Criminelen verkopen grote aantallen accounts van Nederlanders, waarmee het mogelijk is om bestellingen te doen bij webwinkels als Bol.com, Zalando en MediaMarkt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Het lukte RTL bijvoorbeeld om met toestemming van de eigenaren van 'gehackte accounts' bestellingen te plaatsen voor dure producten, waarna de factuur bij de eigenaren terechtkwam en de producten daadwerkelijk werden geleverd. Dat komt doordat vaak de mogelijkheid bestaat achteraf te betalen. RTL merkt op dat alleen bij Wehkamp twee van de drie bestellingen werden onderzocht doordat de fraudehelpdesk van het bedrijf contact opnam met de accounteigenaar. De accounts zouden voor een euro per stuk worden verkocht, waarbij er een meerprijs van een euro wordt gerekend als de koper ook toegang wil tot het bijbehorende e-mailaccount. Volgens de politie zijn er jaarlijks 'honderden slachtoffers' van deze vorm van fraude.
Volgens beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers gaat het om een nieuw verschijnsel dat specifiek Nederlandse accounts op deze manier worden verkocht, zegt hij tegen RTL Nieuws. Criminelen maken gebruik van inloggegevens uit uitgelekte databases en loggen daarmee geautomatiseerd in op verschillende sites. Als het inloggen lukt, wordt het betreffende account doorverkocht. Bestellingen met doorverkochte accounts zouden vaak laat in de avond plaatsvinden, omdat dan de kans kleiner is dat de accounteigenaar de bevestigingsmail ziet en een annulering doet. Webwinkels Bol.com, Wehkamp en Zalando zeggen tegen RTL dat ze bestellingen controleren.
Niet alleen accounts van de eerdergenoemde webwinkels worden te koop aangeboden, maar ook van Marktplaats, New York Pizza en Ziggo Sport. Gevers zegt dat het aan te raden is om niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten te gebruiken. Een van de manieren om dit eenvoudig te doen is het gebruiken van een wachtwoordmanager.