Nintendo viert twintigjarig bestaan Pokémon en geeft nieuwe gametitels vrij

Drie jaar na het verschijnen van de laatste Pokémon-games X en Y zijn er twee nieuwe aangekondigd: Pokémon Sun en Pokémon Moon. Ook bestaat Pokémon op 27 februari 20 jaar. Sun en Moon komen aan het eind van dit jaar uit in negen verschillende talen.

In het licht van de twintigste verjaardag van Pokémon komt zaterdag een heruitgave van Pokémon Red, Yellow en Blue uit. De Sun- en Moon-titels van de nieuwe games lekten eerder deze week al uit. De twee games zijn voor de Nintendo 3DS en staan gepland voor de decembermaand.

Ceo Tsunekazu Ishihara van The Pokémon Company zei tijdens de korte presentatie op vrijdag dat de games in negen verschillende talen uitkomen. Daarmee hoopt Ishihara dat taalbarrières verkleind kunnen worden en spelers met andere spelers van over de hele wereld samenspelen. De games komen uit in Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Spaans en zowel in traditioneel als vereenvoudigd Chinees

Buiten de namen, kwam niet veel meer naar buiten tijdens de presentatie, behalve enkele snelle beelden van het ontwikkelteam dat aan het werk is met het maken van tekeningen van de characters en werelden. Sun en Moon ondersteunen ook de Pokémon Bank-clouddienst zodat spelers pokémon van verschillende versies van de game kunnen overplaatsen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Van Sun en Moon is aan het eind een glimp te zien

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

26-02-2016 • 20:19

102 Linkedin

Submitter: Reyuken

Reacties (102)

102
97
44
3
0
49
Wijzig sortering
Ik blijf het jammer vinden dat er geen Pokémon uitgebracht wordt voor meerdere platforms. Natuurlijk is het een super goede KSF, maar ik denk dat als er een HD-versie van Pokémon komt voor Android, iOS en Windows, dat ze als broodjes verkocht worden (al is het voor €4,99).
Maar daar heb je meteen ook het probleem te pakken. Er is geen hond die vier tientjes neer gaat tellen voor een volledige Pokémon game in de appstore, ik vermoed dat je voor die vijf euro al veel volk gaat zien afhaken.
Gevolg daarvan is dat de versies voor de handhelds helemaal niet meer verkopen, want waarom zou je een 3DS versie kopen als je voor vijf piek diezelfde game uit de appstore kunt trekken?

En dat leidt dan weer tot het opdoeken van de eigen hardware - die moet het uiteindelijk toch van de unieke games hebben, en als dat punt wegvalt, dan is het met de hardware ook rap bekeken. En Nintendo heeft altijd aangegeven dat de dag dat ze met hardware stoppen, de dag is dat ze gewoon helemaal met de games stoppen. Laten we wel wezen, Nintendo is meer dan alleen maar toffe games - het is een compleet plaatje dat ze aanbieden, hardware, controller, games, alles.
He, iemand die het begrijpt op Tweakers. Het is altijd schrijnend om te zien hoe simplistisch er vaak gedacht wordt. Ten eerste lijken veel mensen zich te verkijken op de schaal waarover het gaat. Op de 3DS zijn 25 miljoen+ Pokemon games verkocht(à 40 euro per stuk, Nintendo prijst zelden af). Van de bijna 60 miljoen verkochte 3DS'en zullen er ook een flink aantal zijn die gekocht zijn voor deze games. Dan kijk je dus tegen miljarden omzet aan die gegenereerd worden door een enkele franchise op een enkel platform. Daar moet je een heleboel appjes voor verkopen.

En dan hebben ze dus alles in eigen beheer, van de gemaakte games tot de hardware en het ecosysteem, dus geen Apple tax. Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom ze dat zouden wegdoen om mobiele games te ontwikkelen.

En als je verder redeneert dan kan je meteen antwoord geven op de vraag waarom Nintendo in de eerste plaats vaak zo perfectionistisch is wat betreft de games. De triple A games verkopen hardware, dus er hangt enorm veel vanaf. Als de hardware wegvalt dan verdwijnt ook de noodzaak om absolute topgames te maken.

Dat is ook precies dezelfde reden als waarom alle creativiteit bij SEGA is verdwenen en waarom er geen goede Sonic games meer uitkomen.
En vergeet niet dat Nintendo met hun relatief simpele hardware op elke verkochte apparaat ook werkelijk winst maakt. Een compleet andere business model dan bij de Xbox en PlayStation.
Ik zeg niet dat ik het niet begrijp, ik begrijp het zelfs heel goed. Maar ik vind het wel jammer dat ze het niet doen. Het is overduidelijk een super goede strategie om je eigen hardware te kunnen promoten. Ik ben alleen van mening dat ik denk dat ze nog een veel grotere doelgroep kunnen bereiken als ze het ook op mobiele platforms uitbrengen.
Even los van alle nadelen voor Nintendo, ben ik het wél met je eens. Ik ga er geen Nintendo 3DS voor kopen, maar op de iPad zou ik een pokemon game behoorlijk gaaf vinden.
Nintendo heeft meerdere keren aangegeven dat ze hun software niet in de uitverkoop doen. Tegenover goede software staat gewoon een hoog prijskaartje. Een pokemon spel op de mobiele app zou meteen in 1 klap de allerbeste mobiele app ooit worden. Het zou totaal geen concurrentie hebben van de mobiele game markt zoals die nu is. Je zou je game echt te veel undersellen als je een pokemon game voor 4.99 euro verkoopt. De game zou nog steeds boven de 30.00~40.00 euro moeten kosten. En op zulke bedragen knapt 99% van de mobiele app markt af.
Integendeel. Zo populair is Pokemon nou ook weer niet. Iedereen die Pokemon wilt heeft de benodigde hardware daar wel voor.
Ik niet?
en ik wil zeer zeker wel pokemon op mijn mobiel
en zo zijn er nog heel veel meer die zo denken.

We hebben het over een totaal andere doelgroep die hoeven per defenitie niet speciaal hardware te kopen om een spelletje te spelen.

je post staat vol met meningen die je als waarheid verkondigd.
hoe weet jij nou wat 1 miljard potentiële klanten denken?

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 27 februari 2016 15:06]

Jij wilt pokemon op mobiel ja.
Zolang het niet op jouwn platform is heb je geen interesse. Dit geld voor elke game.

Mensen die halo WILLEN hebben hebben een xbox, zelfde met uncharted.

Iets willen hebben is iets anders dan "als het op mijn platform zou zijn wil ik het wel".

Als je de game(s) echt zo graag wilt hebben dan had je alang het platform er voor gekocht.
Laat ik het zo zeggen ik heb het al op mijn mobiel dus nintendo maakt verlies en zo zijn er nog legio meer mensen.

vraag en aanbod zo werkt de markt kun je je niet aanpassen dan bloed je dood

de klant heeft altijd gelijk fyi.
En hoe speelt dat op mobiel? KUT. Daarnaast heb jij het niet legaal.

Ik betwijfel het dat er verlies word gedraaid nog dat ze dood zullen bloeden. Mobiele platform is gewoon niet het platform voor zulke games. Laat staan dat mensen berijd zijn om 30 euro(of meer) te betalen voor een app. Er zal eerst een hoop moeten veranderen in de mobiele markt voor dat het een waardige tegenstander zal zijn tegen over console/handheld.

Daarnaast heeft de klant helemaal niet altijd gelijk. Maar stel dat we dat wel aan nemen, zou ik dus gelijk hebben dat het niet op mobiel moet.

En dan nog de vraag, wie heeft er meer "gelijk"? De betalende klant of de niet betalende?
Het hebben van emulators en roms is niet illegaal ga je eerst inlezen voordat je aankomt zetten met dit soort kreten.

ik bezit zelf het spel en heb dus een licentie op de games.
"Het hebben van emulators en roms is niet illegaal"

"ik bezit zelf het spel en heb dus een licentie op de games"

Hypocriet, en zullen we dat dan even bij de rechter of nintendo leggen dan?

Roms zijn wel degelijk illegaal.
Verder bezit jij een licentie om de game op de desbetreffende hardware te spelen, niet ergens anders op.

Ga je zelf eerst maar eens inlezen.
Je bedoeld de rechten in nederland en in europa?
het is toegestaan om dit te emuleren en het hebben van roms is ook toegestaan onder voorwaarden dat men een officiële licentie heeft van het product of als het product niet meer ondersteund word door de maker (abandon ware).

dat jij het hypocriet vind is jou mening

ik laat het hier verder bij vind het zelf een onzinnige discussie
ik adviseer je dat jij je gaat inlezen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/ROM-image
en zie ook het volgende stuk
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abandonware

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 11 maart 2016 16:39]

Roms zo als pokemon of de eerste Nintendo games zijn vooralsnog geen Abondonware.

En als jij er zo zeker van bend, waarom link je dan niet naar de wet maar naar een wiki die niet eens over legaliteit gaat.

En dan heb je zelfs dit nog in de wiki staan:
Een ROM-image kan worden gebruikt als back-up maar wordt vaak ook misbruikt om via emulatorprogramma's de software illegaal te gebruiken.
Je bezit geen licentie om een Nintendo game op PC,PSP of smartphone te spelen, zelfs niet om GBC op NDS te spelen.

Je hebt gewoon ongelijk.
Er is geen wet om naar te linken omdat hij niet bestaat er is geen enkele wet in het wetboek die roms expliciet verbied.

dat jij vind dat ik ongelijk heb doet er niet toe ;)

Het verspreiden ervan is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 16 maart 2016 00:29]

"Zo populair is Pokemon nou ook weer niet."

Sorry, wat?
Een nintendo gsm? Ik zou hem zeker kopen als hij niet op een flop uitdraait zoals bij de sony xperia (de naam weet ik niet) is geweest
Pokémon is de 2de best verkopende reeks van Nintendo na Mario. Lijkt me populair genoeg hoor.
Zo als je zecht, bij nintendo. Maar als je het breder bekijkt is pokemon lang niet zo populair.
Niet zo populair? Noem maar een paar console games die beter verkopen dan Pokémon.
In vergelijking met de meest recente pokemon(omega):
GTAV.
COD Blackops 3.
Super Smash Bros.
Fallout 4.
exclusief DLC.
Ze zouden wel oude versies zoals pokemon silver kunnen aanbieden, aangezien nu al heel veel mensen de game anders wel illegaal gratis speelt op z'n mobiel. Maar ja je hebt wel gelijk, nintendo verliest wel meteen een deel van zijn ziel.
Tuurlijk niet, daar komt over een tijdje weer een remake van uit. De pokemon games zijn eindeloos uit te melken, ook het oude spul, en het werkt, dus waarom niet?
Ja, The Pokémon Company gaat een HD-versie maken voor €5 als ze 3DS-games voor €40 kunnen verkopen. :+
Ik denk dat Nintendo veel geld dan gaat mislopen. Ik heb speciaal een Nintendo ds aangeschaft vanwege pokemon.
of juist niet omdat ze zo veel meer klanten kunnen aanspreken?
1 miljard smartphone gebruikers tegen 25 miljoen handhelds?

wat houd je tegen om bepaalde games net even aan te passen zodat het niet het zelfde is om alsnog je handhelds te kunnen verkopen?
5€ cashen voor een mobiele applicatie tegenover:
99€ cashen voor een mobiele apparaat + pokemon spel. (2DS bundel + Pokemon)
appels en peren.

Het ene apparaat is het andere niet.
verder hebben 1 miljard mensen op deze planeet al een smartphone tegen over een magere 25 miljoen handheld gameboys.

de kans dat men dus 5 euro meer betaald voor een app die je hebt gemaakt voor een smartphone is met een factor 40 hoger

nee dan weet ik het wel.
verder hebben legio mensen al emulators dus loopt nintendo volgens jou beredenering al klanten mis.

En ik zeg niet dat Nintendo moet stoppen met handhelds ik zeg dat ze best een midden weg kunnen creëren.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 2 maart 2016 22:38]

Pokemon go is je antwoord youtube.com/watch?v=2sj2iQyBTQs

Wel even iets anders dan huidige gameboy en ds pokemon. Maar dit lijkt mij nog veel leuker :p om als 21 jarige nog over straat te rennen om mew two te vangen of te verslaan lijkt me wel leuk. Nintendo had dit bij E3 aangekondigd. En zou waarschijnlijk in de zomer uit moeten komen.
https://www.google.nl/url...g2=vKWlLtvG8jrspiv7Tnlzkw

[Reactie gewijzigd door TerrorDanny94 op 27 februari 2016 12:30]

ik wist nog niet dat dit eraan zat te komen, ik dacht al direct aan Ingress. blijk ook hier Niantic achter te zitten, alleen ga ik niet meer met zo'n armband rondlopen.
Via een emulator speelde ik al Pokemon op mijn oude iPhone 2G. Hardwarematig is het dus makkelijk te doen, maar zoals hieronder beschreven zou Nintendo zichzelf in zijn eigen voeg schieten als ze zoiets zouden uitbrengen.
Wel grappig dat Zygarde zo overgeslagen gaat worden. Iedereen maar denken dat er een Pokemon Z komt :+
zygarde komt wel alleen als event pokemon, zodra de anime is afgerond en zygarde full version officieel is getoond in de anime.

zal vast wel tijdens de movie in japan als event worden gegeven, net als 2-7 nieuwe pokemons

zygarde is eigenlijk all offcieel verkrijgbaar in japan. (50% version)
50% Zygarde is gewoon te krijgen in X/Y (terminus cave)
ik heb het over een speciale versie van de 50%, (movie exclusive/ special moves/ item/ scharf/medal)
Ze gaan overduidelijk naar gen 7.
Weer geen Pokémon voor de WiiU. Zou leuk zijn als het ook eens voor de console uitkomt, verkopen ze meteen een hoop WiiU's extra.
Pokkén Tournament komt volgende maand :) Daar is je Pokémon Wii U ;)
Pokkén Tournament is niks anders dan een 13-in-dozijn beat-m-up. Daar zit nog minder visie achter dan wanneer ze een Stadium remake hadden gedaan. En een farcy van de HD openworld RPG waar mensen al meer dan een decennia om roepen. XD was een aardige poging, maar dat moest dan weer raar doen met shadow pokemon zonder dat je ze vrij kon vangen.
Ik denk niet dat we ooit een console Pokémon game in de hoofdserie gaan krijgen. Stadium, Colosseum, battle revolution, Pokkén, zijn allemaal "third party" Pokémon titles. Maw. niet door GameFreak gemaakt. GameFreak zelf vindt dat Pokémon op de handheld thuishoort, en zal dat voorlopig ook zo vinden.

Verder is Pokkén niet een 13-in-dozijn beat-m-up. ;) Het is een 3D beat-m-up en is daarmee fundamenteel anders dan bv Tekken of StreetFighter. Ook al is hij door het team van Tekken gemaakt, ze hebben de engine van de grond af opgebouwd. Maar ja, het is een beat-m-up. Met Pokémon.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 27 februari 2016 00:33]

Ik heb die onzin al vaker gehoord dat Pokémon op een handheld thuishoort maar een goede reden heb ik nog nooit gehoord waarom Pokémon alleen op een klein scherm tot hun recht komen. Met de prijsstelling van de Wii U zouden de verkopen een flinke boost kunnen krijgen wanneer er een Pokémon RPG voor uit zou komen.
Deze titel gaat aan mij voorbij, ik speel geen games meer op handhelds. Jammer wéér een gemiste kans voor Nintendo.
Het is de visie van GameFreak ;) En zij bepalen (met goedkeur van Nintendo) waar Pokémon games op uitkomen.

Verder biedt Pokémon op handhelds weldegelijk een bonus. Je kan direct met je vrienden traden, battlen en samenspelen. Waar je ook bent.
Verder zijn de handhelds zo ver gevorderd dat de (new)3DS al Wii-niveau van graphics weer kan geven. Dus echte en reden om de games op de thuisconsole uit te brengen is er niet.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 27 februari 2016 18:33]

Mwah, spinoff, net als alle andere Pokémon games op de home consoles. Zelfs op Virtual Console zijn de Pokémon RPG's niet verkrijgbaar. Snap niet dat ze niet een keer die 3D RPG maken waar iedereen al 20 jaar om roept.
"Iedereen".

Daarbij zijn de 3DS spellen in euhm.. 3D. Alleen niet volledig stereoscopisch.
Ze focussen volledig op Nintendo NX. Ik verwacht daar ook veel van. Ze willen niet nóg een keer falen. Dit betekent niet dat Pokemon niet naar de Wii U komt, maar enkel vertraagd. De PS3 krijgt ook zijn games, maar minder dan op de PS4. Het voordeel voor de Wii U is dat Pokemon van Nintendo zelf vandaan komt.
Wow, de nostalgie van red en blue O+

"A wild Snorlax appears!"

Heel wat uren op de gameboy hier aan besteed.
Pas na de fluit te hebben gespeeld hé ;)
Moest ik ook gelijk aan denken, ik had volgens mij yellow xd.. Op de eerste gameboy ( die grote dikke grijze met een 2 kleurig scherm: groen/zwart ). Zat ik met buurjongetjes in de zomer op de stoep naast elkaar te kijken welke pokemons we gevangen hadden.. Toen kwam een neef van mij ineens met de gameboy pocket (volgens mij 16 kleurig?) met pokemon, een hele wereld ging open :D
Dan was het ook zo: ja jeroen in dat gebied kan je die en die pokemon tegenkomen, zat ik uren lang rondjes te lopen door dezelfde stukjes gras om net die pokemon tegen te komen.. Heerlijk!! Ook de taal, ik was een guppie van 6-7 en Engels was nog niet zo ''normaal'' als nu, dus ook qua verhaallijn etc ik snapte er de ballen van, teksten ''doorklikken'' want dat begreep ik toch niet, en ondanks dat toch ontiegelijk veel uren eraan kwijt geweest.

Een aantal jaar terug nog op proberen te pakken door een emulator te draaien op de PC icm een pokemon game.. Maar helaas het kon mij niet meer bekoren, de gedachten / herinneringen die ik heb zijn wel nog altijd uiterst positief :D

Zelf wacht ik nog altijd op een open-wereld game van DragonBall (Z), ook dat was een verslaving van mijn vroeger om te volgen op TV.. Maar de games zijn bijna allemaal in het Tekken stijl, gewoon vechten.. Terwijl zoiets maar dan in een jasje als bijv Destiny (het idee dan met de werelden en etc) mij helemaal het einde lijkt :D Dan koop ik als ~28-jarige een dragonball z spelletje...

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 27 februari 2016 12:39]

de gameboy pocket was ook monochroom beeld.
de gameboy color was de eerste met meer dan 1 kleur.
Jaaa zo zat het, maar de gameboy color had dan hetzelfde design als de pocket.. Gameboy pocket color ofzoiets? De standaard gameboy pocket had wel zwart/wit beeld vergeleken de oldskool gameboy die gewoon groen(groen/gelig)/zwart was.

Oh men wat een tijden..
de pocket was iets kleiner en met scherpere hoeken.
de color had een ronde bult waar de batterijen zitten, en afgeronde hoeken onderaan.
Damn alweer een nieuwe ik ben nog bezig om alles te vangen in Omega Ruby lol! Dan maar migreren naar de nieuwe titel :p.
Scheelt, je hebt nog tot eind 2016 om je pokedex in omega ruby vol te krijgen voordan Pokemon moon en sun verschijnen ;)
en wie viert vandaag de 30e verjaardag van dragon ball? nintendo sony en microsoft hebben ook dragon ball games
Ja, maar die zijn niet van Nintendo, Sony of Microsoft zelf, dus die gaan daar zeker geen tijd in steken.
Nee oke maar een goede RPG voor ps3/4 xbox one zou niet verkeerd zijn :9
Wow dit wist ik niet.
Als db en Pokémon fan us dit leuk dat het op een dag is :)
In het licht van de twintigste verjaardag van Pokémon komt zaterdag een heruitgave van Pokémon Red en Blue uit.
Vergeet Yellow niet! ;)

En de Pokémon Bank werkt ook met de oude games zodat je gen 1 'mon over kan zetten naar Gen 7 straks :p
ik speel nog steeds pokemon als ik geen internet heb op me computer met een emulator. wist niet dat het de twintigste verjaardag dit jaar zou zijn. Ik word oud ;(
Ik ben al sinds gisteren aan het genieten van de Special Edition Nintendo 2ds met Pokemon Red voor geïnstalleerd :)

Wat een ontzettend gaaf spel blijft dat toch zeg !
Een van de weinige fabrikanten die wél wat om zijn legacy hardware lijkt te geven.
Hoezo? De 3DS is geen legacy hardware.
Het filmpje laat toch vaak de Nintendo DS en color / GBA en eerste generatie Gameboy zien?
Dus? Bij de verjaardag van PlayStation lieten ze in een filmpje ook de originele PlayStation zien, maar hoezo maakt dat dat ze "wat om [zijn] legacy hardware [lijkt te] geven"?
Dus? Bij de verjaardag van PlayStation lieten ze in een filmpje ook de originele PlayStation zien, maar hoezo maakt dat dat ze "wat om ~[zijn] legacy hardware ~[lijkt te] geven"?
Dat je originele Pokemon alsnog eruit kan halen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee