Gerucht: productie Nintendo NX begint najaar

De Taiwanese website Digitimes claimt dat Nintendo een contract heeft gesloten met Foxconn voor de productie van een nieuwe console. De fabrikant zou al in oktober van start gaan met de productie van de eerste exemplaren van de Nintendo NX. De verkoop start dan wellicht medio 2016.

Digitimes beweert van een 'interne bron' vernomen te hebben dat Nintendo en Foxconn een contract getekend hebben voor de productie van een nieuwe console. Foxconn zou volgens dat contract uiterlijk oktober van dit jaar moeten beginnen met de productie van de eerste exemplaren van de Nintendo NX. Rond mei 2016 zou de massaproductie van de console moeten beginnen, waarmee voldoende voorraad opgebouwd moet worden om de console in juli volgend jaar op de markt te brengen.

Nintendo zou 20 miljoen consoles willen verkopen in het eerste jaar. Digitimes heeft een gemengde reputatie wat betreft geruchten, maar de site heeft in het verleden aangetoond over goede bronnen binnen de Taiwanese tech-industrie te beschikken.

Tegelijkertijd zou Nintendo de productie van de Wii U af willen bouwen. Het concern hoopt in 2015 nog twee miljoen exemplaren af te zetten. Tot maart van dit jaar gingen er wereldwijd 9,5 miljoen Wii U's over de toonbank en daarmee is het de slechtst verkopende grote console uit de geschiedenis van Nintendo. Ondanks de tegenvallende verkoopaantallen van de Wii U wist Nintendo in april voor het eerst in vier jaar echter wel winst te rapporteren.

Het Japanse concern kondigde in maart aan dat het aan een nieuwe console werkt, die voorlopig door het leven gaat onder de werktitel NX. Meer dan die werktitel is er niet bekend over het apparaat. De verwachting is dat Nintendo alle details onthuld van de NX tijdens de E3 van 2016.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

02-07-2015 • 15:53

70 Linkedin

Reacties (70)

70
68
59
3
0
0
Wijzig sortering
Ik zie met regelmaat het woordje console voorbij komen, terwijl Nintendo heeft aangegeven dat het geen nieuwe console dan wel handheld zou worden maar iets totaal nieuws.

Als de bron het dan al over een console heeft, tja, dan zet ik grote vraagtekens achter in hoeverre dit bericht klopt.
Ik denk dat voor veel mensen dit begrijpelijker is (Games + Alparaat = meestal console)

het is ook wat beter te lezen dan: Nintendo released NX-ding dit najaar
Anoniem: 682098
@NightFox893 juli 2015 00:06
De NX word een nieuwe console dat is zeker.
Nintendo heeft alleen aangegeven dat het iets compleets nieuws word op console gebied.

Nintendo of America president Reggie Fils-Aime 19 juni 2015
From a Nintendo perspective, we clearly have strength here in the Americas, we have strength in Europe and we have strength in Japan,” Fils-Aime said. “That isn’t necessarily true of some of our more direct competitors. We’ve also said publicly that we are already hard at work on our next home console and that’s another element we’ll be talking about much later
Inderdaad. Zover ik gelezen had, kwam de NX uit half 2017 en was het inderdaad een nieuwe console. Maar ja, sinds Maart hoor je niet anders dan 'uit betrouwbare bron is gebleken ... '. Hoort erbij zeker. Ondertussen zal iedereen wel weten dat Nintendo een "NX" aan het maken is en is er veel gepraat in de wandelgangen. Vraag is alleen ofdat dit de verkoop van de Wii U niet stropt. Ze zouden beter duidelijk zijn op dit vlak. Ik ga geen wii u kopen om volgend jaar geen games te krijgen (zou het nu voor een 6-tal games kopen...).
Tsja, de DS zou ook geen handheld zijn die de gameboy zou vervangen. Hij zou als 3de pilaar naast de consoles en de handhelds (gameboy lijn) komen. Door het succes is de gameboy lijn echter snel achter gelaten na de release van de gameboy micro en enkel geruchten over een krachtige nieuwe gameboy die het direct tegen de psp moest opnemen maar er nooit kwam. Niet de eerste keer dat Nintendo zich indekt tegen een eventuele flop met zulke bewoordingen ;)

Met de virtual boy hanteerde Nintendo een vergelijkbare strategie, gezien dat idd een flop werd zullen we nooit weten of er een intentie was om de VB consoles te laten vervangen.
Juist, exact. Ik volg de geruchten molen al maanden en al maanden wordt er geroepen dat het om een console gaat terwijl Nintendo zelf geen ENKELE keer ook maar iets heeft gezegt richting console.
Ik durf zelf te zeggen dat je geen enkele quote kan geven waaruit duidelijk blijkt dat nintendo zegt dat de NX een console zal zijn. Want dat is het m juist: Nintendo heeft dat (nog) niet gezegd.

Ik denk zelf dat het een aanvulling voor de WIiU moet worden, denk aan de richting van VR bril, met extra componenten (extra GPU?) voor extra kracht. Dat moet de WiiU een boost geven en voor de komende 2-3 jaar nog genoeg verkoop geven.
Ik denk zelfs dat ZeldaU hier gebruik van gaat maken.

Een console (nogmaals, wat nintendo NIET heeft gezegd) is ook beetje onzinnig, de 9 miljoen die de WiiU wel hebben gekocht zouden zich daardoor alleen nog meer in de steek gelaten voelen door Nintendo, en dat kunnen ze zich echt niet veroorloven. Op dit moment maakt Nintendo nog steeds winst. Terwijl andere bedrijven dicht of diep in de rode cijfers zit, ondanks "vele verkopen". Tja.. dan doet Ninty toch nog iets goed.
Vanwege de vage berichten (nieuw platform) ging ik er eerst vanuit dat NX het android platform zou worden waar je je nintendo games zou kunnen vinden (platform kan ook software zijn, zie steam)

ik doe even een gokje:
augmented reality
waarom?
na de nintendo ds kwamen ze met een tweede scherm voor de wii
en AR werd bijgeleverd bij de 3ds (met face raiders en de kaartjes)

Microsoft is er misschien mee bezig maar Nintendo is juist de partij om daar games voor te maken.
En waarschijnlijk maken ze het nog goedkoper ook. Maar en tegen de tijd dat het uitkomt loopt het misschien weer achter...
Als de NX een leuke prijs heeft en backwards compatible is met Wii(-U) titels wil ik er nog wel eens over nadenken. Goed kans dat Wii-U games een stuk voordeliger worden na de release van de NX.
Hij zou krachtiger moeten worden dan de Wii U, met een prijs van 150 dollar. Dat gaat dus nooit lukken. De geruchten lijken ook allemaal maar ergens vandaan te komen. Bovendien lijkt me dat ze nooit zo snel kunnen produceren
Mensen blijven hopen en negeren daarbij wat nintendo heeft gezegd. Het wordt een systeem NAAST de WiiU. Dat voor 150 dollar klinkt voor mij als een streaming box. In combinatie met een WiiU pad of een nieuwe controller die alle controllers (NES tot WiiU) ondersteunt, en nintendo zou best wel een interessant idee hebben.
Ja joh, nadat Nintendo aankondigde dat de 3DS naast de GameBoy in de markt werd gezet, is de GameBoy toch ook niet gedropt?
Verder is die 150 euries ook maar een random gok van iemand, het enige wat Nintendo over de NX heeft gezegd is dat het bestaat en je er in 2016 meer over hoort. (en wat lege uitspraken om minder verkopen van de Wii U te voorkomen enzo)
Ja, natuurlijk, en omdat elke fanboy het wil gooit nintendo hun hele filosofie over de boeg en gaan ze in 2016 dan eindelijk een apparaat maken dat mee kan komen met de huidige consoles, op een prijspunt waarop het apparaat ze zelfs verlies levert bij elke verkoop en ze een aantal jaar achterlopen op hun concurrentie... Ik zie het ze echt niet doen, hoe graag ik ook een mario game zou zien die qua lichteffecten e.d. zo kan overkomen als die Unreal tech demo's van laatst, maar het is niet nintendo's spelletje. Ze willen innovatie. Wellicht is 't een VR-bril, die je kunt aansluiten op de WiiU en is dat weer een reden dat ze zeggen dat het de markt van de 3DS en WiiU niet zal kannibaliseren.
En natuurlijk zal nintendo zeggen dat het naast de WiiU bestaat, omdat anders de WiiU niet meer verkoopt, maar ze gaan ook niet middenin een consolecyclus een nieuwe console uitbrengen...
Ik zou niet rekenen op een VR-Bril, juist zoiets past niet in Nintendo's familie georienteerde filosofie. Een VR-Bril laat je in dat geval juist jezelf afschermen van anderen.

Het is niet voor niets dat Nintendo het online gamen nooit zo heeft omarmd als andere platformen, Nintendo focused zich juist op de huiskamer. Ik zou daarom eerder rekenen op iets wat spellen meer in de fysieke wereld gaan brengen, zoals de Amiibo characters, dan andersom.
Die 150 dollar is ook maar een fabeltje, dat is wat paar mensen willen en de wereld in gooien als een gerucht.

Hetzelfde onzin als de 299 dollar kostende iPhone 5C (werd 549 dollar) en PS VIta die 199 dollar zou kosten (werd 249 dollar).
De Nintendo NX gaat de Wii U niet vervangen, de NX komt naast de Wii U en DS, zo heeft Nintendo reeds bevestigd: nieuws: Nintendo presenteert volgend jaar nieuwe console
Natuurlijk zeggen ze dat. Ze willen die 2 miljoen stuks Wii-U nog verkopen. Als ze aankondigen dat de Wii-U EOL is, dan kunnen ze die verkoop ook op hun buik schrijven.
Denk ook niet dat de directeur van Nintendo daarover zou liggen, vinden de aandeelhouders niet zo fijn. ;)
maarja, zolang ze em nog een paar maanden na de release van de NX zouden verkopen (net zoals met de gewone Wii het geval was) dan heeft de directeur niet gelogen...
Net zoals de DS een derde pilaar zou worden naast de Gamecube en Gameboy Advance zeker?

Binnen een jaar kwam er bijna niets meer uit voor GBA en binnen twee jaar was die in een groot deel van de wereld al uitgefaseerd...
Wanneer zijn Nintendo titels ooit voordeliger geworden?
Nieuwe titels zijn al wel goedkoper geworden, Captain Toad en Splatoon zijn beide voor onder de 40 euro te koop vanaf dag 1.
daarin tegen zijn er GBA spellen die tot het einde 50-60 euro kosten
Zouden ze volgens een japanse krant niet overstappen op een android afgeleide?

Nintendo zou best op x86/64 hardware kunnen overstappen met als OS een android based fork.
Controller zou een 3ds opvolger kunnen zijn die de rol van WiiU controller overneemt, eveneens draaiende op dezelfde android based fork met als cpu evt. een ARM processor.

Voordelen: Android is open source, je hoeft het wiel niet weer helemaal uit te vinden.
VC, online store en infrasructuur (ecosysteem) zijn makkelijker op te zetten evenals extensie naar mobile games.Hoe eerder ze hun ecosysteem op poten hebben des te beter ze hun users aan zich kunnen binden. Met bovenstaande zouden ze in feite het 3ds model integreren met het WiiU model.

Voorbeeld: VC op te starten op de NX en verder spelen op de 3dsachtige controller in de bus dankzij cloudsaves.Toekomstmuziek?

Nadelen:?
Denk niet dat ze meedoen aan de specrace, hooguit evenaren ze de specs van ps4 en xbone met deze 'update'.

Bovenstaande theorie is gebaseerd op Nintendo's uitspraken naar de wens van een geintegreerd ecosysteem, hun "bewondering" voor Steam en de uitbreiding naar mobile. Ook past zo'n iteratie update in de manier hoe ze hun handheld lijn updaten.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 2 juli 2015 17:26]

android op de NX is al de kop ingedrukt door nintendo zelf. en het maakt geen donder uit. android is een OS en kan op van alles draaien. je kan er genoeg aan tweaken. >_>
Mwah, Nintendo zei ook dat er geen nieuwe 3ds zou komen en toen kwamen ze met de 3dsxl.
Neem hun ontkenning dus met een korrel zout.

Je console laten draaien op een bestaand os framework heeft zo zijn voordelen, zie xbone en backwards compatibility.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 2 juli 2015 19:09]

Het gerucht was toen dat er een nieuwe grotere 3DS kwam met autonavigatie, ebook support, karaoke support en nog meer onzin. Nintendo heeft vervolgens gemeld dat dit gerucht niet gebaseerd was op wat ze gingen aankondigen.
Dat er dan wel een grote 3DS met verder niks anders komt, is niet specifiek ontkend..
Leuk idee maar onwaarschijnlijk. Nintendo speelt volgens eigen regels en ik zie ze niet snel hun autonomie opgeven.
Ehm, de virtual boy was de slechts verkopende (2,5 miljoen) Nintendo console
Die werd door Nintendo gezien als portable... :)
De Virtual Boy valt volgens deze pagina (bron) onder portable consoles, en in het artikel gaat het over de grote consoles. Vandaar dat deze waarschijnlijk niet wordt meegerekend.
Ik denk dat de NX de opvolger wordt van de virtual boy. Ze zeggen dat het iets totaal nieuws is en het past wel binnen de lijnen van Nintendo om zoiets totaal nieuws uit te proberen. Bij de virtual boy was de wereld er nog niet klaar voor alsmede de techniek was er nog niet naar. Maar nu is de techniek een stuk verder en zijn er al meer partijen die het aan het testen zijn.

Ik voorzie dan weer dat er controllers door de kamer gaan vliegen zoals vaak bij de wii controllers is gebeurd.

Ze hebben voor de nieuwe zelda nieuwe mogelijkheden gevonden, misschien is dat wel een hint voor een nog realistischere beleving via een 3D helm. Dat lijkt me wel erg gaaf.

Bovenstaande is overigens een speculatie en niet gebaseerd op enige bron naast mijn eigen fantasie.
Zou overigens best kunnen.
Oculus Rift(fb), project morpheus (sony) , Vive(Valve) , hololens(ms) .
Zou me niet verbazen als nintendo deze optie niet aan het verkennen is.
Op de E3 gaf Reggie aan dat Virtual Reality niet social was en het daarom waarschijnlijk niet zal werken. In andere woorden, dat wordt hem niet. Ze hebben hun lesje ook wel geleerd van de VB.
Ik ben een beetje het vertrouwen in Nintendo haar uitvoering kwijt. Mario kart 8 is super, en nog enkele titels, maar continu achter de feiten aanlopen en mijn 300 euro investering volgend jaar al mogen afschrijven... Daarnaast zijn ook sommige titels zoals mario party die dan weer enorm tegenvallen.

Het gaat niet om de graphics maar van de wii hadden ze al kunnen leren dat ontwikkelaars de console links laten liggen bij te weinig rekenkracht.

Het online plezier dat ik uit een wii u gehaald heb was meer dan uit andere consoles de laatste tijd, maar voorlopig geen Nintendo console meer als er zo weinig nog voor uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 2 juli 2015 17:12]

Het ligt niet zozeer aan het tekort aan rekenkracht maar ook aan de luiheid van devs, ze maken games voor PS4 en XBO, aangezien die tegenwoordig x86 zijn kunnen ze ook makkelijker naar de PC porten en andersom.

Echter is Wii U geen x86 platform en de devs willen snel en goedkoop cashen wat niet lukt, ik merk ook als dat sinds PS4 en XBO uit zijn, dat sommige games voor Xbox360 en PS3 qua performance om te huilen zijn.
het is geen luiheid het is keiharde financien.
om een game en voor WiiU en voor PS4/Xbone te ontwikkelen betekent dat er zo'n enorme magnitude an verschil in power overbruigd moet worden dat of:

je game er niet uitziet op next gen
je game 2x ontwikkelt.

nou had de WiiU enorm verkocht had men dat mogelijk nog wel gedaan,
maar dat is simpelweg niet gebeurd, plus 3rd party verkoopt traditioneel gezien niet erg goed op Nintendo.

kortom developers developen niet, of doen het zo goedkoopp mogelijk voor WiiU
anders is het gewoonweg niet rendabel.

anyways OT: ik heb een vermoeden dat de NX nog wel even op zich laat wachten, ik hoop stiekem dat ze wachten op 14/16 NM APU's dat zou hem een stuk sneller en zuiniger kunnen maken dan de PS4/Xbone en Nintendo heeft nu hopelijk toch wel een beetje zijn lesje geleerd gezien underpowered hardware.

[Reactie gewijzigd door freaq op 2 juli 2015 19:40]

Ik denk dat developers tegenwoordig op zo'n hoog niveau (qua taal/tech) zitten dat de onderliggende processor architectuur nog weinig invloed heeft op het ontwikkelingsproces. De standaard engine die meegeleverd wordt met de Wii-U SDK is de Unity engine met Wii-U hardware support.

Ik weet niet in hoeverre die SDK is gemodificeerd of dichtgetimmerd is, maar in theorie draaien Unity games op zo'n beetje elk mogelijk denkbaar (game)platform.
De engine draait wel op de wii u maar de grafische content en hoeveelheid benodigde rekenkracht voor game mechanics van ps4 en xbone niveau is dan weer niet uit te voeren op het apparaat.
Mensen blijven maar speculeren dat NX een console wordt, en om het heel simpel te houden waar NX eerder een service zoals Steam of PSN zou kunnen zijn en geen console is dit:

- New 3DS is pas enkele maanden uit in VS en EU, nieuwe handheld uitbrengen zou wel een hele domme zet zijn van Nintendo.

- Wii U wordt pas 3 jaar oud over paar maanden, om nu al een gloednieuwe console uit te brengen is ook gekkenwerk.

NX zou echter, als het een console is eerder een remake van de Wii U kunnen zijn, net zoals New 3DS dat van de oude 3DS is.

Wat mij nog het meest verbaast is het volgende, Nintendo heeft nooit iets los gelaten over dat NX überhaupt een fysiek apparaat is (en een console of handheld is een fysiek apparaat).

Toch lopen alle website (ja ook Tweakers) te beweren dat het een console is, beweren op een manier alsof dat al zelfs bevestigd is.
- Wii U wordt pas 3 jaar oud over paar maanden, om nu al een gloednieuwe console uit te brengen is ook gekkenwerk.

Waarom dan de productie van de Wii-U afbouwen?
Geen idee, misschien vanwege tegenvallen verkopen.
Nintendo ligt een beetje moeilijk bij mij. Tot en met de N64 vond ik het onwijs tof al die Nintendo consoles maar vanaf de GameCube ging het voor mij achteruit. De games werden minder interessant voor mij en de console + controller begonnen wat vreemd te worden. Bij de opvolger de Wii was het helemaal verpest. De Wii heeft wel een paar leuke titels zo voor een kwartiertje per week maar het echte Nintendo gevoel is weg. Alleen in de handheld sectie blijft Nintendo mij nog erg aanspreken. Ik hoop dat de Nintendo NX misschien iets wordt wat voor mij weer aanvoelt als een waardige opvolger van de N64 wat deze was samen met de NES en SNES gewoon echt onwijs cool.
Ik heb veel geruchten gelezen maar ze zijn allemaal vrij specifiek en ik ben heel blij en bang met de volgende dingen:

Blij
- Backwards compatability lijkt een zekerheid met WII U en waarschijnlijk met WII spellen, controllers enz.
- De console komt volgend jaar uit, hoe sneller hoe beter wat mij betreft.

Bang (hopelijk niet waar)
- de console zou wel eens wederom slomer kunnen zijn dan de XBOX/PS4
- ze zeiden dat de concurenten hun "ideeen" zouden kunnen stelen, als het weer een gimmick controler/idee is als opzet is het sowieso een no-buy voor mij
Ik denk dat het een soort streaming kastje wordt waar je de games van andriod naar de WII U pad kan streamen.

Dus een soort van alles in 1 naar de WII U pad. WII EVERYONE! :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee