Door Jurian Ubachs

Redacteur

Play-to-earn: de toekomst of troep?

Blockchaingames, nft's en meer

22-01-2022 • 06:00

137

Multipage-opmaak

Inleiding

“Met de opkomst van nft's ben ik eigenlijk totaal niet bezig en ik vind in bredere zin monetaire/verhandelbare elementen koppelen aan games/gaming over het algemeen een slecht idee. Het bevordert een connectie tussen gamen en handel, waarbij gaming zijn onschuld verliest. Voor mij gaat gaming over plezier, relaxen en niet over geld verdienen, rijk worden of handel bedrijven. Van een zin als 'het handelspotentieel van gamers ontsluiten' krijg ik echt de kriebels. Er zijn vast mensen die het een superleuk idee vinden om gaming en handel met elkaar te verbinden, maar ik ben daar niet een van.”

Bovenstaande passage komt uit een mail die ik in de herfst van 2021 stuurde aan een pr-bureau dat de rol van non-fungible tokens in gaming onder de aandacht wenste te brengen. Dat deed dat bureau in opdracht van Azerion, de maker van Habbo Hotel, dat net had aangekondigd een groot aantal nft’s te gaan introduceren in dat spel. Ik moest er niets van weten, evenmin als vele anderen die werkzaam zijn in de wereld van gaming. De houding ‘rot op met je nft’s’ bleek de overhand te hebben in veel van de socialemediabubbels waar ik in zit. Wellicht begrijpelijk, maar ook opvallend: het valt niet te ontkennen dat de play-to-earnmarkt groeit. Steeds meer mensen komen ermee in aanraking, proberen het uit en geven het nieuwste onderdeel van de game-industrie zo steeds meer gestalte.

Voor Tweakers zijn de snelle groei en het eventueel aanwezige toekomstperspectief reden om eens dieper in play-to-earn te duiken. Want hoewel de meerderheid van de gamers nog niet enthousiast lijkt te worden van het concept en/of de games die erbij horen, is duidelijk dat er sprake is van snelle groei. Een belangrijk onderdeel van die groei is dat niet alleen het aantal mensen dat meedoet, stijgt, maar ogenschijnlijk ook de kwaliteit van de games. Vooral op dat gebied moet in de komende periode een flinke stap worden gezet. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Behalve naar wat een play-to-earngame eigenlijk is, kijken we naar hoe de play-to-earnmarkt er nu al uitziet, op welke verschillende manieren games omgaan met blockchain en wat de aantrekkelijke en minder aantrekkelijke kanten van het concept zijn. Het is duidelijk dat niet iedereen even enthousiast is, maar waarom niet? De specifieke kritiekpunten die er nu zijn, nemen we uiteraard ook met je door.

Cryptokitties

Cryptokitties: een van de eerste play-to-earngames ooit (2017)

Play-to-earngames

Begrijpen wat een play-to-earngame precies inhoudt, is niet moeilijk; geld of eigendom verdienen in een spel is immers een oud principe. Speel een willekeurige roleplayinggame en je hebt je digitale zakken binnen de kortste keren gevuld met goud of een ander ingame betaalmiddel, terwijl je voor je speelbare personage steeds betere of mooiere spullen bij elkaar sprokkelt. Speel je dat spel offline, dan is dat puur voor jezelf en om de game wat makkelijker te maken. Speel je online, dan heb je als extra voordeel dat je je mooie, nieuwe gear aan andere spelers kunt tonen.

Belangrijk detail: wat je in het spel verdient, verlaat de game niet en heeft buiten dat spel geen functie of bestaan. Al heb je nog zoveel goud in World of Warcraft, het zal je nooit écht rijker maken dan je bent. Of nu ja, World of Warcraft kent toevallig de optie om met je goud WoW Tokens te kopen, die je kunt omzetten in gratis speeltijd, wat effectief een besparing oplevert en dus waarde vertegenwoordigt. Items die je verzamelt, kunnen echter nog zo zeldzaam zijn, ze zijn waarschijnlijk niet uniek. Andere gamers die hetzelfde spel spelen en dezelfde missies doen, kunnen dat voorwerp waarschijnlijk ook bemachtigen. De items hebben buiten de game ook geen waarde.

Non-fungible tokens

Play-to-earngames brengen op verschillende manieren verandering in die constructie. In plaats van met een beloning die alleen in dat specifieke spel een rol speelt, kun je beloond worden met een betaalmiddel dat ook buiten het spel bestaat. In dat geval gaat het meestal om een door de makers van de game bedachte cryptocurrency. Er is dan sprake van een samenwerking met een marktplaats voor crypto’s, waar spelers hun in het spel verdiende crypto’s desgewenst kunnen verhandelen. En de voorwerpen? Die kunnen dankzij nft’s écht uniek zijn. Nft’s zijn digitale eigendommen, veelal afbeeldingen, waarvan het eigendomschap via een smart contract is vastgelegd in een blockchain. Wil je meer weten over nft’s en hoe ze in elkaar zitten, dan kun je dit verhaal van vorig jaar nog eens lezen. Goed om te weten is verder dat je om deze games te kunnen spelen, een cryptowallet nodig hebt. In deze digitale portemonnee ontvang je je verdiende cryptotokens en verzamel je de nft’s die je in bezit hebt.

Snoop Doggs NFT-collectie

De nft-collectie van Snoop Dogg met een totale waarde van meer dan 13 miljoen dollar. Bron: DappRadar

Play-to-earngames zijn er in allerlei soorten en maten en ze gebruiken blockchain op verschillende manieren. Om te beginnen zijn er echte blockchaingames, of beter: blockchain-based games. Dit zijn games waarbij de gebruiker een client downloadt om te kunnen spelen, maar waarvoor alle regels van het spel in de blockchain zijn vastgelegd. Wat er gebeurt in de game, wordt dus bepaald in smart contracts op de blockchain zelf. Het is de ultieme combinatie van gaming en blockchain, maar nog niet de meest voorkomende variant. Het is niet de aanpak die zich het best leent voor hoogwaardige games.

Voor de goede orde: aan deze games wordt meestal gerefereerd als 'blockchain-based'. Met 'blockchaingames' worden, wat algemener, games bedoeld die blockchainelementen bevatten. De opzet waarbij een game gewoon op servers van de maker of uitgever draait en ingame blockchainelementen heeft, komt op dit moment nog vaker voor.

AXS en SLP

Hoewel de markt voor play-to-earn nog realief klein is, zijn er al wat titels die enige bekendheid genieten. Axie Infinity en The Sandbox zijn twee van die games. In Axie Infinity draait het om het verzamelen en trainen van Axies: kleine beestjes die je kunt gebruiken om nieuwe Axies te fokken. Ook kun je je Axies gebruiken om tegen andere Axies te vechten. Dit alles heeft als doel om Axie Infinity Shards (AXS) en Smoot Love Potions (SLP) te vergaren. Beide zijn ethereum-based cryptocurrencies. Spelers kunnen deze tokens eens per veertien dagen laten uitbetalen vanuit Axie Infinity, zodat ze hun ingame assets in de echte wereld kunnen gebruiken. Axie is het populairste play-to-earnspel tot nu toe; begin december 2021 speelden dagelijks gemiddeld 2,5 miljoen spelers de game, terwijl er voor meer dan 3,8 miljard dollar aan waarde verhandeld werd.

een jaar SLP coinmarketcap

De koers van SLP over het afgelopen jaar. Bron: CoinMarketCap

De torenhoge cijfers van Axie zijn deels verklaarbaar doordat er ook een en ander ‘off-chain’ gebeurt. Gevechten tussen spelers worden niet direct op de blockchain gehouden, maar vinden daarbuiten plaats. Dat garandeert snelle afhandeling van die gevechten, want ze hoeven niet te wachten totdat het gevecht en de uitkomst in de blockchain zijn vastgelegd. Dat betekent echter wel dat je een punt kunt maken dat Axie Infinity technisch gezien niet de grootste blockchaingame is, want op dagelijkse basis had het spel begin december contact met gemiddeld 109.000 unieke, actieve wallets. Tradingcardgame Splinterlands scoort daarin beter. Dat spel voerde op dat moment de lijst aan door contact te maken met 350.000 wallets per dag.

Deze cijfers zijn afkomstig van DappRadar, een marktplaats voor decentrale applicaties die ook allerlei marktanalyses maakt over de play-to-earnsector. Uit de cijfers van DappRader blijkt dat play-to-earngames in 2021 samen dagelijks gemiddeld met 1,4 miljoen wallets contact maakten. Dat is goed voor 49 procent van het totale verkeer binnen decentrale apps, oftewel apps die draaien op een blockchain of peer-to-peernetwerk. Game-nft’s vertegenwoordigden 4,5 miljard dollar in waarde in 2021, goed voor 20 procent van de totale nft-markt. Gala van Gala Games en AXS van Axie Infinity behoorden tot de best presterende cryptocurrencies. De koers van die tokens steeg in het afgelopen jaar met respectievelijk 31.500 en 20.800 procent.

De kritiek

Zoals op de eerste pagina al gezegd, over play-to-earn en de potentiële meerwaarde die het heeft voor gaming als geheel, is lang niet iedereen het eens. Kritiek op het concept en alles wat ermee samenhangt, is dan ook niet moeilijk te vinden. Zoeken op nft of play-to-earn op een sociaal medium levert al snel posts op van mensen die er niet positief tegenover staan. “Dat is niet zo gek, want gamers zien nog onvoldoende wat de meerwaarde is voor hen”, zegt gamejournalist Ron Vorstermans in gesprek met Tweakers. Vorstermans is gamejournalist voor onder meer Gamer.nl en maakt samen met Erik Nusselder de Ron en Erik Podcast, waarin ze wekelijks over allerlei games en aan games gerelateerde zaken praten.

Nog niet serieus te nemen

Waar gaming al decennia op de voet wordt gevolgd door Vorstermans, staat blockchain wat minder op de voorgrond. “Ik heb wat cryptocurrency, maar daarmee is alles gezegd. Ik check het nooit, heb er al lang niet meer naar gekeken.” Het verklaart wellicht deels waarom Vorstermans niet van nature bovenmatig geïnteresseerd is in de opkomst van play-to-earn. Toch onderschrijft hij dat je er als gamejournalist niet helemaal aan ontkomt. Zelf probeerde hij onder meer Axie Infinity en The Sandbox uit. Het leidde hem tot de conclusie dat de games die momenteel in het subgenre te vinden zijn, als games op zichzelf nog niet serieus te nemen zijn.

“Het gaat bij de meeste play-to-earngames totaal niet om de gameplay; het gaat om verdienen”, duidt Vorstermans de games die op dit moment tot de grootste games in play-to-earn behoren. “Als je kijkt wat je precies moet doen: dat stelt niets voor. De spelmechanieken zijn vaak gekopieerd van populaire games, maar het voelt nog niet als een echte videogame. Sterker nog: als je sommige play-to-earngames nu probeert te spelen, zul je merken dat de spelersaantallen klein zijn en het communitygevoel gering is. Het is duidelijk dat het alleen maar draait om het verdienen van cryptotokens en nft’s.”

Axie Infinity

Een bedenkelijk niveau blijkt exemplarisch voor een groot deel van de play-to-earngames die er nu zijn. Hoewel er best uitzonderingen zijn, is het lastig om die te vinden tussen de games die de moeite niet waard zijn. Volgens voormalig gamejournalist Robert Hoogendoorn heeft dat nog een andere reden. Hoogendoorn richtte in januari 2020 het Play to Earn Online Magazine op en werkt inmiddels voor DappRadar. Daar heeft hij een goed overzicht van alle beschikbare, decentrale apps, waaronder games. Hij ziet dat de play-to-earnmarkt als geheel een communicatieprobleem heeft.

GameFi

“Het probleem begint er al mee dat gamers een flink aantal games en apps zien waarvan lang niet alles echt bij play-to-earn zou moeten horen”, begint Hoogendoorn. “Er bestaat bijvoorbeeld ook GameFi. Dat is een vorm van blockchaingames die je eigenlijk nauwelijks onder gaming kunt scharen. Het zijn simpele spelletjes gericht op het verkrijgen van crypto, door mining of op andere manieren. Het is weer net anders dan wat ik echt zie als play-to-earngames als Axie en The Sandbox. Het is voor gamers lastig daar verschil in te zien en dat is een probleem.”

Een probleem, maar zeker niet het hele probleem, want er is meer aan de hand. Er is een tweedeling zichtbaar tussen gamers die op de trein springen en enthousiast mee gaan doen, en gamers die er niets van willen weten. Dat laatste komt volgens Vorstermans voor een deel door andere vormen van monetization in gaming. “Gamers zijn op hun hoede tegenwoordig. We hebben natuurlijk allerlei onzin gezien rond pay-to-win en het trackrecord dat opgebouwd is met dat soort concepten, biedt weinig hoop. We kunnen de grote uitgevers niet blindelings vertrouwen op het moment dat er een manier van geld verdienen doorbreekt in gaming. Gamers begrijpen dat.”

Betalen om (meer) te winnen

Met pay-to-win raakt Vorstermans een noemenswaardig onderdeel van de bredere play-to-earndiscussie. Als je immers assets uit een game kunt halen en naar een marktplaats kunt brengen, dan is de omgekeerde weg ook mogelijk. Dat is in traditionele games natuurlijk al langer het geval. In veel games kun je met echt geld een ingame betaalmiddel kopen waarmee je dan meer of sneller cosmetische items vrijspeelt of items waarmee je daadwerkelijk beter wordt in de game. In dat laatste geval spreken we van pay-to-win. Aangezien de economie van play-to-earngames zo nauw verbonden is met de gameplay, hebben beide kanten direct invloed op elkaar. Iemand die meer betaalt, zal meer succes hebben. Dat is niet alleen een vrij oneerlijk systeem als je puur kijkt naar gameplay en de verhoudingen tussen spelers, maar ook een gevaarlijk uitgangspunt. Het kan spelers er immers toe verleiden meer te investeren, terwijl het nooit zeker is of de game voldoende potentie biedt om die inleg terug te verdienen.

Als je praat over verleiding en investeren, is de stap naar gokken snel gemaakt. In een interview met Control Magazine wijst ook gamemaker Tomas Sala, bekend van onder meer The Falconeer, op de gelijkenissen tussen play-to-earngames en gokspellen. Sala stelt vast dat de aandacht voor play-to-earn snel toeneemt, maar dat er te weinig aandacht is voor de in potentie schadelijke kant van games die spelers uitnodigen om te investeren door hun de hoop te geven dat ze er uiteindelijk aan verdienen. “Een gedeelte van de spelers gaat te ver, kan geen grenzen stellen en gaat mee in alle verleiding. Dat kan tot schadelijke gevolgen leiden. De verhalenstroom van mensen die op hun werk frauderen om crypto te kopen, begint nu pas op gang te komen. Stel je voor wat voor impact het heeft als je in een game zit, met je clan, met je skills en je zelfgemaakte content. Hoe heftig is de druk dan om te speculeren”, aldus Sala.

Bubbel

Voorzichtigheid is voorlopig dan ook geboden als het aan Vorstermans ligt. “Buiten sommige grotere games, die zoals gezegd óók niet goed zijn, is het als buitenstaander vrijwel onmogelijk om te schatten aan welke games je iets kunt verdienen. Ik vind dan ook dat je play-to-earngames in het algemeen nog niet kunt aanraden aan gamers, zeker niet omdat je toch moet investeren wil je er echt aan kunnen verdienen. Het risico dat je je geld in een bodemloze put gooit, is op dit moment te groot. Dat de tokens en nft’s van games als The Sandbox en Axie zoveel in waarde zijn gestegen na de aankondiging van Facebooks Metaverse, zegt genoeg. Het wijst op een bubbel.”

Play-to-earngames schadelijk voor het milieu? - update, 15:51

Een gebrek aan kwaliteit, een troebel speelveld, een argwanende houding tegenover de inmenging van grote bedrijven: het is nogal wat. Toch is de grootste en bekendste factor nog niet genoemd: het milieu. Wie graag kritisch wil zijn over blockchain en zeker over nft’s en blockchaingames, grijpt al gauw naar het argument dat blockchaingames schadelijk zijn voor het milieu. Is dat ook echt zo? Hoogendoorn: “Nee. En ik ben om eerlijk te zijn echt helemaal klaar met die onzin.”

300 miljoen bomen

Het is bekend: cryptomining kost veel energie. Google even rond en je leest over de energie die bitcointransacties kosten, over de e-waste die ontstaat door afgedankte hardware en dat we eigenlijk 300 miljoen bomen moeten planten om de carbon footprint van bitcoin te compenseren. Los van de vraag of die bewering exact waar is, is duidelijk dat hier nog een probleem op te lossen is. “Klopt, maar de meeste play-to-earngames hebben daar heel weinig mee te maken”, verklaart Hoogendoorn. “Er zijn nog problemen op te lossen. Dat komt er ook echt wel aan, maar alles op één hoop gooien en schadelijk voor het milieu noemen, slaat nergens op”, meent Hoogendoorn. Hij wijst erop dat de meeste play-to-earngames helemaal geen last hebben van dezelfde problematiek, omdat de blockchains waarmee ze werken, anders werken dan bijvoorbeeld bitcoin.

De op te lossen milieuproblemen hebben vooral te maken met het proof-of-work-systeem waarop bijvoorbeeld bitcoin en ethereum nu nog gebaseerd zijn. Bitcoin speelt amper een rol in de wereld van play-to-earn. Dat is vrij logisch, de transactiekosten die dan komen kijken bij elke transactie, zouden veel te hoog te zijn. Ethereum is vergeleken met andere blockchains nog steeds duur, maar beter te doen. Maar ethereum is wel ook proof-of-work; dat houdt in dat het volgende blok in de ketting voortkomt uit een gecompliceerde berekening die veel rekenkracht kost. Dit is de reden dat je in de afgelopen jaren foto’s hebt gezien van gigantische cryptocurrency-miningfarms. Die verbruiken ontzettend veel energie. De beloning - in ethereum is dat 2 ether per nieuw blok en gas fees - gaat naar de gebruiker die erin slaagt de ‘puzzel’ als eerste op te lossen.

RTX 3080 mining rig

Een RTX 3080-miningrig: door proof-of-stake zouden dit soort energieslurpers onnodig worden.

Proof-of-stake: de groenere toekomst

Er is, in elk geval kijkend naar de gevolgen voor het milieu, een beter alternatief. Veel blockchains werken al met een proof-of-stakesysteem en ethereum moet ergens in 2022 ook naar dat systeem overstappen. Bij proof-of-work bepaalt de rekenkracht die een gebruiker beschikbaar heeft, hoe groot de kans is dat hij een volgend blok kan bijschrijven in de blockchain. Daardoor loont het bouwen van zo’n ‘cryptofarm’; je hebt dan meer rekenkracht dan anderen en maakt de grootste kans om als eerste het juiste antwoord te vinden.

Bij proof-of-stake ligt dat anders. De gebruiker die het grootste aandeel heeft - je kunt dat zien als borg waarmee een gebruiker ‘belooft’ de juiste berekeningen te maken - heeft de beste kans op de volgende beloning. Het grote voordeel: er is geen ongelooflijk gecompliceerde puzzel die opgelost moet worden en er is geen sprake van een wedstrijd. De cryptofarms zijn niet meer nodig en de belasting van het milieu verandert flink. Uiteraard worden er nog steeds berekeningen gedaan en uiteraard wordt er nog steeds hardware afgedankt, maar het probleem wordt stukken minder groot. Volgens onderzoeker Danny Ryan van de Ethereum Foundation zou een proof-of-stakenetwerk zelfs 99,99 procent minder energie kunnen verbruiken dan een proof-of-worknetwerk, meldde NBC News in maart 2021. Dat klinkt wellicht iets te mooi om waar te zijn, maar het onderstreept dat het milieuprobleem er met proof-of-stakenetwerken heel anders uitziet.

Veel van 's werelds duurste nft’s staan op de ethereumblockchain. Nu kunnen nft’s op elk netwerk staan, maar gezien de populariteit van ethereum is het goed nieuws dat juist die blockchain proof-of-stake wordt. Daarbij komt dat proof-of-stakenetwerken sneller kunnen werken dan proof-of-work, waar een nieuw blok pas wordt bijgeschreven als iemand de berekening voltooid heeft. Daardoor kan het zijn dat jouw transacties even moeten wachten totdat ze in zo’n nieuw blok bevestigd zijn.

Andere nadelen

Nu is het niet zo dat het proof-of-stakeconcept onfeilbaar is. Het is een systeem dat gebruikers met meer middelen beloont door hen de beste kans te geven op een volgende beloning. De grootte van je stake bepaalt immers je ‘winkans’. Daarnaast is er een theoretische mogelijkheid dat één gebruiker het netwerk overneemt. Bij proof-of-work zou je daar 51 procent van de totale rekenkracht in het netwerk voor nodig hebben: totaal niet realistisch. Bij proof-of-stake heb je om hetzelfde te doen 51 procent van het totale aantal beschikbare coins in een currency nodig. Bij bitcoin is dat waarschijnlijk onmogelijk en bij ether zeer onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Het netwerk zou dus door derden overgenomen kunnen worden. Wat er in die theoretische situatie gebeurt met bezittingen die vastgelegd zijn op die blockchain, is speculatie, maar het klinkt niet positief.

Snel en goedkoop

Toch is proof-of-stake belangrijk, want dit is de basis voor vrijwel alle play-to-earngames. Dat is logisch, want de transacties die in de games plaatsvinden, kunnen niet te duur zijn en moeten vooral snel zijn. Als je een zwaard koopt in een winkel in een spel, dan wil je dat meteen hebben, terwijl de kosten van die transactie ook niet te hoog mogen zijn. In online games ben je wellicht gewend aan soms wat kleine vertragingen, maar die mogen zeker niet te lang duren. De meeste blockchains waarvan games gebruikmaken, zijn dan ook gespecialiseerd in snelle en goedkope transacties en dat maakt ze geschikt voor play-to-earngames.

Update, 22 januari 15:51:

Freelance-journalist Krijn Soeteman, die eerder voor Tweakers achtergrondverhalen over de overgang van ethereum naar ethereum 2 en het lightningnetwerk van bitcoin schreef, wees ons op enkele onvolledigheden en misvattingen op deze pagina. Zo is het een misvatting dat proof-of-stake de enige manier is om voor lage kosten te zorgen. “Veel games zullen nooit basisblockchains gebruiken als laag waar dingen op gebeuren. Zoals bitcoin het lightninggnetwerk heeft, heeft ethereum ook diverse zijketens. Een basisblockchain vraagt om bepaalde eigenschappen die niet handig zijn voor snelle databases. Een database die écht veilig moet zijn, zal daardoor bepaalde ‘trade-offs’ hebben, zoals traagheid of een heel specifiek concensusmechanisme als proof-of-work.”

Door zijketens van basisblockchains te gebruiken, zou je het punt kunnen maken dat de stap naar proof-of-stake niet noodzakelijk is, of dat het in elk geval niet automatisch de ‘logische volgende stap’ is zoals we het hierboven wel hebben beschreven. Toch moedigt Soeteman het onderzoeken van nieuwe systemen wel aan. “Dat is uiteraard heel goed en ik denk dat het goed is dat de meeste systemen géén proof-of-work draaien. Maar een nadeel van bijvoorbeeld proof-of-stake is wel dat het makkelijker gecentraliseerd wordt en dat het veel ingewikkelder is om te laten werken. Dat betekent dat je er meer code voor nodig hebt dan bij proof-of-work en dat kan weer extra bugs met zich meebrengen.”

Het ligt dus allemaal nog wat genuanceerder en gecompliceerder dan wij hierboven hebben opgeschreven. Soeteman: “Er is nog best veel onduidelijk rond proof-of-stake. Het is in feite een groot experiment en heeft ook nog als nadeel dat de rijken rijker worden zonder er iets extra’s voor te hoeven doen.” Proof-of-stake aanwijzen als oplossing voor de problemen die bestaan rond proof-of-work, zoals we hierboven op zijn minst insinueerden, is dus niet helemaal correct. De voordelen worden deels gedeeld door de zijketens van proof-of-work basisblockchains, terwijl ze hun eigen nadelen hebben.

Wachten op kwaliteit

De carbon footprint van de play-to-earngames zelf valt dus relatief mee, maar zoals beschreven zijn er meer uitdagingen. Wie nu bekijkt wat er te spelen is, trekt al snel een aantal conclusies. De duidelijkste daarvan is dat de games die er nu zijn op deze markt, kwalitatief niet in de buurt komen van het niveau van traditionele games. Waar de game-industrie als geheel op de pc en consoles de prachtigste games weet te presenteren, blijven games die in play-to-earn vallen, ver achter. Er wordt meestal gekozen voor een simpele grafische stijl. Wie daar doorheen kan prikken, kan wel degelijk games vinden die het spelen waard kunnen zijn. Daarbij komt dat het algemene niveau van de games in het komende jaar lijkt te gaan stijgen, dus er lijkt wel enig perspectief te zijn.

Unreal Engine 4 en 5

Hoogendoorn ziet dat perspectief ook. “Wat je nu ziet, is dat play-to-earn in een fase zit waarin makers investeren in kwaliteit. De ontwikkelteams worden groter en bevatten steeds meer ontwikkelaars die aan grote games hebben gewerkt. Je ziet ook meer en meer projecten komen waarbij bijvoorbeeld Unreal Engine 4 wordt gebruikt.” Dat klopt. Sterker nog, er zijn al voorbeelden van komende play-to-earngames die met Unreal Engine 5 gemaakt worden. Het hogere grafische niveau laat de games al direct wat meer op ‘echte’ games lijken. Vooralsnog hebben we geen voorbeelden gezien die zich kunnen meten met de mooiste games in de traditionele markt, maar er is een positieve ontwikkeling zichtbaar.

Void

Een personage uit Void

Een van de games die verantwoordelijk zijn voor dat hoopvolle perspectief, is Void, een futuristische shooter waarin gamers zowel solo als in teams aan de slag kunnen. Veel is er nog niet te zien en dus is het nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de kwaliteit van de game als geheel, maar duidelijk is dat de game grafisch een hoger niveau zal laten zien dan veel van wat er nu te spelen is. Minstens zo belangrijk: we zien ideeën die betrekking hebben op gameplay. Zo kunnen gamers hun personage ontwikkelen en meer dan 60 verschillende skills vergaren. De personages kennen acht verschillende eigenschappen en dan hebben we het nog niet over de beschikbare wapens en armor gehad. Het is, of lijkt, een volledige game. Zou je het play-to-earnelement wegdenken, dan is dit een game die ook gewoon in de winkel zou kunnen liggen. Wellicht wel in de budgetbak, maar het is een begin.

In Void verdienen spelers Voidcoins. Die zijn uiteraard in het spel zelf uit te geven, maar kunnen ook verhandeld worden op publieke marktplaatsen, buiten de game om. Datzelfde geldt voor de nft’s die spelers in het spel kunnen verdienen of kopen; ook die zijn binnen én buiten het spel te gebruiken en/of te verhandelen. Dit blijven prominente eigenschappen van de game. Het begint meer op traditionele games te lijken, maar dat betekent niet dat het play-to-earnprincipe verdwijnt.

Metaverse

Een stijging in het algemene niveau van de games helpt allicht meer gamers aan te trekken. Daarnaast zijn er andere elementen die meehelpen. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van de metaverse, wat een impuls en meer nut kan geven aan nft’s. Dan doelen we trouwens niet per se op de wereld die Facebook - sorry, Meta - aan het bouwen is. “Dat is niet wat we verstaan onder de metaverse”, verduidelijkt Hoogendoorn. “De metaverse is het vrij kunnen bewegen tussen verschillende plekken op internet, of noem het verschillende ervaringen. Je verplaatst je tussen werelden, maar behoudt daarin bepaalde eigenschappen van je avatar. Heb je bijvoorbeeld paars haar, dan zal dat in al die werelden zo zijn, alleen de grafische stijl kan net anders zijn. Dan heb je het over de metaverse. Hoe meer een bedrijf zijn best doet een eigen wereld te bouwen die op een bepaalde manier afgeschermd is van de rest, hoe mínder dat eigenlijk met de metaverse te maken heeft.”

De Horizon Worlds-app binnen Facebooks Metaverse: niet wat bedoeld wordt met 'de metaverse'

Verdienen aan play-to-earngames

Behalve de kwaliteit van de games kan natuurlijk ook de kans om iets te verdienen gamers naar play-to-earn lokken. Over wat voor bedragen hebben we het dan? Open voor de grap wat filmpjes over play-to-earn op YouTube: grote kans dat je spelers ziet opscheppen hoe ze 100 dollar per dag kunnen verdienen in een game die ze spelen. Spoiler alert: het is in de praktijk niet zo makkelijk. Bij vrijwel alle play-to-earngames moet je, om echt te gaan verdienen, eerst investeren. Wie dat niet doet, komt maar heel langzaam op gang. Voor alle duidelijkheid: het kán wel, maar zolang de games weinig draaien om gameplay, maar vooral om verdienen, heeft het weinig zin. Naarmate de games beter worden, wordt het minder erg om langzaam op gang te komen.

Wil je in de buurt komen van serieuze bedragen, dan is investeren noodzakelijk. Dat is waar de schoen wringt en waar associaties met nare verdienmodellen de kop opsteken. “De markt straft graag spelers die te laat zijn”, weet Vorstermans. “Dat is met alles zo en dat is in play-to-earngames niet anders. Wat je ziet, is dat er steeds een groep gamers is die vroeg instapt. Die groep hoopt dan op een grote toestroom van meer spelers, want dat maakt het lucratief. De groep die er als eerste was, verdient er dan het meest aan. Dat weten anderen ook, dus in plaats van in te stappen, gaan ze op zoek naar een andere game. Ik ben bang dat dat een vicieuze cirkel blijkt te zijn.”

Axie Infinity

Hoewel er zeker games zijn die dat lot zullen ondergaan, laten games als Axie Infinity en The Sandbox al zien dat ze relatief lang kunnen overleven. Als de gameplay beter wordt, worden de overlevingskansen ook groter. Er is echter nog een aspect, iets wat wij in West-Europa wat minder snel zullen voelen; voor ons lonen de games te weinig. Zelfs het scenario waarbij je 100 dollar per dag verdient, is voor velen van ons niet aantrekkelijk genoeg. Onze maatschappij is duur en de beloningen die we krijgen voor werk, liggen relatief hoog. Daardoor is veel tijd of middelen investeren in play-to-earn voor ons niet snel de moeite waard. Hoe ligt dat als je in een ander deel van de wereld woont, waar zowel de kosten van levensonderhoud als de salarissen lager zijn?

“Play-to-earn is nu al gigantisch in onder meer Indonesië, India, de Filippijnen en Brazilië”, weet Hoogendoorn. “Dat is logisch. Wat zij in zo’n game kunnen verdienen, heeft voor hen veel meer waarde dan voor ons.” Dus een Nederlandse speler die hetzelfde doet als iemand in Indonesië, die net zoveel tijd en geld investeert en te maken heeft met dezelfde marktomstandigheden binnen de gekozen game en blockchain, krijgt ook hetzelfde in de vorm van cryptotokens of nft’s? “Dat klopt, je verdient in het spel exact hetzelfde, wat voor de speler in de genoemde landen een hogere waarde vertegenwoordigt dan voor een speler in bijvoorbeeld Nederland.”

Solana

Dat klinkt logisch en de populariteit van play-to-earn in die landen onderschrijft de theorie; voor gamers in landen met een zwakkere economie is het concept aantrekkelijker. Daarbij is het dan wel belangrijk dat de randvoorwaarden kloppen. De belangrijkste randvoorwaarde is de blockchain waarmee gewerkt wordt. Void werkt met de Solana-blockchain en hier zien we ook meteen de aantrekkelijke kanten van proof-of-stake ten opzichte van play-to-earn: Solana heeft een piek van maximaal 65.000 transacties per seconde en voegt elke 0,4 seconden een nieuw blok toe waardoor transacties dus ook snel bevestigd worden. Die transacties kosten momenteel 0,00001 dollar. Bij groeiende populariteit kan dat extreem lage bedrag natuurlijk iets oplopen, maar aantrekkelijk blijft het voorlopig wel.

Wetende dat er dus interesse is en dat de afweging tussen investering (tijd en geld) en opbrengst anders ligt voor mensen uit andere landen, is het de moeite waard om nog even te kijken naar de manieren waarop dat geld verdienen precies werkt. Daarin laten de play-to-earngames immers interessante ideeën zien. Koop een traditionele game in de winkel en het staat redelijk vast wat je gaat doen. Jij bent de Witcher die het monster verslaat, de burgemeester die een stad opbouwt of de soldaat die een oorlog uitvecht. Er zijn wel games die meer open zijn, maar dat is meer uitzondering dan regel. Play-to-earngames laten nu al een wat andere aanpak zien.

Spelen en verdienen op je eigen manier

Hoogendoorn: “Wat je ziet, is dat alle facetten in zo’n spel onderdeel zijn van de economie. Spelers kunnen de rollen daarin zelf vervullen. Dat is interessant, want het maakt één game in theorie geschikt voor verschillende soorten spelers. Neem bijvoorbeeld een spel waarin spelers quests kunnen doen. Een groep spelers gaat dat doen en verdient zijn beloningen door bijvoorbeeld een draak te verslaan. Een ander heeft daar misschien helemaal geen zin in, maar koopt een winkel in het spel waar die andere spelers hun potions en andere spullen kopen. Die speler is dan weer afhankelijk van spelers die ingrediënten aanvoeren om die potions te kunnen maken.”

Dit is inderdaad een concept dat we meer en meer zien, ook bij Void, de Unreal Engine 5-game die we al even hebben genoemd. In Void kunnen spelers dus een personage op- en uitbouwen en daarmee vechten, maar dat kan ook gebeuren in arena’s die eigendom zijn van andere spelers. Zo’n arena is niet goedkoop, maar levert passief inkomen op en kan zodoende waardevol zijn. Deze aanpak zien we dus bij veel play-to-earngames. The Sandbox gaat zelfs nog verder. Deze ‘Minecraft meets Roblox’-achtige game geeft spelers de vrije hand in wat ze creëren. Spelers kunnen gebouwen neerzetten op grond die ze zelf bezitten en kunnen in die gebouwen betaalde baantjes creëren voor andere spelers. Ze kunnen allerhande items maken en die verhandelen. Ze kunnen ideeën voor gebouwen ontwikkelen en die aan anderen verkopen, als waren ze digitale architecten. Elke handeling die de wereld verder opbouwt, wordt beloond en elk onderdeel van de wereld is op een bepaalde manier eigendom van een van de spelers.

Private party van Snoop Dogg in The Sandbox

Snoop Dogg hield een privéfeestje in The Sandbox.

De toekomst

Play-to-earngames zijn er al bijna vijf jaar, maar stellen dat de markt nog steeds een beetje in de kinderschoenen staat, is niet bezijden de waarheid. Aan de snel groeiende cijfers over de play-to-earnmarkt zien we dat de beschikbare games nu al veel aantrekkingskracht hebben en dat het concept doorbreekt bij een meer mainstreampubliek. Wil dat publiek echter meer dan een game om cryptotokens of nft’s mee te verdienen, dan ontstaat er een probleem dat alleen kan worden opgelost met betere games. Die games moeten, als je het play-to-earnaspect wegdenkt, nog steeds op eigen benen kunnen staan. Momenteel ontbreekt het nog aan écht goede games, waarin het niet puur draait om het verdienen van tokens en/of nft's.

Momenteel draaien de games puur om dat aspect, waarbij ook het risico op de loer ligt dat spelers eigen geld investeren in een game waar ze maar weinig uit kunnen halen. De nadruk ligt niet op gamen, maar op speculeren en daarbij kun je dus ook geld verliezen. Het is lastig te schatten welke games op weg zijn naar een nieuwe piek en welke niet. Zoals het in meer markten gaat, betalen zij die te laat komen, de rekening. Geld investeren in een play-to-earngame, bij diverse games nodig om er echt aan te kunnen verdienen, is riskant.

Het goede nieuws is dat er games aan lijken te komen die iets meer voorstellen, buiten het speculeren en verdienen om. Ontwikkelaars van play-to-earngames voegen steeds vaker ervaren ontwikkelaars, die eerder aan grote games hebben gewerkt, toe aan hun teams. We zien ook games aan de horizon die gebruikmaken van Unreal Engine 4 of zelfs 5. Er zit dus een golf van games aan te komen die in elk geval grafisch een flinke stap vooruitzetten ten opzichte van wat nu te spelen is: games met een veelal simpele grafische stijl. Of de gameplay eenzelfde sprong voorwaarts kan maken, valt af te wachten, maar de potentie is er.

De theorie die erbij hoort, klinkt ook logisch genoeg. Om het voorbeeld van traditionelere games als World of Warcraft nog eens aan te halen: waarom zou je de waarde van je spullen, waarvoor je tientallen tot honderden uren hebt gespeeld, niet op een andere manier mogen benutten dan alleen in de game zelf? Blizzard zelf zegt hier overigens niets over; de ontwikkelaar liet desgevraagd weten niet in gesprek te willen over play-to-earn en nft's en er op dit moment ook niets over te melden te hebben. Mocht dat veranderen, dan deelt Blizzard dat met de eigen community, zo liet de Californische studio weten.

Daarin ligt wellicht wat scepsis over play-to-earn verscholen en heel gek is dat natuurlijk niet. Waar de een enthousiast wordt van de mogelijkheden, moet de ander er nog steeds niets van weten. Sterker nog: play-to-earn is voor diverse communities een vies woord. “Je zult in de komende tijd grote ontwikkelaars en uitgevers een poging zien ondernemen iets met crypto en nft te doen, maar je zult ook het tegenovergestelde zien”, voorspelt Vorstermans als we hem vragen hoe dit in de komende jaren verdergaat. “Je ziet nu al dat gamemakers nft’s snel uit hun games verwijderen als de community er massaal boos om wordt. Het wordt een manier om snel wat goodwill te kweken bij de gamers.”

Wellicht kijkt Vorstermans daarbij meer naar de mening van de mainstreamgamer. Hoogendoorn schetst de toekomst vanuit het perspectief van de play-to-earnmarkt zelf en wijst erop dat we het ook nu nog over bescheiden aantallen hebben. “Eind 2020 waren er zo’n 200.000 gamers bezig met play-to-earn. Eind 2021 waren dat er al 2 miljoen. Dat is een gigantische groei, maar als Ubisoft of EA een grote game maar 2 miljoen keer verkoopt, is dat erg weinig. Dus een totaalbereik van 2 miljoen gamers voor een hele markt is nog bescheiden. Ik denk dat dat aantal in de komende jaren moet kunnen doorgroeien naar 5 miljoen, met over vijf jaar wellicht 10 miljoen gamers in de totale play-to-earnmarkt.”

Update, 22 januari, 15:51: na overleg met freelance-journalist Krijn Soeteman, die eerder diverse artikelen over blockchain, nft's en aanverwante onderwerpen schreef, hebben we een update geplaatst op pagina 4. Hierin verduidelijkt en corrigeert Soeteman een deel van de informatie die te lezen is over proof-of-work en proof-of-stake.

Reacties (137)

137
137
97
28
0
29
Wijzig sortering
Het zijn compleet belachelijke ideeën. NFT's zijn sowieso één grote nepperij, en deze meeste crypto-bro's snappen zelf niet waar ze mee zijn. Die denken dan dat ze een plaatje hebben gekocht, en de NFT krijgt dan alleen waarde omdat alle NFT gekkies denken dat alles dat zeldzaam is automatisch waardevol is. Ik heb nog een waterverfschilderij die ik als kind heb gemaakt. Is ook zeldzaam. Toch wil het Rijksmuseum hem niet hebben.

Überhaupt koop je helemaal geen afbeelding. Je koopt een positie op de blockchain. Een plekje in een database. En aan die plek zit dan een digitaal item gekoppeld, momenteel veelal een plaatje. Met je aanschaf krijg je niet het plaatje, je krijgt geen copyright, geen auteursrechten, enkel dat plekje in die database. Als je een copyright zou willen verdedigen, zou geen advocaat met je in zee willen gaan. Behalve misschien omdat je goedgelovig bent en eentje graag domme mensen een poot uitdraait.

Je hoort wel eens over kosmetische items, dat je die via een NFT mechanisme tussen verschillende spellen zou kunnen uitwisselen. Er is geen reden waarom dat niet zou kunnen met een traditionele database. Daarnaast moeten meerdere spellen dat item nog wel implementeren, anders blijft het bij een geinige theorie. Als een spel die cosmetic niet implementeert, gaat die niet werken. Je kan niet zomaar een GTA auto in Need for Speed zetten, die spellen snappen elkaar niet. Die moeten ieder afzonderlijk die cosmetic in het spel stoppen, en dan besluiten dat ze elkaars aankopen respecteren.

Het enige waar het me nuttig voor lijkt is voor iets als ticket sales. Je hebt een plek in het concert, die kan je niet zomaar dupliceren (twee personen kunnen niet dezelfde stoel hebben), en dat is dus soort van non-fungible. Dat zou je met een NFT kunnen representeren. Alleen kan je dat ook gewoon in de database van de ticketverkoper doen. Eigenlijk is er geen toepassing die niet even goed met traditionele servers en databases kan worden opgelost.
Die moeten ieder afzonderlijk die cosmetic in het spel stoppen, en dan besluiten dat ze elkaars aankopen respecteren.
Als game ontwikkelaar is dit erg grappig. Het is alsof je een NFT van een hamburger koopt en verwacht dat ieder restaurant dat kosteloos voor je gaat maken.
Niemand gaat jou iets geven waarvoor je de concurrentie betaalt hebt. Al die NFT zooi blijft dus lekker in het netwerk van dezelfde uitgever.
Staat niet in artikel, want ging me een beetje teveel de meta kant op en je moet ergens afbakenen, maar ik heb het daar nog met Ron over gehad ook. Hij ziet ook niet gebeuren dat je items zomaar even van game naar game mee kunt nemen. Ik deel die mening wel. Het wordt anders als je er als groep game makers vooraf afspraken over maakt, maar een open metaverse waarbij je je trouwe zwaard in elke game bij je hebt, lijkt me een illusie.
In iets van een metaverse, als het ooit gaat komen, kan ik me voorstellen dat je een avatar tussen sommige games/ervaringen kan meenemen (uiteraard niet alle, je CoD karakter kan je uiteraard niet in WoW gebruiken). Maar daarvoor heb je helemaal geen NFTs nodig, daarvoor heb je een standaard nodig hoe zo'n avatar wordt gemaakt (oftewel een 3D model en nog wat dingen erbij). Als ik een nieuw spel start, kan dat gewoon van mijn eigen PC (of een cloud server) worden geupload naar dat spel, en dan kan ik het gebruiken.

Een NFT, wat neerkomt op diezelfde cloudserver waar de data staat, maar nu een link op een blockchain eraan gekoppeld, voegt helemaal niks toe voor deze use case.
Klopt ja. En toch gebruiken alle games in deze markt het. Zitten we dan naar een luchtkasteel te lijken dat verzonnen is om geld aan te verdienen? Kan natuurlijk. Mensen gek maken met gigantische bedragen, waarna die mensen uit fomo instappen en zo de totale markt kunstmatig vergroten, zonder dat er iets wezenlijks te koop is. In dat geval is het niets meer dan een bubbel en zal die op enig moment moeten knappen. Ben benieuwd. Persoonlijk blijf ik er ver weg van, maar dat komt ook omdat gamen voor mij is bij voorkeur los staat van earning (zie eerste alinea van het artikel).
NFT's creëren schaarste in een wereld waar de waarde van een product niet bepaald wordt door de complexiteit van het te kopieren/reproduceren.

De mens heeft het concept eigendom uitgevonden omdat ge een beslissingsmodel van gebruik en bestemming nodig hebt. Dit omdat fysieke goederen van nature een bepaalde beperking hebben: het is gelimiteerd.

Dat concept van eigendom is al behoorlijk uitgerokken om ook te gelden voor 'intellectueel' werk die een tijd /capaciteit van iemand voorstellen en hem dan ook het beslissingsrecht geeft om te bepalen wie wanneer wat met hetgeen je bedacht hebt mag doen (patenten, copyright, etc...).

NFT's gaan nog een stap verder door schaarste in te voeren door een virtueel goed 'uniek' te maken door een 'product' te linken aan een cijfer dat daarna niet gereproduceerd mag worden. De meerwaarde voor de maatschappij voor artificieel schaarse middelen lijkt me bijzonder beperkt. Kent er iemand een use case geven waarbij het een meerwaarde geeft?
Aangezien de uitwisseling van NFTs tussen games naar alle waarschijnlijkheid nooit serieus ondersteund wordt, lijkt het me inderdaad niet meer dan een bubbel.

Het is ook een concept dat uitnodigt tot botting. Play-to-earn = gametijd erin stoppen. Bij voorkeur dus 24/7 spelen. Enter the bot legion.

Hoeveel games kennen we waar botting een acceptabel onderdeel van de game is terwijl er sprake is van een gezonde in-game economie? Ik geen.
Mensen gek maken met gigantische bedragen, waarna die mensen uit fomo instappen en zo de totale markt kunstmatig vergroten, zonder dat er iets wezenlijks te koop is.
Waarom heb je niet gewoon dit als enige op elke pagina van je artikel geschreven, man? Dat is toch gewoon alles wat er moet geweten zijn over NFTs, lijkt mij.
Volgens mij beschrijf je nu Roblox :+
Het wordt anders als je er als groep game makers vooraf afspraken over maakt, maar een open metaverse waarbij je je trouwe zwaard in elke game bij je hebt, lijkt me een illusie.
Ik zie dat juist als heel haalbaar. Er zal wat werk moeten gebeuren maar dat in relatief kleine en eenvoudige stappen.

Je kan makkelijk beginnen met zaken die niet meer dan een plaatje zijn. Tal van games hebben usericons die de speler zelf kan instellen. Daar is niet meer voor nodig dan ondersteuning voor JPEG en een paar ander universeel ondersteunde bestandsformaten.

De volgende stap is dat je geen statische plaatjes hebt maar 3d-modellen die direct in de game gebruikt kunnen worden. Dat is een grotere stap. Maar er zijn nog maar weinig games die helemaal vanuit het niets gebouwd worden. De meeste games gebruiken engines en frameworks die gedeeld worden met heel veel andere games. Er zijn ook al standaarden voor 3d-modellen en bibliotheken waar je die modellen kan kopen om ze in je eigen game te gebruiken.

Daarna komt de lastigste stap, nameljk de eigenschappen van zo'n voorwerp. Iets als "longsword +3/+1, casts fireball 3/day, 5 round cooldown" is maar moeilijk te vertalen van de ene game naar de andere. Wat volgens mij wel haalbaar is om wat algemene tags of attributen in te stellen (melee weapon, sword, one-handed, magical item, silver, attack bonus, damage bonus, ...) waarbij iedere game zelf kan kiezen welk van die tags ze gebruiken en hoe dat wordt ingevuld.

De moeilijkste stap is denk ik de onderlinge "kracht" van items vaststellen. Als ik voor 10 miljoen euro de mooiste pijl en boog uit Warcraft koop, maak ik dan kans tegen een Counter-Strike-speler die 100 euro heeft betaald voor een mooie AK47? En wat moeten we met de World-of-Tanks speler die rondrijdt in de basis tank die gratis bij het spel zat? Kan die met 1 granaat de boog van 10 miljoen overwinnen en vernietigen?
Dat je geen moderne wapens toelaat in je middeleeuwse setting is nog wel te bewerkstelligen met de tags waar ik het eerder over had maar het wordt snel lastig. Als het buskruit al was uitgevonden in China mag je het dan gebruiken in je middeleeuwse kasteel, Het zou in principe kunen...
Misschien moet je hier gewoon direct naar de waarde kijken en stellen dat NFT van 10 euro is inherent beter is dan een NFT van 1 euro. Maar de prijs wordt natuurlijk weer beinvloed door wat je er mee kan in een game.
Ronaldo van FIFA 2020 zou ook in FIFA 2021 van jou kunnen zijn, niet? Zelfs zonder NFTs en andere buzzwords want het is van dezelfde uitgever, en perfect vergelijkbaar (geen zwaard vs. AK47 probleem).

En om dezelfde reden dan EA jaar voor jaar dezelfde Ronaldo voor FUT verkoopt (of in de prijzenkast zet voor de gokkast) zal het hele NFT-meenemen nooit gebeuren in echte spellen. Misschien tussen twee spellen van dezelfde developer die de hype een beetje op weet te pompen daarmee, om sukkels het geld uit de beurs te trekken. "Deze blockchain is het helemaal, steeds meer spellen ondersteunen het!". "To the moon!!". "HODL!!!". En weg is het geld.

Edit: @Luca ziet het al waar worden. Ik zou zeggen, snel investeren voordat je te laat bent!

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 23 juli 2024 00:13]

Als jij een wapen hebt met een waarde van 10 euro, en ik heb een wapen met een waarde van 1 euro. Dan verlies ik van jou.
Als ik mijn wapen van 1 euro dan verkoop aan een vriend voor 100 euro, en daarna meteen terugkoop voor 100 euro. Dan is mijn wapen in een keer sterker dan jou wapen.

Kracht van een wapen op basis van monetaire waarde is veel te makkelijk te misbruiken.
En als je zelf nu ook eens NFT’s gaat maken? Dan verdien je er zelf ook aan.

Dit is ongeveer zoals cadeaubonnen werken. Je verkoopt ze maar mag het geld niet zelf houden. Er kan iemand in je winkeltje (of game) komen en die bon inleveren. Dan krijg jij je geld.
En als je zelf nu ook eens NFT’s gaat maken? Dan verdien je er zelf ook aan.
Eeh, nee dus.
Het kost juist geld om een NFT uit te baten. Je moet er dus in investeren voordat je het op de markt kan zetten. En vervolgens moet je dus afwachten of iemand er iets voor over heeft.
De meeste mensen die proberen NFTs te maken verliezen er geld op. Een paar slimmerikken die een hype weten te creeren verdienen een hele hoop. Maar alsnog lijken de kansen dat je met een zelfgemaakte NFT geld verdient meer op die van een loterij.
De enige die gemiddeld als winnaars uit de bus komen zijn de mensen die de blockchain runnen en geld vangen voor elke transactie.
Dan heb ik nog een beter idee: Ik maak een verder lege 'game', waar je voor de helft van het geld dat @Wolfos vraagt exact dezelfde NFTs kan maken. Gezien ik de hele handel van hem gejat heb kan ik dat prima voor de helft van het geld aanbieden, en dan kan een ander dat weer gebruiken in zijn spel.

Als hij bijvoorbeeld skins wil verkopen in zijn spel, wat schiet hij er dan mee op door skins te accepteren die mensen in een andere game hebben gekocht?
Uh, er zijn al de nodige voorbeelden waar je je NFTs kan gebruiken in andere spellen..

Dus het gebeurt al.
Alleen kan je dat ook gewoon in de database van de ticketverkoper doen. Eigenlijk is er geen toepassing die niet even goed met traditionele servers en databases kan worden opgelost.
En dat is hetzelfde verhaal met NFTs voor games. Het zijn gecentraliseerde problemen: Jij vertrouwd erop dat als jij een ticket voor een concert koopt, ze je naar binnen laten met dat ticket. Als je toch die ene partij vertrouwd, waarom zou je hun database dan niet vertrouwen?

Met spellen heb je iets soortgelijks. Leuk hoor dat je een NFT hebt van een ultra-legendary zwaard. Maar dat is alleen een ultra-legendary zwaard omdat de game dat zegt. Als de developers een update pushen dat hij nu een common roestig zwaard is, dan is dat zo. Dus weer, waarom niet gewoon in de database van de developer de handel opslaan.
Maar dan is het niet die disrupting technologie die all banken overbodig maken die door geld bij te drukken ons arm willen maken….

Als ik het artikel lees zijn de huidige games geen nft games maar in goed Nederlands een pyramidespel. Ik kan me vergissen, maar volgens mij zijn piramidespelen verboden bij wet.
Ga anders even naar een optreden van bijv Jochem Myer of Guus Meeuwis, voila je ticket is een NFT en koop je gewoon binnen een app dmv "normaal" geld, maar je ticket leeft op de blockchain en daar zie je dus daadwerkelijk wel use-cases - die werken, sterker nog, GET Protocol heeft er vorig jaar 500K van verkocht (1 van de grootste NFT minters op polygon). Ik hoor je al denken "maar dat kan ook gewoon in een database" - sure, maar deze chain is volledig transparant, je kunt de lifecycle online zelf zien direct op de chain.

Daarnaast lost het ook meteen alle fraude met op/doorverkoop van tickets op (ie; screenshots zijn niet mogelijk)

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 23 juli 2024 00:13]

Enige manier waarop het doorverkoop van tickets kan stoppen is door tickets op naam te hebben en met ID bij de ingang te controleren. Op geen één moment komt hier de blockchain bij kijken, je kan uiteraard ook gewoon ticket in een database hebben staan op naam. En ook daar kan je gewoon iets van een app eraan koppelen die een challenge-response systeem gebruikt om screenshots niet mogelijk te maken. Hell als je wil kan je die database ook nog compleet openbaar maken zodat iedereen kan zien wat erin staat. Geen flauw idee waarom je dat zou willen, maar het kan wel.

En ja, dan is die niet gedecentraliseerd? So what? Want uiteindelijk hoop jij maar dat jij met je ticket het theater binnen wordt gelaten, een puur gecentraliseerd probleem: Als jij die vertrouwd dat ze je binnen laten, waarom vertrouw je ze niet dat ze hun database niet editten?
Tickets "op naam" en dat is bijna zo met GET protocol, ze hangen aan je sim/telefoon. Ticket kan je niet screenshotten omdat het een rotating QR is (elke x seconden). Als je naar het event gaat word je ticket gescanned en dat is realtime - on-chain.

Het business model van ticketmaster en consorten kan niet transparant zijn omdat ze zelf conferenties organiseren waar ze scalpers helpen zoveel mogelijk tickets op te kopen om zo door te verkopen voor x-keer de prijs.

Er is een reden waarom zelfs gedurende corona tijd GET protocol steeds meer bedrijven heeft aangesloten, onlangs nog yourticketprovider (dochterbedrijf van cm.com voor de F1 in NL).

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 23 juli 2024 00:13]

Goed, hangt aan je sim/telefoon. Prima, nog steeds compleet los van een blockchain. Dat is dus de beveiliging tegen doorverkopen, niet de blockchain, want die helpt daar niks tegen. Het enige waar die bij zou helpen als je doorverkopen juist makkelijker wil maken.
En dat kan dan ook - de organisator/artiest bepalen dan de regels voor die doorverkoop en doe je direct vanuit de app.

De blockchain is nodig voor de DAO. Tickets/het systeem kost geld, ticket bedrijven zullen dit moeten betalen dmv het GET token, de fuel van de chain (0.40c p/ticket ongeveer). Dat word liquiditeit, met als gigantisch bijkomend voordeel: een artiest kan zometeen zelf, zonder tussenkomst van bank of ticketmaster met zijn woekerdeals, een event/venue financieren uit die liquiditeit (DeFi).
Ik val in de herhaling, maar geloof het of niet, je kan ook zonder blockchain betalen aan een dienst om tickets voor je te verkopen. Nog steeds is er nul wat de blockchain toevoegt bij wat je beschrijft. GET had ook zonder de blockchain de handel kunnen doen wat jij beschrijft, en zonder woekerdeals voor €0.40 per ticket hun service kunnen aanbieden.

Ik geloof best dat ze bij GET een nuttige service aanbieden, maar ik heb nog niks beschreven zien staan waarbij de blockchain voor meer dient als voor hype. Alle speciale dingen uit wat ze aanbieden staat compleet los van hun blockchain.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 00:13]

Geloof het of niet, maar tickets zijn in de "echte" wereld nog duurder, kosten zijn er altijd.
Een DAO kan niet zonder blockchain, of iig heeeel erg lastig. DeFi kan niet zonder blockchain.
Sure het concept zonder DAO/DeFi kan gewoon in een openbare database en waarom gebeurd dat niet denk je ? Of je wil het gewoon niet begrijpen, maakt niet uit, je zult het vanzelf een keer tegenkomen.
Je hebt geen DAO en/of DeFi nodig om een ticket systeem op te zetten. Kom op zeg, als voorstander ervan moet het toch niet zo moeilijk zijn om uit te leggen op welke manier een blockchain een ticketsysteem zou helpen?
Zei ik dat ? Nee.

De DAO is voor transparantie - dat is het hele concept van een DAO. Dat kan niet zonder blockchain.
DeFi kan ook niet zonder blockchain, tenzij je VC's onder hetzelfde idee schaart (wat het niet is).

Dit zijn core aspecten voor het protocol, die gaan het mogelijk maken voor organisatoren/artiesten om financieringen voor hun events rond te krijgen - wat nu een zeer lastig probleem is, een bank ziet je al aankomen. Ticketmaster doet het wel voor je, voor 50% en die harken ook nog de secondary markt binnen met hun eigen dochter toko's die alles opkomen. Moet je niet willen.
De DAO, iedereen krijgt daar stemrecht over het wel of niet van het protocol of financiering. Leesvoer.

Als je even wat verder denkt: dit word een op zichzelf staand systeem waar geen interventie van de buitenwereld voor nodig is. Geen invloed van bank of hostile bedrijf en kan je gewoon implementeren op je website met een simpele API. Ondertussen verkochten ze 1.2 miljoen tickets waarvan 500k vorig jaar gedurende corona.

Je hebt voor niets blockchain nodig, tenzij je authenticiteit/audit wil waarborgen - het is immers immutable.
Alles kan in een simpele database, garantie tot de deur.
Het leesvoer voegt weinig toe, er is geen enkele inhoudelijke beschrijving hoe event financing functioneel mogelijk gemaakt gaat worden. Ook klinken die cijfers van 50% commissie voor Ticketmaster volledig uit de lucht gegrepen. Prima dat jij invested of betrokken bent bij GET maar houd het wel bij waarheden.

Een bedrijf als TicketMaster heeft in een kapitalistische wereld een bepaalde waarde weten te creëren voor hun diensten. Niemand is verplicht met hen in zee te gaan, je mag ook best met kleinere spelers in onderhandeling gaan om dingen voor elkaar te krijgen. De reden dat veel partijen voor een Ticketmaster kiezen is door het immense netwerk en infrastructuur, plus kennis, die zo'n bedrijf bezit. Dat kost extra geld.

Niets weerhoudt men ervan om een concurrent voor TicketMaster op te zetten. Net zoals niets het men ervan weerhoudt om een kopie van GET op te zetten, maar dan met een nog lagere baseprice. En net zoals GET ook leuk hun baseprice kan opschroeven.

Los van dat baseprice verhaal zie ik nog steeds niet in hoe die variabele mintingrate het probleem oplost dat ERC20 transacties tegenwoordig klauwen met geld kosten door de waarde van ETH.
Net zoals niets het men ervan weerhoudt om een kopie van GET op te zetten, maar dan met een nog lagere baseprice. En net zoals GET ook leuk hun baseprice kan opschroeven.
Dat zou kunnen zekers, maar een kopie zal niet heel gemakkelijk worden, zeker met het gigantische tekort aan blockchain/solidity developers. Crypto bedrijven nemen nu al andere bedrijven over puur voor de developers die ze dan binnenhalen.
Los van dat baseprice verhaal zie ik nog steeds niet in hoe die variabele mintingrate het probleem oplost dat ERC20 transacties tegenwoordig klauwen met geld kosten door de waarde van ETH.
Het minten gebeurd dan ook op Polygon.
Maar waarom zou je de lifecycle van de ticket willen zien? Het is het enige reële gebruik dat ik zie weliswaar, maar zelfs dan zie ik niet echt een voordeel ten opzichte van een traditionele database.
Dat is de basis voor de DAO, transparantie is daarvoor een noodzaak, maar goed te technisch om hier uit te leggen.
Het zijn compleet belachelijke ideeën. NFT's zijn sowieso één grote nepperij, en deze meeste crypto-bro's snappen zelf niet waar ze mee zijn. Die denken dan dat ze een plaatje hebben gekocht, en de NFT krijgt dan alleen waarde omdat alle NFT gekkies denken dat alles dat zeldzaam is automatisch waardevol is. Ik heb nog een waterverfschilderij die ik als kind heb gemaakt. Is ook zeldzaam. Toch wil het Rijksmuseum hem niet hebben.
Want een gekke vergelijking. Ja niemand zegt dat elk zeldzaam ding ook echt wat waard is. De waarde wordt bepaald door het publiek. Net zoals bij fysieke dingen..pokemon kaarten etc etc.
Überhaupt koop je helemaal geen afbeelding. Je koopt een positie op de blockchain. Een plekje in een database. En aan die plek zit dan een digitaal item gekoppeld, momenteel veelal een plaatje. Met je aanschaf krijg je niet het plaatje, je krijgt geen copyright, geen auteursrechten, enkel dat plekje in die database. Als je een copyright zou willen verdedigen, zou geen advocaat met je in zee willen gaan. Behalve misschien omdat je goedgelovig bent en eentje graag domme mensen een poot uitdraait.
Klopt. echter gaat het niet altijd om copyright maar om de utility die bij velen NFT's ook erbij hoort. Dit artikel gaat om Play2Earn, zo heb je voor veel Play 2 Earn games een NFT nodig om uberhaupt de game te spelen. Dus je moet een avatar tot je bschikking hebben, of een tank etc. In de game connect je je wallet en dat is het gene wat je toegang geeft. De nft geeft je in veel gevallen ook bepaalde voordeel en soms manieren om geld "terug te verdienen"

Dus success met je screenshot en de "nft" na maken. daarmee heb je de toegang tot de game niet.
Je hoort wel eens over kosmetische items, dat je die via een NFT mechanisme tussen verschillende spellen zou kunnen uitwisselen. Er is geen reden waarom dat niet zou kunnen met een traditionele database. Daarnaast moeten meerdere spellen dat item nog wel implementeren, anders blijft het bij een geinige theorie. Als een spel die cosmetic niet implementeert, gaat die niet werken. Je kan niet zomaar een GTA auto in Need for Speed zetten, die spellen snappen elkaar niet. Die moeten ieder afzonderlijk die cosmetic in het spel stoppen, en dan besluiten dat ze elkaars aankopen respecteren.
Klopt. Nft's zullen niet zomaar in verschillende games verschijnen en gebruikt worden. Denk dat niemand denkt dat dat niet vanzelf gaat. Maar money talks. Ik zie het wel gebeuren dat er tussen grote P2E games parterships onstaan die mekaars avatars of iets dergelijks implementeren als er grof geld in omgaat. En ntuurlijk kan dat met een tradionele database echter ben jij als nft eigenaar op de blockchain vrij om die nft te verkopen/te verlenen op welke manier je dan ook wilt. Dat is de "freedom" die je krijgt en niet afhankelijk hoeft te zijn van een marketplace waar de developer je misschien alleen de ruimte geeft om je Nft te verkopen voor geld.
[/quote]
Niet eens, je krijgt een URL en als iemand het domein koopt of de webserver doet het niet werkt je plaatje niet meer.
Het enige waar het me nuttig voor lijkt is voor iets als ticket sales.
Ook dit vind ik nog wel discutabel, want als een slimme inbreker jouw naam koppelt aan een wallet met jouw tickets en dan ziet dat jij op een bepaalde dag naar een concert bent in Duitsland weet die meteen dat dit de perfecte tijd is om in te breken. Een oplossing zou zijn om dit dan cryptografisch te beveiligen, maar dan heb je altijd een instantie nodig die dit regelt. Het magische vertrouwen van de blockchain komt uit het feit dat niks geheim is, alleen soms is het wel fijn wat gegevens geheim te kunnen houden.
Daar had ik nog niet eens over nagedacht. En dus komen we opnieuw terug bij "maar dit kan met een traditionele server beter".
Anoniem: 450173 @Amanoo22 januari 2022 17:01
Het "Internet is niets anders dan een extra manier om informatie rond te sturen" gehalte is hoog hier.

Ik heb mijn twijfels bij het p2e principe. Maar gezien je offtopic comment kan ik me toch niet inhouden om me publiekelijk te verwonderen over je blik op nfts in het algemeen.

"Authenticiteit, exclusiviteit en schaarste bestaan toch niet" vind ik geen argument tegen authenticiteit. Dan heb je gewoon een bord voor je kop.

Wat voor toepassingen er voor nfts zijn, dat ontwikkelt zich. Zo zijn er nfts waarbij copyright wel direct overdraagbaar zijn.
Sommige geven (tijdelijk) toegang tot exclusieve inspraak of aanwezigheid.

Ook wordt hier de mogelijkheid besproken om gedeelde afspraken te maken, tussen verschillende partijen. Die niet eenzijdig kunnen worden aangepast.

Het gaat om gedeelde waarden die de waarde van de nft bepalen. Dit kán een bubbel zijn. Maar hoef je niet zo te interpreteren.

Nogmaals, p2e zie ik niet gebeuren. Maar jouw interpretatie van nfts raakt wat mij betreft kant noch wal.
"NFT's zijn sowieso één grote nepperij,"
ze zijn even nep als fifa ultimate team plaatjes, en dat levert een miljard per jaar op.
Oef, dan heb je ook even een handel genoemd die niet fris is. Gelukkig worden lootboxes en zo steeds meer aan banden gelegd.
Interessant stuk, alleen mis ik wel het issue dat het 'meenemen' van je items tussen verschillende games technisch echt heel veel voeten in de aarde heeft. Om te beginnen met de verschillende engines al. Daarnaast heb je te maken met een verschil in design keuzes(high/low Poly) (stylized/realistisch) en de grootste boosdoener zijn nog wel de verschillende shaders die developers voor hun game gebruiken of hebben geschreven.

Het heeft voor een developer geen toegevoegde waarde om jouw nft-item in zijn game te zetten.

Rami Ismail heeft een leerzame Twitter thread geschreven over het implementeren van één item in een game:
https://twitter.com/tha_r...8Q3JzC25xeZ8IdcNyUPw&s=19

Persoonlijk vind ik het ook een grote scam. Het blijft een zero-sum systeem waarin de waarde alleen maar stijgt (en deelnemers dus geld kunnen verdienen) als er meer mensen instappen.

[Reactie gewijzigd door Tormbo op 23 juli 2024 00:13]

Persoonlijk vind ik het ook een grote scam. Het blijft een zero-sum systeem waarin de waarde alleen maar stijgt (en deelnemers dus geld kunnen verdienen) als er meer mensen instappen.
Zero-sum als je de ontwikkelaar meerekent, voor de spelerspool zal het negative-sum zijn. Dat gecombineerd met de initiële investering die je moet doen lijkt verdacht veel op een Ponzi scheme.
Goede toevoeging. Dat wordt inderdaad nog afwachten of dit concept ooit echt gaat werken zoals het nu geschetst wordt.
Nou ja. Niet afwachten, het _kan_ niet werken.
Helemaal niet, of niet in de bredere zin, zoals de indruk nu gewekt wordt? Binnen het domein van een aanbieder zou het nog wel moeten kunnen, maar dan blijf je verbonden aan een aanbieder, met alle nadelen van dien.

Ik had het draadje van Rami overigens al wel gelezen. Als gezegd: de Metaverse was niet een focuspunt voor dit artikel, maar als ik er achteraf nog iets bij had willen trekken, dan was het dat. Met de bedenkingen van Vorstermans en de uitleg van Rami wordt de toekomst van nft zoals die nu gehoopt wordt aardig weggevaagd. Had zinvol geweest dat nog wat uit te diepen denk ik. Wellicht een leuk beginpunt voor een follow-up die meer vanuit het perspectief van game-makers geschreven zou kunnen worden. Niet alleen vanuit technisch oogpunt (kan het werken?) maar ook vanuit financieel oogpunt. Het punt dat makers er pas aan kunnen verdienen als derden er geld in stoppen is ook valide (denk ik, ik heb nog onvoldoende kennis over hoe je er als ontwikkelaar op andere manieren aan zou kunnen verdienen).

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 23 juli 2024 00:13]

Dus stel er zijn 40 populaire games op de markt. Allemaal met 3 miljoen actieve spelers. Elke ontwikkelaar wil voor zijn game NFTs ontwikkelen die zijn spelers kunnen kopen. Daar zal enige rarity in zitten, maar uitgangspunt zal toch zijn dat een groot percentage van de spelers in ieder geval 1 NFT kopen. Stel guns in COD of spells in WoW of whatever.

Al die games hebben ook seizoenen en brengen elke 3 maanden nieuwe items uit om nieuwe sales uit te lokken. Laten we zeggen dat ze van die 3 miljoen spelers willen dat 10% elk seizoen 1 NFT koopt. Dat is dan 300.000 duizend ‘unieke’ items (waarbij het gros automatisch gegenereerd zal zijn en een kleine hoeveelheid echt uniek en ‘rare’). Dat kunnen er bijvoorbeeld 10.000 zijn ‘Sword of the Ages #1’ enz waarbij elk exemplaar procedurally generated verschillen heeft. Net zoals dat in Diablo elke epic en legendary net iets anders is.

Stel de game developers spreken af dat ze elkaars NFTs implementeren, maar dan alleen de rares. Dat zijn elk jaar 4 seizoenen ofwel 40.000 nieuwe items. Gezamelijk voor die 40 populaire games moeten ze dan dus elk jaar 1,6 miljoen NFTs implementeren: want het moet aangepast worden aan hun eigen engine, stijl, code, enz.

Daar komt boven op dat het persistent moet zijn omdat het ‘digitaal eigendom’ moet voorstellen. Het kan dus niet dat jouw zwaard uit 2022 niet meer werkt in een game van 2025.

Haalbaar? Absoluut onmogelijk. Al over 1 jaar is het te veel werk voor developers om te implementeren, laat staan als het op gaat stapelen. Als je dan een nieuwe game met suppport voor alle oude NFTs wilt maken is het simpelweg onmogelijk.

Dit gaat echt NOOIT gebeuren.
Ik begrijp dat je je momenteel als auteur een beetje afzijdig aan de discussie wilt houden, en niet een standpunt wilt innemen. Je wilt niet echt je hand tonen hier, en reageert bijna overal op vragen met andere vragen. Maar effe serieus:
“If someone says it's raining and another person says it's dry, it's not your job to quote them both. Your job is to look out the [expletive] window and find out which is true.”
NFTs, en zeker NFTs in games, zijn gewoon een sprookje: te mooi om waar te zijn. Durf dan ook gewoon te zeggen dat dit grote bullshit is, met een goeie lading FOMO en pyramide-structuur erover heen.
Als gamer ben ik geneigd het met je eens te zijn. Ik hoef het niet te hebben en zie er het nut niet van in en begrijp al helemaal niet hoe het kan dat sommige simpele plaatjes duizenden euro's waard zijn. Van mij mogen nft's per direct ophouden te bestaan.

Als journalist vind ik dat je een punt hebt als je zegt dat de kans heel klein is dat nft's ook gaan werken zoals sommigen geloven, maar er zijn wel degelijk mensen die in de toekomst van nft's geloven. Wel zijn die mensen het er meestal ook over eens dat dé toepassing er nog niet is. Het kan best zo zijn dat je gelijk hebt, maar ik vind het te vroeg om dat nu al zo stellig te beweren. Dat het momenteel een mijnenveld is waarin je maar al te makkelijk slechte investeringen kunt doen die anderen rijker maken, betekent niet dat het ooit niet toch nog enig nut zou kunnen krijgen. Ik vind het te vroeg om dat compleet uit te sluiten. Daar mag je uiteraard een andere mening over hebben, maar dat is de reden dat ik niet op de barricades klim met een bordje 'NFT moet deaud!'
Met alle respect voor Rami en alle andere game-devs die heel hard roepen dat iets niet kan. Dat is gewoonweg niet waar. Je kan als verschillende games gewoon afspraken met mekaar maken en bepaalde nft's implementeren van mekaar. Een soort partnership. Neem bijvoorbeeld de gemiddelde Avatar NFT. Waar er vaak 10.000 van verkocht worden. Dat zijn in essentie vaak maar ~10 base characters met een paar layers (haair/jas/broek etc) en dus niet zoveel items die ge-modeled moeten worden.
Stel je hebt twee games, die allebei Unreal engine gebruiken Allebei de characters van de game de standaard Epic games Skeleton rig gebruiken dan is het al helemaal een Eitje om de avatars te implementeren.

Uiteraard is het niet zo makkelijk als ik schets maar het is mogelijk. Mits je afspraken maakt. Waarom zou men dat doen? Nou, als er geld te verdienen is dan vindt men wel een oplossing.

Het is wel belangrijk om de realiteit niet uit ogen te verliezen. Elke NFT item die nu online wordt aangeboden terug te vinden in elke game? Dat gooit niet zo snel gebeuren. Bepaalde partnerships en daartussen nfti's uitwisselen? Al velen malen realistischer en zou goed kunnen.

Uiteraard ben ik een beetje biased omdat ik zelf bezig ben met een P2E game met een stukje verhaal en metaverse maar ik zie daar gewoon kansen liggen. Er is ook veel animo/vraag naar. Kijk bijvoorbeeld naar SpiderTanks gemaakt door een Nederlandse game-studio (gamedia). Super populair atm.

De "anti-nft" argumenten zijn vaak niet gebasseerd op wat wel of niet kan..maar alleen waarom het helemaal niet kan en helemaal niet nodig is. Terwijl je ook kan verzinnen wat er wel mogelijk is en op welke manieren creativiteit de grenzen weer kan verleggen.

[Reactie gewijzigd door Jumpiefox op 23 juli 2024 00:13]

Play-to-earn kan nooit los bestaan zonder externe financiering. Voordat je als gamer iets kunt verdienen, moet iemand anders geld in het ecosysteem gepompt hebben. Dat kunnen andere spelers zijn, zodat je het een weddenschap of gokken kunt noemen. Of het kunnen toekomstige spelers zijn, dan hebben we het over een pyramidespel.

Verder kun je nog denken aan de variant waarbij je jouw tijd investeert in een spel, en de in-game beloning verkoopt. Dat heeft alleen één nadeel: als het verzamelen een intrinsiek leuke activiteit is, hebben vele anderen dat ook gedaan en is je opbrengst laag. Verveel je je te pletter bij het grinden van resources? Dan kun je waarschijnlijk meer verdienen, maar dan heb je feitelijk gewerkt en niet gegamed.
Een piramidespel gaat wel wat verder dan geld in een ecosysteem pompen. Je moet echt lagen hebben. Mensen werven die weer geld verdienen door mensen te werven die weer geld verdienen door mensen te werven. Het is een vrij specifieke scam. In principe zitten de mensen die hier geld in hebben gepompt op dezelfde laag als waar jij als verkoper zit. Dat vind ik geen piramide. Ik zie tegenwoordig heel veel opmerkingen over piramides als het die vorm compleet mist. De meesten zijn dan nog veel erger dan wat jij hier zegt, jij kijkt nog naar geldstroom, sommige anderen lijken te denken dat elke scam een piramidespel is.

In je tweede alinea heb je wel een punt. Ik wil wel de kanttekening maken dat je verschillende spelers hebt. Sommigen vinden grinden leuker dan anderen. Het is niet zo dat als een spel het leuk weet te maken, iedereen het doet en je dus geen afzetmarkt hebt. Maar daarmee zit ik enkel wat fuzziness toe te voegen aan jouw logica. Het verandert niet de grove lijnen van je logica. Er zullen nog steeds relatief veel mensen grinden wanneer dat leuk wordt gemaakt, en de prijs van items zal nog steeds flink gedrukt worden door een hoog aanbod.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 00:13]

Het grote probleem met computers is dat ze slecht zijn in dingen uniek te maken, kopieer je iets dan is dat een identieke kopie van "origineel" en een kopie van een kopie is ook identiek (bitflips daargelaten). Dit is tevens een van de grootste wonderen van computers, het is het enige medium waar geen schaarste heerst zoals we dat in het "normale leven" wel kennen (al dan niet gecreëerd).

In plaats van dit als een grote plus te zien, gaan we dit niet nu kunstmatig de das om doen. Het is werkelijk niet te geloven.
De metadata verschilt toch wel die de schaarste waarborgt?
1) een kopie kan een unieke, en wanneer niet een latere, aanmaakdatum hebben
2) een kopie heeft sowieso een andere wijzigingsdatum
3) een kopie kan gedegradeerd zijn in resolutie, dpi, grootte ***
4) met een kopie kan gesjoemeld zijn, 1 pixel anders en hij is "uniek" op alle fronten incl. bovenstaande

*** Vaak bij uploaden/downloaden treedt compressie op. Bij printscreens of scans treden forse kleurzwemen en andere kleurruimte+bitdiepte, incl. andere metadata afwijkingen. Alleen wanneer uit het ruwe format zal er zelden kwaliteitsverlies optreden. Bij professionele foto's heb je dan de bronbestanden of editingfiles nodig en die heeft alleen de maker. Deze kan het zelfs dmv die bestanden aantonen dat hij eigenaar is, omdat niemand anders die dus heeft. Zijn het echte digitale producten, zoals die verzamelitems, zelfs dan moet de echte maker nog wel iets ervan kunnen aantonen lijkt me.

Alleen 4) lijkt me problematisch zolang daar geen goede fix voor is. Daar zou je uiteraard nog weer plagiaatcontroles op kunnen doen. Bijvoorbeeld door het scannen met AI/deep learning algoritmen van in dit voorbeeld: plaatjes. Iets zoals Google/MS nu al gebruiken om accounts te blokkeren die vermoedelijke kinderporno foto's in hun cloudaccount hebben staan. Iets als waarmee automatisch zonnepanelen of illegale activiteiten kunnen worden getracked op luchtfoto's. Mocht het dus uniek en tegelijk identiek lijken (punt 4), dan zijn punten 1) en 2) maatgevend om het alsnog als vals item aan te duiden en evt. zelfs de bronbestanden aan te leveren (punt 3). Alle andere punten zijn uniek als file, maar niet uniek als in: de eerste originele. En dat was het punt lijkt me.

Of denk ik te makkelijk?
Tijdens de goudkoorts verdienden de handelaren in schoppen en wasborden geld, alle goudzoekers hadden immers schoppen en wasborden nodig om goud uit de rivier te wassen. De prijs van schoppen en wasborden kon naar omhoog als er schaarste was.

Sommige gouddelvers werden rijk. De meesten werden niet rijk. Dat gevoel heb ik ook bij die Blockchain en NFT platforms. Teveel gok element dat een virtueel "iets" ooit waarde heeft in de echte wereld. Dat ik er boodschappen mee betaal bij de lokale supermarkt ofzo.

Play to earn heeft voor mij net zo'n smaak als grinden voor een of andere sticker in een spel. Hoeveel tijd kost het? Hoeveel stroom? Afschrijving op hardware? Verwachte opbrengst in echt geld dat ik in de echte wereld kan uitgeven? Of is het toch rendabeler dat ik een paar uur ga werken om salaris te krijgen?
De kans dat je in Nederland (of een ander zeer rijk westers land) een fatsoenlijk uurloon verdient met play-to-earn spellen is vrijwel 0. Maar als je in Pakistan of India o.i.d. woont dan is het voor een hoop een prima uurloon hoor.

Overigens zie ik op het moment weinig tot geen nuttige NFT systemen maar ik ben wel erg benieuwd waar deze technologie heen gaat.
Play to earn is toch intrinsiek tegenstrijdig. Zodra het om geld verdienen gaat ben je niet meer aan het spelen. Voetbal"spelers" die in de eredivisie "spelen" zijn echt niet daar voor het leuk van het spelletje. Ze zijn aan het vechten. Het heeft met het hele concept van de toestand van speelse geestelijke toestand niks meer te maken. En precies dat is wat er met PC-games gebeurt op moment dat je eraan begint geld te verdienen. Ik heb een tijdje ESL competitief World of Tanks gespeeld en daaraan ook geld verdiend. Maar binnen kortste keren was het niet meer speels maar alles werd bloedserieus. Elke match, elke ronde was vol van enorme druk en de sfeer in het team met die ik toen begon veranderde razendsnel en het werd enorm stressvol.

Uiteindelijk verwacht ik een van twee uitkomsten: of het worden token bedragen zoals je die bijvoorbeeld voor trading cards op steam krijgt en dan is er eigenlijk niks verandert behalve de naam (en dat het veel meer energie gaat verspillen dan voorheen). Of het wordt iets waarmee je inderdaad aardig geld kunt verdienen op voorwaarde dat je tot de beste spelers in het spel behoort en waar aan de andere kant miljarden uit mensen met gok/gameverslavingen worden geextraheert (ergens moet dat geld uiteindelijk vandaan komen uiteraard).
Maakt het voor jouw verhaal en ervaring uit of je "geld" verdient dat alleen ingame te gebruiken is of wanneer geld ook buiten het platform of zelfs uit het totale systeem te halen is? Want je noemt wel die 2 soortgelijke uitkomsten, maar niet echt wat je daar van vindt. In welke vorm was dat geld verdienen in WoT?

Ben eens dat een pay-to-win, wat zeker vaker voorkomt of kan ontstaan vanuit een vroeg aanwezige gamer in play-to-earn (early adopter voordeel), niet goed is voor de gameplay van andere spelers. Daar had ik zelf in het verleden veel moeite en irritatie mee. Er ontstaan dan oneerlijke situaties en hoe fantastisch de game dan ook, uiteindelijk verpest dat de game-ervaring. Slechts enkel play-to-earn dat voor de leuk is, waar geen strategisch voordeel mee te behalen valt tov andere spelers, zou wat mij betreft okay zijn. En sowieso niet elk spel.
Maakt het voor jouw verhaal en ervaring uit of je "geld" verdient dat alleen ingame te gebruiken is of wanneer geld ook buiten het platform of zelfs uit het totale systeem te halen is? Want je noemt wel die 2 soortgelijke uitkomsten, maar niet echt wat je daar van vindt. In welke vorm was dat geld verdienen in WoT?

Ben eens dat een pay-to-win, wat zeker vaker voorkomt of kan ontstaan vanuit een vroeg aanwezige gamer in play-to-earn (early adopter voordeel), niet goed is voor de gameplay van andere spelers. Daar had ik zelf in het verleden veel moeite en irritatie mee. Er ontstaan dan oneerlijke situaties en hoe fantastisch de game dan ook, uiteindelijk verpest dat de game-ervaring. Slechts enkel play-to-earn dat voor de leuk is, waar geen strategisch voordeel mee te behalen valt tov andere spelers, zou wat mij betreft okay zijn. En sowieso niet elk spel.
Het geld verdienen was letterlijk ESL potjes doen (en genoeg winnen natuurlijk) en aan het einde van de maand geld op mijn bankrekening gestort te krijgen. Daarvoor moest je een maandelijks lidmaatschap betalen, maar de payout was voor bijna iedereen groter dan die lidmaatschap omdat destijds Wargaming het financieel ondersteunde in de hoop dat WoT op ESL zou doorbreken en ze aan de toernooien meer zouden verdienen. Het was nog vrij onschuldig kwa opstelling omdat het dus niet gericht was op het uitbuiten van kwetsbare gamers en toch was het binnen kortste keren geen spel meer, maar bloed serieus en ik heb beleeft hoe jarenlange vriendschappen eraan schade hebben geleden.

Als je iets van de game krijgt, wat je vervolgens niet met iemand anders kan handelen/ruilen is er wat mij betreft niks aan de hand. Dat is niet play-to-earn. Het zelfde geld voor systemen als steam trading card games. Die creëren geen kunstmatige schaarste (iedereen kan die kaarten gewoon genereren door de achievements te halen, waardoor ze luttele centen waard zijn). Hoe goed je ook bent en hoeveel je ook speelt, je zult er nooit noemenswaardig geld aan kunnen verdienen. Niks aan de hand dus.

Het probleem is begint zodra je (kunstmatig schaarse) rewards te verkopen zijn (ingame), je ze daarmee ook voor echt geld kan handelen. Play-to-earn is in die zin niks nieuws. Herinner je aan mensen die goud verkochten voor WoW bijvoorbeeld. Die zaten ook te "spelen" om geld te verdienen, hoewel de inkomsten daar ook zeer laag waren en Blizzard daar ook zelf niet aan verdiende en daardoor geen incentive had om dat gedrag te maximaliseren.

Kritisch wordt het zodra degene die de kunstmatige schaarste creëert ook degene (of een van degene) is die eraan verdient. Het probleem is fundamenteel dat het spelen van een spel geen intrinsieke waarde oplevert die aan iemand anders te verkopen is. Je kan hooguit waarde verschuiven (precies wat al de tot nu toe aangekondigde systemen doen) en een commissie ervan afsnoepen (daardoor verdienen dus publishers eraan en hebben reden de winst eruit te maximaliseren). In feite is het allemaal niks anders dan de real-money auction house die Diablo 3 destijds introduceerde maar dan met een gehypte nieuwe naam: NFTs. Blizzard was ook toen zijn tijd ver vooruit.

Nu hopen dat gamers net zo vel reageren als toen (met D3) en deze onzin in z'n kiem gesmoord wordt. Of dat we eindelijk wetgeving krijgen voor hoe je games mag monetizen. De uitbuiting van verslaafden heeft al krankzinnige schalen aangenomen en het is al lang tijd om in te grijpen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 00:13]

Dit is helaas echt met uitstek het slechtste artikel wat ik op Tweakers ooit gelezen hebt. Het gaat compleet voorbij aan de allerbelangrijkste punten die tegen NFTs in games en pay-to-earn worden gemaakt.

- Elke gamedev weet dat NFTs in games met als doel om in een metaverse je verscheidene items mee te kunnen nemen van game naar game een verkooppraatje zonder substantie is. Wij roepen dit al maanden op elk social media platform, maar de cryptobros luisteren uiteraard niet. "Slechts een tijdelijk probleem", opperen ze. Nee, het is een complete onmogelijkheid. Hoor me duidelijk als ik zeg dat dit in grotere games letterlijk nooit gaat gebeuren. Alleen technisch al zijn er zoveel hordes dat dit idee voor geen enkele dev of publisher interessant is. Daarbij komen dan nog legale moeilijkheden die hier niet eens genoemd worden; denk jij écht dat een EA jou gelicenceerde items van een IP gaat laten gebruiken in een andere game, en dat die andere publisher daar dan ook nog eens geld aan gaat verdienen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over wie dit allemaal gaat betalen. Kortom, vergeet het maar, dit is een pipedream verkocht door NFT scammers.

- NFTs in games zijn daar bovenop 100% overbodig. Al jaren maken games unieke items beschikbaar voor spelers die dan in hun bezitting zijn en verhandeld kunnen worden. De bekendste voorbeelden zijn waarschijnlijk Steam games als Team Fortress 2 en Counter Strike. Maar ook zijn er vele MMOs, online action RPGs, digitale collectable card games, enzovoorts. Ook hier gaat het dus om een mooi verhaal verkocht door cryptobro's ("NFTs maken dit alles mogelijk!"), maar is dus complete onzin. We kunnen dit al lang, doen dit al lang, en hier zijn en zullen nooit NFTs voor nodig zijn. NFTs maken het eerder lastiger dan makkelijker voor devs.

- Tot slot is dé allerbelangrijkste reden tégen play-to-earn dat het exact het tegenovergestelde is van de simpele kern filosofie van game design: "play should be fun". Dit is letterlijk les één van élke succesvolle game designer. Valt je een game soms tegen, ook al is deze mooi gepresenteerd, gewoon omdat de game niet leuk genoeg is, om wat voor reden dan ook? Dan is het hier waarschijnlijk fout gegaan. Men heeft eerder gekeken naar iets anders dan "fun" of dit lukte niet omdat er iets in de weg zat, bijvoorbeeld een publisher die bepaalde eisen maakt omwille van monetization, een publisher die een game de deur uit wil ongeacht de staat van de game, of een wisseling van de wacht bij de game studio. Gooi nu op al deze mogelijke pitfalls het idee dat je game ook nog eens voor mensen geld moet gaan verdienen. We zijn nu dus het idee van "play should be fun" compleet voorbij. Als gevolg krijg je dus de kwalitatief uiterst teleurstellende games waar in het artikel kort naar verwezen wordt. Games met niet als doel "hey dit is leuk!", maar in plaats daarvan de cynische mindset van "ja, je moet er wel wat aan over houden aan het eind van de dag, waarom speel ik dit anders? Is allemaal weggegooid geld en tijd!" Tot slot vergeet men dat deze spelers ook betaald moeten worden: om het mogelijk te maken om geld te verdienen, moet er iemand anders geld verliezen. Gaat de publisher spelers betalen? Dan draait de game verlies. Gaan spelers elkaar betalen? Dan zijn er dus PER SE ALTIJD verliezers, en zou het dus om een "invest to play, chance to earn" game gaan. En daar hebben we al een term voor: gokken.

Nogmaals, dit artikel is bijzonder teleurstellend, omdat al deze punten en meer zéér vindbaar zijn online. Hoofden van game studios, social media persoonlijkheden, artikelen op game nieuws websites, etc. Er is zoveel gepraat al hierover. Er zijn zó véél bronnen waarnaar je had kunnen verwijzen. Maar nee, er is een zeer karige hoeveelheid onderzoek gedaan, en hoewel er wel wijzigingen worden gemaakt na het praten met cryptobro's, zie ik nog geen enkele wijziging in het artikel vanwege wat gamedevs hebben gezegd.

[Reactie gewijzigd door GaryFaceman op 23 juli 2024 00:13]

Toch als n00b vwb cryptogames vond ik het een interessant artikel. Misschien heel oppervlakkig voor jou, maar een goede intro en startpunt van gedachten voor mij. In jouw post lees ik veel verwijten richting diverse partijen, maar staat gelukkig ook vol met aanvullende gedachten. In die zin een mooie toevoeging aan het artikel.

BTW: nooit geweten dat cryptobro's ook daadwerkelijk een uitdrukking was, dacht altijd een grapje. :P
Ik laat dit hier maar even achter: https://youtu.be/YQ_xWvX1n9g Lang verhaal, maar de moeite waard.
En dit soort spellen klinken gewoon als een piramidespel. Je kunt er alleen geld uithalen als andere mensen er geld in blijven stoppen.
Klinkt als het systeem van fiat geld: kan alleen maar bestaan als de overheid zoveel belasting heft dat ze nagenoeg hun hele leven moeten werken in dienst van het systeem.
Euh... nee? Gewoon... niet? Dat is niet hoe geld werkt.
Hoewel het artikel er wel wat op aanstipte, is voor mij gewoon de enorme onbeantwoorde vraag: Waarom zou ik dit als gamer willen? Wat is het voordeel ervan voor mij? Het enige "nut" wat ik ervan zie (tussen aanhalingstekens), is dat je er met crypto op kan gokken dat de ingame muntjes meer waard worden. Maar dat is speculeren (als je het al meer dan gokken kan noemen), en heeft niks met gamen te maken.

Goed, wat levert het mij dan op? Geld! Ik word rijk door gewoon te spelen. Nou nee, zoals het artikel al schreef, voor ons inkomen in een Nederland, ga je er niet significant aan verdienen. Het is een kwestie van vraag en aanbod, hoeveel vraag er naar is buiten speculatie is de vraag, maar bij de aanbod kant is het een stuk makkelijker: Jij als iemand die gewoon leuk wil gamen moet concureren met mensen uit derdewereld landen die multiboxen met 5+ accounts. Danwel mensen die tientallen bots naast elkaar draaien. Die bepalen het aanbod. En dat is dus het volgende gedeelte: Je maakt een spel dat expliciet is gemaakt voor het belonen van gold farmers en bots. Klinkt heel leuk zo'n (bijvoorbeeld) MMORPG te spelen... Natuurlijk, ook bij hedendaagse MMORPGs heb je die, maar dat is een ongewenst bij-effect waarbij via de zwarte markt ingame items worden verkocht. Dit zijn spellen die er gewoon voor zijn gemaakt.

Dan kan je zeggen dat alles wat ik ermee verdien, meer is dan als ik niks verdien zoals nu. Even los van dat het dus gewoon pay2win wordt, en dat het spel nu vol is met bots en gold farmers: Ik wil geen geld verdienen eraan. Ik wil gewoon leuk een spelletje spelen. Ik wil niet dat als ik dood ga in een spelletje ik weet dat ik nu €15 aan equipment heb verloren.

Onder de streep heb ik niet het idee dat iemand in gaming hier op zit te wachten, het zijn alleen de crypto-bro's die weer iets nieuws hebben gevonden om op te gokken. Waarbij net als bij NFTs waar de achterliggende JPEGs ze niks zal uitmaken, zal ook hier de games ze helemaal niks uitmaken. Ze hopen alleen dat ze nu goedkoop tokens kunnen kopen die ze later voor meer kunnen verkopen aan andere. Andere die ze weer kopen in de hoop dat ze ook later het weer verder kunnen verkopen, totdat de hele handel instort.
Hoeveel waarde zullen die nft's in de toekomst hebben??? Dat zwaard dat nu in de hype train veel waard is, is nul komma nul meer waard als die game tot een einde komt. Dit riekt naar oplichterij, iets verkopen met veel beloften, maar waar je nooit en te nimmer zeker van kunt zijn, dat het die waarde houd.

Rienk Kamer verkocht ooit waardevol land in de VS, want er zouden huizen op gebouwd worden. Uiteindelijk was het moeras land, waar je niks op kon bouwen. Dit voelt ook zo aan, dus ik zou heel voorzichtig zijn met die nft's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.