Aantal aangiften over frauduleuze webwinkels is dit jaar bijna verdubbeld

De Nederlandse politie heeft dit jaar ruim 13.000 aangiften ontvangen tegen malafide webwinkels. Vorig jaar zat dat aantal nog op 7400 aangiften, waarmee er dit jaar al bijna sprake is van een verdubbeling.

Het gaat om aangiften van mensen die wel hebben betaald, maar hun bestelde producten nooit hebben gekregen. De politie denkt dat dit aantal verder zal toenemen in deze huidige periode met Black Friday en sinterklaas. De politie vermoedt dat oplichters de nodige valse websites gereed hebben om in te spelen op de flinke stijging van het aantal aankopen in deze periode, waarbij onder meer gedacht kan worden aan sites die heel erg lijken op die van een reguliere webwinkel. Wat ook heeft bijgedragen aan de stijging van het aantal aangiften is de uitbraak van het coronavirus in maart, waardoor veel meer mensen online hun aankopen zijn gaan doen. Volgens de politie heeft dat geleid tot een flinke toename van oplichtingszaken.

Vooral bij duurdere producten, zoals Apple-hardware en spelcomputers, verwacht de politie frauduleuze praktijken. Daarbij noemt Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, specifiek de PlayStation 5. In een gesprek met NOS Radio 1 zegt hij: "We zien dat de PlayStation 5 wordt aangeboden door websites, waarvan we het vermoeden hebben dat ze die niet kunnen leveren". Hij noemt een voorbeeld van een site waar voor tweehonderdduizend euro aan Playstation 5-bestellingen is gedaan, waarvan wordt vermoed dat de leveringen nooit gaan gebeuren.

Die vermoedens zegt Van der Linden mede te baseren op contact met Sony. De PS5-fabrikant zou hebben aangegeven dat bij de eerste levering van vorige week ongeveer 25.000 a 30.000 exemplaren zijn uitgegeven. "Die zijn naar de grotere, bekende, gerenommeerde winkels en webwinkels gegaan in Nederland. Dan is het opmerkelijk dat een relatief jonge website die misschien vier of vijf maanden in de lucht is, de beschikking heeft over honderden van deze PlayStations. Dat kan eigenlijk niet", aldus Van der Linden.

Hij zegt dat het aantal aangiften zo groot is dat het probleem niet is te bestrijden met alleen opsporing vanuit de politie. "We moeten wedijveren met alles wat er gebeurt. Er is veel aankoopfraude, maar ook nog WhatsApp-fraude, ceo-fraude, phishing en andere cybercriminaliteit. We moeten onze capaciteit verdelen." Van der Linden noemt daarbij de samenwerking met banken en betaaldiensten, waarbij zij voortijdig informatie krijgen als er aangiftes zijn gedaan. Aan deze partijen word vervolgens gevraagd passende maatregelen te nemen.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-11-2020 • 10:27

123 Linkedin

Lees meer

Reacties (123)

Wijzig sortering
Gaat het PS5 verhaal toevallig over 'webshop' https://psonline.shop/ ?
Die heel agressief adverteren op Youtube oa. met de tekst: 'krijg je PS5 op releasedag door hier te reserveren!'.
Van de 3 commercials die ik zag op Youtube waren zij er minstens 1 van en elke keer gingen mijn haren er recht van overeind staan. Want natuurlijk kunnen ze dit niet waarmaken en heeft dit een zware lucht van oplichting.

Hoe kan het dat dit soort praktijken op een mega platform als Youtube kunnen plaatsvinden?
De negatieve berichten rondom psonline.shop las ik vooral vooraf. Geen idee hoeveel er van zijn uitgeleverd.

Zou men pre-order.shop bedoelen? Die was toen nog bij BOOS voorbij gekomen. Daar kon je zelfs GTA VI al bestellen :+
Is GTA VI nog niet uit dan? }:O
Ik zag de aflevering van Boos ook inderdaad, vond die kerel niet bepaald sympathiek en overal een smoes op gereed hebben.

Het even bekijken van reviews op Google kan tevens al veel doen voorkomen. Zelf gelukkig nooit dupe geweest van een fraudeleuze webshop, maar ik bestel in de regel bij de wat grotere winkels n bepaal liever dan een tientje extra daarvoor.
Hoe kan het dat dit soort praktijken op een mega platform als Youtube kunnen plaatsvinden?
Daarom. Het is misschien wel tè groot geworden. Er komen miljoenen filmpjes per dag bij, wie kan dat allemaal nog in de gaten houden? Een algortime? Laat me niet lachen...
En advertenties gaan echt niet per stuk langs een poppetje. Dat gaat allemaal via brokers die een bepaalde hoeveelheid inkopen. Daar kan dan heel makkelijk een keer een oplichter tussen zitten. Hoe moet een broker nou bepalen dat het niet mogelijk is om een PS5 op releasedag te krijgen? Moeten ze eerst alle adverteerders gaan checken? Dan komt die advertentie pas online als de PS6 er al is...
Net als dit soort advertenties niet op TV kunnen komen, zou het ook niet mogelijk moeten zijn dat het op Youtube te zien is. Wellicht dat er door gebruikers een alarmbel kan worden ingedrukt bij een misleidende reclame, zodat Youtube het kan gaan uitzoeken.

Volgens mij is nu de overheid degene die hier curatie op doet (Reclame Code Comissie), maar ik vind dat een platform die daadwerkelijk verdient aan de advertentie hier ook wel aansprakelijk voor mag zijn. Wat volgens mij bij TV zenders ook het geval is.
Het lijkt erop dat Youtube in deze de dans ontspringt en dus geen moeite doet om te filteren op advertenties die mogelijk misleidend zijn.

Internet advertisement is een beetje teveel het Wilde Westen nu in mijn optiek.
Ik meld constant 'fake' ads op Facebook, waarin ze bvb een 'levensechte' haai in de aanbieding hebben met filmpjes van een Youtuber, of 'levensecht' speelgoedhondje, met beelden van een écht hondje... En allemaal dropshipped natuurlijk..

Of de zoveelste "nieuw 2020 watch" van een watch van paar jaar geleden die je op aliexpress kunt vinden..

Facebook vindt dit allemaal best kunnen zolang men maar betaald voor de ads te plaatsen, tijd dat de EU daar iets aan doet... En van mijn part met terugwerkende kracht, genoeg bewijs dat ze er zich niks van aantrekken.
Ach zelf John De mol heeft met succes rechtszaak van Facebook gewonnen, schadevergoeding betalen ze vanwege gebruik van zijn gezicht in de bekend bitcoins reclames. Facebook gaat gewoon door.

Bij techbedrijven is het nog steeds zo dat aanklagen geld kost, jij moet dus geld investeren.
Daarnaast boetes zijn te laag in verhouding tot wat ze verdienen, dus onder de streep betalen ze gewoon boete of verloren rechtszaak, dat is altijd nog goedkoper dat het actief aanpakken.
De EU en redelijk wat Europese landen zelf zijn momenteel bezig om het online adverteren aan soortgelijke banden te leggen als het ouderwets adverteren via de TV of bushokjes. Ze zijn al bezig om het tracken compleet te verbieden. https://www.politico.eu/a...vertising-privacy-europe/

We komen er wel, wetgeving loopt altijd achter de feiten aan.

Daarom dat Google en Facebook zo ver gaan en hun best doen om elke cent er uit te halen en daardoor ook schijt hebben aan links en rechts een lachwekkende boete.
Nou....niet op TV...er zijn zat misleidende reclames op tv. Tell Sell (heet nu anders denk ik) met hun wondermessen die zelfs door blik kunnen snijden, het kussen van boekweitcupjes, enzovoort. Niet te vergeten die oplichter die de zogenaamde ontkalkdingen verkoopt op RTL5. Krijgt daar ruim aandacht, terwijl die dingen helemaal niets doen.

Op YT kun je op een knop drukken om een filmpje te melden. Dat doe ik ook geregeld. Er zijn in mijn interessegebied (ruimtevaart) genoeg misleidende videos. Is er bv op maandag een raket gelanceerd, zie je de week daarop nog steeds zogenaamde live feeds, mét het rode 'live' logootje. En de talloze Bitcoin advertenties met Elon Musk. Het is gewoon veel te ingewikkeld om de rommel eruit te filteren. Ongetwijfeld kunnen ze een beetje doen met algoritmes, maar ze zijn natuurlijk bang om een legitieme advertentie te blocken. Dan krijgen ze last.

Het is makkelijk gezegd, maar ik denk dat het best een behoorlijke klus is om zo'n platform 'schoon' te houden.
Tel Sell bestaat nog. Die naam is na een eerder faillissement overgenomen door Mediashop, maar de reclamefilmpjes zijn nog net zo misleidend als in de jaren 90. Vaak zijn het producten die je ook merkloos op AliExpress kunt vinden voor minder dan 5% van de prijs die Tel Sell ervoor vraagt. Maar de reclamefilmpjes met neppe montages, verzonnen studies, en lachende presentatoren in combinatie met opvallende productnamen prijzen ze aan als wondermiddelen.
YouTube plaatst gewoon de advertenties waar het meest voor betaald wordt. Men controleert niet wie erachter zit.
De mensen achter de nepwinkels doen gewoon (flinke) investeringen in on-line reclames. Doordat ze verder niets leveren, geen personeel hebben enz., hebben ze verder geen kosten en zijn die advertenties al snel terugverdiend. Ondertussen doen ze wel mee om de PS5 tot een hype te maken en dat maakt het risico nog kleiner.

Tip: Kijk bij nieuwe webwinkels altijd even de contactgegevens en de gegevens van de KVK na. Je kan ook even opzoeken hoe lang de website al geregistreerd staat en vooral waar.
Daarom gewoon met je creditcard betalen bij dit soort winkels, Niet leveren kan je het gewoon laten terugstorten.

kvk is leuk maar zegt weinig, je krijgt alleen basis info. Voor de rest moet je betalen ondanks dat het een openbaar register is. Bedrijf kan dus al tig keer verhuisd zijn of katvanger.
Je krijgt altijd een adres en een inschrijvingsdatum. Is het adres een huisadres en/of de datum heel recent, dan mag je nattigheid gaan voelen. Als de gegevens van de kvk niet kloppen met het vestigingsadres dan is dat vaak ook al een teken dat er iets mis is.
Heel vaak staat er geen contact-adres en geen kvk adres op de sites.

Kopen met een creditcard werkt niet altijd. Men kan oordelen dat men niet de minimale inspanning heeft geleverd om oplichting te voorkomen, dan hoeft men volgens de kleine lettertjes niets te vergoeden.
Kopen met een creditcard werkt niet altijd. Men kan oordelen dat men niet de minimale inspanning heeft geleverd om oplichting te voorkomen, dan hoeft men volgens de kleine lettertjes niets te vergoeden.
Volgens mij werkt het met creditcard toch heel anders. als jij de transactie betwist omdat het bedrijf niet geleverd heeft zal het bedrijf moeten bewijzen geleverd te hebben.
Een trackingnummer zou theoretisch een bewijs kunnen zijn maar als er voor 1 bedrijf zo meer klachten komen zal ook de creditcardmaatschappij niet uitbetalen. Die uitbetaling laat ook altijd op zich wachten. Daarnaast om creditcard bij payment provider te krijgen moet je ook meer informatie geven, controle is iets beter maar nog geen garantie.
Creditcards werken anders dan gewoon bancair geld. Wanneer jij betaald, dan wordt er in werkelijkheid nog niets betaald, maar een reservering uitgeschreven. Bij daadwerkelijke levering wordt het geld pas daadwerkelijk overgemaakt. Op dat moment treden ook die kleine lettertjes in werking. Wanneer een oplichter meld dat een product geleverd is en ze geven daar een "bewijs" voor, worden de bedragen vrijgegeven en wordt het ineens een stuk lastiger om je geld terug te krijgen.

Helaas is de stap waarin verkopers de levering melden, verre van waterdicht.
Het is ook lastig om bedrijven het adverteren te ontzeggen, terwijl nog niet is aangetoond dat ze frauderen. We vermoeden het wel, maar dat is niet hetzelfde als dat het is bewezen.
Hoe kan het dat dit soort praktijken op een mega platform als Youtube kunnen plaatsvinden?
Als je bij Google/Facebook/consorten adverteert maakt het niet uit met wat je adverteert en of het klopt, als je maar betaalt voor de advertenties, zie ook de welbekende BN-er advertenties die je vaak op deze platforms voorbij ziet komen.
Een medewerker had bij https://psonline.shop een pre-order gedaan en was bang dat ie zijn geld kwijt was.
Hij kreeg echter een net bericht dat ze niet konden leveren en had binnen 48 uur zijn geld terug.

Ja het zag er slecht uit, maar uiteindelijk was dit zo ver ik weet dus geen scam.
Hoe kan het dat dit soort praktijken op een mega platform als Youtube kunnen plaatsvinden?
Omdat Youtube er geld aan verdient en mee weg komt. Simpel.

Ik heb al jaren geen reclame gezien op Youtube en geen idee waarom mensen dat niet uit zetten. Keywords: uBlock origin op PC en Newpipe op Android.
Ik denk dat de plotselinge stijging te maken heeft met het feit dat er 'opeens' vanwege verschillende lockdowns, allerlei nieuwe (oudere?) doelgroepen online beginnen te kopen, die dat wellicht eerder nooit deden.

Voor mijn internethandeltje doe ik alle klantencontacten en het aantal vragen wat binnenkomt van het kaliber "U stuurt mij een factuur, maar ik heb al via ideaal betaald" in reactie op de verzendbevestiging met de factuur als bijlage, waarop groot in rode dikgedrukte letters is vermeld dat deze op de website al via iDeal is betaald en enkel dient als 'kassabonnetje' bij de levering - is exponentieel gegroeid.

Deze vragen zie je totaal niet bij klantgroepen die gewend zijn online te kopen. We hebben gewoon een hele grote groep nieuwe gebruikers op te leiden, hoe een frauduleuze site te herkennen!
Er is volgens mij ook een wildgroei aan drop ship webshops. Lekker snel en makkelijk geld verdienen. Wordt soms nog wel eens vergeten zich aan de wet te houden.
Nou laat dat soms maar weg. Ze houden zich standaard niet aan de wet. Allemaal websites die niet aan de regels voldoen. Tja, deze mensen zijn gek gemaakt door een of twee figuren die complete cursusen verkoopt hoe je dit moet doen. En ja ! Binnen twee jaar ben je miljonair !
Gisteren werd er hier in Denemarken een app uitgebracht, zodat je je rijbewijs op je telefoon kon krijgen. Zocht je op "kørekort" (rijbewijs), kwam er echter eerst een andere app op plek 1, gezien die al langer bestond, reviews had etc.

Het resultaat: duizenden mensen hebben de verkeerde app gedownload (een app om een pasfoto voor je rijbewijs mee te maken) en hebben zonder nadenken persoonlijke data verstuurd naar die app (paspoort, persoonsnummer etc.) èn er zelfs voor betaald (terwijl dit helemaal niet hoeft in de echte app). Daarnaast hoefde je in die verkeerde app nergens in te loggen met een dienst die vergelijkbaar is met DigID, wat voor velen al een teken zou moeten zijn dat ze geen gevoelige informatie moeten uploaden...

Het winkeltje dat voor die dienst staat zag hun servers smelten, omdat zoveel mensen opeens een "bestelling" deden. Echt te absurd voor woorden, hoe ongeremd en ongeletterd sommige mensen zijn qua internetgebruik!

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 25 november 2020 12:48]

Wat is er mis met gewoon je bankpas mee te nemen ?
Omdat het zo fijn is te betalen met je telefoon
Wat is er mis met 20 klantenkaarten meenemen?
Omdat het zo fijn is dat je die allemaal in een app bij je hebt
En zoiets als een kentekenbewijs als voorbeeld. Zal je een huishouden hebben waar je ieder wel eens de auto meeneemt. “Ow, heb jij dat pasje, of heb ik dat, zoek zoek”. Alle twee apart bij je in een app. Handig (maar dat mag niet dat weet ik)

Plus als je hoort dat mensen iets vergeten zijn, is het vaker een portemonnee met pasjes dan hun telefoon. Die portemonnee die vol zit met allemaal pasjes.

Pasjes, makkelijk als backup als je telefoon niet werkt.
Hoe komen mensen überhaupt terecht op frauduleuze websites? Ik kom ze nooit tegen.

Is dat via de socials of gewoon via Google?
Google ;)
Zoek iets, klik op de advertentie met de laagste prijs en bingo!
Nog een reden om een adblocker in te stellen
Op het forum in het topic van de Playstation 5 preorder zijn al een aantal websites voorbijgekomen. De websites zien er op het eerste gezicht wel 'degelijk' uit, maar als je wat verder zoekt zie je het domein pas net is opgericht, of de bedrijfsgegevens niet evereenkomen met de KvK etc.

De websites worden dus ook gedeeld op fora hier. Gelukkig is door oplettende Tweakers ook gewaarschuwd om vooral niet in zee te gaan met dit soort shops.
Vooral dat 'degelijk' uitzien is wat mensen doet overhalen om te bestellen. Men denkt dat dit veel werk is maar zo'n website kan je al in 5 minuten qua stijl opzetten.
Mooi logo van Thuiswinkel waarborg erbij en klaar.
En dan weten heel veel mensen niet dat je op zo'n logo moet klikken om te zien of deze valide is.
Dit is vaak via Facebook, instagram, en andere sociale media.

Deze sites zijn vaak dropshitters, die alleen willlen incaseren, en liever geen after-sales service verlenen.

Vaak hebben/zijn deze dropshitters ook:
-Geen KVK numer
-Geen BTW nummer
-bestaan pas 1-2 weken
-geven geen info over levering
- alleen pakket te tracken via hun site, met een Thermometer.
- Geen duidelijkheid over waar ze zijn gevestigd
Ik vind het ook knap hoor, zie het ook niet. En een xbox of playstation die overal uitverkocht is toch op een andere site beschikbaar is dan moet je toch zelf ook achter de oren krabben.
Er is een gezegde de mens wil bedrogen worden dus bedrieg haar. Helaas blijft het nog steeds werken en zal dat lang blijven doen. Genoeg mensen die ondanks uitverkocht toch mooi verhaal geloven dat het leverbaar is. Tja die lage prijs help dan ook weer mee, vele kijken toch naar het geld.
Als het te mooi is om waar het zijn is het dat vaak ook, maar ja vele vergeten dat gewoon.
Het kan overal zijn. Ik heb enkele maanden geleden een SSD (Crucial MX500 1TB) besteld via Bol.com. Dit ging via een bedrijfje die via Bol.com producten verkocht. Het ging om een bedrag van 80 euro. Voor de SSD was dat erg goedkoop maar het blijft alsnog 80 euro. Tegelijkertijd is het ook geen bedrag waar je ontzettend veel research voor gaat doen. Ik kreeg na de bestelling direct een mail van PostNL dat mijn pakje de volgende dag bezorgd zou worden. De verzendcode was door de verkoper aangevraagd maar het pakje was nog niet verzonden. Er gingen een paar dagen voorbij maar geen bezorger. Toch maar research gedaan naar het bedrijf en bleek idd een postbus inschrijving in KVK te zijn waar nog 100+ andere bedrijven ingeschreven stonden. Ook werkten ze minder dan een week samen met Bol. Contact opgenomen met Bol en via een vriendelijke medewerker mijn geld direct terug gekregen. Een paar dagen later alsnog ineens een bevestiging van PostNL dat mijn pakje zou aankomen. Eenmaal ontvangen en geopend was dit een doos waar enkel een stuk karton in zat. Long story short; Zelfs via bedrijven als Bol.com kun je deze oplichters tegenkomen. Voordeel is wel dat zulke webshops voor jou het risico dragen (wil natuurlijk niet zeggen dat je niet hoeft op te letten).
Ik denk overigens dat 80 euro wel ongeveer de sweetspot is voor oplichters omdat het een bedrag is waar mensen niet veel research voor gaan doen en je redelijk wat "aankopen" voor binnen kunt harken in de paar dagen dat je nepBV-tje actief is. 1000x80 euro is toch al 80.000 euro. Zet er een katvanger tussen en je hebt een leuk bedrag "verdient".

[Reactie gewijzigd door Jorissie87 op 25 november 2020 11:42]

Dit heb ik laatst ook gehad met een SSD van bol, van een of ander postbus bedrijf in Woerden.
Alleen wel gek dat bol er niets aan doet? Want hun lopen zo toch voor de schade op neem ik aan?
Goede kans dat het precies hetzelfde "Bedrijf" was als bij mij destijds. Bij mij ook een bedrijfje dat op papier in Woerden zat. Ze hebben een window tussen het kunnen aanbieden van producten en het weer worden verwijderd door Bol waarin ze zoveel mogelijk geld willen binnenharken. Volgens mij hadden ze allemaal aanbiedingen die achteraf te mooi waren om waar te zijn. Voor Bol is het onmogelijk om alle bedrijven vooraf te screenen lijkt me. Ik denk dat ze dit soort risico gewoon incalculeren en accepteren. Ongetwijfeld zullen ze bij grote bedragen nog wel proberen de schade te verhalen maar vraag me af of zoiets in de praktijk lukt. Er zal vast wel katvanger tussen zitten of een andere gekke constructie.
Je krijgt van bol.com niet meteen uitbetaald, daar zit altijd wat tijd tussen, dacht 2-3 weken. Dus als iemand in die tijd klaagt en geld van bol.com terug krijgt, krijgt de verkoper ook niet betaald.
Maar waar ze misschien op gokken in korte tijd veel verkopen dan hopen op uitbetaling ?
Research was in het begin eigenlijk niet nodig.

De "Verkoop door XYZ" tekst tussen de "Voor hh:mm uur besteld, morgen in huis" en de "In Winkelwagen +" & "Op verlanglijstje" had je eigenlijk al moeten triggeren dat het hoogstwaarschijnlijk niet pluis is.
Waarom zou het dan niet pluis zijn? Heel veel artikelen op bol.com worden door andere winkels verkocht.
advertenties op facebook (en volgens ik hoor op youtube ook)
Onlangs ben ik (weer) opgelicht via Marktplaats, het rattennest der rattennesten. Het was geen zaak van te mooi om waar te zijn, de ratten worden gewoonweg steeds slimmer en inventiever. Fysieke winkels gaan het weer helemaal worden in 2021! Hoezee voor steen en cement ;)
Dat is eenvoudig te voorkomen: Wanneer je iets verkoopt, geef (!) je het pas weg wanneer jij je geld hebt ontvangen. En wanneer je iets koopt, betaal je pas wanneer je het product ontvangt. En dus regel je de zaken offline, in real life. Alleen al het feit dat je het persoonlijk wilt regelen, zorgt er voor dat (vrijwel) alle criminelen afhaken.
Als beiden partijen zich aan je eerste adviezen houden kan Markplaats niet bestaan. Je kunt niet tegelijktijd verwachten dat de verkoper past stuurt als er betaald is, en de koper pas betaald als er verstuurd is... Dit is alleen mogelijk als elke transactie in persoon, en met cash plaatsvindt.

Ik snap de gedachte wel, en het kan werken voor jou, maar de werkelijkheid is soms anders natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Cpt.Morgan op 25 november 2020 11:32]

Wanneer we beiden op de afgesproken plek zijn, keurig op anderhalve meter afstand, dan kunnen we toch gelijk oversteken? Marktplaats legt het contact tussen ons beiden en samen zorg je voor een transactie. En dat bestaat uit het overdragen van het product en het betalen voor dat product. En dat doe je op vrijwel hetzelfde moment. En dat hoeft niet met cash, kan ook online omdat het ook dan binnen enkele seconden op je rekening staat.

Maar nu al betalen aan iemand die ik niet persoonlijk ken voor iets waarvan ik niet weet of het ooit zal aankomen, dat is geen strak plan. En nu al iets opsturen en dan maar hopen dat er ooit geld gaat komen, dat is evenmin een goed plan.
Volgens mij heeft marktplaats toch wat gevonden door er zelf tussen te zitten. Als de verzender niet kan bewijzen dat het is overgekomen of de ontvanger dat het niet is verzonden krijgt de verkoper z'n geld niet.
Bestaat toch al best wel lang?
Met je eens en zo gaat het ook meestal. Alleen is het dan wel zo dat je of soms hele afstanden moet afleggen voor iets betrekkelijk kleins, of je houdt het bij dicht in de buurt. Ik heb trouwens ook meegemaakt dat oplichters het prima vonden dat ik langskwam, maar dat men op het afgesproken adres van niets wisten. Gaat behoorlijk ver allemaal.
Ik heb trouwens ook meegemaakt dat oplichters het prima vonden dat ik langskwam, maar dat men op het afgesproken adres van niets wisten.
Dat doen ze als "wraak" omdat het niet is gelukt om jou succesvol op te lichten. En dus wordt je met een kluitje het riet ingestuurd. Lullig voor jou, maar het levert de oplichters in elk geval niks op.
Mankeert niets aan Marktplaats. Het meeste is gewoon ok. Je moet soms ook gewoon je verstand gebruiken. Oplichting is niet begonnen met internet, het is alleen een nieuw kanaal voor ze.
Iets kan oké zijn qua opzet, maar dat zegt verder niks over het aantal oplichters. MP barst uit zijn voegen van dergelijk gespuis. Politie heeft me dit onlangs opnieuw toevertrouwd. M.a.w. dweilen met die kraan open.

Oplichting wordt steeds populairder omdat het kennelijk eenvoudig is te doen. Het artikel in een notendop.
Stel dat Marktplaats een 5 miljoen accounts heeft. En dat er een 50.000 accounts zijn die door criminelen worden gebruikt/misbruikt. Het enige waar de politie iets van hoort, is een selectie uit de 50.000 accounts. Die andere 4.950.000 accounts, daar doen ze niets mee, horen ze nooit iets over. Dus 99% in mijn voorbeeld, is niets mee aan de hand.

Bij de dokter is ook iedereen ziek, toch is niet iedereen ziek.

Ps. De politie vertrouwt jou niets toe, ze geven je informatie die je elders ook kunt vinden. Mochten ze jou wel iets toevertrouwen, dan lek je hier wat data... :X
Marktplaats werkt prima maar je moet het niet beschouwen als webshop. Eerder als platform die kopers en verkopers met elkaar in contact brengt. Zodra je een (ver)koper gevonden hebt moet je gewoon zo snel mogelijk via alternatieve media (telefoon, whatsapp, etc) verder en (ver)kopen altijd op een fysieke locatie laten plaatsvinden. Betaling kun je dan contant doen of via betaalverzoek met bevestiging. Zelfs de "gelijk oversteken" service wat Marktplaats aanbiedt is niet waterdicht. De koper maakt dan geld op een tussenrekening over wat doorgestort wordt zodra het product (per post)ontvangen is. Als de koper echter aangeeft het product nooit ontvangen te hebben ben je alsnog de pisang.

[Reactie gewijzigd door Jorissie87 op 25 november 2020 14:47]

Dat is nou precies wat je niet moet doen om te voorkomen dat je opgelicht wordt, criminelen willen juist dat het gesprek buiten het zicht van Marktplaats verder gaat zodat hun algoritmes eventuele oplichting niet meer kunnen detecteren.
Marktplaats (en de politie overigens ook helaas) doen helemaal niets met aangiftes over oplichting op deze schaal. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen zou ik daarom het liefst zelf de regie over de communicatie willen hebben. Via Marktplaats kun je geen documenten meezenden zoals een kopie aankoopbewijs of ID en je kunt ook niet iemands stem horen. Als ik al besluit om iets te verzenden of geld over te maken wil ik minimaal weten wat iemand zijn adres is, hoe hij heet en wat zijn telefoonnummer is.
Aangetekend verzenden ;)
Dat is inderdaad een optie die iets meer zekerheid biedt maar denk dat de sluwe oplichter zelfs daar wel wat trucs voor in zijn handboek heeft staan. Aangetekend versturen kost overigens wel 8,95 euro. Marktplaats vraagt voor de gelijk overstekend service ook nog 0,40 euro IDEALkosten en 3% van de koopsom. Bij een verkoop van 100 euro heb je het dus over 13% van verdiensten.
Er is niet voor niks een beoordeling systeem op markplaats gekomen, hierdoor kan je nu makkelijker bekijken of een adverteerder al beoordelingen heeft, of de beoordelingen goed zijn en hoelang zijn account online is.
Ook dat is verre van waterdicht. Onlangs is het account van mijn vriendin gehacked. Een oplichter had iets te koop aangeboden op haar account en iemand aan de haak geslagen. Mijn vriendin had nog steeds toegang en kon real time het gesprek volgen tussen oplichter en de andere partij. Enfin, daar is een stokje voor gestoken. Na het raadplegen van MP werd ons verteld dat accounts met positieve waarderingen en masse worden overgenomen juist vanwege die 'betrouwbaarheid'. MP staat erbij en kijkt ernaar.
Beangstigend verhaal. Hoe moeilijk is het om iemands account over te nemen, hoe is het ze gelukt? Zelf haal ik het op en betaal contant, die 1 x in de 3 jaar dat ik marktplaats gebruik. Maar dan nog kijk ik wel naar het account van de aanbieder.
Wel eens van Marktplaats-phishing gehoord? Het doel is dan om het Marktplaats account van iemand over te nemen, waardoor ze gebruik kunnen maken van de ouderdom en beoordelingen van dit account.

Daarnaast zijn er ook fake-account met fake-beoordelingen in omloop die je in bulk kunt kopen.

Leuk dat er staat hoe oud een account is en welke beoordelingen deze heeft, het zegt helemaal niets en helpt niet bij het voorkomen van fraude.
Ik verwacht dat dit vele malen vaker gebeurd door ‘cracking’ dan door phishing omdat het gewoon vele malen makkelijker is.
Ik hoop dat ze ook iets gaan doen aan Facebook Marketplace. Staat vol met advertenties die simpelweg niet waar kunnen zijn.

Airpod Pro, nieuw in verpakking, voor €55,-. (kost noramaal €279,-).

Staan letterlijk tientallen van dit soort advertenties.

Andere geven wel "netjes" aan dat het om namaak gaat, maar dat mag ook al niet volgens mij.

Hier zou toch makkelijk tegen op te treden zijn:
Alle schade van dit soort oplichtingen verhalen op Facebook + voor het faciliteren van criminelen. Dan mag Facebook weer proberen de criminelen zelf aan te klagen, moeten ze maar aan adres/ID verificatie doen voor de verkopers.

Nu is het lekker cashen voor Facebook, waar ze gestolen geld ontvangen van criminelen die dan ineens niet meer te vinden zijn.
Ik koop vrijwel dagelijks iets online. En ook soms van websites die ik eerder nog niet bezocht, maar dan doe ik telkens wel eerst wat onderzoek...
Enfin, de meeste zoeken het dus zelf, en daardoor blijven die praktijken dus bestaan.
Ikzelf ben nog nooit opgelicht. Dus zo goed zijn de oplichters niet, de klanten zijn doorgaans slecht ingelicht.

Verder laten velen zich vangen door te goedkope zaken, maar al evenveel door veel te dure dropshippers. Die praktijk is niet verboden, maar ik snap ook niet dat mensen daar in trappen...
Dan helpt het wel als je een beetje technisch onderlegt bent. Een beetje achtergrond onderzoek naar een website kan inderdaad heel veel ellende voorkomen.
Vaak ook wel voor een ander gecontroleerd of voor iemand doen wij de internet inkopen. Liever wat extra werk vooraf dan gedonder achteraf.
Bij nieuwe websites kopen is inderdaad tricky. Pas ook nog weer gehad. Gelukkig kwam dat goed.
Ikzelf ben nog nooit opgelicht. Dus zo goed zijn de oplichters niet
Dat verband zie ik niet, waarom zou een oplichter niet zo goed zijn, wanneer jij nog nooit bent opgelicht? Jij als individu telt niet voor een oplichter, die richt zich op de massa. En wie er zich in die massa bevindt, dat interesseert de oplichter totaal niet. Wanneer je op één dag 10x een playstation voor 500 euro weet te "verkopen", heb je mooi 5000 euro in de zak zitten. En met een 30 dagen per maand, is dat een flinke smak geld. Met een gewone baan ga je dit soort bedragen echt niet "verdienen"! Dus een redelijke kans dat die oplichter beter verdient dan jij en ik samen...
Lekker dan precies wanneer ik een webwinkel wil beginnen :)
Ik zet er wel mijn adres gegevens bij, een KVK nummer die herleid word naar het KVK register en mijn eigen facebook account.
Vergeet niet om een paar honderd positieve reviews te kopen... :+ Dat geeft vertrouwen!
haha lol, nee dankje. Ik doe het liever eerlijk en wil een zakenrelatie opbouwen met de klant(klanten) Als ik dan fake reviews heb gaat dat hem niet worden. Ik ga ook meer de dienstverlening in. Tweedehandsboeken verkoop doe ik al bij bol.com (Heb pas 1 review) en binnenkort lanceer ik mijn eigen website, waar ik website design doe en samen met mijn ouders honden ga verkopen.

Nouja zij doen al 1x in het jaar een nestje als hobby en verkopen de puppies. Mijn ouders zijn al bekende fokkers die er om bekend staan dat ze zo eerlijk zijn en zich inzetten voor de welzijn van de hond. We gaan het alleen uitbreiden met een eigen rasvereniging en dan verkoop van honden artikelen. Het netwerk is er al, het moet alleen nog goed uitgewerkt worden. Ik kan in ieder geval alvast starten met websites maken voor andere toch naast het boeken verkoop:)
haha lol, nee dankje. Ik doe het liever eerlijk en wil een zakenrelatie opbouwen met de klant(klanten) Als ik dan fake reviews heb gaat dat hem niet worden. Ik ga ook meer de dienstverlening in. Tweedehandsboeken verkoop doe ik al bij bol.com (Heb pas 1 review) en binnenkort lanceer ik mijn eigen website, waar ik website design doe en samen met mijn ouders honden ga verkopen.
ten eerste zou ik je wel aanbevelen niet alles op 1 website proppen, dat wil niet zeggen dat het niet op 1 hosting-account mag, maar dan zou ik er alsnog voor kiezen om de benodigde domeinen op naam te zetten van wie het betreft. dus
tweedehandsboeken.shop op jouw naam en lievepuppiestekoop.shop op naam van je ouders ... Dit soort zaken zijn de eerste dingen waar je naar kijkt als je de betrouwbaarheid van een vermeend bedrijf onderzoekt.
Nouja zij doen al 1x in het jaar een nestje als hobby en verkopen de puppies. Mijn ouders zijn al bekende fokkers die er om bekend staan dat ze zo eerlijk zijn en zich inzetten voor de welzijn van de hond. We gaan het alleen uitbreiden met een eigen rasvereniging en dan verkoop van honden artikelen. Het netwerk is er al, het moet alleen nog goed uitgewerkt worden. Ik kan in ieder geval alvast starten met websites maken voor andere toch naast het boeken verkoop:)
Wederom als je ouders iets willen doen met commerciële activiteiten schrijf ze dan in bij KVK en zet de websites ed netjes op hun naam, als jij als persoon op commerciële basis websites wilt verkopen (bouwen) doe dat dan ook netjes via een bedrijf op jouw naam, en factureer netjes aan je ouders (desnoods middels een gesponsorde deal dus in ruil voor opname in je portfolio.

het begint altijd bij goed ondernemerschap en dat is minstens even belangrijk als:
goede producten leveren, eerlijke prijzen hanteren, en netjes belasting betalen.
ten eerste zou ik je wel aanbevelen niet alles op 1 website proppen, dat wil niet zeggen dat het niet op 1 hosting-account mag, maar dan zou ik er alsnog voor kiezen om de benodigde domeinen op naam te zetten van wie het betreft.
Bedankt voor de tip

[Reactie gewijzigd door Glamourt op 25 november 2020 12:08]

Geldige KVK & BTW gegevens (sowieso al verplicht) helpt flink.
Net als een werkend telefoonnummer en/of email.
Wat mij betreft moeten instanties beter met elkaar samenwerken en durven iets verder te denken dan eigen verantwoordelijkheid:
- Youtube/Facebook/Instagram: Blokken van advertenties van net geopende websites
- AL die frauduloze websites bieden wel mooi iDeal aan als betaalmiddel. De banken faciliteren daarmee fraude. Wat mij betreft moeten banken borgen dat enkel legitieme websites gebruik kunnen maken van iDeal.
- SIDN / Website registratie (hoster): Blokken / monitoren van op het oog frauzuloze websites. Bij het aanbieden van producten via een shop borgen dat dit niet anoniem kan (bv legitimatie check bij registratie)

Deze partijen zullen wel valide argumenten hebben waarom bovenstaande niet kan, maar dan blijven dit soort problemen de komende jaren nog bestaan en zal het alleen maar toenemen....
Wat is een "legitieme" website en hoe kan een bank dat beoordelen?
Ik neem aan dat wanneer je een webshop begint je ook een KvK en (zakelijke) rekening moet openen zodat je je centjes ontvangt. Waarom kan een bank niet gelijk de webshop koppelen aan klanten? En alle ongeregistreerde shops niet koppelen aan ideal.

Ik snap je punt hoor, er zijn altijd vragen te stellen. Maar op dit moment regeren de cowboys en dat moet je zien te veranderen.
jammer dat websites zo simpel kunnen aansluiten bij een payment provider. Lijkt alsof er amper screening plaatsvindt, wellicht moeten ze hier eens de schuld gaan neerleggen.
Ik zie niet echt hoe de schuld bij de payment providers ligt. Het enige wat die doen, is geld van de ene persoon naar de andere overmaken. Als de andere partij een oplichter is, is dat natuurlijk vervelend, maar je hebt wel zelf de betaling geautoriseerd. Het is naar mijn mening dus echt niet de schuld van de payment providers.

En zelfs als ze meer screening zouden doen, komt er snel genoeg wel weer een andere manier om de oplichters te betalen, dus ik denk ook niet dat je hier veel mee uithaalt. Als je maar steeds het middel dat ze gebruiken aanpakt, ipv de oplichters zelf, dan blijf je het probleem alleen maar steeds verplaatsen en los je niks op.
Als je bij een online Nederlandstalige winkel niet met iDeal kunt betalen kun je er gif op innemen dat het een nepwinkel is. Al een aantal keren gezien dat ze geen iDeal betalingsmogelijkheid hebben.

ELKE betrouwbare NL online winkel biedt iDeal aan.
Nou ja, oplichters kunnen volgens mij ook gewoon iDeal gebruiken. Als ik het goed begrijp zijn iDeal betalingen niet terug te draaien, dus dat is natuurlijk ideaal voor oplichters (beter dan creditcard of paypal waar je tenminste een kans hebt de betaling terug te draaien).
Je krijgt als bedrijf niet zomaar een Ideal account. Je moet nogal wat informatie verstrekken en minimaal een bankrekening hebben bij een bank in NL. Niet echt handig als je de boel wil belazeren met een nep-winkel.

[Reactie gewijzigd door MassaX op 26 november 2020 13:09]

Oke, dat wist ik niet. Ik dacht dat die ook net zo makkelijk te krijgen was als andere betaalmethodes. Dank voor de info. In dat geval is het voor oplichters inderdaad niet zo aantrekkelijk als ik dacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee