Om te beginnen, ik vind de toon van uw reactie wat onprettig, maar dit is het internet: no offence taken.
Ik denk dat je mijn reactie kort kan noemen, maar ik ben zeker niet ongefundeerd of ongeïnformeerd. Monetaire systemen, geld en de geschiedenis van goud zijn zaken die ik al jaren bestudeer; ik gun mezelf wat credit en zou me amateurkenner kunnen noemen.
Allereerst zitten er in mijn ogen een aantal grote denkfouten in je opmerking, en ik zal proberen uit leggen waarom ik het irrelevant vind om te rekenen in prijzen van '800' of '2000' dollar per ounce. Je beschouwt daarmee goud als een grondstof; wat betaal je ervoor. In mijn ogen is dat 1 aspect van goud, maar het is een kameleon. Soms gedraagd het zich als een grondstof, soms als een belegging of hedge, maar het is altijd geld.
Wat is geld?
Volgens de geschiedenis (Aristoteles) moet geld aan 5 kenmerken voldoen:
1 - Deelbaar
2 - Draagbaar
3 - Vergelijkbaar
4 - Houdbaar
5 - Schaars / Intrisieke waarde
De meesten spreken voor zich, alleen de 5de maakt een vrij groot verschil; en is de reden dat ik bitcoins of euro's niet tot 'geld' beschouw maar als valuta of medium of exchange. Een euro bestaat enkel op basis van vertrouwen en de waarde kan stijgen of dalen als er meer bomen worden omgekapt om euro's van te maken. Bij goud weten we ongeveer wat de hoeveelheid is, en komt er maximaal nog 1% bij per jaar. Dat is nauwelijks genoeg om alle mobieltjes en andere technische toepassingen op te vangen. Reken maar dat goud schaars is dus.
Je zal zien dat iedere fiat-currency altijd naar zijn intrinsieke waarde terugkeert: 0. Daar zijn tot nog toe geen uitzonderingen op.
2 - Monetaire systemen
Brengt mij op het volgende punt: wat is het wezenlijke verschil tussen de dollar uit 1900, 1933 en eentje uit 2016. Volgens u niets; quote: "Er is geen stabielere currency als gewoon geld.".
Dat is dan behoorlijk vreemd; een dollar uit 1900 vs 2016 is ongeveer nog 5% waard van wat hij ruim 100 jaar geleden waard was. Dat lijkt mij een zeer slechte score. Dat punt probeerde ik u duidelijk te maken. Je kan een indicatie van waardeverlies krijgen als je op deze website gegevens invult:
http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php
De grote vraag is vooral; hoe bereken je de waarde nu van goud als de eenheid waarin je rekent niet stabiel is. De euro is al zo'n 25% van z'n koopkracht kwijt sinds zijn introductie, het is dus zinloos om de goudprijs in euro's of dollars te bekijken. Daarom ben ik ook niet echt geintereseerd of die prijs nu naar 800 kan zakken of niet. Hell; op de dag van de Brexit 'won' ik 9%, maar dat zegt meer over de koers van de euro dan die van goud.
Terug naar het begin; we zijn in de vorige eeuw ruwweg 3x van monetair systeem gewisseld, en de volgende zal denk ik ook binnen 10 jaar hier zijn. We zijn vertrokken van een dollar in 1900 gebaseerd op een goudstandaard, dan tussen WO1 en 1935 zijn de meeste landen overgestapt op een hybridevorm: 'de goudkernstandaard'. En na WOII gebeurde er iets unieke; de dollar nam de rol van goud over en we kregen 'Bretton Woods': de dollar gedekt door goud en alle andere valuta daaraan gekoppeld.
Zoiets werkt altijd ongeveer 40 jaar; omdat er altijd mee gemanipuleerd wordt: zo ook met deze. Amerika had zijn Space Race, Wapon Race en een dure Vietnam oorlog; men drukte de dollars bij om dit alles te bekostigen. (Zelfde scenario met de huidige ECB). Charels De Gaulle was 1 van de nagels van de doodskist: hij begon massaal dollars om te ruilen voor goud. Nixon sloot 'tijdelijk' de omwisseling om en daarmee komt een einde aan de 'Bretton-Woods'-dollar. Op iedere grafiek van prijzen- of schuldontwikkeling zal je dit gevolg kunnen waarnemen: het stijgt bijna exponentioneel.
Dat maakt de vraag zo interessant: in welke dollar, euro, gulden meet je? Is die van 1963 of eentje van 2016?
Hoe kan je die prijzen dan wel vergelijken?
Je hebt bijvoorbeeld de 'McDonalds'-hamburgerindex, maar ook de gold/silver-ratio of de gold-oil-ratio, de gold-dow-ratio. Als je daar meer over wilt weten is dit boek een absolute must-read:
"Geld, goud en zilver" van Erik Mecking
Andere bronnen die je eens zou 'moeten' aanboren zijn deze:
The New Case for Gold - James Rickards
Goud en het geheim van geld - Willem Middelkoop
The acent of Money - Naill Ferguson
The Death of Money - James Rickards
Web of Debt - Ellen Brown.
Dit is echt heel kort de bronnen die ik wil aantonen. Maar op lange termijn denk ik dat u een waardedaling van 50-80% kan verwachten en goud dus 'stijgt' naar een 10.000/ounce.
Zelfs al geloof je mij niet helemaal doe je er altijd verstandig aan om op z'n minst 10% van je euro's om te zetten in goud of zilver. De geschiedenis staat volledig aan mijn kant, behalve als goud weer illegaal gemaakt wordt
Nog een goede dag