Blizzard brengt StarCraft Remastered deze zomer uit

Na enkele geruchten heeft Blizzard nu de komst van een StarCraft-remaster bevestigd. De game krijgt een flinke grafische upgrade, maar de gameplay belooft exact hetzelfde te blijven als die van het klassieke scifi-strategiespel uit 1998.

Een trailer die op zondag onthuld is, doet de game uit de doeken en zet uiteen wat er nieuw is en wat er hetzelfde blijft. Op grafisch gebied zijn alle sprites, de tweedimensionale afbeeldingen waaruit de hele game is opgebouwd, opnieuw gecreëerd in een hogere resolutie. Daarnaast is er nu ondersteuning voor maximaal 4k-resolutie. Dat betekent ondersteuning voor breedbeeldschermen en de mogelijkheid om uit te zoomen om een beter overzicht van het slagveld te krijgen. Hoewel Blizzard in de trailer ongewijzigde gameplay belooft, zal een groter zichtveld daar hoogstwaarschijnlijk toch wel een uitwerking op hebben.

Inhoudelijk is de game compleet en grotendeels ongewijzigd. De campages voor de Terran, Zerg en Protoss zijn aanwezig en de Brood War-inhoud is er ook. Op de starCraft-website spreekt men van 'briefing-intermezzo's in ras-thema' die het verhaal op een frisse manier brengen. Dat betekent dat de scrollende teksten en pratende hoofden van het origineel waarschijnlijk geen terugkeer doen. Mogelijk betekent dit ook dat de animatietussenfilmpjes van Starcraft niet van de partij zijn. Hier vallen namelijk ook geen opgepoetste versies van te zien in de trailer.

De remaster heeft volledige ondersteuning voor Battle.net. Spelers kunnen zo online spelen en ook gebruik maken van de nieuwe matchmaking-optie. Daarnaast kan er ook ouderwets via lan in multiplayer gespeeld worden.

De muziek en gesproken teksten zijn volgens de StarCraft-website 'herzien en verjongd' en opnieuw opgenomen. Het is niet helemaal duidelijk in hoeverre de audio op het gebied van inhoud nog overeenkomt met het origineel. De muziek klinkt in de trailer in ieder geval lichtelijk anders.

De remaster heeft ondersteuning voor dertien verschillende talen, wat er volgens Gamespot acht meer zijn dan in het origineel. Die website spreekt er ook van dat er cloudopslag beschikbaar zal zijn voor savegames, zelfgemaakte levels, keybinds en replays.

De game moet in de zomer van dit jaar uitkomen. Hoeveel deze gaat kosten, is op dit moment nog niet bekend. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op de StarCraft-website. De StarCraft-community TeamLiquid heeft ook een interview met enkele ontwikkelaars gepubliceerd.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

26-03-2017 • 10:16

88 Linkedin

Submitter: Ketho

Reacties (88)

88
86
40
5
1
36
Wijzig sortering
Vooral in zuid Korea zal dit een succes worden daar is het zelfs een sport.
Zelf is het de enige game die ik ooit gekocht heb en speel het nog steeds (met cheats :-) ).
Overigens is de originele versie nog steeds te koop.

[Reactie gewijzigd door audb op 26 maart 2017 12:44]

Niet onbelangrijk voor de fans: wat tweakers vergeet te melden in dit bericht is dat er niet alleen starcraft remastered uit komt, maar ook een nieuwe patch voor de originele starcraft, die het origineel+broodwar ook free to play maakt. Vanaf morgen dus gewoon gratis te downloaden (en is bovendien al tijden speelbaar onder Windows 10 en macOS.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 26 maart 2017 13:13]

Het mooie aan Starcraft was dat de community ontzetten leuk was. Allerlei verschillende type games, verzonnen door de community. Buiten alle erg leuke custom maps (turret defense, Pokemon, poker), had je ook gewoon games die eerlijk gespeeld werden:

De zogenaamde 'no rush 15' games werden echt in 99% van de gevallen eerlijk gespeeld. Op die manier had je tijd om buiten proberen je leger /upgrades te maxen, ook nog iets van taktiek toe te passen met teamgenoten. De community was zelf zo, dat wanneer er sporadisch eentje na 5 minuten aan ging vallen, dat zijn teamgenoten zich tegen hem keerden. 'Valsspelen' loonde dus gewoon niet.
(voor de onwetende onder ons 'no rush 15', dat was de gamenaam die iemand zijn game gaf, en betekende dat er gespeeld werd op een multiplayer map met onbeperkt te minen grondstoffen. De no rush 15 stond ervoor dat iedereen 15 minuten kon bouwen, zonder dat er aangevallen werd, daarna ging het los!.)

Ik ben bang dat een community als dat in deze tijd ondenkbaar is geworden, en vrees dan ook voor het succes.
poweroverwhelming
Op de nieuwe website staan 5 mooie side-by-side graphic comparisons!
https://starcraft.com/
Ik kan mij niet herinneren dat de graphics in het origineel zo blurry waren. Pixelachtig, dat wel maar zo wazig als ze het op de website voordoen kan ik mij echt niet voor de geest halen.
Komt ook puur door de nostalgie. Laatst nog Mario 64, Zelda en goldeneye gespeeld. Was ff schrikken. Het verschil tussen de werkelijke grafix en hoe het in je gedachten eruit zag. Gewoon niet meer doen dus, lekker mooi laten.
Nee, het komt door de techniek die veranderd is

toen jij vroeger zelda en mario en goldeneye speelde op je 576i crt tv, zag dat er scherp uit.

nu speel je een 576i spel op een 1080p lcd scherm met slechte upscaling techniek en is het blurry en lelijk

daar komt nog bij dat veel moderne LCD tvs erg slechte analoge beeldkwaliteit geven vooral bij interlaced signaal. bijv. mijn wii aangesloten op een lcd tv geeft allemaal rare artifacts, kleuren die niet kloppen, trillende randjes, etc

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 26 maart 2017 13:59]

Ik ben het eens met Wieriemaster, ik heb dat effect ook met diverse pc games gehad. Carmageddon, Transport Tycoon, Simcity, Simtower, Whacky Wheels, enz. Ze zien er stuk voor stuk toch echt slechter uit dan hoe ik het had verwacht. Ook als ik mijn oude 800x600 CRT erbij pak ;).
imo heeft starcraft toch echt wel flink betere graphics dan die games die je noemt.

ik zie er echt aan af dat ze met de techniek van die tijd (800*600, 2d sprites, animaties van enkele frames) alles hebben gedaan wat ze konden om het een mooi duidelijk herkenbaar spel te maken, en de grafische stijl is super consistent.

heb onlangs toen mijn pc stuk was de campaigns van starcraft met veel plezier gespeeld en me niet gestoord aan de graphics zoals bij sommige andere oudere games wel gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 26 maart 2017 16:09]

Carmageddon werd pas leuk met een 3DFX kaart. Zag er ook prima uit toen. De software renderer was één groot pixelfestijn. Maar wel een topgame. De laatste incarnatie (Max Damage) is trouwens ook nog steeds heel leuk.
Anoniem: 669783
@Origin6426 maart 2017 14:56
Component helpt.
helaas gebeurde het ook met component
Trillende randjes en artifacts etc komt doordat je allerlei beeld verbeterende opties hebt aan staan op je TV.

Je moet even al die opties uitzetten. Elke fabrikant heeft er weer een andere naam voor (Real Cinema, Motion Smoothness etc.) Let op veel fabrikanten hebben zelfs meerdere van dit soort opties. Dus even checken dat echt alles uit staat.

Eerlijk gezegd kan ik je adviseren omdat sowieso altijd uit te hebben. De tv gaat allemaal truukjes toepassen om zogenaamd het beeld mooier te maken. Maar vaak trekt dat allemaal op niets. Gewoon lekker de films kijken zoals de maker ze bedoeld heeft en niet je TV de framerate gaan laten verdubellen enzo (hij gaat letterlijk frames erbij verzinnen door de vorige en volgende frame te vergelijken). Zonde van de film.
Offtopic: Ligt er maar net aan hoe je je wii aansluit. Ik heb het via component en het ziet er prima uit. Verder heb ik ook nog hdmi converters voor sommige oude consoles.
Weet dan niet of het zozeer aan de TV ligt dat je die problemen hebt.
Toen ter tijd was dat heel mooi, want het was gewoon het niveau van graphics van die tijd. Weet je nog hoe vet sick Wolfenstein 3D was, of Doom, of Duke Nukem 3D?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 maart 2017 13:29]

Op mijn CRT zie ik nauwelijks verschil tussen de oude versie en de remaster, alleen de sprites zien er iets anders uit, maar het detail niveau lijkt ongeveer hetzelfde

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 26 maart 2017 14:06]

Dat kan aan de filtering liggen.
Moderne games gebruiken bilinear/triliear filtering, wat bv emulators met snes games volledig blurry maken. Als je geen filtering hebt is alles mooie scherpe pixels.
Dat had ik ook met "Day of the Tentacle" in game kun je omschakelen, en ik dacht toch ook dat de graphics er vroeger beter uitzagen. Maar het klopte toch wel.

Het is allemaal gezichtsbedrog omdat we tegenwoordig zoveel beter gewend zijn.
Ook wel apart dat bijvoorbeeld de animaties niet ook wat vloeiender of gedetailleerder zijn geworden, of iets met dynamische belichting... Het enige verschil lijkt echt de resolutie van de sprites te zijn, verder niets.
Ik zie wel degelijk verschil in animaties in de plaatjes!

[Reactie gewijzigd door MrFax op 27 maart 2017 11:53]

Knap dat jij verschil in de animaties kan zien dmv 1 screenshot.
Screenshot? Als je überhaupt op de link geklikt hebt dan kan je zien dat het geen screenshots zijn maar bewegende beelden

Edit: link is gewijzigd, daarom. Gisteren stonden er nog video's. Altijd weer mooi van Blizzard omde graphics comparisons the verwijderen.

Maar ja als je de reactie gelezen dan was dat wel overduidelijk

[Reactie gewijzigd door MrFax op 27 maart 2017 11:56]

dat is inderdaad apart. ik kan me de laatste keer dat developers bij het maken van de remastered versie van een spel ECHT naar de hardcore fans van het spel luisteren niet heugen 8)7

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 26 maart 2017 14:05]

De echte fans vinden SC1 dan ook perfect, op de lage resolutie na dan.
Er valt genoeg aan te merken op elk spel. Echte fans zijn niet per se blinde fans. :)
Anoniem: 24417
@db112nl26 maart 2017 14:43
jammer dat het niet 'klopt', alsin, ze hebben de oude versie blurry gemaakt, waar die in het echt weliswaar pixelig, maar wel mooi scherp was op je CRT bakjes :) dus vind het geen eerlijke comparisons.
Ik hoop toch ook dat ze een beetje code optimalisatie hebben gedaan...
Ik het het spel helemaal gaar gespeeld (voor mijn doen dan) en vind het nog steeds leuk.
Als het niet te duur is neem ik hem zeker mee ;)
Vind de grafische update een beetje tegenvallen. Ja het is scherper, maar dat is het hem eigenlijk wel...
Leuk voor de 'old-school' gamers in het RTS landschap.
Alleen konden ze wel de UI wat 'up to date' maken voor anno 2017.

Het lijkt me vooral een snelle cash-grab.
Het was echt essentieel dat ze de gameplay met rust zouden laten ivm de (nog steeds zeer grote) e-sports scene. Daar gaat het allemaal om het uitbuiten van de engine. En een ouderwetse UI (met een bv een beperkt aantal units die te selecteren valt) hoort daar bij.

Als je SC1 wilt spelen met moderne UI en zonder andere dingen zoals buggy pathfinding (dat ze er ook gewoon inlaten) is er een prima oplossing voor je: SC2.

Wat ik mij afvraag is of mensen met een geldige SC1 key op hun Blizzard account deze remastered editie gratis en voor niks krijgen..
Die vraag kan ik zonder nakijken beantwoorden, die krijg je niet gratis en zal gewoon betaald moeten worden zoals elke HD remaster. Blizzard is immers geen vrijwilligers organisatie.
Elke HD remaster is in dit geval blizzard?

Nou zal ik een slecht voorbeeld geven, maar heb ik niet enkele maanden geleden een gratis skyrim remaster gekregen :-)?
Gratis Skyrim remaster? Dat is toch ook gewoon een standalone release geweest die je opnieuw moest aanschaffen?

Had anders die 60GB download wel langs zien komen in Steam... Maar ik besloot om niet weer een handje euro's er tegenaan te gooien, Skyrim was voor mij na een uurtje of 100-150 ook wel weer klaar.
Belachelijk genoeg nooit de mainstory uitgespeeld en ik geloof zelfs één van de expansions nooit. Ben er geloof ik 3 keer een nieuwe char voor begonnen, maar heb uiteindelijk alleen alle guilds en een paar van de langere storylines mee uitgespeeld.

Dito met deze StarCraft remaster; ben er wel een beetje klaar mee. Heb zeker in 2-3 sessies met járen ertussen SC1 en BW nog eens doorgespeeld. Tot ik in 2013 geen optische drive meer ging inbouwen.

Leuk voor de esport, maar voor de minder begenadigde SC speler (zeg maar iedereen sub diamond) is deze remaster al snel te duur.
Voor PC was deze gratis als je de originele game bezat.

Dat jij 'm niet veel gespeeld wordt betekent niet dat dit voor niemand interessant is uiteraard ;-) zit er toch duizen uurtjes op.

Ik heb de originele not op mijn battle.net account (heet dat nog zo?) af en toe tijdens een Lan (zeer zelden) is het wel leuk om deze te installeren, is zo gedownload geen drives meer nodig sinds 2007 ofzo.

Met een HD remaster is het misschien wat nuttiger om weer te proberen, ik denk dat ik nu zou moeten huilen als ik de originele op 4k wil gaan spelen.
Oh, dan heb ik die actie gemist denk ik. Die Remastered Special Edition heb ik namelijk niet, die kost gewoon 39,99. En ik heb volgens mij braaf meer dan de helft van de DLCs aangeschaft.

Maar m'n punt was meer, dat Skyrim in nieuw of oud jasje simpelweg wel een beetje klaar is. Borderlands 2 waar ik persoonlijk meer uur in heb zitten, zou ik ook niet nog eens 5 keer in de rond spelen als daar nu 10% nieuwe content en een mooier grafisch sausje overheen zou komen.

Bij Dark Souls 2 wat ik ook kapot gespeeld heb, hebben ze het handiger aangepakt, door de hele basis game tot op de bodem te rebalancen, nieuwe tegenstanders op nieuwe plekken, etc. Alle DLC erbij, die ik nog niet had aangeschaft.

StarCraft 1 in een mooier jasje, maar met alle onhebbelijkheden van vroeger derin voor eSports fanatiekelingen die al weet ik hoeveel jaar langer deze game kapot hebben speelt, klinkt niet als iets waar ik nog weer een significant bedrag voor zou willen neerleggen.

"Uitgespeeld" zeg maar.
Skyrim is een game uit 2013, Borderlands 2 uit 2011. Deze starcraft stamt uit 1998, dat is nogal een verschil! Zeker als je kijkt hoe snel de graphics en games toen in complexiteit toenamen.

Bovendien is het gouden tijdperk van de RTS games helaas tot een einde gekomen. Dit terwijl er voor Skyrim en Borderlands genoeg vervangende games te bedenken zijn.

Dus los van dat jij prima deze game niet interessant hoeft te vinden vind ik de vergelijking erg scheef.
Als je Skyrim in steam had is de remastered versie automatisch verschenen in je collectie.
Sowieso steekt Blizzard er ten minste een beetje moeite in om SC1 op te poetsen. Er zijn dus gewoon development kosten, echter veel minder dan bij een compleet nieuwe game. Reken er dan ook maar op dat dit gewoon geld zal kosten, al verwacht ik niet de reguliere, volle mep.
waarschijnlijk is het een nieuwe game, gezien de ouderdom kan ik mij niet voorstellen dat het een simpele remaster is zoals Skyrim
Het is een simpele remaster bovenop de oude engine. Beter zelfs, je kan in-game switchen tussen oude en remastered graphics, want het is zelfs gewoon dezelfde client. Dit is dan ook geen losstaande game, maar een upgrade DLC voor SC:BW.

Uit het interview (laatste vraag):
"Players will be able to connect and play, watch replays, or share saved games seamlessly between free Brood War, and the SC:R upgrade. It’s all the same client! Each player and observer in the game can opt to play in standard or high def individually, and you can switch instantly and seamlessly at the press of a button right inside the game or while watching a replay." - http://www.teamliquid.net...s-of-starcraft-remastered
Oh jij hebt de volledige game al gezien? Snelle cash grab, what a joke. Enig idee hoeveel werk dat is om een spel zo op te poetsen?
"Leuk voor de 'old-school' gamers in het RTS landschap"
Kleine correctie:
"Leuk voor de 'old-school' gamers in het RTS LAN dschap." :+
Tegenvaller :'(

Had meer van deze remaster verwacht. Enige wat ik zie dat de resolutie hoger is en wat betere textures. Mooi is het echter niet.
UI was leuk 20 jaar geleden maar ben ondertussen beter gewend. Had meer verwacht ala starcraft 2 graphics en UI.

Maar uit het commentaar te lezen, ben ik in de minderheid :)
Wat wil je dan? Een starcraft III?
Dat gaat het niet worden. Ik vind dat Blizzard een aardige prestatie geleverd hebben met deze remaster. Zelfde feeling als toen, maar opgepoetst naar nu. Precies wat het moet zijn.
Ik heb jaren Starcraft en vervolgens SC2 gespeeld. Laatst DLC van SC2 heb ik niet geprobeerd omdat er naar mijn mening te veel units erbij kwamen die teveel van hetzelfde deden.

Een remastered versie van SC is natuurlijk de droom van elke SC fan. Wat ik wel graag zou willen zien is dat ook de controlgroups hetzelfde worden als nu bij SC2. 12 units is ''ok'' maar zover ik me kan herinneren kon je geen buildings binden op controlgroups wat wel kan in SC2. Dat zou een goede aanvulling zijn in de remastered versie.
multiple building selection en grotere control groups zouden de balance compleet verneuken.

zealot spam, marine spam, bijna alles van zerg zou super sterk worden, dan moeten andere units een buff en dan ben je ineens alsnog sc2 aan het spelen.

ga gewoon sc2 spelen
Supervet, heb dit spel vroeger heel veel gespeeld en ga de remastered editie zeker aanschaffen.

Ik hoop ook dat Blizzard ooit nog een nieuwe RTS op basis van Warcraft of desnoods een remastered versie van Warcraft 2 uitgeeft. Ik heb onlangs ook nog Warcraft 2 in een emulator gespeeld en vond dat nog steeds erg leuk.

Iemand nog andere suggesties voor leuke RTS'en die qua gameplay op War / Starcraft lijken en qua graphics wel mee kunnen?
Is misschien een beetje .... zo van zo,,,,

maar uh,.. Homeworld remastered collection http://store.steampowered.com/app/244160/
Grey goo. Best leuke reviews en wel een beetje hetzelfde stijltje!
warhammer 40k serie is ook prima :)
Gaaf! Alleen wel jammer dat de command bar nog steeds 1/3e van het scherm bedekt. Dat kan vee beter.
Nu nog een remake van WarCraft 2! Ben verder benieuwd of Broodwar in deze remake zit, want daar zag ik in het filmpje volgens mij nirts van?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 maart 2017 11:44]

Dit is inclusief Broodwar. Op een aantal plekken zie je bijvoorbeeld Lurkers. Vooral op 0:44 is dit goed in beeld gebracht - 5 stuks geselecteerd.

Ook het artikel schrijft dat het ook Broodwar betreft:
De campages voor de Terran, Zerg en Protoss zijn aanwezig en de Brood War-inhoud is er ook.
Ja dat lijkt me zo gaaf! Ik hoop ook nog steeds op een Warcraft I/II/III versie op iOS om op mijn iPad te spelen zonder al die vreselijke in-app aankopen in bestaande apps. Ik weet dat zonder een toetsenbord (al kan het wel met iPads) en muis niet hetzelfde als op een PC/Mac, maar toch lijkt het me prima te kunnen werken kijk naar deze OrcWar app clone al is de uitvoering incompleet (alleen Orcs, geen map, geen lucht/water voertuigen e.d). Overigens zet je internet uit tijdens het spelen zodat je geen advertenties ziet.

Overigens bestaan er ook diverse goede C&C achtige iOS apps zonder in-app en advertenties zoals Z Steel Soldier, Machines at War 3 RTS, Land Air Sea Warfare (HD), Warfare Incorporated en MechCom 2 – 3D RTS zie mijn lijst hier.

[Reactie gewijzigd door funrider op 27 maart 2017 11:57]

Dit maar dan voor Red Alert 2...
Vet. Denk ik. Ik heb Starcraft nooit gespeelt maar de verhalen waren altijd goed. Ik vindhet echt supertof dat Blizzard gewoon een opgepoetste versie maakt en de oude gameplay in tact laat.
Voor velen zal het een teleurstelling zijn maar zo maak je ook niets kapot.
Ik zou zou graag willen dat een aantal oude games opgepoetst worden, met Theme Hospital, RCT2 en Mario Kart Double Dash zou ik me nog graag een paar uren vermaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee