HTC maakt minder verlies

HTC heeft acht kwartalen achter elkaar verlies gemaakt. Het verlies was in het afgelopen kwartaal echter flink lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In zijn kwartaalcijfers noemt de fabrikant de komst van een nieuw vlaggenschip halverwege mei.

In het afgelopen kwartaal kwam het verlies van HTC uit op 2,4 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo'n 73 miljoen euro. Een jaar geleden was het verlies in dezelfde periode met 4,8 miljard Taiwanese dollar nog ruim het dubbele. HTC zag zijn omzet niet stijgen ten opzichte van vorig jaar, die was met 14,5 miljard Taiwanese dollar juist iets lager dan de 14,8 miljard die een jaar eerder werd binnengehaald.

HTC geeft geen details over het aantal toestellen dat het verkoopt. Ook noemt het bedrijf geen afzonderlijke cijfers voor de Vive Tech Corporation-tak, onder andere verantwoordelijk voor de Vive-vr-bril. Dit jaar bracht HTC de U en U Ultra uit, twee dure smartphones. Ook maakt HTC in opdracht van Google de Pixel-smartphones.

Halverwege mei komt er een nieuw topmodel in de U-serie. In de cijfers blikt HTC vooruit op de komst van een nieuw vlaggenschip, zonder verdere details te geven. Veel informatie over het toestel is al uitgelekt. Waarschijnlijk gaat de telefoon HTC U 11 heten en krijgt het toestel, dat bediend kan worden middels aanraakgevoelige zijkanten, een Snapdragon 835-soc. De fabrikant heeft al aangekondigd dat het toestel op 16 mei wordt gepresenteerd.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-05-2017 • 20:16

51 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (51)

51
48
25
3
0
21
Wijzig sortering
Die komst van dat nieuwe vlaggenschip is natuurlijk leuk, maar we weten allemaal dat het geld vooral binnen gehaald word met die Vive (en de steeds verder groeiende portfolio accessoires, en hun eigen store die schijnbaar minder percentage afsnoept dan Steam zelf)

Ik kan dit alleen maar toejuichen, ik ben jarenlang vrijwel een HTC fanboy geweest maar daar een beetje mee gestopt toen ze die hele One serie begonnen/het zulke saaie eenheidsworst devices werden, hopelijk krijgen ze nu weer (in de loop van volgend jaar dan als de omzet een stijgende lijn blijft) de ballen om gewoon zelf unieke designs en features te maken, dat was waar HTC groot mee geworden is, en wat mij betreft nog steeds de beste manier om hier weer uit te komen.

Oh en ik snap eigenlijk niet waarom ze niet veel harder in de mobiele VR hype duiken, ze hebben met de Vive duidelijk een winnaar in handen, maak dan een Google DayDream Vive telefoon ofzo!
Ze doen het duidelijk wel, zie hier nog een artikel waaruit blijkt dat ze een fabriek verkopen en dat geld verder in VR investeren.

http://www.androidauthori...use-money-fund-vr-757161/
http://www.roadtovr.com/h...eeds-in-vr-vive-business/
De One serie was op zich een geniaal concept. De M7 was een vernieuwend toestel zowel qua design als qua specs. Alleen de camera is al jaren de achilleshiel bij HTC toestellen. Na de M7 was de M8 nog wel een goede opvolger maar daarna werd het allemaal hetzelfde. Ook andere toestellen van HTC kunnen zich tegenwoordig niet meer onderscheiden tov Samsung en Huawei. Het enige verschil is nog de Sense schil. Het uiterlijk voor een hele serie gebruiken daar maken bijna alle fabrikanten zich wel schuldig aan dus dat lijkt me niet echt de grote oorzaak.

Als je mij vraagt ontbreekt het HTC aan visie, ze zitten nu continue in survival modus. Elk toestel moet een klapper worden, maar dan komen met zoiets kansloos als de U Ultra, en binnenkort de U11 (hoezo slechte marketing). Klinkt als een U-boot die ten onder gaat. En dat zeg ik als HTC fan. :'(
Mwoah, ik vond het destijds al niet zo'n strak plan van ze om in de maat te gaan lopen met de rest van de industrie (dat was natuurlijk vooral de drijfveer achter die One serie, want samsung en apple deden/doen het heel goed met hun 'series')

De M7 was wel tof inderdaad, maar zelf vond ik de M8 al eigenlijk een vrij onzinnige release, was vrijwel hetzelfde device, en sindsdien zijn de verschillen nog minder geworden, en de looks komen nu als vrij doorsnee 'goedkoop chinees' op me over :(

Wat volgens mij vooral het probleem is is dat ze bij HTC niet helemaal snappen geen 'premium' merk meer te zijn, ze konden vroeger maximale bedragen vragen omdat de devices ook altijd de nieuwste snapdragon enzo hadden, tegenwoordig hebben ze op zn best bovengemiddelde specs, maar vragen ze nog steeds bedragen a 700 euro, voor dat geld koop je bijvoorbeeld ook een super gelikte samsung (wel met de nieuwste hardware)
Klinkt als een U-boot die ten onder gaat.
Haha :+

[Reactie gewijzigd door 434365 op 9 mei 2017 22:17]

Wat volgens mij vooral het probleem is is dat ze bij HTC niet helemaal snappen geen 'premium' merk meer te zijn, ze konden vroeger maximale bedragen vragen omdat de devices ook altijd de nieuwste snapdragon enzo hadden, tegenwoordig hebben ze op zn best bovengemiddelde specs, maar vragen ze nog steeds bedragen a 700 euro, voor dat geld koop je bijvoorbeeld ook een super gelikte samsung (wel met de nieuwste hardware)
Tja, wat is premium? Apple is een van de meestverkochte merken, maar toch vragen ze premium prijzen en de consument betaalt wel (vergelijk het met een VW Golf).
Dus waarom zou HTC dit niet mogen doen? Bovendien maakt HTC helemaal niet veel marge op hun toestellen gezien het verlies wat ze draaien. En vergeet niet dat HTC een kleine speler is, daardoor liggen de ontwikkelkosten een stuk hoger dan bij de grote jongens als Apple en Samsung. Voor de prijs moet je allang geen HTC meer kopen.
Probleem van HTC is dat ieder nieuwsbericht over HTC hier, positief of negatief alleen maar reacties geeft met hoe teleurgesteld men is in HTC.

En ja doordat het slecht gaat moeten ze meer marge pakken op hun toestellen met als gevolg nog hogere prijzen en nog minder verkopen. Als ik zie wat een slechte midranger van HTC al kost, daar heb je een OnePlus 3T voor voor dat geld.

HTC is een beetje de KNVB van Taiwan.
[...]
... Bovendien maakt HTC helemaal niet veel marge op hun toestellen gezien het verlies wat ze draaien. En vergeet niet dat HTC een kleine speler is, daardoor liggen de ontwikkelkosten een stuk hoger dan bij de grote jongens als Apple en Samsung. Voor de prijs moet je allang geen HTC meer kopen.
Al zet je nog zoveel marge erop als je "bijna" niks verkoopt levert dat bar weinig op maar je blijft wel met de vaste operationele kosten zitten. Htc heeft als ik de grafiek zo bekijk gaandeweg de piek uit de kosten weten te halen waardoor de totale omzet dichter bij de operationele winst zijn komen te zitten. Maar je kunt ook zeggen er zit niet veel leven meer in htc, de grafiek is dan net een "hartmonitor".
De omzet grafiek ziet er inderdaad belabberd uit. Voor m'n werk heb ik altijd Samsung (S3 en S6), maar prive heb ik na de HTC M8 de 10 genomen.
Samsung heeft inderdaad altijd betere specs, en een betere camera.
HTC blinkt in mijn ogen uit in bouwkwaliteit. Waar de Samsung er na een jaar oud uitziet (loslatende chroom, breuken in het plastik), ziet de HTC er na drie jaar nog steeds mooi uit. Mischien toeval, maar met de Samsung had ik batterij problemen en dode pixels, de HTCs hebben mij nooit problemen gegeven. Na Apple denk ik dat HTC de enige is die een toestel maakt dat zonder problemen drie jaar draait.
Die komst van dat nieuwe vlaggenschip is natuurlijk leuk, maar we weten allemaal dat het geld vooral binnen gehaald word met die Vive
Ik geloof zeer zeker dat je gelijk hebt, volgens mij zit er een goede marge voor HTC op de Vive. Maar ik ben wel benieuwd, heb je misschien bronnen die het kunnen onderbouwen?
Nee helaas is dit maar een inschatting van mijn kant, zoals het artikel aangeeft zegt HTC helaas zelf niet wat waar verdient is.

Echter is ondertussen wel duidelijk dat HTC het aan het winnen is van Oculus, hier heb ik wel een bron van: http://www.roadtovr.com/h...son-compared-tim-sweeney/

Ook schijnen ze het goed te doen met die Viveport (gehoord van een paar mensen die daar ondertussen titels op hebben staan) dus daar word zijlings nog wat bijverdient aan VR ook.
8 kwartalen verlies en toch komt de operationele winst boven 0 uit in q1. Maar uhm, hoe is dat grafiekje opgebouwd? Q1 tm Q1 maar ertussen verkeerom?
Die Q1 die jij bedoeld is uit 2011 ;)
Helemaal niet, Q1 2015 was nog net in de zwarte cijfers. Hover maar met je muis over de grafiek. Daarom dus inmiddels 8 kwartalen in de min.

Blijft mij een raadsel waarom ze geen massa's HTC 10s hebben weten te verkopen, ik heb het al meer geroepen maar ik vind dat HTC meer verdiend dat ze nu krijgen.

Concurrentie op de markt is goed voor ons allemaal dus hopelijk krijgen ze het lek ooit nog boven.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 9 mei 2017 21:43]

2015: Q2, Q3, Q4 verlies
2016: Q1, Q2, Q3, Q4 verlies
2017: Q1 verlies

Volgens mij kom je dan uit op 8 kwartalen verlies?
Ik verbaas met waar dit soort bedrijven toch het geld vandaan haalt... 73 miljoen verlies. Stel, afgelopen 7 kwartalen was het verlies gemiddeld hetzelfde, is 584 miljoen verlies... Hoelang kan dat nog doorgaan :?
Komt doordat het oppervlak onder de donkergroene lijn tot 0 (operationele winst) groter is dan het oppervlak boven de groene lijn tot 0 (verlies) over de jaren :)
Dat slaat op niks. Je kan je winst van vorige jaren ook uitgekeerd hebben aan aandeelhouders of er slechte investeringen mee gedaan hebben.

De reden waarom HTC dit kan aanhouden is omdat ze een relatief goede cashflow hebben en genoeg assets (cash, gebouwen, grond, ... etc) hebben om nog verder te investeren.

Ze verkopen af en toe ook assets om verder te kunnen investeren.

En misschien trekt HTC nog wel investeerders/aandeelhouders aan die gokken op een overname door een grotere speler die meer in de VR markt wil?

[Reactie gewijzigd door Inrage op 9 mei 2017 22:45]

Ze hebben S3 Graphics gekocht voor $300 miljoen om met hun patenten een rechtszaak tegen Apple te winnen. Maar ze verloren de rechtzaak dus een slechte investering.
De reden waarom HTC dit kan aanhouden is omdat ze een relatief goede cashflow hebben en genoeg assets (cash, gebouwen, grond, ... etc) hebben om nog verder te investeren.
Geintje natuurlijk. Zoveel gebouwen (ik neem aan dat je doelt op fabrieken?) heeft HTC tegenwoordig niet meer. En vastgoed is leuk, maar betekent niet direct cash wat je kunt uitgeven om te investeren.
Relatief goede cashflow... het dividend van HTC is 0... dus dramatisch. Zie http://investors.htc.com/...8697&p=irol-fundcashflowa
Klopt! Ik beweer ook nergens dat het iets anders is dan acht?
Ik reageerder op de Q1 2011 opmerking van Brummetje.
Ah, zie net dat ik in alle haast op de verkeerde heb gereageerd, maakt mn hele comment dus onnodig haha
Dat van mij ging niet over of het wel of niet 8 keer op rij was ;) Lees de reactie boven mij even goed. Er staat een Q1 in waar geen jaar bij staat. En kijk daarna even de reactie van Heinemancp op mijn reactie dat het grafiekje op de mobiel onduidelijk is/was.
Ik zou niet weten waarom ze wél massa's zouden verkopen? Sinds de M8 hobbelen ze achter de rest aan.

Zelf een M8 gehad en er voor mijn vriendin een M8s bijgehaald. Dat ding is echt niet te doen zo traag. Slechtste aankoop ooit. Daarna de m9, wat eerder een stapje achteruit was dan vooruit qua prestaties. Daarnaast innoveerden ze vroeger, nu kopiëren ze (slecht). Voor hetzelfde geld heb je een Samsung die beter is op alle fronten of een voor de helft een Oneplus die ook beter is op een aantal fronten.

Altijd trouwe HTC bezitter geweest, maar na de M8 was er niets meer wat me aansprak :( Ze hebben ook geen duidelijke strategie dus zie het niet meer goedkomen.
Die M8s kon je op je klompen aanvoelen dat die traag zou zijn, als vervanger van de uitgaande M8 een 's' versie introduceren maar met een midrange SoC erin. Dat was wel een vreemde aktie.

Als trouwe HTC bezitter had je toch eens een HTC 10 moeten proberen, echt een zeer fijne telefoon die eigenlijk niks verkeerds doet, behalve net wat te duur in de markt gezet door HTC. Jammer.
Door de prijs voor een Oneplus gegaan en daar ben ik zeer tevreden mee. Ben niet meer van plan 800 euro te betalen voor een smartphone. Ook de snelheid waarmee ik nu software updates krijg voelt als HTC ooit deed :)
De bezitters van iets oudere toestellen zijn dan weer een stuk minder te spreken over het update beleid van Oneplus. Ik vind de 3(T) te groot.
Jammer want het is verder een prima ding. Net als jij vind ik die 800 a 900 euro telefoontjes nergens meer over gaan, hopelijk komt Oneplus met 5.2" model uit.
ah top, op mn mobiel stonden er alleen Q1, Q4, Q3, Q2 en Q1. Totaal onduidelijk, op mn pc is het beter leesbaar!
He, waar hebben we zulke berichten eerder gezien...

nieuws: BlackBerry boekt minder verlies dan verwacht

We weten allemaal hoe het Blackberry nu vergaat. ;)

Scheelt dat BB nog (deels) voortleeft als QNX. Doet HTC nog iets anders dan toestellen (en een enkele VR bril) produceren?

ps. dit is een persoonlijke voorspelling over wat HTC te wachten staat.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 9 mei 2017 21:10]

HTC heeft zeker een groot assortiment aan smartphones en VR.

Misschien dat je niet meer hebt verdiept in HTC, maar voor mij samen met Sony toch wel de beste smartphone makers onder de westerse android toestellen. Vrijwel allemaal stock en zo min mogelijk bloatware en toch snelle hardware.

Het is jammer dat HTC niet meer innoveert en voortzet op andere designs en kultuur. Waar ze nog met de HTC M7 de meest innovatieve smartphone op dat moment waren, puur met hardware/ en design is dat nu niet meer. (Apple heeft grotendeels de HTC M7 lijn doorontwikkeld en als basis gebruikt)

Maar VR (VIVE) is een top product en denk daarom ook dat de boost omhoog is gegaan. En gelukkig maar. Misschien dat ze weer eens met een groter budget meer innovatie terug kunnen brengen.
Maak je geen illusies over de positie van fabrikanten als HTC op de markt voor Android smartphones: binnen een paar jaar zijn er alleen de Chinese merken, Samsung omdat die de volumes hebben en betere toegang tot de laatste nieuwe technologie (zie wat er met de SD835 gebeurde), en verder misschien nog één of andere niche speler die een bepaald marktsegment weet te bekoren of gewoon koppig doorzet, maar of dat HTC wordt is maar zeer de vraag. Innovatie in de vorm van een "origineel design" is al lang geen item meer - het creëert geen echt duurzaam competitief voordeel - en technologische innovaties kosten enorme investeringen die HTC als kleinere speler niet kan opbrengen.
Anoniem: 889777
@quantumleapje9 mei 2017 21:50
"en technologische innovaties kosten enorme investeringen die HTC als kleinere speler niet kan opbrengen. "
Hoezo? Microsoft en Sony doen ook innovaties en dat zijn kleine spelers.
Innovatie kan ook in kleine stappen. Je begint dan al met terugverdienen voordat je de tweede, derde stap gezet hebt.
Heb je al eens de omzet (of de winst) van Microsoft of zelfs van Sony vergeleken met HTC ??? Dan zal je begrijpen wat ik bedoel met "kleine speler".

Microsoft is bij mijn weten overigens zo goed als geen speler meer op de smartphone markt. En aan welke innovaties (in de veronderstelling dat we het hier vooral over smartphones hebben) had je gedacht, als je het over Sony hebt???

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 mei 2017 22:39]

Anoniem: 889777
@quantumleapje9 mei 2017 23:27
Sony:
- camera (video, IS, high fps, high res)
- weathersealing
- uhd schermen
- audio
- wireless charging
- design (uiterlijk)
Sony levert uitstekende camera-hardware, maar bij de integratie in hun telefoons laten ze het een beetje afweten. Ze zijn hier eerder de enablers voor innovaties van anderen.
Weathersealing met zijn klepjes was door zijn twijfelachtige uitvoering ook geen innovatie, eerder een feature.
UHD was ook geen succes, gewoon een feature, geen innovatie want geen interesse/navolging.
Audio heeft elke telefoon?
Design? De vierkante bakstenen van Sony kun je toch bezwaarlijk innovatief noemen?

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 10 mei 2017 07:29]

Het is al een tijdje bekend dat Samsung de beste camera in hun flagships heeft. De andere punten hebben ook niks te maken met Sony, maar zijn eerder standaard.
Microsoft en Sony klein? Misschien op smartphone vlak, maar die hebben nog wat andere markten tot hun beschikking.

Edit: verkeerde gequote en te laat

[Reactie gewijzigd door dikki dik op 9 mei 2017 23:10]

Ik wijs er op dat Microsoft en Sony giganten zijn tov HTC ;)
In totaliteit wel, op smartphone gebied not so much.
Ze kunnen wel veel grotere budgetten inzetten.
Anoniem: 889777
@quantumleapje9 mei 2017 23:22
Maar Sony is klein t.o.v. Samsung. En die andere afdelingen moeten natuurlijk net zo hard werken om te innoveren als de kleine. Succes komt niet vanzelf.
Nee, idd, grote budgetten helpen veel, voor succes.
Als je een goed businessplan hebt, dan vormt het budget ook geen probleem. Banken willen maar al te graag investeren en rendement halen (negatieve rente). Maar niemand zal zijn geld in hopeloze onderneming stoppen, dus MS en Sony, Samsung ook niet.
Ja de Z1 is dan ook al bijna 4 jaar oud... Een waterdicht toestel was toen nog niet zo vanzelfsprekend.
Heb de X, 8 en nu de 10 en ben altijd tevreden geweest maar de concurrentie ligt voor en is vaak goedkoper..
De omzet blijft maar dalen dan is wel een zorgwekkende statistiek voor investeerders, het betekent namelijk dat HTC elk kwartaal marktaandeel verliest aan zijn grootste concurrenten op de mobiele markt. Maar ook dat HTC het niet lukt om nieuwe marketen succesvol te penetreren. HTC verkoopt mobieltjes, wearables en VR producten. Wearables is een markt dat wordt gedomineerd door Apple en verder is de markt van wearables aan het krimpen, hetzelfde als de tablet markt. Verder groeit de VR markt langzamer dan verwacht, de spellen blijven uit en de grote investering die de consumenten moeten doen houden het tegen.

HTC heeft het zelf verkloot met de gok op Windows Mobile en ultra pixel camera. Plus de stereo front speaker functie uit het topmodel te halen.

De markt wordt nu gedomineerd door Samsung en Apple, HTC en LG hebben door eigen domme fouten veel marktaandeel weggeven en ondervinden nu de consequenties daarvan. De markt van AR groeit om dat de mogelijkheden veel praktischer zijn. De VR markt is de laatste hoop voor HTC als de VIVE niet de industrieleider wordt dan is een overname een logische volgende stap.

[Reactie gewijzigd door BlacKstaR- op 9 mei 2017 21:43]

Wat ik zie als ik zo eens ga kijken naar het aanbod per merk;

HTC = Bezels & hella minder 'bang for buck'.

SAMSUNG = Gebogen schermraden...

MOTOROLA = 1 design op alle modellen om moto mods te kunnen verkopen.

IPHONE = Niet een ding voor android fans.

LG = Modellen die 1 specificatie 'max outen' denk aan de lg x power met zn grote accu.

GOOGLE PHONE = Prijskaartje, geen nieuwe nexus varianten.

Waar moet je nu nog uit kiezen... Huawei?
Hoe kan er nu toch zo veel oninteressants tussen zitten, terwijl een paar jaar geleden dat niet zo was voor mn gevoel?
OnePlus.

En vergeet niet dat LG in elk land een andere versie van z'n topmodel uitbrengt die features mist. Behoorlijke domper.
Ja binnenkort komt de Oneplus 5 hopelijk!!!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee