Nintendo-directeur Satoru Iwata is overleden

De directeur van Nintendo, Satoru Iwata, is op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. De topman leidde het bedrijf sinds 2002 en was onder andere verantwoordelijk voor de release van de DS en de Wii.

Iwata is zaterdag overleden. Hij kampte met een tumor in zijn galgang, meldt Nintendo. In 2014 was de topman niet bij de E3-gamebeurs aanwezig vanwege een operatie aan zijn galwegen. Iwata was sinds 2002 president en algemeen directeur van Nintendo en sinds 2013 was hij tevens de directeur van Nintendo America.

Hij was de vierde directeur in de geschiedenis van Nintendo en de eerste die niet van de familie Yamauchi kwam. Iwata had een achtergrond als programmeur van videogames en was in de jaren tachtig betrokken bij vrijwel alle grote Nintendo-titels. Hij werkte destijds bij Hal Laboratory, een ontwikkelaar met nauwe banden met Nintendo. In 1993 werd hij directeur van dat bedrijf, vlak nadat de eerste Kirby-game, Kirby's Dream Land, verscheen.

In 2000 maakte hij de overstap naar Nintendo. Onder zijn leiding bracht het Japanse gamebedrijf tal van grote successen op gebied van hardware en software uit, zoals de Wii, DS, Super Smash Bros. en de Pokémon-serie. Ook zag Iwata zich genoodzaakt strategieverschuivingen voor Nintento in gang te zetten door het veranderende gamelandschap en de tegenvallende verkopen van de Wii U. Zo bracht Nintendo de Amiibo-serie van poppetjes uit, gaat het concern mobiele games voor smartphones en tablets maken en is er een nieuwe NX-console in de maak.

Iwata werd geroemd om zijn humor, toegankelijkheid en zijn leidinggevende capaciteiten. Zelf zei hij meermaals dat zijn achtergrond als programmeur hielp bij het aansturen van de ontwikkelafdelingen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-07-2015 • 08:03

114 Linkedin

Submitter: NanoSector

Reacties (114)

Wijzig sortering
“On my business card, I am a corporate president. In my mind, I am a game developer. But in my heart, I am a gamer.”

Vaarwel Mr Iwata :'(

[Reactie gewijzigd door Collaborator op 13 juli 2015 08:15]

Hier een foto ervan.

We zullen je missen.

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 13 juli 2015 11:49]

Leuk, maar stoor me aan de rare verandering van definitie van 'don't care' / 'don't give a ****'.
Hij had juist veel zorg voor zijn werk waardoor hij het voor elkaar kreeg om alles goed werkende te maken. Als hij geen zorg wou geven voor Nintendo had hij ook nooit interesse gehad om in de leiding te stappen. Zijn eigen inkomsten vond hij zelfs minder belangrijk want hij was bereid de helft van zijn loon op te offeren in de slechtere tijden van Nintendo.
Iwata stated he would take half his salary to help Nintendo's poor finances and to better compete against Microsoft and Sony Computer Entertainment. https://en.wikipedia.org/wiki/Satoru_Iwata#Nintendo

[Reactie gewijzigd door Musical-Memoirs op 13 juli 2015 09:18]

Leuk, maar stoor me aan de rare verandering van definitie van 'don't care' / 'don't give a ****'.
Hij had juist veel zorg voor zijn werk waardoor hij het voor elkaar kreeg om alles goed werkende te maken. Als hij geen zorg wou geven voor Nintendo had hij ook nooit interesse gehad om in de leiding te stappen. Zijn eigen inkomsten vond hij zelfs minder belangrijk want hij was bereid de helft van zijn loon op te offeren in de slechtere tijden van Nintendo.

[...]
Je moet het niet te serieus nemen, het geeft juist de situatie goed weer. Waar anderen het niet hadden gekund, 'maakte het hem niets uit': hij deed het, hoe onmogelijk het ook leek.
Ik snap de bedoeling van dat stuk, maar de bewoording ervan past niet bij het karakter van hem. In ieder geval niet bij het idee wat ik van zijn karakter heb.
"Don't care/ Don't give a ***" is een meme en komt van de video: https://www.youtube.com/watch?v=4r7wHMg5Yjg
Hier kun je zijn gesprek lezen over pokemon (stadium en zijn compress verhaaltje):

https://www.nintendo.co.u...-Was-A-Waste--225951.html

[Reactie gewijzigd door iPodKiller op 13 juli 2015 16:22]

R.I.P. Satoru Iwata. Hopelijk kan zijn opvolger zich aan hem meten en de in gang gezette verandering goed doorvoeren (Miyamoto?).
Miyamoto en Genyo Takeda volgen Iwata (tijdelijk) op. Bron (pdf): http://www.nintendo.co.jp/ir/pdf/2015/150713e.pdf

[Reactie gewijzigd door 90710 op 13 juli 2015 10:04]

Totdat ze een geschikte vervanger hebben gevonden.
Totdat ze een geschikte vervanger hebben gevonden.
het sluit niet uit dat 1 van die 2 de geschikte vervanger blijkt. Bij dit soort grote bedrijven komt er altijd een zoektocht. Ongeacht of de juiste opvolger juist al de boel waar neemt.
Op dit moment, als ik eerlijk mag zijn, is de meest geschikte persoon Regie Fils-Aime. Hij zal niet hetzelfde zijn als Iwata, maar ik zie Meneer Fils-Aime wel als een geschikte kandidaat.

Hij heeft best veel met Iwata gemeen. Altijd lekker vrolijk en hij is een groot publiekstrekker. Ik denk dat hij ook qua leiderschap een goede man is.
Amerikaan aan de top van een Japanse organisatie? Uitdagend. Bedrijfsleven in Japan is zeeeer traditioneel en je word als westerling niet snel de #1. Nu is fils-aime natuurlijk niet de minste, maar de Japanse cultuur is meestal gewoon heel sterk aanwezig.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 13 juli 2015 21:29]

@Yoshi(2889), bedankt voor de submit.
De dag begint met het nieuws van Nintendo op de E3 en het eerste nieuwsbericht is helaas de aankondiging van het overlijden van de directeur van Nintendo.

Als ik het zo lees, stond hij o.a. aan het begin van Nintendo door het programmeren van succesvolle games. Het is dan ook bijzonder dat hij gestorven is in zijn harnas.

Vaarwel Mr. Iwata.
Het spijt me om de week zo te laten beginnen, maar ik was geschokt toen het document in de Dolphin emulator chat werd gezet vannacht.

Jammer om zo zo'n jong iemand te zien overlijden die zo geliefd is onder zo veel mensen. Wat is de wereld toch wreed. Rest in peace, Satoru.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 13 juli 2015 09:16]

Allereerst; een groot verlies voor de gaming community...

Op dit soort momenten is het ook goed om te denken aan mensen die in vergelijkbare situaties zitten. Het raakt de wereld altijd enorm als een bekend iemand overlijd aan deze verschrikkelijke ziekte, maar volgens mij is het ook een goed moment om stil te staan bij al die zieke mensen die we niet kennen met z'n allen.

Zo hoorde ik van het weekend dat een bekende van ons vorige week voor een relatief simpele ingreep naar het ziekenhuis ging; ze sneden haar lichaam open voor de operatie, zagen wat er in haar lichaam zat, en maakte het weer dicht. Haar lichaam zat vol met tumoren; het is zeer onduidelijk hoelang ze nog heeft, maar wellicht is ze niet meer heel lang onder ons...

Ik moest daar gelijk aan denken toen ik dit las; we moeten vooral aandacht houden voor deze #1 ziekte in de wereld.

Natuurlijk is het mooi dat we deze publieke personen nog eens herdenken voor hetgeen wat ze voor zovelen hebben betekend; ik denk dat we ze nog meer eren door waakzaam te blijven voor de ziekte die ze fataal is geworden. Al doneer je maar een paar euro; kankeronderzoek is in deze tijd gewoon super belangrijk. Daar ben ik zelf afgelopen week en vandaag met dit bericht nog maar weer eens aan herinnerd.

edit: daad bij woord gevoegd... zojuist maandelijks donateur geworden voor KWF Kankerbestrijding :)

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 13 juli 2015 10:41]

Ik ben het helemaal met je eens. Een familielid is ook overleden door kanker hier (weliswaar een andere vorm) maar dan sta je er toch anders tegenover. Zoals je al zegt, wij doneren ook iedere maand een paar euro aan het kankerfonds voor kankeronderzoek, dit vinden wij belangrijk om te doen. En inderdaad, of het nu bij je buurman of met deze man gebeurt zou niets uit moeten maken, het is allebei even erg.

Meestal sta je er niet bij stil hoe erg iets is totdat je het zelf meemaakt.
Gecondoleerd.

Wat een held deze man. Zo veel invloed gehad.

Bedankt Satoru!
Wow, ik had helemaal geen idee dat hij zo ernstig ziek was. Bedankt en rest in peace, Satoru!
Same here. Ik vond 'm altijd zo tof tijdens de Nintendo Direct filmpjes. Een erg innemende en sympathieke man met het hart op de juiste plaats.

Jammer dat hij het gevecht heeft verloren.
Please take a look.
*Buigt*
Das nog aardig jong 55 jaar.

R.I.P. Satoru Iwata en Gecondoleerd.
Sneu dat de beste man dood is.

Voor Nintendo zelf is dit waarschijnlijk alleen maar goed. Die man was extreem koppig en had regelmatig een gigantische plank voor zijn kop.

Hopelijk komt er straks een frisse wind door Nintendo die volledig nieuwe franchises naar voren schuift. Een frisse wind die de Mario franchise eens iets meer rust geeft...
Inderdaad, heel jammer dat de beste man is overleden. Maar Nintendo doet het toch al een tijdje niet super, hopelijk komt er een nu frisse wind bij Nintendo en wordt de NX eindelijk een platform dat zich echt kan meten met Sony en Microsoft op technisch vlak maar vooral op services en uiteraard Games!!
Hallo, Iwata heeft het al met al best goed gedaan hoor, hij is verantwoordelijk geweest voor de development van de Wii en DS/3DS . Of je de console zelf nou leuk vind, voor Nintendo was dat ding zoals de popular phrase was " Printing money" - daarna kwam er een tijdperk van slechtere sales die de Wii-u niet heeft kunnen opkrikken door het gebrek van goede games op, en na release.

Wat ik Meneer Iwata wel moet toegeven is het feit dat niet alles dat " anders " is goed verkoopt (wii-u) .. maar er zijn veel falende produkten nodig om een industry naar voren te duwen. En dat is iets wat Nintendo deed met al hun pogingen. Ze hadden trouwens ook meer als genoeg kapitaal om jaren verlies te draaien voor ze in de problemen komen .. dat heeft natuurlijk ook geholpen in zo`n beslissing om te experimenteren met de markt. Bron: http://wiiudaily.com/2014/03/nintendo-not-doomed/

Gelukkig is sinds dit jaar NIntendo weer winstgevend Bron: http://www.polygon.com/20...ar-2015-financial-results - en dat was alleen maar te verwachten met Smash Bros & Mario kart op de Wii-u en andere leuke titels zoals Splatoon.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 13 juli 2015 09:34]

Nintendo is een van de weinigen die echt een risico durft te nemen. MS en Sony zitten al jaren vast in het "steeds betere graphics" gebeuren. Eigelijk al sinds de PS2. Als je de PS1 naast de PS4 zet zie je maar één verschil in de consoles: de graphics. Als je de N64 (tijdperk PS1) naast de Wii U zet, zijn er ontelbaar veel verschillen.
MS heeft anders genoeg risico genomen, eigenhandig het hele online spelen op consoles vormgegeven. Sure er was al eerder services van Sega voor dreamcast (ja...). Maar MS heeft het echt aan de massa gebracht. Niet alleen te vergeten dat dat gebeurde 1!!! jaar na de release van hun eerste console ever, over risico gesproken ;)

Of Sony, die een enorm risico nam met het betreden van de door Nintendo en Sega gedomineerde games markt, eigenhandig met de PSX gaming voor de jong volwassenen 'cool' gemaakt heeft. Niet iets wat je ff kunt negeren, was ook enorm risico nemen.

Sure de DS verdient geld, maar laten we heel eerlijk zijn, dat is voornamelijk omdat het uitermate geschikt speelgoed is voor de kiddo's. Sure er zijn genoeg titels die echt awesome zijn op de ds'ssen maar het zijn de Kiddo's die het geld binnen brengen bij Nintendo.

Na de Gamecube heeft Nintendo inderdaad risico genomen en een andere weg ingeslagen met de Wii. (voornamelijk omdat ze ook met de gamecube al Sony en MS niet echt bij konden blijven) De Wii was uitermate succesvol, maar is voor het meerendeel van de kopers nooit iets anders geworden dan een WiiSports machine. Wellicht nog een mario kart hier en daar maar een echt solide fanbase is het nooit geworden. De meeste wii bezitters hebben ook nooit maar gedacht aan het kopen van een Wii U.

[Reactie gewijzigd door MenN op 13 juli 2015 12:07]

Leuke is dat MS ook meegewerkt heeft aan het online systeem van de Dreamcast. :)
oh interessant, wat hebben ze dan gedaan?

nou dit dus:
https://news.microsoft.co...e-home-video-game-system/

[Reactie gewijzigd door MenN op 13 juli 2015 17:20]

Misschien je eigen link lezen
An additional benefit of this new software platform will be the key services provided by the operating system and DirectX-based game libraries, including support for input devices, sound, 3-D graphics, and memory and CD file management. Support in Windows CE for standard Internet protocols, Winsock and the DirectPlay®
Ik vind dat wat Nintendo doet echt geweldig is. Nieuwe ideeën en innovatie zijn erg nodig.

Maar tegelijk snap ik Sony ook wel: Waarom alles overhoop gooien als het goed verkoopt en goed werkt?
MS heeft anders toch wat redelijk risico genomen, met een verplichte kinect en dat hele DRM/Digital trading verhaal.
En hoe lang hebben ze dat vol gehouden ;)
Risico pakte niet goed uit, dus hebben ze het anders aangepakt :P
ZIjn ideologie gaan we nog missen in de industrie. Zo is er een quote van hem die iets gaat als: "There is only one thing important: games shoud be fun."

En daar probeerde hij zich ook aan te houden. Verder heeft hij zeker risico's genomen die je bij andere bedrijven niet ziet, zoals de 3DS en de Wii.

Nintendo blijft ook de enige consoleboer waarbij backwardscompatibility vanaf het begin in hun consoles zit ingebouwd. Nintendo is dus heel erg gericht op de gebruiker! Hopelijk houdt Nintendo dat vol, nu Iwata er niet meer is...
Voor niemand is dit nieuws goed. Allerminst voor Nintendo en zijn familie.

Rust in vrede, Iwata
Alle succesvolle mensen hebben in de ogen van het 'simpele volk' dat zelf nooit iets van hetzelfde niveau hebben bereikt, of zullen bereiken, een plank voor hun kop. Waar het simpele volk dat geen groot marktleidend concern moet leiden kortzichtig is en overhaast beslissingen neemt op basis van kortstondige trends/hypes, kijken succesvolle mensen jaren vooruit en nemen risico's. Dit soort mensen willen een nieuwe markt creëren, niet eenvoudig in een markt springen dat gecreëerd is door een ander.

Mensen die succesvol zijn denken anders.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 13 juli 2015 09:33]

Dat de verkopen slecht gaan, komt niet zozeer door de Nintendo-games, maar eerder doordat de console, de Wii U, het gewoon slecht doet. De games van Nintendo kunnen altijd rekenen op miljoenen afnames, dus aan de games zal het niet liggen. Als jij genoeg hebt van een bepaalde game (franchise), hoef je die niet per se te kopen. :) Daarnaast is men daar al mee bezig, zie Splatoon bijvoorbeeld.
Misschien is nu niet het goede moment maar ik ben het wel met je eens.
en is er een nieuwe NX-console in de maak
De beste man is niet meer onder ons, moet de redactie gedacht hebben, laten we meteen zijn woorden vergeten

""Because we are calling it a 'new concept', we are not thinking of this as a 'simple replacement' for the 3DS or the Wii U," Iwata said."

Ofwel: het woord console komt niet bij Nintendo vandaan, voorlopig is dat wat de pers er van maakt.
Denk "Platform" zoals ios of Android ook een platform is. Iets dat op meerdere apparaten werkt en niet gebonden is aan een enkel device.
Gecondoleerd.
En bedankt Satoru!
Gecondoleerd. Bedankt Satoru!
Gecondoleerd. Dit is een groot verlies.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee