Begrijpen wat een play-to-earngame precies inhoudt, is niet moeilijk; geld of eigendom verdienen in een spel is immers een oud principe. Speel een willekeurige roleplayinggame en je hebt je digitale zakken binnen de kortste keren gevuld met goud of een ander ingame betaalmiddel, terwijl je voor je speelbare personage steeds betere of mooiere spullen bij elkaar sprokkelt. Speel je dat spel offline, dan is dat puur voor jezelf en om de game wat makkelijker te maken. Speel je online, dan heb je als extra voordeel dat je je mooie, nieuwe gear aan andere spelers kunt tonen.
Belangrijk detail: wat je in het spel verdient, verlaat de game niet en heeft buiten dat spel geen functie of bestaan. Al heb je nog zoveel goud in World of Warcraft, het zal je nooit écht rijker maken dan je bent. Of nu ja, World of Warcraft kent toevallig de optie om met je goud WoW Tokens te kopen, die je kunt omzetten in gratis speeltijd, wat effectief een besparing oplevert en dus waarde vertegenwoordigt. Items die je verzamelt, kunnen echter nog zo zeldzaam zijn, ze zijn waarschijnlijk niet uniek. Andere gamers die hetzelfde spel spelen en dezelfde missies doen, kunnen dat voorwerp waarschijnlijk ook bemachtigen. De items hebben buiten de game ook geen waarde.
Non-fungible tokens
Play-to-earngames brengen op verschillende manieren verandering in die constructie. In plaats van met een beloning die alleen in dat specifieke spel een rol speelt, kun je beloond worden met een betaalmiddel dat ook buiten het spel bestaat. In dat geval gaat het meestal om een door de makers van de game bedachte cryptocurrency. Er is dan sprake van een samenwerking met een marktplaats voor crypto’s, waar spelers hun in het spel verdiende crypto’s desgewenst kunnen verhandelen. En de voorwerpen? Die kunnen dankzij nft’s écht uniek zijn. Nft’s zijn digitale eigendommen, veelal afbeeldingen, waarvan het eigendomschap via een smart contract is vastgelegd in een blockchain. Wil je meer weten over nft’s en hoe ze in elkaar zitten, dan kun je dit verhaal van vorig jaar nog eens lezen. Goed om te weten is verder dat je om deze games te kunnen spelen, een cryptowallet nodig hebt. In deze digitale portemonnee ontvang je je verdiende cryptotokens en verzamel je de nft’s die je in bezit hebt.
De nft-collectie van Snoop Dogg met een totale waarde van meer dan 13 miljoen dollar. Bron: DappRadar
Play-to-earngames zijn er in allerlei soorten en maten en ze gebruiken blockchain op verschillende manieren. Om te beginnen zijn er echte blockchaingames, of beter: blockchain-based games. Dit zijn games waarbij de gebruiker een client downloadt om te kunnen spelen, maar waarvoor alle regels van het spel in de blockchain zijn vastgelegd. Wat er gebeurt in de game, wordt dus bepaald in smart contracts op de blockchain zelf. Het is de ultieme combinatie van gaming en blockchain, maar nog niet de meest voorkomende variant. Het is niet de aanpak die zich het best leent voor hoogwaardige games.
Voor de goede orde: aan deze games wordt meestal gerefereerd als 'blockchain-based'. Met 'blockchaingames' worden, wat algemener, games bedoeld die blockchainelementen bevatten. De opzet waarbij een game gewoon op servers van de maker of uitgever draait en ingame blockchainelementen heeft, komt op dit moment nog vaker voor.
AXS en SLP
Hoewel de markt voor play-to-earn nog realief klein is, zijn er al wat titels die enige bekendheid genieten. Axie Infinity en The Sandbox zijn twee van die games. In Axie Infinity draait het om het verzamelen en trainen van Axies: kleine beestjes die je kunt gebruiken om nieuwe Axies te fokken. Ook kun je je Axies gebruiken om tegen andere Axies te vechten. Dit alles heeft als doel om Axie Infinity Shards (AXS) en Smoot Love Potions (SLP) te vergaren. Beide zijn ethereum-based cryptocurrencies. Spelers kunnen deze tokens eens per veertien dagen laten uitbetalen vanuit Axie Infinity, zodat ze hun ingame assets in de echte wereld kunnen gebruiken. Axie is het populairste play-to-earnspel tot nu toe; begin december 2021 speelden dagelijks gemiddeld 2,5 miljoen spelers de game, terwijl er voor meer dan 3,8 miljard dollar aan waarde verhandeld werd.
De koers van SLP over het afgelopen jaar. Bron: CoinMarketCap
De torenhoge cijfers van Axie zijn deels verklaarbaar doordat er ook een en ander ‘off-chain’ gebeurt. Gevechten tussen spelers worden niet direct op de blockchain gehouden, maar vinden daarbuiten plaats. Dat garandeert snelle afhandeling van die gevechten, want ze hoeven niet te wachten totdat het gevecht en de uitkomst in de blockchain zijn vastgelegd. Dat betekent echter wel dat je een punt kunt maken dat Axie Infinity technisch gezien niet de grootste blockchaingame is, want op dagelijkse basis had het spel begin december contact met gemiddeld 109.000 unieke, actieve wallets. Tradingcardgame Splinterlands scoort daarin beter. Dat spel voerde op dat moment de lijst aan door contact te maken met 350.000 wallets per dag.
Deze cijfers zijn afkomstig van DappRadar, een marktplaats voor decentrale applicaties die ook allerlei marktanalyses maakt over de play-to-earnsector. Uit de cijfers van DappRader blijkt dat play-to-earngames in 2021 samen dagelijks gemiddeld met 1,4 miljoen wallets contact maakten. Dat is goed voor 49 procent van het totale verkeer binnen decentrale apps, oftewel apps die draaien op een blockchain of peer-to-peernetwerk. Game-nft’s vertegenwoordigden 4,5 miljard dollar in waarde in 2021, goed voor 20 procent van de totale nft-markt. Gala van Gala Games en AXS van Axie Infinity behoorden tot de best presterende cryptocurrencies. De koers van die tokens steeg in het afgelopen jaar met respectievelijk 31.500 en 20.800 procent.