Politie houdt verdachten aan die Marktplaats-accounts verkregen door misleiding

De politie heeft twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze toegang tot accounts op het onlineplatform Marktplaats verkregen door gebruikers op te bellen. Vervolgens gebruikten ze deze accounts voor oplichting.

Volgens de politie gingen de mannen, beiden 21 jaar oud, te werk door Marktplaats-gebruikers op te bellen en zich voor te doen als medewerkers van het platform. Vervolgens probeerden ze de personen ervan te overtuigen dat een hacker toegang had verkregen tot hun account of dat er sprake was van een infectie met malware. Ze vroegen de personen om die reden hun inloggegevens af te staan.

Via de accounts verkochten de mannen elektronische apparaten, waaronder telefoons. De producten verstuurden ze echter nooit, terwijl de slachtoffers daar wel voor betaalden. Het overgemaakte geld werd door de mannen vervolgens gepind, aldus de politie. Deze startte een onderzoek naar aanleiding van verschillende aangiftes, waarvan er inmiddels tien zijn binnengekomen. Andere slachtoffers worden verzocht om aangifte te doen, voor zover dat nog niet is gebeurd.

Het is niet bekend hoeveel schade de verdachten precies hebben veroorzaakt, dat zou pas mogelijk zijn als alle slachtoffers zich hebben gemeld. De mannen worden verdacht van computervredebreuk en oplichting.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

01-12-2017 • 18:11

118 Linkedin

Reacties (118)

118
117
63
3
0
45
Wijzig sortering
Want zelf een account maken met desnoods een prepaid sim kost meer moeite dan een social engineered call scam?? |:(

Edit:
Uiteraard maakt de account leeftijd uit maar 6 maanden actief is ook al snel "vertrouwd" vooral omdat er nog steeds geen review systeem is op marktplaats.

Daarnaast kan je vast accounts met X aantal jaar kopen met bitcoins, dus een gehele social engineered call scam blijft bizar veel werk.

Alhoewel de daders ook simpelweg het geld zijn gaan pinnen ipv omzetten naar bitcoins of iets dergelijks verbaast deze omslachtige aanpak nou ook weer niet echt, misschien hebben ze nog gebeld met hun eigen nummer voor de call scam :|

[Reactie gewijzigd door seapip op 1 december 2017 18:39]

Leuk zo'n prepaid telefoon, maar als je het geld vervolgens gewoon op je rekening laat storten loop je snel tegen de lamp zou je zeggen...

Hoewel?
Het is niet bekend hoeveel schade de verdachten precies hebben veroorzaakt, dat zou pas mogelijk zijn als alle slachtoffers zich hebben gemeld.
Waarom moet de schade door de slachtoffers gemeld worden? Even de in het verleden geplaatste advertenties er bij pakken en de bankrekening doorsnuffelen op stortingen zou toch snel duidelijkheid moeten geven of niet?

Ik heb ooit zelf geld betaald aan iemand op marktplaats en niks mogen ontvangen... Dit gebeurde nadat het eerst tientallen keren wel goed was gegaan... Gewoon een ABN Amro rekening nummer dus keurig na te trekken zou je zeggen. Aangifte van gedaan... nooit meer wat gehoord. Sowieso zou het fijn zijn als de politie standaard zou terugkomen op aangiftes. Ik wil wel weten wat er mee gebeurd is eerlijk gezegd? Zaak gesloten? Dader gepakt? Opgegeven? Kan allemaal maar ik zal het nooit weten denk ik.
Dat is beter geregeld bij de oosterburen. In Duitsland heeft de politie een onderzoeksplicht. En indien gevraagd moeten ze dat ook aanleveren. Ik vraag me af of de duitse politie ook meer budget heeft :/ . Mijn persoonlijke ervaring is echt heel slecht na een paar jaar in overvecht te hebben gewoond. Auto gestolen? Sorry, geen prioriteit(ander woord voor "ga hem zelf maar zoeken"). Inbraak? Daar komen we niet eens voor langs op zondag, laat de verzekering het maar uitzoeken. In duitsland mijn nummerbord kwijt geraakt, en de politie ging daadwerkelijk een onderzoek instellen! _/-\o_ n=1 layen we maar zeggen, maar de laksheid van de nederlandse politie werd zo wel pijnlijk duidelijk.
Ik vind dit wel een beetje onrechtmatig hoe er door jou maar ook door heel veel anderen op het internet over de politie wordt gepraat.
De politie en al haar medewerkers doen hun uiterste best om zoveel mogelijk zaken op te pakken en op te lossen, dat dat niet altijd lukt ligt meestal niet aan de politie zelf maar aan dat er te weinig geld is om genoeg mankracht in te kopen.
Het meeste budget daarvan gaat ook naar zaken met een hogere prioriteit, eigenlijk ook best logisch dat je meer prioriteit stelt aan zaken waarin bijvoorbeeld iemand is vermoord dan dat iemand voor een paar tientjes via MP is opgelicht.
Feit blijft gewoon dat er echt heel weinig overblijft voor kleinere zaken die in zijn geheel toch wel een grote impact hebben.
De afgelopen jaren zijn er ook aardig wat bezuinigingen doorgevoerd bij de politie... alhoewel Team high tech crime wel is uitgebreid.

Ook speelt het gerechtssysteem een grote rol, oplichting is namelijk altijd met voorbedachte rade .
Dit vergeten de mensen meestal die zijn opgelicht dat het bewezen moet worden dat iemand dus met opzet de boel oplicht, daarom worden eigenlijk ook alleen veel plegers gepakt omdat het erg aannemelijk is dat het met opzet was.
Sommigen beweren ook dat het voor de politie '' heel makkelijk '' is om even de oplichter op te sporen via het rekeningnummer en dan het liefst nog even voor '' rijdende rechter '' speelt.
Als het maar een eenmalige actie is is het heel moeilijk te bewijzen, mochten er toch meer zijn en er wordt een echte zaak van gemaakt komt er alsnog heel veel bij kijken.

Ook nog een leuk weetje is dat mensen die oplichten spullen verkopen maar nooit opsturen maar hun eigen gegevens gebruiken vaak vrijuit gaan bij de rechter omdat het een civiele zaak betreft aangezien de '' verkoper '' zijn eigen gegevens had gebruikt.
De koper moet/had het zelf maar uit moeten zoeken via het civiele recht aangezien de gegevens bekend waren.
Dit wordt weliswaar begin volgend jaar aangepast maar hier heeft de politie de afgelopen jaren vast ook last van gehad.

Maar het probleem ligt uiteindelijk toch echt ergens anders; de opgelichte koper zelf die zelf het risico heeft genomen om het te laten versturen ( wat al een risico op zich is ) en het geld vooraf heeft overgemaakt.
Maar het probleem ligt uiteindelijk toch echt ergens anders; de opgelichte koper zelf die zelf het risico heeft genomen om het te laten versturen ( wat al een risico op zich is ) en het geld vooraf heeft overgemaakt.
Precies dit. Veelal zijn dat mensen met goed geloof en denken dat men wel eerlijk is.
Wil niet alles over 1 kam scheren maar tenzij ik het product niet kan ophalen en testen, ben je een oplichter.

Ik vraag me wel af hoe zon gesprek dan gaat?

Koper: ik wil het graag ophalen.
Verkoper: kan niet, ben niet thuis.
Koper: oke morgen dan?.
Verkoper: ook niet.
Koper: Wanneer ben je wel thuis?
Verkoper: ik ben druk met werk en ga op vakantie.
Koper: fuck it, stuur maar op. Wat is je rekening nummer?

Zoiets?

Maar snap je verhaal wel.
Het zou, zoals aangehaald, wel zo netjes zijn dat als je aangifte gedaan hebt, je iig een bericht krijgt van wat de uitkomst is.
Schrale troost is ook een troost.
Ophalen is soms gewoon lastig / duur. Als het over een paar tientjes gaat kun je wel iets laten opsturen. Wij hebben echt tientallen keren dingen gekocht / verkocht op marktplaats en ook regelmatig (laten) opsturen en dat is eigenlijk altijd goed gegaan behalve bij die ene oplichter. Kinderkleertjes bijvoorbeeld is makkelijker om gewoon op te (laten) sturen want om nou voor een setje rompertjes naar een andere stad te rijden is de moeite niet.

Grote aankopen zou ik ook altijd ophalen ja.
Klopt is het soms ook.
Vorige maand kwam er nog iemand vanuit groningen met de trein naar mij (arnhem) om een videokaart op te halen.
Vermoedelijk student dus gratis ov?
Zoniet is dat een ridje van 60 euro en zo bijzonder was die kaart niet.

Anyhow, als je echt iets nodig hebt is geen afstand te ver.
Wij moeten ook 30 km rijden voor de rompers maar we maken er een dagje uit van.

Ik koop en verkocht ook op marktplaats en laat nooit wat opsturen.
Niet zozeer slecht vertrouwen maar laat maar eens iets verzekerd versturen wat kapot aankomt en krijg dat maar eens opgelost met post nl.

[Reactie gewijzigd door wampa-one op 3 december 2017 08:48]

Ik neem aan dat hij hier naar 'de politie' refereert als overheid orgaan en in dat geval ben ik het met hem eens. De personen binnen de organisatie doen over het algemeen hun best. Dat ben ik weer met jou eens :)
Dat de politie niet reageert/opvolgt op aangiftes heeft niets met tijd of geld te maken. Het is slechte administratie of laksheid.
Een berichtje in de trant van "sorry, niet gelukt om de door u geleden schade die de verdachte die (op heterdaad betrapt) uw voertuig gestolen had, heeft veroorzaakt, te verhalen. Ondanks al onze beloften anderzijds, hadden we er geen tijd voor". Had ik destijds ook geweten waar ik aan toe was.

De politie steeds maar weer als helden afschilderen die ondergewaardeerd worden, valt nogal slecht bij mij door al mijn ervaringen. Het is hun werk en als ze hun werk niet goed kunnen doen door gebrek aan iets, dan moeten ze daar wat aan doen.
Onderzoeksplicht is niet zaligmakend. Het kan ook uitmonden in een bureaucratisch monster. Wat heeft het voor zin om een formeel onderzoek in te stellen naar een gestolen auto als de kans heel erg groot is dat die auto al in Roemenie of Bulgarije is?

PS: hebben ze jouw nummerbord teruggevonden?
Ha, nee, het bleek dat een vriend de auto even geleend had en hem er in Den Haag had afgereden. Niet erg rekening gehouden met de rompslomp van een duits kenteken kwijt raken.
Nederlandse politie houdt niet van moeilijke zaken, bij mij is ook een keer ingebroken en ALLES meegenomen, werd ook NIETS mee gedaan.
Echt machteloos voel je je dan. Lijkt me ook demotiverend voor de agenten. Zij weten ook bij voorbaat dat ze niemand gaan aanhouden als ze eerst onderzoek moeten gaan doen. Mag ik vragen of je in de stad woont? Met mijn persoonlijke onderzoek met verdraaid weinig statistieken, zeg ik dat de diepgang op het platteland een stuk beter gesteld is. Ook omdat je degene die het moet uitzoeken naar het zelfde dorpsfeest gaat als het slachtoffer en de dader.
Kleine stad inderdaad, ik geloof zeker dat het in de kleinere dorpen beter is, persoonlijker.
Meestal krijg je gewoon na een halfjaar volautomatisch een brief toegestuurd: "Wegens onvoldoende aanknopingspunten is onderzoek naar uw aangifte gestaakt. Hierbij wordt uw dossier gesloten".
Al lever je alles op een presenteerblaadje aan, het wordt pas prioriteit als er meer mensen zijn opgelicht.
Het oplichten op marktplaats is rechtsgeldig geen oplichting. Het is het in gebreke blijven van de verkoper of zoiets raars. Was laatst een hele media gedoe omheen.

En de politie kan er niet zoveel mee, want privacy.
Denk dat je bedoelt dat ze dan hun eigen gegevens gebruiken als verkoper. Zodra ze rekeningen van anderen, andere/meerdere namen gebruiken e.d. is het oplichting.
Geen rekeningen van andere, alleen de accounts was het in dit geval toch?
Daar is volgens mij hier niets over bekend gemaakt, wellicht achter de schermen maar dat weten we gewoon niet.
Je krijgt altijd antwoord van Politie. Wel jammer dat het 99 van de 100 keer negatief is. Let wel dat het tegenwoordig via digid gaat aangaande antwoord.
Als u geen antwoord heeft gekregen zou ik er achter aan gaan.
Ik ben een keer op straat met een bierflesje op m'n hoofd geslagen uit 't niets, terwijl ik naar huis liep.

Nooit meer wat van gehoord. Dan is dit toch wel een vele malen minder vergrijp. De politie is communicatief incompetent.
Ook ik ben een keer opgelicht tegen beter weten in, iets gekocht via mp en te lui om het op te halen, wat ik beter wel had kunnen doen. Geld overgemaakt en nooit iets ontvangen, de woning bleek ook nog eens leeg te staan. Maar waarom kan een bank in geval van opliichting het geld niet retour storten? het is onrechtmatig verkregen geld, wel met volle verstand overgemaakt maar dat doen ze dus niet, de banken. Ook natuurlijk aangifte gedaan, waarom met dit bewijs dan niet bij je bank terecht kunnen voor misbruik? Dan die oplichters maar een bankrekening met rode cijfers maar ze komen hier nog altijd goed weg, ook al hebben ze het geld al opgemaakt het moet toch terug naar de rechtmatige eigenaar, ik ben de gedupeerde zij niet, laat ze het tegendeel dan maar bewijzen!!!!!
Een zelfgemaakt account is "vers" en valt dus op, mensen zijn niet snel geneigd iets te kopen van een verkoper die net 10 minuten actief is en gelijk 20+ advertenties plaatst. Door oude accounts te gebruiken van mensen die een positieve naam hebben en X jaar lid zijn wek je het vertrouwen dat het een goede verkoper is.
Ze moeten het systeem van AliExpress gebruiken.

1. Je kan alleen een review plaatsen als je het daadwerkelijk hebt.
2. Je kan alleen vragen beantwoorden wanneer je het product ook echt heel t gekocht.

Ik denk dat Ebay/marktplaats dit ook moeten implementeren..
Als je dan ook nog een IBAN er aan kunt koppelen, die niet gewijzigd kan worden zonder verificatie van een ID o.i.d. zou dit een goede optie kunnen zijn.
Het moet dan ook zo zijn dat de kopers alleen word aangeboden om naar dat IBAN nummer over te maken.
Aan de andere kant kunnen oplichters ook gewoon accounts openen en dan van elkaar '' spullen kopen '' en beoordelingen geven om accounts te creëren met een goede reputatie.

Dan kom ik er toch op terug dat er geen enkel systeem is die waterdicht is en de koper gewoon goed moet opletten.
MP heeft dan weer hun plicht om er direct bovenop te zitten als er toch melding word gemaakt van oplichting.

Iets simpels wat nog wel gedaan kan worden is om je adres te verifiëren d.m.v. dat MP een brief met een code naar je adres stuurt, die code moet je dan weer invullen op de MP website, als je dit gedaan hebt krijg je een vinkje met '' adres geverifieerd '' o.i.d.
Dit lijkt mij iets heel simpels om echt iets tegen de veelplegers te doen want zeg nou zelf, een email adres en een rekeningnummer openen heb je zo gedaan maar een nieuw (woon)adres bemachtigen word echt een heel stuk moeilijker!
Dit had Marktplaats vroeger ook. Ik heb ooit ook mijn account geverifieerd dmv een code via de post.

Je houdt natuurlijk wel dat veel mensen nog wel eens verhuizen. Ik heb nu zo'n 10+ jaar een account, maar ben al meerdere adressen 'versleten'; ouders, studentenhuis, huis
1. Je kan alleen een review plaatsen als je het daadwerkelijk hebt.
En als je het niet ontvangen hebt?
Dat hebben ze bewust niet geïmplementeerd omdat het niet past bij wat Marktplaats probeert te zijn. En daar is wat voor te zeggen. Het is niet voor niets dat Ebay hier nooit echt populair is geworden, terwijl Marktplaats bijna een soortnaam is geworden voor particulier handelen op internet.
Marktplaats is nota bene van eBay AG.

Daarnaast moet ik nu op gevoel kijken naar hoe lang de gebruiker op het account is geregistreerd etcetera.
Een review systeem is mijn ogen een veel betrouwbare systeem op een paar vlaktes.

Maar hier ik Duitsland eBay-kleinanzeigen doet ook zonder review systeem en is 80% wel te vertrouwen. Natuurlijk heb je van die slechte er tussen. Die moet je negeren .
Of het tweakers vraag een aanbod systeem?
Ik ben nog nooit opgelicht op marktplaats, helaas wel via tweakers V&A (en zelfs de pricewatch).
Oke, dan zal marktplaats vast een veiligere plek zijn om te handelen dan tweakers, want jou ervaring is de standaard.
Ik ben nog nooit opgelicht op tweakers, en meerdere keren op marktplaats overig.
Ik denk dat iedereen wel zij pros en cons heeft betreft Tweakers en marktplaats.

En op beide platformen kan Tweakers als marktplaats niks er aan doen als je opgelicht bent.

Een systeem wat veilig is bestaat niet, want uiteindelijk is de verkoper verantwoordelijk.
Dat heb ik niet gezegd...
De leeftijd op marktplaats is al langer lek. Ik paar jaar gelden kwam al aan het licht dat er grotere hoeveelheden accounts werden aangemaakt om later (met een aantal jaren leeftijd op marktplaats) te worden gebruikt voor oplichting.
Ps.: vorig week probeerde iemand met 7 jaar op marktplaats mij via Paypal een transitie te ontfutselen, maar na de vraag überhaupt even te bellen was de advertentie ‘ineens’ verdwenen. Bijna 350 euro kwijt...(denk ik).
Paypal aan een creditcard koppelen. ALLEEN een credit card. Via de cc kan je een betwiste transactie melden en storten het geld, onder voorbehoud, onmiddellijk terug. Verkoper krijgt wel de kans om e.a. te bewijzen.

Bij bescherming van Paypal ook, maar dat duurt standaard 20 dagen. Iets langer....

Heb je ook je bankrekening eraan hangen dan gaat het allemaal een stuk lastiger.
Ik heb nog een account van 9 jaar oud. Niks verkocht. Heul betrouwbaar.
mp moet het verkopen van mp account harder aanpakken bij degene die ze verkopen, in ieder geval het account waar het om gaat blokkeren en eventueel ook de verkoper hiervan die donders goed weet waar hij mee bezig is, staat in hun voorwaarden en regels dat dit niet toegestaan is en toch proberen ze het met als mogelijkheid dat deze accounts misbruikt worden. Je mag op mp geen account verkopen van welk soort dan ook, worden meestal na tippen verwijderd en na wat vaker tippen en herhaaldelijk geblokkeerd.
Het lijkt me dat het voor een crimineel misschien beter is om een account over te nemen, zeker als deze bijvoorbeeld al jaren lid is van de site en een goede rating heeft. Kopers vinden een verkoper die al 10 jaar actief is een veiligere optie dan een verkoper die net bestaat.
Als marktplaats zoiets basaals als een ratingsysteem zou hebben wel ja...
Voor de meeste consumenten hebben ze dat ook, er staat immers bij elke advertentie 'X jaar actief op Marktplaats'. Hoe hoger de X, hoe meer vertrouwen een verkoper bij de koper heeft. En zo simpel is het letterlijk.
Dat is een teller geen rating ;)
1 dag oude accounts zijn veel minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld 3 jaar oude accounts, dan zeggen mensen veel sneller ja over een grotere bedrag.
jammer dat een account verkopen via mp aantrekkelijk lijkt maar het mag niet, en misbruik ligt in de lijn der verwachtingen
Ze kozen misschien accounts met meerdere jaren 'ervaring' die dan vervolgens betrouwbaarder leken. Heb je weer meer kans dan iemand geld over zou maken voor een 'goede' deal dan wanneer je net een account hebt aangemaakt.
Iemand die een dure telefoon ofzo verkoopt en nog maar 1 of 2 dagen op marktplaats actief is vertrouw ik niet.

Al ze bijvoorbeeld al 4 jaar actief zijn en ook nog veel andere advertenties hebben staan is het al veel vertrouwder...
Tja dat is heel normaal en in de lijn der verwachtingen, maar zoalng je accounts kan verkopen en kopen en mp doet er niets aan heb je een probleem erbij, oude account blijken dan ook niet meer betrouwbaar
Jij maakt zeker geld over naar een account dat net een 1 dag actief is? 8)7
Hebben nieuwsberichten als dit je nog niet duidelijk genoeg gemaakt dat je sowieso nooit geld moet overmaken naar iemand op Marktplaats? :P
Nee, want er zijn ook veel eerlijke mensen op Marktplaats.
Dat weet je pas achteraf natuurlijk... Marktplaats is niet zoals V&A waar je vrij goed kunt kijken of iemand betrouwbaar is of niet.
En als je maar een paar dingen koopt is het verlies bij oplichting te groot. Als je nou 100 dingen per jaar koopt kan ik het me nog wel voorstellen dat je eventueel verlies incalculeert.
Zelf calculeer ik het verlies altijd wel in wanneer ik iets koop met verzending. Daarbij koop ik geen dure dingen, max. € 50,- en daarbij kijk ik of de advertentie enigszins netjes verzorgd is. Tot nu toe altijd goede ervaringen gehad.
V&A heb ik anders ook voldoende draadjes over zien lopen op GoT. Mensen die hun beklag doen over oplichting binnen V&A.

Nergens, maar dan ook nergens doe ik vooraf betalen. Dan nog liever onder rembours, of zelfs ophalen. Als ik 't heel graag wil hebben, en 't is een goede deal, rijdt ik er zelfs 100km voor om 't persoonlijk te komen bezichtigen, als 't om een behoorlijk bedrag gaat, zelfs niet alleen. Gisteren nog. Vroeg iemand mij via Marktplaats of ik mijn Macbook tegen 50 euro extra bovenop de vraagprijs even 100km wil brengen. Doe ik niet, mijn gezonde verstand verteld me dan dat de kans reëel is dat je dan opgewacht wordt door lui die de boel van je afnemen, want ze weten dat je met een peperdure Macbook onderweg bent. Nee, gewoon je gezonde verstand gebruiken, en niemand vertrouwen, ook niet op V&A.
Het gebeurt bij T.net veel minder in verhouding tot marktplaats. Je praat over een handvol draadjes, waaronder Oplichting: eentwintig / iPhone 7 iPad mini MacBook

Waar mensen zowiezo al hun gezonde verstand niet gebruikten en een veels te goedkope, nieuwe Iphone
wilden aanschraffen. Wat dat aangaat ben ik het helemaal met je eens, je gezonde verstand gebruiken en "als het té mooi is om waar te zijn, is dat het vaak ook". Koop veel "op afstand" maar als het een té mooie aanbieding is, het een aanzienlijk bedrag is, ga ik er gewoon heen. Kan dat niet, helaas pindakaas.
of je rijd er naar toe van jan met de korte achternaam, is ook niet fijn als men niet komt opdagen.
Precies dit, ik heb zeer vaak vooraf betaald en echt altijd mijn shit ontvangen, helaas dus niet sinds van de week.
Mijn ervaring is dat er ook eerlijke mensen zijn. En als het te mooi is om waar te zijn ....

Vertrouw je het niet, of durf je het niet aan; ophalen en cash. Vind ik zelf altijd de beste optie. opsturen kost ook, en je moet beter nadenken of je het wel echt wil hebben en de rit ervoor over heb.
hebben nu een nieuwe manier van betalen wat al heel veiliger is nu
Als je het niet vertrouwd dan ga je het toch ophalen?
Een review systeem zal in zulke gevallen weinig uitmaken. Wat wel gaat uitmaken, zijn zwaardere straffen en de pakkans groter maken. Te beginnen met een gevangenisstraf van minimaal 7 jaar plus een schadebedrag van minstens 5 keer de totale schadepost per persoon.

Voorbeeldje: Je hebt totaal 13 mensen opgelicht en zo 10.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Het schadebedrag zal dan 13 x 10.000 euro worden. Dat is veel geld en als de pakkans dan hoog is, dan blijven alleen maar de grote buitenlandse "jongens" over . . .
Marktplaats is hard achteruitgegaan sinds eBay ze overgenomen heeft. En men heeft amper geinvesteerd in veiliger handelen daar.

Ben zelf 1x gescammed op Marktplaats, 0x op Tweakers.net.

Ik verkoop hardware liever op Tweakers.

De rest kun je vaak lokaal kwijt via Facebook groepen
tja, en al je zo leest zijn er ook mensen gescammed hier op tweakers.net, dus zo veilig is het nou ook weer niet. enuh, marktplaats is al heeeeeeeel lang van ebay en het is eigenlijk nooit anders geweest hoor.
Ik gebruik Marktplaats al bijna sinds het begin, het is al aardig wat jaren zelfstandig geweest hoor.
100% veiligheid heb je nergens, nooit. Op T.net is het voorlopig, al jaren, vele malen veiliger dan bij marktplaats. Ben zelf in al die jaren nog nooit opgelicht op T.net. Bij marktplaats gebeurde dat wel, met een klein bedrag maar toch.
Marktplaats was altijd al bagger en het ziet er naar uit dat het nooit beter word.

Het lijkt wel alsof mensen bang zijn om iets anders uit te proberen. Ik koop ook vrijwel altijd op tweakers. Marktplaats gebruik ik hooguit voor verkoop (hier ontkom je helaas niet aan vanwege hoe groot het is).
Je kan ook veel via lokale facebookgroepen verkopen(hardware wat moeilijker) maar meubilair en andere zaken.

Bijna in elke regio is er wel een facebook groep waar dat kan, het is jammer dat eBay voor particiuliere verkopen ook niet ideaal is.

Ik zou willen dat er een marktplaats was met het review systeem van Tweakers + de veiligheid van aankopen via Paypal/Creditcard.
Hier net andersom, een lelijke belg die al Jaren een t-net account had met positieve reviews... opeens was het menneke gaan oplichten. T-net wilde niet helpen, uiteindelijk de gast in antwerpen opgezocht en met "lichte" dwang mijn geld terug....
Marktplaats is gewoon een hemel voor de oplichters want ze weten dat de politie toch niks doet met aangiftes. Gewoon lekker op Tweakers handelen :+
Tweakers hebben weer te veel argwaan. Als ik iets op Tweakers en Markplaats zet, verkoop je het 10x op mp voordat je er één hier kan verkopen. Meestal komt het erop neer, je hebt geen reviews dus ik vertrouw je niet. De enkele die wel tot kopen overgaan, plaatsen geen review (wel beloven en tevreden). Tot nu toe maar 1 review laatst eindelijk.
Nou, er zijn er nu dus 2 man achter gekomen dat de politie soms wel iets met die aangiftes doet. :)
Ja maar dit is wel iets heel anders. Ze proberen zich voor te doen als een ander persoon identiteit diefstal zou ik zeggen en dat levert inderdaad wel hoop problemen op. En de politie gaat pas achter oplichters aan wanneer ze meer dan 20+ aangiftes hebben. Mijn vriend was wel dom maar is opgelicht heeft aangifte bij de politie ingediend maar tot deze dag niks nuttigs terug gekregen dan alleen maar een email van veilig handelen op het internet.
Ik kijk helemaal nooit naar referenties. Ik heb op marktplaats een aantal telefoons gekocht en ben er altijd naar toe gegaan, en gelijk oversteken: ik zie de telefoon werkend, zij krijgen cash betaald. Gezien mijn postuur en vechtsport achtergrond ben ik eigenlijk nooit bang geweest voor overvallen, zeker niet als je, zoals bij de meeste dingen, bij mensen thuis komt.

Ik heb een keer op speurders een oude auto gekocht omdat ik die echt per morgen nodig had. Dat was een gok, en de vorige eigenaar had hem bijna droog gereden (na 2 liter olie begon de pijlstok pas nat te worden, de eigenaar wist niet eens waar de olie erbij moest) maar dat is gelukkig goed afgelopen. Maar voor 250 euro kun je ook niet teveel verwachten, aan mijn enige eis (hij moet het tot de volgende apk uithouden zonder grote reparaties) heeft hij voldaan. Nou moet je auto's officieel overschrijven dus daar valt niet heel veel te stelen, maar ook daar gelijk oversteken: betalen op het postkantoor bij het overschrijven.
Dat mensen eerst betalen voor het product er is....

Gewoon ophalen anders doorzoeken...
gaat niet makkelijk als je in breda woont en het product is in groning bevind...
Dat hang een beetje van het bedrag en product af.

Bijvoorbeeld DVD's of geheugenkaartjes die via de brievenbus kunnen, daarvoor rij ik niet langs.

Grotere producten zoals een camera of versterker, daarbij kom ik graag even op bezoek.
Dan ga je verder zoeken toch? Als je echt niet kan wachten koop je het in de winkel , anders zoek je tóch door tot het ophaalbaar is..

Hele simpele oplossingen om niet opgelicht te worden.
Dat mensen eerst opsturen voor er betaald is .... Dat werkt twee kanten op, beiden zullen moten vertrouwen op de ander.

En IDD gewoon ophalen en cash. Altijd de beste oplossing.
Ik woon in Maastricht, maar ik ga niet helemaal naar Groningen rijden.

Het zou gewoon moeten zijn dat elke aankoop verzekerd is, netzoals bij Paypal. Geeft de ander het product niet, dan moet je het kunnen terug kunnen vragen 30-45 dagen na aankoop
Ook niet heel snugger om het dan te gaan pinnen.
Je kan denk ik wel makkelijk een of andere junk z'n pinpas kopen en hem gebruiken als geldezel.
Ja klopt, maar uiteindelijk kunnen ze gewoon camera beelden opvragen.
Dan ga je pinnen met een bivakmuts. Dat zal geen obstakel zijn neem ik aan.
Klopt, maar toch brengt het risico's met zich mee.
Of crypto valuta van kopen en die weer op een andere rekening storten, alhoewel veel crypto exchanges tegenwoordig persoonlijke identificatie vereisen.
Dat maakt niet echt uit. Er zijn zat sites waar je Bitcoin kan kopen enkel met een IBAN rekening. Doorgaans kan je dan wel maar een beperkt aantal Bitcoin kopen (met elke volgende stap van verificatie kan je meer), maar ook dit is geen issue lijkt mij, want dan kan je gewoon met die IBAN van de junk meerdere accounts openen bij verschillende exchanges.

Stap 1): Koop met het criminele geld Bitcoin en store dit in een specifieke 'burner' wallet
Stap 2): Gooi jouw Bitcoin door een tumbler
Stap 3): Knal de Bitcoin terug in een andere wallet, of wellicht een verscheidenheid aan wallets.
Stap 4): Geniet van jouw vermoedelijk illegale, maar niet goed te traceren Bitcoin

Op deze manier zal je nooit ergens de eigen persoonlijke gegevens hoeven te sharen. De Bitcoin is discutabel in zijn legaliteit, maar het is moeilijk om hier een daadwerkelijke case van te maken. Op deze manier zit de crimineel niet met een hoop zwart geld, maar met schoon gewassen Bitcoin.

Dit is tenminste hoe ik het zover begrijp. Ik hoor graag van mensen met meer kennis of dit echt inderdaad zo kan.
Op deze manier zit de crimineel niet met een hoop zwart geld, maar met schoon gewassen Bitcoin.
Dit laatste klopt in elk geval niet. Zwart geld betekent niet crimineel geld maar geld waarover geen belasting betaald is. En witwassen betekent het geld in beeld brengen bij de belastingdienst (meestal door er gewoon belasting over te betalen).

Je hebt bijvoorbeeld als drugshandelaar deals met een paar snackbarren en cafés (elke zaak waar veel contant geld in om gaat) dat je hen elke maand een paar duizend euro brengt die zij dan in de boeken zetten. Die shoarma tent is dan op papier super winstgevend. De eigenaar van die tent betaalt dan meer belasting, maar de crimineel die compenseert hem daar dan voor. Bijv. hij brengt elke maand 10.000 euro zwart en krijgt er 5.000 wit terug.

Geen idee van de echte tarieven maar zo ongeveer werkt witwassen.
Casino's zijn ook uitgelezen plekken om kleinschalige wit te wassen. Illegaal geld meenemen, beetje bij beetje inwisselen voor fishes, aan de tafel etc, door anderen laten inwisselen (ivm eventuele videobeelden) en na een leuke avond weer inwisselen voor geld. Op papier ben je even gezellig naar 't casino geweest, als je dan ook nog even een bedrag pint, is dat tevens je alibi, en heb je daar even goed gewonnen, wat je dan netjes op je rekening stort, als er vragen over komen, heb je je casino transactie, en een sluitend verhaal, gaan ze dan weinig achter zoeken.
Tegenwoordig accepteert HC geen contant geld meer. Die route is inmiddels dicht. En met bedragen van zeg het 100.000 Euro was het al geen pretje.
Met pinpas gokken?

Neemt enorm weg van de hele casino beleving + wat voor effect heeft dit op de dwangmatige gokkers die nu helemaal niet meer hun acties zien? (niet dat ze daar moeten zijn maar toch).
Vroeger kwam ik nog wel eens in Casino, gewoon omdat het leuk en gezellig was. Maar tegenwoordig is het gewoon niet leuk meer. Daarnaast even wat zwart geld witwassen kan ook niet meer. Mij zie je daar niet meer.
Anoniem: 197141
1 december 2017 19:16
1 simpele vraag filtert er al een boel oplichters tussenuit.
- "Waar en wanneer kan ik het ophalen"
Zelfs dat is geen garantie. Ik kreeg ook een keer een aanbod. Eigenlijk te mooi om waar te zijn. Dus ik stelde die vraag, kreeg ik een locatie en tijd. Uiteindelijk m'n instinct beantwoord en de deal afgeblazen. Mijn gevoel zei dat het een beroving zou kunnen worden, je weet wel, ze wachten je op, want ze weten dat je 't geld mee hebt. Zelfs daar niet blind op vertrouwen, of neem een paar vrienden mee en maak er een roadtripje van.
Anoniem: 197141
@xoniq2 december 2017 00:48
Het adres gaat uiteraard eerst door Google.
Streetview is reuze handig.
Maar helaas geen garantie. Pas nog hier in de buurt in een heel simpel normaal dorp een drugs lab opgerold, midden in een nette woonwijk, een heel normale woning. Vol met criminelen. Nee, ik vertrouw niks meer tegenwoordig.
Als dit soort oplichters nou evenveel tijd en moeite in een opleiding/baan zouden steken dan zouden ze misschien nog ergens komen.
Ik ben het met je eens, maar is een crimineel z'n baan niet crimineel zijn? ;)

Overigens is het ook dom van de klanten zelf, wie gaat nu zijn inlog gegevens over de telefoon geven. |:(
Je weet toch dat een marktplaats gebruiker nooit voor je wachtwoord zou vragen?

:X
Iets met klap je laptop dicht en bel de bank...
Anoniem: 562971
2 december 2017 09:14
Vaak prik je er wel doorheen...

Ben al 10 jaar actief en het is altijd goed gegaan, zowel voor de kopende als verkopende partij. En het is inderdaad geen garantie als iemand al een half jaar 'actief' is.

Waar ik naar kijk;

- Gebruikt men een werkend telefoonnummer (ik klik door als er geen nummer bijstaat)
- Is de postcode aanklikbaar
- Reactietijd op de advertenties
- Waarom alleen een (bijvoorbeeld) M of een R als naam ;(
Ja, precies. Ik vraag altijd of ik even kan langskomen om het te zien. Als dat niet kan, jammer dan.
En als je dan even langsgaat, en he wilt het hebben, kun je meteen nog wat afdingen. Werkt beter face-to-face ;)
Telefoon nummer? Ik heb speciaal voor dat soort zaken een prepaid, ik wil op mijn prive tel niet over zaken gebeld worden.

Telefoonje van Samsung met 3 mnd standbij en een cash gekocht prepaid nummer bij elkaar nog geen 3 tientjes. Die dingen liggen bij de kassa van AH Hema tel boeren. vanaf 5 euro. Voor zolang het nog mag. IN Belgie en Duitsland kan je al niet meer anoniem / cash een kaartje kopen
Dat laatste punt, omdat niet iedereen wilt dat zijn naam overal staat.

Kijk naar de Duitsers op facebook die hebben ook 9/10 nooit hun eigen naam daar staan, maar een combinatie van achternaam en voornaam.
Daarom is Tweakers voor mij een veilige plek tegenwoordig om te kopen en verkopen.
Ook niet eens, zelfs hier zijn voldoende mensen opgelicht, al diverse GoT topics gezien dit jaar. Gewoon met je gezonde verstand handelen.
Ik vertrouw in principe niemand op marktplaats, koop er in principe nooit iets maar de zeldzame keer dat ik dat wel doe ga ik er heen en maak geen geld van te voren over.
Uiteraard kan je dan nog steeds opgelicht worden maar acht de kans een stuk kleiner.
Het aanzien van Marktplaats is mijn inziens flink gedaald, en het lijkt ook alsof ze er niks aan doen of willen doen.

Hier op tweakers is er tenminste een beoordelingssysteem waardoor ik hier meer vertrouwen heb en dus al vaker dingen hier heb gekocht, tot nu toe altijd goed.

Ik heb ook het gevoel (ja dat is inderdaad een gevoel, geen feit) dat mensen hier op tweakers niet of veel minder uit zijn op oplichting

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee