Nintendo NX komt wereldwijd uit in maart 2017

De Nintendo NX komt uit in maart van 2017. De releasedatum van het nieuwe gamingplatform van de bekende Japanse console- en gamemaker is bekendgemaakt in een bespreking van de jaarcijfers. Verdere details over de NX zijn er nog niet en het apparaat zal ook niet getoond worden op E3 2016.

In het document van Nintendo spreekt het bedrijf er bewust van dat het gaat om een 'toegewijd gameplatform' en een 'volledig nieuw concept'. Het woord 'console' wordt vermeden. De details ervan geeft het bedrijf niet omdat deze nog niet vast staan. In een bespreking van de cijfers vertelt Nintendo-ceo Tatsumi Kimishima wel dat de NX de bestaande Wii U en 3DS niet zal vervangen, maar er als derde platform naast zal staan. Dat meldt WSJ-redacteur Takashi Mochizuki.

Hoewel de NX niet getoond zal worden op E3, belooft hij wel dat er veel aandacht aan de nieuwe Zelda-game geschonken zal worden. Die komt uit voor zowel de NX als de Wii U. In het document staat bij die game overigens een releasedatum vermeld van 2017, wat betekent dat de game uitgesteld is. Oorspronkelijk stond deze gepland voor een release in dit jaar.

Op het gebied van verkoopcijfers heeft Nintendo slecht nieuws te melden. De nettowinst van het afgelopen financiële jaar, eindigend op 31 maart 2016, is gedaald met 61 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Waar de winst het afgelopen jaar neerkwam op 16,5 miljard yen was dat in het jaar daarvoor nog 41,8 miljard yen. Omgerekend respectievelijk zo'n 131 miljoen en 332 miljoen euro. Nintendo dicht dit verschil deels toe aan een tekort aan grote, populaire releases voor de Nintendo 3DS, die het in het voorgaande jaar wel had.

Om een groter publiek te bereiken, breidt Nintendo zich ook uit naar de markt van mobile games. Tot op heden heeft het bedrijf echter pas één game uitgebracht, dus het effect van deze nieuwe strategie moet nog blijken. Via Twitter maakt Nintendo nog bekend dat er gewerkt wordt aan mobile versies van Animal Crossing en Fire Emblem.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

27-04-2016 • 09:53

208 Linkedin

Submitter: RayNbow

Lees meer

Nintendo heeft Pikmin 4 bijna af Nieuws van 8 september 2015
Nintendo levert meer 3DS-handhelds Nieuws van 29 juli 2015

Reacties (208)

208
204
111
10
0
75
Wijzig sortering
Hopelijk dit keer met courante hardware, dus minimaal hetzelfde als Playstation 4 Neo, anders is flop numero zoveel in aantocht.


/edit/ Ja kom maar op met die minnetjes, onwelgevallige meningen moeten zo snel mogelijk worden verbannen.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 27 april 2016 10:30]

Dit is iets wat Nintendo-fans niet graag horen (daarom is de reactie waarschijnlijk weggemod), maar het is een keihard feit dat Nintendo-consoles sinds de Gamecube qua specificaties niet meer op kunnen boksen tegen de concurrenten. Maar dat is een aspect van Nintendo's probleem.

Nintendo heeft bewust gekozen om een eigen weg te gaan: de "blauwe oceaan" zoals ze dat noemen. Spelcomputers die het moeten hebben van unieke features en gericht op een ander, maar potentieel groter publiek dan waar Sony en MS zich op richten. Het probleem is dat de software die ze uitbrengen een steeds kleiner deel van de grote groep gamers aanspreekt en dat het gigantisch moeilijk is om niet-gamers aan te spreken. Nintendo heeft met de Wii wel het grote publiek weten aan te spreken, maar met de Wii U is dat faliekant mislukt. En het aantal hardcore gamers dat nog Nintendoconsoles koopt zakt met elke hardware-generatie.
Er is een verkoopgrafiek die dat perfect laat zien: http://static2.gamespot.c...8-nintendo+unit+sales.jpg

Datzelfde gebeurt nu ook met hun draagbare spelcomputers. De 3DS is minder succesvol dan de DS, omdat kinderen tegenwoordig een smartphone hebben om te gamen. Ouders zijn zuinig en zijn maar wat blij dat die kinderen zoet kunnen worden gehouden met supergoedkope/gratis games op hun telefoon ipv dure Nintendo-games van 30-40 euro. Qua graphics kan elke moderne smartphone prima concurreren met de 3DS of zelfs zijn opvolger. Dat de kwaliteit van een Nintendo-game vele, vele malen hoger is dan die smartphone-rommel dat weet alleen de kleine groep vaste Nintendo-gamers.

Die in elkeaar zakkende afzetmarkten is voor Nintendo de reden om de ontwikkeling van hun games voor vaste en mobiele apparaten te combineren. Maar het lost niks op aan het wezenlijke probleem dat de games die Nintendo maakt elke generatie minder gamers aanspreekt: de zoveelste Zelda, Mario, Mariokart, Yoshi, Kirby, Donkey Kong, Smash Brothers, noem maar op. Nintendo is niet meegegroeid met de rest van de wereld en maakt in feite nog steeds hetzelfde soort games als vijftien, twintig jaar geleden. Neem platformgames, Nintendo bracht er voor de Wii U heel veel uit (Super Mario Bros U, Mario 3D World, Captain Toad, Kirby and the Rainbow Paintbrush, Donkey Kong Tropical Freeze, Yoshi's Woollen World) terwijl het gros van de gamers gestopt is met het kopen van games in dat genre. Het zijn allemaal kindervriendelijke titels, maar die kids spelen op hun telefoon.

Ik zie simpelweg geen uitweg voor Nintendo. Een platform voor al hun consoles kan het onheil misschien een generatie lang uitstellen, maar uiteindelijk is Nintendo niet te redden. Het bedrijf had al minstens tien jaar geleden moeten beginnen met diversificeren: ze waren al de Disney van de gameswereld, dat aspect houden ze moeten uitbouwen door hun populaire karakters in andere media te profileren: animatieseries, 3D-films, merchandising, een themepark. Nu zitten ze vast in een krimpende markt met elk jaar minder inkomsten.
Nintendo heeft een totaal ander business model en strategie dan Sony en Microsoft.
Nintendo maakt winst op iedere console die ze verkopen in tegenstelling tot de "concurrentie". De strategie er achter heeft ook niks te maken met high grafix etc. Waarbij Sony en Microsoft hun consoles met verlies verkoopt, maar vervolgens via andere wegen weer geld verdiend (royalty's/licenties van games, Xbox gold etc).
De Japanners denk anders en dit zie je terug in de hele bedrijfsvoering, businessmodel en strategie.

"Geen uitweg zien" is dan ook wel erg naïef. Het valt mij altijd wel weer op dat menig Tweaker een beperkte scope heeft en het verhaal er achter niet goed kent. Het is pure business en daar komt veel meer bij kijken dan enkel specs.
Dat geld bijleggen bij de hardware was vooral vorige generatie, deze generatie misschien alleen een beetje aan het begin.
http://www.polygon.com/20...fitable-for-sony-ceo-says
Dat was twee jaar geleden en de prijzen van de consoles zijn wel iets gezakt maar niet veel, terwijl de productie ongetwijfeld weer goedkoper geworden is.
Daarnaast is Sony natuurlijk ook een Japans bedrijf.

Wat Microsoft betreft heb je wel gelijk geloof ik, ook omdat die console een stuk verder gezakt is in prijs al, ongetwijfeld vanwege de tegenvallende populariteit ten opzichte van de PS4.

Maar goed, het is leuk en aardig om winst op de hardware te maken, maar als je steeds minder hardware verkoopt dan wordt het op een gegeven moment toch lastig. Je moet ook niet vergeten dat ze wel geld nodig blijven hebben om games te ontwikkelen. Als het uiteindelijk meer kost om de game te maken dan wat je terug kan verdienen omdat je afzetmarkt te klein wordt dan houdt het op. Nintendo kan wel een hoop geld achter de hand hebben, maar als er geen uitzicht op winst meer is dan ga je niet door met dat geld in een bodemloze put storten.
Sony is dan wel eveneens een Japans bedrijf, maar vele malen meer verwesterd dan Nintendo, dat nog puur en traditioneel is. Sony is mede door zijn film- en muziek industrie veel meer een onderdeel van de Westerse wereld geworden en handelt ook allang niet meer op een Aziatische "manier".

De PS4 NEO geeft dat ook al weer aan: het ding is nog niet uit of de specs zijn al officieel uitgegeven, en ook die console moet in 2017 uitkomen. Over de NX is nog helemaal niets bekend, alles wordt angstvallig dicht tegen de borst aan gehouden om maar geen geheimen prijs te geven en ze gaan stug door met een handelswijze die wij "alleswetende" westerlingen dom vinden of ronduit onbegrijpelijk, maar we weten natuurlijk lang niet alles en achter de schermen zal er een hoop gebeuren waaruit je wellicht heel andere conclusies zou kunnen trekken.

Wellicht is het uitstel toch ook beïnvloed door de plannen van Sony, en een uitstel tot maart 2017 kan nog ruimte bieden voor hardware aanpassingen, wie zal het zeggen? In ieder geval moeten we toch nog even wat langer wachten dan sommigen wellicht gehoopt hadden.
Nintendo heeft een totaal ander business model en strategie dan Sony en Microsoft.
Nintendo maakt winst op iedere console die ze verkopen in tegenstelling tot de "concurrentie". De strategie er achter heeft ook niks te maken met high grafix etc.
En die strategie blijkt niet meer te werken anders waren ze niet nu al met ren nieuwe console gekomen. Het grote gebrek aan third party titels maakt eens te meer duidelijk dat de standaard games van Nintendo niet meer dan iteratie zijn op het vorige deel. Het zijn bijna allemaal platformers waardoor de diversiteit binnen het aanbod op de wiiU erg tegenvalt. De doelgroep van de Wii geeft niet veel om verbeterde graphics dus heeft deze gamer totaal geen reden om een WiiU aan te schaffen, want het zijn precies dezelfde games in een net iets ander jasje en zonder weinig andere games.

Ik denk dat er wel een uitweg is voor Nintendo, maar deze keer zullen ze er echt alles aan moeten doen om de NX te laten slagen anders zie ik het somber in voor Nintendo. Third party titels zijn denk ik een minimaal vereiste, dat is in ieder geval ondergeschikt aan een nieuwe gimmick, want dat verkoopt geen console. Kijk maar Kinect en Move. Je kan nog zo'n mooi en uniek apparaat maken als je als gamer nog steeds alleen maar dezelfde platformer kan spelen is er weinig reden om het apparaat aan te schaffen.
Dat zoveelste deel in een serie dat is eerlijk gezegd toch bij zoveel games zo. Ik bedoel hoeveel Call of Duty's, Assassin's Creeds en GTA's hebben we inmiddels wel niet gezien? En dat zijn nog slechts enkele voorbeelden, er zijn er talloze te noemen, dus dat is niet enkel Nintendo.

Ja, het aanbod bij de anderen is wel breder, maar grappig genoeg brengt Nintendo wel meer first party games uit dan welke andere partij, en als je dat dus zou kunnen koppelen met third party support, dan heb je een enorm aanbod. Daar ligt wel hun probleem en dat moeten ze met de NX dus heel goed gaan aanpakken. Wellicht is ook dat een deel van de reden van het uitstel naar 2017.
NES: 1985 (ongeveer, stuk eerder in Japan, stuk later in Europa)
SNES: 1990/1992
Nintendo 64: 1996/1997
Gamecube: 2001/2002
Wii: 2006
Wii U: 2012
NX: 2017?

Het is net een beetje aan de korte kant misschien, maar het is toch grotendeels in lijn met het ritme waarop Nintendo nieuwe consoles uitgebracht heeft sinds de 8 bit tijd. En dat is dan nog even los van dat we niet weten wat het nou precies wordt, of we het wel moeten zien als een huiskamer console of dat het toch iets compleet anders wordt.
Er zijn wel wat third partys en ook luister nintendo bij smash bijv naar de fans. Bayonetta 2 is op wii u en een dlc in smash bros
Sony en microsoft maken deze generatie ook al sinds dag 1 winst op de hardware. Dit was voorheen inderdaad niet het geval.

Bovendien vraag ik me af of ze met zo weinig verkopen uberhaubt nog genoeg winst maken, r&d kost ook een hoop...
Pure business of niet het komt erop neer dat ze dus steeds minder winst maken. En of dat nu leuk is of niet het geeft toch aan dat hun businessmodel niet helemaal werkt zoals ze het in hun hoofd hebben. Het is leuk dat ze onderscheidend zijn maar als bedrijf heb je toch uiteindelijk het doe om winst te maken. Dit doet nintendo nog wel maar het is wel duidelijk dat de markt niet meer zo in elkaar zit dat iedereen naar de winkel rent voor de nieuwe handheld van nintendo. Iedereen zit op zijn telefoon en alleen de "oude" nintendo gamers zien de meerwaarde die een handheld bied ten opzichte van een smartphone.
Nintendo heeft tijdens de launch zelf aangegeven dat zij de Wii U onder de kostprijs gingen verkopen. Daar hebben ze dus geen winst op gemaakt:
nieuws: Nintendo gaat Wii U onder kostprijs verkopen

Daarnaast valt het deze generatie voor Sony wel mee wat betreft geld bijleggen op de console, zoals finraziel ook al aangeeft.
Elke jaar word er van alles dood verklaart, producten die niet veranderen, die iets anders doen dan de succesvoller concurrent, etc etc

Wat ik juist zo mooi vind aan bedrijven als Nintendo is dat ze hun eigen koers varen, hun waardes behouden en kwaliteit proberen te leveren. Tuurlijk ze maken fouten, brengen soms compleet waardeloos spul uit, maar ik ben blij dat ze het doen en proberen.

Iedereen heeft het er over dat Nintendo niet genoeg winst maakt en niet groeit, maar waarom moeten ze dat perse altijd doen? Er zijn maar zoveel mensen/gamers in de wereld en altijd word succes gelijk gesteld aan groei.
Maar voor mij persoonlijk is een bedrijf of persoon succesvol als het iets toevoegt aan mijn leven, zoals dat de Wii U mij de afgelopen jaren veel meer plezier heeft gegeven dan de andere consoles.
Dit is voor mij succes, het feit dat je iets doet waar je goed in bent of plezier in hebt en dat je het leven van mensen kan verbeteren.
Iedereen heeft het er over dat Nintendo niet genoeg winst maakt en niet groeit, maar waarom moeten ze dat perse altijd doen? Er zijn maar zoveel mensen/gamers in de wereld en altijd word succes gelijk gesteld aan groei.
Dat is inherent aan de console markt. De kosten voor het ontwikkelen van een console en de bijbehorende games kunnen alleen terugverdiend worden als er grote aantallen van verkocht worden. Nu heeft Nintendo de investering in de hardware redelijk beperkt gehouden, maar de ontwikkelkosten voor de typische Nintendo games liggen voor zover ik weet gewoon in lijn met die van toptitels op andere consoles en die kosten verdien je alleen terug als je behoorlijke aantallen verkoopt van die titels.
Maar voor mij persoonlijk is een bedrijf of persoon succesvol als het iets toevoegt aan mijn leven, zoals dat de Wii U mij de afgelopen jaren veel meer plezier heeft gegeven dan de andere consoles.
Dit is voor mij succes, het feit dat je iets doet waar je goed in bent of plezier in hebt en dat je het leven van mensen kan verbeteren.
Het moet een combinatie zijn. Er zijn in de geschiedenis wel meer voorbeelden van bedrijven die een prachtig uniek product neer wisten te zetten, maar het geen commercieel succes wisten te maken. Dat valt op termijn niet vol te houden. Nintendo kan dit misschien een tijdje volhouden, maar op termijn gaan gelijkblijvende investeringen en afnemende verkopen onvermijdelijk tot problemen leiden.
Het moet een combinatie zijn. Er zijn in de geschiedenis wel meer voorbeelden van bedrijven die een prachtig uniek product neer wisten te zetten, maar het geen commercieel succes wisten te maken. Dat valt op termijn niet vol te houden. Nintendo kan dit misschien een tijdje volhouden, maar op termijn gaan gelijkblijvende investeringen en afnemende verkopen onvermijdelijk tot problemen leiden.
Het klopt wat je zegt. Echter is het voor Nintendo nu zo dat ze genoeg geld op de bank hebben staan om het zo'n pak hem beet 50 jaar uit te kunnen zingen zonder dat ze winst maken.

Wat mij betreft doet Nintendo het vele malen beter dan de PS4 en Xbone. Als ik naar die consoles kijk dan zie ik het volgende:
 • Dure games.
 • Dure console.
 • Maandelijks betalen om je dure games te kunnen spelen.
 • Games/servers/whatever werken niet goed bij launch van mega grote titels.
 • Veel patches om de vele problemen op te lossen.
 • Zeer matige graphics (1080p 60fps is een "unicorn")
Wat mij opvalt aan de Wii U is het volgende
 • Dure games (consoles eigen schijnt het)
 • Goedkopere console (bij launch).
 • Geen maandelijkse kosten.
 • De "grote" Nintendo games werken goed bij launch.
 • Weinig patches voor first party games. (logisch, want het apparaat heeft slechts 32GB opslag.)
 • 1080p 60fps, maar met minder detail dan andere consoles. De grafische stijl compenseert dit echter ruim.
Nintendo heeft de nodige problemen qua usability op hun platform. Het OS van de Wii U is onhandig en vaak langzaam. Maar de games, en dat is waar het tenslotte om gaat, zijn kwalitatief stukken beter dan die van andere platforms. Het is wat dat aan gaat erg jammer dat er niet meer van zijn. Een Nintendo console koop je op dit moment echt alleen voor de first party titels.

Maar aangezien ik vooral op PC game, is een Nintendo console voor mij de betere optie. Als je kijkt naar de matige graphics en beperkte hoeveelheid platform exclusives van de PS4/Xbone vs PC, en dan van Wii U vs PC dan is de keuze snel gemaakt. Tel daarbij op dat de Wii U (bij launch) een heel stuk goedkoper was, dat je veel minder gedoe met patches hebt, en dat de games kwalitatief beter zijn. De genres die je op de Wii U mist, en dat zijn er best wat, zijn meer dan goed vertegenwoordigd op PC.

Voor mij als PC gamer is de Wii U op dit moment de enige optie voor console gaming. Ik hoop dat de NX het voor Nintendo beter gaat doen. Maar ik hoop vooral dat Nintendo lekker "Nintendo games" blijft maken want daar zijn ze gewoon erg goed in.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 28 april 2016 08:53]

[...]
Maar de games, en dat is waar het tenslotte om gaat, zijn kwalitatief stukken beter dan die van andere platforms.
[..]
Dat is natuurlijk zéér subjectief. Ik ben van origine voornamelijk Nintendo & PC gamer, maar recent toch ook de zijsprong naar de PS4 gemaakt, wat overigens echt niet tegen valt. De kwaliteit van de games van de ene console is niet beter dan de andere. Die kwaliteit is van zó veel objectieve en uiteindelijk subjectieve factoren afhankelijk dat we niet een éénduidig antwoord kunnen geven op de vraag welke console betere games 'heeft'.

Ontopic: ik ben desalniettemin uitermate benieuwd naar de nieuwe NX console. Ook ik hoop dat Nintendo lekker 'Nintendo games' blijft maken, maar óók hoop ik dat ze wat betreft innovatie weer een grote sprong weten te maken zoals destijds met de Wii.
Anoniem: 181786
@ymmv27 april 2016 11:02
Dit is iets wat Nintendo-fans niet graag horen (daarom is de reactie waarschijnlijk weggemod), maar het is een keihard feit dat Nintendo-consoles sinds de Gamecube qua specificaties niet meer op kunnen boksen tegen de concurrenten. Maar dat is een aspect van Nintendo's probleem.
Nintendo maakt andere keuzes. En dat is voor alle gamers heel erg fijn, vooral omdat er dan nog daadwerkelijk wat te kiezen valt.

Nintendo kiest ervoor om niet op te boksen tegen de concurrenten op het gebied van specificaties. Het is overigens niet zo heel moeilijk om daarin een andere keuze te maken. De ontwikkeling kan je tegenwoordig voor een groot deel uitbesteden en onderdelen komen niet zelden iets of helemaal niet aangepast vanaf een reeds bestaande productielijn.
[...]

Nintendo maakt andere keuzes. En dat is voor alle gamers heel erg fijn, vooral omdat er dan nog daadwerkelijk wat te kiezen valt.
Dat klinkt leuk maar heeft volgens mij weinig zin wanneer steeds minder mensen daadwerkelijk voor Nintendo kiezen.
Anoniem: 524929
@iew27 april 2016 12:14
Ik zal nooit een PS4 of een Xbox in huis halen, maar wel een nintendo. Puur om het feit dat PS4 en Xbox beide geen unieke content gebruiken en alleen maar aan het concurreren zijn voor spelers. Alle games die op deze consoles uitkomen, speel ik indien nodig wel op de pc.

Nintendo heeft altijd iets unieks, dus ik begrijp de richting wel, los van de kopers. Als je CoD wilt zien op de Nintendo, maar ook beschikbaar is voor de Xbox en PS4, waarom zou je dan voor Nintendo gaan? Er wordt erg zwart-wit gekeken naar gaming en consoles, voor mij een goede reden om nooit een standaard PS4 of Xbox console in huis te halen.
Omdat als je een Nintendo console koopt, mocht deze dezelfde spellen op gelijkwaardige kwaliteit kunnen draaien, je ook de spellen van Nintendo kunt spelen.

Voor veel mensen die ik ken zou dat een no-brainer zijn. Iedereen vind het jammer dat ze geen Nintendo spellen kunnen spelen, hier zijn wij (mijn generatie, student) immers mee opgegroeid. Helaas kiest iedereen toch voor de ps4/xbone en heeft simpelweg geen geld voor een tweede console.
En voor mij heeft de PS4 juist de unieke content die ik zou willen. Uncharted, Gran Turismo, LittleBigPlanet, Ratchet & Clank, No Man's Sky.

Tevens komen spellen als Paragon, The Forest, 7 Days To Die, Smite e.d. ook naar de PS4 toe (Smite en 7dtd ook XBO) en dit alles is niet terug te vinden op de Wii.
Dat is een persoonlijke keuze, de enige meerwaarde voor mij van een console is dat mijn 17 jarige dochter graag COD speelt met vrienden en deze allemaal een PS4 hebben en ik mijn eigen game pc niet in de woonkamer wil zetten.
Nu speelt ze bij gebrek aan een console op mijn pc af en toe COD Black Ops 3 via haar eigen Steam account.

Wat ik bedoel is dat wanneer de richting die Nintendo kiest tot gevolg heeft dat steeds minder mensen een Nintendo kiezen, het voor Nintendo zelf geen meerwaarde meer is maar een stap in de verkeerde richting volgens mij.

Ennuh..., zeg nooit, nooit... ;)
Mee eens geef mij maar een wii u en pc en je hebt alles trouwens 3rd party op nintendo valt altijd tegen bijv fifa op wii was heel erg slecht vergeleken met pc . Ms heeft voorsprong want daar heb je bijv bin fifa meer opties dan ps zo heeft elke game wel een extratje op 1 console
Voor Nitendo heeft het geen zin om een variant op de Xbox of Playstation op de markt te brengen. Die markt is al voorzien en concurreren in die markt brengt zulke lage marges met zich mee dat dat niet loont.
Nintendo zal dus wel met een eigenzinnig concept op de markt moeten komen Natuurlijk zal men op de specs moeten letten, zodat games niet gaan haperen.
Ja leuk dat ze daar niet voor kiezen, maar probeer bijvoorbeeld maar eens met 4 spelers Naruto te spelen op de Wii. De framedrops zijn daar zo gigantisch dat het niet meer leuk is. De NES en N64 konden voor hun tijd goed meekomen met de rest, maar het wordt nu opeens een trend bij Nintendo om inferieure hardware af te leveren.
Is dat niet eerder een probleem van de game dan de console? Lijkt mij er op dat de developers niet goed de performance hebben getweaked met multiplayer. De (beperkte) hardware is van te voren bekend, dat mag absoluut geen excuus zijn voor slechte performance in de game.

Het argument zou dan ook hooguit om de graphics moeten gaan (die zouden omlaag geschroefd moeten worden om fatsoenlijke performance te behouden). Lag en framedrops ligt toch echt aan de developer, niet de console.

Naruto is dan ook een thirdparty ip, ik denk dat je dit soort problemen niet zo snel in de first party games tegen zult komen.
Overdrijf je niet een beetje? Er wordt toch nog steeds flink winst gemaakt. Wie zegt dat het nog zal dalen?
In het geval van een dalende lijn kan je er wel vanuit gaan dat het verder zal dalen (zolang het er naar uit ziet dat de situatie niet zal veranderen, enkel verergeren). Nintendo doet het nog steeds goed, maar een stuk slechter als eerst. Vroeg of laat moeten ze toch echt drastischere beslissingen gaan nemen.
Heb je de lijn van de geconsolideerde cijfers van Sony al een keer bekeken? Je mag je niet blindstaren op de enorme geboekte winsten ten tijde van de hoogdagen van de Wii.
Sony (en Microsoft) zijn niet alleen consolebouwers. Al zou de playstation/xbox gigantisch floppen, de bedrijven overleven dat wel. Dat kan je niet van Nintendo zeggen, wat dat betreft is de gamingmarkt veel belangrijker voor Nintendo. Maar de vergelijking met andere bedrijven doet er weinig toe. Wellicht interessant dat andere bedrijven het slechter hebben, dat veranderd niets aan de situatie van het bedrijf ter discussie.
En die is winstgevend toch. :) :) :)

[Reactie gewijzigd door Witte8 op 28 april 2016 18:49]

Maar eigenlijk bokst Nintendo zeker wel op in geval van specificaties. Kijk maar naar prijsverschillen. Nintendo kiest JUIST zwakkere hardware zodat hun producten veel betaalbaarder worden.

Waarom moeilijk doen met graphics als je ook makkelijk kunt doen en het betaalbaar kunt houden?

Kijk maar naar de Gameboy. De Atari Lynx en de Sega Game Gear in de tijd konden grafisch beter en mooiere games draaien (afgezien de baterijen dan). Nintendo bracht pas met de Gameboy Advance iets uit dat op dit niveau uitkwam.

Ik zie ook graag dat Nintendo op zijn hoogst nieuwere resoluties als Full HD en 4K ondersteunt (de laatste minder), niet vanwege de graphics maar gewoon omdat het een standaard wordt die ondersteund moet worden. De graphics maken mij sws weinig uit, zo lang het leuk is en het er "degelijk" uit ziet, zoals de Wii nu nog steeds doet. Niet de mooiste graphics, maar toch zeker "Goed genoeg". En dan gameplay in plaats daarvan.
Prijsverschillen? Die zijn vrij klein. De Wii U is duurder dan de Wii destijds was, terwijl Playstation en Xbox juist goedkoper zijn dan tijdens de vorige generatie consoles. Als je kijkt naar de hardware die je krijgt en het beperkte aanbod aan games....
Vorige generatie heb ik met veel plezier New Super Mario Bros gespeeld met mijn vrienden, maar de Wii U heb ik nu laten liggen. Ik vond de prijs, zeker in verhouding tot de concurrentie, niet te verantwoorden voor alleen een paar potjes Mario.

Wat mij betreft dan ook een van de fouten van de Wii U: niet goedkoop, niet snel, niet (goed) online... Daar kunnen een handvol goede games uit eigen studio's dan ook weinig meer bij helpen.

Ik ben benieuwd wat ze met de NX gaan doen, hopelijk iets moois, want ik heb wel weer zin in wat platform actie :)
Wat dat betreft sta ik bij je in het krijt, want de Wii U vind ik op dit vlak een uitzondering. Zelf heb ik hem ook niet, maar vind ik wel dat de normale Wii over het algemeen nog steeds beter games er op heeft :P
Daarbij het probleem dat ze hun IP's niet eens op elke console releasen. Waar zijn Zelda en Metroid voor de Wii U bijvoorbeeld...
Er is een HD remake van Twilight Princess. Een echt nieuw deel komt in 2017, voor NX en Wii U. Staat gewoon in het artikel?
Ja, nadat de console dus eigenlijk op sterven na dood is releasen ze Zelda (misschien) nog. Dat is dus hetzelfde als met TP op Wii/GC, die voor de laatste maanden aan GC releases er nog een kreeg.

Verder is een HD remake niet veel meer dan een port met de textures op een wat hogere resolutie. Dat heeft ze niet veel moeite gekost. Bij WW HD hebben ze wat kleine QoL dingetjes toegevoegd en wat dingen eruitgesloopt, maar dat is het wel. HD versie != new game.

Uiteindelijk hebben we op de Wii ook jaren mogen wachten op Zelda en... Skyward Sword is geen geweldige game.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 27 april 2016 13:41]

Maar leg me dan eens uit waarom Nintendo dan nog 131 (!) Miljoen (!) Euro winst maakt. En dat in een slecht jaar. Ik heb de cijfers er even niet bij maar ik geloof niet dat de game divisies van Microsoft of Sony nou veel meer winst maken.
De cijfers laten zien dat dit niet een bedrijf is dat kapot aan het gaan is.
131 miljoen zegt niks, andere bedrijven maken 131 miljoen winst MINDER dan het jaar er voor en ontslaan mensen -_-. Ze verliezen oa. hardcore gamers, maar dat doen ze al jaren dus denk persoonlijk ook dat het wel goed komt/is met ze.
131 miljoen winst betekent gewoon dat het heel slecht gaat. We hebben het hier over een console leverancier die wereldwijd opereert. De winst zou richting het miljard moeten gaan. Dit komt natuurlijk door de veel te lage hoeveelheden verkochte consoles, die weer tot gevolg hebben dat er nauwelijks third-party titles zijn. En die brengen juist zo leuk geld in het laatje (die je ook nodig hebt, want zo'n console ontwikkelen is duur).
Het is wel minder winst dan voorheen en dit betekend ook minder investeer ruimte in inovatieve hardware.

het is nog steeds veel geld als een bedrag maar voor de schaal van het bedrijf is het naar mijn inziens te weinig.
het is een keihard feit dat Nintendo-consoles sinds de Gamecube qua specificaties niet meer op kunnen boksen tegen de concurrenten. Maar dat is een aspect van Nintendo's probleem.
Laat ik beginnen met zeggen dat ik geen voor of afkeur heb van welk merk console dan ook, maar de dikgedrukte zin is wel erg vreemd.

Het ding van Nintendo is dat ze 'kinderlijke' games maken (niets mis mee, ook met m'n 30 jaar vind ik ze nog steeds leuk) die geen fotorealistische graphics nodig hebben, dus de hardware hoeft gewoon minder zwaar te zijn. Wat ook een belangrijk verschil is is dat Nintendo vaak voor iets oudere al bewezen hardware gaat, waardoor de launch titels meestal al ~90% van de processor kracht gebruiken (er is immers bekend hoe etc) terwijl je dat van andere consoles niet kan zeggen (launch titels vaak halfbakken, en 5 jaar later zie je de graphics nog steeds verbeteren omdat er nog steeds nieuwe manieren worden gevonden om de hardware maximaal te gebruiken)
En toch is het grafische kwaliteit wat voor een deel verantwoordelijk is voor verkopen van games. We kunnen met z'n allen wel roepen dat gameplay het belangrijkste is (en dat is het ook), maar grafische pracht en praal is ook belangrijk en op dat punt schieten Nintendo's consoles te kort. Daarbij kunnen goede graphics ook deel van de gameplay zijn, fotorealisme, schaduwen, rook, etc. zorgen voor betere immersie tijdens het gamen.

En die bewezen hardware is eigenlijk ook geen argument. Developers hebben de WiiU juist wegens gebrek aan rekenkracht links laten liggen. De huidige consoles werken met x86/x64 voor de CPU en GCN voor de GPU, dat is pas bewezen hardware en veel krachtiger dan de WiiU. Alleen al doordat de hardware meer toelaat, hoeven developers niet continu met de hardwarebeperkingen van de WiiU in het achterhoofd te programmeren en gameplay hoeft daar ook echt niet onder te lijden.
Je kunt het 2 kanten op redeneren. Ze verliezen zeker markt aandeel. Maar hun eigenzinnigheid is misschien wel de enige reden dat ze nog bestaan. Als je van dat type spelletjes houdt dan kun je daar nog echt voor kiezen.

Wel ben ik 't met je eens dat ze veel te veel stil staan in de ontwikkeling van hun spellen. Alleen het is ook moeilijk om die stappen te nemen, zonder nu juist die "Nintendo" feel te verliezen.

Maar ik betwijfel toch hoe ze 't anders kunnen doen. Meedoen met PS4 en Xbox is nooit een echte optie geweest denk ik. Al hadden ze dan misschien nu wel het beste aanbod gehad met Nintendo games + PS4/Xbox achtige games. Dat was dan hun USP geweest. Maarja, die contracten krijg je ook niet zomaar en Nintendo is wat dat aangaat ook vrij eigenwijs m.b.t. hun licenties.

De mobiele markt zijn ze ook niet in meegegaan en dat breekt ze inderdaad ook op, zoals wel meer platformen daar onder te leiden (gaan) hebben.

Nintendo zal toch vooral voor een meer select groepje blijven. Hardcore fans die vast nog trouw blijven en 't type spelletjes aanspreekt. Ik heb ook een vriend die nog steeds trouw is en vol nostalgie eigenlijk die spellen nog speelt en blij is als er weer 1 uit komt :-)
En dat is nou juist omdat ze altijd zo dicht bij zichzelf zijn gebleven.
Helemaal mee eens. Als ik dan dit lees
Hoewel de NX niet getoond zal worden op E3, belooft hij wel dat er veel aandacht aan de nieuwe Zelda-game geschonken zal worden.
dan verbaast het me dat ze nog steeds bezig zijn met een succes van ruim 10 jaar geleden...
Vernieuw eens Nintendo!
Vernieuw eens?? Wat bedoel je precies?
Splatoon doet het anders zo slecht nog niet!? :?

En dan hebben we nog minder bekende, maar niet minder geliefde games als Dillon's Rolling Western, PushMo en Codename S.T.E.A.M.
Als Nintendo niet met een Zelda game zou komen voor iig de WiiU, is het anders ook niet goed. Wat vernieuwing betreft; kijk eens naar de WiiMote en games als Splatoon. Toen de WiiMote pas nieuw was, zag je dat de PS3 later de Move kreeg en de X360 de Kinect. Dat zal vast niet zonder reden zijn gekomen en al helemaal als de WiiMote (of eigenlijk het concept ervan) niet aansloeg zoals het uiteindelijk wel heeft gedaan.
Dat de console pas maart 2017 uitkomt lijkt het erop dat de NX geen geduchte concurrent van de markt zal worden. Als je wilt concureren, dan lanceer je de console ergens midden november. Nintendo doet nu een harakiri.
En dat baseer je puur op de datum van de release? Sorry, maar dat is complete onzin. Het is op zich wel apart dat ze die datum kiezen, daar kan ik het wel mee eens zijn, maar verder betekent het helemaal niets. Wij zijn geen financiële analisten of specialisten en als het echt allemaal zo slecht en idioot was wat Nintendo van plan was, dan had je nu ongetwijfeld inmiddels wel wat gehoord van de aandeelhouders die bij de vergadering van vandaag aanwezig waren.

Aangezien dat niet zo is, moet Nintendo blijkbaar een zeer plausibel en solide plan aan hen hebben voorgelegd wat geaccepteerd is, en dus zit er voor ons weinig anders op te wachten en te zien waar Nintendo mee gaat komen... ;)
Toch vreemd eigenlijk dat Microsoft en Sony nooit echt met een antwoord zijn gekomen wat betreft de Mario/Donkey Kong/Zelda reeks. Wellicht een niche markt maar wel een vergeten doelgroep om nog meer spelers aan hun console te binden.
Uhm animatie series zijn er en de merchandising is er ook dus die 2 kan je weghalen ook komt er telkens een nieuwe generatie al alleen door pokemon willen die kinderen een ds ookal zijn de kaarten ook populair dat de vorige generatie er van weggroeid omdat ze ouder worden zegt niet dat de nieuwe alle smash bros games kent / speelt
Zoioz is smash bros best populair en melee remake zou al heel veel aandact trekken. Ook zelda blijft leuk .
Het probleem wat ik met Nintendo heb is dat je voor elke nieuwe Mario game een nieuwe console versie moet kopen. Ik doe dat niet meer! Ook al vind ik Mario nog zo leuk.

Nintendo heeft twee keuzes: of een console die qua grafische en rekenkundige prestaties mee kan met de PS4 / XBox One of weer een met mindere hardware maar waar ze dikke winst op maken.

Het laatste gaat volgens mij niet meer werken. Daarvoor zijn steeds minder Nintendo fans bereid in de buidel te tasten om WEER een nieuwe versie van Mario of Mario Kart te spelen.

Het eerste geeft ze meer kans, maar gezien de enorme voorsprong van Sony en Microsoft zie ik dat ook niet goed aflopen.

Blijft over: iets geheel nieuws. Behalve VR zie ik eigenlijk niet wat dit zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 27 april 2016 18:44]

De reden dat de 3DS minder populair is heeft weinig met de smartphone te maken maar vooral met het ontbreken van flashcards zoals op de DS.
ik denk dat dit meer bedoeld word op de manier van, de 3ds werkt het steeds tegen met firmware updates.

Bij de originele DS was hier weinig van te merken en kon er ook gewoon online gespeeld worden. Daarnaast werd er op de originele DS weinig mensen gebanned en als dat gebeurde was je geen account kwijt dat aan de apparaat gekoppeld was.
Sky3ds werkt gwn nog volledig goed geen enkele updat die t tegen houdt omdat t anders werkt dan een r4 zoek maar op
probeer maar online te gaan zonder gebanned te worden. zodra nintendo ziet dat er identieke headers online gaan dan is het gelijk einde verhaal XD
Ja maar met r4 online kon ook niet dat hoort erbij
Het woord console word vermeden..

Klinkt als ze een soort digital only system gaan maken.
Wat voor hardware Nintendo gebruikt maakt helemaal niets uit. Huisstijl van Nintendo staat niet bekend om haar baanbrekende grafhics. En 3th party uitgevers hebben Nintendo laten vallen en zullen nooit moeite of geld gaan investeren om games naar de NX te poorten. Doelgroep is te klein en de markt is afgesplitst. De gamer die Call of Duty wilt spelen heeft al lang een breed een XO of PS4 aangeschaft.
Nintedo maakt het van alle partijen indies het meest lastig. Juist voor de kwaliteitscontrole die ze uitoefenen en zijn een stuk minder toegankelijk dan ID@XBOX of Sony indies (laat staan de PC).

Dus voor wie is de NX? Een steeds kleinere groep gamers die bekend zijn met de Nintendo games. Sinds 2007 en misschien al voor de gamecube; die groep moet de NX aanspreken. Dan hebben we het over bijna twee generatie gamers die nooit in aanraking zijn geweest met Nintendo games.
Ik begrijp de stugheid van het bedrijf niet. Waarom honderden miljoenendollars weg gooien aan een hardwareplatform (die met zwarte cijfers over de toonbank moet gaan). Voor dat bedrag kan Nintendo zich ook prima inkopen bij Sony of Microsoft. Bereik van je games is een stuk groter en hoeft niemand 400 euro uit te geven voor een console die op jaar basis 3 à 5 titels (hooguit) te kopen.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 27 april 2016 13:44]

Er is een kans (minimaal) dat de Concurrentie Nintendo een financiële en creatieve vrijheid geeft en dat de spelers deze spellen voor een bedrag kopen dat het voor Nintendo en Sony en of MS winstgevend is.

Er is ook een kans (maximaal) dat de Concurrentie Nintendo laat bloeden tijdens het ontwikkelproces en mening verschillen door of dat het eind product niet winstgevend genoeg is voor alle partijen.

Of denk jij en jullie nu echt dat Sony en MS het gaan toelaten dat hun concurrent even op hun platform winst gaan maken en derde partij ondersteuning gaan missen.
Ik bedoel zoals een ubisoft of 2K. Gewoon een normale partner worden van Sony en/of Microsoft. Waarom zou een van die partijen dat niet willen? Het is juist een meerwaarde.
Ik denk dat Microsoft miljarden over heeft voor exclusiviteit. Ze betalen 2 miljard aan minecraft. Waarom niet een deal sluiten waarin ze partners van elkaar worden. Zal ook goed zijn voor de verkopen van Microsoft in Japan.
Inderdaad MS zou meer betekenis krijgen vooral in Japan maar tegen welke prijs ?

Fable als voorbeeld daar is behoorlijk in geïnvesteerd en het één werd exclusief het ander cross platform en nu is het voorlopig gebeurt met Lionhead projecten.

Sony en Nintendo is vuur en water vandaar dat Sony ook het Playstation project zelfstandig heeft gelanceerd en Nintendo de N64 heeft gelanceerd.

Ook al zouden twee of drie partijen een compromis kunnen sluiten de spelers betalen de rekeningen voordat het voor elke partij winstgevend wordt.

Als je nu 45 euro voor een Nintendo titel veel vindt dan wil je niet weten wat daar bij komt als ook Sony en of MS daar ook een deel van wil.

Als de spelers niet de rekening krijgt dan moeten de partijen winst inleveren ten koste van de kwaliteit.. als de verkoop aantal heeft dat gevolgen voor de ontwikkelaar of de uitgever.
Nintendo investeert nu miljarden yens in het opzetten van een hardware platform.
Daarbij is er een grote groep gamers die gerust 45 euro willen uitgeven voor een Zelda of een Mario game. Ik geef dat geld nu niet uit omdat ik niet 250 euro wil uitgeven voor een WiiU voor drie of vier games. NX gaat tegen hetzelfde probleem aan lopen. Slechts handvol 3th party games en wat Nintendo games (inc Kirbi en Yosi).
Strekking van mijn verhaal is dat Nintendo verkeerd haar geld investeert. Risicovol terwijl de veilige winstgevende keuze voor de hand ligt. Er is een enorme groep gamers die Ninteodo games wilt spelen.
Die 45 euro is niet genoeg voor Nintendo en Sony of Nintendo en MS.. dus hoeveel ga jij en anderen voor Zelda en Mario betalen ?

De WiiU heeft een sterke eerste en tweede partij line up inclusief een paar exclusives die jij het niet waard vindt dus.. wat verwacht jij van Nintendo ?

Het verhaal over wat de NX gaat worden is tot zover onbekend bij ons gewoon volk dus hoe jij het als verkeerde investering kan beoordelen is een wonder.

Mijn punt is dat Nintendo een bestaans recht heeft door hun software en als dit recht aan Sony en MS wordt gegeven dan is het einde in zicht.

Het zal vast en zeker winstgevend zijn maar voor wie en hoelang ? en wat blijft er uiteindelijk van Nintendo over ?

Als Nintendo als software ontwikkelaar verder zou gaan dan is de enige optie het PC platform ondanks dat het een dilemma zou zijn zou ik daar vrede mee kunnen sluiten.
Juist, jij en ik zijn het met elkaar eens over de software. Nintendo heeft ijzersterke games die ze voor normale prijzen kan verkopen.
Ik verwacht van Nintendo dat ik gemakkelijk haar games kan kopen. Ik wil geen Kirby of Yosi, maar wel Mario en Zelda. Dat zijn een handvol games die ik aanmoet schaffen voor een console van 250 euro.
Nintendo beperkt haar afzet markt te veel. In ben in de meerheid vermoed ik. Als Mario op de PS4 en XO uit wordt gebracht zal die game gerust 30 miljoen exemplaren verkopen in de levensuur van zo'n game.

PS:
45 euro is de gemiddelde prijs van een game ongeveer. Introductieprijs ligt natuurlijk op 69,99 euro en zal verloop van tijd zakken. IJzersterke game behouden langer een hogere prijs.
En op een 3th party console hoeft Nintendo zelf niet een netwerk op te zetten en miljoenen dollars te investeren aan het ontwikkeling van die apparaten.
Inderdaad software als Zelda, Mario, Donkey kong, Pikmin, Metroid etc. is populair en dat blijft gegarandeerd verkopen.

Maar wat gebeurt er als Nintendo en EA en Ubisoft etc. op hetzelfde platform software lanceren ? het één gaat het ander verslinden.

Intussen gaat de productie en concurrentie omhoog en de prijzen en kwaliteit omlaag.

Het is al een wonder dat Nintendo en Sony en MS samen een bestaansrecht hebben op de Console markt.

Ik kan mij niet herinneren dat 3 concurrenten zo lang naast elkaar hebben gestaan en nog overeind staan in gezonde toestand.

Naast jou zijn er miljoenen anderen die wel Nintendo software willen maar niet de hardware willen en ik heb het met andersom.

Naast Nintendo titels wil ik ook Fable, Blood borne, Dragon age, Witcher, Elder scrolls, Destiny, Bio shock, Fall out, Lord of the rings, Final fantasy, Dragon quest, Dark souls, Dragons dogma, Tomb raider, Resident evil, The evil within, Dying lights, Uncharted, Ori, Recore, Scale bound, Mass effect enz.

Maar ik ga geen hardware kopen wat overal tussen in zit qua prijs en kwaliteit en vrijheid... zeker niet als backwards compatible mist.

Dus waarom zou Nintendo het anders moeten doen dan de manier waarmee hun groots zijn geworden.

Eigen software en eigen hardware is de reden waarom ik een Nintendo gamer ben en er zijn genoeg anderen die er ook zo over denken ;)

PS. hoeveel het netwerk en diensten gaat kosten geen idee maar de samenwerking met DeNa geeft meer vruchten dan alleen een paar Mobile titels.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 28 april 2016 17:59]

Doe titels gaan best snel.
Anoniem: 181786
@Aidix27 april 2016 10:23
Want de Wii deed het met veel mindere hardware dan de X360 en PS3 bijzonder slecht en de 3DS doet het met veel mindere hardware dan de Vita ook bijzonder slecht?

Het zwaartepunt ligt schijnbaar echt niet op de al dan niet courante hardware die gebruikt wordt.
Ze hebben met de Wii 1x een knaller gemaakt met mindere hardware, ineens vergeet iedereen dat Nintendo verder altijd state of the art hardware gebruikte ;)
NES SNES N64 Gamecube >Wii ...

Handhelds iets ander verhaal wel, DS en 3DS hadden wat anders dan standaard wat goed aanslaat al is er vd 3DS ook een 2DS versie dacht ik?

Ze hebben echt third party support nodig om financieel goed vooruit te kunnen en dat doe je met moderne/gangbare hardware waar de games goed op te porten zijn.
Het eigenwijs vasthouden aan cartridges bij de N64, de beperkte kleine disc's op de cube waren al lastig.
Eigen consoles ontwikkelen en haast enkel eigen games maken zoals met de Wii-U gaat niet toekomstbestendig zijn, te duur imo.
Dat wil niet zeggen dat ik daarnaast graag vernieuwing zie, het hoeft toch niet perse het een of ander?
Ik gok dat als de Wii-U harware op gelijke voet was als de PS4 en co deze er nu heel anders voor stond, beste van beide werelden dan.


Ik ben erg benieuwd naar de NX, nintendo maakt het weer nog vager met
"dat de NX de bestaande Wii U en 3DS niet zal vervangen, maar er als derde platform naast zal staan"
Begon ik overtuigd te raken dat het een opvolger van de Wii-U zou worden met iets netwerk-achtigs en iets van compatible met andere apparaten, krijg je dit weer :+
De Virtual Boy was destijds ook een 3de pillar naast de gameboy en console reeks. Flopte dusmze dropte. Toen kwam de DS als 3de pillar die niet de gameboy zou vervangen, het sloeg aan dus ze lieten de gameboy alsnog snel vallen (was het een flop dan konden ze snel een nieuwe psp achtige gameboy releasen en zeggen dat het perfect volgens plan gaat allemaal).

Dat positioneren 'naast de wii u en 3ds' toont voor mij aan dat ze met iets experimenteels komen :D
Het waren eerder pilasters dan pilaren.
Kijk dit klinkt intressant
en dan is het gewoon een externe grafische kaart voor je 3DS of Wii U XD

ik weet dat het geen appart platform is dan maar leek me wel grappig.

wellicht word het een modulair systeem.
De Vita is door Sony zelf de nek omgedraaid waardoor het geen echte concurrentie is voor Nintendo. Eigenlijk zijn ze gewoon alleenheerser op mobiele console vlak, als je onderweg wil gamen en je neemt geen genoegen met mobile gaming, dan heb je eigenlijk weinig andere keus.

De Wii heeft het verder alleen zo goed gedaan vanwege de motion control gimmick en doordat het bij het grote niet traditioneel gamende publiek aansloeg. Daardoor kreeg de console ook genoeg momentum dat er veel speciaal voor ontwikkeld werd. De nieuwigheid is er nou echter wel vanaf en veel van die niet-gamers gaan niet ineens weer allemaal de volgende console kopen. Daardoor is het toch weer belangrijker dat de console mee kan komen met de concurrentie zodat het apparaat meegenomen kan worden in multiplatform ontwikkeltrajecten en het niet heel veel extra resources kost om je game daar op uit te brengen terwijl het maar zeer de vraag is of je die kosten er uit gaat halen.
Hoe bedoel je flop nummer zoveel?
Als je op dit moment kijkt is zelfs de minder verkopende 3ds nog altijd héél erg vaak verkocht.

En kijk eens naar de Xbox in Japan.
Dat is pas een flop daar.
Waarom zijn mensen er zo op gebrand om Nintendo exact hetzelfde te laten zijn als Playstation en XBox? Ben blij dat er een 2de optie is voor gamers.
Nintendo heeft nog NOOIT highend hardware geleverd. Het waren altijd al underpowered dingen. Kijk naar de originele Gameboy en de Gamegear van destijds. Tuurlijk de Gamegear was beter/leuker/mooier beeld en kleur, maar goed 1,5 uur batterij duur tegen een whopping 15 van de Gameboy :P

Zie ook de 3DS en Vita, de Vita is al niet meer.

Nintendo spreekt nog steeds de hardcore gamer niet aan maar de casual gamer en de families en hiervoor hebben ze keer op keer bewezen geen highpowered console of handheld te hoeven neerzetten.

Ik vind het een prima console voor mijn kinderen, lekker easy in gebruik, leuke vermakelijk non-violent games. Alleen erg jammer dat je bent aangewezen op de standaard franchises zoals een Zelda en een Mario zoals elke console van Nintendo. Er zijn nog maar weinig extra studios die een AAA titel voor een Nintendo console maken.....god wat mis ik Megaman :)

En ja ik heb ook een Xbox One staan, maar daar vind ik persoonlijk geen games op die acceptabel zijn voor de doelgroep 3-10 jaar (op een Action Henk of een Ori na)
is gewoon niet correct, N64 > PS1 en PS2 < GC < XBOX qua specificaties. Ook de consoles daarvoor waren gewoon up-to-date voor hun tijd. Lees: er zat in het algemeen geen generation gap tussen.
Dit stopte vanaf de Wii, en in veel mindere mate ook vanaf de DS.

Game Boy vs Game Gear gebruikte imho ook gewoon up to date hardware. De Game gear was beter qua performance, maar qua mobiliteit was de game boy veel beter zoals je zelf aangeeft. Is daarom de gebruikte hardware inferieur / underpowered? Imho niet, dat is een designkeuze. Inferieur zou op dat vlak een game boy zijn die minder krachtig is, met dezelfde batterijduur als de gamegear.

[Reactie gewijzigd door W!mpix op 27 april 2016 11:57]

De N64 was anders een state of the art console, enige nadeel was dat ze vast hielden aan de cartridges. Maar de graphics waren zeer goed voor die tijd. De GameCube had ook betere hardware dan de PS2 of in ieder geval gelijkwaardig.
Uiteindelijk heeft dit niet tot een groot succes geleid, vandaar dat ze met de Wii een andere weg zijn ingeslagen en dit was een gigantisch succes.
Dan is het niet vreemd dat ze het met de opvolger nog een keer proberen, maar dit is mede door de slechte marketing op een "flop" uitgedraaid.
Ik hoop oprecht dat ze nu wel weer een succesvol apparaat gaan leveren
PS4 heeft anders ook voor kinderen ook mooi content, alleen zit er geen Mario in de naam.
Nintendo maakt familiegames. En de games waarop je doelt, nee, Sony komt niet eens in de buurt van deze kwaliteit.
Alleen door betere specs zal Nintendo nog geen voet aan de grond kunnen zetten. Externe partijen moeten ook geinteresseerd zijn om te ontwikkelen voor de NX. Als de rest van de gamers gewoon bij de PS of xbox hangen, dan maakt het nog niet uit.

Het doelgroep dat Sony aanspreekt is niet direct aanwezig bij Nintendo. Een Nintendo console zal altijd een console voor ernaast blijven (wat vroeger anders was).

Ik denk niet dat Nintendo vandaag de dag nog mee kan met Sony of Microsoft als het gaat om de gehele markt aan te spreken. Daar moeten ze echt veeeel meer voor doen en totaal veranderen willen ze nog mee draaien in de console industrie.
Nu dat zowel Microsoft als Sony over zijn gegaan op standaard x86 PC hardware zou het mij niet verbazen dat Nintendo hetzelfde trucje gaat toepassen.
Ja kom maar op met die minnetjes, onwelgevallige meningen moeten zo snel mogelijk worden verbannen.
Idd, ben het ook een beetje zat dat als je op tweakers je mening geeft je direct ontkracht wordt. Een beetje ruimte voor elkaars mening ipv zwart wit kijken zou het een stuk prettiger maken. :/

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 27 april 2016 14:02]

De Wii U is geflopt misschien, maar met de juiste formule hebben ze zo weer een succes als de Wii. De Wii was ook matig qua hardware, maar uniek en betaalbaar.

Maar ja, kun je zo'n succes nog herhalen nu elke fabrikant duikt op nieuwe mogelijkheden... dat zal inderdaad moeilijk worden. Maar met dikke hardware krijg je ook een dikke prijs, en dat maakt het weer ontoegankelijk voor het grote publiek. Ik bedoel, ik ken veel gezinnen die nog nooit aan een spelcomputer gedacht hadden, maar wel een Wii gekocht hebben. En mijn ouders, allebei halverwege de 50, hebben er ook een gekocht...

Ik hoop op een betaalbaar systeem dat als vervanging zou kunnen dienen van onze huidige Wii, want die spellen wil ik toch graag blijven spelen. Grote kans dat ik ze dan opnieuw moet kopen en downloaden... want de kans is groot dat de NX geen drive heeft...
Anoniem: 578366
@Aidix28 april 2016 08:49
Helemaal mee eens!
Ik merk dat vaker aan de tweakers community. Zodra je mening indruist tegen de meerderheid, wordt je aan alle kanten aangevallen en regent het minnetjes.
Ik ben, in tegenstelling tot veel mensen hier, wel echt enthousiast. Nintendo slaagt er toch keer op keer in, ook met de Wii U, om een verfrissende manier van spelen te introduceren. Dit staat immers los van W0WWERZ!!1! graphics. Ik houd van dat ding. Samen met de 3DS heb ik al uren geweldig kunnen besteden, steeds met de glimlach op het gezicht. Dit is wat gamen hoort te zijn. Competitieve, generic games met de nadruk op graphics ben ik beu gespeeld. Op Nintendo-spellen zit minder sleur (buiten Animal Crossing?), misschien net omdat ze goed doordacht en van heel hoge kwaliteit zijn.

Dus, laat Nintendo maar de tijd nemen, de kwaliteit gaat er zeker op vooruit. Ik kijk er met gezonde verwachting naar uit.

Wat Zelda betreft: ik voorspel dat het verschil tussen de Wii U versie en de NX versie minimaal zal zijn, zoals met Twilight Princess op de GameCube en de Wii. Geef mij dan maar de versies voor de console waarop ze bedoeld is. Ik speel in afwachting verder op de vele leuke spellen die ik nog in mijn back-catalog heb liggen :D
Ik ben ook wel erg benieuwd was de NX gaat brengen, de Wii U en 3DS zijn de enige consoles van dit moment die mij hebben kunnen boeien door de hoge kwaliteit die de games hebben. Het zijn er niet veel maar ik heb in iedere game die ik heb gekocht meer tijd zitten als de gemiddelde game die ik koop en de consoles voegen beide iets toe naast het hebben van een PC... Het enige wat de Xbone en PS4 hebben zijn exclusives die vaak als nog op de PC komen.

[Reactie gewijzigd door SECURITEH op 28 april 2016 00:01]

Het enige wat de Xbone en PS4 hebben zijn exclusives die vaak als nog op de PC komen.
Exact de reden waarom ik naast Nintendo consoles ook op de PC game. PS4 en Xbox One hebben voor mij gewoon te weinig meerwaarde. :)
0 meerwaarde zelfs nu het steeds meer gelimiteerde mediocre pc's zijn geworden. Vroeger haalde je voor je 300 euro nog een machine in huis waarvan de pc equalevent je nog meer dan 1500 euro zou kosten. Bij de ps4 en xbone haal je letterlijk voor 400 euro een PC van 400 euro in huis. Je kan net zo goed een PC van 400 euro naast je TV zetten en dan heb je nog meer mogelijkheden. De WiiU doet tenminste iets wat je met je PC niet zomaar even na doet.
"Dit staat immers los van W0WWERZ!!1! graphics"
Een betere verwoording zou zijn: is niet direct gekoppeld met W0WWERZ!!1! graphics.

Gameplay is voor mij primair en graphics zijn vaak secundair, maar daarmee is niet gezegd dat het een het andere uitsluit...
Het is een betere verwoording, inderdaad. Maar ik kan niet meteen aan een spel denken waarbij graphics een echt deel zijn van de gameplay.

Let wel, ik heb hier niet over de manier van spelen (2D platformer, 1st/3rd person perspective, puzzle game, top down, etc), maar echt over de kwaliteit van hetgeen je ziet. Ik ben van mening dat de gameplay altijd primeert over hoe het spel er uit ziet.
Hiermee wil ik ook zeggen dat de gameplay wel kan lijden onder een slechte representatie van wat er op beeld gebeurt (frames/second, lag, ...). In de kern van de zaak maakt het niet uit hoe het er uit ziet, als het maar vloeiend speelt en veel plezier biedt.

Zo speelt Super Mario Bros op de NES daarom nog altijd fantastisch, ook al ziet het er naar de standaarden van vandaag redelijk crappy uit, bijvoorbeeld.
"Maar ik kan niet meteen aan een spel denken waarbij graphics een echt deel zijn van de gameplay.

Niet helemaal mee eens. Ik ga even een vroegere releases aanhalen ter illustratie:
Prince of persia de eerste daar was de grafische presentatie een inherent onderdeel van het spel, dat ook de gameplay beinvloed heeft. De motion capture werd grafisch vertaald naar vloeiende bewegingen en dit was in die tijd uniek.

Een ander ( oud ) voorbeeld is de Wing Commander series. Op de pc hadden die spellen voor die tijd bizarre systeemeisen, maar zagen er ook erg goed uit. Dat kwam de speelervaring ook weer ten goede.

Meer recente voorbeelden: Arma ( grafische kwaliteiten maken spellen realistischer en kunnen derhalve het spel beter maken )

Overigens zijn er ook genoeg voorbeelden online te vinden van spellen met geweldige graphics , maar die verder behoorlijk slecht zijn.

Daarnaast moet men ook nog onderscheid maken tussen artwork en graphics. Wat ik vaker bij Nintendo ( maar niet beperkt tot Nintendo ) spellen zie is dat de artwork gewoon goed is ( Voorbeeld Bravely Default op de 3DS ) maar op grafisch front helemaal niet hoogstaand is.

Artwork is voor mij een belangrijkere factor dan technisch hoogstaande beelden, maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden.
Dat is waar. Ik kon gewoon op dat moment geen spel bedenken, maar de spellen die je opnoemt, zijn wel goed, maar ook bij deze games is de gameplay belangrijker dan hoe het er uit ziet. Als er een moderne variant van Wing Commander zou uitkomen met dezelfde gameplay als 20 jaar geleden, dan zou het waarschijnlijk nog fijn zijn om te spelen. Daarom dat graphics van minder belang zijn, bedoel ik.

Zo ziet Minecraft er bijvoorbeeld niet echt geweldig uit (mods buiten beschouwing gelaten), maar het wordt wél veel en met plezier gespeeld. Een mooi voorbeeld van gameplay over graphics. :)
En toch zou ik het fijn vinden dat ze dezelfde leuke spellen uitbrengen.
En dat het er gelikt uitziet ;)
Voel jij je niet verschrikkelijk belazerd door het handjevol games die beschikbaar zijn. De klassieke Nintendo titels waar je de console voor in huis haalt, waar iedereen schreeuwt om DLC of een vervolg, daar komt maar 1 titel voor uit. That's it.

Ik heb een Wii U. Ik heb de usual suspects allemaal 100% uitgespeeld en er is nu gewoon niets meer. De enige reden waarom ik nog een volgende Nintendo console in huis haal, zou zijn dat ze ongelimiteerd DLC blijven pompen in:
 • Mario world 3D
 • Mario kart
 • New super mario bros
Hell, een Mario Kart maker zou al genoeg zijn voor een nieuwe console. Echt, ze kunnen episodisch elke maand nieuwe levels/circuits uitbrengen. Ik koop het wel. Of breng een keer een vervolg uit, op dezelfde generatie console.

De games moeten de reden zijn waarom je zo'n console in huis haalt. Niet gimmicks als een handheld controller of whatever ze bij NX mee gaan komen. Focus op de games.

Het meest gunstige voor mensen als ikzelf is als Nintendo stopt met consoles en gewoon games voor Windows/PS/xbox gaat maken.
Goh, als je al die spellen 100% uitspeelt, dan kan ik me dat wel voorstellen. Ik heb gewoon niet de tijd om daar continu mee bezig te zijn. Ik kan zo af en toe spelen, haal wel eens een spelletje uit, maar ben daar niet zo veel mee bezig dat ik op die 100% mik. Het gaat mij puur om het plezier, die ik meestal nog deel met vrienden.

Dus neen, ik voel me niet belazerd. Ik weet goed wat mijn profiel is, wat ik koop en hoeveel tijd ik er kan insteken. En dan nog heb ik een grote achterstand op games die ik gekocht heb maar nog wil spelen, waaronder een goed deel E-shop spelletjes die ik nauwelijks heb aangeraakt.

Voor mij is er echt genoeg keus. :*)
Goh, als je al die spellen 100% uitspeelt, dan kan ik me dat wel voorstellen. Ik heb gewoon niet de tijd om daar continu mee bezig te zijn.
Ik game maximaal 3 uur per week. Dus dan ben ik er niet eens zoveel mee bezig. De spellen zijn gemaakt om 100% uit te spelen omdat je daar nieuwe levels mee unlocked. Ik bedoel: NSMB is uit 2012, Mario 3d world is uit 2013, MK8 uit 2014. Die spellen wil ik spelen en er komt gewoon niets nieuws meer op deze console, omdat ze met de volgende bezig zijn.

Wat mij betreft moet Nintendo gaan doen waar ze goed in zijn en stoppen met het product waar ze zover mee achterlopen. De NX is geen oplossing voor de problemen die Nintendo nu heeft.
Ik weet nog dat de Nintendo64 als codenaam had 'Project Reality.' Zou de NX misschien een echte 'reality' console kunnen zijn met dedicated VR?
Nee. Dat is al door Nintendo aangegeven. De NX krijgt geen VR. Helemaal gezien Nintendo's eerdere falen met VR. (Virtual Boy)
Volgens mij is er helemaal niets over de NX gezegd dus hoe kan je dat weten?
Niet officieel vanwege Virtual Boy, maar omdat Nintendo het niet 'social' achtte, tenminste, dat is wat Reggie zei. VR is (nu nog) een individuele game-ervaring, en Nintendo wil hier niet aan momenteel.
het lijkt mij dan des te meer reden om het te maken.
de benk ervaring maken in VR lijkt mij anders geen verkeerde optie :P
Dat idee kun je op je buik schrijven: de technologie in VR-brillen is op dit moment veel te duur. Sony's VR-oplossing is duurder dan de PS4 zelf. De Vive en Occulus Rift zijn nog duurder. Het is onmogelijk voor Nintendo om een concurrerende console en bril te leveren voor 300 euro.
Wie zegt dat de NX 300 euro moet gaan kosten?
Misschien is de launch prijs wel veel hoger.
Aan het begin van de vorige console-generatie was dat nog zo, maar dat geldt niet meer voor de PS4 en Xbone. En Nintendo heeft altijd geld verdiend met hun consoles. Die zijn nooit onder de kostprijs verkocht.
Ik heb niet het idee dat deze generatie consoles echt graphics produceert die gelijk staan aan die van een veel duurdere pc. Als dat zo was dan hoefde Sony nu niet ineens met een ps4.5 te komen.
Inderdaad, een potente sandy bridge (6 jaar oud?) of nieuwere game pc kan met een Gtx970 de huidige generatie consoles met gemak verslaan.
Anoniem: 549770
27 april 2016 10:08
Ik ben zeer teleurgesteld met mijn Wii U aankoop. Ik heb em bij launch gekocht en Nintendo beloofde toen een Zelda die exclusief voor de Wii U was. Nu moet ik een inferieure versie van Zelda spelen, op een console die ik speciaal voor dit spel gekocht heb.
Ik als mede Wii U eigenaar kan de teleurstelling over het uitblijven van een geheel nieuwe Zelda onderschrijven. Uiteindelijk komt hij wel op de Wii U, maar tegen die tijd kan ik het toch niet onderdrukken om de NX te kopen en het daarop te spelen.

Voor de rest is de 3th party support van de grote uitgevers na het eerste jaar compleet in elkaar gedonderd. Ook dat is wel spijtig alhoewel de jaarlijkse heruitgave van de gebruikelijke grote titels ook wat saai begint te worden.

Qua support van Nintendo zelf, met uitzondering van een nieuwe Zelda dus, heb ik echter helemaal niets te klagen. Wat mij betreft zelfs boven verwachting goed. En dat is dan ook de reden dat ik Nintendo consoles koop.

Ik wil zowel Twilight Princess als Wind Waker overigens geen inferieure Zelda spellen noemen. Grafisch misschien niet helemaal bij de tijd maar inhoudelijk en qua verhaallijn beide zeer sterk. Heb ze dan ook beide gekocht. Wind Waker had ik op de GameCube slechts een paar uur gespeeld en Twilight Princess was me bij inbraak gestolen.
Waarom denk jij dat je de NX zal kunnen kopen?
Omdat hij daar geld voor heeft :+
Ik kan er heel goed naast zitten. Misschien wordt de Nintendo NX gewoon een verbeterde Wii U: UHD ondersteuning, betere grafische processor, meer CPU cores, betere batterij in de GamePad, grotere afstanden of zelfs autonomie voor de GamePad. Maar dat is lineair denken. Daar mogen Microsoft en Sony zich dan 100% schuldig aan maken (afgezien van Kinnect en dat oog van Sony, zijn de XBox en de PS volgens mij ongeinspireerde extrapolaties van de Famicon/NES), Nintendo heeft een ander track record. Ze zijn niet doorgegaan met het mooier en luxer maken van spelkaarten, ze gingen draagbare spelcomputertjes maken. En die werden niet groter en ingewikkelder, ze kwamen met verwisselbare cartridges. Ze kwamen met een sterovisueel alternatief voor de gameboy. Na de Gamecube hebben ze niet geprobeerd om nog meer knoppen op een controller te proppen, maar andere input (beweging) te gebruiken. Zo ook met de DS en de Wii U, die een touchpad kregen.
Als Nintendo zegt: "we komen met een nieuwe Gameplatform, de NX," dan denkt iedereen (zeker de media): er komt een nieuwe console. Maar Nintendo vermijdt dat woord systematisch. Dus ik weet niet of er in 2017 inderdaad een apparaat in de (web)winkels ligt dat je zo kan kopen, die je aansluit op je TV en waar je je Wii U-schijfjes in kan stoppen. Maar we zullen zien.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 27 april 2016 12:00]

Ahaa dat bedoel je. Maar wat dan? Want een handheld zie ik ook als console. Of ze moeten met een soort Nintendo/Wii omgeving voor je mobiel komen, als een app? Of online in je browser, zodat het ook op nieuwere SMART-TV's gedraaid kan worden? En dan bedienen met je smartphone?
Als ik zou weten wat de volgende stap in Home Entertainment is dan zou ik daar leuk geld mee kunnen verdienen. Ik koester gewoon een beetje hoop dat er nog creativiteit, echte vooruitgang bestaat, en dat we niet zijn verworden tot een ras dat alleen maar kan extrapoleren.
Dan ben je bij Nintendo tot op heden inderdaad aan het juiste adres. Goede en spannende gameplay, geen gekloot over de graphics en telkens een andere, nieuwe manier van gamen. Enorm veel plezier beleefd aan mijn GameBoy; meer dan aan de PSP. Ook meer plezier gehad aan de Wii dan aan de xBox of PS of zelfs PC.
Misschien wordt de Nintendo NX gewoon een verbeterde Wii U: UHD ondersteuning, betere grafische processor, meer CPU cores, betere batterij in de GamePad, grotere afstanden of zelfs autonomie voor de GamePad.
Omdat (wederom) is aangegeven dat de NX géén vervanger wordt van de WiiU of 3DS maar een derde platform wordt, naast deze twee?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 27 april 2016 12:08]

Ik ben op zich niet teleurgesteld, want ik heb eruit gehaald wat ik eruit dacht te halen: een console met zo'n 15 games. Maar de Wii U is voor mij een console ernaast, want ik heb ook een PS4 en PC. Maar ook in dat perspectief is de Wii U tegenvallend, wan het is wel meer van hetzelfde met maar een paar titels die eruit springen. Als de NX van hetzelfde laken een pak wordt sla ik hem over.
Ik raad je aan voortaan te wachten tot het spel waarvoor je een console koopt ook daadwerkelijk uit is. Als het je toch alleen om dat spel te doen is.
Ik ben zeer teleurgesteld met mijn Wii U aankoop. Ik heb em bij launch gekocht en Nintendo beloofde toen een Zelda die exclusief voor de Wii U was. Nu moet ik een inferieure versie van Zelda spelen, op een console die ik speciaal voor dit spel gekocht heb.
Tja, als je het ding speciaal voor Zelda koopt waarom wacht je dan niet eerst tot die Zelda game ook daadwerkelijk uit is? :?
Same here! Heb al 30 Nintendo, maar dit is het laaste geintje wat ze hebben uitgehaald. :/
Het was zelfs beloofd dat tijdens deze E3 het apparaat onthuld zou worden. Beetje jammer.

En over de zin dat het ernaast zou bestaan, die zin kennen we. Dat werd toentertijd ook gezegd over de DS, dat ie naast de Gameboy reeks zou bestaan.

....nu heb ik sinds de DS geen Gameboy meer gezien. Dus ik denk dat het veilig is om te zeggen dat het wel degelijk de boel gaat vervangen.
Heb jij het apparaat al gezien dan? Nee? Dan kunnen ze dus gewoon tijdens de E3 het apparaat onthullen.

Overigens is het heel begrijpelijk dat ze met een heel nieuw concept zeggen dat het naast de bestaande hardware komt te staan. Als het dan flopt, dan kunnen ze het zonder schade aan de bestaande merken afvoeren, als het aanslaat, dan kunnen ze de bestaande hardware stilletjes uitfaseren.
Als de DS geen succes was geweest, dan was die gewoon onder het tapijt geveegd en was er een nieuwe Game Boy gekomen, net als destijds met de Virtual Boy.
"Heb jij het apparaat al gezien dan? Nee? Dan kunnen ze dus gewoon tijdens de E3 het apparaat onthullen."

Hij bedoelt dus dat er nu gezegd wordt dat hij NIET onthuld wordt tijdens de E3 en niet dat hij reeds onthult is met dit nieuwsbericht.
de gameboy micro kwam uit na de originele Nintendo DS.

de DS verkocht zo goed dat deze de gameboy lijn de markt uit drukte, waardoor ze uiteindelijk geen nut meer zagen in een GBA opvolger.
De micro was niets meer dan een nieuwe formfactor. Het was alnog een GBA en niet een GB-opvolger.

Ja, dat mag zo zijn. Maar zeg dan niet dat het een 3e lijn is.

Dit is idd gewoon jezelf indekken. Gaat het goed? Geen nieuwe variant in de ds-wereld. Gaat het slecht? Nieuwe DS generatie! Of misschien toch weer een Gameboy.
misschien niet onthullen maar wellicht meer vertellen over de functie en de richting waar de NX voor bedoeld is om af te tasten of dat het wel een gewenste richting is.
Smartphone/cross console platform, lijkt logische stap.
Cross console platform, dat lijkt me sterk. Buiten het feit dat console titels vaak sterk op de specifiek hardware zijn afgesteld, moet er telkens ook geld afgestaan worden aan en controle gebeuren door de platform uitbater (Microsoft, Sony of Nintendo).

Ik denk niet dat studios er om staan te springen om Nintendo nog in de ketting van hun niet-Nintendo games tussen te voegen.
Nintendo is meer gefocused op de eigen lineup (dat is immers waar mensen een Nintendo console voor kopen), en die is bij de Wii U om te huilen, omdat ze zich op 2 consoles focussen. Als al hun games op beide consoles uit zouden komen dan hebben ze een veel sterkere lineup.

Nintendo heeft in ieder geval weleens gezegd dat ze zoiets van plan waren met deze console.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 27 april 2016 10:10]

Eh? De Wii U line up is de sterkste line up die er ooit geweest is in mijn optiek. Daar kan geen andere console of PC aan tippen.
Tja, smaken verschillen. Fans van 2D platformers zullen er wel blij mee zijn, maar ik kocht de console voor Zelda. Die word keer op keer uitgesteld, maar ze kunnen wel 2 remakes maken van games die geen remake nodig hadden (halve generatie graphics upgrade).
?
Xenoblade Chronicles X
Fatal Frame 5
Splatoon
Hyrule Warriors
Star Fox
Super Mario 3d World
Minecraft
Mario Kart 8
Pikmin3
Bayonetta 2

Enzo zijn volgens mij geen 2d platform Games.

Wat natuurlijk grappig is omdat enkele hits van afgelopen jaar op de andere platformen 2d platform Games waren.

[Reactie gewijzigd door horizon1978 op 27 april 2016 11:31]

New Super Mario Bros, Donkey Kong Country, Yoshi's Woolly World, en Super Mario 3D world mag wel 3D zijn maar speelt als een 2D Mario.
Ja , dus?

Jij zei dat het voor fans van 2d platformers was. Ik geef aan dat er genoeg anders is.
Haha, nee de line up van PC kan daar niet aan tippen... 8)7

De hoeveelheid kwalitatieve games die op PC uit komt maakt het haast onmogelijk om ook daadwerkelijk alle goede games te spelen.
PC heeft geen smash, mk8, splatoon en XCX. Zelfs voor die vier spellen heb ik niet tijd genoeg.
;)
De DS zou oorspronkelijk ook naast de GBA komen te staan. We weten hoe dat ging.
Tja, dat komt meer door het falen van de GameBoy Micro.
Haha, natuurlijk komt dat niet door het falen van de micro. Alsof Nintendo de eigen nieuwe handheld gaat beconcurreren met een andere eigen handheld. Geloof je zelf toch niet?
Het zal naast elkaar bestaan zoals de PS4 en de PS3 naast elkaar bestaan. Zo moet je het lezen denk ik :z
De GB Micro is uitgebracht NA de release van de eerste DS. Dus dat deden ze letterlijk wel. De GB Micro was commercieel alleen een mislukkeling dus heeft Nintendo de Gameboy lijn officieel gestopt.
En de wii mini was zeker ook een nieuwe console die nog jaren ondersteund is. De micro is een versie van de advance en geen opvolger in de gameboy lijn als een totaal nieuwe handheld. Maar goed jij neemt alles wat nintendo zegt voor waar aan dus het zal verder wel.
Bij de Wii U werd NIET gezegd dat deze naast de Wii zou komen. Er is altijd gezegd dat de Wii U de opvolger was.
Serieus, alsof de micro nog echt een opvolger was van de advance lijn. De DS was een gigantisch succes dus nogal logisch dat ze daar mee verder gaan en niet met de advance. Gewoon een opvolger dus, al denk jij van niet want nintendo zegt het.. Zal er echt niks mee te maken hebben dat nintendo zich in moest dekken als het experiment met de DS mislukt was... Denk verder niet dat we het eens worden.
ik denk eerder dat het komt omdat de DS ook GBA spellen EN nieuwe spellen kon spelen. dus dan is de keuze wel wat sneller gemaakt XD
Ik had gehoopt op een super E3 met de aankondiging van de NX en PS4 NEO, maar nu Nintendo alleen Zelda laat zien op de E3 (niet eens Pokémon), Wordt het wel een hele kale E3 voor Nintendo.
Nintendo heeft nooit echt een grote line up gehad op de E3 dus heel gek is het niet
Tot zover ik weet heeft pokemon/Gamefreak/TPCI altijd een eigen reveal.
Opvallende keuze, ik had toch verwacht tijdens de E3 een reveal te krijgen van de NX.
En dat is nu nog steeds niet mogelijk? Grote kans dat ze wel wat laten weten en zien op de E3. Een release is wat anders dan een reveal. :P
Nintendo heeft zelf aangegeven dat er niets van de NX op de E3 komt, staat ook in het artikel en in de pdf (die ook gelinkt is in het artikel).
Hé dat is raar, gewoon over dat stukje heen gelezen. Dan is het wel opmerkelijk..
Dus geen nieuwe hardware of aangekondigde Triple A titels voor Nintendo in 2016. Dat is gewoon pure zelfmoord, de verkopen van de Wii U en 3DS zijn al aan het instorten en dit gaat het gewoon een extra zet geven.

De NX mag wel iets heel krachtig en bijzonders zijn willen ze nog terug kunnen komen in de race aangezien de PS4 "Neo" rond die tijd al een aantal maanden uit kan zijn en op basis van vermoedelijke specs dus 1080p/60 en VR bied. En Microsoft ook vermoedelijk met een opgevoerde variant van de Xbox one gaat komen.

En ja voordat fanboys gaan zeuren, ik weet dat specs niet heilig makend zijn maar laten we eerlijk zijn als ze goede triple A 3rd party support willen hebben die er toe doet zullen ze mee moeten in de specs race want de developers gaan echt geen extra geld/moeite steken in het compleet moeten verbouwen van hun games voor een platform waarvan ze de install base niet weten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee