Nintendo komt met vijf mobiele games tot 2017

Nintendo brengt aan het eind van dit jaar zijn eerste smartphonegame uit, waarna er meer zullen volgen. Voor maart 2017 heeft het concern zich ten doel gesteld om specifiek voor smart devices, dus smartphones en tablets, ongeveer vijf nieuwe titels uit te brengen.

Dat zei ceo Satoru Iwata van Nintendo vrijdag in Japan tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Iwata zegt zelf in zijn speech dat het 'een klein aantal kan lijken', maar dat 'het doel is om van elke titel die uitkomt, een succes te maken'.

Nintendo heeft een groot portfolio met populaire personages, games en titels. Het bedrijf zegt de mobielegamemarkt voorzichtig te benaderen en dat het zijn portfolio niet te grabbel wil gooien door zomaar games te porten. Iwata zegt daarbij dat elk spel wordt ontworpen voor een specifiek apparaat, een eigen gamesysteem. Bij geen van die systemen zou de speelstijl lijken op die van een 'smart device' en ook de verdienmodellen zouden totaal anders zijn.

Om de nieuwe plannen gestroomlijnd te laten verlopen, kondigde Nintendo op 17 maart een samenwerking aan met het Japanse bedrijf DeNA om onderdelen van het bestaande portfolio van Nintendo naar de markt voor 'smart devices' te brengen. Nintendo denkt dat als mensen goede ervaringen hebben met enkele games van het bedrijf op een andere apparaat dan een console, ze daarna wellicht overstappen op de speciaal door Nintendo ontwikkelde gamesystemen.

Welke systemen het bedrijf precies onder 'smart devices' schaart, omschrijft de ceo in zijn speech niet, al wijst een van de slides uit de presentatie er op dat niet alleen smartphones, maar ook tablets en pc's tot deze categorie behoren.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

08-05-2015 • 10:47

73 Linkedin

Reacties (73)

73
71
67
0
0
1
Wijzig sortering
Emulators voor verschillende (handheld) consoles zijn nu al heel populair, ik hoop er zelf heel erg op dat als Nintendo besluit games als Pokemon te gaan porten dat je bijvoorbeeld via WiFi of 3G battles kan doen - iets wat emulators voor zover ik weet niet kunnen.
Ik denk niet dat Nintendo dat zal gaan doen, Pokebattles (over wifi tegen vrienden) kan je nu al met de 3DS.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 8 mei 2015 10:56]

Ja maar volgens mij lopen die voor geen meter meer wat ik toevallig laatst heb gelezen. Nintendo zal eieren voor zijn geld moeten kiezen en ergens zijn geld vandaan moeten halen en hedendaags zijn mobile games toch de hype.

En ze halen niet voor niets al die emulators van het net eraf. Ik vermoed dat ze er zelf een gaan bouwen met een verdienmodel in de games.
Op het moment dat Nintendo, Pokemon en Zelda naar iOS/Android/WP brengt dan zal de 3DS nog minder worden verkocht (inclusief de opvolger) Ik heb zelf een 3DS gehaald alleen voor Zelda en Pokemon.

Als ik Pokemon op mijn mobiel kan gaan spelen dan komt de opvolger van de 3DS denk ik niet in huis.
Zullen niet vergelijkbaar zijn, daar zorgen ze wel voor.
Ben benieuwd. Het zijn juist dat soort games die Nintendo maken wat ze zijn.
Mario (bros/party/land/world/kart/galaxy), Donkey Kong, Wario, Luigi, Kirby's Dream Land, Legend of Zelda, EarthBound, Pikmin, Metroid Prime, Pokemon, Super Smash etc..

Je zou haast toch wel denken dat ze toch wel een grote naam zouden moeten gebruiken. Een officiele game van Nintendo met de tekst 'Mario' erin, en je weet dat het al goed gaat verkopen.

Pokemon is inderdaad handheld only. Maar dingen als Mario Kart.. Dat is zowel handheld als console, dat zou in principe moeten kunnen. Hoewel mobiel platform wel degelijk een directe concurrentie is voor de handheld verkoop. Maar vergeet niet dat bv 3DS toch zeker anders is dan een mobieltje (3D functie) wat toch weer een andere dimensie aan het spelen geeft.

Maar Nintendo moet zich denk ik ook gaan afvragen hoe lang het nog zin heeft om handhelds te ontwikkelen aangezien mobiele telefoons steeds meer kunnen en vervangen.

Edit: Ik zou overigens een zeer gelukkig worden met Mario Kart op mobiel :D

[Reactie gewijzigd door Hedva op 10 mei 2015 02:32]

Ik weet niet waar jij dat gelezen hebt, maar zonder source kom je niet echt ver.

Wat ik op verschillende gaming sites heb gelezen is dat de 3DS nog steeds erg goed verkocht wordt.

http://www.polygon.com/20...r-february-hardware-sales

http://gamingbolt.com/nin...lion-wii-u-at-9-5-million

Met Nintendo gaat het prima, de 3DS is nog steeds populair. De games die je op een 3DS kan kopen zijn echt niet te vergelijken met mobile games. Het zijn echt goede titles.
https://www.google.ch/?gf...s3IHABQ#q=bad+sales+WII+U

Bijvoorbeeld. En dat is alleen de WII U. Het is gewoon een feit dat handheld apparaten slechter verkocht worden dan Nintendo had voorzien.
En dat is alleen de WII U.
Beetje rare uitspraak dit, de WiiU is toch een heel ander soort console dan de 3ds?

Bovendien heeft Nintendo volgens mij juist door de 3DS afgelopen jaar nog een winst geboekt.
Geef dan ook een bron van je claim over de 3DS. In plaats van zeggen dat het gewoon een feit is. Wii U en 3DS kan je niet over 1 kam scheren. Het is bekend dat zeker in het begin de 3DS minder verkocht werd dan door nintendo en aandeelhouders gehoopt werd en daarom hebben ze vrij snel de prijs drastisch aangepast, maar dat is al jaren terug. Ze doen het nog altijd aanzienlijk beter dan sony met de ps vita. Namelijk 52 miljoen tegenover iets over de 4 miljoen?
Nog niet de 154 Miljoen van de gewone DS maar die is al veel langer op de markt. Ik vind het nog altijd indrukwekkende getallen. Slechter dan verwacht is niet hetzelfde als slecht. Soms betekend het eerder dat je de verwachtingen te hoog had gezet.
Claim over de 3DS? Waar lees je dat? Ik heb de 3DS nergens genoemd en ik geef alleen maar aan dat Nintendo ook eieren voor hun brood kiezen door zich op iOS te richten omdat de handheld apparaten niet verkopen zoals ze dat zelf gehoopt hebben. Want ook al verkoopt de 3DS (volgens jullie nogmaals) wel ok, het is niet wat ze er van gehoopt hadden.

Beetje flauw om het dan als offtopic te modereren.

EDIT: ok, ik zie al waar het probleem ligt. Ik reageer op iemand die wel de 3DS aanhaalt. My bad, sorry. Maar ik bedoel dus de handhelds in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door Yzord op 8 mei 2015 14:36]

Niet alleen reageer je op mensen die het allemaal over 3ds hebben. Dan is er ook nog je volgende zin:
Het is gewoon een feit dat handheld apparaten slechter verkocht worden dan Nintendo had voorzien.
handhelds van Nintendo zijn volgens mij allemaal erg succesvol. Gameboy, Gameboy color, Gameboy advance, Nintendo DS, welke handheld refereer je anders aan? De zin is op het heden gericht dus logischerwijs refereer je dan aan hun huidige handheld. Nintendo zal het worst wezen of andere handhelds van concurenten het misschien niet goed doen! Als je handheld in het algemeen bedoelt had je niet Nintendo moeten noemen in die zin. Tevens gaat dit artikel over Nintendo en mobiel gamen.
Heb ik net zo'n 2ds gekocht, kan ik dadelijk niet poke battelen. Verdomme
alleen loopt bijna niemand rond met een 3DS maar wel met 1 smartphone
de kans dat men pokebattles op hun smartphone gaat spelen is dus velen malen groter dan dat op een 3DS omdat men een extra apparaat moet aanschaffen.
Daar ben ik het ook helemaal mee eens, alleen gaat Nintendo dan veel minder hardware verkopen (3DS, oplader van de 3Ds die je niet bij krijgt, etc).

Ik ben dan ook echt blij met deze nieuwe koers van Nintendo, alleen moet Nintendo goed uitkijken hoe ze het gaan doen. Want nog minder hardware verkopen dan dat ze nu doen is niet al te best.
dan maken ze hun eigen smartphone meer gericht op het spelen van spellen maar waar toch mee gebeld kan worden iets voor de kinderen dat stoer is
of iets maken als de 3ds marketplace. Hele zooi aan ports maken en een stel controllers maken waar je je smartphone in kan klikken om ze te spelen.

Al zie ik dat niet heel snel gebeuren, uitgaande van de snelheid waarmee de huidige 3ds store gevuld wordt...
De enige games die je zult krijgen op mobiel zullen games zo als pokemon shuffle.. mobile games dus. Voor de "Echte games" zul je toch Nintendo hardware moeten aanschaffen, en dat is maar goed ook.

Iedereen die van de daken loopt te schreeuwen dat Nintendo het slecht doet en verlies draait heeft een verstand van een knol.

De enige rede dat Nintendo de mobile markt aan spreekt is om bootleg games weg te spelen en meer klanten te werven voor hen eigen hardware. Altans, zo zie ik het. Nintendo hardware opgeven zal de ondergang zijn van Nintendo.
Mwhah, de eerste 3 generaties pokemon (voor de gameboys) zijn immens populair voor emulators op de telefoon, Nintendo kan een behoorlijke slag slaan als ze deze aanbieden op een degelijke emulator met 3/4G of op z'n minst WiFi support voor battles. Gaat dit gebeuren? Ik verwacht het in het begin ook nog niet.
Dat is ook de reden, mensen enthousiasmeren voor hun unieke titlels, en hierdoor een grotere fanbase krijgen. Er zijn echt veel mensen die niet weten wat Mario, Zelda, Metroid enzo zo speciaal maakt, dat gevoel moeten ze overbrengen.
Ja, een originele Pokemon op Android en iOS zal een geldpers zijn :) Alleen het grootste voordeel van de emulators vergeleken met de orginele, de speedhacks :) Gewoon niet op 100% snelheid draaien maar op 1000%, dan schiet het trainen tenminste een beetje op :P
Waarom niet gewoon meteen een knop inbouwen waarmee je het spel direct hebt uitgespeeld? Dan schiet het uitspelen van het spel tenminste een beetje op.
Ben je nu aan het trollen of snap je het verschil niet? :S
Hij is niet aan het trollen. Waarom speedhacks toepassen? Dar verziekt de game.
Het verschil zit hem in of je 100 of 120 over de snelweg gaat, Het rijden blijft hetzelfde. Het is niet alsof je teleporteerd naar het eindpunt. Simpeler kan ik het niet uitleggen.

Dat jij het misschien leuk vind om duizenden keren dezelfde tekst te moeten lezen is een ding, ik wil gewoon kunnen trainen zonder die vertragingen.
Dat zou heel tof zijn. Gewoon een goede Pokemon RPG op je smartphone/tablet.

- Je vrienden zien rondlopen in het spel door simpelweg ze toe te voegen aan je friendlist
- Battles doen met je vrienden of mensen wereldwijd
- Pokemon ruilen met je vrienden.
- Secret Base gebruiken als player housing zodat je ook voor spulletjes kunt sparen enzo.
PokeMMO lijkt me wel wat voor jouw, echter wel op PC en niet op een handheld
je kon dit ook een gameboy advance emulator doen ik weet niet of het nu nog steeds kan. maar je kon in ieder geval iets installeren weet niet meer hoe het heet maar dan kon je wifi battles doen met pokemon gold/silver en ook leaf green en fire red. en dan moest je ook nog hamachi hebben.
Anoniem: 669966
@D4NG3R8 mei 2015 14:02
je kunt wel degelijk een pokemon battle doen met een emulator, in MyBoyAdvance kun je via bluetooth je emulator koppelen met iemand anders zijn emulator in de buurt. een goede vervanger van de link kabel ;)
Werd eens tijd dat Nintendo inziet dat het om de games gaat en niet de device.

Hopelijk gaan ze ook nog eens de moeite nemen om weer te innoveren met hun games, want mario party/kart 1,2,3,...n zijn toch allemaal een beetje van hetzelfde.
Het zit in de filosofie van Nintendo dat gameplay belangrijk is en het device waarop je speelt ligt in het verlengde daarvan, zoals de Wii(U). Dus dat zal niet snel veranderen.

Ik ben het deels wel met je eens, er zijn Nintendo series die behoorlijk worden uitgemolken, zoals Mario Kart en Mario Party. Toch is de formule (de kern) van deze spellen nog zo goed dat ze speelbaar en populair blijven. Maar ja, weer wat vernieuwende spellen is altijd welkom.
Ik vind uitgemolken altijd zo'n raar woord als het gaat om series waarvan er 1 deel per systeem uitkomt. :/
als je goed leest gaat het ze nog steeds om de devices, ze gaan ze speciaal voor de smartdevice in kwestie ontwikkelen en dat is maar beter ook, want die formule werkt voor Ninty altijd.
"innoveren met hun games, want mario party/kart 1,2,3,...n zijn toch allemaal een beetje van hetzelfde"

Zo als ieder publisher dat doet met COD,BF,Forza,Needforspeed,Uncharted,farcry,assisin creed ect ect ect.
Nee, nintendo is de enige die dat doet right?

Het gaat wel degelijk om de device, anders hadden we ook geen xbox en playstation meer.
Dromen mag, maar het zou heerlijk zijn om multiplayer Advance Wars op je telefoon of tablet te kunnen spelen. Haakt mooi in op de hele clan wars hype en is wellicht licentie technisch ook 't makkelijkste te realiseren in vergelijking met Pokemon of Mario.
Advance wars zou inderdaad heel geschikt zijn voor touch devices. Zolang er maar wel een online én offline modus komt. Ik heb namelijk geen zin om een dag of langer te wachten tot iemand z'n zet doet. Het is nagenoeg niet te voorkomen bij online, maar op de GBA zat het tempo per strijd er zo lekker in.
Advance Wars is echt een cool spel! zou echt tof zijn om er een mobile versie van te zien (en werkt ook wel goed waarschijnlijk)
Anoniem: 435630
@bartsled8 mei 2015 16:33
Nou, dit geld misschien voor mij maar echt gamen op een telefoon is gewoon ruk in vergelijking met dedicated hardware. Ik hoop dan ook dat Nintendo wat cheap ass spellen uitbrengt op android/ ios en dat ze hun core games gewoon lekker op hun eigen hardware houden...
Wat ik mooi zou vinden is dat ze een app maken waarmee je pokemon gevechten mee kan doen. Niet de hele reut van het spel alleen de gevechten. Zouden ze dat ook nog aan de pokemon bank kunnen hangen, krijgt dat ook wat meer nut dan alleen pokemon overzetten naar een ander spel.
Dit zie ik echter niet gebeuren aangezien het wel een core element is van de pokemon rpg. Zouden ze dit doen, dan verliezen ze klanten voor de pokemon rpg games.. en hoe los je de catching pokemon op? Wat ik echter wel zie is een VS mode in pokemon shuffle voor mobiel.
Daarom zeg ik ook koppel het aan de pokemon bank, waar je elk jaar iets van 5 euro voor moet af tikken. En je moet dan ook sowieso een pokemon game hebben anders heb je geen pokemon. En als je met de nieuwste pokemon wil vechten zal je ook een nieuwe pokemon moeten aanschaffen natuurlijk.

Maar feit is, dat de 3ds gewoon te lomp is om elke dag mee te nemen. En aangezien je een mobiel al veel sneller mee neemt zie ik het ook als een service van Nintendo tegenover de klant.
Mijn mobiel is groter dan mijn 3Ds en new 3Ds. Wat vind jij lomp?
En waarom zou het een service zijn tegen over de klant?
Minigames om je pokemon te trainen of je mobiel als de pokewalker gebruiken, dat zou ik als service zien.

Ik zie me zelf echter niet battles doen op een mobiel.
Het betalen voor een pokemon lijkt mij juist negatief uit komen.
De hele core van pokemon draait juist om het vangen en dan vechten.
Ow dat lijkt mij ook wel gaaf om je mobiel als pokewalker te kunnen gebruiken.

Maar je stopt je mobiel toch veel makkelijker je mobiel in je broekzaken dan een 3ds, een 3ds lijkt me nogal dikker dan de meeste moderne smartphones.

Hoezo niet vechten op de mobiel zowat de hele interface kan al bijna gekopieerd worden. De vecht interface op de ds is zeer goed te bedienen met alleen een touch screen.

Maar ik moet zeggen dat ik eerder denk dat er iets pokewalker/tamachochi achtig iets komt dan wat ik mij voorstel.
Valt redelijk mee hoe dik een 3Ds is, de new 3Ds is zelfs nog smaller Het verschil tussen mijn nexus 6 en new 3ds kwa dikte zijn dan ook letterlijk enkele millimeters.

Met skiny jeans kom je idd niet ver...maar met die broeken kun je uberhoupt bijna niks kwijt.
Dit zie ik nog wel gebeuren. Een soort Pokémon Stadium waarmee je de Pokémon van je 3DS kan importeren en op je telefoon kan grinden en eventueel online kan knokken.

Een volledige Pokémon RPG gaan ze nooit uitbrengen zolang ze nog zelf hardware maken. Dat is simpelweg een systemseller en een game die ze voor 40-50 euro kunnen verkopen, erg lastig op mobiel.

Het schema geeft ook aan dat er een service komt die de apparaten met elkaar verbindt.

Ik ben zelf vooral benieuwd naar de NX waarmee ze weer eens iets geheel nieuws lijken te willen maken. De huidige generatie is toch vooral een tussengeneratie die erg leunt op de DS en Wii, ondanks dat de 3DS in mijn ogen één van de beste consoles is van deze generatie. Daar zijn enorm veel goede games voor te vinden en het verschil met mobile games is nog altijd dag en nacht.
Dedicated Games System NX: Opvolger van de wii-u of wat is dat precies?
Ik neem niet aan dat ze xbox en playstation bedoelen toch?
Dat is een nieuw 'systeem' waar ze volgend jaar meer over gaan vertellen. Naast de letters 'N' en 'X' is er nog niks ;) over bekend.
Oh wauw ik wist niet dat er ook maar iets aan zat te komen, al is het niet vreemd want toen de wii-u uitkwam was het geen bijster snel systeem.
De Nintendo Xstation gok ik dat de naam word :D
Voor de duidelijkheid, het is dus ook nog niet bekend gemaakt of het een handheld of console (of iets daartussenin) wordt. Je kunt er trouwens van uit gaan dat er altijd wel aan nieuwe systemen wordt gewerkt, die dingen ontwerp je niet binnen een jaar.
Dit is de nieuwe Nintendo console.
mobielegamemarkt voorzichtig te benaderen en zijn portfolio niet te grabbel willen gooien
Dit is erg verstandig.

Ik zie een mmorpg van pokemon op een tablet/smartphone. volgens mij is dat dan een "nieuwe" angry bird met hogere replay waarde

[Reactie gewijzigd door M0nkeymen op 8 mei 2015 11:02]

Ik zie een mmorpg van pokemon op een tablet/smartphone. volgens mij is dat dan een "nieuwe" angry bird met hogere replay waarde
We hebben het hier wel over Nintendo, een bedrijf dat qua netwerkfunctionaliteit en infrastructuur nog veel te leren heeft.
Raare verwachtingen heb jij. Wat is dat? een mmorpg van pokemon wat de nieuwe angry birds moet zijn? Die MMO komt er al niet voor handheld/console(heeft gamefreak duidelijk laten weten).
En om iets de nieuwe angry bird te maken moet je zeker geen mmo maken. Angry birds was simpel en kort. Hoe zie jij dat voor je? mmo poke sling?

De eerste game van nintendo van pokemon voor mobiel zal hoogt waarschijnlijk pokemon shuffel zijn, daarna mss pokemon pinball, maar zeker geen pokemon rpg zo als de pokemon core games.
pokemon pinball lijkt mij wel heel erg leuk voor mobiele telefoons even snel een spelletje doen als je moet wachten bij de doctor of in de trein zit naar werk/school
Iemand die het niet bij het hoogste eind grijpt. En ik denk dat je volkomen gelijk heb, verder zie ik nog wel pokemon shuffle komen voor mobiel.
Weet niet of je Pokémon op een smartphone gaat zien. Nintendo verrekt het nu al om een fatsoenlijke Pokémon RPG naar de console te brengen, lijkt me sterk dat ze dat dan wel naar de smartphone gaan doen.
Pokemon RPG's zijn nou eenmaal een handheld ding, als je de hele history en gedachtes achter pokemon leest/ziet dan zul je snappen waarom.

Om nou pokemon buiten te sluiten voor mobiel is dan ook weer eens tapje te ver. Zeker geen pokemon RPG nee, maar games zo als pokemon shuffle en pokemon pinball zouden prima kunnen.
Ben heel erg bang voor het verdien model hiervan. Het feit dat ze hier nog zo over na moet denken wekt wel de impressie dat het geen vast bedrag is waarvoor je gewoon klaar bent.
Gezien nintendo's laatste expirimenten ben ik bang dat het pay to play word.
De core pokemon(red+blue) games zullen nooit verschijnen op mobiel. Het is een van nintendo's grootste cash cows. Een spin-off(pokemon snap) zie ik nog wel gebeuren. Hoopelijk komt een nieuwe metroid game. Een side scroller bijvoorbeeld. Mischien nintendo. Please.

[Reactie gewijzigd door BramW1999 op 9 mei 2015 13:12]

ik denk dat iniedergeval wel de oudere (pokemon) games worden uitgegeven (GB/GBA)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee