Nvidia boekt hogere omzet door onder meer goede verkoop van Nintendo Switch

Nvidia heeft in het eerste kwartaal van 2017 een fors hogere omzet behaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Onder meer de goede verkoopcijfers van de Nintendo Switch en Nvidia's datacentrumonderdeel hebben bijgedragen aan de omzetstijging.

Nvidia behaalde in het eerste kwartaal van 2017 een omzet van 1,94 miljard dollar. Dat is een stijging van 48 procent ten opzichte van het eerste kwartaal uit 2016. De stijging wordt deels veroorzaakt door de gestegen inkomsten uit het gamingsegment. Het onderdeel met de gaming gpu's van Nvidia behaalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 49 procent meer omzet. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die Nvidia heeft gepubliceerd.

Nvidia deed ook goede zaken met de Tegra-processors. De omzet die daarmee werd behaald bedroeg in het eerste kwartaal van 2017 332 miljoen dollar, een stijging van 108 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Deze forse stijging is volgens Nvidia grotendeels toe te schrijven aan de goede verkopen van de Nintendo Switch-console, die een Tegra X1-soc aan boord heeft.

Het datacentrumonderdeel presteerde relatief gezien het beste. In dit onderdeel vallen servertoepassingen, zakelijke gpu's voor onder andere supercomputers, technologie inzake artificiële intelligentie en deep learning-toepassingen. De omzet van dit segment steeg naar 409 miljoen dollar, een stijging van 186 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Nvidia verwacht veel van dit onderdeel. Volgens Nvidia-ceo Jensen Huang wordt Nvidia's gpu deep learning platform steeds meer gebruikt door internetgiganten, onderzoekers en startups, die volgens hem steeds meer in deze technologie en ai zien.

Ook het onderdeel automotive, waarin Nvidia met andere bedrijven samenwerkt aan het ontwikkelen van technologieën voor autonoom rijden, liet goede cijfers zien: de omzet steeg met 24 procent naar 140 miljoen dollar. Het onderdeel OEM & IP had een omzetcijfer dat met 10 procent daalde. Dit wordt veroorzaakt doordat de licentieovereenkomst tussen Intel en Nvidia in het eerste kwartaal van 2017 is beëindigd, waardoor Intel geen gebruik meer maakt van het intellectueel eigendom van Nvidia voor het ontwikkelen van gpu's.

De winst kwam uit op 507 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2017, een stijging van 144 procent ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder. De winst daalde wel enigszins in vergelijking met het laatste kwartaal uit 2016, die toen op 655 miljoen dollar uitkwam.

De omzet van Nvidia is nog steeds sterk afhankelijk van de inkomsten uit het onderdeel gaming. De omzet van dit onderdeel daalde wel ten opzichte van het laatste kwartaal uit 2016, maar de afhankelijkheid hiervan wordt wel minder gelet op de groeicijfers van de onderdelen datacenter en automotive.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-05-2017 • 07:24

40 Linkedin

Reacties (40)

40
29
18
2
0
7
Wijzig sortering
Een linkje naar de directe PDF van Nvidia met onder andere een tabbel met de netto winst. Spoiler, het is 144%! http://files.shareholder....Q1FY18_CFO_Commentary.pdf

Citaat:
"Nvidia boekte een winst van 507 miljoen dollar (ongeveer 465 miljoen euro) in de afgelopen drie maanden. Dat is 144 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen er een winst van 208 miljoen dollar werd gerapporteerd."

[Reactie gewijzigd door Boost9898 op 10 mei 2017 07:31]

Doet AMD het toch een stuk beter +300%! vergeleken met vorig jaar.
nieuws: AMD's omzet uit cpu's en gpu's stijgt met 29 procent

Hoezo groei van 300%? In hun beste bedrijfstak was het 29%. In totaal nog niet eens 20%.
Ik dacht dat AMD in de rode cijfers stond? Heb je een linkje?
klopt, 300% hogere winst maakt nog steeds niet uit als je diep in de schulden zit. AMD doet het een stuk beter dan eerst, maar het gaat nog wel even duren voor ze weer helemaal groen zijn.
Klopt alleen ging het hier over groei, AMD is in dat opzicht super gegroeid sinds q1 2016.
Nee, het gaat hier helemaal niet over groei. Het gaat over winst.
Nope, het gaat om de groei van de winst. De winst van Nvidia is jaar op jaar met 144% toegenomen. De netto winstpercentages voor Q1 2018 en Q1 2017 zijn respectievelijk 26% en 16%

Jeroen heeft gewoon gelijk...

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 12 mei 2017 09:20]

AMD heeft 75% minder verlies gedraaid, niet 300% meer "winst" binnen behaald.
http://www.amd.com/en-us/...ss-release-2017jan31.aspx

Ik snap alleen de obsessie met het nvidia VS AMD verhaal niet. Waarom wordt dit er bij gehaald en gedaan of het een wedstrijd is... Het komt op mij hele vreemd over om supporter te zijn van een bedrijf. Alsof ik een Ajax VS Feyenoord discussie lees...
Misschien handig om ook te vertellen waar je het over hebt? Wat is er 300% gegroeid. Je reageert hier op een bericht dat de winst van nvidia omhoog is gegaan met dat AMD het véél beter doen met zijn 300%. Ben je dan heel verbaast dat iedereen er van uitgaan dat je winst bedoelt en de cijfers gewoon niet goed in je hoofd hebt? Immers, je zegt niet wat je bedoelt en geeft geen link naar de plaats waar je deze 300% vandaan hebt.

Dus leg eens duidelijk uit waar je het over hebt?
Dan ga ik er vanuit dat je bedoelt dat AMD 300% meer paarden heeft geïmporteerd uit Zimbabwe.

Maar nee, je noemt nergens waar je het over hebt. Dus waar gaat die 300% nou over.
Groei waarvan, gpu verkoop? Totaal verkoop? Cpus? Winst?

Want als ik naar de cijfers van AMD zoek zie ik dat de hardst gegroeide tak +29% YoY heeft gedaan. Tweakers.net heeft de cijfers onlangs nog geplaatst. Nergens zie ik daar de door jouw gequote 300%

nieuws: AMD's omzet uit cpu's en gpu's stijgt met 29 procent

Kun je wel weer op de man spelen en doen alsof ik een idioot ben, maar je bent gewoon totaal niet duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 10 mei 2017 12:55]

Doet AMD het toch een stuk beter +300%! vergeleken met vorig jaar.
AMD doet op alle vlakken slechter. Knap dat je weer AMD erbij moet halen terwijl dat helemaal niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 10 mei 2017 11:04]

De stijging wordt deels veroorzaakt door de gestegen inkomsten uit het gamingsegment.
De omzet van Nvidia is nog steeds sterk afhankelijk van de inkomsten uit het onderdeel gaming. De omzet van dit onderdeel daalde wel ten opzichte van het laatste kwartaal uit 2016,
Is dit tegenstrijdig of lees ik dit verkeerd?
Ten opzichte van Q1 2016 is het gaming onderdeel 49% gestegen.
Ten opzichte van Q4 2016 (voorgaande kwartaal) is het onderdeel 24%gedaald. Dat zal waarschijnlijk seizoensgebonden zijn, al is in de grafiek te zien dat die invloeden nu sterker zijn dan 2015/2016.

Staat er een beetje ongelukkig inderdaad.
Niet alleen seizoenen spelen mee maar natuurlijk ook de release cycle van hun producten. De hoog volume producten zijn nu al weer een tijdje op de markt. Hun laatste release (de 1080TI) heeft weliswaar de. performance crown" maar ik denk niet dat met de huidige prijs een enorme hardloper zal zijn. En de mensen met een grote beurs zullen hun titan xp denk ik toch niet vervangen.

Maar de conclusie is hetzelfde, het is een cyclisch proces.
Interessant om te zien dat Nvidia niet alleen actief is in gaming maar ook op andere fronten zoals automotive actief is (en succesvol). Zolang ik het merk ken associeer ik het met videokaarten.
Automotive is in essentie eigenlijk ook deel van de core markt van nvidia. Gpus gebruiken voor het verwerken van de data van de camera's en andere sensoren is een logische keuze en daar speelt nvidia, gezien de scherpe stijging van de omzet uit die tak, handig op in.
Ondanks dat de CPU markt voor desktops al tijden inkakt is er in de GPU markt blijkbaar nog genoeg geld te halen!
Tijd voor game makers om de CPU's ook weer eens flink te gaan belasten en zo hopelijk de CPU markt en ontwikkelingen weer aan de zwepen!
De omzet van Nvidia is nog steeds sterk afhankelijk van de inkomsten uit het onderdeel gaming. De omzet van dit onderdeel daalde wel ten opzichte van het laatste kwartaal uit 2016, maar de afhankelijkheid hiervan wordt wel minder gelet op de groeicijfers van de onderdelen datacenter en automotive.
Waarom deze verzachtende verklaring erbij halen? Deze 'daling' is gewoon een seizoenstrend die je elk jaar terug ziet keren.

Uit de grafiek bij het artikel zelf blijkt direct dat april vorig jaar de omzet bij gaming op 781 stond. Dat is nu gestegen naar 1027. Nog een jaar eerder was dat overigens 660. Met andere woorden; het gaat juist hartstikke goed bij gaming! Sterker nog, het is nog nooit zo goed gegaan.
Vraag me af wat een paar miljoen van die 'oude x1' chipjes voor zo'n grote fabricant betekenen.
Indrukwekkend van nVidia. Niet alleen de constant hoge winst, maar ook hun succes zich te diversiviceren. Ik dacht altijd dat de automotive en server activiteiten niet zo veel opbrachten. Maar nu zie ik dan dat ze intussen de helf van de omzet uit andere gebieden dan gaming halen.
Is er trouwens een reden waarom ze naar nvifia zijn gegaan ipv AMD?
Omdat Nvidia al enkele jaren grafisch krachtige mobiele SOC's maken in de Tegra lijn. AMD heeft hier geen ervaring. De Switch is natuurlijk geen klassieke console qua hardware. Waar Sony en Microsoft natuurlijk voor AMD hebben gekozen omdat zij al ervaring hadden met desktop GPU's en CPU's en deze combineren.
Anoniem: 298195
10 mei 2017 12:13
Is ook niet gek als je kijkt naar de prijzen van de producten. Hoge winstmarges overal. Maar hopen dat ze in het gaming segment weer concurrentie krijgen zodat het weer betaalbaarder wordt.
Heel groot contrast met de cijfers van AMD eerder die nog steeds flink verlies draaien. Deze omzetstijgingen en winststijgingen zijn ongekend.
Helemaal niet, ik heb net aan je gelinkt dat het hardst groeiende bedrijfs onderdeel van AMD met 29% YoY groeit.

De YoY groei van NVIDIA is echt een stuk groter. Zowel de omzet als de winst:

nieuws: AMD's omzet uit cpu's en gpu's stijgt met 29 procent

Je blijft die onzin maar door de hele thread rond strooien. En als ik om uitleg en een bron vraag ga je op de man spelen. Dus kom maar op, waar heb je gevonden dat AMD harder groeit dan NVIDIA.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 10 mei 2017 16:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee