Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

De E3-games van Nintendo

13-07-2015 • 06:00

38 Linkedin

De manier waarop Nintendo de E3 aanpakt leidt op de Tweakers-redactie nog wel eens tot hoofdbrekens. Het Japanse bedrijf is al enige jaren niet meer aanwezig met een fysieke persconferentie, maar plant voorafgaand aan de eerste beursdag nu een eerder opgenomen stream genaamd 'Nintendo Direct'. Dat zorgt op zichzelf al voor minder 'buzz' dan de overige uitgevers genereren met hun persconferenties. Ook is het een lastig moment, omdat de redacteuren in Los Angeles zich dan aan het klaarmaken zijn voor de eerste beursdag en de stream vaak maar met een half oog kunnen volgen. Daarbij kwam ook nog dat er tijdens Nintendo Direct niet overdreven veel schokkends werd verteld of getoond.

Daarna, op de beurs, had Paul ongeveer een uur de tijd om alles op de stand van Nintendo in zich op te nemen, wat natuurlijk lang niet voldoende is. En dus bleef de aandacht voor Nintendo in onze E3-coverage beperkt. Paul besprak Star Fox Zero en Metroid: Blast Ball kort in de Round-up waarmee we de E3-coverage afsloten, maar meer dan dat viel er tot nu toe op Tweakers nog niet te zien over Nintendo op de E3.

Gelukkig heeft Nintendo Benelux daar sinds jaar en dag een oplossing voor. Enkele weken na de E3 is de line-up die op de beurs te zien en spelen was, gewoon aanwezig in Nederland. Dit jaar vormde daarop geen uitzondering. En dus ging redacteur Jurian Ubachs, vergezeld door cameraman Mark van der Kruit, op weg naar Nieuwegein voor een tweede kans om Nintendo's E3-line-up onder handen te nemen. Speelbaar waren onder meer Super Mario Maker, Star Fox Zero en The Legend of Zelda: Triforce Heroes. Jurian probeerde die games en enkele andere titels uit, en dat beviel hem beter dan hij aanvankelijk had gedacht.

Redactionele notitie: ook de redactie van Tweakers heeft maandagmorgen kennis genomen van het overlijden van Nintendo-directeur Satoru Iwata. We betuigen ons medeleven aan zijn naasten en Nintendo als geheel. Meer over het overlijden van Iwata is te vinden in het nieuwsbericht.

Reacties (38)

38
36
29
2
1
0
Wijzig sortering
Vrijwel iedereen heeft een zwak voor Nintendo. Ik ook. Maar ik heb al jaren grote vraagtekens bij hun visie.

Natuurlijk, de Zelda spellen zijn goed en de Super Smash Bros is de beste party game serie ooit, maar verder hebben ze mijns inziens niks voortgebracht wat de moeite waard is. Elke keer als ik mijn 2DS aanzet, irriteert me de traagheid en de onhandigheid van het apparaat. Als een Wii U moet updaten heb je het gevoel alsof je op Windows 95 zit te werken. Spellen zien er niet uit, wat ik kan begrijpen, maar er is een ondergrens. Star Fox in bovenstaand filmpje doorbreekt die grens. Anno 2015 kan dat niet meer.

Ik zou zo graag willen dat ik Nintendo weer serieus zou nemen, maar het lukt me simpelweg niet meer. Sinds de Wii is het eigenlijk allemaal bergafwaarts gegaan. Hun keuze om mobiele games te maken komt waarschijnlijk ook te laat. Ik durf te wedden dat Pokemon op de smartphone een groot succes was geworden.

Het is jammer. Wellicht brengt de NX toch wat nieuws, maar ik vermoed dat Nintendo in een Harvard Business Case aan het veranderen is.
Er zijn genoeg grafisch indrukwekkende games op de Wii U. Star Fox heb je wel gelijk over. Graphics niet van deze tijd.

Verder snap ik het marketingbeleid niet wat betreft tv reclames want de enige uitingen die ik zie zijn op kinderzenders, terwijl ze de ouders moeten pakken.

Zeker met games als Mario Kart en Smash Bros waar veel verwijzingen in zitten naar games van pakweg 20 jaar geleden of zelfs van daarvoor.
Ik denk dat bij Nintendo de prioriteit bij gameplay ligt. Ik speel al lang geen spellen meer, maar dat gevoel kan ik me nog herinneren.

Waar iedereen voor de graphics ging, leek dit bij hun tweede prioriteit. Misschien is dit nog steeds zo in de praktijk.

Qua marketing waarschijnlijk niet het slimste, met graphics willen mensen hun game-ervaring verbeteren. Ook is dit het eerste wat je ziet aan een game, en zal mensen eerder overhalen om het te kopen/willen spelen.

Je hebt maar een beperkt budget. Alles wat je uitgeeft aan graphics, kun je niet uitgeven aan het uitdiepen van de gameplay. Voor zover ik weet zaten de games van Nintendo qua gameplay altijd prima inelkaar, soort van evergreens. Terwijl heel veel grafische games, heel snel verveelden, en nooit meer gespeeld werden. Later werden ze sowieso niet meer gespeeld, omdat de graphics er niet uitzagen ;)
Gecondoleerd Nintendo voor het verlies van Satoru Iwata.
Om maar even te reageren op jouw post, en op die van een aantal anderen: als redactie konden wij vorige week natuurlijk niet zien aankomen dat Iwata zou overlijden. Het item is woensdag opgenomen, donderdag bewerkt en vrijdag klaargezet voor plaatsing op maandagochtend 06:00 uur.

Op dat moment was bij ons nog niet bekend dat Iwata was overleden. Maar zelfs als we het al wel wisten: zou dat in jouw ogen een reden zijn om Nintendo-content niet te plaatsen? Ik denk juist dat het een extra reden is om het wél te doen. Als dit nu een item was geworden waarin we Nintendo en de games zwaar hadden afgezeken, dan was het misschien nog anders geweest. Volgens mij komen de hier besproken games op een vrij positieve manier aan bod en is het daardoor juist een mooi overzicht van wat Nintendo zoal op de markt brengt dit jaar. Dat voorproefje niet plaatsen of offline halen omdat de directeur van het bedrijf is overleden lijkt me juist het tegenovergestelde van wat je zou willen doen?

Iwata laat Nintendo achter met een aantal leuke games op komst voor dit jaar, nog meer in de pijplijn voor 2016 en de Nintendo NX aan de horizon. Ik denk dat dit item vooral het eerste deel van die zin onderstreept.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 13 juli 2015 09:53]

Helemaal mee eens, ik denk juist dat het een mooi eerbetoon is om het juist nu te plaatsen.
Dat is begrijpelijk hoor, en nu er een notitie bij staat is het ook meteen veel beter ;)
_/-\o_ AMEN.

R.I.P. voor de man die ontzettend veel goede dingen heeft gedaan voor Nintendo. :'(
Ik vind het een beetje karig eerlijk gezegd. Mario Maker komt op mij niet over als een volwaardig spel, spellen met een level editor leveren die doorgaans samen met de game zelf. 40 jaar na dato (klopt dat ongeveer?) daar nog mee aankomen vind ik raar, tenminste als dit als volwaardig spel verkocht gaat worden. Metroid voetbal en mariotennis zijn ongetwijfeld leuk om te spelen, maar ook hier weer: kom op, breng eens echt een Nintendo-waardige titel uit.
Starfox doet me kwa graphics erg denken aan arcadegames uit het begin van het vorige decennium zoals serious sam en sonic all stars. Graphics zijn natuurlijk ondergeschikt aan gameplay, maar ze kunnen wel proberen een beetje bij te blijven toch?
Nou zijn er ongetwijfeld mensen die hiervoor warm lopen en is het gewoon mijn ding niet (ik ben geen Nintendo-hater, heb mijn gamecube kapot gespeeld), maar ik ben bang dat dit veel mensen afschrikt en dat kan Nintendo niet gebruiken op dit moment.
Ik zie Mario Maker meer als het antwoord op het LittleBigPlanet van Sony? Gezien die toch ook goed verkocht is, en een behoorlijke community heeft zover ik weet vind ik het geen rare keuze van Nintendo.
en grafisch gezien stukken mooier is
Als je het over little big planet hebt, komt Yoshi's Wooly World meer in de buurt i.v.m de wol. Ik denk echter dat nintendo y.w.w. gebaseerd heeft op Kirby's Epic Yarn voor de Wii.
Ik ben het echt helemaal met je eens. Ben altijd een nintendo fan geweest, maar qua graphics lopen ze nu (voor mij) zoveel achter dat ik blij ben dat ik geen Wii U heb gekocht (heb nog zeer veel op de Wii gespeeld). Ook omdat ze toch wel erg vastzitten in hun franchises en bij Nintendo eigenlijk de first party games altijd boven de rest uitsteekt qua niveau en mogelijkheden van de console komt er voor mij ook gewoon te weinig nieuws op dat platform.
Valt eigenlijk best mee buiten dit beeld van Starfox om. De Wii liep verder achter op 360/PS3 dan de Wii U op de huidige concurrentie.
Graphics zeggen niks als de "spectulaire momenten" meer QTEs zijn die niks toevoegen aan het spel of zelfs nog erger de gameplay juist in de weg gaan lopen. ZOals "Ultra realistische Camo!" in bepaalde games zodat je mekaar helemaal niet meer ziet... nou leuk hoor. En dan ook lekker alles bruin natuurlijk.
Integendeel, hoewel de eerste reactie op Mario Maker lauw waren, zijn er nu toch steeds meer mensen warm voor aan het lopen. Ook sommige mensen zonder Wii-U zien dit als een reden het te kopen. Daarbij komt het spel met 100 voorgemaakte levels, ong evenveel als een volwaardige Mario titel.

Ik denk dat er 2 redenen zijn waarom Nintendo juist nu met dit spel komt:
 • We hebben een tijd lang elk jaar wel een Mario spel gehad, 2D dan wel 3D. Met dit spel hoeven ze voorlopig in ieder geval geen nieuwe 2D game meer uit te brengen
 • Hacks van Mario roms beginnen populair te worden, en Nintendo speelt daarop in door het makkelijker te maken voor iedereen
Inderdaadn, het was misschien niet de gelukkige keuze geweest om deze E3 report vandaag te plaatsen.

In ieder geval, RIP Mr.Iwata.
Gaat een zware periode voor Nintendo worden. Ik wens ze sterkte met het verlies.

Het is makkelijk om te vergeten even naar het laatste nieuws van het bedrijf te kijken wanneer je net klaar bent met een rapportage maken. Ook gaat dit over iets dat zo kort geleden was dat je niet snel zal verwachten dat er zo zwaar nieuws in die korte tijd erbij komt. Zal me niets verbazen als er nu een edit en extra nieuwsitem in de maak zijn op het nieuws.
Het zal inderdaad een zware periode voor Nintendo worden. Maar laten we hopen dat ze snel een waardige opvolger voor Iwata kunnen vinden.

Ben benieuwd wat voor tribuut item tweakers voor Iwata in gedachten heeft.
R.IP.

Maar als ik nog even inhoudelijk mag reageren. Script kiddies zijn al jaren bezig met het maken van aangepaste mario lvl's. Nu pakt Nintendo het eigenlijk zelf op. En dan op een tablet met stokje... Dat doet me zo denken aan mijn eerste Windows telefoon. Het werkt toch veel lekkerder en productiever als je ze op de pc kan maken en dan via netwerk of wifi van verzenden naar je console.

Ik hoop dat die NX gewoon een goeie console is zonder rare controllers en VR dingen, want ik denk niet dat dat is waar de kansen voor Nintendo liggen.

Nee ik ben geen azijnpisser maar gewoon een kritische Nintendo fan.
Je kan gewoon je vinger gebruiken hoor, maar zo'n "stokje" is wel zo schoon en handig. het is voor kinderen bedoelt, je weet wel die kleine dingen die met hun vingers overal inzitten?

Waarom hebben zoveel gamers zoveel moeite met dat accepteren. Als je het niet bevalt ben je DE DOELGROEP niet. Dus ja je bent wel een Azijnpisser, die zijn jeugd is ontgroeit en het niet doorheeft.
Anoniem: 506392
13 juli 2015 06:48
Het is verschikkelijk nieuws. Het ergste van allemaal is nog dat z'n laatste publieke bericht een verontschuldiging was voor de teleurstellende E3 van dit jaar. Iwata-Sama, je hebt mij nooit teleur gesteld.
Verschrikkelijk. En 55 pas. Wat gaan we nu allemaal missen, nu hij er niet meer is.
We worden oud Jur. :P Aanpassen aan nieuwe manieren van spelen zullen steeds moeilijker worden voor ons.
Ach, laat ik voor mezelf spreken. :)

Mooie test/review. Echt gewoon rauw eerste ervaringen.
Wel tof dat Nintendo zomaar even naar NL komt zo.

Dit is het soort video dat Tweakers onderscheidt. Meer van dit aub.
Ik hoor hier veel mensen zeggen dat ze Nintendo fan zijn, maar ze zijn als Nintendo fan totaal niet op de hoogte van hoe Nintendo games maakt.

Graphics zijn niet onbelangrijk voor Nintendo. De top Nintendo games zijn nog altijd grafisch gezien de allermooisten. Maar graphics komen wel altijd op de 2de plaats voor Nintendo. Vergelijk de eerste footage van MK8 met hoe het nu is. Doe hetzelfde voor M3DW, Bayonetta, Tropical Freeze en SSB. Je ziet een ding heel duidelijk. De graphics worden steeds beter richting de release date. Nintendo zet eerste de core gameplay neer, en daarna komen de graphics pas.

Doe nu hetzelfde met zo'n beetje alle andere spellen. Wat zie je daar? Torenhoge beloftes qua graphics die richting releasedate alleen maar minder worden. Oh ja de gameplay is meestal ook niet in orde, omdat dat maar een afterthought is.

Platinum Games is Starfox aan het ontwikkelen. Die game gaat op er op 60fps schitterend uitzien. Starfox heeft sowieso de traditie om grafisch goed te zijn. Dus nu zal het niet anders zijn.
IK KIJK UIT NAAR SUPER MARIO MAKER! dat wordt zo leuk!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee