elkaar gelinkt kunnen worden.
Dat is lastig als er meerdere marktplaats accounts gebruikt worden en meerdere rekeningnummers
Ik heb een keer kaartjes voor een festival via Marktplaats gekocht. ( Ja klopt, hartstikke dom... )
Die werden niet geleverd helaas. Prima, aangifte gedaan was toch €100.
Ik denk dat ik 8 a 9 maanden later een brief kreeg, dat er wat gang in de zaak zat en de bal ging rollen.
Dat is denk ik zo'n 3 jaar geleden.... Nooit meer wat gehoord.

Maar de politie heeft hele andere prioriteiten tegenwoordig. We gaan weer meer flitsen in Nederland en discriminatie op social media staat erg hoog op de agenda tegenwoordig...
Ik denk dat de Politie wel meer dan 1 afdeling heeft.
Vast wel. Maar misschien kunnen we wat minder flitsen en wat meer ellende oplossen. Wel zo eerlijk he? Maar flitsen levert geld op en oplichting betaald de burger over het algemeen, dus ach...
Minder flitsen en meer ellende oplossen? Flitsen lost meer ellende op dan je denkt.
"Waar een flitser staat, gebeuren minder ongelukken."
"Het voorkomen van doden en zwaargewonden betekent minder slechtnieuwsgesprekken en minder leed voor direct betrokkenen"
bron: http://www.ad.nl/binnenla...r-verkeersdoden~afbc074e/
Dat is een heel beperkt onderzoek. 80km wegen zijn procentueel gezien het gevaarlijkst en tóch wordt er vaker op de relatief veilige snelwegen geflitst. Ik ben zelf groot voorstander van meer flitsen bij scholen (vaak 30km zones) maar daar zie je nooit iemand handhaven. Rara waarom niet? Op de snelweg is het gewoon makkelijker cashen. Flitsen doet de politie niet voor de veiligheid. Dit wordt ook bevestigd door Koos Spee zie oa http://www.autoweek.nl/co...sen-gaat-om-de-inkomsten/
Ik ben geen expert met flitsers, maar weegt leven of dood niet meer op dan wat geld?

De hoeveelheid verkeersslachtoffers is erg groot. Tot het niveau dat mensen eigenlijk incapabel zijn om auto te rijden. Ik kijk uit naar autonome auto's.
Als het je daarom gaat, ga je in woonwijken flitsen! Niet op de snelweg, waar 90% van de geflitste mensen sowieso niet meer als 10KM/h te hard rijdt! Grootste onzin ooit, op een snelweg flitsen. Dat is puur voor de schatkist!
@Harm_H
Gezien de hoeveelheid verkeer in Nederland hebben wij ontzettend weinig verkeersdoden. Die dodencijfers houden nooit rekening met toegenomen hoeveelheid verkeer. Het is al jaren dalende en nu er 1 keer een hele kleine dreiging is word er net gedaan alsof het ineens veel gevaarlijker is geworden op de weg.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 25 juli 2024 22:16]

Pas kwam er bij ons een jonge gozer met een psychose de straat in wandelen met een accu kabel in zijn hand die de buurvrouwen wel even zou gaan naaien. Deze stonden zich op te warmen om te gaan rennen. Gelukkig genoeg alerte mensen thuis en in notime tegen de grond gewerkt.

Die gozer was compleet de weg kwijt, rand dus bijna een paar vrouwen aan, slaat 2 mensen met een accukabel en nadat hij in het politiebusje was gezet blijft hij met zijn hoofd tegen het raam slaan en met zijn voeten er tegenaan schoppen. Komt die agent naar ons toe... Tja we hebben op zondag 1 busje op 2 gemeentes (100.000 + bewoners !!) en eigenlijk niet de mensen om hem naar het bureau te brengen. Deze jongen staat bij ons bekend en die zal nooit veranderen dus als jullie geen aangifte doen dan kunnen we hem een paar straten verder er weer uit zetten.

Lang verhaal, maar dat was voor mij het ultieme bewijs dat er iets grondig mis is met het hele politiesysteem in Nederland. Zo lang je zoiets simpels niet onder controle hebt dan mag er geen enkele focus zijn op flitsen lang de snelweg. Ik woon in een vrij nette buurt dus het was voor een paar buren behoorlijk shocking en op een ander moment had het heel wat slechter af kunnen lopen.

Als er al niet genoeg mensen zijn om de veiligheid te bewaken dan kan je er op rekenen dat oplichters helemaal in een paradijsje wonen. Meer blauw op straat heb ik genoeg langs zien komen rond verkiezingen, maar ondertussen gaat het volgens mij alleen maar achteruit.
Ja, ook dit soort dingen hoor je steeds vaker. Maar volgens Den Haag gaat het prima, we kunnen namelijk bezuinigen op de GGZ. 8)7
Dit geval zie ik meer als een falen van de gezondheidszorg...

Ik weet (helaas uit eigen ervaring) dat psychiatrisch patienten of patienten met een psychose, bijna nergens meer terecht kunnen.
Werden ze vroeger (aantal jaar terug) nog door de politie van straat gehaald en naar b.v. een PAAZ afdeling van een ziekenhuis of via een crisisopvang naar een instelling gebracht (van waaruit dan gekeken werd hoe verder te handelen), nu zijn deze personen 'het probleem van de politie' geworden.

Paaz en Crisisdiensten trekken hun handen er vanaf onder het mom van 'eigen verantwoording' en politie, maar ook brandweer en ambulancepersoneel wordt er mee geconfronteerd maar kunnen er vanuit hun eigen vakgebied helemaal niets mee...
Kopen via marktplaats is prima, alleen koopt iedereen maar aan de andere kant van het land en laten ze het opsturen. Veel problemen kunnen al voorkomen worden als je je rommel gewoon even gaat halen. Contant betaald, je weet direct wat je krijgt. Geen gezaag met ontbrekende leveringen, spul dat stuk gaat etc. Mensen kopen het ver weg om een rottige euro te besparen. Alles boven de 100 euro haal ik sowieso op, maakt niet uit waar het is.
Of we pompen er even een nieuwe wet doorheen: Ligt jij meer als 5 mensen op met je rekeningnummer? Dan zit de geldezel direct 6 maanden vast, zonder gejengel over verzachtende omstandigheden. En de oplichter zelf zet je 5 jaar vast! Moet je opletten hoe snel het voorbij is!
Dat is hier in Nederland met zoveel dingen, de straffen zijn te laag.
Als je niet over een auto beschikt is even iets halen vaak geen optie.
Ik heb bijvoorbeeld een hakselaar op marktplaats gekocht en die kon ik echt niet even met de trein gaan ophalen 150 km verderop in een dorpje.
En het verzenden was maar 20 euro extra.
Dan is een auto huren en 100 km heen en 100 km terug rijden voor mij echt niet zinvol.
Ja ik neem wat risico maar ik gok erop dat het 9 van de 10 keer goed gaat.
En ik vermijd risico producten als 2e hands iphones op marktplaats
Anoniem: 939609 @Andros14 juli 2017 13:48
Een nieuwe variant in dit oplichtingscircus is helaas het nep betalen.
Betalen met vals geld (big business in NL) of het doen van een nep transactie (kleinschalig).
Dat lost langsgaan dus helaas niet op...... :F
Het probleem is simpelweg dat het heel moeilijk te bewijzen is. Heb er meerdere zaken van langs zien komen. 100 keer niet nakomen is toch oplichting. Ja als je kan bewijzen dat persoon A dat ook zelf zo plande. Vaak is het een simpele "iemand anders gebruikt mijn naam", "ik weet van niks" en nog leuker zijn de "oeps failliet meldingen".

Je koopt 6 laptops in, zet zelf een b2b sales bedrijfje op. Laat een paar andere wat webshop bedrijfjes op zetten. Beetje random laat je de eerste "wel leveren" en dan oeps, leverings problemen, komt er aan blabla en spontaan gaat de leverancier failliet, de webshops gaan failliet en het geld is opgegaan aan naja "operationele kosten" of noem het maar op.

Zoals @kritischelezer het bericht afsloot met "Bank verwees naar de politie en politie verwees naar het kastje vlak bij de muur ".

In tegenstelling tot wat men vaak denkt dat je als een politie wel "even" alle gegevens kan opvragen. Er zitten wel degelijk een hoop "privacy" blokkades tussen. Ik ken een rechercheur waarvan de zoon soortgelijk was "opgelicht". Zoon moet aangiften doen bij een andere agent. Moet gemeld worden dat papa zich er verder niet mee bemoeid. Kregen ook geen toestemming om de gegevens bij de bank op te vragen met het advies om het via civielrechtelijke procedure te proberen.
Verkopen ook niet. Je krijgt zelden een fatsoenlijke prijs voor hetgeen je verkoopt en krijg je die wel, dan reageert de geïnteresseerde zich 9/10 keer niet meer als je zegt dat ze het mogen komen halen of geld overmaken.
De naam bij de advertentie kan nog steeds wel overeenkomen. Dit zie je wel vaker. Mensen die wel hun eigen naam opgeven, maar een ander rekening nummer.
Wanprestatie. Niet een strafbaar feit, maar een civiele zaak. Voor jou als koper voelt het als oplichting, maar het is "gewoon" het niet nakomen van een overeenkomst. Niet strafbaar, wel bij de rechter af te dwingen.
Maar zoiets voor 100 euro gaat natuurlijk nooit naar de rechter om af te dwingen.. Dus basicly kan je redelijk ongestraft mensen op marktplaats oplichten? Pas als iemand het helemaal rechtelijk probeerd aan te vechten kun je je afspraak ontbreken en is alles weer oke??
Nee hoor. Je kan voor 2 euro en een kwartje een civiele procedure starten. Voor 100 euro zeker.
Oke, maar het eind resultaat is dan dat jr misschien je geld terug krijgt en vervolgens geen straf voor de oplichter? Dan blijft het dus wel lonen, veel mensen zullen niet een civiele zaak starten, dat is je winst, en op de rest verlies je niets..
Ligt eraan. Je kan ook de kosten verhalen. Inclusief de gerechtelijke kosten. Wil jij paar honderd of duizend euro het gat in voor een scam van 12.50? Die marktplaats mensen ook niet.
Anoniem: 890159 @cotix14 juli 2017 12:05
Wanprestatie. Maar dat is civiel en geen strafrecht.
witwassen wordt zwaarder bestraft dan oplichting (particulier).
Uiteraard, bij witwassen loopt de staat geld mis en bij oplichting is alleen de burger de klos.
Precies en de belastingdienst heeft een hekel aan concurrentie ;)

De grap is dus dat als je angifte doet van verduistering (fysiek goed) ze dan wel de zaak opnemen en er wat mee doen.

In bovenstaand geval aangifte doen van een gestolen Xbox wordt dus wel opgepakt als individuele case.
Klopt dit? Dan ga ik namelijk mijn aangiftes wijzigen.
Bij aangifte van oplichting krijg je alleen standaard_antwoorden terug met de strekking dat ze het nooit gaan oplossen en je kan fluiten naar je geld. Uiterst frustrerend, en zeer demotiverend om uberhaupt nog aangifte te doen.
Ik heb zelf een case met een iPhone die voor reparatie is ingeleverd en waarvan het leentoeste niet wordt teruggeleverd. Misgelopen kosten kan ik heel misschien verhalen, maar vanwege de leeniPhone wordt er wat mee gedaan.
Dit is eigenlijk best cynisch als ik er zo over nadenk. Met andere woorden, de overheid zou eens gedupeerden geld moeten uitkeren, wat van haar eigen opbrengsten afgaat. Laten we de oplichting dus maar achterwege "zo moeilijk te bewijzen".

Het begrip geldezels kende ik ik nog niet, schildert de personen in kwestie met de bankrekeningen wel erg dom af. Raar dat het begrip katvangers is blijven liggen. Een term die ikzelf in ieder geval beter herken.
Het begrip geldezels kende ik ik nog niet,
Geldezel kan ook iemand zijn die alleen even geld ophaalt als niet ter zake doend tussenpersoon. Degene die op het agentschap op de camera staat is niet degene voor wie het geld is, bijvoorbeeld.
Daar hoeft geen bankrekening aan te pas te komen; kan ook per postwissel.
Dit klinkt inderdaad als een rol die beter op dat begrip geldezel past. Dank je voor je toelichting!
Niet zo gek hoor...
De personen die de oplichting gepleegd hebben zijn niet in beeld; het gaat hier om de geldezels. Zij kunnen enkel gestraft worden voor witwassen; ze hebben immers niks met de advertenties te maken.

Het is inderdaad zonde dat het eigenlijk veel te makkelijk is om weg te komen met oplichting via Internet.
Je kan ze vervolgen wegens medeplichtigheid aan oplichting/fraude.
Dat vereist vermoedelijk wel dat ze concreet kennis hebben van de oplichting/fraude en bij een geldezel is dat niet zo.
Dat kan, maar de kans dat ze daarvoor veroordeeld worden is klein. Toon immers maar aan dat ze er weet van hadden... Het gegeven dat ze het logischerwijs wel hadden kunnen bedenken houdt juridisch uiteraard geen stand. Rechtspraak gaat om feitelijk bewijs, niet om de vraag of iemand wel of niet een gezond verstand er op nahoudt...

De kans op een veroordeling voor witwassen is daarentegen groot. Daar hebben ze zich namelijk feitelijk schuldig aan gemaakt. En dus krijgen ze een straf én zijn er civielrechtelijk mogelijkheden ze kaal te plukken en wellicht slachtoffers (gedeeltelijk) financieel te compenseren (al zal de belastingdienst wellicht eerst aankloppen en is de vraag wat er dan nog overblijft... Gelukkig zijn er tegenwoordig via de 'pluk ze' wet wel mogelijkheden om ook geld op te eisen dat een veroordeelde nog moet gaan verdienen via werk dan wel uitkering - in dat geval gaat het CJIB dat geld in beslag nemen nog voordat diegene dat geld in handen krijgt ( en het wellicht meteen weer verdwijnt)).
Je hoort toch vaak dat de bank niks doet bij oplichting e.d. en dan verwijst naar de politie. Schijnbaar is het effectiever om je bank op te bellen en zeggen dat je een transactie naar het verkeerde rekeningnummer hebt gemaakt.

Hoorde dit van een kennis die bij de politie zit, weet niet of het verder klopt, maar volgens hem hadden meerdere gedupeerden er al baat bij gehad.
Dat werkt helaas niet. Een bank kan niks doen als jij geld naar een foutieve rekening hebt overgemaakt (ongeacht of dat de waarheid is of een leugen om bestwil om onder oplichting weg te komen). Wel is het zinvol de bank te informeren van oplichtingspraktijken via een bepaald rekeningnummer. In bepaalde gevallen kunnen zij een rekening dan wel bevriezen (al zullen zij dit sonder tussenkomst van politie/OM eigenlijk nooit doen).
Dit werkt niet meer. Vroeger was het makkelijker om per ongeluk een 'getalletje' verkeerd in te vullen. Maar nu de IBAN nummers verplicht zijn is het heel lastig om geld naar een verkeerd rekeningnummer te sturen, dan klopt de IBAN niet meer namelijk. De bank prikt er zo doorheen. Van de bank krijg je dan een mooie brief dat het gaat om oplichting, en dat je dit via de politie moet oplossen.

Helaas, ervaringsdeskundige.
Volgens mij zijn de opgepakten ook niet de oplichters, dat zijn de mensen aan wie deze mensen hun bankrekening ter beschikking stelden. Vergelijk het met een dief en een heler, diefstal en heling zijn ook niet hetzelfde vergrijp. Ze zouden hoogstens medeplichtig aan oplichting kunnen zijn. Witwassen daarentegen is een veel logischer aanklacht tegen deze mensen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 25 juli 2024 22:16]

De oplichting is ook gedaan door een ander, namelijk de crimineel. Dit zijn alleen maar zogenaamde 'geldezels' die niks anders doen dan hun rekening beschikbaar stellen om het geld wat met de oplichting verdient is te witwassen. Oftewel zij verkochten zelf de spullen niet.
Indien er veroordeeld wordt voor witwassen kan de Nederlandse staat geld in goederen in beslag nemen en de plukze wetgeving loslaten op de daders en daarmee inkomsten voor zichzelf genereren.

Kortom de overheid incasseert en de benadeelden krijgen niets.
Ik zou dit echt nooit doen. Kopen op marktplaats en uitgaan van een levering. Sure, als iets 2 tientjes is, maar niet bij een xbox van een paar honderd euro. Iedereen kan zo een account aanmaken, er is geen controle op vertrouwen e.d.

Op tweakers is dat compleet anders. Hier heb ik wel meerdere malen 400 a 500 euro overgemaakt aan onbekenden, maarja, tientallen 5 sterren reviews, dan ga ik er van uit dat ze te vertrouwen zijn. Ben nog nooit bedrogen uitgekomen.
Ik doe wel eens het volgende om de kans op oplichting te verkleinen:

In eerste instantie de bankrekening gegevens vragen.
Daarna aan de hand vd postcode van de aanbieder bepalen welke regio dat is.
Vervolgens de aanbieder zeggen dat ik toevallig de hele week in die regio aan het werk ben, dus ik kan wel even langskomen op iedere werkdag, overdag of 's-avonds. Vraag om adres, telefoonnummer (voor het geval er wat tussen komt aan beide kanten), en tijdstip waarop het schikt.
Indien de aanbieder geen adres stuurt en/of de boel afhoudt, weet je waar je aan toe bent.
Indien de aanbieder ophalen ok vind en de info stuurt, kun je alsnog een afgesproken dag/tijdstip annuleren met een smoes, en stuur toch maar op.
Wel grappig, op eenzelfde manier heeft iemand ook eens iets van mij gekocht. Ik vond het op zich wel slim van die jongen. Het ging toch om iets van 190 euro voor een console.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 25 juli 2024 22:16]

Pas op die marktplaatsers zitten hier tegenwoordig ook!
Helaas wel ja, zelf mogen ervaren...
Ook met (meer dan een paar) goede beoordelingen? Niet dat ik daar blind op vertrouw maar het is wel een groot voordeel t.o.v mp
Anoniem: 420148 @GunGrave14 juli 2017 12:11
Maar die hebben hier niet ineens jaren aan dienst en tientallen 5-sterren ratings van andere legitieme leden die hier jarenlang zitten. Marktsplaats is pure bagger, een cess pool van de onderbuik van de samenleving die of alles voor een dubbeltje willen hebben, of je proberen op te lichten.
Wat een onzin. Doe al 12 jaar zaken op Marktplaats, ben nooit ogelicht of beroofd, verkoop namelijk vooral via marktplaats, en altijd tegen een goede prijs en op onzin biedingen reageer ik per definitie niet. En die 12 jaar status die Marktplaats laat zien op je profiel helpt wel degelijk want dat maakt je veel betrouwbaarder.
Je hebt een punt, iemand 12 jaar op marktplaats is te vertrouwen. Ik doe ook geen afbreuk aan mensen op marktplaats. Mijn commentaar was gericht op die bewuste oplichter doelgroep, die lui worden ook slimmer en de marktplaats markt ook... Dus ze komen hier maken een nep account netwerkje, geven elkaar feedback en daar gaan ze dan.

Wat ik dus wil aangeven is kijk gewoon even goed met wie je zaken doet als je vooraf geld gaat overmaken of achteraf geld gaat krijgen.

Een vriendelijke tip, niets meer niets minder :)
Dat is hun cultuur. Get over it. Doe jij toch ook als je op vakantie bent in Turkije, Marokko of welk ander land waar ze op een markt spullen verkopen. Nederlandse hypocrisie op zijn top. Overigens zijn het meestal gewoon Nederlandse markt handelaren die in mijn geval met een openingsbod van 5 euro komen op een product van 1.000 EURO.
Anoniem: 420148 @sohus26 juli 2017 17:00
Ik weet niet waarom je dit opgraaft, maar nee, dat doe ik niet. Dus zout even fijn op en ga op iemand anders projecteren.

Vooral omdat ik totaal geen interesse heb om deze landen te bezoeken en dus ook nooit in "die cultuur" ben geweest, of daar zin in heb. Ik koop sowieso nauwelijks dingen van een markt, en in landen waar dingen al ziek goedkoop zijn op night markets (bvb Taiwan) ga ik niet lopen afdingen, maar leg ik die paar cent/euro gewoon neer voor het product/gerecht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 25 juli 2024 22:16]

Anoniem: 457607 @Ruw ER14 juli 2017 11:57
De basis van vrijwel iedere oplichtings truc is het geld al losweken zonder dat er iets geleverd of gecontroleerd is. Ik betaal daarom nooit vooraf, pas bij levering en na controle.
Daarom geef ik de voorkeur aan ophalen. Maar ik weiger om spullen op te sturen voordat het geld op mijn rekening staat. Dat is vragen om problemen.
Zij zijn zich er soms niet van bewust dat het rekeningnummer wordt gebruikt voor het witwassen van het verkregen geld, dat bijvoorbeeld via oplichtingspraktijken op Marktplaats wordt verkregen.
Dat is wat ze zeggen natuurlijk. Uiteindelijk is dat natuurlijk naïviteit ten top. Wat voor andere redenen zou een onbekend iemand kunnen hebben om jouw rekeningnummer gebruiken tegen geld?

Maar goed. Verder is het goed dat ze deze mensen aanpakken. Voor mezelf stel ik gewoon strenge regels. Goedkope dingen mogen mensen versturen (lees: iets voor € 20 - € 30). Bij duurdere dingen haal ik het zelf wel op. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook.
Anoniem: 890159 @BeToBe14 juli 2017 12:07
Natuurlijk zeggen ze dat, bewijs maar dat het anders zit.
Vaak is het ook zo. Die mensen geven hun bankrekening en pinpas/code aan iemand die zegt "ik wil hem graag huren, en haal hem even leeg / blokkeer roodstaan". Naief gedacht maar men concludeert dan dat er nul risico is, want er valt niets te jatten.
Dat dat zo gebeurt maakt het verhaal natuurlijk geloofwaardiger, zelfs als het eens niet het geval is.
Tevreden dat ze eindelijk eens optreden!

De 'consument' weet het al bijna 5 jaar, en iedereen heeft wel iemand in de kenniskring die een keer opgelicht is, of bijna. Marktplaats = ophalen. Zelfs V&A van tweakers zoeken ze het laatste jaar op.

Voor tieners, bijstanders en daklozen is 'money mule' een snelle bijverdienste. "100 euro contant voor je pinpas zonder geld erop - superdeal". Voorlichting, duidelijk en hard zijn helpt gigantisch - zorgen dat het niet loont! Zowel voor de oplichter als de geldezel.

Altijd aangifte doen!

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 25 juli 2024 22:16]

Anoniem: 890159 @Harm_H14 juli 2017 13:26
Aangifte doen voor de statistiek? Ik heb diverse telefoons via Marktplaats gekocht, maar altijd ophalen en gelijk oversteken. Dan kan ik hem ook werkend zien.
Aangifte doen voor de statistiek?
Naar mijn weten kan je een rekeningnummer of emailadres online controleren op 'oplichtingsptaktijken'. Hoe meer rekeningnummers aan de schandpaal worden genageld, de beter.

Check je verkoper:
https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html
Een oplichter kan prima enige tijd zijn gang gaan voordat het nummer online komt op zulke sites. Ik controleer het altijd, en ben toch een keer de mist in gegaan. Het rekeningnummer was toen nog niet bekend. Drie dagen later wel.
Mij is inderdaad hetzelfde overkomen enkele jaren geleden, hier op Tweakers nota bene. Ik heb toen een wacom tekentablet betaald en nooit opgestuurd gekregen.
De eerste reviews van de persoon waren prima, echter na een week geen bericht meer te krijgen van de persoon in kwestie regende het negatief commentaar op de pagina van deze persoon.

Het kan dus ook zomaar een tactiek zijn om 'positief' te beginnen voordat ze overgaan op oplichtingspraktijken.
Anoniem: 890159 @Harm_H14 juli 2017 15:21
Tja, als je wilt doorgaan met dat soort onveilige gebruiken...
Snap eerlijk gezegd nog steeds niet dat er anno 2017 nog steeds mensen rondlopen die iets op marktplaats denken te kopen, geld overmaken naar een onbekende en dan verwachten dat ze het product daadwerkelijk toegestuurd krijgen (natuurlijk gaat het vaker goed dan fout). Natuurlijk is het voor de politie makkelijk na te gaan wie er achter de bankrekening zit maar die gaat hier echt niets mee doen (helaas).
Zolang je kritisch blijft kan het prima! Ik heb veel spullen via Marktplaats gekocht. Dure dingen wel altijd persoonlijk opgehaald, maar goedkopere dingen gewoon regelmatig op goed vertrouwen dat het daadwerkelijk opgestuurd wordt. Als je een beetje kritisch bent richting een verkoper kan dat zonder problemen. Tot zover nooit mis gegeaan. En gaat het ooit toch een keer fout, tja - dan is dat gewoon pech... Dat is simpelweg het risico dat je neemt. Zal wel altijd aangifte doen in een dergelijk geval, maar verder zal ik er niet erg mee zitten.
Ik snap echt niet dat MP nog geen review systeem heeft. Hiermee kan je toch supersnel zien of iemand enigszins betrouwbaar is?
Hiermee kan je toch supersnel zien of iemand enigszins betrouwbaar is?
Als het naar waarheid wordt gemeld. Als er geld of reputatie mee gemoeid is, wordt er vaak gelogen.
"Volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting zaten in totaal zo'n twintig verdachten achter delicten waar enkele honderden aangiften van binnenkwamen."
Toch wel schrikbarend dat er eerst enkele honderden aangiftes gedaan moeten zijn alvorens dit prioriteit krijgt en men er iets mee doet. Dan vraag ik me nog af hoeveel slachtoffers er zijn die zich nog niet bij de politie gemeld hebben "omdat het maar om € 20 gaat".
Helaas blijft MP te makkelijk voor dit soort activiteiten maar met wat Commen sense kom je een heel eind.
Marktplaats is ook echt een verschrikkelijk platform. Geen controle op adverteerders in de zin van feedback/reputatie, overal Google Adsense advertenties, veel categorieën worden voornamelijk gedomineerd door zakelijke aanbieders die spullen tegen de winkelprijs aanbieden (daar kom ik toch helemaal niet voor naar Marktplaats?) en laten we het maar niet over het design van de site hebben.
Vooral die zakelijke aanbieders zijn echt een doorn in het oog op marktplaats.
Ik kom er nog zelden...alleen om die reden....
Dit wordt wel behoorlijk uit proportie geblazen hoor want nu lijkt het dat oplichting meer gebruikelijk is dan uitzondering en dat is zeker niet het geval.
Ik verkoop regelmatig zaken via MP en soms via T-net maar verstuur nooit en laat alles tegen contanten ophalen. Ik heb een vals geld scanner en ik noteer altijd het kenteken. Ik wil boter bij de vis maar ik wil ook dat de koper tevreden met het gekochte product is. Dat voorkomt gezeik achteraf, dus bij mij, of op afspraak ergens, testen en uitproberen en indien goed afrekenen en succes ermee. Ik heb nog nooit iemand terug gehad met een probleem.
En ja, ik heb soms ook figuren die ergens in Limburg wonen en het dan opgestuurd willen hebben. Tja, gaat gewoon niet gebeuren dus einde deal of je zorgt maar dat je het ophaalt als je het perse wilt hebben.
Ik lees de verhalen ook van slachtoffers met stomme verbazing, hoe haal je het in je hoofd om honderden euro's over te maken naar iemand die je niet kent, waarvan je niet weet of het wel degene is met wie je zaken doet of dat het product überhaupt er wel is? Goedkoop is altijd duurkoop maar aangezien het volk graag voor een duppie op de eerste rang wil zitten blijven ze erin trappen. Daar maken de hufters graag misbruik van want ze weten dat er altijd van die sukkels zullen zijn die in een 'leuke deal' zullen trappen. Gewoon nooit geld overmaken maar altijd afspreken en ophalen. Zelfs telefonisch contact moet je met een korreltje zout nemen want je weet nooit of je naar iemand met een burner belt. En als het te ver weg is dan is dat gewoon jammer maar helaas. Take care and beware.

[Reactie gewijzigd door regmaster op 25 juli 2024 22:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.