AOC brengt draagbare 15,6"-monitor met usb-aansluiting uit

AOC heeft een draagbare 15,6"-monitor uitgebracht met een ingebouwde standaard en een usb 3.0-aansluiting. Het scherm, dat voorzien is van een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels, wordt ook gevoed via de usb-aansluiting.

De AOC I1659FWUX kan gebruikt worden als een externe monitor voor laptops. Aan de achterkant zit een inklapbare standaard, waarmee het scherm op een plat oppervlak gezet kan worden. De hoek is aanpasbaar van 15 tot 30 graden. Het geheel weegt 1,2kg en is 3,5cm dik.

De usb 3.0-poort is de enige aansluitmogelijkheid. Volgens AOC verbruikt het scherm 8 watt en 0,5 watt in stand-by. Het gebruikte ips-paneel heeft een maximale helderheid van 220 cd/m², een contrastratio van 700:1 en een verversingssnelheid van 60Hz.

Volgens AOC is de responstijd 25ms. Daarbij gaat het waarschijnlijk om de responstijd van zwart-naar-wit-naar-zwart. Dat zou overeenkomen met een grijs-naar-grijstijd van ongeveer 5ms. Het draagbare scherm van AOC kost in de VS zo'n 150 dollar. Omgerekend met btw is dat ongeveer 169 euro. Of het scherm ook naar Europa komt is niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-05-2017 • 20:51

65 Linkedin

Reacties (65)

65
63
21
4
0
34
Wijzig sortering
USB Type-C (met DisplayPort) zou veel handiger zijn geweest. Moderne apparaten kunnen dan via een modern beeldprotocol verbinden terwijl je voor oudere apparaten gewoon een USB Typ-C naar USB Type-A meelevert die vervolgens van USB 3.0 gebruik maken.

Voordelen van DisplayPort zijn (veel) lagere latency, geen compressie en minder belasting voor de GPU.

Dit is ook precies wat Asus doet met hun MB169C+ monitor, Displayport voor de apparaten die het ondersteunen, USB 3.0 voor oudere apparaten (pricewatch).

[Reactie gewijzigd door Balance op 9 mei 2017 21:07]

Enige nadeel van deze MB169C+ monitor (JA ik heb em) is dat je moederbooard/laptop met z'n USB 3.0/3.1 Type-C wel DisplayPort over Thunderbolt 2/3 MOET ondersteunen.....
Anders krijg je echt geen beeld...
Werkt perfect op mijn Skylake Z170 moederboard en Dell Alienware 15 R3, maar deze combi wordt nog zeker niet op alle systemen ondersteund. Zeker met laptops heb ik er maar een handje vol van kunnen vinden. :)
Grootste voordeel vind ik wel dat de Intel GPU op de CPU wordt gebruikt voor de output en aansturing, zodat m`n NVidia kaart volledig kan benut worden op m`n hoofdscherm zonder enige vertraging }:O
Met z'n gewicht net over de 800gram, Draagmap/stand en dunne bezel vind ik het een beter alternatief als de AOC of andere merken die toch stukken meer wegen. Helemaal met een laptop die al 3.5kilo weegt :P

[Reactie gewijzigd door DiGiBrAt op 10 mei 2017 00:04]

Je kan hem altijd nog in een normale usb poort steken. Dan werkt hij altijd, zelfs usb 2.0 als ik mij niet vergis, al is het dan wel trager dan usb 3.0 of 3.1.
De C+ niet, mogelijk de B+ wel..sowieso is het een probleem met wattagge, ik geloof dat de poort minimaal 30watt moet kunnen leveren en dat kan USB 2.0 niet..

https://www.asus.com/support/faq/1016281

Q1: What kind of devices can connect to MB169C+? What are the DP alternate mode/ DisplayPort™ over USB-C™?

A: Any devices that enables DisplayPort™ over USB-C™(same as DisplayPort ALT mode) can connect to MB169C+. DisplayPort™ over USB-C™ is using USB Type-C connector and cable to support the DisplayPort interface for audio/video transport capability.


Q4: Is MB169C+ backward compatible with USB2.0/3.0 devices?

A: No. All current USB2.0/3.0 devices do not enable “DP Alt Mode” or “DisplayPort over USB-C” and therefore cannot connect to MB169C+


Q10: What happens if connecting MB169C+ into a Type-C port that does not support DisplayPort over USB?

A: No video data will be received by the MB169C+, so there will be no image on the screen.

[Reactie gewijzigd door DiGiBrAt op 10 mei 2017 07:59]

De meeste afname van externe displays die door USB gevoed worden kom je veel tegen in de zakelijke markt. Nu zie ik de markt steeds meer vragen naar lichte notebooks, veelal voorzien van een dual-core cpu. Je bezit zelf over een zware notebook, maar heeft dit dan geen invloed op de prestaties van je device wanneer je meerdere programma's gelijktijdig draait op een notebook met lichtere cpu?
Ik heb zelf tot nu toe geen issues gehad, zelfs op een Dell XPS13 (lightweight) liep alles soepel.
Ik weet niet hoe het met deze AOC zit. Maar sommige draagbare monitoren hebben hun eigen gpu. Ze zijn vooral gemaakt voor office werk en 3D prestaties zijn laag.

Ze zouden zo'n monitor met ingebouwd continuum dock moeten maken :D

Edit: Iets meer onderzoek gedaan, dit gevonden over de gebruikte techniek (USB Displaylink:
The DisplayLink network graphics technology is composed of Virtual Graphics Card (VGC) software that is installed on a PC and a Hardware Rendering Engine (HRE) embedded or connected to a display device ... Products with DisplayLink technology are supported on Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS X, Android, Chrome OS and Ubuntu GNU/Linux.
Courtesy van Wikipedia

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 9 mei 2017 22:36]

Probleem met USB c is of het werkt
Ik zie hier in de toekomst veel problemen mee komen van zaken die niet werken.
En waar de normale persoon de ballen van snapt
Punt 1 kabel die niet het juiste protocollen / power rating ondersteund (correcte chip)
Punt 2 kabel met valse specs in de chip ingebakken met alle gevolgen van dien.
Punt 3 welk type usbc ondersteund mijn PC / op 1 PC verschillende usbc poorten met verschillende specs (gewone mens snapt hier niets van voor hem is dat allemaal het zelfde)
Punt 4 fragiele connector = veel afgebroken connectors voor bedrijven/ scholen ( ik kan jaarlijks wel een kabel of 8 vervangen voor onze 14 tabelts op school die enkel voor leerkrachten zijn ,spendeer het beperkt budget liever aan iets anders)
Punt 5 wil je een kabel met thunderbolt en veel power gelieve genoeg €€€ neer te leggen
Probleem is je hebt die nodig want anders komt punt 1 naar boven als je verschillende apparaten met verschillende specs hebt.

Nee zie deze standaard nog voor veel problemen en frustraties leiden
Ideaal voor mensen die bijv. regelmatig bij klanten korte presentaties of demo's geven. Dit scherm met de rug tegen je laptopscherm, scherminhoud dupliceren en je kunt iets laten zien én tegelijk face-to-face blijven met je publiek. Met een man/vrouw of 5 om je heen achter je laptopscherm voelt altijd zo ongemakkelijk...
Want er zijn veel laptops te koop met 2x 15.6" scherm?
Een opzet met 2 schermen in de starbucks of op school bijvoorbeeld.
Ik vind het altijd erg vervelend om te werken met maar één scherm.
Een opzet met 2 schermen in de starbucks of op school bijvoorbeeld.
Ik vind het altijd erg vervelend om te werken met maar één scherm.
Dan kan je ook een gewone monitor met netsnoer erbij kopen en die aansluiten aan je laptop.

Deze monitor is bedoeld voor mobiliteit: Voeding via USB.
Maar of dat nou een succes gaat worden, ik betwijfel het.
De batterij van je laptop gaat sneller leeg en je moet het meezeulen.
[...]
Dan kan je ook een gewone monitor met netsnoer erbij kopen en die aansluiten aan je laptop.

Deze monitor is bedoeld voor mobiliteit: Voeding via USB.
Maar of dat nou een succes gaat worden, ik betwijfel het.
De batterij van je laptop gaat sneller leeg en je moet het meezeulen.
Ik zie jou al rondzeulen met je schermen naar de Starbucks of school. Eventjes netsnoertje nog insteken.

Neen, hij wilt mobiliteit. Een scherm dat gevoed wordt via de laptop. Zeer handig voor op verplaatsing. Vermits 15.6" een standaard is voor laptops (naast 13.3 en 14), is dit dus ook het ideale formaat.
Waarom zou je in hemelsnaam in een koffiezaak met twee schermen gaan zitten werken? Is dat fancy ofzo want dat heb ik dan gemist denk ik.
Beetje interessant gaan doen door daar met je laptop en extra scherm te gaan zitten 'werken'. Dat men af en toe even een laptop openklapt om snel nog wat werk gedaan te krijgen.. dat begrijp ik volledig. Maar je gaat toch niet je hele werkplek maken van een koffietafel bij een of andere gehypte koffie keten?
Sommige ondernemers hebben (nog) geen eigen kantoor en werken vanuit verschillende locaties voor klanten. Hiermee ben je mobiel en heb je de luxe van twee schermen.

In het bedrijf waar ik werk zwerven ook een paar van dit soort displays rond voor mensen die veelal extern afspraken hebben.
Als mobiele dev heb ik vaak genoeg bijvoorbeeld een dag in de trein gezeten met een laptop om iets te debuggen. Eeen extra monitor die ik niet in netstroom had hoeven pluggen was fijn geweest (die 8" was te klein).
Inpikken op één ding zonder verder na te denken over het concept, jammer... |:( Ik nam het voorbeeld over van de eerdere reactie, maar je had zelf ook wel enkele andere leuke voorbeelden kunnen bedenken :) Zo kun je mobiel gaan werken waar je nog geen eigen echte werkplek hebt (zoals een incubator of dergelijke). Daar kan je je eigen spullen niet laten staan maar toch is werken met meerdere schermen fijner. Daar is die uitbreiding toch wel leuk. Er is meer in het leven dan 'fancy' zijn (lees jaloers op andermans materiaal, want dat zit er vaak ook wel achter, maar dat is een andere kwestie).

Sommigen vonden mij 'fancy doen / interessant doen' met mijn MacBook Pro enkele jaren geleden. Ze vonden het 'stoefen' terwijl ik er wel optimaal gebruik van maakte en de laptop gewoon gebruikte waarvoor het gebruikt kon worden. Dat is pure jaloezie, om bovenstaande kwestie toe te lichten, maar dit is verder offtopic.
troller... Als startup kun je op een incubator zitten, tussen andere startups. Hierdoor heb je toch een eigen ruimte / kantoor (eigenlijk tafel en stoel) als adresgegeven. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel een (kleine) vergoeding betalen, kan iedereen aan. Dus daar laat je liever niet je spullen onbewaakt achter.
Een incubator is wel iets anders dan een koffie-supplier

Ik heb ook mobiel gewerkt, en zo nu en dan bij een McD even snel wat zaken geregeld, maar het 'fancy' wat @DonJunior bedoeld, zijn die wannabe schrijvers en yuppies die een hele dag bij een café of idd Starbucks zitten en een tafel bezet houden, zonder nauwelijks omzet op te leveren.

Ik ben bij verschillende bedrijven geweest die uit noodzaak een semi betaalde wifi uit gingen rollen, omdat de upcoming Simon Carmiggelt 9 uur op één Latte zat te teren, maar ondertussen wel 230V en WiFi wilde ontvangen.
Nu krijg je daar per consumptie 1 uur aan stroom/wifi ( code en muntjes ) en daarna valt het uit.
Voor een 'schrijver' niet zo'n probleem, wifi is niet noodzakelijk, maar die 5 vergadermutsen met allemaal een laptop/ipad hebben hun drempeltje wel gevonden, en besteden wat 'normaler' dan een gratis vergader arrangementje
Ik kon niet zo goed de woorden vinden dus ik dacht, ik reageer maar niet. Dat is beter. Maar je omschrijft precies wat ik bedoel, waarvoor dank.
Nu kun je dat nog wel even volhouden, maar steeds meer mensen hebben 4G in de laptop en dan kun je nog steeds op 1 bakkie de hele dag online zijn.

Vroegah ;) konden ze je er gewoon uitzetten als je excessief lang bleef hangen. Tegenwoordig wordt je op je 'rechten' gewezen als uitbater van een eetgelegenheid en vinden ze dat ze de hele dag op jouw stoel mogen zitten. Totaal andere mentaliteit (helaas).
* FreshMaker is blij niet meer in de horeca te werken inderdaad.


Wat bijstand aan ondernemers op hun gast-ict gebied, gelukkig valt het vaak wel mee ( alleen de popiejopie zaken hebben dit vaak )
Ik vind het zelfs al schandalig dat er mensen zijn die slechts 'eentje' drinken om dan de hele middag een tafeltje te hebben om daar te kunnen werken. Ik zorg in zo'n geval dat ik continu voorzien ben van drank, ook uit waardering dat ik er mag werken. Ik stoor anderen er niet mee (daar zorg ik zelf voor) en zorg dat als dank dat ik daar mag zitten dat ik er ook iets drink en eventueel zelfs eet.
Ik denk dat dat met opvoeding en de bekende normen & waarden te maken heeft.

imho is dat net zo als toiletgebruik, gebruik/bestel wat, en ga dan naar het toilet.
Maar zoals @Fairy aangeeft, dat zal ook mentaliteit zijn
da's zijn punt ook: hij wil mobiliteit, dat heb je niet met een gewone monitor
Right.
Ik zit minstens 1x per week niet op kantoor.
Kan zijn dat ik de keukentafel thuis inricht als flexplek, kan ook zijn dat ik "ergens in den lande" een flexplek huur en de dag daar doorbreng. Even een extra monitor meenemen heb ik overwogen, maar de kabel-hassle en het gezeul hield me tegen.

Thuis kan ik het nog oplossen door eerst een kwartier alle kabels te trekken en 's avonds weer op te ruimen, maar "in den lande" is dat natuurlijk onbegonnen werk.

Dus voor mij is zo'n monitor wel degelijk een uitkomst (op kantoor werk ik met 3 monitoren). En dankzij de groei in flexwerken, wordt dit ook een markt, wat het aanbod gaat vergroten, wat de prijzen gaat drukken, etc.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 9 mei 2017 23:05]

Oh nee, 2 kabels, wat een hassle!

Lijkt mij een leuk klein scherm voor op een beurs of zo iets te tonen als je booth niet te groot is of zo. Om echt mee te werken lijkt het mij wat klein, maar wel beter dan niks natuurlijk. Heb ook al paar meetings gehad waar een 2de scherm handig kon zijn.
Monitor + standaard maakt die dingen onhandelbaar. Betekent auto parkeren voor de deur en uitladen. Of vanaf de parking met zo'n onding onder de arm naar de werkplek. Dat werkt gewoon niet.

Thuis: docking station, monitoren, power supply, keyboard, mouse, alles aansluiten. Dat kost al gauw 10 min tot een kwartier. En nadien alles weer opbergen.
Omdat ik graag met twee schermen werk. Het voordeel van slechts één aansluiting is dat je hem thuis aan je desktop kan hangen als extra scherm en simpel mee kan nemen voor onderweg.

Alleen jammer dat het geen usb-c is.
Omdat ik graag met twee schermen werk. Het voordeel van slechts één aansluiting is dat je hem thuis aan je desktop kan hangen als extra scherm en simpel mee kan nemen voor onderweg.

Alleen jammer dat het geen usb-c is.
http://us.aoc.com/product_feature.php?id=96

Die hebben ze ook ;)
Ah mooi, die is wel wat groter. Maar leuk om te zien dat de markt eindelijk een beetje op gang komt, een 7-10 inch scherm met 1 kabel is handig om er bij te hebben om bv. een livestream op de achtergrond te volgen of voor teamspeak oid.
De Samsung Galaxy S8 komt natuurlijk met de introductie van Samsung Dex. Misschien zag AOC de kans om deze markt te kunnen betreden?
Sowieso lijkt me de markt redelijk 'rijp'
Met krachtigere mobiele hardware word schermoppervlakte beperkt.
Een mailtje / vraag beantwoorden op je 5 / 6" scherm gaat prima, maar langere documenten zijn dan prettiger op een iets groter scherm.

Ik ben in de markt voor zo'n ding, zeker als het landscape EN portrait ondersteunt, en de kabels 'bruikbaar' aan te sluiten en op te bergen zijn.
Vaak is cable-handling een ramp, aan de randen beperkt de inzet teveel, en te stugge kabels idem


edit : autopivot is aanwezig, wat mooi is, alleen mis ik wel een HDMI en externe power input.
Zo zou je hem ook als monitor voor een eenvoudige mediaplayer kunnen gebruiken ( Raspberry erachter en gaan )

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 10 mei 2017 11:01]

Ik hoop zelf dat AR een beetje snel doorbreekt; die virtual screens lijken me enorm handig!
Zou je hem ook met een micro USB naar USB kabel aan je mobiel kunnen hangen...? O-)
Hier ben ik ook benieuwd naar! Dat zou voor mij de enige rede zijn om een dergelijk scherm aan te schaffen.

Ik denk wel dat het verbruik van 8 watt je mobiel wel snel leeg kan trekken...
Meestal werkt een draagbare HDD (5W) nog niet eens op je mobiel, dus waarschijnlijk werkt dit scherm niet. Bovendien zal je hiervoor waarschijnlijk speciale drivers nodig hebben die niet standaard in Android zitten.
Op telefoons met USB-C wel. Soms wel herstarts. Men adviseert altijd een Y cable te gebruiken maar die heb ik nog niet voor USB 3.0 gezien.
Tis een 8 watt scherm. Ik denk dat je telefoon daar niet echt op wacht
Voor de mensen die echt graag extra schermen naast hun laptop willen kwam ik slidenjoy tegen
Perfect voor lan parties.
Wel, daar dacht ik ook aan. Alleen zoek ik dan wel een draagbaar scherm met DisplayPort of HDMI, niet via USB... voorlopig nog niet gevonden.
Oh, heeft deze dat niet? Das kut. Niet gelzen man. Ik zie foto en gelijk " wow, lekker voor lan party " in mijn hoofd.
Een 22 inch monitor is eigenlijk ook al best makkelijk om mee te nemen. Zeker als je auto heb.
Yeeaahh!! Perfect voor onderweg/vliegtuig/trein/school/thuis/etc.
In het vliegtuig? Kan de passagier naast je je 2e montor vasthouden :)
Nee die houdt de pc al vast O-)
wel even zwaar als een dunne laptop maar twee keer zo dik. :-(
Laptop schermen zijn niet echt mooi om naar te kijken. Weet niet hoe deze is. Ik denk dat deze toch wel beeld geeft als je standaard monitor.
De reviews zijn best redelijk maar het verbaast me hoe dik de mobiele monitor is. Het is immers een mobile oplossing waarbij afmetingen en gewicht belangrijk zijn.

https://www.wiknix.com/best-portable-monitor-for-laptop/ geeft een mooie vergelijking tussen verschillende modellen, allemaal overigens naar mijn mening "te dik"

Een laptop scherm + een LCD driver (zoals eBay) maar dan met alleen USB3(c) in een custom frame kan een dunnere oplossing opleveren.
Dat is behoorlijk goedkoop voor een draagbare externe monitor. Maar waarom hebben ze geen USB-C? Lijkt me wel handig als je daar je smartphone aan kan verbinden.
zou dit werken op een raspberry pi3 ?
Dat was ook mijn eerste vraag. Ik vraag me af of the RPi wel 8 watt kan leveren, anders vast mogelijk. Ff opzoeken morgen :z

[Reactie gewijzigd door Vriezenaar op 9 mei 2017 22:36]

Even snel gerekend en gegoogled:

8 watt op 5V (USB spanning) komt op 1600mA
Op stackexchange dit gevonden:
How much current can draw from the USB ports

The Pi(3/2/B+) USB Current are supplied through a Current-Limited Power Switch (AP2553?) (U13), although this is not shown on the published schematics.

Maximum total USB peripheral current draw states the max USB current for Pi(2/B+) is 600/1200mA. The limit for Pi3 is 1200mA. Earlier models claim 500mA.

The default for 2/B+ is 600mA which can be doubled by setting max_usb_current=1 in /boot/config.txt.

The USB hub on the B models does not appear to be compliant to the USB specification and does not limit current. Individual ports can supply in excess of 500 mA independent of negotiation, subject to the overall maximum limit and adequate power supply.
tldr; het gaat dus niet. Eenvoudigste oplossing lijkt me een USB hub die de stroom wel kan leveren of zelf even tweaken en een USB kabel aaneen flansen met externe voeding (maar vraag me hier geen details van :) )
Zat er ook al aan te denken. Ik denk niet dat het zal werken met een kale rpi 3, maar er is wel een voedingsoplossing die de PI een USB poort geeft krachtig genoeg om een externe hdd mee aan te sturen. Zat net even bij kiwi electronics te kijken voor een linkje, maar kon hem niet zo snel vinden. Inderdaad een leuk scherm om een pi achter te hangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee