Nintendo benoemt Tatsumi Kimishima tot directeur

Tatsumi Kimishima is de nieuwe directeur van Nintendo. Hij volgt de in juli aan de gevolgen van kanker overleden Satoru Iwata op. Kimishima wordt per woensdag 16 september officieel de nieuwe directeur.

Nintendo maakte het besluit maandag bekend in een persbericht. De nu 65-jarige Kimishima begon zijn carrière als medewerker van de Sanwa Bank in 1973. In 2000 werd hij aangesteld bij de Pokémon Company als directeur, waarna hij twee jaar later bij Nintendo als directeur van de Amerikaanse tak aan de slag ging. Hij is na Iwata de tweede topman die niet uit de Yamauchi-familie komt. Die familie leverde de eerste drie directeuren van het Japanse bedrijf.

Het bedrijf werd sinds 2002 door Iwata geleid en hij was de vierde directeur in de geschiedenis van Nintendo. Hij overleed op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van een tumor in de galgang. Onder leiding van Iwata bracht Nintendo veel succesvolle soft- en hardware uit, zoals de Wii, DS, Super Smash Bros. en de Pokémon-serie. Maar naast de successen, veranderde het gamelandschap ook sterk. Hij moest strategieveranderingen doorvoeren, zoals het uitbrengen van de Amiibo-poppetjesserie en het besluit mobiele games te gaan maken voor smartphones en tablets.

Sinds het overlijden van Iwata, leidden Genyo Takeda en Shigeru Miyamoto het bedrijf. Miyamoto is onder andere bekend van de ontwikkeling van Donkey Kong, Mario en Zelda. Takeda is een van de hoofdontwikkelaars van de Wii. Miyamoto en Takeda zijn benoemd tot respectievelijk Creative Fellow en Technology Fellow en zullen optreden als adviseur van Kimishima. Verder zou Kimishima inmiddels duidelijk gemaakt hebben dat er geen schokkende strategieveranderingen zullen plaatsvinden en dat het doel is om de winstgevendheid te verbeteren met onder andere nieuwe projecten.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

14-09-2015 • 09:59

51 Linkedin

Reacties (51)

51
50
42
1
0
0
Wijzig sortering
Ik ben erg benieuwd of de koers van Nintendo ook erg gaat veranderen met deze nieuwe man aan het roer.
Het zou prachtig zijn als ze met hun volgende generatie consoles een machine uitbrengen die ongeveer op het zelfde niveau qua hardware als de andere 2 aanbieders. Op deze manier heben 3rd party developers meer mogelijkheid om ook hun games op het Nintendo platform uit te brengen, zonder al te veel gamemechanics en graphics te hoeven veranderen.
Nintendo is al heel lang niet meer het bedrijf dat cutting edge consoles nastreeft, misschien al wel sinds ze met de originele GameBoy ontdekt hebben dat dat helemaal niet nodig is voor succes.

En niet eens onterecht: de Wii was een buitengewoon groot success - ondanks het feit dat het de zwakste console uit zijn generatie was. Ook de PSV is veel krachtiger dan de 3DS'en - maar daar moet eerstgenoemde het weer afleggen. De WiiU volgt die filosofie, maar is, om welke redenen dan ook, lang niet zo succesvol als zijn voorganger.

Nee, Nintendo moet het hebben van innovatie en sterke gaming titels in het family segment. Ik weet niet of het de directe concurrentie aan kan - of moet - gaan met Microsoft en Sony. Daarbij staat een krachtiger console niet per se in de weg, maar streven naar een console die het niveau halt van die andere twee is wel een commitment in die richting.

Wellicht is het dus beter dat Nintendo blijft doen waar het goed in is... En dat is niet de allerkrachtigste console in een generatie maken.
WiiU was volgens mij in de ogen van de klant niet baanbrekend of veranderend genoeg ten op zichte van de Wii. De Wii was marketingtechnisch eigenlijk heel simpel, gamen met een controller die op beweging werkt, en iedereen weet ook dat de Wii dat kon. Bij de WiiU was alles wat vager, en lang niet iedereen weet ook wat nou eigenlijk het verschil tussen WiiU en Wii was.
Ook al was de wii een success op aantal verkochte console op aantal verkochte games was de wii een grote mislukking. Met maar een paar games per owner.

Totdat Nintendo meer 3rd party support gaat krijgen komen ze er niet meer bovenop.
Toen een concurrent van de GameBoy uitkwam (ik geloof de gamegear) was er bij sommigen paniek, maar toen de vraag 'wat voor scherm heeft hij?' beantwoord werd met 'een kleurenscherm' (wat een stuk geavanceerder was) zuchtte Gunpei Yokoi gerust 'ok, dan is dat geen probleem'. Hij snapte dat dat scherm te veel stroom zou gebruiken. Dat geeft aan dat de filosofie bij Nintendo heel anders is. Niet cutting edge, maar nieuwe manieren om bestaande en bewezen technologie toe te passen.

Maar toch; stiekem denk je wel na over een nieuwe Metroid op krachtige hardware :)
volgens mij was dat de Atari Lynx toch?
Ook de Gamegear had een kleurenscherm, maar zowel de Lynx als de Gamegear konden nog geen deukje maken in het handheld segment. Een batterijduur van 1,5-4 uur voor de Lynx/GameGear (en ook de Nomad) tegenover de 8 uur op een Gameboy, dat had de beste man goed gezien
IK heb de gamegear hij doet het wel wat langer dan 4 uur ligt denk ik ook aan de batterijen ik vond de gameboy die ik ook had wel minder, tegenover Mario had je Sonic tegenover Double Dragon had je Streets of Rage etc.
Alleen kwa rpg's was het wat karig bij de gamegear.
Ik speelde uiteindelijk wel meer op de Gameboy maar dat kwam door dat ik er extreem veel spellen voor had 2x een 40 in 1 cartridge stak 3 cm boven mijn gameboy uit met een lcd schermpje om spellen te switchen :P
Mijn oom kon aan dat soort dingen komen ook bakken vol met C64 en Amiga games, PC games voor het hedendaagse internet en zeker voor de hoge snelheden die we nu hebben kocht ik vanaf een lijst ik vinkte de spellen aan die ik wou hebben stuurde die op met geld in een ansichtkaart naar een telkens veranderende postbus waarna ik de cd-rommetjes thuis gestuurd kreeg. Voor mijn NES had ik een 256 in 1 cartridge. :o maarja ik dwaal af.
Als je die 40-in-1 of 256-in-1 nog heb liggen ben ik wel geinteresseerd :P
18 uur lol, Gameboy hield makkelijk 18 uur uit op een setje Duracell ;)
Gevolg zal dan wel zijn dat third-party developers weg zullen blijven.

De WiiU is sinds dit jaar al in verval, en dat voor een apparaat wat pas eind 2012 op de markt verscheen. Mijns inziens is dat zeer snel, de ontwikkel kosten van een nieuw apparaat zullen ook niet gering zijn. Ik zou het verstandig vinden als Nintendo met een nieuwe console op de markt komt die bijna 10 jaar mee kan...
Zo'n Wii succes lukt je maar één keer. Nintendo dacht met de Wii U het succes te kunnen herhalen maar dat is behoorlijk mislukt. De Wii was dan ook voor de hardcore Nintendo fan, de nieuwe console moet dat wel zijn.
http://www.ign.com/videos...g-video-games-of-all-time de bronnen die ze gebuiken staan erbij ^^

https://en.wikipedia.org/...ideo_games#Multi-platform

zo slecht doet de wii het niet hoor :)
Het is een kwestie van tijd dat sony met de ps3 en ps4 samen de wii en wii u in halen. Nintendo heeft de plank compleet misgeslagen met de wii u. De handhelds zijn een heel ander verhaal, daar is nintendo altijd succesvol mee geweest. Mede omdat pokemon een garantie voor succes is en de mario games.
Het is een kwestie van tijd dat sony met de ps3 en ps4 samen de wii en wii u in halen. Nintendo heeft de plank compleet misgeslagen met de wii u. De handhelds zijn een heel ander verhaal, daar is nintendo altijd succesvol mee geweest. Mede omdat pokemon een garantie voor succes is en de mario games.
Ja, en dan? Denk je nu echt dat het voor de bedrijfsvoering van Nintendo relevant is of de concurrent nu wel of niet meer consoles verkocht heeft in de laatste twee generaties dan dat ze zelf hebben afgeleverd? Al verkoopt Sony er tien keer zoveel, als de huidige verkopen van de WiiU voldoende zijn om winst op te leveren, dan is er niets aan de hand. Ze staan alleen niet bovenaan met meest verkochte units, maar daar streven ze ook helemaal niet naar.
Denk nou niet dat nintendo winst maakt met de wii u met die paar die ze verkopen. Gelukkig kunnen ze compenseren met de 3ds en amibbo's.
En die vergelijking met sony is om te laten zien dat de wii een succes was, maar dat het succes tijdelijk en veel mensen telleurgesteld waren in de wii, dat ze niet voor een wii u zijn gegaan.
Of gewoon hun games uitbrengen op mobiele platformen/Apple TV.
Dat is is echt niet alleen hardware afhankelijk hoor. Ook het ontwikkelen voor een zoveelste platform speelt parten, met (wederom) andere api's en dergelijken waardoor de ontwikkeling van een game er echt niet beter op wordt. Porteren is ook niet alles en zeker niet goedkoop als je het goed wil doen, wat ook meer niet als wel gebeurd.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 september 2015 13:32]

SOrry hoor maar dat heeft Nintendo nog nooit gedaan. De NES was bekend dat het een machine was die met oude hardware het meeste er uit wou halen. De CPU bijvoorbeeld was stok oud, de grafische mogelijkheden moesten zo goedkoop mogelijk. Zelfs zo erg dat ze een contract uitschreven dat een bedrijf maar 4 dollar per geleverde chip kreeg, maar wel uit kon gaan van een miljoenen bestelling. Dat is waarom de NES zo weinig geheugen heeft grafisch, dat zit op de cartridges.

Met de SNES deden ze dat nog eens dunnetjes over, daar werd gewoon er van uit gegaan dat ze op de cartridges volledige coprocessoren zouden plaatsen. De hardware zelf was oud en door slim gebruik ervan kon je meer met minder.

N64 is de enige uitzondering op deze manier van denken, want ook de Gamecube was gewoon "Slim gebruik van oudere cpu's en nieuwe grafische slimmigheidjes". Maar lees voor je voor de gein eens in over de NES/Famicom. Zeker de grafische opstelling en de ontwikkeling hiervan is een interessant stukje geschiedenis om te lezen.Hoewel niet zo briljant als de Atari 2600 (voor de tijd was dat een hele interessante oplossing om om zonder geheugen een grafische oplossing te vinden (we praten hier over de jaren 70, een jaar of 7 voordat de NES uitkwam). Is het een puik stukje engineering wat Ricoh daar flikte :).

Meer met Minder, is altijd al iets geweest wat Nintendo goed deed :).
Ik ben erg benieuwd of de koers van Nintendo ook erg gaat veranderen met deze nieuwe man aan het roer.
Nieuw?
De nu 65-jarige Kimishima begon zijn carrière als medewerker van de Sanwa Bank in 1973.
Hij moet waarschijnlijk van zijn kleinkinderen horen hoe er gedacht wordt over spellen en consoles. Dat lijkt me niet ideaal.
Ik denk dat het beter voor Nintendo zou zijn als er een 30tiger aan het roer zou staan die meer feeling met hun clientèle zou hebben.
Omdat ik het gevoel heb dat Nintendo niet weet wat hun klanten willen.
Liever een man met wat meer levenservaring.

Sommige mensen van 30 hoef je echt niet aan het roer van een bedrijf te zetten. Deze man werkt al jaren in de business, die zal wel weten wat werkt en wat niet. En met die grijze haren ook wat minder gevoelig voor de kleine schokjes in de markt.
Saturo Iwata was een programmeur en werd onder andere voor pokemon gold/silver ingezet. Er is een bekende anecdote van hem dat hij de hoeveelheid ruimte die werd ingenomen zo verkleind had dat het kleine Johto ook nog heel Kanto er naast kon hebben.

Echter heeft dit programmeer-genie enkele grote uitdagingen gehad die onder andere de Gamecube en de Wii U niet opgelost hebben. Wellicht is iemand met meer business sense maar minder technische kennis wordt wel goed voor Nintendo.
Ha, ik vind het juist briljant dant ze daar iemand van 65 neerzetten. Moet je in Nederland eens proberen (alhoewel, nu de werkgrens 67 is geworden...)
Geeft wel aan dat het hier gaat om iemand met een mentaliteit die wellicht anders is dan je zou verwachten.
M.a.w. eerst even afwachten alvorens een oordeel te vellen.
Wie weet. Al hebben we het hier over een vrij traditioneel Japans bedrijf dus als er al wat veranderd kan dat even duren, helemaal met een man van 65 aan het roer.

Daarbij zijn de opvolgers van de 3Ds en Wii U al een tijdje in ontwikkeling dus als er al een echte verandering komt dan zal dat niet in de komende ~ 6 jaar zijn tot de de generatie hardware na de komende generatie uitkomt.

edit: Waarom krijgt dit in hemelsnaam offtopic als score? :')

[Reactie gewijzigd door t_o_c op 14 september 2015 11:31]

Zijn er aandelen te koop dat jij weet van Nintendo? Zat net te kijken maar kon niks vinden
Zijn er aandelen te koop dat jij weet van Nintendo? Zat net te kijken maar kon niks vinden
Ja die zijn te koop in New York (Wall Street) en waarschijnlijk Tokyo en mogelijk op andere Beurzen. Maar bijvoorbeeld niet in Amsterdam.
Erg jammer dat Iwata overleden is, jonger gezicht met de juiste game spirit. Hopenlijk is Kimishima een goede vervanger, maar persoonlijk had ik liever Shigeru Miyamoto als directeur gezien. Niet alleen is Shigeru jonger, maar hij is gewoon vermakelijk crazy af en toe, dat zie ik Kimishima niet snel doen.
Zit wat in, maar ik zou Miyamoto liever niet als CEO zien. Laat hem lekker crazy die spelletjes maken, hij moet creatief kunnen blijven en zich daar mee bezig houden. Hij zal zich ook niet meer bezig houden met het hardware gedeelte (is laatst ergens een keer aangekondigd).
In dat filmpje met vragen over super mario maker zag hij er trouwens ook vermoeid en gestressed uit. Hopelijk kan nu de rust dus weer komen en kan hij zich focussen op software.
Miyamoto is heerlijk waanzinnig en creatief, iemand die honderd bizarre ideeën op een dag krijgt. Onbetaalbaar, maar wel iemand die geremd worden zodat alleen de écht goeie ideeën ontwikkeld worden. Een taak voor, bijvoorbeeld, een CEO.
Als inderdaad dit ten koste gaat aan de kwaliteit van de games is het natuurlijk beter als Miyamoto gewoon doet wat hij al jaren doet :), games maken.
Dhr Miyamoto is veel te druk bezig met games ontwikkelen en producties leiden om ook nog de rest van het bedrijf erbij te hebben. Iwata programmeerde ook nog wel eens mee, maar voor Miyamoto is dat z'n dagelijkse taak.
Waarom een nieuwe directeur die al tegen pensioenleeftijd aan hangt?
In Japan werkt iedereen langer door dan in de westerse wereld, zeker bij zulke grote bedrijven
Misschien zoeken ze voor de transitieperiode waar ze nu in zitten iemand die orde op zaken kan stellen, en niet per sé iemand die er nog decennia zit.
Eens een directeur altijd een directeur
Bij elk nieuwsbericht over Nintendo, wordt er gelijk gesproken over koersverandering. Terwijl Nintendo juist altijd zijn eigen koers vaart en daar zich hard voor maakt. Niet meewaaien met alle winden. Iwata heeft zich altijd hard verzet tegen aandeelhouders die graag wilde dat Nintendo meer zoals de andere twee console bouwers zou worden. En uiteindelijk komen er dan at kleine aanpassingen om de investeerders tevreden te houden, zoals mobiele games. Maar Nintendo zal altijd proberen anders te zijn en doen dan de andere. Dit levert ze soms goud op en soms een flop.

Ik zal altijd blind de spullen van Nintendo kopen terwijl je ziet bij de PS en Xbox dat de achterban veel minder trouw is. Elke nieuwe generatie stapt de gamer net zo makkelijk over op de nieuwe hype train en of dat nou xbox of PS is zal ze een wordt wezen.

Ik hoop dat deze nieuwe directeur de koers blijft varen van uniek en apart zijn, want dat is Nintendo voor mij. Ik moet wel zeggen dat ie een beetje zure bek heeft, dus vraag me af hoe de Nintendo directs vanaf nu gaan worden. En of er een beetje met/om hem gelachen kan worden.
Precies, dit is precies de rede dat ik een Nintendo in huis heb. Ze zijn anders dan de rest. Ik heb zelf een prachtige PC waar ik alle andere game genres (zoals FPS, RTS en MOBA) prima op kan spelen en flexibler is dan een Playstation of een Xbox. Nintendo is een mooie toevoeging wat betreft leuke genres zoals Smash bros.
Hmm iemand die al zo lang bij Nintendo zit zal toch al helemaal in de bedrijfscultuur en visie zitten. Echt grote koersveranderingen kan je niet verwachten dan.

Hoop alsnog dat hij weet te verrassen en wens hem veel succes!

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 14 september 2015 10:13]

Ik weet het niet hoor. Hij was directeur HR en heeft dus niet bepaald een technische achtergrond, iets dat Iwata wel had.
Hij is al eerder CEO van Nintendo of America geweest. Plus van de Pokémon Company als ik Wikipedia mag geloven. Dus ja, ik verwacht niet dat er veel gaat veranderen. Maar hij is zeker goed geschikt als CEO.
Ik hoop dat de NX iets is dat ook echt een breed publiek zal krijgen.
Dus zowel een traditionele controller als een optie voor de motion controls en zulks.
Dit doen ze wat mij betreft met de WiiU prima maar het is inderdaad de 3rd party content die een beetje mist door het verschil in hardware.

+ Zou het tof zijn als ze de volgende console backwards compatible maken met WiiU games want ik zie ze voorlopig geen nieuwe smash game maken (eerder een versie met alle DLC erbij ofzo).

Wat de nieuwe directeur betreft zou het tof zijn als hij ook zo publiekelijk involved is als Iwata (al verwacht ik een wat serieuzer persoon als ik z'n foto zie).

Good luck, Nintendo :)
Een man met ervaring, die de lancering van de Wii in America tot een gigantisch succes bracht. Daarnaast bijna 15 jaar nauw samengewerkt met Miyamoto, Iwata, Ten Ten en de andere topmensen. Dus ik verwacht dat hij op ongeveer dezelfde golflengte zit.
Vergeet niet dat Iwata, een programmeur die het tot CEO schopte, een uitzondering is. Daarom vind ik het ook zeker niet vreemd dat er nu niet weer gekozen is voor een programmeur, maar voor een man met ervaring in het leiden van Nintendo of America en ook bij Nintendo zelf
Ik lees het bij meer reacties en ook ik betwijfel ten zeerste of een persoon van 65 wel de meest geschikte persoon is voor deze job. Iwata was "slechts" in de 40 toen hij directeur werd en een echte gamer.

Met een serieus business persoon aan het roer kan het alle kanten op. Misschien gaan er nu extreem zakelijke / financiële beslissingen genomen worden. Geen idee.

Koffiedik kijken allemaal dit. Wie weet doet de beste man het geweldig. We zullen het moeten zien!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee