Chris Metzen verlaat Blizzard Entertainment

Na een kleine 23 jaar verlaat Chris Metzen Blizzard Entertainment om zich in stilte terug te trekken om tijd te besteden aan zijn vrouw en kinderen. Hij zegt niet aan de slag te gaan bij een ander bedrijf of andere projecten in de planning te hebben.

Dat schrijft hij in een lang bericht op het Battle.net-forum. Chris Metzen, 42, is bij velen bekend van zijn speeches bij Blizzcon, de jaarlijkse fanbeurs van Blizzard die de studio zelf organiseert. Metzen was bij Blizzard als creative director sinds 2002 verantwoordelijk voor de verhalen in de games en kondigde vaak nieuwe games aan op de beurs.

In zijn post beschrijft hij zijn leven bij Blizzard vanaf het moment dat hij binnenstapte als twintigjarige met geen idee wat hij aan het doen was. Ondanks dat zat hij vol met verhaalideeën, al bestond zijn ervaring vooral uit een langlopende Dungeons & Dragons-campagne die hij met een paar goede vrienden speelde.

In de afgelopen tijd was hij nog verantwoordelijk voor de komst van World of Warcraft: Legion, de komst van Overwatch en de Warcraft-film. Daarvoor werkte hij aan verschillende Warcraft-games, StarCraft en Diablo. Maar hij bedacht niet alleen verhalen, hij droeg ook bij aan de ontwerpen van verschillende games en speelde stemacteur voor verschillende figuren.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

13-09-2016 • 08:29

52 Linkedin

Submitter: MrFax

Reacties (52)

52
48
34
0
0
6
Wijzig sortering
Hij zal gemist worden, zeker tijdens blizzcon waar hij toch bekend stond om de aankondigen van games/expansions op een best epische manier.
Ben ook benieuwd hoe ze zijn rol als stemacteur gaan invullen. Naar mijn weten deed hij nog steeds Thrall, Vol'jin en Varian in warcraft. Die laatste 2 moet hij niet meer doen dus vrees ook een beetje voor die eerste!
Die eerste zal ongetwijfeld gevoiced gaan worden door degene die ook Thrall gaat inspreken in de 2e warcraft film ;)
De warcraft film wordt gedaan door echte acteurs waar CGI overheen zit. Het wordt helemaal niet ingesproken.
Geen zorgen! Hij geeft al aan Thrall te willen blijven doen ;)

https://twitter.com/ChrisMetzen/status/775564770996912128

[Reactie gewijzigd door sc0ut84 op 13 september 2016 09:24]

Ah, had ik nog niet gezien! Bedankt voor de reactie!
Ben ook benieuwd hoe ze zijn rol als stemacteur gaan invullen. Naar mijn weten deed hij nog steeds Thrall, Vol'jin en Varian in warcraft. Die laatste 2 moet hij niet meer doen dus vrees ook een beetje voor die eerste!
Het zou me niets verbazen als hij nog regelmatig bij Blizzard HQ komt buurten en dus ook nog wel zo nu en dan een stem wil inspreken. Overigens is Thrall in-game ook min of meer met pensioen. Z'n band met de elementen was hij al vrijwel kwijt dankzij de gebeurtenissen in WoD en zijn iconische wapen, Doomhammer, is als artifact wapen doorgegeven aan Shaman spelers in Legion.
Niet slecht met 42 met pensioen:P

Serieus, was het niet altijd eens met zijn gedachtengang maar wel staat vast dat hij heel veel heeft betekend voor Blizzard en de community. Het is hem gegund!

Ben eigenlijk wel benieuwd wie zijn plaats gaat overnemen, is dat al bekend?
Ik denk ook niet dat hij met pensioen gaat, maar eerder een sabbatical neemt of zo.
Lijkt mij ook, ook wel lekker om eens even lekker rust te nemen.
Vermoedelijk ja, toch fijn als zoiets mogelijk is, niet iedereen is dat gegeven^^.
Het verrast mij dat hij pas 42 was! Ik ben een jaar ouder, dus ik heb al die jaren (ook toen ik nog jonger was) spellen zitten spelen die bedacht waren door iemand jonger dan ik. dat verwacht je niet 8)7
Eh? Waarom verwacht je dat niet? Ik volg je gedachtrengang hier niet helemaal.
Nou, toen ik een jaar of 20 was speelde ik Warcraft en dat was dus toen blijkbaar bedacht door een knul van 19. Natuurlijk kan dat, maar je stelt je toch voor dat zoiets gemaakt wordt door meer ervaren mensen.

Nu ben ik dus 43 en is het wat minder raar dat er gave dingen gemaakt worden door mensen jonger dan ik :+
Het was ook wel te merken hoe de verhalen veel brakker werden (niet slecht ofzo, maar las je het vergelijkt met Starcraft Hots en BW) Chris bedankt voor al die jaren en goed dat je ziet dat je inspiratieput leeg begon te raken!

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 13 september 2016 09:26]

Chris Metzen schreef dan ook de verhalen voor warcraft al een tijdje niet meer (geen idee wie starcraft of diablo schreef)! Dat waren Dave Kosak en Alex Afrasiabi voor Legion als ik het goed heb. Metzen was dacht ik wel nog steeds bezig met de Lore maar verantwoordelijk voor de richting waar het verhaal naar toe ging was hij niet meer.

[Reactie gewijzigd door Grompie op 13 september 2016 08:47]

Klopt, hij is namelijk met Overwatch dingen gaan doen.
Sterker nog, hij heeft Soldier:76 ontworpen en zal dus altijd onder deze personage voortleven bij Blizzard.

Dit was een van de originele concept art van Soldier:76 gemaakt door Chris:
https://hydra-media.curse.../45/Soldier_76_Metzen.jpg

[Reactie gewijzigd door MrFax op 13 september 2016 08:59]

Zie ik daar nou echt Metzen '98 betekent dit dat hij dit concept al heeft getekend in 1998?
Ja. Hij tekende deze als een pitch voor een comic. Over een soldaat in de toekomst (2010).
Denk dat het daar niet zozeer mee te maken heeft, tenminste hoop ik.

Blizz is wel wat een andere weg ingeslagen toen WoW bizar populair werd. Alles werd toegankelijker. Waarschijnlijk ook comprimises op verhaal., En werden natuurlijk veel schrijvers in gehuurd voor Lore en de boeken van de Blizz IP's

Vraag me af of hij de Voice(s) nog blijft doen.

Zie hem over tijd ook wel terug keren naar Blizz.
Als je heart of the swarm vergelijkt met brood war?
Ik las Heroes of the storm
Iconisch figuur. Benieuwd of we het gaan merken in toekomstige games/expansions.

Overigens herken ik hem totaal niet op die foto :P
Hij lijkt wel een beetje op Bono van U2 :p

OT: hij heeft vast wel een berg aan lore bedacht (voor de komende jaren) voordat hij Blizz heeft verlaten + hij was een tijdje voor Overwatch aan het werk ipv WOW
Hoe zou het gaan met de volgende World of Warcraft: Chronicles Volume 2?
Chris is de grote man achter de lore. Ik hoop met heel mijn hart dat hij deze nog gaat 'authoren'!!


En ja, voor als je het niet wist, deel 2 is al te pre-orderen. (niet dat ik dat ga doen, maar het is fijn te weten dat het geproduceerd wordt!)

Bron: https://www.amazon.com/Wo...TERTAINMENT/dp/1616558466
Ik heb hem al een tijdje in de Pre-Order staan. Waarom zou je dat niet doen?
Ik vind deel 1 een super tof boek én ook nog eens heel mooi en stevig gemaakt, dus wil graag deel 2 hebben.

Ik denk dat het boek deel 2 al een tijdje geschreven is, dus dat zal vast geen probleem zijn.
Omdat pre-orders, met name voor dit soort gigantische bedrijven, potentieel niet handig kunnen zijn.

Ik ben uit principe tegen.

Uiteraard snap ik dat kleine bedrijven/losse personen een dergelijk principe kunnen gebruiken als een soort lening om hun werkzaamheden vooraf te kunnen financieren. Maar zowel Dark Horse Comics, als Blizzard, als Amazon hebben echt geen pre-order geld nodig om het product te kunnen leveren. Dit is ordinair geld binnen harken. Elke cent die zij eerder ontvangen krijgen zij rente over, en dat levert op. Voor ons als consument is er geen enkel voordeel bij naast het 'op tijd' te krijgen. En dat laatste is in Nederland zeker nog de vraag gezien levertijden. Wij daarin tegen missen potentieel dus die zelfde rente en zijn er nooit 100% van gegarandeerd dat wij het product ook daadwerkelijk krijgen. Sterker nog, in het ergste geval moeten we moeilijk gaan doen om het geld terug te krijgen!

Sommige mensen zien het als een (net als dat nieuwe digitale horloge van Sony) proefballon om te kijken hoeveel intresse er is in een bepaald product. Maar naast dat dat hier niet echt van toepassing op is, is dat echt wel op een (imo) nettere manier te onderzoeken.


That said, ik heb zelf ook boek 1 op de plank liggen, en ben er zeer content mee. Wel vindt ik het persoonlijk iets té groot in zowel fysiek als lettertype, maar goed prima stevig boek en pagina's verder.

Het zou erg fijn zijn als deel 2 al grotendeels af is! :D
Zowat alle punten die je hier inbrengt vind ik nutteloos of ben ik het gewoon niet mee eens! :P

1.
Ik doe het in geen enkele manier om Blizzard / Dark Horse Comics / Amazon te helpen / ondersteunen... ik wil het boek gewoon heel graag zo snel mogelijk in mijn inhalerige handjes hebben.

2.
Ze ontvangen mijn geld niet eerder, want het geld wordt pas van mijn rekening afgeschreven als het product opgestuurd word. Ik bestel het met Paypal, waar mijn CreditCard aan is gekoppeld. Dus dat rente verhaal (en trouwens, welke rente? Alleen op je spaarrekening krijg je nog rente en dat is 0,3% en dus totaal verwaarloosbaar) is niet van toepassing.

3.
Ik heb nog nooit een product van Amazon, welke ik daar pre-ordered of gewoon besteld heb, NIET binnen gekregen dus ook dat is geen probleem in mijn ogen. Ik weet wat de verzenddatum ongeveer is, ik weet dat het uit USA moet komen en dus een paar dagen (weken?) kan duren en stel me daar vervolgens op in. Het is ook een luxe-artikel en niet iets noodzakelijks, dus een paar dagen later krijgen is op zich niet zo een ramp. (ja ik zei eerder, ik wil het zo snel mogelijk in handen hebben, maar die extra paar dagen zitten in die instelling mee berekend, dus geen probleem.)

That said, awesome boek hé!? :D Ik ben vooral tevreden over de kwaliteit van het papier en de tekst/afbeeldingen enzo. Voelt heerlijk degelijk en 'premium' aan.

Haha ja, volgens mij hebben ze de lore al liggen en is het alleen nog een kwestie van proofing en maken / distribueren van de zooi?

[Reactie gewijzigd door dartbord op 14 september 2016 09:26]

Agree to disagree ;)

Jazeker! Dat papier verraste mij inderdaad in het bijzonder voor die prijs!
Ik was nog het minst te spreken over de 'bijzondere' afbeeldingen, maar dat is persoonlijke voorkeur.

Ik stel het mij altijd voor dat er een korte 'schets' wordt gemaakt van de relevante achtergrond en visueel echt overal losse a4-tjes liggen met 'scribbles' met Metzen _/-\o_

(zal wel netjes in een 'lore' document zijn ondergebracht)
Daardoor denk ik dat het schrijven van zo'n boek best wel wat details bij gemaakt moeten worden en wellicht zelfs wat gaten achteraf gedicht worden. Op zijn minst moet het verhalend opgeschreven worden. En dat kan natuurlijk iedere goede (script)schrijver wel.

Ik vondt het ook behoorlijk lekker weglezen terwijl het eigenlijk geen roman is, maar een verhalende wiki.

Ergens op het WoW forum (via google gevonden) dat er 3 delen uitkomen.
Na zoeken ben ik hier gekomen voor soort-van verificatie: http://wow.gamepedia.com/World_of_Warcraft:_Chronicle

Sterker nog, op die wiki staat in link 3:
Q: "will vol. 3 address the events in wow? Say the faction war, and all the questions around it?"
A: "That's the plan currently. War 3 into WoW stuff."
Ja, ik vind het ook lekker weglezen! :D

Hmm, jammer dat er 'maar' 3 komen, zoals het er nu naar uitziet hadden het er van mij meer mogen zijn. Maar aan de andere kant wel goed, want als de koek op is... dan is het maar beter om weer iets anders te gaan doen.

Ben trouwens ook aan het kijken naar die her-uitgave (Blizzard Legends) van de novels van World of Warcraft (die staan óók al in de pre-order :+ ) en dat kinderboek 'Traveler'.

Is misschien wat overdreven of fanboy-ish, maar ach. Geld moet rollen.

[Reactie gewijzigd door dartbord op 14 september 2016 16:02]

Die legends heb ik al in de WarCraft Archive :Y)

Die traveler kende ik niet, even checken.
Ik ben benieuwd wat we er voor terug krijgen. Ik vond de verhalen in Blizzard games de laatste jaren (eigenlijk alles na Warcraft III) niet heel sterk maar je weet natuurlijk nooit of het nu beter wordt.
Jammer hij gaat echt gemist worden, helemaal de manier zoals hij altijd alles kan vertellen.
Hij kan er voor zorgen dat het publiek opgezogen gaat worden in het verhaal.
Hij doet personages voor WoW inspreken en is maximaal liefhebber van de game en het verhaal.
Vind hem een charismatische man met hart voor de zaak. Zijn enthousiaste spatte uit wanneer hij aanwezig was voor een aankondiging. Zal dat best wel missen. Ik weet niet hoe groot zijn inbreng is i Legion, maar hij mag trots terugkijken op wellicht de beste expansie van WoW en mooie jaren bij Blizzard. Ben benieuwd wie hem gaat vervangen.
Kan hem geen ongelijk geven, lekker beetje stemmen inspreken. Beter dan 8 tot 5 in een cubical zitten. 42 met pensioen, haha de meeste moeten dan nog 27 jaar inclusief mezelf.
Prachtig om te zien wat voor invloed Dungeons & Dragons heeft gehad op de game wereld. ID Software is ook zeer sterk door D&D beinvloed. Ik had het geluk om in 1985 iemand tegen te komen die het speelde bij mij op de middelbare school. Ik was meteen verkocht en speel het nog steeds.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee