Fan koopt cd-rom met broncode van StarCraft op eBay

Een Amerikaan die via eBay een doos met Blizzard-producten kocht, trof de StarCraft Gold Master Disc uit 1998 tussen de spullen aan. Na enig aandringen van Blizzard, retourneerde hij de schijf aan de studio, die uit dankbaarheid enkele goodies aan hem gaf.

De goudkleurige schijf bevat de tekst 'StarCraft Gold Master Source Code'. Op Reddit gaf gebruiker Khemist49 aan zich geen raad te weten met de vondst, waarna andere gebruikers hem aanspoorden de inhoud vrij te geven. Niet lang daarna nam het juridische team van Blizzard contact met hem op met het verzoek de cd-rom aan de studio te geven aangezien deze intellectuele eigendom en handelsgeheimen bevat.

Kotaku schrijft dat de man juridisch advies inwon over wat hij hiermee aan moest, maar dat hij uiteindelijk eieren voor zijn geld koos en de Gold Master teruggaf. Blizzard liet hem niet met lege handen en stuurde een goodiebag met Overwatch en 250 dollar aan tegoed voor de online winkel van Blizzard. Bovendien kreeg hij het aanbod Blizzcon te bezoeken, waarbij Blizzard beloofde alle kosten op zich te nemen en een drankje met de top van het bedrijf in het vooruitzicht stelde.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-05-2017 • 15:17

140 Linkedin

Reacties (140)

140
135
81
8
2
38
Wijzig sortering
Ik vind deze discussie echt nergens over gaan.

Blizzard heeft veel tijd, geld en energie gestoken in het maken van hun games. Of het nou gestolen is of slordigheid van Blizzard zelf, blijft de inhoudt van de cd juridisch eigendom van hen. Als ieder ander in de zelfde situatie zit als Blizzard zou ook willen dat hun eigendom eerlijk terug gegeven wordt. Dit is dan ook gebeurd en als bedankje heeft hij zonder dit te eisen een leuke vergoeding gehad van Blizzard.

Blizzard had dit idd niet hoeven doen maar er zijn genoeg redenen om dit wel te doen.

Als 1e uiteraard marketing. Als 2e heeft Blizzard altijd al veel voor hun fans gedaan. Er zijn niet voor niets characters in hun games die verwijzen naar bijv. overleden fans, en ga zo maar door. Als 3e, nu ze de originele kopie weer in handen hebben maakt het natuurlijk niet uit hoeveel ISO's ervan zijn gemaakt. Juridisch kunnen ze nu sneller stappen ondernemen mocht de broncode alsnog ergens uitlekken.

Ik vraag me hier echt af van de mensen die het hardst lopen te schreeuwen de broncode gewoon verkocht had moeten worden of uit moeten lekken, het leuk vinden om zelf bestolen te worden van waardevolle spullen. Of is het dan opeens wel erg ?
"enkele goodies" zegt ie... het is dat je verderop specificeert wat hij krijgt maar voor een Blizzard fan valt dat echt niet onder "enkele goodies" :P
Blijkbaar is dit verhaal al enkele weken bezig en heeft hij zijn goodies ondertussen ontvangen: http://i.imgur.com/jqoaWDM.jpg

Dit is de update van het verhaal: https://www.reddit.com/r/...aster_source_code_update/
Holy crap die D3 bottle opener alleen al is SICK.
DIKKE goodiebag van Blizzard en dan nog BlizzCon + Executive dinner.

Thats how you treat fans !!
Meh, is eerder gewoon marketing en proberen te voorkomen dat je source code op straat komt te liggen.

Ik vind Blizzard op zich een prima bedrijf, maar dat ze zo veel geven om hun fans is echt onzin. De insteek van Blizzard is ondertussen hetzelfde als van de gemiddelde mobiele game ontwikkelaar a la Clash of Clans, als (betalende) klant (nog wel), moet je namelijk of totaal noliven om bij te blijven of een boel geld uit geven. Zie WoW, Heartstone en Diablo 3. Zelfs Overwatch is nogal duur vergeleken met de concurentie, waar je voor 2 tientjes meer koopt, dan de volle mep 60 euro voor Overwatch, en zelfs als je 60 euro betaald heb, is er nog voor honderden euros aan troep te kopen ingame.

Lekker makkelijk geld verdienen, af en toe (vrij slim, dat wel) doen alsof je echt om je fans geeft. En het maakt niet uit wat je uitbrengt, men koopt het toch wel want "blizzard".

En zo, beste kijkbuiskindertjes, maken we als gamers onze eigen industrie kapot :)
Tuurlijk is dit marketing, maar wel de juiste marketing. Een tof goodiepakket, 250 euro aan tegoed en een tripje blizzcon met een drankje met de devs in ruil voor een cdtje waar je eigenlijk geen zak aan hebt. Ik zou het wel weten. Ik vind Blizzard een prima bedrijf, de games zijn uitstekend, de ondersteuning is goed, ze luisteren naar de community en maken games niet pay to win. Ik heb er enkel lof voor.
Alleen de games die Blizzard groot gemaakt hebben zoals Diablo en WoW hebben ze voor de oude trouwe spelers compleet om zeep geholpen. Alles voor het geld.
Overwatch verkoopt echter geen enkele zaken die je verder helpen in het spel, dus daar loopt je argument een beetje op mis ;p

Dat doen de meeste mobile games namelijk wel.
Natuurlijk is het marketing maar het kan ook zoals Nintendo doet, een berg advocaten er op gooien (al is het maar een YouTube filmpje met Mario in de hoofdrol) en niets meegeven als je netjes luistert. Je kan er dus ook "leuk" mee omgaan ;)
Overwatch heeft geen pay-to-win, alleen cosmetisch dingen.

Diablo 3 heeft al minimaal 3 jaar geen microtransacties meer. Eenmaal kopen (voor 2 tientjes nu) en de rest moet je gwn bij elkaar spelen.
Overwatch is hier een heel slecht voorbeeld, 40 euro en je bent klaar. Alle toekomstige maps, heroes wat dan ook heb je. Bij COD moet ik nog 8 DLC pakketen er bij kopen.
Ze hadden m ook gewoon kunnen aanklagen om die disc terug te krijgen vlgns mij... de disc was immers gestolen. Ik heb niet zoveel verstand van de wet maar lijkt me dat ze m gewoon keihard kunnen sue-en als ie t wel vrij had gegeven. Netjes van ze dat ze het op deze manier oplossing ipv gelijk met grof geschut te komen. Goed gedaan van die kerel dat hij de disc terug heeft gegeven. Ben benieuwd of ze via ebay nog de dief proberen te achterhalen...
de disc was immers gestolen.
Waar baseer je dat op? Noch het t.net artikel, nog de bron-artikelen beweren dat het gestolen is.
Uhm van de Reddit post van de vinder zelf...
[–]Khemist49[S] 381 punten 4 dagen geleden
So, for those of you who were following my story on the Starcraft Gold Master Source Code Disc i found. I returned the disc to Blizzard 2 weeks ago. A few days later i received a copy of Overwatch and $250 in blizzard store credit. A week later i got another call from a Blizzard Employee. He wanted to thank me for returning their disc (which was in fact stolen)
Uhm, die tekst staat nergens in de door t.net gelinkte reddit post ;)

Maar het staat inderdaad in deze update van de vinder.
Dat maakt toch niet uit, of t.net t zelf aanhaalt? Biglia had die link die jij post al eerder gepost, daar doelde ik op. Magoed, whatever :9 Tis alweer oud nieuws ;)
Ja , Het zijn allemaal schooiers tegenwoordig.
Wel jammer dat hij kennelijk bedreigd wordt door Starcraft-fans, omdat hij de boel netjes heeft teruggegeven. Hij geeft in elk geval zelf zeer duidelijk aan dat hij niet op rechtzaken zit te wachten, om voor een stel vreemden de broncode vrij te geven. Lijkt me ook meer dan terecht. Hij heeft het goede gedaan en daarvoor ook een zeer net bedankje gekregen.
250 $ aan goodies en een volledig verzorgde trip naar Blizzcon om precies te zijn.
Een etentje met de directie is ook altijd goed voor je netwerk. Wellicht meer waard dan de materiële vergoedingen die hij nu ook krijgt.
Hoe dan ook wel zo leuk van blizzard al vind ik vinders loon wel van toepassing eigenlijk...
Die kerel is duidelijk een enorme fan... geef hem dan een collectors editie van alle star crafts en 10 mille ofzo..
Voor een bedrijf wat eerder vandaag presenteerde dat ze 1.2 miljard per kwartaal winst maken is dat minder dan weinig in verhouding
let wel, het was stolen property, ze hoeven dus niets te vergoeden maar kunnen de disk zo claimen.

Omdat hij het zelf netjes heeft teruggebracht doet Blizzard dit. En ik lees in menig commentaar dat dit al veel meer is dan de meeste andere uitgevers doen.

Netjes toch?
let wel, het was stolen property, ...
Heb je daar een bron voor? De gelinkte artikels zeggen niks over dat de disk gestolen zou zijn...
en het ging nog verder...

"►Das i-Tüpfelchen kam aber zwei Tage später: Blizzard schickte ein weiteres dickes Dankeschön-Paket, diesmal mit noch mehr Goodies, Spielen und Hardware-Geschenken."

Razer Overwatch pakket, Diablo 3, wat figuurtjes, etc
Zeg het goed als je precies wilt zijn: "een goodiebag met Overwatch en 250 dollar aan tegoed voor de online winkel van Blizzard. Bovendien kreeg hij het aanbod Blizzcon te bezoeken, waarbij Blizzard beloofde alle kosten op zich te nemen en een etentje met de top van het bedrijf in het vooruitzicht stelde."
enkele goodies = Blizzard fan droompakket :9~
Hmm, al dat spul is wellicht niet zo zeldzaam als de starcraft gold master code CD.
Het diner met de top is de enige goodie die je niet zelf kunt kopen.
Ik heb vind het zelf allang tof dat ik voor het hoofdkantoor van Blizzard gestaan heb. :P
Een soort van mekka van de gamewereld voor mij. Net als het hoofdkantoor van Nintendo Amerika/Japan. Daar wil ik ook een keer naartoe.
Eerlijkheid word vaak beloond zo zie je maar weer.

That being said: als hij dit item op wat voor manier dan ook ging verspreiden dan had hij een rechtzaak aan zijn broek hangen. Dus dat hij eieren voor zijn geld koos is wel heel erg op zijn plaats.


Redelijk oftopic:

Wat kan je precies met zo'n source code doen? een gelijkwaardig spel maken die heel erg overeenkomst met starcraft?
Dit soort CD's zijn beveiligd met een wachtwoord.

Ik weet dit omdat ik iemand ken die voor Epic werkte en die had de CD van Unreal voor de release om de game te testen en hij moest een wachtwoord intikken om erin te komen.

Ik weet niet of je er met brute force in kunt komen maar het was in ieder geval wel beveiligd.
Wat een redenatie. Omdat je één voorbeeld kent geldt het meteen voor de hele industrie. Verder heb je het over een CD om een spel te testen, dat is toch iets anders dan een CD met broncode?
Waarom moet je zo gepikeerd reageren?

Ik zou alleen verwachten dat het normaal is in deze industrie om dit soort dingen ten alle tijden met een code te beveiligen, dat lijkt me gewoon iets heel normaals voor zoiets waardevols.

Want een CD is een waardeloos stukje plastic en geen goudstaaf of zo dat je in een kluis moet opbergen of zo.

Het gaat erom dat de waarde van de broncode ongelooflijk groot is en misschien zelfs onbetaalbaar voor het bedrijf.

En al helemaal als het lekt en op het web terechtkomt omdat het dan veel schade kan aanrichten.

Daarom is het toch normaal dit soort dingen te beveiligen met een code? Het lijkt me juist gewoon een blunder dat ze dat niet hebben gedaan.

En het zal niet de eerste keer zijn dat een groot bedrijf een blunder begaat en al helemaal wat betreft kwa lekken van data.

En ik durf te wedden dat ze vanaf nu wel alles gaan beveiligen met een wachtwoord dus had ik toch gelijk...
Gepikeerd? Ik zeg alleen dat je redenatie krom is en geef daar een reden voor. Daar is geen enkele emotie aan verbonden.
Je beweert dat het een rare redenatie is terwijl het juist een hele goede redenatie is.

Als iemand een goudstaaf heeft en dat niet in een beveiligde plek zet dan is dat niet normaal.

Er is maar een heel klein percentage van mensen dat dat normaal vind.

Want het gaat niet om zomaar iets, het is de essentie van waarom je bedrijf uberhaupt bestaat.

Het is geen CD, het is veel meer dan dat.
Aannemen dat bedrijf A iets doet omdat bedrijf B dat ook zo doet is bijzonder naief en wereldvreemd. Plain-text opgeslagen gebruikerswachtwoorden, default wachtwoorden op apparatuur, allemaal de orde van de dag. Je leest er bijna dagelijks over. Het zou niet normaal moeten zijn, maar het is het wel. Welkom in de echte wereld.

En wat betreft je goudstaaf voorbeeld:
https://www.waarmaarraar....ten_ringen_terug_via.html
http://www.nu.nl/opmerkel...t-32000-dollar-terug.html
http://www.nhnieuws.nl/ni...chudding-op-parkeerplaats

Ook dit soort berichten zijn niet zeldzaam.
Het is geen aanname, ik geef aan dat het dus vreemd is als ze er weloverwogen besloten hebben geen wachtwoord op te zetten.

En de links die je geeft zijn niet vergelijkbaar met mijn voorbeeld van de goudstaaf, ik weet niet of je die links zelf hebt gelezen maar dat zijn allemaal spullen die mensen zijn vergeten in een taxi of iets dergelijks.

Vergeten kan iedereen overkomen, als die personen thuis zijn doen ze het gewoon opslaan in een veilige plek over het algemeen, of bij een bankkluis.

Als je juwelen in een tas meeneemt dan zitten ze niet meer in een kluis en zijn ze per definitie niet meer veilig opgeborgen.

De voorbeeld die ik heb gegeven kan je tot in het oneindige vergelijken maar daar gaat het niet om, er zijn miljarden mensen op de wereld die met juwelen in aanraking zijn geweest dus je kan met een google search heus wel berichten vinden van mensen die hun "goudstaaf" in de trein hebben laten liggen of per ongeluk bij het oud vuil doen.

Maar daar gaat het niet om, het gaat erom dat ik aangeef dat de meeste mensen er voorzichtig mee om zouden gaan en het goed zouden beveiligen.

Het voorbeeld die je geeft over de gelekte wachtwoorden is iets wat bij bedrijven aan de webmaster wordt overgelaten en als de webmaster zit te kloten en zijn zaken niet op orde heeft wilt dat niet zeggen dat de directeur dat had moeten voorkomen want de directeur heeft de webmaster daarvoor aangenomen, dat is vergelijkbaar met een fout die een piloot maakt en een vliegtuig laat neerstorten en je dat dan als voorbeeld gaat gebruiken om te zeggen dat piloten dat weleens doen terwijl ieder piloot een individu is.
De directeur gaat ook niet over een wachtwoord op een CDtje hoor. Misschien dat ze jou niet vertrouwen op je werk en alles dicteren maar over het algemeen weet een directeur niets van beveiliging. Die heeft al moeite met de aanknop op z'n computer.
Wat ik je probeer uit te leggen is dat het in de echte wereld lang niet altijd gaat zoals het zou moeten en dat mensen helemaal niet zo voorzichtig zijn als jij stelt. Als je dat niet wilt geloven is dat natuurlijk prima, ik zie je vanzelf wel verschijnen bij opgelicht of een ander consumentenprogramma.
Deze schijf had geen wachtwoord. Hij had een stream gedaan waar de inhoud van de schijf te zien was en zonder wachtwoord was er te zien dat er C++ files op stonden (bron).
Misschien, maar dat was dan encryptie van niveau 1998. Hoe houdt dat zich bij moderne hardware?
Waarschijnlijk is dat binnen de minuut gekraakt/bruteforced.
PGP 2.x stamt uit begin jaren 90. De hashfuncties zijn gekraakt, maar de maximale beveiliging met 2048 bir RSA public key en 128 bit IDEA symmetrische encryptie krijg je ook nu echt niet gekraakt. Ook niet als je NSA heet. Dus grote kans dat je er inderdaad niet inkwam.

Neemt niet weg dat ik zelf, voor het origineel terug te sturen, toch eerst een ISO image gemaakt zou hebben op stick en/of CD. Kost weinig en je weet maar nooit of het alsnog te kraken blijkt.
Neemt niet weg dat ik zelf, voor het origineel terug te sturen, toch eerst een ISO image gemaakt zou hebben op stick en/of CD. Kost weinig en je weet maar nooit of het alsnog te kraken blijkt.
Dat vind ik nog onethischer dan het direct verspreiden. Ben je dan blij met je goodies? En hoe zit je er dan bij tijdens het diner met de devs?
Uiteraard, het is bij pgp voldoende om een van de 2 (symmetrisch of asymetrisch) te breken. Maar dat is bij pgp 2 bij allebei erg lastig; pgp 1 had een symetrisch algorithme dat achteraf erg zwak bleek (zelf geschreven door Zimmerman die geen cryptograaf is).
Source code, oftewel broncode in het Nederlands. Daarmee kan je dat spel dus porten naar overige platformen zoals PC, consoles, Nintendo Switch en ook naar Andriod/iOS. Het bevat alle voorgeschreven software en waar nodig of gewenst, kan je het aanpassen. En uiteraard kan je ook een spel gelijkwaardig maken die heel erg overeenkomt met Starcraft.
Volgens mij schuilt hier ook nog een gevaar is voor het misbruiken van de code voor het uitbuiten van "bugs" gok ik zo?
Ja, dat klopt. Als je broncode eenmaal is vrijgegeven, kan dat voor fatale misbruik zorgen en daarom dat broncodes heel goed en streng bewaard moeten blijven.
Of als open-source gepubliceerd moeten worden zodat iedereen hierin mee kan kijken en problemen aan het licht brengen :)
Ja, open-source moet weinig tot geen problemen zorgen behalve als je dat open-source code wil voor eigen gewin waaronder financieel, dat je de eigenaar wel moet betalen. Zolang het gratis is voor beide partijen, is het goed.
Dat ligt nogal aan de licentie, en kan je zeker niet z'n algemeenheid zo stellen. De meest gebruikte OS licenties werken in elk geval niet zoals jij beschrijft.
behalve als je dat open-source code wil voor eigen gewin waaronder financieel, dat je de eigenaar wel moet betalen
Waar baseer je dat op?
Omdat ik actief ben in de modding community en soms zijn er ontwikkelaars die duidelijke copyright/EULA aangeven in de license.txt.
Een copyright of EULA is geen licentie, dus als er verder niks bijzit qua LICENCE file is het dus niet open source ;)
Ah een anecdote, ik counter jouw hobby project met mijn professionele werkzaamheden en vertel je dat ik geld verdien met exclusief OSS zonder de verplichting om ook maar 1 cent te betalen aan de ontwikkelaars van de vele projcten die ik gebruik.

MAW je stelling is nog steeds niet onderbouwd.
Op (waarschijnlijk) de GPL licentie, waarbij je je werk weer moet delen en de eigenaar tegemoet moet komen als je er geld mee wilt verdienen.
Kan je een linkje geven naar betreffende stukje van de license waaruit je beweringen blijkt. Ik ben beide eisen namelijk nog nooit tegen gekomen in de GPL.
Sectie 10 en 11 van GPLv3.

Licenties en pantenten blijven gewoon bestaan in GPL.
Helaas kan ik je beweringen niet terug vinden in de door jou aangehaalde secties.
waarbij je je werk weer moet delen
wordt niet ondersteund door sectie 10, die zegt alleen maar dat ontvangers van spul dezelfde licenties krijgen als de verspreider van spul. Deze sectie heeft geen impact op een eindgebruiker.
de eigenaar tegemoet moet komen als je er geld mee wilt verdienen
Sectie 11 is van toepassing op "contributors" en verspreiders en is dus ook niet van toepassing op eindgebruikers.

MAW ik kan gewoon geld verdienen met GPLed OSS zonder mijn werk te moeten delen en zonder de eigenaar tegenmoet te komen in wat voor manier dan ook. Wellicht is het handig dat je geen FUD verspreid over licenties.
... en daarom dat broncodes heel goed en streng bewaard moeten blijven.
Vanwaar dan te koop op Ebay ?
Erg gehecht waren ze blijkbaar niet aan hun o zo waardevolle broncode.
Ja dat vraag ik me ook af. 1998 is al een tijd terug en misschien waren ze hun kantoren aan het reorganiseren en werden er cd's meegenomen of zo.
misschien waren ze hun kantoren aan het reorganiseren en werden er cd's meegenomen of zo.
Als in 'achterovergedrukt' dan toch.
Toch vreemd dat dat kan. Je zou verwachten dat broncodes, originelen en andere bedrijfsgeheimen niet bij een voorjaarsschoonmaak kunnen verdwijnen. Slordig.

De koper is genept en gepaaid. En een sukkel als hij er blij mee is.
Ja inderdaad. Het zet je toch aan het denken hoe zo een intellectueel eigendom op een site eBay eindigt. Komt het aan bij de koper, mag ie dan direct ook nog eens juridische geschillen verwachten als ie het openbaar probeert te maken.
Compilen en het originele spel spelen, of aanpassen van data om te cheaten ofzoiets. Je zou ook het als basis voor een kloon kunnen gebruiken, maar dan schend je de copyright.
Het maken van hacks is ondertussen ook verboden (bedankt Blizzard).
De vraag is natuurlijk . Hoe komt dat spul op Ebay terecht ?
er komen vaker rare dingen op ebay terecht.... kijk hier maar eens...
http://time.com/4017026/e...niversary-weirdest-sales/

Maar hoe iemand eraankomt zal altijd een raadsel blijven.
Ik vind het eigenlijk allemaal een beetje kansloos (laat duidelijk zien dat er veel mensen zijn met veel te veel geld), maar dat hamster armor, mooi man.
Dat hamster armor was de beste hahaha. De rest inderdaad kansloos.
Op Ebay is de helft van wat te koop staat rare :+
waarschijnlijk ooit meegenomen door een (oud ) medewerker en dan ergens vergeten, misschien tijdens een verhuizing of ''per ongeluk'' in een tas gestopt (keertje gebeurt met mij OV kaart)

Alleen een beetje dom van de Ebay verkoper die niet de waarde kon inschatten ondanks de dig gedrukte letters.

Deze fan heeft ook redelijk wat ervoor teruggekregen blijft het, minder hoofdpijn dan zomaar verspreiden.

http://www.dualshockers.c...ster-disc-found-20-years/
http://imgur.com/gallery/yQRur#jqoaWDM
Beetje tekst op het begin van fim/boek (eigendom van, niet kopiëren/ verspreiden bla bla ) is al dreigender dan deze tekst. Dus als bij source code er geen belletje gaat rinkelen is dat eigenlijk niet zo vreemd.

Bij menigeen spel (quacke is erg bekend) is de source code wel gewoon vrijgegeven, maar niet de resource files. Dus ook niet echt verbazingwekkend.
waarschijnlijk ooit meegenomen door een (oud ) medewerker en dan ergens vergeten, misschien tijdens een verhuizing of ''per ongeluk'' in een tas gestopt (keertje gebeurt met mij OV kaart)

Alleen een beetje dom van de Ebay verkoper die niet de waarde kon inschatten ondanks de dig gedrukte letters.

Deze fan heeft ook redelijk wat ervoor teruggekregen blijft het, minder hoofdpijn dan zomaar verspreiden.

http://www.dualshockers.c...ster-disc-found-20-years/
http://imgur.com/gallery/yQRur#jqoaWDM
Mijn schoonvader heeft een 1 jaar oude 350 euro kostende robot stofzuiger op de kop getikt. Voor 10 euro.... bij de kringloop. Daar vraag ik mij ook af. Wist de orginele eigenaar de waarde niet? Wist de kringloop de waarde niet? Zo zie je maar dat de "waarde" lastig is in te schatten. Zowel bij oude als nieuwe producten.
Een kringloop schat de waarde van artikelen in op hoe ze eruit zien, niet op wat het is of hoe duur het oorspronkelijk was. Als je daar regelmatig koekeloert kom je regelmatig ondergeprijsde meuk tegen.
Op Ebay kan je op een knop drukken en dan kan je zo maar spulletjes te koop zetten :+

De vraag is natuurlijk: hoe komt dat spul bij de verkoper terecht?
LoL
En daarbij inderdaad ik zou ook wel eens willen weten hoe iemand zomaar aan een source code komt van een mega studio al is het dan een oude..
Wel super gaaf zo'n cd dat dan weer wel
Zal wel een oud werknemer zijn geweest ofzo? Vast per ongeluk bij andere spullen terecht gekomen. Volgens de Reddit leek het op een garage/storagebox uitverkoop.

[Reactie gewijzigd door Megalodon86 op 5 mei 2017 15:28]

Volgens een andere bron (dacht PCGamer) was deze CD in het verleden gestolen.
Gestolen, staat in de tekst! ;)
Gestolen, staat in de tekst! ;)
Waar dan?
Ik ben benieuwd wat men juridisch had kunnen doen? Op de CD staat nergens 'For Internal Use, Property of Blizzard, Do not Distribute'.

Voor hetzelfde geld was het een limited versie van het spel met een rare ondertitel :+

'Starcraft - Gold Version'
Ik ben benieuwd wat men juridisch had kunnen doen? Op de CD staat nergens 'For Internal Use, Property of Blizzard, Do not Distribute'.
Het schijnt dat deze CD ooit gestolen was bij Blizzard. Indien dat klopt had die persoon gestolen goed gekocht en dat kan terug geëist worden door de eigenaar.

Op Reddit kreeg de persoon die de CD had veel oproepen om er een ISO van te maken en deze op allerhande manieren te delen. Blizzard heeft nog altijd de rechten dus zou dat piraterij zijn geweest.

Ik denk dat dit een nette oplossing is en Blizzard heeft toch een nette beloning gegeven voor de eerlijkheid als ik zo lees.
Indien dat klopt had die persoon gestolen goed gekocht en dat kan terug geëist worden door de eigenaar.
Dat is niet wat ik altijd begrepen heb, als je ter goede trouw iets koopt is het van jouw. Blijkt iets genuanceerde te zijn, maar als er maar voldoende tijd overheen gaat:
https://www.fietsersbond....diefstal/gestolen-en-dan/
Maar het gebruik van dat materiaal zal dan iets anders liggen. Dus dan hou je over: Een CD met een leuk kleurtje waar je eigenlijk niks mee kan.
Waar nog steeds de broncode op staat.
Eigendomsrecht is wat anders dan auteursrecht.
Ja, dat zeg ik. Het enige wat je hebt iseen CD met een mooi kleurtje. Ja kan / mag er verder niks mee.
Je mag er alles mee, behalve de broncode verspreiden. Voor eigen gebruik mag je zo met de broncode aan de slag. Je bent immers eigenaar van de CD en de broncode die er op staat.
Je hebt echter geen auteursrechten dus verder openbaar maken mag niet.
Dus dan hou je over: Een CD met een leuk kleurtje waar je eigenlijk niks mee kan.
Kwestie van geduld en een liefhebber vinden. Ik heb gebruikte postzegels waar ik niks mee kan en die toch geld waard zijn. :)
Dat is niet wat ik altijd begrepen heb, als je ter goede trouw iets koopt is het van jouw. Blijkt iets genuanceerde te zijn, maar als er maar voldoende tijd overheen gaat:
https://www.fietsersbond....diefstal/gestolen-en-dan/
Dit specifieke artikel gaat over erkende handelaars met een winkelpand en die worden in deze beschermd. Als de verkoper gewoon een particulier is, dan is hij gewoon een heler en strafbaar. De Winkelier is dus niet strafbaar. Recht is krom en krom is recht in Nederland.
Het gaat echter niet om de verkoper maar om de koper. Dus als jij ter goeder trouw iets koopt is het van jou (in ieder geval na 3 jaar van de diefstal)
Mits het gekocht is bij een erkende winkel en mits je een bonnetje kunt tonen. Anders moet je alsnog afgeven.
Dan moeten ze het toch wel als vermist hebben opgegeven ooit? Of hoeft dat niet?
Als ik hier in Nederland iets steel, moet ik als dief eerst afstand doen van het gestolen waar, voordat de oorspronkelijke eigenaar het terug krijgt.

En dan heb je hier ook nog eens, dat als je handelt ter goeder trouw, Blizzard hoog en laag kan springen, maar niets te terug te eisen heeft.
Hoeveel zal die beloning ze kosten $100 aan goodys?
Twee feiten:

De CD was ooit gestolen.
Intellectueel eigendom vereist niet dat dit als zodanig benoemd wordt (maar helpt wel om alle twijfel weg te nemen. Het zou geen zwart witte rechtszaak zijn, maar hij zou het toch zeer zwaar hebben om onwetendheid te veinzen, zeker nadat hij op reddit om advies heeft gevraagd.
Maar de gestolen versie zal toch anders zijn, immers moesten ze daarvoor helemaal overnieuw beginnen met dat spel, nu ze de originele terug hebben zullen ze erg blij ermee zijn.
Dit is natuurlijk niet de enige kopie van de source code.
degestoler versie was wel degelijk de eenigste versie die ze hadden, nu weet ik neit of dat bovenstaand is, waarom zouden ze anders opnieuw moeten beginnen omdat source weg was.
Dus, nadat ze de CD hebben gebrand hebben ze de servers gewist.
Denk het niet..

Verder is er geloof ik net een opgepimpte versie van StarCraft uitgekomen en die hebben ze niet opnieuw geprogrammeerd.

Nee, dit is enkel om te voorkomen dat de broncode openbaar wordt. En misschien staat de CD wel leuk in the Blizard geschiedeniskast.
De blije koper heeft er ook kopieen van. :+ ?
Ik ben benieuwd wat men juridisch had kunnen doen?
Tegen een particulier? Failliet procederen is, zeker in de USA, heel makkelijk.
Natuurlijk heeft hij er wel even een paar kopietjes van gemaakt, en die kan hij dan mooi verkopen op de zwarte markt :+
Was ook het eerste wat ik dacht.. eerst even braaf doen :+
Dat zie ik ook wel gebeuren ja. Eerst wachten totdat alles is afgekoeld, voorzichtig sporen wissen... Wie weet wat de vorige eigenaar(s) ermee hebben gedaan?
Anoniem: 426269
5 mei 2017 15:22
Haha, leuk. Etentje met top van het bedrijf, zozo. :)
Is Tweakers nu een dochter van Blizard dan?
Inderdaad, netjes en leuk bedacht van Blizzard _/-\o_ .
20 jaar oude code, dat is niet iets waar nog hele enge bedrijfsgeheimen van Blizzard in zitten. Het is denk ik meer dat Blizzard niet graag wil dat ze stukken bedrijfsgeschiedenis kwijt raken en misschien kan die source code nog eens als basis dienen voor een speciale uitgave. (Edit: zie net dat er dit jaar een remastered versie uit komt, misschien hadden ze deze disk daar nog voor nodig? ;-) )

Wat ik me wel kan voorstellen is dat de Blizzard top absoluut wil voorkomen dat de rest van de wereld kan zien welke programmeer fouten zij in hun jonge jaren maakten. Niet iedereen blijft uiteindelijk programmeur ;-)

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 5 mei 2017 15:29]

20 jaar oude code, dat is niet iets waar nog hele enge bedrijfsgeheimen van Blizzard in zitten. Het is denk ik meer dat Blizzard niet graag wil dat ze stukken bedrijfsgeschiedenis kwijt raken en misschien kan die source code nog eens als basis dienen voor een speciale uitgave.
De enigen die hier bloed, sorry, geld, in ruiken zijn de auteursrechtadvocaten. Commercieel gezien heeft die schijf met broncode geen enkele waarde meer, afgezien van de zeldzaamheid en de verzamelwaarde.

Alleen de auteursrecht-afdeling van Blizzard loopt als een verwende kleuter op de grond te stampvoeten en eist dat die schijf tot 70 jaar na het overlijden van de laatste persoon binnen Blizzard in een kluis verdwijnt.
En dat is niet logisch? Starcraft is een miljoen/miljarden business. Nog steeds!
Alleen de auteursrecht-afdeling van Blizzard loopt als een verwende kleuter op de grond te stampvoeten en eist dat die schijf tot 70 jaar na het overlijden van de laatste persoon binnen Blizzard in een kluis verdwijnt.
Liefst daarna ook nog hoor. Als 70 jaar na dato iemand besluit zijn die broncode te compileren (op bv een x86-512 Core i5-9770 of Core i5-30770) mag dat gewoon, maar als die in de kluis bij Blizzard ligt gaat dat niet. Dan kan alleen Blizzard dat zelf doen.

Dit is ook precies de strategie die Disney en andere filmstudio's hanteren. Het eerste filmpje van Mickey en Minnie Mouse is uit 1928, dus 89 jaar oud en het auteursrecht, als dat ligt bij het bedrijf en niet bij de tekenaars, is al lang verlopen maar tegenwoordig is het gewoon een handelsmerk en zolang Disney dat blijft voeren mag niemand anders er iets mee doen.
Disney is ook de grootste voorvechter van het auteursrecht uitbreiden, en het is ze (als ik het goed had) al 3 keer gelukt. Ze zijn er bijna eigenhandig verantwoordelijk voor dat het auteursrecht van vandaag de dag zo achterlijk in elkaar zit. (en de voortgang van de mens als soort gewoon tegenhoudt)
Ik denk dat hij echt wel een kopie heeft gemaakt voor eigen archief. Hoe vaak krijg je dit nou in handen. En dan niet om het stelen en delen, maar om het te hebben, dat is toch gaaf? Je hebt het immers netjes gekocht.
Heling is ook 'netjes iets kopen'. Toch is het strafbaar :)
Zowel in België als Nederland gaat het enkel om heling als je ervan op de hoogte bent dat het om een gestolen goed gaat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heling

[Reactie gewijzigd door Wilibrord op 5 mei 2017 17:13]

Of als je voor 2 tientjes de laatste iPhone koopt, dat je er door goedgelovigheid of domheid niet van op de hoogte bent, maakt dan niet uit.
Dit zijn geen gestolen goederen. Dit is een foutje.
Als je écht Blizzard/Starcraft fan bent, dan is dit natuurlijk meer waard dan wat goodies :P

Ik zou het (indien ik een fan was) niet willen verspreiden oid, maar wel heel graag houden voor de verzameling. Het is een zeer bijzonder item natuurlijk.
Maar hij krijgt nu een ultieme reward, een etentje met de Blizz boys en een goodie bag+blizzcon ticket?
Kun je de game hacken/cheaten als je de sourcecode kent?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee