Nintendo overweegt controllers voor smartphones te maken

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nintendo heeft Shinya Takahashi, ceo van de afdeling planning en ontwikkeling, gezegd dat het mogelijk is dat Nintendo controllers voor 'smart devices' ontwikkelt.

De mededeling was een antwoord op een vraag tijdens de vergadering. De vraag of Nintendo plannen heeft om in de toekomst fysieke controllers te maken, volgde op een gedachtesprong van een van de aanwezigen over aanraakschermen van slimme apparaten en dat die wellicht niet altijd even geschikt zijn voor het spelen van actiespellen.

Takahashi zei daarop dat er al fysieke controllers op de markt zijn voor smart devices en dat het mogelijk is dat Nintendo ook 'iets nieuws' op dat gebied ontwikkelt. Aan de andere kant denkt Takahashi dat het 'Nintendo's manier van denken' is om te zoeken naar manieren waarop een fysieke controller bij actiegames niet nodig is bij gebruik van een touchscreen.

Hij ziet liever voor zich dat het Japanse bedrijf applicaties maakt in een vorm die het best als 'Nintendo-achtig' omschreven kan worden, zonder daar direct een formfactor aan te hangen. Ook is Nintendo bezig zijn figuren en andere intellectuele eigendom breder in te zetten, bijvoorbeeld in films. Het bedrijf zegt daarover dat Nintendo in de toekomst kan gaan samenwerken met andere ontwikkelaars van zowel soft- als hardware. Nintendo werkt nu al samen met DeNa Co. voor de ontwikkeling van projecten voor smart devices.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

06-07-2016 • 09:53

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
32
0
0
1
Wijzig sortering
Dit was ook één van de eerste dingen die bij mij opkwamen als manier waarop Nintendo omzet kon genereren in een markt waar games steeds meer richting smartphones bewegen.
Ik zie er wel toekomst in.
Ja handheld games bedoel je, de telefoon zou voor nu nog niet de grotere console games kunnen vervangen. Het zou mijn inziens een vervanger moeten worden van de 3DS en PSP.

Daarbij mogen fabrikanten weleens flink gaan investeren in de batterij tijd van de smartphones / betere batterijen. Als je nu echt gaat gamen op je telefoon trekt je batterij zo leeg. De batterij tijden zijn nog steeds om te huilen.

@ Nas T hieronder, dat zou inderdaad ook een goede optie zijn, een accu in de controller van Nintendo voor langer speel plezier. Ik zou het wel fijn vinden dat de speeltijden i.i.g. vergelijkbaar zouden zijn met die van de 3DS en dat is best lang.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 6 juli 2016 10:15]

Ja maar dan doe je het toch aan het stroom?:P

Een laptop gaat ook maar 1-3 uur mee ofzo wanneer je gaat gamen? Ondanks dat er een giga accu inzit en de laptop al veel langer in omloop is dan de smartphone.
Bij de laptop mag het, bij de mobiel is het om te huilen?

Men verwachten misschien teveel van hun mobieltje, ik denk tot daar het probleem in zit.
Men verwacht dat die sneller is dan de snelste laptop
Dat die langer mee gaat dan de snelste laptop
Dat die mooi, plat en klein is, veel compacter dan de compactste laptop.
Misschien zijn wij gewoon teveel eisend?

Ik snap ook niet waarom ik na al die jaren nog altijd in files terecht kom, waarom kan ik er niet gewoon overheen vliegen met mijn auto? :(
Ik denk dat er meer wordt gekeken naar NDS ed die veel langer meegaan. Laptops die bij gamen lang meegaan zijn idd ook niet te vinden. Maar goed, dat de verhouding daar anders ligt, ligt ook aan de veel grotere schermen en veel betere gfx dan op smartphones. En natuurlijk niet in het minste omdat pc games voor geen meter geoptimaliseerd worden. Zeker niet met oog op stroomverbruik.

Maar ik zou ook we brood zien in een Nintendo controller die een extra accu bevat. Je moet die controller immers hoe Han ook enig gewicht geven omdat het veel zwaardere smartphone anders altijd gevoeld achterover valt. Dus een accu is een goede toevoeging. En ja, er zijn al controllers maar ik moet zeggen, dat de kwaliteit zowel kwa software as ook hardware toch best tegenvalt. Als Nintendo dat beter kan doen en het dan samen met hun games market, dan zou dat zomaar een enorm succes kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 6 juli 2016 10:28]

Ja maar een smartphone heeft grafisch veel betere plaatjes dan de NDS (om even jouw vergelijking met een smartphone - laptop aan te halen).

Als je voor de lol je telefoon op de vliegtuig stand zet en vervolgens gaat gamen merk je ook direct dat je telefoon veel langer mee gaat op de accu.

Maar mij lijkt ook inderdaad dat ze een soort powerbank zullen verwerken in de controller waarmee dat probleem in 1 klap verholpen is.
je bedoelt zoiets dat ze gedaan hebben met de originele 3DS(met de analoge stick)? Gewoon iets om je telefoon in te stoppen, extra stroom en knopjes te hebben om zo te kunnen gamen?

[Reactie gewijzigd door MrFax op 6 juli 2016 11:59]

En hoe bedoel je dat? Ik heb niet veel ervaringen met die dingen, heb jaren lang geen gehad totdat mijn neef onlangs zei: jeroen koop een 3ds gaan we weer eens pokemon doen....

Ik heb volgens mij die ''originele'' / eerste 3DS met accuduur problemen, onlangs via bol.com nog een nieuwe accu gekocht die 2-3x zoveel capaciteit heeft dan die standaard/oude accu. Mja die is helaas binnen 45-60 minuten leeg dus heb die eerste/oude accu terug geplaatst die gaat nog zo'n 3uur mee.

Wat wel tof zou zijn, is dat ze niet puur en alleen een controller maken voor de smartphone aangezien er daar al 100e verschillende van zijn..
Maar ook de mogelijkheid om Nintendo games te spelen en gebruik maakt van de hardware van de telefoon (vraag me niet hoe...) want dan krijg je wel een leuke situatie denk ik.
Nintendo (3)DS games maar dan op full hd of hoger..

Ik gebruik dat apparaat nog maar amper (2 weken wel veel gespeeld en daarna eigenlijk niet meer), wel doe ik nog altijd wat spelletjes op de telefoon..
Mja goed dan krijg je ook weer een situatie dat je die controller bij je moet hebben, en in mijn geval kan ik dan net zo goed de 3ds pakken?

We gaan het zien, dit is een ''gerucht'' over een overweging, kan nog van alles gebeuren dus.
Ja of een controller met bovenop een grip om de smartphone in te klemmen, en aan de achterkant / binnenkant van de controller een accu. De accu kan dan weer met een kabeltje in de oplaad poort van de smartphone geprikt worden.
Hoeveel mensen zie je in het dagelijks leven gamen? Denk dan aan het station, in de trein, in de wachtkamer bij de tandarts/huisarts, op het vliegveld, noem maar op... Hoeveel % van die mensen is op een smartphone aan het gamen? En hoeveel % van die mensen zijn op een laptop aan het gamen?

Precies, daarom wordt de accuduur van een mobieltje m.b.t. gamen aan de kaak gesteld. Laptops staan doorgaans op een bureau wanneer er op gegamed wordt.
Weet ik niet, in de tijd toen ik nog met de trein moest gaan om van a naar b te gaan heb ik het zeer weinig mensen zien doen.
In de wachtkamer bij de tandarts/huisarts/dierenarts heb ik het nog nooit gezien, zelf lees ik veelal even het nieuws of tweakers, maar goed daar kom ik vrijwel nooit dus daar hoef ik niet een giga accu voor te hebben.
Vliegveld ook zeer weinig eigenlijk, maar goed ik ben altijd ontiegelijk bang op de heenreis dus ik ben dan meer met mijzelf dan met andere bezig haha.
Wel in het vliegtuig zie ik spontaan vaker een nintendo ds opduiken (offline gamen he, wat je een stuk minder doet met de mobiel).

In het vliegtuig gebruiken wij veelal de ipad om een film te kijken maar niet mijn mobiel om te gamen.

% kan ik je niet geven want ik heb er nooit een onderzoek naar verricht.
dan kan Nintendo een extra grote accu in de controller plaatsen om de smartphone van extra batterijduur te voorzien. Win/win. Er kunnen echt wel leuke games voor smartphones uitgebracht worden, maar het probleem is en blijft bediening. Zonder fysieke toetsen/joystick blijft het behelpen.
Snap sowieso niet waarom ze geen oude nes en snes spellen porten naar de mobiele markt, ik zou in iedergeval meteen kopen!
Ik zie het wel gebeuren dat Nintendo een Virtual Console app maakt waar je bijv je nintendo ID kunt linken om zo reeds gekochte spellen (aangeschaft via VC op de Wii of 3DS) te kunnen spelen en nieuwe aan te kunnen schaffed :)
Er is al tijden een fabrikant die goede bt-controllers maakt in nes/snes stylen. 8bitdo voor Android, ios en pc. Een van fabrikanten met de betere knoppen van alle aftermarket snes controllers. Bluetooth, lange accuduur en goede compatibiliteit (2player, touchscreen emulatie, joystick EMU, firmware upgrades).

Ik zeg niet dat het beter kan, maar denk dat velen hier 8bitdo niet kennen.
Ik zie in de trein nog best wat mensen met een gameboy zitten!
Maak 'm dan ook meteen compatible met de PC.. Ik zit al jaren op een controller te wachten die vergelijkbaar is met de Wii classic controller pro. Ik heb een tijd terug een X-Box one elite controller gekocht, erg fijn, maar voor 2D gaat er niets boven de ouderwetse Nintendo layout en d-pad.
Gewoon de WiiU Pro controller verbinden met je PC? Speelt lekker handig :)
Daar is geen officiële support voor.. Werkt dat prima met onofficiële drivers? Verder heb ik de Wii U pro controller nog niet in de hand gehad, maar zo op 't eerste gezicht gaat de voorkeur uit naar de classic controller pro.
Werkt perfect, nooit een probleem mee gehad. Speel er zelf veel emulators mee, maar ook gewoon Steam games zoals Rocket League. Het programma heeft WiinUpro, en is makkelijk te installeren. Doen zou ik zeggen :)
Ik zeg een woord, 8bitdo: fantastische Bluetooth controllers voor Android, ios en pc. Een van fabrikanten met de betere knoppen van alle aftermarket snes controllers, bluetooth, lange accuduur en goede compatibiliteit (2player, touchscreen emulatie, joystick EMU, firmware upgrades).
Misschien hebben ze beetje afgekeken bij Microsoft? Sinds de nieuwe controllers van de Xbox one s bluetooth ondersteunen kan je die zonder problemen op elke smartphone aansluiten. In combinatie met contiuum kan je er best leuk mee gamen!
Aan de playstation kant kon dit al heel erg lang, de PS3 controller had al bluetooth en werkte met android.

Voor iOS is er ook het MFI programma met controllers, controllers op telefoons is niks nieuws
Dat klopt, maar het aansluiten van je smartphone op een scherm en dat de game netjes herkent dat hij op een groter scherm zit is wel iets nieuws. Daar kan Nintendo wel op in spelen.
En als je liever de nes/snes stylen hebt, dan kan je bij 8bitdo terrecht met hun fantastische Bluetooth controllers voor Android, ios en pc. Een van fabrikanten met de betere knoppen van alle aftermarket snes controllers, bluetooth, lange accuduur en goede compatibiliteit (2player, touchscreen emulatie, joystick EMU, firmware upgrades).
Probleem van mobiel is dat bijna niemand wilt betalen voor games, wat zonde is omdat er heel veel potentie in zit. De kracht van de nieuwste chips gaan de ps3/xbox360 al voorbij. Je zou een prima pokemon of mario game kunnen maken voor mobiel. Ik zie zelf ook wel potentie in z'n houdertje die sony gebruikt met de dualshock 4 en xperia phones.

Maar ik weet niet of nintendo de game markt op smarthphones kan redden, laatst voor de grap gekeken naar best opbrengende games op ios in de appstore, van de 150 iets van 5 waren betaalde games.... Zo hard is de markt vernietigd.
Misschien downloaden mensen veel gratis games maar persoonlijk speel ik zelden gratis games. Ik betaal liever een klein bedrag voor een betere kwaliteit en geen reclames. Zeker spellen gemaakt door Nintendo zullen als warme broodjes verkocht worden :).

Ik begin er overigens steeds meer van overtuigd te worden dat games voor kleuters een goudmijn zijn, laats de TocaBoca bundel voor de kids gekocht en dat kost meer dan ik het afgelopen jaar aan apps heb uitgegeven :P.

Met betreft de controllers, ik denk dat weinig mensen een telefoon neerzetten om op te gaan gamen. Men speelt op de smartphone onderweg, in de trein, in de bus, no way dat ik met een controller ga zitten kloten onderweg.
Dat bedoel ik, daarom heeft sony een houdertje waar je je mobiel aan de controller kan hangen, werkt ideaal.

Trouwens het is nog maar de vraag of een marko kart of smash bros niet compleet f2p gaat worden, hoop natuurlijk van niet. Ben er ook wel van overtuigd dat een klassieke mario en pokemon als een malle zal verkopen op de mobiel.

[Reactie gewijzigd door Nieuwevolger op 6 juli 2016 15:19]

Takahashi zei daarop dat er al fysieke controllers op de markt zijn voor smart devices
Oh die zijn er ook wel, helemaal wel voor Android maar ik heb nu een paar controllers geprobeerd, de BigBen Gametab One, Moga Pro controller & Nvidia Shield controller, maar het laatste is volgens mij alleen maar te gebruiken op Nvidia Shield of PC met USB kabel.

De rest waar ik wel de hoofdprijs voor heb betaald werkten niet helemaal zoals aangegeven, BigBen Gametab One was helemaal waardeloos, releasen geen firmware updates en support wil niet eens antwoorden, Moga heb ik na uren toch aan de praat gekregen en nja de Nvidia Shield werkt lekker mits je dus een shield tablet of tv hebt.

Dus ik hoop eigenlijk dat Nintendo het doet, niet alleen zal er meer concurrentie zijn m.b.t Android controllers, maar ik vertrouw er op dat Nintendo ook kwaliteit bouwwerk en support levert.

[Reactie gewijzigd door Argonar op 6 juli 2016 14:32]

Je hebt ook de gameklip, wat een stuk plastic is, waarmee je een telefoon aan een Dual Shock 3 kunt vastmaken. Dan heb je de kwaliteit van een console controller. Alleen moet je waarschijnlijk wel met een usb kabel ze met elkaar verbinden. Met bluetooth kan alleen als je telefoon geroot is en je een bepaalde app hebt gekocht.
Ik heb het na je bericht eens opgezocht, maar eens kijken of ik die clip hier kan krijgen, want die ps3 controller heb ik nog wel over. Thanks for the tip! :)

[Reactie gewijzigd door Argonar op 6 juli 2016 17:44]

Misschien een soort Wii U controller waar je je telefoon in kunt hangen ofzo. Ben benieuwd wanneer we de 1e echte mobiele games gaan zien van Nintendo.

Wat betreft het inzetten van de franchise, dat lijkt me een goed idee. Dat gebeurt om ons heen al. Blizzard, Final Fantasy bijv.
Een controller met de kwaliteit van b.v. de Wii U Pro controller, waar je de telefoon in kan zetten en tegelijk in kan opladen lijkt mij best briljant :)
als ik het artikel lees krijg ik eerder de indruk dat Nintendo volledig inzet op touch geoptimaliseerde games voor op smartphones, het antwoord dat het mogelijk was dat Nintendo iets nieuws ontwikkelt lijkt me eerder een beleefd antwoord.
Lijkt me top een soort controller behuizing voor m'n smartphone. En liever ook gelijk voor (kleine) tablets. Ik gebruik de gamepad van de Wii U vrij vaak voor off screen spelen. Maar kleiner dan 7 inch is toch niet echt comfortabel voor mijn (ouder wordende) ogen. Vooral omdat je een controller met fysieke knoppen toch iets verder van je gezicht houdt dan alleen een touch screen.
Met het vooruitzicht van windows 10 phones die direct op je scherm aangesloten kunnen worden (en dan als een pc werkten) zie ik dit als een goede ontwikkeling. Een smartphone is een soort mini-pc dus waarom er niet gelijk een mini hub van maken waar je controller aansluit en op de tv aansluit en zo ineens letterlijk een handheld gameconsole in je handen te hebben.
Dit is misschien nu nog niet zo ver met smartphones maar volgend jaar zou men al wel heel ver kunnen zijn in navolging van windows 10. Alvast daarop inzetten is dus niet onverstandig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee