Foxconn begint smartphone-productie in India

Het Taiwanese Foxconn is begonnen met de productie van smartphones in India. Het bedrijf is van plan om tegen 2020 in totaal zo'n twaalf nieuwe fabrieken te openen in het Aziatische land en daarmee een miljoen mensen te voorzien van banen.

Het nieuws kwam naar voren in een interview met Foxconn-ceo Terry Gou door ndtv. De eerste fabriek van Foxconn is inmiddels geopend in het zuidoosten van het land. Gou stelt dat hij juist in landelijke gebieden fabrieken wil openen, om zo de omgeving te transformeren met banen en infrastructuur. Op het moment vindt hij die infrastructuur nog tekortschieten. "Stroom is een probleem. Als de stroom uitvalt, dan ligt de hele fabriek stil. Stroom, water, geschoolde arbeiders, al die problemen moeten nog opgelost worden."

Gou stelt wel dat hij de bijval van de Indiase regering nodig heeft om alle fabrieken te kunnen openen en de banen te creëren. Het lijkt er echter wel op dat Foxconn die bijval zal krijgen, aangezien India vorig jaar nog een initiatief op poten heeft gezet genaamd Make in India. Dat is er juist op gericht om bedrijven aan te moedigen om hun producten in India te produceren. Voor wie Foxconn gaat produceren in India, is nog niet officieel bekend, maar een anonieme bron heeft tegenover Bloomberg gezegd dat het tot nu toe zou gaan om Xiaomi en InFocus.

Foxconn is de merknaam van Hon Hai, dat zijn hoofdkantoor in Taiwan heeft en wereldwijd meer dan een miljoen medewerkers heeft. De fabrikant maakt hardware voor tal van computer- en smartphonebedrijven en kwam regelmatig negatief in het nieuws door slechte werkomstandigheden, die zelfs tot zelfmoord leidden.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

15-07-2015 • 10:46

37 Linkedin

Reacties (37)

37
35
33
0
0
0
Wijzig sortering
is India goedkoper dan China tegenwoordig? blijkbaar wel zou je dan zeggen, worden ze er wel banen gecreeerd maar worden ze teven ook afgeknepen...goedkope productie en worden dan lekker duur verkocht in het Westen
Je kan bij 'China' kiezen uit allerlei soorten regio's -tussen Shanghai in het oosten en Tajikistan in het westen ligggen 3000 km. Op deze afstanden heb je in Europa (ook) enorme economische verschillen.
China heeft dus nog genoeg achtergebleven gebieden om later toch weer ergens goedkoper te kunnen zijn dan ergens in India. Deze landen zijn zo groot dat één regio niet de kwaliteit van het hele land bepaalt.
Zo makkelijk werkt het niet. Je kunt niet zomaar ergens op de steppe een fabriek ploppen. Zeker het soort productie wat Foxconn doet is erg afhankelijk van een ecosysteem van componenten en materialen suppliers, infrastructuur en transport. Juist omdat dat in de Yangtze delta allemaal zo dicht op elkaar zit kunnen de kosten laag blijven (gaat om meer dan loon).
Je hebt helemaal gelijk. Het gaat om opkomende regio's. Ik reageerde op @vinkjb, die dacht dat heel China nu uit de gratie was en India de nieuwe ster.
Trouwens: zo'n opkomende regio met lage loonkosten kan vaak tegenvallen. Bv nieuw personeel wat na inleerperiode zó weer bij je weggekaapt wordt door een ander bedrijf. Daarnaast moet een bedrijf vaak heel veel investeren in extra zaken die hier als vanzelfsprekend aanwezig worden verondersteld. Wegen, electriciteitskabels, telefoonlijnen, huisvesting, medische faciliteiten, scholen,... Als je dat er bij telt is een lagelonenregio niet zo supervoordelig meer.
Zie eens hoe tijdelijk Sjanghai 'goedkoop' was. Of je technisch ingenieur in Shanghai. Moscou of Amsterdam bent, je verdient overal ongeveer hetzelfde.
Als je daarbij telt dat in NL geen corruptie is, alle infrastructuur op hoog nivo staat en de wereldtop aan instituten en bedrijven over de grens binnen een halve dag reisafstand liggen dan is het (voor mij) duidelijk: hier moet je zijn.
China is niet meer het goedkope productieland dat het 20 jaar terug was. De economie heeft er jarenlang zeer hard kunnen groeien, waardoor mensen meer middellen krijgen. De fabrieken daar hebben ook geïnvesteerd in opleiding van de jeugd waardoor veel meer mensen geschoold zijn. Deze mensen zijn vaak wel zeer loyaal tegenover het bedrijf, maar zullen ook sneller opkomen voor hun rechten en zullen sneller onrecht aanwijzen. Zij weten ook wel dat de arbeids omstandigheden beter kunnen en het loon omhoog moet.

Dan zijn er andere landen in Azië die nog een stuk goedkoper zijn. Kan men daar de komende 15 a 20 jaar hetzelfde doen zoals we de afgelopen decennia in China hebben gezien. En als de economie ook daar eenmaal aantrekt dan heeft men nog het volledige afrikaanse continenet waar men naartoe kan trekken.
Waarschijnlijk is dit ook 'het grote plan' dat veel landen het liefst zien gebeuren. Dat reeds bestaande landen met een A status of hoger de vraag doen aantrekken en zo andere landen die achter liggen omhoog kan trekken de ranglijst op. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er steeds meer en grotere vraag komt omdat er steeds meer ontwikkelde landen komen wat uiteidnelijk goed is voor bedrijven. Een grotere vraag leid tot de vraag voor meer productie waardoor er sneller meer landen die laag op de ranglijst staan kunnen worden bijgepakt voor productie en die landen sneller naar een hogere economsiche status worden getilt.
Als alles goed gaat en politieke en religieuze leiders niet de boel te grabbel gooien middels oorlogen e.d. zal dit een sneeuwbal effect hebben waardoor landen die wat economisch laag staan steeds sneller en in grotere maten via de poductie en consumtiecyclus omhoog kunnen worden geholpen.

Op langere termijn zal dit tot meer stabiliteit leiden aangezien consumptielanden onderling niet snel geneigd zijn tot gewapende conflicten daar de kans vrij groot is dat ze daardoor worden terug geworpen naar productielanden. Deze ontwikkeling is dus voor economische stabiliteit belangrijk. Tegen de tijd dat er te weinig producerende landen zijn ten opzicht van consumerende landen is de revolutie in robotica hopelijk van dermate dat het geen echt probleem meer is. Rest natuurlijk wel het kleine probleem dat de aarde zo veel consumerende naties niet kan onderhouden. Grondstoffen voor de technische infrastructuur alsook de vraag voor meer productie in voedsel zullen de mensheid uiteindelijk forceren de aarde te verlaten op zoek naar meer grondstoffen.

Maar dat is slechts speculatie.
Nee, lees: "Make in India", Foxcon strijkt flinke subsidies op waardoor het ongelooflijk goedkoop wordt om voor hen nieuwe fabrieken te bouwen. Alles meegenomen in TCO, zal het product dat in India gemaakt wordt goedkoper zijn dan ergens anders. Niet meer, niet minder. Het is geen humanitaire bedrijf.
Anoniem: 646537
@sokolum0115 juli 2015 21:25
Nee, lees: "Make in India", Foxcon strijkt flinke subsidies op waardoor het ongelooflijk goedkoop wordt om voor hen nieuwe fabrieken te bouwen. Alles meegenomen in TCO, zal het product dat in India gemaakt wordt goedkoper zijn dan ergens anders. Niet meer, niet minder. Het is geen humanitaire bedrijf.
Dat was toch al lang bekend? :P
Wellicht wordt China wat duurder nu de economie groeit? India is nog goedkoop. Je kunt nu gaan klagen over sweatshops en doodwerkers. Maar India heeft eigenlijk structuur e.d. nodig om het kastensysteem te doorbreken en zo de economische groei te boosten middels productie. van India werd een decennium geleden ook verwacht dat het net zoals China zou groeien maar de groei is ondermaats gebleven. Dit kan de kans zijn voor India om als nog te groeien.
China is al te duur. Je moet kijken naar de kledingindustrie, die gaan altijd voor de laagste lonen (inclusief kinderarbeid natuurlijk) Daar zie je nu Vietnam en Bangladesh als belangrijkste landen. Worden die te duur zoeken ze weer ergens anders goedkoper. voordeel van kleding is dat fabrieken sneller te verplaatsen zijn, low tech.
Neem je hi tech dan zullen die langer wachten voordat ze gaan verhuizen. Infrastructuur, stroom is daar natuurlijk veel belangrijkers en ze hebben er meer van nodig.
India loopt nu noch achter met china maar voordeel van india is Engels wordt er nog veel gesproken en is nog onderontwikkeld in vergelijking met China.
Anoniem: 382732
@bbob15 juli 2015 12:01
Voor de kledingindustrie is infrastructuur net zo belangrijk:
- zonder stroom geen naai- en strijkmachines
- zonder water geen gekleurde stoffen (geverfd)
- zonder goede wegen geen mogelijkheid om de producten snel bij de opdrachtgever te krijgen
Tuurlijk moet je wel stroom, water en wegen hebben. Maar het maken van die kleding hoeft niet perse in een schone omgeving te gebeuren bijv. Smarthpones moeten wel gemaakt worden in een gecontroleerde omgeving, en komt er dus veel meer bij kijken om een smartphone fabriek te verhuizen dan een kleding fabriek (een paar naaimachines zijn zo geplaatst, een hele high tech assemblagelijn zal wat langer duren).
moet wel even bij opgemerkt worden dat in veel kledingfabrieken de naaimachines nog met een voetpadaaltje worden aangedreven.
Anoniem: 143912
@bbob15 juli 2015 16:04
"India loopt nu noch achter met china maar voordeel van india is Engels wordt er nog veel gesproken en is nog onderontwikkeld in vergelijking met China."

Voordeel van china is DAT Chinees gesproken wordt. Wat is Voordeel van Engels boven chinees voor Foxxcon?
Ben met je eens dat China te "duur"begint te worden, maar het kasten systeem doorbreken in India zal toch niet gaan lukken, het zit net zo verweven in de maatschappij, waarschijnlijk nog dieper, als in Engeland het upperclass en lowerclass systeem
Ik vind het vreemd dat juist Xiaomi zijn assemblage wil outsourcen naar India, terwijl ze nu hun werkzaamheden in China (het land waar Xiaomi ook vandaan komt) uitvoeren. Zou de Chinese overheid het niet vervelend vinden als een Chinees bedrijf zijn werk aan India uitbesteed?
Heeft waarschijnlijk ook te maken met capaciteit. Foxconn breid natuurlijk niet voor niet uit, en hoe groter ze worden hoe interessanter ze worden voor de overheid om strenger in de gaten te houden. Uiteindelijk heeft Foxconn natuurlijk sowieso de vrijheid om dit te doen. Hoe willen ze dit tegenhouden?

Verder zou het kunnen dat er gewoon simpelweg belastingtechnishce voordelen aan zitten en dat ze om die reden bijv. ook naar Brazilië zullen kijken. Alles wat buiten dat land geproduceerd wordt, wordt flink belast met belastingen, waardoor alles dat daar niet geproduceerd is, vrij prijzig is. Wellicht dat dit in India ook het geval is? Ook al is het een relatief kleine belasting, wanneer je een potentiële afzetmarkt hebt die zo groot is, kun je daar veel geld mee verdienen omdat toestellen goedkoper geleverd kunnen worden. Daar komen overheidsvoordelen bovenop.

Ongeveer 2% van de Indiërs is middle class naar westerse maatstaven. Die groep, plus de groep die erboven zit, kun je voorzien van high end toestellen. Maar Xiaomi maakt ook goedkopere toestellen, waarmee een veel groter deel van de bevolking bediend kan worden. Verder kun je ook produceren voor de export.

Maar goed, ik denk dat het in eerste instantie dus gewoon te maken heeft met simpele uitbreiding.
Top! India is zeker een gebied met veel potentie. Toch veel opgeleiden mensen. Hoog niveau dienstverlening. Lage lonen met harde werkers.

De infrastructuur en stroomvoorziening is nog niet optimaal. Maar ze (president Modi) is er keihard mee bezig. Dit omdat zijn "Make in India" zijn grootste peiler is van zijn campagne. En dit kosten wat het kost moet slagen.

Dit is vooral te zien aan de massale aanschaf en bouw van Kernreactoren.

http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0MZ17I20150408

Daarnaast wordt er ook zeer veel geïnvesteerd in de infrastructuur. Veel nieuwe spoorwegen. Luxe high tec treinen. Nieuwe wegen, grote luchthavens en havens.

http://www.bloomberg.com/...sh-for-top-infrastructure
Ik vind het vreemd dat dit gebeurt. Hoe verhoudt dit zich tot het nieuws dat Foxconn in China de werknemers vervangt door robots?

http://www.automatisering...ts-in-bij-productie-apple
"Stroom is een probleem. Als de stroom uitvalt, dan ligt de hele fabriek stil. Stroom, water, geschoolde arbeiders, al die problemen moeten nog opgelost worden."
Dit heb ik vaker gehoord over India (via BNR). De voornaamste reden is de corruptie in het land, waardoor de voorzieningen vaak niet goed zijn en zelfs de economie minder hard is gegroeid dan de andere BRIC landen.

Ik zou bijna willen stellen dat het moedig is dat ze daar een fabriek starten (misschien wat overdreven), maar wie weet dat het een begin is van verbetering van de infrastructuur van het land (ben er zelf nog nooit geweest, dus baseer het op de verhalen die ik op BNR hoor). Aan de andere kant zou het niet interessant zijn om als fabriek te investeren in een energieneutraal productie proces. Zonnepanelen zouden daar toch aardig wat op kunnen leveren?
Anoniem: 382732
15 juli 2015 12:02
12 sites met 1000000 arbeidsplaatsen. 80.000 per site! Bizar groot eigenlijk.
en daarmee een miljoen mensen te voorzien van "banen"
Ja Foxconn heeft niet een vlekkeloze reputatie op dat gebied maar in India is een heel groot gedeelte werkloos waardoor dit wel degelijke en 'upgrade' kan zijn. Wel of geen baan verschilt nogal. Hopelijk gaat Foxconn z'n leven beteren in de toekomst zodat de arbeidsomgeving ook wat gezonder worden.
En laten we reëel zijn, iemand moet het doen. En zolang het rijke Westen geen zin heeft om veel te betalen voor electronica, dan gaat er echt niet snel iets veranderen.

En als mensen de keuze krijgen bij een baantje bij Foxconn, of werkeloos zijn, dan denk ik dat er genoeg zijn die voor het eerste kiezen, ook al zijn de omstandigheden misschien niet geweldig.
Als ik de verkopen van high-end toestellen bekijk, dan heeft het rijke westen wel degelijk zin om veel te betalen voor elektronica. Het zijn gewoon de bedrijven die graag enorme marges nemen om hun aandeelhouders te plezieren.
Als ik de verkopen van high-end toestellen bekijk, dan heeft het rijke westen wel degelijk zin om veel te betalen voor elektronica. Het zijn gewoon de bedrijven die graag enorme marges nemen om hun aandeelhouders te plezieren.
Het zijn natuurlijk niet alleen de consumenten die vallen onder het rijke Westen. De fabrikanten en hun aandeelhouders zijn dat natuurlijk net zo hard. En die gaan voor keiharde winstmaximalisatie en betalen op hun manier dus ook niet veel voor de electronica.
Er zijn denk ik maar weinig bedrijven die mensen 8 uur laten werken, als ze die voor hetzelfde loon ook 12 of 14 uur kan laten werken.
Je hebt het over het rijke westen die niet willen betalen voor hun tech, maar je moet tuurlijk ook een verschil maken tussen de verschillende factoren die aan de grond staan van de prijzen. Je moet daar bijv. niet bij negeren dat de marges ook ontzettend hoog zijn. Niet alleen bij de uiteindelijke prijs van het product, maar ook bij het delven van grondstoffen waar men bijv. in verschillende lage loon-gebieden of andere armere regio's waar amper industrie te vinden is eveneens ontzettend opportunistisch is en voor bijv. een paar procent aan overheidsbelastingvoordeel die na een gegeven periode van activiteit wegvalt meteen verkast naar een nieuwe regio waar ze dergelijke voordelen weer kunnen krijgen.
De salaris kosten bij de productie zijn slechts een zeer klein deel van de kost prijs.

Maar als ze een paar cent kunnen besparen per product dan doen ze dat.
En de andere reden om de zooi in dergelijke landen te maken is het gebrek aan vakbonden en een overheid die voor de werknemers opkomen.
Anoniem: 601896
@TERW_DAN15 juli 2015 11:44
Als iemand het doet zie ik eerlijk gezegd het liefste mensen in Europa of Amerika het doen.

Helaas Motrola en Nokia zijn als laatste grote fabrikanten op beide continenten gestopt met de assemblage. Wat toevallig is dat in beide gevallen de laatsten der mohikanen ze het typenummer X kregen.Het assembleren blijft hetzelfde werk waar ook ter wereld. Maar in Europa hebben we bijvoorbeeld regels over het gebruik van kankerverwekkend butanol als schoonmaakmiddel tijdens de assemblage. Ook zijn er regels over andere arbeidscondities en bijvoorbeeld het aantal uren dat je mag werken.

En stiekem, is de gedachte fijner dat je een telefoon koopt die mogelijk gemaakt is aan het eind van mensen hun 8 uurs durende ploegendienst toch prettiger dan dat die mogelijk geassembleerd is aan het eind van een 12 uur durende uitputtingsslag.

Wie nog uit de westerse wereld iets wilt kopen komt uit op bijvoorbeeld Vertu. Maar heeft daarbuiten niet heel veel keuze. Mijn laatste twee gekochte telefoons zijn gemaakt in Mexico, ook niet het walhalla van arbeidsvoorwaarden maar ondanks de drugsoorlogen de toen in mijn ogen minst slechte keuze.
hahah leven beteren. Wakker worden bij deze bedrijven gaat het maar om 1 ding, geld dat is de reden om de productie te verschuiven.
Liever dat dan oude scheepswrakken slopen waar asbest en andere meuk in zit, toch?
Dit is natuurlijk een norm van niets. Dat het momenteel al slecht gaat betekent natuurlijk niet dat we al tevreden moeten zijn met ietsje minder slecht.
Ach dit gebeurt toch veel meer in Bangladesh dan in India.
Er wordt werkgelegenheid gecreerd.

Een goede zaak dus.
Ze hadden er ook voor kunnen kiezen het in China of elders te doen. Ik snap jouw punt dus niet.
Zij zorgen voor een miljoen banen.

Kan onze regering een voorbeeld aan nemen!

Je moet Aziatische cultuur niet vergelijken met de Westerse zoals je de Arabische cultuur niet vergelijkt met die uit het Oostblok.

ONZE manier is niet DE manier.

Wij kunnen er van alles van vinden maar dat vinden zij ook van onze normen en waarden.
Goed, een totaal andere discussie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee