Unity krijgt ondersteuning voor New Nintendo 3DS

Unity Technologies kondigt aan dat het van plan is om ondersteuning voor de New Nintendo 3DS in te bouwen in de eigen Unity game-engine. Zowel Nintendo als alle vier miljoen geregistreerde Unity-gebruikers kunnen daarmee games maken voor de handheld van het Japanse bedrijf.

Unity Technologies maakte de stap bekend tijdens Unite 2015, een beurs die het bedrijf zelf organiseert voor ontwikkelaars die gebruik maken van de engine. Daar maakte het bedrijf bekend dat de Unity-engine ondersteuning krijgt voor de dit jaar verschenen New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL. Dat wil zeggen dat iedereen die een licentie heeft op de engine, games kan maken voor de handhelds van Nintendo. Volgens Unity zijn er inmiddels vier miljoen licenties afgesloten. Wanneer Unity de nieuwe 3DS ondersteunt, is nog niet bekend.

Dat Unity Technologies ondersteuning voor de New Nintendo 3DS biedt, is een logische stap. Unity is vooral populair als engine voor het maken van mobile games. Bovendien werkt Unity Technologies al langer samen met Nintendo. Sinds 2012 ondersteunt de engine de Wii U. Een licentie voor Unity wordt zelfs standaard meegeleverd bij de kits voor ontwikkelaars die Nintendo uitgeeft.

Ondersteuning voor de 3DS verschijnt waarschijnlijk als update voor versie 5 van de engine, die eerder dit jaar op de markt kwam. Unity kan al overweg met Windows, OS X, Linux, Android, iOS, WebGL, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Xbox 360, Xbox One, Android TV, Oculus Rift en Gear VR. De engine is onder bepaalde voorwaarden gratis te gebruiken.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

13-04-2015 • 15:32

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
35
2
0
0
Wijzig sortering
Verbaasd me dat deze ondersteuning er niet al eerder in zat, gezien Unity als officiele Wii U SDK wordt gebruikt.
Verbaasd me dat deze ondersteuning er niet al eerder in zat, gezien Unity als officiele Wii U SDK wordt gebruikt.
Dit is niet volledig waar. De "officiële Wii U SDK" bestaat uit zowel Unity als het Nintendo Web Framework (welke gebruikmaakt van HTML5).

De statement die het artikel noemt klopt ook niet, namelijk:
Unity wordt zelfs standaard meegeleverd bij de kits voor ontwikkelaars die Nintendo uitgeeft.
Het is namelijk zo dat je hiermee gratis een licentie op Unity Pro krijgt, waarbij je ook de mogelijkheid krijgt om naar de Wii U te exporteren, echter kan je ook gebruikmaken van alle andere functies die Unity Pro biedt. Unity is niet een "functie" die meegeleverd wordt bij de devkits.

Bron: https://wiiu-developers.nintendo.com

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 13 april 2015 15:45]

Huh, je bent jezelf in dezelfde reactie aan het tegenspreken?

Je zegt dat Unity niet wordt meegeleverd waarna je zegt dat je Unity Pro krijgt en je geeft een bron bij Nintendo waar ook duidelijk staat dat je Unity krijgt meegeleverd? :S
Niets is minder waar:
Nintendo pays for the Unity License on Wii U for all licensed Nintendo Developers.
Zoals al eerder aangehaald is het dus zo dat je gratis (voor jou gratis dan, niet voor Nintendo zelf aangezien zij ervoor betalen) een licentie krijgt om hier naartoe te exporteren.
Q: How do I obtain Unity for Wii U?
After registering as Wii U developers, the Unity middleware can be downloaded from the website free of charge.
Wordt dus niet geleverd met een devkit voor de Wii U.
Gratis zal Unity niet zijn voor licensed Nintende Devs. Aangezien je meestal moet betalen om een dergelijke status te krijgen.
Ook dat is niet waar. :)

Het is zo dat je volledig gratis geregistreerde developer kan worden (al zullen ze wel eerst je aanvraag goed moeten keuren). Zodra dit gebeurd is heb je de licentie al in the pocket.
Weet je 100% zeker dat dit niet waar is?
Want dat zou vrij bijzonder zijn.

Want in de regel betaal je voor de dev kits van de grote console fabrikanten.
En dat zijn dan meestal 4 of 5 cijferige bedragen.

Want ze staan er niet om te springen dat jan en allemaal de betreffende info en de kit zomaar krijgen.

edit:
Net even opgezocht en het is dus niet echt gratis.
Het is gratis om deel te nemen maar voor de dev hardware mag je gewoon betalen.

[Reactie gewijzigd door Deadsy op 13 april 2015 17:05]

Precies, de devkit betaal je voor. :)

Het developer worden zelf betaal je echter niet voor. Je kan, zodra je geregistreerde developer bent, er voor kiezen om een devkit te kopen (die je wel nodig hebt om naar de eShop te publishen). Deze aankoop is niet verplicht, maar zal los staan van het feit dat je een licentie voor Unity krijgt.
Maar wat heb je zonder de hardware aan de licentie?
Zonder de hardware is het toch gewoon hobby werk. Leuk voor de hobbyist maar Nintendo heeft er dan niet zo echt veel aan.
Dan kan je zelf al wat proberen op je eigen computer zonder dat je hiervoor hardware aan hoeft te schaffen voor enkele duizenden euro's (precieze bedrag weet ik niet).

De beweegredenen van Nintendo weet ik zelf niet, al kan ik je wel vertellen dat ze hier enorm veel aan hebben. Ze maken het platform namelijk enorm toegankelijk voor (toekomstige) developers, door ze eerst kennis te laten maken met het platform. Dit is vergelijkbaar met het model dat veel development platforms gebruiken.
Dus is het nu: 'Een licentie voor Unity wordt zelfs standaard meegeleverd bij de kits voor ontwikkelaars die Nintendo uitgeeft.'
Nee, je bent namelijk niet verplicht om de kit aan te schaffen, tenzij je in de eShop wilt gaan publiceren.

Een betere statement is simpelweg "elke geregistreerde Wii U developer krijgt een licentie voor Unity".

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 13 april 2015 16:04]

Dat is hetzelfde als wat Paul zegt.
Dat is het echter niet.

Zijn statement (hetzelfde als die in het artikel) is dat deze meegeleverd wordt in de kits die je als geregistreerde developer ontvangt (devkits). Devkits zijn een afzonderlijk, optioneel, deel van het programma, waarbij dit geen effect zal hebben op jouw licentie. Of je nou wel of niet een kit aanschaft, elke developer krijgt een licentie.
Ja, snel je reactie editten en dan zeggen dat t niet klopt. Goh. Zo kan ik het ook.
De edit was puur om het wat beter leesbaar te maken. Had ik geweten dat het dit als effect had, dan had ik het gewoon even onleesbaar gelaten.
Nee, ze gaan zelf een mirror onderhouden :S

Als jij een steam code krijgt bij je videokaart voor een game krijg je die game toch ook gewoon meegeleverd? Je moet hem alleen zelf even downloaden.

Je licentie en alles wordt gewoon kant en klaar op een bordje aangeleverd.
Net nadat Mario64 HD was uitgebracht ;)...misschien stapt Nintendo ook over naar Unity? :)
Als je de tekst leest wist je dat Nintendo al gebruik maakt van Unity. Mario64 HD heeft daar niets mee te maken en is gewoon een simpele test qua game mechanics geweest waarbij modellen en de spelwereld zijn nagemaakt uit Mario64. Heeft meer met het inspiratieloze van de developer te maken dan met plagiaat of een remake.

Daarnaast als we eerlijk zijn zag die er ook niet uit, hij 'klopte' gewoon totaal niet. Het origineel was beter uitgebalanceerd.
Nintendo zelf maakt geen gebruik van Unity, ze supporten het alleen voor 3th party games (en leveren het mee op de WiiU devkit). Voor hun eigen games (Mario, Zelda etc) gebruikt Nintendo tot nu toe alleen maar in-house ontwikkelde engines.

En idd, Mario64 hd was niet perfect, maar het was fan-made. En het liet wel zien dat Unity uitstekend geschikt is voor 'Nintendo-achtige' games.
Nintendo heeft wel licenties afgesloten voor gebruik van Unity, en heeft zelfs hun eigen fork. Het lijkt me dus waarschijnlijk dat ze dit wel degelijk gaan gebruiken en dat ook al doen.
Serieus? Heb je hier een bron van? Als hobbyist Unity developer lijkt mij dit heel interessant om te lezen ;)
"Zowel Nintendo als alle vier miljoen geregistreerde Unity-gebruikers kunnen daarmee games maken voor de handheld van het Japanse bedrijf."

In theorie...
Als Nintendo nu eens homebrew zou ondersteunen op de één of andere manier. Nu moet iedereen alsnog alle zelfde stappen doorlopen om iets te ontwikkelen, alleen kunnen ze nadat dit is gebeurd toevallig Unity gebruiken.
AFAIK kun je gewoon "apps" in de eShop laten zetten. Zo heb ik een klok-app voor mijn 3DS gedownload die niet van Nintendo zelf is.
Chopper88 zegt ook niet dat dit niet kan, louter dat het traject om officieel Nintendo ontwikkelaar te worden lastig is (en je moet officieel ontwikkelaar worden als je iets in de eshop plaatst).
niet waar, de stappen zijn anders per developer categorie. Er zit dus een wezelijk verschil tussen games voor retail, eshop of het web framework.
Unity leund een beetje te zwaar op je CPU jammer genoeg. voorbeeld: "dreamfall chapters" is op vele plekken onspeelbaar ongeacht welke 3d kaart je hebt.
Alleen mensen met een overgeklokte i5 halen 30fps +.
Ja, het draait op de new 3DS dan ook zeker niet lekker. Het was op de WiiU eigenlijk al niet goed, maar dit is nog erger (en dat zeg ik als developer die de afgelopen 10 jaar voor Nintendo heeft ontwikkeld o.a. op GBA, DS, 3DS)
Hopelijk zal Vulkan en DirectX12 in combinatie met IL2CPP in toekomstige Unity releases daar verandering in brengen.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 13 april 2015 16:21]

Verrassend dat de 3DS ondersteund wordt i.p.v. enkel de N3DS.

Ik ben wel benieuwd in hoeverre de prestaties verschillen want kort door de bocht heeft de N3DS de dubbele specs van de 3DS.
Lijkt me een domme zet om de 3DS en de 2DS af te stoten, aangezien de meerderheid daar nog op speelt en waarschijnlijk niet overgaat.
Dat is een foute in het artikel, het gaat alleen om de new 3DS en new 3DS XXL. De 3DS heeft echt e weinig rekenkracht voor Unity(het verbaast me nog dat Unity Technologies denkt dat de new 3DS fatsoenselijke 3D games die in Unity zijn gemaakt aankan)
De n3DS heeft 2x zoveel rekenkracht en RAM als de oude 3DS. De N3DS kan daarom makkelijk Wii niveau games draaien.

Zie Xenoblade Chronicles 3D.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 13 april 2015 18:23]

Die dualcore arm11 soc doet echt niet zo veel hoor, net als de 256 mb RAM. Unity games draaien op low-end andriod devices met vele male meer power al traag(zie bv de systeem eisen van Angry Birds games, en dat is nog 2D) Een 3D game op een new 3DS lijkt me een beetje optimist.
Grootste problerm met Unity is de huidige API. Elk element in de Unity API namespace (Unity is C#, het gaat hier om de UnityEngine Namespace) ondersteund geen threading, waardoor je dus, of zoveel mogelijk werk moet proberen te threaden, wat n tragedie is om te doen, of alles op praktisch 1 core moet doen. Nu loop ik daar nog niet zoveel tegenaan, maar als je grotere geavanceerdere games gaat maken heb je wel degelijk een probleem.
Tot zover de houdbaarheid van mijn 3DS XL die ik in november heb gekocht :') Je kan erop wachten dat New 3DS exclusives nu snel de norm worden met deze rare beslissing Unity ook niet gewoon voor de 3DS uit te brengen (qua marketing is het natuurlijk wel erg leuk, iedereen kan een nieuwe 3DS gaan kopen).

En nee, ik geloof niet dat dit een technische reden heeft, de originele 3DS is dan langzamer, maar heeft gewoon 3D game mogelijkheden.
Het nieuwsbericht heeft het fout; Unity wordt alleen ondersteund voor "new" 3DS en dus niet de normale 3DS/2DS systemen. Rede hiervoor is dat "new" 3DS betere hardware heeft waardoor het mogelijk is om Unity te draaien.

Dit kleine verschil maakt het allemaal nog lastiger; het betekend dat hiermee de markt versplinterd. Daarnaast is de install-base voor "new" 3DS vrij klein.
Volgens de bron (Unity Technologies zelf, zie http://unity3d.com/compan...s-and-new-nintendo-3ds-xl) gaat Unity nog ondersteuning voor 3DS en New 3DS krijgen. Gaat, dus in de toekomst...
Ik heb het ook al in het GR topic gezegd, maar in dat artikel staat echt alleen new 3DS en new 3DS XL...
UNITY TO SUPPORT NEW NINTENDO 3DS AND NEW NINTENDO 3DS XL
Unity Technologies announced plans for Unity to support the New Nintendo 3DS and New Nintendo 3DS XL, new portable game systems from Nintendo, during the keynote speech at Unite 2015 Tokyo. The new Unity platform support will be available to Nintendo, Nintendo’s 3rd party developers and over 4 million registered Unity developers.

About Unity for New Nintendo 3DS

The new Unity platform support allows Nintendo’s in-house developers and 3rd party developers to use Unity’s powerful engine and development environment to create games and apps for theNew Nintendo 3DSS and New Nintendo 3DS XL.

It also opens the door for tens of thousands of studios and over 4 million developers using the Unity development platform to bring exciting new mobile and social games, introduce their amazing existing games to a new audience, and create new games using innovative functions of the New Nintendo 3DS and New Nintendo 3DS XL systems.
De 3DS word nergens genoemd. Zie ook my nitendo news:
It should be noted that the Unity engine is only compatible with the New Nintendo 3DS and not the original.

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 13 april 2015 17:18]

Ik snap niet waar je dat leest. Ik zie in dat artikel alleen "new" Nintendo 3DS en "new" Nintendo 3DS XL staan. Er staat nergenst dat de normale 3DS (XL) of 2DS ook worden ondersteund.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee