Als je nu een pc samenstelt met DDR5-geheugen, dan heeft de prijs-prestatieverhouding duidelijk niet je hoogste prioriteit. Zelfs met de snelst beschikbare cpu, een Core i9 12900K, kwamen we in onze DDR4- vs. DDR5-test gemiddeld uit op een verschil van slechts 5 procent ten opzichte van DDR4. Voor de meeste prestaties per euro hoef je dus ook geen Z690-bord met DDR5-ondersteuning te kopen. Zo'n moederbord koop je als je best wat extra geld wilt spenderen aan luxe features, een tof uiterlijk of gewoon pure overkill.
Met de Gigabyte Z690 UD AX, met 219 euro het goedkoopste bord in deze test, is weinig mis. In feite is het gewoon de eerder met een Great Value-award bekroonde UD DDR4 met andere geheugenslots. Het is alleen geen heel logische keuze om in dat segment een DDR5-bord te kopen. Wil je dat om een specifieke reden toch, dan heb je er een prima koop aan, maar awardmateriaal vinden we het niet.
Een luxe basis: 250-350 euro
De meeste Z690-borden met DDR5-geheugen zijn dan ook een stuk duurder. Rond de 300 euro is een populair segment; liefst zes modellen in deze test vallen binnen de range van 250 tot 350 euro. In dat segment mag je een stevige vrm, luxe audiovoorziening en enkele USB-poorten van de snelst beschikbare typen verwachten. Ook kun je tot vier M.2-ssd's kwijt, die allemaal worden gekoeld.
Ga je niet overklokken en hoef je geen typisch gaminguiterlijk? Dan is de Gigabyte Z690 Aero G in dit segment een interessante optie. Dat de wifi niet (gegarandeerd) van de nieuwste 6E-standaard is, is een kleine smet op een bord dat toch de nodige tientjes goedkoper is dan onze twee reguliere aanraders in dit segment en daarvoor een Great Value-award krijgt. Die reguliere aanraders zijn de Gigabyte Z690 Aorus Pro en MSI MAG Z690 Tomahawk WiFi, die allebei voor 330 euro in de winkel liggen. Gigabyte biedt meer USB-poorten en een foutcodedisplay, maar voor de snelste wifi moet je bij MSI zijn. Welk van die zaken je het belangrijkst vindt, is zo persoonlijk dat we ze allebei van eremetaal voorzien.
Wat prijs betreft komen we hier overigens ook de Z690-I van ASUS tegen, maar over het enige mini-ITX-moederbord in de test is het lastig een oordeel te vellen. We zijn in elk geval geen showstoppers tegengekomen bij het testen en als je specifiek op zoek bent naar een bord met Thunderbolt, is het zelfs veruit de goedkoopste optie.
De subtop: 450-700 euro
We noemen het maar even de subtop: stevig geprijsde borden die high-end features als Thunderbolt 4 of 10Gbit-ethernet bieden, maar nog niet alles wat je kunt bedenken op één bord combineren, zoals de echte topmodellen doen. De meest logische manier om tot een keuze te komen, is dan ook zo'n feature als uitgangspunt nemen. Wil je bijvoorbeeld 10Gbit-ethernet? Dan ligt de keuze voor de Z690 Aorus Master voor de hand, of de ASUS ProArt Creator als je ook gelijk Thunderbolt wilt. ASUS heeft op onder meer de ROG Strix Z690-E een M.2-slot dat is voorbereid op PCIe 5.0-ssd's, wat we bij de andere fabrikanten niet tegenkomen. Bovendien is het in dit segment eerder regel dan uitzondering dat je vijf M.2-ssd's kunt installeren, al moet je daarvoor soms wel een meegeleverde insteekkaart gebruiken.
Na het nodige wikken en wegen, reiken we Excellent-awards uit aan de Gigabyte Z690 Aorus Master (voor 10GbE), ASUS ROG Strix Z690-E Gaming WiFi (voor PCIe 5.0 M.2) en ASUS ProArt Z690-Creator WiFi (voor 10GbE én TB4).
De ultieme shoot-out: ROG Maximus Z690 Extreme vs. Z690 Aorus Xtreme
In het ultieme topsegment is het een titanenstrijd tussen twee fabrikanten; MSI's Godlike is nog niet beschikbaar en ASRock laat dit segment helemaal links liggen. ASUS en Gigabyte combineren op hun (E)Xtremes allereerst alle features waaruit je in de vorige categorie nog moest kiezen. Thunderbolt 4 en 10Gbit-ethernet zijn dus aanwezig. Bovendien bieden alle aanwezige USB-poorten een snelheid van 10Gbit/s of hoger. Dat zijn er elf bij de ROG Maximus Z690 Extreme en twaalf bij de Gigabyte Z690 Aorus Xtreme.
Op papier is de vrm van het ASUS-bord krachtiger, maar Gigabyte haalt in onze test de laagste temperaturen dankzij de effectievere heatsinks met koelvinnen. Maar goed, waar hebben we het over? Zelfs een denkbeeldig quadsocketbord met vier 12900K's zou je met de vrm van beide borden nog moeiteloos kunnen voeden. ASUS' slimme omweg om zijn high-end borden te futureproofen voor PCIe 5.0-ssd's, betaalt zich in onderstaande tabel uit in een kostbaar vinkje dat Gigabyte mist, en ook overklokkers hebben met de Maximus Extreme de meeste mogelijkheden tot hun beschikking.
Bij de echte topborden is er altijd nog gekkigheid die de standaard speclijstjes niet haalt. Bij de Z690 Aorus Xtreme krijg je bijvoorbeeld een rgb-cover voor over je geheugenslots, terwijl ASUS een heus oscilloscoop-pcb'tje meelevert en in een aanpasbaar oledschermpje voorziet. Wij vinden de toevoegingen die ASUS doet wat toffer, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.
Onder de streep heeft ASUS in deze generatie volgens ons het ultiemste moederbord in elkaar gezet. De ROG Maximus Z690 Extreme mag dan ook naar huis met een Ultimate-award op zak.