De laatste keer dat we op Tweakers in een serie artikelen uitgebreid naar smarthomeplatforms en protocollen keken, was in 2015. Als je die artikelen terugleest, merk je dat er op het gebied van communicatieprotocollen veel gelijk is gebleven, maar er tegelijkertijd op smarthomegebied ook veel is veranderd. Door een veel groter aanbod en lagere prijzen is het slim maken van een huis in de afgelopen jaren een stuk gemakkelijker geworden. Met de opkomst van cloudservices krijg je een heleboel mogelijkheden zonder zelf controllers of een thuisserver te hoeven plaatsen. Het sterk gegroeide aanbod van draadloze producten, zoals lampen die aangestuurd worden via bluetooth, wifi, Zigbee of Z-Wave, voorkomt dat er allerlei ingrepen nodig zijn in de elektrische bedrading en databekabeling van je huis.
In de komende periode publiceren we een serie artikelen over smarthome, waarin we onderwerpen behandelen die van belang zijn voor de (toekomstige) smarthomebezitter. We beginnen bij de basis; in dit eerste deel behandelen we de populairste smarthomeplatforms. Niet lang geleden zijn sommige van deze platforms al aan bod gekomen in dit artikel, waarvan de focus lag op softwareplatforms voor de Raspberry Pi. In het artikel dat je nu leest, trekken we het iets breder.
Voordat we van start gaan, is het misschien handig om de term 'smarthome' te definiëren. 'Smart' is tegenwoordig een populair voorvoegsel dat niet altijd terecht wordt toegepast. Smarthome wordt veel gebruikt als synoniem voor domotica, een samentrekking van 'domus' (woning) en 'telematica', de combinatie van telecommunicatie en informatie. De precieze definitie van domotica verschilt afhankelijk van aan wie je het vraagt, maar in de basis is het de toepassing van elektronica om processen in de woning te automatiseren.
Wat is een smarthomeplatform?
In een smarthomeset-up worden verschillende elementen samengevoegd tot een slimmer geheel. Daarbij kun je, afhankelijk van het gebruikte systeem, kiezen voor heel basale oplossingen waarbij je (groepen) lampen via een app bedient, tot compleet geautomatiseerde flows waarbij het huis op basis van variabelen als geofencing en bewegingsdetectors automatisch reageert op wat de bewoners doen. Zo regelt het bijvoorbeeld zélf verlichting en verwarming, zonder input van de gebruiker. Dit maakt het verschil tussen aan de ene kant een verzameling domotica-apparatuur in een woning en aan de andere kant een smarthome. De spin in het web in een smarthome is het 'platform', het brein dat alle inputs verzamelt en op basis daarvan bepaalt wat er moet gebeuren. Voorheen was dat eigenlijk altijd een fysiek apparaat ergens in huis; tegenwoordig bevindt een aantal platforms zich volledig in de cloud. Een smarthomeplatform zou je dus kunnen definiëren als de omgeving waarin alle domotica-apparatuur in een huis aan elkaar wordt geknoopt en waarmee je deze kunt bedienen, automatiseren en monitoren.
In dit artikel bespreken we de populairste smarthomeplatforms van dit moment. Deze hebben niet per definitie hun eigen hardware, maar presenteren zich als oplossingen om een huis op een slimme manier te bedienen en automatiseren. We kijken in dit artikel naar IKEA Home smart, Google Home, Apple Homekit, Homey, Home Assistant, Domoticz en SmartThings.
Niet al deze platforms kunnen hetzelfde. In het geval van IKEA Home Smart en Philips Hue is het automatiseringsdeel een beetje mager, maar is de hardware goedkoop, populair of een combinatie van beide. IKEA- en Philips Hue-apparaten zijn bovendien gemakkelijk in te voegen in andere systemen. In het geval van Home Assistant en Domoticz zit de kracht hem juist in het feit dat deze systemen compatibel zijn met veel apparatuur en dat ze uitgebreide automatiseringsmogelijkheden bieden. Uiteraard zul je platforms missen; dit artikel behandelt zoals gezegd de populairste systemen van dit moment. We zijn van plan in de nabije toekomst ook andere platforms te belichten. Voorbeelden van platforms die het net niet gehaald hebben, zijn Zipato en Fibaro. Ook een pakket als Node-RED is zeer interessant om op een laagdrempelige manier dingen te automatiseren of te verwerken naast een bestaand platform. Het feit dat deze in dit artikel niet aan bod komen, betekent dus niet dat we aan deze platforms en softwarepakketten in de toekomst geen aandacht zullen schenken.
Automatiseringstest
Het is erg lastig om de platforms uitputtend een-op-een met elkaar te vergelijken. In dit artikel leggen we de focus op productcompatibiliteit, de mogelijkheid om zaken te automatiseren, de wijze en kwaliteit van bediening (GUI, spraak) en, als die interessant is, de achterliggende techniek. De twee voornaamste taken van een smarthomeplatform zijn bediening en automatisering.
Op het gebied van automatiseringsmogelijkheden vind je grote verschillen tussen de besproken platforms. Om duidelijk te maken waar die verschillen naar voren komen, automatiseren we met elk van de besproken platforms met dezelfde apparatuur een specifiek scenario en kijken we in hoeverre het platform hiervoor mogelijkheden biedt en waar we tegenaan lopen.
De opstelling voor deze test bestaat uit twee ruimten: een hal en een overloop met ertussen een trap. Beide ruimtes zijn voorzien van een lamp en een bewegingssensor. Ons doel is dat de beide lampen aanspringen als een van beide bewegingssensoren wordt getriggerd, om zo de tussenliggende trap te verlichten. Ruimten waarin geen beweging meer is, moeten na de time-out van de sensor worden uitgeschakeld, zonder de andere ruimte te beïnvloeden als daar nog iemand aanwezig is. Hierbij willen we ook dat de dimstand en kleurtemperatuur van de lampen wordt geregeld aan de hand van de stand van de zon: onder of op.
De bedoeling van deze test, en dit artikel, is niet om een winnaar in de vorm van ‘het beste platform’ te kiezen, maar om te tonen wat de eigenschappen, beperkingen, overeenkomsten en verschillen van de diverse platforms zijn. We hopen dat je daarmee voor jouw eigen situatie een goed geïnformeerde keuze kunt maken of dat je wellicht zelfs de overstap waagt naar een ander platform. Een andere optie is om verschillende platforms naast elkaar op te zetten om te profiteren van de voordelen van beide. Elke situatie is anders, waardoor de beste oplossing kan verschillen.
Platformkeuze
Je platformkeuze kan grote invloed hebben op de vrijheid om apparatuur toe te voegen, op de kosten van uitbreidingen en ook nog eens op de mogelijkheden daarvan. Sommige platforms, zoals IKEA Trådfri, bieden nauwelijks ondersteuning voor apparatuur van andere fabrikanten, maar hebben wel een ruim hardwareassortiment, gebruiken een goed radioprotocol en bieden hierdoor ruime mogelijkheden tot doorgroei. Andere platforms hebben compatibiliteit tot centrale missie verheven en bieden zelf geen hardware aan of enkel een eigen appliance met antennes, zoals Home Assistant en Homey.
Voor velen geldt dat ze niet bewust kiezen voor een bepaald platform. Vaak is de eerste succesvolle toevoeging van een smart product aan een huis de basis waarop wordt uitgebreid in het desbetreffende ecosysteem. Met een beetje geluk is zo’n eerste platform niet al te gesloten en daardoor uit te breiden met apparatuur van andere merken of met apparatuur die gebruikmaakt van andere (radio)protocollen.
Schaalbaarheid
Schaalbaarheid van de techniek moet een belangrijke rol spelen in je keuze voor bepaalde apparatuur. Een veelvoorkomend praktijkvoorbeeld vind je bij wifilampen; meer dan vijftien lampen op een accesspoint leiden in de praktijk soms al tot merkbaar prestatieverlies van je wifinetwerk en veroorzaken een verkeerspiek als je de lampen allemaal tegelijk bedient. Ben je dus van plan om meer dan een enkele slimme lamp in of om je huis te plaatsen, dan is het beter om op wifi gebaseerde lampen links te laten liggen en te kiezen voor lampen die gebruikmaken van het Zigbee- of Z-Wave-protocol.
Deze protocollen zijn specifiek ontworpen voor het verbinden van veel losse apparaten en bieden een stabielere verbinding doordat apparatuur niet meer afhankelijk is van één bereikbaar accesspoint, maar onderling verbonden via een meshnetwerk. Dit leidt tot kortere communicatieafstanden en verschillende communicatiepaden. Voorwaarde is dat de omvang van data die over het netwerk wordt verstuurd, niet te veel oploopt, omdat elk signaal door verschillende repeaters wordt herhaald. Het is dus zeer geschikt voor lampen, schakelaars en sensoren, maar niet voor je camerasysteem.
Een meshnetwerk biedt redundante communicatiepaden.
Feedback van de apparatuur naar je smarthomeplatform wordt bij het uitbreiden van je systeem steeds belangrijker. Het is fijn als een apparaat een signaal terugstuurt dat de opdracht is ontvangen en uitgevoerd, of regelmatig zijn huidige staat communiceert. Dit ontbreekt bij veel goedkope 433MHz-apparatuur, zoals de populaire Start Line van KlikAanKlikUit. Als een lamp niet altijd aanspringt omdat het bereik matig of verstoord is, kan een oplossing zijn het signaal enkele malen te herhalen, zodat het hopelijk gehoord wordt, waarna je platform zonder feedback moet aannemen dat de lamp aanstaat.
Shelly 1PM-module, ingebouwd achter een wandschakelaar
Hiermee is met een paar lampen nog wel weg te komen, maar naarmate de installatie groeit en er meer signalen 'voor de zekerheid' herhaald worden, neemt de inschakeltijd van groepen lampen toe en wordt de kans groter dat er door alle radiotijd voor de lampen signalen van andere sensors worden gemist.
Overstappen van platform is met een uitgebreidere installatie geen sinecure. Het betekent dat veel apparatuur opnieuw gekoppeld moet worden door fysiek alle lampen, schakelaars en sensoren af te lopen om knopjes in te drukken: niet prettig als je apparatuur in bijvoorbeeld een centrale doos hebt 'verstopt'.
Ook alle automatiseringsregels, scènes en dashboards zullen vaak opnieuw ingericht moeten worden. Het is dus slim om vooraf goed te kijken wat voor jouw situatie een toekomstvast traject vormt.
Cloud, privacy en local control
Een voordeel van een smarthome is dat het huis op afstand kan worden bediend en gemonitord. Zo kun je onderweg naar huis alvast de verwarming inschakelen en een bericht laten omroepen naar je huisgenoten met je aankomsttijd. Uiteraard kan dat enkel als de domotica-apparatuur extern bereikbaar is. Dat kan door een lokale server of appliance ook via het web toegankelijk te maken, maar de laatste jaren zien we steeds meer dat cloudservices het middelpunt vormen in de communicatie tussen alle apparatuur, waardoor je dus ook van buiten het eigen netwerk eenvoudig toegang kunt krijgen tot jouw apparatuur.
Populaire cameradeurbellen zoals die van Ring en Google (Nest) versturen veel privacygevoelige data naar de cloud.
Er zitten helaas ook nadelen aan het inzetten van cloudoplossingen voor smarthome. Ten eerste ben je afhankelijk van externe diensten en een goed werkende internetverbinding om zaken in je eigen huis te regelen. Daarvan ondervind je geen nadeel, totdat internet of een cloudservice er een keer uitligt of fabrikanten zelfs besluiten een bepaalde service niet langer te ondersteunen.
Daarnaast is privacy een punt om bij stil te staan. Zeker als je een wat uitgebreidere set-up hebt, stuur je ongemerkt best veel informatie over je privéleven naar een cloudserver als alle handelingen verlopen via de infrastructuur van de fabrikant of dienstverlener. Uit die gegevens kan al snel een uitgebreid profiel worden opgesteld, dat tegenwoordig een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt voor fabrikanten.
Aan de datalogs van een goed uitgerust huis kun je zien wanneer de bewoner(s) gaan slapen, opstaan, douchen, thuiswerken of buitenshuis zijn, welke muziek ze graag afspelen en of er elke dag gekookt wordt. Bij systemen die voorzien zijn van camera's en een spraakassistent, is de hoeveelheid data die gedeeld wordt, nog veel groter. Of je dat als een groot probleem ervaart, is voor iedereen anders, maar het is verstandig om je hiervan goed bewust te zijn en je te verdiepen in wie de cloud beheert, wat er gebeurt met de verzamelde data en waar deze wordt opgeslagen.
Je kunt zeker ook voordeel hebben van het gebruik van cloudservices. Het serverpark achter de Nest Mini-speaker zorgt ervoor dat er geen eigen stemherkenningsplatform hoeft te draaien op een homeserver of (dure) appliance. De cloudverbindingen van bijvoorbeeld Homey en SmartThings zorgen ervoor dat je je apparatuur ook buitenshuis kunt bedienen zonder al te veel te hoeven nadenken over de veiligheid ervan.
Mocht je geen gebruik willen maken van cloudoplossingen, dan vallen platforms als Google Home en Amazon Alexa af. Gelukkig zijn er ook systemen die aandacht hebben voor local control, geen data delen en niet afhankelijk zijn van cloudservices.
Local control
'Local control' betekent lokaal bedienbaar, ofwel: domotica-apparatuur die met een lokale controller via wifi, Z-Wave/Zigbee/433 of 868MHz aangestuurd wordt zonder dat daarvoor tussenkomst van een cloudserver of zelfs maar een verbinding met internet nodig is. IKEA Home Smart is een voorbeeld van een dergelijk platform, maar ook software zoals Home Assistant biedt de mogelijkheid om alle data die gegenereerd wordt, lokaal te houden, in eigen beheer.
Samotech-Zigbee- en draaiknopdimmer
Een groot voordeel van local control is zoals gezegd dat je smarthome bij een internetstoring gewoon blijft werken zoals je gewend bent. Alleen daarom is het al de overweging waard om een huis zo min mogelijk van clouddiensten afhankelijk te maken. Dit heeft dan meteen het voordeel dat alle data die je genereert, niet wordt gedeeld met een derde partij.
Hoewel we een trend zien waarbij steeds meer apparaten en diensten gebruikmaken van cloudservices, zijn er ook fabrikanten die juist sterk inzetten op local control als optie náást aansturing via de cloud.Voorbeelden hiervan zijn de fabrikanten Shelly en Plugwise, die een cloudoptie aanbieden, maar deze niet vereisen.
Radioprotocollen
Tijdens het samenstellen van je smarthome ontkom je niet aan de keuze met welke radioprotocollen je wilt gaan werken. Een blik in het schap met ledlampen van de gemiddelde domoticawinkel geeft je de keuze uit wifi, bluetooth, Zigbee, Z-Wave en 433MHz, en dan vergeten we bijna nog de met infrarood bediende lamp in de aanbiedingenhoek.
Een logische gedachte zou zijn om alle apparatuur op je wifinetwerk aan te sluiten, aangezien dat al beschikbaar is en dekking heeft rondom je huis. De gemiddelde door een batterij gevoede sensor houdt het echter niet lang uit als hij over wifi moet communiceren, doordat een wifiverbinding relatief veel energie kost. Apparaten die gevoed worden door een batterij, maken daarom vaak gebruik van protocollen die ontworpen zijn met een laag energiegebruik als belangrijke eigenschap, zoals bij Zigbee en Z-Wave het geval is.
Meshnetwerken
Een voordeel dat Z-Wave en Zigbee bieden ten opzichte van wifi en bluetooth, is de inzet van een meshnetwerktopologie. Elk apparaat dat permanente voeding heeft, zoals een lamp of schakelbaar stopcontact, vormt hierbij een repeater dat signalen opvangt én weer uitstuurt. Hierdoor wordt het netwerk robuuster en heeft een commando verschillende paden om het uiteindelijke doel te bereiken. Het loont dus om meer apparaten toe te voegen om de dekking voor met batterijen gevoede sensoren te maximaliseren.
Z-Wave
Z-Wave is een radioprotocol dat eigendom is van Silicon Laboratories en wordt beheerd door de Z-Wave Alliance. Het is vrij te implementeren door fabrikanten, maar daarvoor moeten ze wel een licentieovereenkomst afsluiten. Daarnaast moeten de producten uiteraard voldoen aan de eisen van de Z-Wave Alliance, die de standaarden van het protocol vaststelt. In die standaarden is onder andere bepaald op welke manier apparatuur hoort te communiceren. Bewegingsmelders en lichtdimmers van verschillende merken zullen dus altijd op dezelfde manier aanspreekbaar zijn.
Zigbee
Het Zigbee-protocol is juist helemaal vrij te implementeren. Elke fabrikant die een Zigbee-product ontwikkelt, kan en mag er zijn eigen draai aan geven. In de loop der tijd zijn er wel bepaalde standaarden bedacht en afgesproken, zoals onlangs nog Zigbee 3.0. Ondanks de Connectivity Standards Alliance, voorheen Zigbee Alliance, die probeert om standaardisatie te bevorderen, zijn er echter nog steeds veel Zigbee-apparaten in omloop die ‘net even anders’ communiceren. Daardoor kunnen onderlinge compatibiliteitsproblemen optreden.
ConBee II Zigbee USB-gateway
Die incompatibiliteit zie je terug bij Zigbee-bridges van verschillende fabrikanten. Sommige bridges ondersteunen enkel de eigen apparatuur, zoals de IKEA Trådfri-bridge, waar anderen hun bridge ook openstellen voor apparatuur van andere merken. Zo kun je Trådfri-lampen wel met de Philips Hue Bridge koppelen, al werkt dit niet altijd vlekkeloos. Voor Zigbee is het bij het gebruik van apparatuur van verschillende merken dan ook aan te raden om een losse, universele ontvanger aan te schaffen, zoals een Conbee of Sonoff Zigbee-USB-stick, of om gebruik te maken van een appliance met ingebouwde ontvanger.
Z-Wave maakt gebruik van een lagere frequentie, 868MHz, dan Zigbee, dat op 2,4GHz werkt. De lagere frequentie van Z-Wave heeft een wat groter bereik, van maximaal een meter of 30, waar het bereik voor Zigbee-apparaten bij een meter of 15 tot 20 eindigt. Ook dringt het Z-Wave-signaal door deze lagere frequentie beter door wanden en plafonds. Beide maken gebruik van meshnetwerktechnologie om hun dekking te verbeteren. Dit kan bij Z-Wave vier niveaus ‘diep’ en bij Zigbee oneindig. Mits je voldoende apparaten, vooral repeaters,in je netwerk hebt, merk je in de praktijk weinig van dit verschil in bereik tussen Z-Wave en Zigbee.
Tot voor kort was Z-Wave vooral het domein van inbouwmodules, zoals lichtdimmers en netspanningschakelaars, terwijl Zigbee meer gericht was op de kant-en-klare consumentenmarkt, zoals Philips Hue-lampen en IKEA Trådfri-apparatuur. Inmiddels zie je ook steeds meer Zigbee-inbouwmodules komen. Op het gebied van compatibiliteit en stabiliteit, en vanwege het grotere bereik zou je zeggen dat Z-Wave, dankzij strenge standaarden, in vergelijking met Zigbee de winnaar is. Als het echter gaat om de prijs en het productaanbod, is Zigbee koploper.
Thread en Matter
Thread
Het Thread-protocol is de beoogde opvolger van Zigbee. Het productaanbod van Thread-apparatuur is op dit moment nog klein, maar hierin komt verandering doordat het onlangs is opgenomen in de Matter-standaard als een van de belangrijkste protocollen voor domotica-apparatuur, waarover verderop meer. Het protocol wordt beheerd door de Thread Group, die bestaat uit een aantal grote fabrikanten, waaronder Silicon Labs, NXP, Apple en Google, maar ook de Connectivity Standards Alliance, die ook achter Zigbee zit. Thread maakt gebruik van het IEEE 802.15.4-radioprotocol en vormt hiermee een meshnetwerk, zoals Zigbee, dat functioneert op 2,4GHz. De specificaties van het protocol zijn openbaar beschikbaar, maar om het te mogen implementeren in hardware, moet de fabrikant een licentieovereenkomst aangaan. Deze licentie verplicht onder andere het lidmaatschap van de Thread Group en het naleven van de specificaties die in het protocol zijn vastgesteld.
Waarin Thread verschilt van Zigbee, is dat het gebruikmaakt van het netwerkprotocol 6LoWPAN, een IPv6-protocol voor lowpowerdevices. Thread-apparatuur heeft een eigen IPv6-adres en is direct bereikbaar vanaf je thuisnetwerk. Apparaten staan zo direct in verbinding met een cloudserver of je eigen homeappliance. Hier zit wel nog een vertaalslag van het Thread-radioprotocol naar je thuisnetwerk tussen. Dit wordt verzorgd door de borderrouter, die verbinding heeft met beide netwerken, te vergelijken met een bridge bij een Zigbee-netwerk. De borderrouter kan echter elk apparaat in je huis zijn dat beschikt over voldoende power, een threadradio en een verbinding met je thuisnetwerk. Voorbeelden van apparaten die als borderrouter kunnen worden ingezet, zijn de Nest Hub Max en Apple TV 4K.
Als je verschillende apparaten hebt die als borderrouter kunnen functioneren, dan wordt de rol aan een van deze apparaten toegewezen. Als dit apparaat onbereikbaar wordt, wordt er een nieuwe borderrouter aangewezen en blijft het netwerk functioneren.
Thread-apparaten (end points) die permanent op het lichtnet aangesloten zijn, maar enkel uitgerust zijn met een Thread-radio, kunnen de routerrol aannemen om de communicatie te verzorgen met andere eindpunten in het netwerk, mits de hardware daar krachtig genoeg voor is. Zo kunnen schakelbare wandcontactdozen en lampen de communicatie verzorgen met door batterijen gevoede sensoren en schakelaars.
De routerrol wordt niet standaard toegewezen, maar enkel als dat nodig is voor omliggende apparatuur. Een lamp zonder verdere eindpunten in de buurt zal dus zelf als simpele node fungeren. Een van de routers krijgt de leader router-rol toegewezen. Deze verzamelt informatie over het netwerk en distribueert die aan de overige routers. De leader bepaalt ook wanneer een eindpunt dat hiervoor geschikt is, zichzelf tot router upgradet.
Thread is dus vrij flexibel en kan zich zelfs splitsen in verschillende segmenten als er tussen de apparaten ergens geen goede verbinding bestaat, maar alle eindpunten de juiste eigenschappen hebben om de borderrouter- en routerrollen toegewezen te krijgen.
Matter
Matter, voorheen Project CHIP (Connected Home Over IP) is een standaard die is ontwikkeld door een samenwerkingsverband tussen fabrikanten, waaronder Amazon, Samsung, IKEA, Google en Apple. Deze samenwerking beoogt een applicatiestandaard te bieden voor smarthome- en iot-apparatuur, zodat in de toekomst apparatuur met een Matter-logo op uniforme wijze onderling communiceert en samenwerkt, net als bij Z-Wave en Zigbee 3.0.
Matter heeft Thread omarmd om dit, naast wifi en Bluetooth Low Energy, in te zetten als een van de onderliggende netwerktechnologieën. Bluetooth Low Energy wordt gebruikt om apparaten te verbinden met het netwerk. Een nieuwe sensor of lamp wordt via bluetooth van de benodigde informatie voorzien, bijvoorbeeld door een app op je smartphone, om verbinding te maken met het Thread-netwerk. Hierna zal de communicatie uitsluitend via Thread verlopen. Wificonnectiviteit is bij Matter bedoeld voor apparaten die meer bandbreedte vereisen, zoals smart displays en tv’s, deurbellen en camera’s.
Matter heeft een veelbelovende toekomst, niet enkel doordat het ontwikkeld wordt door partijen met een groot marktaandeel in de smarthomewereld, maar ook doordat het een brug slaat tussen de verschillende platforms en eilandjes die nu binnen de smarthomewereld bestaan. Matter moet ervoor zorgen dat je keuze voor een platform een stuk minder afhangt van de merken domotica-apparatuur die je in huis hebt.
IKEA Home Smart
IKEA Tradfri-accessoires
IKEA is in 2016 begonnen met het verkopen van smarthomeartikelen, waaronder de Trådfri-lijn: slimme lampen, schakelaars, knoppen en een bewegingsmelder die gebruikmaken van Zigbee-communicatie. Inmiddels is het aanbod uitgegroeid tot een uitgebreid assortiment lampen voor zo’n beetje elke gangbare fitting, een eigen speakerlijn in samenwerking met Sonos en een luchtreiniger. De nieuwste toevoeging is de Vindriktning, een luchtkwaliteitssensor die door middel van een lampje de kwaliteit van de binnenlucht aangeeft. De prijs van de smarthomeproducten is relatief vriendelijk.
Compatibel met Zigbee
De Trådfri-producten van de IKEA Home Smart-lijn werken volgens de Zigbee 3.0-standaard en zijn daarom ook te gebruiken met andere (open) Zigbee-systemen. Zo kunnen de lampen ook aan een Philips Hue-hub, Homey-hub of een eigen systeem met Zigbee-ontvanger gekoppeld worden. Andersom is helaas niet mogelijk; de Trådfri-bridge accepteert alleen IKEA's eigen Trådfri-accessoires. Dit is jammer als je later Zigbee-apparatuur van een ander merk wilt toevoegen. Om merkvreemde apparatuur te laten communiceren, zal een tweede Zigbee-bridge geplaatst moeten worden. Je krijgt dan twee Zigbee-netwerken, die samen met je wifinetwerk de 2,4GHz-frequentieband in je huis flink bezetten.
Interessant aan Trådfri is dat je gebruik kunt maken van de direct-bindingmogelijkheid die het Zigbee-protocol biedt. Zonder gebruik te hoeven maken van de bridge en de app kun je een afstandsbediening of bewegingssensor direct aan een lamp koppelen. Voor mensen die geen gebruik willen maken van hun smartphone of tablet om een lamp aan te zetten, maar toch wat extra gemak willen toevoegen aan de bediening van hun huis, is dit een prima optie.
De Trådfri-bridge
Om Trådfri-apparaten via de IKEA Home Smart-app op je smartphone te bedienen, moet je de Trådfri-bridge toevoegen aan je smarthomeset-up. De Trådfri-bridge heeft geen koppeling met een cloudservice of internetverbinding nodig om te functioneren, al is dit laatste uiteraard wel handig om software-updates uit te voeren. Hij functioneert dus ook enkel binnen het lokale (wifi)netwerk.
IKEA Trådfri-verbindingshub
Doordat er standaard geen cloud gekoppeld is aan de IKEA-producten, is bediening van buitenshuis via internet niet mogelijk. Wel kun je dit alsnog mogelijk maken door zelf een cloudservice, zoals Googe Home, te koppelen aan een Trådfri-systeem.
De bridge kan ook de firmware op Trådfri-accessoires updaten, waardoor nieuwe mogelijkheden of bugfixes kunnen worden toegepast op al aangekochte accessoires. Zo is tegenwoordig te kiezen wat een lamp doet na stroomuitval: aangaan, terugschakelen naar de laatst gebruikte stand of uit blijven. Die updates zijn overigens niet altijd een onverdeeld genoegen, want er is geen controle over de planning. In het verleden kwam het voor dat alle lampen in huis na een update midden in de nacht op volle sterkte werden geschakeld of dat lampen de hele avond uit- en weer aangingen. Inmiddels lijken de ontwikkelaars bij IKEA hier beter op te letten en worden de updates meestal ongemerkt op de achtergrond uitgevoerd. Wel gebeurt het nog regelmatig dat een lamp onbereikbaar wordt en handmatig opnieuw gestart moet worden, maar of dat aan de software-updates ligt, is niet duidelijk. Als je de Trådfri-bridge niet gebruikt, bestaat dit ongemak in elk geval niet.
De automatiseringstest
Voor onze testopstelling maken we gebruik van twee Trådfri-bewegingssensoren en twee Trådfri-lampen, een thuiswedstrijd dus voor dit platform, waarin alle mogelijkheden van de eigen apparatuur kunnen worden benut. Helaas blijken deze niet al te uitgebreid.
Bij de koppeling van de lamp aan de bewegingssensor is die laatste bij IKEA Home Smart al direct ‘de afstandsbediening’ van de lamp. Je hoeft dus niets te automatiseren om de lampen aan en uit te laten gaan op beweging. De standaard resetperiode van de bewegingssensor is drie minuten na de laatste beweging en is niet aan te passen. Je kunt op de sensor wel instellen of deze enkel in het donker moet schakelen of ook overdag, als het licht is. Ook kun je kiezen of de aangesloten lamp naar 30 of 100 procent gedimd moet worden bij het inschakelen. Via de Home Smart-applicatie is er verder niets extra in te stellen aan deze schakeling.
Alle lampen en sensoren in één ruimte koppelen via de IKEA Home Smart-app is een optie om beide lampen tegelijk aan te laten gaan als een van de twee melders wordt geactiveerd. De eerste melder die geen beweging meer meldt, schakelt echter beide lampen uit, hoewel de andere melder wellicht nog beweging ziet: geen goede oplossing voor onze testopstelling dus. Met Home Smart is het niet mogelijk om de trap van beide kanten te belichten.
Met de bridge en de Home Smart-app, is het wel mogelijk om je verlichtingswensen om te zetten in scènes die te activeren zijn met een Trådfri-snelkoppelingsknop. Ook is er de mogelijkheid om de verlichting in en uit te schakelen op drie zelf in te stellen tijdstippen, aangeduid als ‘wakker worden’, ‘niet thuis’ en ‘zonsondergang’. Daar stopt het helaas met de automatiseringsmogelijkheden. Een Trådfri-knop een andere scène laten activeren als deze overdag of 's avonds wordt ingedrukt bijvoorbeeld, is niet mogelijk.
Samenvattend
Een echt uitgebreide smarthomeset-up baseren op het IKEA Home Smart-systeem is niet verstandig. Het systeem is daarvoor vooralsnog te gesloten en er ontbreken uitgebreide automatiseringsmogelijkheden. De local-control- en privacyaspecten zijn wel een grote plus, al werkt het beperkend in situaties waarin bediening buitenshuis gewenst is. Als onderdeel van een grotere installatie, bediend door bijvoorbeeld Google Home, Home Assistant of Homey, biedt IKEA met Trådfri mooie apparatuur voor een vriendelijke prijs.
Google Home
Het smarthomeplatform van Google bestaat uit een clouddienst met een app. De Google Home-app is de plek waar Googles hardware- en smarthomeproducten samenkomen en centraal bediend kunnen worden, eventueel met spraak- of tekstherkenning door de Google Assistent. Het Google Home-platform bestaat uit Google Nest Wifi, de verschillende Chromecasts en Google Nest, waaronder Google op dit moment zijn smarthomeproducten schaart. De Nest-line-up bestaat uit slimme speakers, beveiligingscamera’s, rookmelders en de bekende Nest-thermostaat waarmee het in 2010 begon voor het toenmalige Nest Labs.
Nest Thermostat
Verwarrend is de evolutie in het gebruik van de naam ‘Google Home’. Het overkoepelende platform en de bijbehorende app heten zo, maar voorheen gaf Google de naam ook aan zijn speakers en hubs met spraakassistent: de Google Home, Google Home Mini, Google Home Max en Google Home Hub. Destijds werden deze ingesteld en bediend met de Google Cast-app, die vrij snel is omgedoopt in Google Home. In de Google Home-app werden ook de Nest-productlijn en Google Wifi ondergebracht. Om de speakers vervolgens te onderscheiden van de app en het platform, hebben de opvolgers van deze apparaten de Nest-familienaam gekregen, maar verwarrend genoeg is ook de eerste generatie Google Home Mini nog te koop in de Google Store naast de Nest Mini.
Buiten Googles eigen hardware wordt ook andere smarthomeapparatuur van talloze fabrikanten ondersteund. Als je al met Google Home compatibele apparaten in huis hebt, bijvoorbeeld een slimme thermostaat of robotstofzuiger, kunnen deze gekoppeld en bediend worden via de Google Home-app, in veel gevallen ook door middel van spraakbediening.
Doordat Google geen erg streng beleid heeft voor het toelaten van externe productkoppelingen, is het aanbod van compatibele apparaten enorm gegroeid, maar is de werking niet altijd even consistent. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in lange reactietijden doordat een commando om het licht uit te schakelen of de stofzuiger aan te zetten eerst nog via een (trage) server in China moet worden verwerkt.
Google Nest Hub V2
Nest en Google Home profiteren voor hun functionaliteit enorm van de kracht van de enorme cloudinfrastructuur van Google en worden daarbij geholpen door het feit dat de gebruiker in diezelfde cloud vaak al data opslaat waarmee Google Home iets kan. Zo kan de Nest Hub je direct vertellen en tonen wat de planning voor vandaag is (Google Agenda), hoe je hebt geslapen (Google Fit) en wat er op de tv speelt (Android TV), en laat het je favoriete foto’s zien in de idlestand (Google Foto’s). Dit betekent dat de gebruiker om het maximale uit alle functionaliteit te halen veel privédata moet delen met Google. Voor de een zal dat prima zijn, maar voor de ander een absolute no-go.
De speakers en hubs zijn voorzien van Google Assistent voor stemherkenning. Deze kan verschillende gebruikers aan de hand van hun stem onderscheiden. Hierdoor kan een huisgenoot zijn eigen agendapunten voor de dag opvragen en kan een gast niet zomaar de 'welterusten-routine' triggeren. Ook zijn gevoelige zaken zoals smart locks te beveiligen met een extra pincode, zodat buitenstaanders niet door een openstaand raam kunnen vragen om de voordeur te ontgrendelen.
De tweede generatie Nest Hub is uitgerust met de Soli-chip, die radartechniek gebruikt om beweging en gebaren rondom de hub te detecteren. Hierdoor kan de hub reageren als je ernaartoe loopt en kijkt, en met gebaren worden bediend, zoals bij het uitschakelen van een alarm. Dit doe je door als een verkeersregelaar een stopbeweging richting de hub te maken. In combinatie met de microfoon wordt de Soli-chip ook ingezet om je slaapgedrag te monitoren. Zo houdt de hub bij wanneer je naar bed gaat, in slaap valt, snurkt, tussen de lakens woelt enzovoort.
Routines en automatiseringen
Om zaken door-en-door te kunnen automatiseren, is Google Home niet het geschiktste platform. Google Home biedt wel mogelijkheden om routines in te stellen in de vorm van stappenplannen met instellingen en acties. De routines kunnen worden getriggerd door geolocation (thuis/afwezig), of opgeroepen met stemherkenning. Een voorbeeld is de 'goedemorgen-routine'. Bij het uitspreken van ‘Hey Google, goedemorgen’ of nadat de wekker op een hub of speaker wordt uitgeschakeld, krijg je een gesproken overzicht van de dagplanning, waarbij ook informatie over het weer, het nieuws en drukte op de woon-werkroute kan worden gegeven. Ook kan bijvoorbeeld het licht in de slaapkamer en badkamer worden aangezet, de espressomachine opwarmen en een rustige ochtendplaylist met muziek op alle speakers in huis worden ingeschakeld.
Het is (nog) niet mogelijk om Google Home te laten reageren op bijvoorbeeld een drukknop, bewegingssensor of de staat van een apparaat. Google Home-automatiseringen zijn beperkt tot de routines en bijbehorende triggers, of ‘starters’, die de Google Home-app aanbiedt. Op dit moment zijn dat spraak, tijd, zonsopgang en -ondergang en het missen van een wekker. Je kunt hieraan een reeks acties koppelen, waaronder apparaatbediening of de speakers het weerbericht, nieuws of een aankondiging laten afspelen.
Home Assistant op Nest Hub
Het gebrek aan ondersteuning voor knoppen maakt dat onze opstelling met bewegingssensors en lampen niet kan worden geautomatiseerd met het Google Home-platform. Daarvoor zul je een extra platform moeten inzetten dat die ondersteuning wel biedt. Gelukkig is Google Home te koppelen met externe platforms, zoals Home Assistant en Homey. Zo bundel je dan de automatiseringsopties en apparaatcompatibiliteit van dat platform met de spraakbediening en (hub-)interface van Google.
Samenvattend
Google Home biedt een mooi platform om je huis mee te bedienen, maar er ontbreken nog essentiële zaken in de automatiseringsmogelijkheden, zoals reacties op sensoren en knoppen. Hierdoor kan Google Home te weinig om in een uitgebreide installatie als soloplatform te functioneren. Gelukkig kun je Google Home koppelen met andere platforms, die de automatisering uitgebreider voor je kunnen regelen, wat dan ook de uitgelezen rol is voor Google Home in je smarthome. Nadelen zijn er uiteraard ook. Zo ben je volledig afhankelijk van Googles cloud voor de werking. Ligt je internetverbinding eruit, dan kun je een groot deel van je huis niet bedienen. Daarnaast speelt het privacyaspect mee. Door gebruik van Google Home stuur je enorm veel data over wat jij doet, naar Google.
Homey
Athom Homey Pro
Homey is sinds 2016 verkrijgbaar en wordt ontwikkeld door het Nederlandse Athom uit Enschede. Het is zeven jaar geleden begonnen met een kickstarter en kwam destijds op de markt met onder andere een zelfontwikkelde, Nederlandse spraakassistent. Athom stelt gebruiksgemak voorop. Ook is er een duidelijke focus op local control.
Forse prijs
Het Homey-platform had tot nu toe een forse instapprijs. Het oude Homey-basisstation kostte 299 euro en de nieuwe Homey Pro kost zelfs 399 euro. Het voornaamste verschil tussen deze twee apparaten is verwerkingskracht. De nieuwe Homey Pro is uitgerust met een dualcore-cpu en meer werkgeheugen. De hardware-uitrusting van de Homey-appliance bepaalt hoeveel ‘Homey-apps’ tegelijk op de Homey ingesteld kunnen worden zonder dat de prestaties daaronder lijden. Voorbeelden van deze Homey-apps zijn de IKEA Home Smart-integratie, een koppeling met Spotify en aansturing van een Samsung-smart-tv. Homey stelt dat de reguliere Homey zonder prestatieverlies 20 en de Homey Pro 40 apps aankan.
Homey Bridge en Cloud
Homey Bridge
Athom is in september een nieuw pad ingeslagen met Homey Bridge, een goedkopere versie van de Homey met alle antennes ingebouwd, maar waarbij het zware denkwerk in de cloud van Athom plaatsvindt. De eerste vijf apparaten zijn gratis te koppelen. Hierboven betaal je 3 euro per maand abonnementskosten. De nieuwe bridgevariant moet 70 euro gaan kosten, maar wanneer die verkrijgbaar zal zijn, is onduidelijk; Athom heeft op dit moment zoals zovelen moeite om aan de benodigde onderdelen te komen. Op dit moment verkeert de cloudomgeving van de nieuwe Homey Bridge nog in het bètastadium. In een later artikel gaan we deze nieuwe omgeving ook bekijken.
Een opvallende stap was het stoppen van de zelfontwikkelde spraakassistent dit voorjaar. Deze OK Homey-stemherkenning werkte met de eerste twee revisies van de Homey-basisstations en werd altijd aangeduid als experimenteel. Doordat de ontwikkeling en het onderhoud van het systeem te veel tijd van ontwikkelaars in beslag namen, is uiteindelijk het doek gevallen voor deze functie. Nieuwe Homeys hadden al een tijdje geen eigen microfoon meer, maar zijn uiteraard wel te koppelen aan een externe spraakassistent, zoals Alexa, Siri via Apple Homekit of Google Assistent via Google Home.
De Homey-basisstations zijn uitgerust met verschillende radio’s en protocollen. De Homey ondersteunt uiteraard wifi, maar ook bluetooth, Zigbee, Z-Wave, 433- en 868MHz: bijvoorbeeld KlikAanKlikUit en Somfy. Ook bevatten ze een infraroodblaster waarmee televisies, settopboxen en bijvoorbeeld ook airco’s kunnen worden bediend. Intern draaien de basisstations Linux met daarop de Athom Homey-software.
Fraaie interface
Homey-app
Zowel de web- als de app-interface van Homey heeft een gelikt uiterlijk. Het systeem heeft een fraaie gui, voorzien van mooie kleurovergangen. Dit past goed bij de bolvormige Homey zelf, die eigenlijk te mooi is om in de meterkast te worden weggestopt.
De indeling van de voorpagina van de app is aan te passen met jouw favoriete flows en apparaten. De pagina die alle apparatuur weergeeft, is niet te sorteren of filteren. Daardoor ben je met veel apparatuur wel genoodzaakt om hierin ordening aan te brengen door de voorpagina te gebruiken.
Standaard wordt het groeperen van apparaten als optie geboden, maar met een Homey-app kun je deze functie zelf toevoegen. Dit is bijvoorbeeld handig als je drie smartlampen in een plafondarmatuur hebt.
Homey-flows
Op het gebied van automatiseringen, of flows zoals Homey ze noemt, heb je veel vrijheid en mogelijkheden. Zo’n beetje alle eigenschappen van sensoren, gebeurtenissen in de vorm van tijd, aanwezigheid en activiteit, kunnen worden meegenomen in je flows.
Athom Homey-flow
Een verschil met Home Assistant is de mogelijkheid om de logische operators OR, AND en ELSE in je flows te gebruiken. In het geval van de ELSE-operator scheelt dit in vergelijking met sommige andere pakketten een extra automatiseringsflow. Dit bespaart werk en minimaliseert het aantal flows. Deze flows bouw je op met de bouwstenen die Homey standaard aanbiedt, maar het kan altijd zijn dat dit niet genoeg functionaliteit biedt. In dat soort gevallen kan Homeyscript uitkomst bieden, een op JavaScript gebaseerde taal binnen het Homey-platform waarmee je flows kunt uitbreiden met zelfgeprogrammeerde functies.
De automatiseringstest
Homey is het eerste platform in dit artikel waarbij de automatiseringsmogelijkheden een stuk uitgebreider zijn, wat je terugziet in de wijze waarop het scenario uit de testopstelling kan worden vormgegeven.
De lampen kunnen met beide bewegingssensoren worden ingeschakeld: Bewegingssensor [ruimte] wordt actief -> beide lampen aan Aangezien er één trigger per flow kan worden ingesteld, vereist dit twee aparte flows.
Hiernaast maak je twee flows: Bewegingssensor [ruimte] wordt inactief -> Lamp [ruimte] uit
Om het uitschakelen per inactieve ruimte te laten gebeuren, komt er per melder een extra regel: Bewegingssensor [Ruimte 1] wordt inactief ENBewegingssensor [Ruimte 2] is inactief -> Lamp [Ruimte 2] uit
Dit zorgt ervoor dat de laatste actieve melder altijd de inactieve ruimte uitschakelt, maar enkel als er geen beweging meer is op beide melders.
Hierbovenop kun je weer flows maken voor wat er moet gebeuren als de lamp wordt aangezet, zoals rekening houden met het omgevingslicht: Lamp aangezet EN zon is onder -> dim lamp naar 1%
Een van de eigenschappen van Homey-flows is, zoals genoemd, de ELSE-operator. Hiermee kun je de voorgaande regel uitbreiden naar een functie die zowel de dag- als de nachtstand van de lamp regelt: Lamp aangezet EN zon is onder -> dim lamp naar 1% ANDERS dim lamp naar 50%
Homey-automatisering overloop
Hiermee is ook aan de helderheidseis van het testscenario voldaan, waarmee enkel nog de kleurtemperatuur van de lamp overblijft waarvoor je eenzelfde flow kunt bouwen of in de huidige flow een extra 'kaartje' kan toevoegen. Mocht je toch nog functionaliteit wensen die niet te vinden is in de standaard flow-kaartjes, dan kun je ook nog terugvallen op de community rondom Homey, waar scripts te vinden zijn die deze functies vaak wel kunnen vervullen, of met wat aanpassingen precies aan je gewenste scenario kunnen voldoen. Je zult dan wel iets dieper moeten duiken in zaken als Homeyscript en de logicafunctie die het mogelijk maakt om variabelen in de Homey-omgeving aan te maken en te wijzigen.
Het is ook mogelijk om met de flows verschillende lampen in te schakelen of heel andere acties te laten triggeren door de bewegingssensor, bijvoorbeeld als onderdeel van een alarm bij triggeren in de nacht. Bij het automatiseren ben je beperkt door de acties die Homey je aanbiedt, maar deze zijn zo uitgebreid dat bijna elk scenario geautomatiseerd kan worden.
Samenvattend
Homey biedt een mooi systeem aan met uitgebreide mogelijkheden om flows in te stellen. De instapprijs is wel pittig, zeker als je niet afhankelijk wilt zijn van je internetverbinding voor de bediening van je woning. Voor de smarthomebezitter die kwaliteit en stabiliteit waardeert en niet houdt van eindeloos rommelen totdat dingen werken, is Homey een goede keuze.
HomeKit
Apple HomePod mini
HomeKit, het smarthomesysteem van Apple, is in 2014 geïntroduceerd in iOS 8. In Nederland is de app bekend onder de naam Woning en als zodanig beschikbaar op de iPhone/iPad en Mac.
De HomeKit-hub speelt een centrale rol bij HomeKit. Dit is het centrum waar alles samenkomt en dus een essentieel onderdeel van een HomeKit-set-up. De hub communiceert met de smarthomeapparatuur. De hubfunctie is toewijsbaar aan een iPad of (4th gen) Apple-TV die deze functie dan op zich neemt naast het normale takenpakket. Ook is er de HomePod mini-speaker, die van de grond af is ontworpen om de rol van hub goed te kunnen vervullen. De HomePod mini is het kleine broertje van de ‘grote’ HomePod, die inmiddels niet meer te koop is.
Apple heeft altijd al geadverteerd met een focus op privacy, wat bij HomeKit niet anders is. Alle data die gegenereerd wordt in HomeKit, wordt enkel op de eigen devices verwerkt en de communicatie hiertussen verloopt met end-to-endencryptie.
Om het label ‘works with Apple HomeKit’ op hun product te krijgen, moeten hardwareleveranciers een certificatieproces doorlopen bij Apple. Het product wordt hierbij onder andere beoordeeld op stabiele werking en of het voldoet aan alle opgegeven specificaties. Ook zijn er eisen op het gebied van communicatie; die moet versleuteld zijn en mag niet via een clouddienst verlopen. Deze eisen maken de Works-with-HomeKit-sticker ook een goede basis om in de winkel te beoordelen of een fabrikant een serieus product heeft neergezet.
Bij de Apple TV en HomePod (mini) stopt het smarthomeaanbod waar het Apples eigen hardware betreft, maar nagenoeg alle grote leveranciers van smarthomedevices ondersteunen HomeKit, waardoor er een uitgebreid assortiment compatibele lampen, thermostaten, sensoren enzovoort bestaat. Eventueel moet je zelf bijvoorbeeld een Z-Wave- of KNX-bridge toevoegen als deze protocollen gebruikt worden. Bluetooth en wifi worden door de HomeKit-hubapparaten zelf ondersteund.
HomeKit is een vrij gesloten platform op het gebied van bediening. Met een op Android of Windows gebaseerd apparaat kun je toegang tot HomeKit-functies vergeten. Deze geslotenheid zou, naast de hoge instapprijs, een van de redenen kunnen zijn dat HomeKit in Nederland niet sterk leeft, ondanks de populariteit van Apples smartphones, tablets en Macs.
De Woning-app is standaard op de iPhone en iPad te vinden en is zodanig in iOS geïntegreerd dat veelgebruikte functies ook in de lockscreen- en pull-down-/pull-upmenu’s te vinden zijn. Zo kun je het licht of de verwarming bedienen met een paar klikjes zonder de telefoon volledig te hoeven ontgrendelen. Ook Siri op je iOS-device is geïntegreerd met de bediening, zodat je deze kunt vragen om de verwarming iets lager te zetten of je favoriete Netflix-serie op tv af te spelen.
De automatiseringstest
HomeKit biedt meer opties om te automatiseren dan bijvoorbeeld Google Home en IKEA Home Smart. Triggers kunnen sensorstaat, tijd, aanwezigheid en locatie zijn. Aan deze triggers kunnen vervolgens alle ondersteunde apparaatacties van de aangesloten accessoires worden gekoppeld en er kunnen scènes mee worden opgeroepen. Helaas bleek het onmogelijk om de bewegingssensoren in onze testopstelling te koppelen aan HomeKit, ondanks verschillende pogingen en workarounds. Hierdoor hebben wij ons scenario niet in de praktijk kunnen uitvoeren met de beoogde sensoren.
HomeKit - Smarthomeplatforms
HomeKit kan onze twee lampen in- en uitschakelen op basis van beide bewegingssensoren en deze ook weer uitschakelen na een signaal van een van beide. Hiermee biedt HomeKit in elk geval meer opties dan Google Home. Ook is het mogelijk om dimniveau en lichttemperatuur in te stellen naargelang het tijdstip waarop de sensor wordt getriggerd. Alleen het 'koppelen' van de twee sensoren door enkel de lamp aan te laten in de ruimte waarin je actief bent, is dus een brug te ver.
Samenvattend
Met HomeKit biedt Apple een zeer fatsoenlijke basis om je smarthome aan te sturen. Het is niet het meest uitgebreide pakket wat ondersteuning van hardware of automatiseringsmogelijkheden betreft, maar de focus op privacy en stabiliteit is zeker een pluspunt. Het feit dat een HomeKit-huis exclusief te bedienen is vanaf iOS-devices, is wel een groot nadeel als niet iedereen in huis over Apple-apparatuur beschikt.
Home Assistant
Home Assistant is niet weg te denken uit deze opsomming van platforms, want het is op dit moment verreweg het populairste smarthomeplatform op opensourcebasis. Naast lage instapkosten zijn de sterke punten: privacy, local control en compatibiliteit.
Home Assistant Blue
Home Assistant is kant-en-klaar te koop in de vorm van de Home Assistant Blue- en Yellow-singleboardcomputers. Verreweg de meeste gebruikers zullen echter hun eigen hardware regelen om Home Assistant op te installeren, waarbij diverse platforms worden ondersteund. Vaak wordt gekozen voor een Raspberry Pi, maar voor uitgebreidere installaties is een iets krachtigere homeserver een goede optie.
Home Assistant is verkrijgbaar in een aantal varianten. Home Assistant OS is een ‘voorgebakken’ variant die voor verschillende hardwareplatforms te downloaden is. Deze is handig voor de gebruiker met weinig voorkennis van Linux en het werken met de command-prompt, of die graag het hele installatieproces aan zich voorbij laat gaan en liever direct aan de slag gaat met het pakket. Een andere variant is Home Assistant Core, die je op verschillende besturingssystemen kunt installeren in een Python-virtual omgeving of in een dockercontainer. Er zit wat verschil in de werking tussen Home Assistant OS en de Core-versie, voornamelijk in het bewerken van de configuratiebestanden en back-ups. Daarbuiten is de functionaliteit hetzelfde.
Boven op de software bieden de makers van Home Assistant ook een clouddienst aan: Nabu Casa. Deze dienst maakt het makkelijk je Home Assistant vanaf internet te bereiken om je huis onderweg te bedienen en helpt met het koppelen van clouddiensten, zoals Google Home. Handmatig is dit voorbeeld namelijk nogal een klusje. Nabu Casa is geen verplichte kost; in principe kun je met een eigen domein/DDNS, wat portforwarding, een SSL-certificaat en eventueel een vpn-verbinding hetzelfde bereiken. Het neemt wel kopzorgen weg over benodigde kennis, beveiliging en het verlengen van certificaten.
Home Assistant is geen platform waar iedereen even makkelijk instapt; de leercurve om Home Assistant te installeren en configureren kan steil zijn. Aan de gebruikersvriendelijkheid van Home Assistant is echter hard gewerkt; de huidige interface oogt en werkt al stukken vriendelijker dan die van een jaar geleden. Hoewel er al een paar jaar hard aan het platform wordt geprogrammeerd, zijn er nog regelmatig aanzienlijke toevoegingen, zoals enkele maanden geleden de toevoeging van een compleet nieuw energiedashboard. Wel merk je dat er door die snelle ontwikkeling een tweedeling is ontstaan tussen functies die vanuit de gui zijn in te stellen en functies waarmee dat enkel via het bewerken van een YAML-bestand kan. Een opvallend voorbeeld van een functie die niet via de gui is te bewerken, is de veelgebruikte group-functie, waarmee je bijvoorbeeld een groep lampen kunt bundelen in één entiteit.
De stroom aan updates, af en toe ingrijpend, betekent dat integraties of koppelingen met accessoires van een merk of lijn soms in de praktijk niet meer functioneren. Meestal gaat dit om integraties die door derden worden ontwikkeld. Gelukkig worden dit soort breaking changes meestal vooraf opgemerkt en gemeld in de releasenotes. Het is dus zaak om deze even goed te lezen voor het updaten en het is, als je al een beetje 'achterloopt', ook beter dit te doen op een vrije zondag met wat ingeplande uitlooptijd. Door de constante ontwikkeling verandert soms in de loop van de tijd ook de werking van bepaalde automatiseringsfuncties. Je moet dan bepaalde dingen opnieuw inrichten op de nieuwe manier.
Home Assistant biedt de mogelijkheid om werkelijk alles naar je eigen hand te zetten. Elke sensoreigenschap kan gebruikt worden als trigger of meegewogen worden in automatiseringen. Iets geks als een bewegingssensor gebruiken om een playlist te starten op de huisspeakers, maar enkel als de buitentemperatuur boven de vijftien graden is, het accuniveau van de Tesla voor de deur boven de 80 procent is en de televisie niet aanstaat, is prima te maken als je dat zou willen. Je bent dus niet beperkt tot enkel 'logische', voorgedefinieerde keuzes. Home Assistant is hiermee van alle platforms in dit artikel verreweg het meest uitgebreid en diepgaand.
Naast de mogelijkheid om zaken compleet zelf te automatiseren, biedt Home Assistant Blueprints. Dit zijn voorgebakken automatiseringen voor apparatuur, zoals knoppen en bewegingssensoren, maar ook scenario’s. De gebruiker hoeft enkel nog aan te geven welke apparaten als trigger gebruikt moeten worden en welke apparaten bediend moeten worden. Dit maakt dat je snel een bewegingssensor kunt automatiseren of bijvoorbeeld ‘vakantielicht’ kunt instellen: het afspelen van lichtacties in je huis, alsof je aanwezig bent.
De automatiseringstest
Onze opstelling met de lampen en bewegingssensors is gesneden koek voor Home Assistant, maar door de lastige voorwaarden die de testsituatie stelt, redden we het niet met Blueprints, doordat deze specifieke situatie niet eerder in een Blueprint is opgenomen. Er moet dus met losse automatiseringen worden gewerkt.
Een aanwezigheidssignaal van een van beide bewegingssensors is in een enkele automatisering te vangen doordat een automatisering door meer dan één trigger geactiveerd kan worden. Ook het aanpassen van de helderheid en de kleurtemperatuur is in te stellen door een automatisering die telkens wordt getriggerd als de lamp wordt ingeschakeld. Een alternatief hiervoor is de ‘adaptive lighting’-toevoeging voor Home Assistant. Dit is een van de duizenden beschikbare componenten waarmee Home Assistant uit te breiden valt en die in dit geval de kleur en helderheid van aangewezen lampen aanpast aan het tijdstip van de dag. Dit bespaart je het werk om dit voor elke lamp apart te automatiseren. Het uitschakelen van de lampen kan afgehandeld worden met een automatisering die rekening houdt met de staat van de melders, zodat een lamp met actieve melder nooit wordt uitgeschakeld.
Samenvattend
Home Assistant is op dit moment verreweg het populairste smarthomeplatform onder gebruikers van het Tweakers-forum. Door de vele opties, uitgebreide documentatie, opensourceopbouw en een enorm actieve community die meebouwt om het platform uit te breiden, is het op dit moment een no-brainer om dit pakket in te zetten als je zelf de basis van je smarthome wilt beheren zonder veel kans om tegen beperkingen aan te lopen. De resterende beperkingen zijn dan vooral je eigen fantasie en technische vaardigheid.
Domoticz
Domoticz is een opensource-smarthomeplatform waaraan diverse ontwikkelaars sinds 2012 werken. Het is een losstaand pakket, dus je moet zelf zorgen voor een apparaat om Domoticz op te installeren. Dit kan een Raspberry Pi zijn, maar ook een homeserver of nas.
Het pakket is erop gericht zoveel mogelijk hardware te ondersteunen en een motto is: Keep it simple, wat te merken is bij het opzetten en configureren van het platform. Waar je bij Home Assistant nog weleens moet graven in YAML-configuratiebestanden, kan bij Domoticz nagenoeg alles via de web-gui.
Net als Home Assistant is Domoticz geen platform waar iedereen even makkelijk instapt. Het vereist enige technische kennis of de wil om die op te doen om een Raspberry Pi of homeserver op te zetten. Heb je dit voor elkaar, dan is Domoticz te downloaden voor het Arm-32/64bit-platform, bijvoorbeeld de Raspberry Pi, en het x86-platform in Windows- of Linux-smaak. Zoals gezegd moet je zelf voor de hardware zorgen. Veel gebruikers kiezen ervoor om een Raspberry Pi in te zetten met daarbij bijvoorbeeld een RFX-com-antenne, die de communicatie met verschillende radioprotocollen kan verzorgen.
Installatie
Omdat er geen kant-en-klare appliances met Domoticz voorgeïnstalleerd te koop zijn, heb je zelf kennis nodig van het platform waarop Domoticz wordt geïnstalleerd. Kies je voor de Windows-versie, dan is dit over het algemeen geen punt. Kies je voor de Raspberry Pi als hardwareplatform, dan is enige ervaring met Linux een voordeel.
Gelukkig is de Installatie van Domoticz op het Linuxplatform redelijk eenvoudig als je een beetje thuis bent in Linux en de command-prompt. De simpelste methode is via het installatiescript. Na het plakken van het commando in bash gaat het proces eigenlijk vanzelf. Je moet aangeven of je van het versleutelde Https-protocol gebruik wilt maken, wat toch al aan te raden is als je Domoticz extern bereikbaar wilt maken. Hierna geef je aan welke poortnummers je wilt gebruiken en je Domoticz-installatie staat binnen enkele minuten te draaien. Voor offline-installatie of voor gebruikers die liever geen onbekende scripts draaien, is er uiteraard ook los een package beschikbaar om vanaf de website te downloaden.
Standaard heeft Domoticz ondersteuning voor wat algemene domotica-apparatuur. Waar iets niet out-of-the-box ondersteund wordt, is dat vaak in de community opgepikt en zijn er plug-ins voor ontwikkeld. De installatie hiervan verloopt over het algemeen vanuit de command-prompt en je zult thuis moeten zijn, of raken, in het clonen van Git-repository's en handmatig editen van config-bestanden.
Interface
De standaard meegeleverde webinterface van Domoticz voelt inmiddels wat ouderwets aan. Aan het uiterlijk is sinds 2012 niet veel gewijzigd en dat toont zich inmiddels. Gelukkig is hiervoor een alternatief beschikbaar in de vorm van Dashticz. Deze uitbreiding moet wel apart worden geïnstalleerd. Een andere ervaring biedt de Android-app, die wel standaard een strakkere interface toont die meer in lijn ligt met wat je mag verwachten van een domotica-gui anno 2021.
Overigens is de mobiele app niet gratis. Er is een gratis versie beschikbaar die op elke pagina een advertentie toont, waar waarschijnlijk weinig gebruikers voor lange duur naar willen kijken. De premiumversie van de app kost 7,49 euro in de Google Play Store en 5,99 euro in de Apple App Store. Overigens is het automatiseren van zaken en geavanceerde configuratie van Domoticz enkel vanuit de webinterface te regelen; via de app blijven de opties beperkt tot bediening.
Blockly is de gebruiksvriendelijkste manier om je domoticasysteem te automatiseren in Domoticz.
Automatiseren kan in Domoticz op verschillende manieren. Er is de mogelijkheid om scènes en groepen te definiëren waarmee je snel een groep apparaten in de juiste stand kunt krijgen. Je kunt ook zaken laten triggeren door timers of een van de scriptmethoden gebruiken. De scriptoptie geeft je de vrije hand om acties uit te laten voeren door willekeurige triggers. De makkelijkste scriptoptie is Blockly. Dit is een grafische programmeertaal waarmee je je automatisering creëert door het in elkaar schuiven van puzzelstukjes. Ook is er de optie om scripts in LUA, Python of dZevents te creëren, wat kennis van een van deze talen vereist. Mocht je hierover beschikken, dan is dat ideaal, want dan zijn je eigen skillset en creativiteit de enige begrenzing. Zonder deze kennis ben je ‘veroordeeld’ tot Blockly en de opties die scènes en groepen je bieden.
Voor een beginnende gebruiker is het eigenlijk onontbeerlijk om de documentatie te lezen om te kunnen starten met automatiseringen, want de opties om dit voor elkaar te krijgen zijn her en der verstopt in Domoticz.
De automatiseringstest
Om ons testscenario in Domoticz vorm te geven, zullen we gebruikmaken van de Blockly-optie. Dit beperkt het uitwerken van het scenario enigszins, wat een eigenschap is van Blockly en niet van Domoticz. Blockly-automatiseringen worden namelijk allemaal tegelijk getriggerd door een verandering van staat van een device, tijd, variabele of alarmstatus. Dit bemoeilijkt het koppelen van twee bewegingssensoren die elkaar beïnvloeden.
Als we de bovenstaande Blockly’s bouwen om ons scenario te automatiseren, worden bij het triggeren van de bewegingssensor op de overloop beide Blockly’s tegelijk uitgevoerd. Dan blijkt namelijk dat de statements gemarkeerd bij 1 en 2 beide waar zijn. Dit heeft als effect dat de hallamp kort aangaat en daarna direct weer uit zal gaan.
Een Blockly laten triggeren door de statusverandering van een uniek device is niet mogelijk. Hiervoor ben je verplicht om naar scripts te grijpen. Dit maakt dat Domoticz op zichzelf wel het gewenste scenario kan realiseren, maar dat hiervoor kennis van een van de drie overige scripttalen is vereist, wat de leercurve voor veel mensen steil maakt.
Samenvattend
Domoticz is een platform waarmee veel te bereiken is doordat de basis een open platform is waaraan onder andere vanuit de community ondersteuning voor veel verschillende domotica-apparatuur is toegevoegd. De leercurve is echter steil en de bediening voelt in veel gevallen aan als een doolhof. Voor het installeren van extra’s is kennis van de command-prompt nodig en om los te kunnen gaan met automatiseringen, moet je kennis hebben van een scripttaal of in elk geval de werking van Blockly, met al zijn beperkingen. Ook het feit dat je voor een modernere webinterface veel extra handelingen moet verrichten door Dashticz te installeren en dat de smartphoneapp standaard wemelt van de reclames, werpt extra barrières op die je bij de concurrentie niet tegenkomt. Domoticz was er vroeg bij en heeft misschien daarom ook nog steeds een schare fans, maar het voelt aan alsof het platform een beetje in de tijd heeft stilgestaan.
SmartThings
SmartThings bestaat sinds 2012 en is in 2014 in het bezit gekomen van Samsung. Het is ooit begonnen als kickstarterproject, met een lijn SmartThings-sensoren verbonden aan een hub, bediend door een app. Met de toevoeging van een hele hoop Samsung-producten en het koppelen van het platform aan de cloudomgeving van talloze andere fabrikanten, zoals Philips Hue, Honeywell, Somfy en Google Nest, is uiteindelijk een volwassen smarthomeplatform ontstaan met prima automatiseringsmogelijkheden.
Toch is de richting van SmartThings op dit moment wat onduidelijk te noemen. Samsung heeft de hardwarelijn van SmartThings verkocht aan Aeotec en zegt zich nu compleet toe te leggen op SmartThings als softwareplatform. Samsung is tegelijk een groot voorstander van het Matter-project, waaraan het ook bijdraagt, en zet hierop in voor de toekomst van SmartThings.
SmartThings Hub en local control
Terug naar het heden: de verkoop van de hardwarelijn aan Aeotec betekent dat je daar moet aankloppen als je Z-Wave- of Zigbee-apparatuur met SmartThings wilt verbinden. De Aeotec Smart Home Hub draagt het ‘Works as a hub’-label van SmartThings. Bediening van Zigbee- en Z-Wave-apparatuur via die hub is meteen de enige mogelijkheid tot local control die SmartThings biedt. Apparatuur die niet gekoppeld is via een van deze radioprotocollen, wordt bediend via de cloud van de desbetreffende fabrikant. Een Shelly-schakelaar, die local control ondersteunt, kun je zo dus enkel toevoegen als je hierop de cloudfunctie activeert.
Apparatuur die niet beschikt over een cloudfunctie, zoals IKEA Trådfri-apparatuur, kun je enkel met een Smartthings Hub koppelen en dus niet tegelijk gebruiken met de Trådfri-bridge. Bij Philips Hue-lampen, die wel over een cloudmogelijkheid beschikken, kun je zowel de Hue Bridge gebruiken via de cloud als de lampen direct koppelen met de SmartThings Hub voor local control. De gedeeltelijke cloudafhankelijkheid van SmartThings betekent dat automatiseringen bij een internetstoring enkel blijven functioneren voor Z-Wave- en Zigbee-apparatuur.
Smart control?
Over deze automatiseringen gesproken: deze zijn net als de ondersteuning van apparatuur nog best uitgebreid bij SmartThings. Hierin zie je de focus op software bij de ontwikkeling van SmartThings terug. Wat diepte waarin je kunt instellen betreft zijn er uitgebreidere pakketten, maar de minder veeleisende gebruiker vindt waarschijnlijk alle mogelijkheden die hij wenst, en raakt ook niet gauw verdwaald dankzij de simpele interface.
Je vindt in het 'automatische bediening'-gedeelte van de SmartThings-applicatie twee mogelijkheden: Scenes en Routines. De eerste is bedoeld om een serie apparaten met een spraakopdracht of een druk op een knop in te stellen. Routines zijn acties en instellingen die getriggerd worden door een sensorstatus, aanwezigheid of bijvoorbeeld tijdstip. Er is een aantal standaardroutines, maar je kunt ook zelf een routine definiëren met ALS-DAN-functies.
De automatiseringstest
Tijdens het instellen van SmartThings om ons scenario uit te voeren, liepen we tegen ‘network or server error’-meldingen op. Een snelle Google-search leerde ons dat dit niet uniek is voor het SmartThings-platform; verschillende gebruikers klagen dat dit voorkomt bij het bedienen van apparatuur of aanmaken van scènes. Helaas maakten deze problemen het onmogelijk om tijdens onze testperiode te zien of ons scenario goed uit te werken is op het platform.
Samenvattend
Samsung richt zich met de ontwikkeling van SmartThings naar eigen zeggen op de introductie van Matter en het Thread-radioprotocol. Dit moet de momenteel beperkte local-controlmogelijkheden van het SmartThings-platform enorm uitbreiden. Op dit moment is het gebrek aan local control wat ons betreft een nadeel van het platform. Een internetstoring is het einde van je smarthome, tenzij je de hub bezit en enkel Z-Wave- of Zigbee-apparatuur gebruikt. Dit geldt echter ook voor storingen aan de cloudkant, waardoor het platform momenteel nogal geplaagd lijkt. Er ontbreekt bovendien ondersteuning voor apparatuur die in Nederland populair is. Zo ontbreken in het rijtje thermostaten nog Plugwise (Anna), Toon, Tado en Nefit/Bosch. Samsung zal dus nog flink moeten poetsen aan zijn platform om mee te kunnen met de concurrentie. In de huidige staat is het geen stabiele basis voor huisautomatisering.
Tot slot
In dit artikel hebben we de populairste smarthomeplatforms van dit moment besproken: IKEA Home Smart, Google Home, Apple Homekit, Homey, Home Assistant, Domoticz en SmartThings. Daarbij hebben we de sterke en minder sterke punten belicht. Overweeg je om jouw huis smart te maken, dan hopen we je hiermee op weg te helpen. Denk daarbij goed na over installatie- en bedieningsgemak, privacy, toekomstvastheid en uitbreidbaarheid.
De beperkte automatiseringstest die we op de besproken platforms hebben uitgevoerd, laat geen heel onverwachte resultaten zien en test ook niet de ultieme mogelijkheden van elke platform. De test geeft wel een idee van hoever je al dan niet de diepte in kunt gaan met de automatiseringsopties die de platforms bieden.
Afgaande op de topics in het Smarthome-deel van ons forum is Home Assistant binnen de Tweakers-community op dit moment het populairste platform. Dat is niet vreemd, want Home Assistant draait op een eenvoudige singleboardcomputer en biedt de vrijheid om veel producten aan elkaar te knopen, en om uitgebreide automatiseringsroutines te maken. Welk systeem het beste voor jou is, hangt echter in grote mate af van wat je precies wilt automatiseren, hoeveel variabelen je daarbij wilt gebruiken en hoeveel lol je beleeft aan het configureren van jouw systeem. Op al deze punten lopen de besproken systemen sterk uiteen, net als op eerder genoemde punten, zoals uitbreidbaarheid en privacy.
HomeAssistant is echt briljant. Je kunt praktisch alles aan elkaar knopen zonder teveel voorkennis.
Voorbeeldjes van de automatiseringen die ik heb gemaakt met HA:
- Als Snollebollekes op de radio langs komt gaat m'n Sonos op mute Op basis van "artist" in de eigenschappen van de Sonos op dat moment
- Als iedereen in huis z'n smartphone meeneemt als we weggaan gaat de vakantieplanning in: sommige lampen gaan op gezette tijden aan of uit en elektrische kacheltjes gaan standaard uit + de thermostaat gaat lager. Komt er minstens één iemand weer thuis dan start het normale schema weer Op basis van de lokatie van Android- en iPhones in huis. In de iCloud integratie zie ik m'n Family devices met hun lokaties en evt. door het installeren van de HA app kun je gedetailleerde informatie uitlezen.
- Als ik 's nachts even naar beneden loop om bijv. wat te drinken te pakken gaat de verlichting in de hal beneden op 1 spotje op 5% helderheid aan; als ik dit vóór m'n normale bedtijd doe gaat alle verlichting aan Op basis van tijdstip en een bewegingssensor van de IKEA (Tradfri). Ik heb hiervoor wel een Conbee II Zigbee stick in m'n Raspberry Pi geprikt en geïntegreerd.
- Als iemand aanbelt bij de voordeur en ik/vrouw/kinderen zit te Netflixen/Youtuben/Amazon Primen/Disney Plussen gaat de aflevering automatisch op pauze en krijg ik op m'n Android TV ook een notificatie dat er aangebeld is Op basis van de Eufy deurbel-integratie en Android TV notificaties als plugin. Ook heeft m'n Android TV de ingebouwde Chromecast maar ook m'n Apple TV kan ik uitlezen. Aan de hand van de app die actief is gaat iets op pauze.
- Ik krijg automatisch een pushberichtje de avond vóórdat vuilnis opgehaald wordt en daarin staat welke bak er aan de straat moet. Dynamisch, dus afwijkende data door feestdagen worden automatisch via internet opgehaald. Op basis van de integratie "MijnAfvalwijzer", even Googlen en je weet alles
- Afhankelijk van de game die ik op m'n PC opstart verandert de verlichting in m'n game room en gaat m'n Sonos op pauze. Als ik de game afsluit, gaat ie terug naar de vorige situatie. Op basis van wat Steam rapporteert, óf op basis van wat de Xbox integratie rapporteert wat ik aan het spelen ben.
Ideaal allemaal.
EDIT: Kleine toevoeging met wat handvatten om dit na te maken..
[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:37]
Om even wat use cases aan te vullen vanuit mijn eigen ervaring:
- Mechanische ventilatie via WiFi (ESP8266) en ESPHome verbonden met Home Assistant. Home Connect (Siemens keukenapparatuur) is ook verbonden met Home Assistant. Automation gemaakt die kijkt naar stroomverbruik / status van mijn afzuigkap en zet de mechanische ventilatie op standje 3 tijdens het koken. Blijft dit doen tot een halfuur na koken. To do: luchtkwaliteitsensor kopen om die ook in dit proces in te zetten.
- Mechanische ventilatie: in de avond standaard op standje 1, overdag standje 2 en tijdens douchen (Xiaomi luchtvochtigheidssensor) en koken dus op standje 3.
- Nuki deurslot: gaat automatisch op lock als ik thuis ben na 22:00 en automatisch van het slot om 08:00 (als ik thuis ben). Als ik niet thuis ben, altijd locked.
- Guest Mode: als bepaalde personen verbinding maken met mijn gast-wifi, dan schiet Guest Mode aan. Bepaalde lampen schakelen dan niet meer automatisch (in de badkamer en gang), maar kunnen alleen via de (slimme) muurschakelaars aan/uit.
- Low level battery notificaties: als 1 van mijn (40) devices een lage batterij heeft, stuur een push notificatie naar mijn apparaten (laptop HTML5, iOS push).
- Vacuum: Roborock gaat alleen aan als ik weg van huis ben en nog niet heeft gecleaned op een dag. Geeft ook een notificatie hoe lang die erover heeft gedaan (zodat ik ongeveer weet of ik een deur open heb laten staan of dicht, want dan is het een kort ritje )
- Rituals Genie: diffuser die alleen aan gaat als ik thuis ben, 1x per halfuur.
Wat is de redenatie om bij gasten sommige lampen niet meer automatisch te schakelen? Is toch nog steeds fijn als deze automatisch aan gaan zou ik denken.
Misschien raken sommige gasten in paniek, omdat ze niet weten in een slim huis te ziiten
"Help, wat heb ik gedaan?!? Hij gaat niet meer uit?!?" Dat soort situaties vermijdt je dan.
Ik heb op het (niet meer in gebruik zijnde, want sensor die voor zowel verlichting als ventilatie wordt gebruikt) lichtknopje in de WC een sticker geplakt met de tekst "Automatisch". Dit nadat ik meermaals bezoekers een paar keer die knop hoorde omzetten. Lijkt totnutoe te werken
Maar meerdere mensen in huis maakt het wel 100x ingewikkelder. Ik zou daar stapelgeschift van worden. Ik ben nu zo gewend dat mijn verlichting automatisch schakelt dat ik, als ik bij iemand te gast ben, altijd vergeet om het licht in de wc uit te doen. Als mijn verlichting de ene x wel en de andere x niet automatisch aan gaat, dan word ik knettergek.
Die batterij notificatie heb ik ook maar dan gekoppeld met een text to speech naar een Sonos (of Google Home Mini). Best leuk maar niet betrouwbaar.. moet dat nog even fiksen.
En voor de mensen die graag met electronica knutselen en/of een DIY sensor willen/moeten maken voor iets: ESPhome werkt fantastisch als add-on en support erg veel hardware: https://esphome.io/
Yep, die gebruik ik als veredelde thermostaat in m'n werkkamer. Aan de hand van die waarden zet ik de elektrische kachel aan (die weer aan een smart stopcontact van de Action hangt!).
Ik heb enkel 2 smart peertjes van de Hema en 1 van de Kruidvat. Denk ook allemaal Tuya. Is er een handige manier om die te besturen vanaf mijn Windows PC? Idealiter gewoon een icoontje naast volume. Dat je je muis erop zet en scrolt om het licht harder / zachter te zetten. Dat zou fijn zijn.
Nee, gewoon standaard. Alleen: de Action geeft aan dat je de LSC Connect app moet gebruiken en ik zet alles liever in TuyaSmart, omdat die app wél werkt in HA en LSC niet.
Huh, dat zijn toch een aantal usecases die ik helemaal niet had bedacht. Zit nu volledige in HomeKit maar zit al tijdje te twijfelen om Home Assistant een kans te geven, misschien dat ik dat deze kerst maar eens ga proberen
Ik vond HomeAssistant juist helemaal niet handig. Het automatiseren is daarin erg lastig en vergt veel handelingen. Als ik wil dat een lamp op een sensor reageert, dan is dat in de Hue app een fluitje van een cent. Met HA moest ik meerdere automations aanmaken, en dat is dan per lamp. Je kunt ze niet makkelijk kopieren naar andere lampen. Ik werd er na 1 ruimte al gek van.
Als je bereid bent om die handelingen te investeren, dan heb je wel meer mogelijkheden met HA dan met welk ander platform dan ook.
Ik ben benieuwd hoe lang geleden je dit geprobeerd hebt dan, want dat is geen enkel probleem. Je kunt groepen maken die je kunt schakelen. Daarnaast kun je ook gewoon meerdere lampen, groepen, areas, etc opgeven die aan moeten gaan bij beweging. Dupliceren van een automation is ook geen enkel probleem.
Ik ben net van HA naar homekit gegaan wegens de mooie integratie met o.a. mijn Apple watch. Geen idee hoe ver je in het Apple ecosysteem zit maar voor bediening heeft homekit veruit mijn voorkeur.
Uiteraard afhankelijk hoe ver je wil gaan, home assistent geeft je uiteraard veel meer mogelijkheden.
En ja: je kan met home assistent ook niet ondersteunde apparaten beschikbaar maken in homekit: wellicht de beste combi.
[Reactie gewijzigd door kever678 op 22 juli 2024 13:37]
Precies wat ik gedaan heb.
Als iemand op de deurbel drukt (Ubiquiti G4 Doorbell) krijgen we gelijk het beeld van de deurbel rechtsboven in beeld van de TV (Deurbel via HA naar HomeKit geport)
Hier ook een HomeKit gebruiker. Groot nadeel wat ik heb ervaren is de combinatie met de Logitech Circle beveiligingscamera. Als mijn WiFi wegvalt stopt het opnemen. Dat ligt meer aan de camera dan aan HomeKit.
Voor de rest erg tevreden. De automatisering werkt goed met mijn Hue. Dat zal denk ik niet anders zijn dan andere platforms.
Je kan heel eenvoudig al je Home Assistants automations exposen naar je iPhone en Apple Watch.
Ik bedien mijn voordeur, lampen, tesla, tv, etc allemaal via mijn Watch. Dat zou ook met allerhande apps kunnen die ik hiervoor had maar met HAS heb ik alles bij elkaar en dat wordt het super krachtig
Om NFC stickers her en der te scannen gebruik ik Apple Opdrachten/Shortcuts omdat die geen bevestigings popup voor NFC heeft, maar die roept gelijk de automation in Home Assistant aan.
Homekit van Apple zelf is echt wel heel beperkt in uitvoeren van acties en vooral devices. Terwijl andersom kan je met HAS alles op je Apple apparaten en zelfs aanvullen met Apple Opdrachten.
[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 13:37]
Zoals hieronder ook gezegd wordt: je kan tegenwoordig ook het Tuya spul van de Action heel makkelijk aan HomeAssistant knopen. En als klap op de vuurpijl: je kunt ook HA gewoon in HomeKit koppelen! Dus dan kun je alsnog via Siri gewoon je stembediening doen. Alleen kun je met HA méér dan wat Homekit uit kan lezen.
Zeker doen. En je kunt ze ook gewoon naast elkaar draaien, dat doe ik ook.
Sterker nog, HA bied niet-HomeKit apparaten aan zodat ze toch via HomeKit te bedienen zijn (zoals airco’s).
HA is koning in het automatiseren maar heeft geen directe stembediening. Dus door die twee te combineren krijg je het beste van beide.
En lokaal! Ik kan dat maar niet vaak genoeg zeggen. Kies enkel oplossingen die lokaal werken. Je wil niet in de letterlijke kou zitten als het internet hapert (thanks, tado).
Je kan HomeAssistant gebruiken en de HomeKit integratie installeren. Dan verschijnen al je HomeAssistant "entiteiten" ook in HomeKit. Werkt perfect! HomeKit ziet de HA als een soort hub, zoals de bridge van Philips Hue ook is.
Home assistant heeft ook een homekit bridge in twee richtingen. Je kunt je home assistant installatie als ‘hub’ toevoegen aan homekit waardoor je alle devices en zelfs automations in homekit ook kunt bedienen (sneller op ios dan homeassistant app opstarten).
En de andere kant op, je kunt al je homekit devices koppelen aan home assistant zoals je ze normaal aan je apple device koppelt.
Ik ben zelf ook wel bezig met Home Assistant. In mijn ervaring soms wel wat lastig om dingen helemaal lekker werkend te krijgen. Mijn interface kan nog wel beter ingedeeld. En ik moet nog eens kijken naar het aanzetten van de verwarming en lampen als ik in de buurt van huis kom. En dan wel op een manier dat ik niet de lampen aan krijg als ik in bed lig, want ja, dan ben in ook in de buurt. Alleen ben ik niet zo weg van permanent GPS aan hebben op de telefoon, want batterij. Dat is voornamelijk de reden dat ik het nog niet heb gedaan.
Ik heb vooral moeite met op de slaapkamer de lampen helemaal correct als wakeup lamp te gebruiken. Ik had er een Node-RED ding voor gebouwd, maar die werkt niet meer om een of andere reden. Maar misschien is er ondertussen wel een goede blueprint voor. Sowieso moet ik nog eens kijken naar integratie met de wekker op mijn telefoon.
En ik heb van die Trådfri knoppen, maar die moet ik nog een keer helemaal lekker instellen. Eigenlijk ook iets doen dat je de knoppen ingedrukt kan houden om vloeiend de lampen feller te maken of te dimmen. En met de pijltjes de kleurtemperatuur beter instellen dan ik tot nu toe had. Want het werkte wel, maar niet supergoed.
Automatisch de TV op pauze klinkt ook wel nuttig, eigenlijk moet ik dat ook een keer fixen.
Al met al is Home Assistant wel een fijn platform, het is alleen soms even prutsen om het helemaal lekker werkend te krijgen. Al merk ik wel dat ze steeds meer richting klantvriendelijkheid gaan. Wat minder focus op het goed werkend krijgen van de backend, want die is al vrij robuust, en meer op gebruikerservaring en gemak.
[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 13:37]
Ken ik niet, maar traploos dimmen klinkt wel als wat ik wil. Ik zal zeker eens kijken. Ik vraag me af of het werkt met zigbee2mqtt, maar doorgaans werkt eigenlijk alles wel in Home Assistant zolang je het er maar in krijgt, dus ik verwacht van wel.
Edit: ik zie inderdaad z2m op de website ervan staan. Dat klinkt allemaal erg goed. Wel ietwat beperkt qua controller support, maar die van mij staan er gewoon tussen.
[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 13:37]
ControllerX is een walhalla (als je inderdaad ondersteunde devices hebt). Ik heb verschillende Tradfri knopjes gekocht voor bijv het bedienen van mijn Luxaflex en mijn Tuya Action kerst lichtjes. Ook met verschillende acties voor lang ingedrukt houden of bijv 3x klikken.
Zelf kijk ik voor mijzelf naar GPS voor home/away situatie, maar voor mijn vriendin doe ik dat via ip adres van haar telefoon ( uiteraard wel via een vastgezet ip adres) via een integratie voor mijn Asus router, dit is voor jou wellicht een idee. Succes!
Het lastige met IP adres is dat je dan al in de buurt moet zijn. Voor lampen wel een goed idee, maar voor de verwarming zit je eerder aan GPS te denken.
Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen, maar zie dat er nog meer mogelijk is dan ik al dacht. Krijg overigens niet alle Tuya-lampen goed via LocalTuya. Dat is iets voor het forum denk ik. :-)
Ja ik ga vooral voor het gemak en gebruik die TuyaSmart cloudoplossing wel. Lokaal moet óók kunnen maar dat ga ik wel eens uitzoeken zodra ik daar de tijd voor heb..
Die cloudoplossing kreeg ik niet werkend, want met API vond ie geen apparaten. Dus met die localtuya aan de slag, waarbij ik wel alles van de Tuya app naar de Smartlife-app moest verplaatsen om local-id's te kunnen achterhalen via Bluestacx. Ook een gedoe dus. :-)
Zo dan, ben je ook in te huren om dit in te stellen ?
Ik kan helemaal niets van coderen, en het verste dat ik was gekomen met HA was dat ik me lampen kon zien, maar verder lukte me vrij weinig..
Twijfel al heel lang over een Homey, omdat ik ook een wirwar aan verschillende merken heb, en Homey en HA volgens mij wel een beetje de gene zijn die daar goed mee overweg kunnen..
In te huren niet, maar stel me gerust een vraag in een privebericht als je ergens tegenaan loopt
Homey kan inderdaad ook een hoop. Maar ik vind het opensource gedeelte van HA wel erg fijn. Ik heb een Raspberry Pi 4 hiervoor ingezet en die trekt met gemak álles wat ik er tegenaan gooi (behalve gezichtsherkenning met camera's..)
Er is licht aan het einde van de tunnel: ik ben ook geen developer, had weinig kaas gegeten van code maar ook ik heb inmiddels een vrij complexe HA installatie op gezet met allemaal templates
Haha die snollebollekes is heerlijk, je kunt niet zeker genoeg zijn!
Gebruik jij ook de alarm integration? Ik gebruik die nu voor lockdown mode (niemand thuis) en dat scheelt een hoop handmatig werk (plus je kunt een 'echt' alarm maken)
Gebruik ik nog niet nee, moet nog even kijken wat ik dan zou willen alarmeren. Heb geen sirene oid. Die "niemand thuis" geeft nu alleen nog een pushberichtje en dan kan ik handmatig aangeven dat er inderdaad niemand is en gaan de juiste automations uit of juist áán. (Dat doe ik nu nog handmatig omdat ik wil kijken of er geen false positives zijn. Maar door de lockdown en omdat ik toch al 8 jaar lang thuis werk is er praktisch altijd wel iemand thuis).
[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:37]
Mja dat zou ik wel kunnen doen, maar bijv. m'n moeder zorgt dan nog wel eens voor de huisdieren als we langere tijd weg zijn. Ik moet nog even nadenken hoe dat te fixen valt.
Zorg ervoor dat je moeder op de WiFi zit en dat dan automatisch gasten modus aangaat. En dan stuur je een berichtje naar je zelf dat je moeder de dieren verzorgt.
Had enthousiast zo'n soort geofencing gemaakt, probleem was dat als ik weg was alles in huis uit ging en de rest van de familie in het donker achterbleef. Dat was niet echt bevorderend voor de WaF
Dat wil ik ook voorkomen, daarom heb ik een group 'family' gedefinieerd in HA en m'n automation gebaseerd op 'home' of 'not_home' : als er dan één iemand thuis is (of de telefoon thuis heeft laten liggen...) gebeurd er niks pas als alle telefoons méé zijn en er écht niemand thuis is gaat alles uit.
ik heb met HA een zone aangemaakt voor op mijn werk. Zodra ik mijn werk verlaat krijgt mijn vrouw een push-melding en begint ze met eten te koken. Zoek alleen nog naar de juiste entiteit om menu keuze te kunnen automatiseren
En zo vind ik Domoticz ook briljant - vergelijkbare user cases gemaakt.
Zo'n beetje alles kunnen koppelen en via Blocky of scripting geautomatiseerd. Erg fijn zijn de widgets op Android (weet niet of HA deze ook heeft?) zodat ik in één oogopslag de status van de belangrijkste sensoren en instellingen kan zien of bedienen. Gekoppeld:
Unifi, Tuya, Zonnepanelen (omvormers) van GoodWe en Solivia, MQTT, Xiaomi, P1 Wifi, ICY, Zigbee, Zwave, RFXCom, Yeelight Totaal 3 servers ivm beperkt bereik van de 433 MHz devices. Daarnaast alle crypto berekeningen EN via AWS scripting gemaakt dat sensoren vanuit Domoticz in Alexa komen en bedienc kunnen worden - dus prima... zou nu niet weten waarom ik zou overstappen naar HA en dan nog...hell of a job waarbij ik ga krijgen wat ik nu heb.
Bijv....als er beweging is op de oprit gaan lampen zachtjes aan....als na 20 seconden nog steeds beweging is gaan de lampen harder aan en als 40 seconden later nog steeds beweging is gaan alle alarmbellen af (binnen en buiten) als dit tussen 01.30 en 04.30 's nachts is (na wat ongewenst bezoek bij buren....) - dit zal zeker ook met HA kunnen maar ervaring is als je éénmaal in een omgeving bent gestart wordt overstappen niet zo makkelijk als bij een zorgverzekering.
Zit alleen met 2 hoofdsystemen nu...Alexa en Domoticz. Alexa voor de spraakaansturing en Domoticz voor de meer flexibelere schakelingen | als dat nou eens goed geïntegreerd zou kunnen worden...helemaal perfect.
Smartthings is me trouwens ontzettend tegengevallen. Heb de Samsung speakers via HTTP kunnen koppelen - weet niet of dat beter kan binnen HA?
8jaar geleden ben ik ook met domoticz gaan bouwen. Heb zoveel in domoticz aan elkaar geknoopt. 433, zwave, milight, verwarming cv, zonnepanelen, p1, watermeter, esptjes. Zelf ook veel geknutseld met soldeerbout, de esptjes of 433mhz.
Alles heeft weer een eigen functie echt veel om op te noemen. Scriptjes die dingen regelen. Een telegram bot die mij ook op de hoogte houdt.
Lees veel goede verhalen over home assistent, maar overstappen en voor elkaar krijgen wat ik nu heb draaien, incl de WAF, zal toch moeilijk gaan.
Dat dacht ik ook. Ik heb vorig jaar de overstap gemaakt, zaterdag voor uitgetrokken nadat ik een dev omgeving had op een pi3. Inmiddels draait het op een zuinige meterkast server p zou niet meer terug willen.
Hier ook vorig jaar toch die overstap gemaakt. De WAF van homeassistant is juist veel hoger dan van domoticz omdat het er gewoon wat gelikter uit ziet. Ja dat kan met dashticz ook natuurlijk maar toch vind ik en mn partner de interface van HA vele malen fijner werken en mooier
- Als iemand aanbelt bij de voordeur en ik/vrouw/kinderen zit te Netflixen/Youtuben/Amazon Primen/Disney Plussen gaat de aflevering automatisch op pauze en krijg ik op m'n Android TV ook een notificatie dat er aangebeld is
Op basis van de Eufy deurbel-integratie en Android TV notificaties als plugin. Ook heeft m'n Android TV de ingebouwde Chromecast maar ook m'n Apple TV kan ik uitlezen. Aan de hand van de app die actief is gaat iets op pauze.
- Ik krijg automatisch een pushberichtje de avond vóórdat vuilnis opgehaald wordt en daarin staat welke bak er aan de straat moet. Dynamisch, dus afwijkende data door feestdagen worden automatisch via internet opgehaald.
Op basis van de integratie "MijnAfvalwijzer", even Googlen en je weet alles
Maar je notificatie van je Eufy deurbel krijg je toch al via de Eufy app? of.
Dat 2e lijkt me wel interessant, hoe heb je dat gedaan?
Ik moet zeggen dat ik in 2020 ben begonnen met Homeassistent. Maar ik het eigenlijk een beetje heb laten verslonzen qua wat er mogelijk is. Gebruik het meer nu voor een paar sensoren waarbij het licht aan en uit gaat plus tradfri spul. Het is mij nog steeds niet gelukt om HACS te installeren..
[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:37]
Ja die notificatie krijg *ik* wel via de Eufy app, maar de rest van het gezin/de kinderen niet (bovendien, als ik terugkom van het boodschappen doen heb ik er weinig aan als ik weet dat ik zelf aangebeld heb.. haha). Bovendien is het een trigger vooral voor de kinderen om ook ff op te staan en de deur open te doen. En voor mezelf ook: als ik iets zit te volgen en de deurbel gaat moet ik eerst op zoek naar de (juiste) afstandsbediening (hoewel ik nu alles via m'n Apple TV doe), ding op pauze zetten et cetera. Dat gaat nu vanzelf.
Je kunt in HA wel de beelden zien maar volgens mij niet streamen, dat is nog een beperking van Eufy zelf. In de app kan dat uiteraard wel. (Kan ook zijn dat ik niet wéét hoe het streamen werkt )
Ja ik zou in theorie de foto die de bel maakt kunnen doorsturen naar TV als 'plaatje' bij de notificatie. Dat moet ik nog eens uitzoeken.. je kan die foto dan natuurlijk ook in een pushberichtje meesturen naar je foon neem ik aan maar dan doe je hetzelfde als wat de app ook al doet.
Het is wel wat geknutsel omdat Eufy niet erg happig is op het opengooien van hun app en protocol maar de plugin wordt goed onderhouden en bijgewerkt.
Het is een hobby op zichzelf ja, het kost inderdaad wel wat werk. Op dit moment zit ik een beetje in een writer's block omdat ik niet precies weet wat ik nog aan elkaar wil scripten..
Het volgende is dat ik een knop in HA wil hebben die een haardvuur-filmpje op Youtube op TV start, lampen dimt en de Sonos aanzet met muziek. Die laatste 2 lukt me wel, ik moet alleen nog even kijken hoe ik dat haardvuur-filmpje 'push'.
Verder zijn er nog wel wat tweaks te bedenken.. ik heb een script dat elke ochtend om 7.15 uur (als we aan het ontbijt zitten) over de Google Home Mini in de keuken roept als er batterijen ergens leeg dreigen te raken - maar dat werkt niet optimaal. Sterker nog, meestal loopt die gewoon niet.. soms wel, dan zegt ie ineens "iPhone van DigitalExorcist, batterij is 10%... terrarium sensor batterij is 15%....". Dat wil ik nog wat betrouwbaarder maken.
Hoop kleine dingetjes dat je denkt van "oh dat kan ik ook nog wel aan elkaar scripten".
Ik ben echt een leek op dit gebied, maar heb je dan ook ergens een fysieke knop om dit allemaal uit te kunnen schakelen om terug te kunnen vallen op handmatige besturing? Voor het geval er iets onverwachts gebeurd
Verlichting kan ik ook handmatig doen dmv de IKEA Tradfri schakelaars .. die werken ook via Zigbee maar dan is de app op telefoon of de spraak besturing niet nodig. Als ik écht een “manual override” nodig heb (nog niet nodig gehad gelukkig) kan ik altijd nog de oude échte schakelaars gebruiken die in de muur zitten. Die heb ik nu afgetaped maar die zou ik in principe nog kunnen gebruiken ja.
[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:37]
Wat supertof ingesteld!. Creatieve gedachten zeg. Leuk!
Raak hier wel weer enthousiast. Het enige wat mij tegenhoudt is vrouwlief die niet wil wennen aan dit soort nieuwe technieken en fysieke knoppen wil..
Het kan zelfs nog beter. Via Shelly kan je je bestaande fysieke lichtknoppen smart maken. Ik heb zelf in de gang en wc bewegingssensors die de lampen aanzetten, maar die kan je ook weer aan en uitzetten met de bestaande knoppen. De lichten gaan automatisch uit na een cool down van 2 minuten maar je kan ze ook direct uitzetten. Enige nadeel is dat als je het licht fysiek met de knop uitzet de bewegingssensor ook twee minuten niet meer reageert. Voor mij nooit echt een probleem geweest.
In de woonkamer heb ik ook fysieke (bestaande) lichtknoppen, aangevuld met Aqara knoppen (https://nl.aliexpress.com/item/32961297103.html). Om all die losse lampen (Yeelights) in de woonkamer tegelijk aan te zetten. Enige is dat je daarvoor wel een extra Zigbee uitbreiding nodig hebt, bijv. de Raspbee (https://phoscon.de/en/raspbee).
Tada.... Fysieke knoppen. Vrouw blij!
Ik heb el cheapo Aqara door sensors "gehacked" door draadjes aan de reedcontactjes te solderen, die in mijn "oude" schakelaars te prikken en vervolgens de lampen op vaste spanning te zetten. Poor man's oplossing voor slimme schakelaars.
Ja ideaal die Shelly's, heb er een andere FW opdraaien zodat ze direct bediend kunnen worden vanuit HomeKit zonder de Shelly App, gezien ik alles in HomeKit heb dus ideaal
M'n vrouw doet alles spraakgestuurd via de Google Home Mini (ook die integratie heb ik werkend ) en anders zijn er de IKEA knoppen nog waar ik de verlichting aan kan hangen. En ik heb een el cheapo Alcatel tablet gekocht om aan de muur te hangen voor een algehele bediening en overzicht.. (daar heb ik de elektrische auto bijv ook in zitten zodat je de airco alvast kan starten of kan zien wat de range nog is)
Wat je kan doen is je bestaande fysieke knoppen vervangen door fysieke Zigbee knoppen en schakelaars. De onderliggende techniek is dan volledig domotica-ready en tóch heb je een fysieke schakelaar mocht het nodig zijn
Sorry wil de pret niet bederven maar dat is allemaal wel enorm basis waar elk systeem mee zou moeten kunnen werken. Ik heb hier 2 semi elektrische kranen op de gasleiding en op de waterleiding gemonteerd. Mocht er ergens een lekkage gedetecteerd worden, of brand of net wat dan ook dan draait deze automatisch de gas of waterkraan dicht. Ook in de meterkast zit na de aardlekzekering om het gehele huis van het stroom te halen.
Een van de scene's: Rook gedetecteerd, Alarm & lampen aan in elke ruimte, CO2 waarde stijging gedetecteerd, Gaskraan dicht, alle rolluiken open, geen beweging op overloop? melding versturen naar buren, [dit stuk durf ik nog niet; automatisch hulpdiensten inschakelen]
Een van de scene's die ik wel grappig vind, 's ochtends wat soep in de pan deksel erop zet deze op het fornuis, stokbroodje in de oven, ga naar je werk, systeem ziet dat je onderweg bent naar huis gaat de soep opwarmen en de oven op temperatuur brengen, eenmaal thuis is het eten klaar. Ben nog opzoek naar een oven met koel functie 😂
Kun je met Home assistant ook een tabletje aan de muur hangen die beeldvullend een interface heeft met bijvoorbeeld Google maps incl. verkeersinformatie, buienradar, weersvoorspelling, meterstanden, temperatuur-standen en een aantal aan/uit-schakelaars? Home assistant klinkt goed, maar met Domoticz heb ik een eigen ontwerp frontpage aan de muur hangen die ik niet graag kwijt wil
Yep, heb ik ook. Paar weken geleden een cheap Alcatel tablet gekocht met wandbeugel bij de MediaMarkt .. tablet was 8 tientjes of zo. Nu draait die alleen Android Go dus ik mis wat functionaliteit vwb. Kiosk Mode maar heb dat met een aparte browser opgelost die dat kan regelen. Ook geluid-gestuurd: bij geen geluid gaat het beeldscherm 'uit' en als er geluid wordt gedetecteerd gaat het scherm weer aan.
Altijd mij destijds verwonderd wat je zou willen automatiseren, welke informatie zou naar je toe moet komen en wat je zelf wilt opvragen.
Feite, het gaat om ondersteuning in je alle dagelijkse bezigheden, zodat je efficiënter met je tijd om kunt gaan. Er is er al veel, alleen nog niet samengeknoopt.
Late reactie, sorry (Tweakers laat niet alle reacties meer zien lijkt het??) maareh .. ik heb de Eufy integratie vanuit HACS erop draaien (deze volgens mij: https://github.com/fuatakgun/eufy_security )
Dit zijn heel fijne ideeën waar ik zelf nog niet eens opgekomen was. Ik denk zelf wel te gaan kiezen voor de Homey Pro, maar deze automatisatie-ideeën zijn wel een goede inspiratiebron. Alles zelf uitgevonden of heb je je zelf ook laten inspireren en zo ja: waar/hoe?
(Zit zelf nog helemaal in het begin van mijn automatisatie journey)
Het KAN allemaal heel mooi werken, maar.....
Mijn vriendin is ten gevolge van een spierziekte zwaar gehandicapt. Domotica is voor haar geen luxe maar noodzaak. En dan blijkt het allemaal lang zo eenvoudig niet te zijn. En vooral kostbaar. Wat zou ze graag willen regelen:
Lichten
Deuren
Gordijnen
Intercom
Verwarming
Ventilatie
Zonwering
Zijn allemaal oplossingen voor. Lichten is het simpelst. Met klik-aan-klik-uit kom je een heel eind, al is het inbouwen van die schakelaars een gedoe - meestal zitten de inbouwdozen al propvol draden en dan moet je zo'n schakelaar erbij prakken.
Met deuropeners wordt het al moeilijker en vooral erg kostbaar. Een elektrische dranger is makkelijk, maar dan komt het - de deur moet eerst van het slot en pas daarna open. En omgekeerd. Daar is geen integrale oplossing voor; moet je zelf bedenken. Met allerlei extra kastjes, kabeltjes en sensors. We gaan niet voor de goedkoopste oplossing waarbij het slot wordt vervangen door een elektrische sluitkom (even tegen de deur duwen en je staat binnen), nee, we gaan voor een elektrische driepunts-sluiting. Kassa.
Gordijnen is een feest. Natuurlijk kunt u elektrisch bedienbare lamellen ('luxaflex') krijgen. De brede lamellen worden via een kabel aangesloten, moet u wel bij elk raam een stopcontact hebben. Maar die zijn niet in de door u gewenste kleur te krijgen. De smalle variant komt met een batterij-voeding. Moet u elke paar maanden de batterijen vervangen. Of een adapter gebruiken en de snoertjes weg zien te werken.
De intercom lijkt simpel. Bossen draadloze intercoms. Bijna allemaal uitsluitend te bedienen via een smartphone. En dat kan mijn vriendin niet. Losse intercoms zijn ook verkrijgbaar, maar die doen het dan weer niet met zoiets als Domoticz. Daar verschijnt weer een extra kastje op het bureau.
Verwarming regelen is minder ingewikkeld. Aangezien mijn vriendin vloerverwarming heeft, staat die altijd op dezelfde temperatuur. Bijregelen moet iemand anders doen.
Ventilatie regelen kan ook, moet je alleen wel het e.e.a. aan de box hangen om het ding op afstand te bedienen. Prima als je in een koophuis woont, maar de woningbouwvereniging is er niet blij mee.
De zonwerking bleek uiteindelijk het simpelst, als je maar goed uitkijkt wat voor motortjes je toepast.
Dan nog de energiemeters en watermeter. Stroom is met wat extra grappen wel uit te lezen, maar gas en water?
Een aantal van deze dingen hebben we gerealiseerd met behulp van Domiticz op een Raspberry met daaraan gekoppeld een RFXCom. Zo kan ze de meeste lichten schakelen, de zonwering bedienen en de buitendeuren in de open-stand zetten (waarvoor ook weer een extra kastje nodig was). De rest is te ingewikkeld of kostbaar. Want dan hebben we het nog niet gehad over de voorzieningen die door de WMO worden verstrekt. Geheel afhankelijk van de gemeente wat je wel en niet krijgt. De buitendeuren automatiseren is uiteindelijk door de gemeente betaald, was ook meteen de duurste post met 16.000,- euro. Om het makkelijk te maken worden sommige dingen door de WMO geregeld en andere dingen door de ziektekostenverzekeraar. Bediening van de lichten en televisie bijvoorbeeld, dat komt bij de verzekeraar vandaan. Ben je afhankelijk van wat die levert aan spullen. In het geval van mijn vriendin was dat GEWA (tegenwoordig Abilia). Die hebben hun eigen protocol. Weer een kastje erbij. En robuuste stekkerblokken, schakelaars en ander ruim bemeten materiaal. Fraai is anders. En zo stroomt het huis langzaam maar zeker vol met allerlei spul die het leven makkelijker zouden moeten maken, maar aangezien al die spullen niet met elkaar praten is het resultaat een hele verzameling bedieningskastjes en ditto dradenwirwar.
Kortom, op dit gebied moet nog veeeeel gebeuren.
Kijk voor de gordijnen eens naar https://www.switch-bot.com/?lang=nl als je geen rolgordijn wilt/kan - verder kan je altijd nog op maat gemaakte elektrische gordijnen bestellen, daar hangt wel een duurder prijskaartje aan.
Jouw situatie/die van jouw vriendin is een stuk lastiger dan voor de meeste mensen, je vriendin is onderdeel van een doelgroep die juist veel geholpen kan worden door techniek maar er relatief weinig op gericht wordt door huidige economie (bijna alles draait om geld).
Je noemt o.a domoticz, maar HomeAssistant (waar ik bekend mee ben) is er juist voor om een hele verzameling apparaten in 1 systeem te krijgen. Wel moet je op de gebruikte protocollen letten van de producten om te bepalen of je iets extra's nodig hebt. Je zou altijd het forum kunnen raadplegen Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4
Wat ontbreekt in dit artikel zijn de 2 grootste platformen van dit moment, namelijk KNX en LOXONE.
Dit vraagt een investering, maar allicht in haar situatie zijn er dingen die worden vergoed?
Zowel KNX en LOXONE zijn platformen die zeer stabiel zijn en gewoon werken.
inderdaad, hier Loxone als basis met stukje KNX voor het bedienen van m'n Zehnder ventilatie en met wat http commands voor koppeling met yamaha versterker, SMA omvormer, Shelly plug S, doorbird, .... Je zit met een vendor lock-in maar het integreert met heel wat standaarden en is super betrouwbaar wat toch belangrijk is in je woning. En uiteindelijk is de bekabeling het belangrijkste. Systeem kan vervangen worden door ieder bus systeem. Niko Home control is ook een populaire in België.
Maar ik snap de insteek van het artikel wel, Homey, Home Assistant, Domoticz en SmartThings zijn relatief open en populair bij tweakers. Maar Ikea, google en apple passen dat minder in dat rij'tje.
Mag ik vragen wat je exact hebt gedaan met http commands voor SMA omvormer en Doorbird?
Zit in dezelfde situatie, maar begrijp het niet helemaal.
Als je zou kunnen zeggen hoe dit aan te pakken, of een link naar een goede uitleg geven zou ik je dankbaar zijn.
heb zelf de nodige info na wat googlen gevonden maar je maakt je best even lid van de facebook groep 'Loxone users België Nederland'. Daar staan ondertussen voor beide integraties handleidingen die users geschreven hebben. Bij de 'bestanden' van de groep vind je enkele 10-tallen manuals voor allerhande integraties.
Ik snap je probleem. Voor alle punten is wel degelijk een goede oplossing beschikbaar die ook niet direct je hele huis vol kabels etc stampt, maar er hangt wel een prijskaartje aan helaas. Met name gordijnen, ramen en deuren zijn een vrij dure hobby omdat je hier onder meer actuators nodig hebt om de bewegingen te realiseren.
Voor nagenoeg alle items die je benoemd kan je even kijken bij bijvoorbeeld robbshop.nl die een hele hoop producten maar ook informatie op dit gebied heeft.
Wel zou ik je adviseren om voor 1 protocol voor (nagenoeg) alles te kiezen; dat houdt het leven wat eenvoudiger. Dat is vermoedelijk ook een van de grote problemen waar je nu tegenaan loopt; iedereen heeft zijn eigen gesloten omgeving gemaakt met alle bijbehorende rotzooi van dien. Begrijpelijk, want dat is de enige manier waarop ze ook fatsoenlijk support kunnen leveren, maar extreem onhandig in jullie situatie dus.
Dat laatste is toch niet zo? Behalve als je bij de hub van de leverancier blijft. Ik maak gebruik van veel verschillende merken zoals Ikea, Philips, Shelly, Xiaomi, Hombli en anderen en varieer met oa protocollen als Wifi, Zigbee en Bluetooth. Alles geïntegreerd in mijn Home Assistant omgeving.
Ik snap dat de genoemde producten waarschijnlijk anders zijn dan wat lampjes en sensoren, maar wellicht werken die ook meteen protocal dat algemeen afgehangen kunnen worden.
Vaak dat het wel kan, maar dat de leverancier er dan geen support op geeft (logisch ook naar mijn mening). Dat is als hobby-projectje meestal geen probleem, maar als je ervan afhankelijk bent, of het als betaalde dienst aanbiedt wordt het plots een heel ander verhaal en dien je je aan de voorschriften van de leverancier te houden helaas.
Ben vorig jaar verhuist en heb jaren verschillende domitica gehad, maar bij de verhuizing besloten om alles via Google Home te laten doen om het juist simpel te houden voor mijn niet technische vrouw.
Heb 2 oplossingen die voor je misschien relevant zijn. Als eerste de slimme gordijnen die ik gebruik zijn van de Hornbach voor 40 euro per stuk (zie link hieronder) en werken met Google Home, gemiddeld 1 keer per jaar een usb kabel eraan voor 20 minuten om op te laden. Dit werkt echt top ook met automatische handelingen achter elkaar (in de ochtend roepen Ey google, goedemorgen en gordijnen omhoog + de rest).
De intercom had ik eigenlijk niet nodig maar door een verzameling van Google nest mini/ Hub/ slimme wekker met assistant erin werkt dit ineens heel goed (met kleine kinderen erbij) je roept iets in je telefoon en Google roept dit in alle speakers om, of je maakt rooms aan die je specifiek gaan aanroepen. Vooral de Google Nest mini zijn kwa kosten bijna niets (heb er 3 gratis gekregen de laatste jaren) en kun je 2e hands heel goedkoop krijgen. Tevens zit ook mijn ring hello doorbel aangesloten en reageren de speakers in bepaalde rooms ook hierop, waarmee ik ook kan antwoorden.
Ben heel blij met de keuze om te kiezen voor Google Home, waarmee heel veel apparaten samen werken en de vrouw ook simpel de handelingen kan verichtten.
Voor de intercom functie gebruiken wij hier Amazon Echo's. Je kan dingen laten omroepen, eventueel zelfs berichten automatiseren (TTS is wel enkel in het Engels), of een Drop In doen en zo de toestellen echt als intercom gebruiken.
@OlafWeijers Een kleine toevoeging voor Homey (ja gebruik ik zelf)
Als je meerdere beweging sensoren in één ruimte zet kan je de lampen ook in/uit schakelen door de trigger
ruimte actief/inactief (of actief voor x min / inactief voor x min)
Zo hoef je geen 2 flows aan te maken per bewegingsmelder
[https://homey.app/f/cHRtsT/
En zou het kunnen dat je screenshots hebt gemaakt van de oudere web interface?
[Reactie gewijzigd door DonSebas op 22 juli 2024 13:37]
Dat is een slimme oplossing om ruimtes in te zetten en een woud van flows te besparen!
Wel zou de lamp in het inactieve gedeelte van de ruimte (bijvoorbeeld de overloop) pas doven als het actieve gedeelte van de ruimte (de hal beneden) verlaten is, vandaar dat om aan de 'eisen' van het scenario te voldoen, de flows in dit artikel nog iets uitgebreider zijn geworden. Dat vind ik ook een van de leukere bezigheden binnen smarthome, continu het wiel opnieuw iets efficiënter proberen uit te vinden.
Ik draai Home Assistant al 3 jaar op een Raspberry pi 3+ zonder enige problemen te hebben gehad. Ging er compleet blanco in, had geen ervaring met yaml of coderen(wel html en js) en ben begonnen met simpele automations zoals lichten aan en uit en presence detection(dankzij buurman). Zwave was de eerste protocol maar begon al snel duur te worden. Daarna Hue geïntrigeerd maar daar liep ik mee vast qua supported devices. Nu heb ik zwave en zha(zigbee home assistant) draaien en kan ik niet meer zonder mijn automations. Van het automatisch tuin water geven tot aan een melding krijgen of je de robotstofzuiger wilt laten draaien. Het is zo ongekend uitgebreid en heb ook zo veel hulp gehad van de community.
Updates zijn er elke 2-4 weken. Daar word veel aandacht aan besteedt en het is zeker handig om de breaking changes te lezen. HA zou niet HA zijn zonder ook daar een add-on voor te maken: Check Home Assistant configuration. Dat draai je automatisch(of niet) en na een paar minuten kan je de log uitlezen of je veilig kan updaten ja of de nee. Echt een uitkomst.
Wel gezeur gehad met de voeding voor RPI, te lage voeding zorgt voor een hoop errors en problemen met bepaalde lichten. Zorg er dus voor dat alles official rpi is, scheelt een hoop kopzorgen
Hier ook! Al bijna een jaar Home Assistant op mijn pi 4 en het werkt uitstekend. Alle apparaten van verschillende merken aan 1 platform koppelen en dan nog (geavanceerde) automations maken is echt geweldig, en ik raad het aan iedereen aan die een echte smart home wil maken. De community support is ook een van de beste dingen. Ze maken toffe dingen!
Hier nu 2,5 jaar Home Assistant. Eerst op een RPI 3+, maar al vrij snel naar een Intel NUC gegaan die ik nog in een kast had liggen. Aan het begin wel een aantal keer problemen gehad met Zigbee, waardoor ik 2x alle apparaten heb moeten resetten.
Pas geleden begonnen de automations erg traag te reageren. Het kon gerust seconden duren voordat er iets reageerde, soms zelfs helemaal geen reactie. Dit bleek te liggen aan een .db-file die erg groot geworden was, bleek een log te zijn die gerust verwijderd kon worden.
Verder is het ideaal. Je hoeft eigenlijk nooit een knop aan te raken om iets te doen. Enkel de lichtknoppen in de slaapkamers worden nog gebruikt. Hier heb ik nog geen goede presence detection voor.
Andersom is helaas niet mogelijk; de Trådfri-bridge accepteert alleen IKEA's eigen Trådfri-accessoires.
Dit is niet waar. Het is wel degelijk mogelijk om Zigbee producten te koppelen aan de hub. Je ziet ze alleen niet in de Ikea Home Smart app. Maar wanneer je Ikea Home Smart b.v. koppelt aan Google Home, dan zie je de accessoires wel terug in Google Home.
Verder een goed artikel, ik zat hier al een tijdje op te wachten.
[Reactie gewijzigd door -tom-562 op 22 juli 2024 13:37]
Heb je daar een instructie voor? Ik probeer al een tijdje 2 Philips HUE lampen te koppelen aan mijn IKEA Home Smart Hub, maar nog zonder resultaat.Bedienen via Google Home is geen bezwaar.
Ik heb een paar Lidl stopcontacten gekoppeld. Het lukte mij eerst niet, maar de truuk was om het stopcontact vrij dichtbij hub te houden (binnen 30 cm). Wat ik zo snel lees, moet dit met een lamp ook lukken
Hmm... de lamp bij de HUB houden? Die zitten te ver uit elkaar, en normaliter koppel je een lamp aan een afstandsbediening, en die koppel je aan de HUB (althans, zo werkt het IKEA systeem).
Hue springt in pairing mode als je een HUE afstandsbediening in de buurt van het device houdt en minstens 10 seconden zowel de 0 als de 1 ingedrukt houdt. De lamp zelf knippert dan effe. Daarna zou je hem moeten kunnen pairen maar dat moet de bridge doen. Volgens mij kun je ikea lampen in pairing mode krijgen door ze 6x aan en uit het stopcontact te halen.
Echt jammer dat openhab hier niet meegenomen is. Voor de echte tweaker is openhab een heerlijke uitdaging. Ja het is vrij lastig en kost wat tijd om het te krijgen zoals je wilt maar je krijgt er een home automatisering voor terug, daar kunnen de meeste platformen gewoon niet aan tippen.
Ik denk dat openhab en home assistant dicht bij elkaar in de buurt zitten qua mogelijkheden. Ik gok dat openhab net iets verder gaat in ondersteuning van exoten maar in de reguleren smarthome markt verschillen ze niet veel.
Ik ken HA niet zo heel goed maar wat ik ervan lees voelt het wat meer hapklaar. In openhab moet/kan je alles zelf bouwen. Maar het hebt in OH3 nu ook de mogelijkheid om alles via de GUI te doen. Maakt zelfs dat je de bindings (koppeling met apparatuur zoals een Philips hue bridge) zelf zou kunnen kan bouwen (voor je eigen hardware dat niet ondersteund wordt, ik kan dat niet hoor en komt ook amper voor dat iets niet ondersteund wordt). Geldt ook voor de interface, ben je handig met CSS en JavaScript dan kan je in openhab de hele interface volledig naar eigen wens ontwerpen, inclusief motion. Wat je het beste kan doen is je inlezen in beide, wat YouTube kijken en dan voelt 1 van 2 vanzelf het beste .
Jammer dat OpenHAB niet vermeld is... deze was er al voor HA.
Het is net als HA hardware-agnostisch, volledig opensource en heeft volgens mij meer plugins en daardoor iets meer mogelijkheden dan HA, gewoon vanwege een grotere community erachter (wat niets afdoet aan HA ten andere). https://www.openhab.org/
Ik gebruik zelf ook openHAB en ken niet anders, omdat deze op het moment dat ik begon over een integratie beschikte die HA toen nog niet had. Inmiddels vraag ik me wel af in hoeverre ik op het verkeerde paard heb gewed. De (dev-)community van HA lijkt vaak vrolijk en gezellig, terwijl het bij OH steeds zo'n gezeur en onenigheid lijkt.
Hier van alles geprobeerd en bij openHAB blijven hangen, ook omdat het agnostisch is. Toegeven dat ik mijn weg - inmiddels - prima kan vinden in de softwarestructuur en waar nodig zelf ga Maven en bundelen e.d.
Ik denk dat openHAB (net als HA) meer uitgaat van een beheerarchitectuur dat (daardoor) een wat serieuzer (en terecht kritischer) publiek heeft. Je moet van goed huize komen om je wijzigingsvoorstel goedgekeurd door/in de - erg grote - community release te krijgen. In de community heerst ook een voortdurende (macht)strijd omtrent way-to-go, lastig is ook dat je veel moet weten van software ontwikkeling om daar mee te doen. Zelf kom ik daar (nog) niet veel verder dan hier en daar een foutje corrigeren.
Hoewel het inmiddels prima kan, lijkt het mij geen eerste platform voor de incidentele beginner die denkt, gôh laat ik zondagmiddag 'kijk mij eens twee lampen 'smart' maken. Doe dan iets in een fabriekscloud en neem een toegankelijker weg wat je omgeving ook heeft zodat je daar samen kunt aanrommelen.
Ergens jammer dat openHAB - imo onterecht - een "complex" imago heeft wat vooral voortkom aan (nofi) niet begrijpen dat smarthome veel meer is dan twee lampen remote aanzetten wanneer je binnenkomt.
Op een aantal onderdelen (b)lijkt openHAB wat omslachtiger dat vooral komt omdat er zoveel (op verschillende manieren) kan en de enorme hoeveelheid documentatie op onderdelen soms qua release, incompleet is en je in de community/software moet begeven.
Ik heb in het verleden wel eens openhab geprobeerd maar vind het steeds niet niet in verhouding tot Domiticz en Home Assistant. Misschien is het nu al veel beter.
Wat maakt openhab voor jou prettig om te gebruiken?
Ik programmeer normaal in C++ en Java, dus het was voor mij eigenlijk een logische stap.
Ook het aantal bindingen sprak me aan. En de mogelijkheid om met NFC via de app snelle acties uit te laten voeren. Bijvoorbeeld als je voor je voordeur staat met een opgeplakte NFC-chip kan ik met alleen mijn telefoon bij de NFC-chip houden de binnen verlichting inschakelen. (hiervoor hoeft de app niet worden geopend)
Het is jammer dat bedrijven als Thermosmart bijvoorbeeld OpenHAB links laten liggen, deze binding wordt door meerdere OpenHAB gebruikers gemist.
dat kan tegenwoordig ook met HA hoor Die heeft ook NFC ondersteuning.
Ik ben zelf een HA gebruiker maar vind het inderdaad raar dat OpenHAB hier niet bij is op genomen en een paar haast niets zeggende platforms wel. OpenHAB is zeker te vergelijken kwa aantal gebruikers als HA.
Dat ik voor HA heb gekozen komt door een aantal hardware wat door HA wel ondersteunt werd en door OH toen nog niet. En ik vind HA overzichtelijker dan OH. plus het feit dat HA ook ESPHome heeft wat zelfbouw een stuk makkelijker maakt.
[Reactie gewijzigd door compujunk op 22 juli 2024 13:37]
Eentje waarmee ik 4 LED-strips aan stuur. Een weerstation, geluidsmeting, sensoren voor brievenbus en deurbel en zelfs een watermeter detector (V200 meter) die tot op de liter nauwkeurig mijn watermeterstand doorgeeft.
Zelfbouw is dus ook bij OpenHAB heel goed mogelijk.
Versie 3 van OpenHAB is een enorme verbetering ten opzichte van versie 2. Voor mij is het maken van de scripts in Java een tweede reden waarom ik vooralsnog bij OpenHAB blijf.
ik heb ook niet gezegd dat zelfbouw bij OH niet mogelijk was tuurlijk is dat mogelijk. echter met HA heb je ESPHome waar je je code gewoon in yaml neer schrijft en hij dat zo omzet naar C++ en vervolgens weg schrijft naar de esp. en dat allemaal vanuit HA als je dat wilt. en wat scripting betreft, ook dat gebeurd in HA met yaml wat prima werkt en makkelijk om te leren. ik kan namelijk zelf niet programmeren maar yaml is zo simpel dat dat geen probleem voor mij is.
OH versie 3 kan ik (nog) niet dus daar kan ik niet over mee praten.
En ik wil OH ook zeker niet af kraken ik weet dat dat ook een goed programma is maar alleen is mijn keuze gevallen op HA om wat ik al schreef ik een aantal dingen in OH toen der tijd niet werkend kreeg en in HA wel meteen maar andersom zullen er ook best dingen zijn die (nog) niet in HA werken maar wel in OH.
Ik heb sinds kort een set lampen, schakelaars, bewegingssensorren en de hub van Ikea.
Nu heb ik het allemaal aangesloten en het werkt ook goed, alleen zou ik graag de overstap gaan maken naar Home Assistent en daarbij de huidige lampen, knoppen en bewegingssensoren gebruiken, maar dus zonder de Ikea hub.
Nu heb ik al gelezen dat je dan Home Assistent om een Raspberry Pi (heb ik al in het bezit) kan draaien en dan doormiddel van een Zigbee USB dongel de Ikea Tradfri spullen kan verbinden met Home Assistent. Nu begrijp ik alleen nog niet zo goed waar ik rekening mee moet houden bij de aanschaf van zo'n Zigbee USB dongel. Zijn er mensen die mij hier tips over kunnen geven of een bepaalde dongel hiervoor adviseren?
Vaak zie je als eerste stap de CC2531 gebaseerde USB sticks langskomen. Dit is een prima instap-stick als je voorlopig niet van plan bent boven de ~20 devices uit te gaan komen.
De CC2531 gebaseerde sticks krijgen het wat lastiger als je boven die grens komt. Dan komt de Conbee 2 naar voren die in elk geval in mijn ervaring prima stabiel werkt met zowel ZHA als Zigbee2MQTT en ook niet schrikt als je er een stuk meer devices aan koppelt (of meerdere devices tegelijkertijd pairt, etc.)
Wil je het meteen goed doen: Conbee 2. Twijfel je nog, is het voor 3 apparaten, of vind je het leuk om eerst een beetje aan te klooien: CC2531.
@OlafWeijers en @denonman1, beide bedankt voor jullie uitleg!
Ik was inderdaad al naar de CC2531 USB sticks aan het kijken, maar was nog niet bekend met het limiet van het aantal te koppelen devices. Ik zit momenteel met de lampen en bewegingssensoren aan een totaal van 15 apparaten. Ik denk dan ook dat het dus verstandig is om gelijk voor de ConBee 2 te gaan. Al helemaal omdat ik zeker nog wat extra devices wil gaan toevoegen.
Nogmaals bedankt voor de hulp en snelle reactie, ik weet wat mij te doen staat!
Ten overvloede: De ConBee 2 is een usb-stick, de RaspBee 2 is een GPIO-module speciaal voor de Raspberry Pi. Die laatste kan je dus mooier wegwerken als hij in je Raspberry-behuizing past. Past mooi op een Raspberry Pi Zero 2 W. Die laatste heeft de zelfde processor als een Raspberry Pi 3, maar dan is ie kleiner/goedkoper omdat je er toch geen monitor e.d. aan gaat doen.
nadeel is dan alleen wel dat als je ooit de overstap maakt van een PI naar een sneller en betere machine of als een VM gaat draaien dat je hem dan niet meer kan gebruiken en de usb versie wel.
Trouwens heeft sonoff nu ook een nieuwe zigbee stik die heel goed schijnt te werken met zowel ZHA als met zigbee2mqtt
[Reactie gewijzigd door compujunk op 22 juli 2024 13:37]
Zonde dat Tuya hier totaal niet in mee wordt genomen. Amazon en Aliexpress staan vol met Tuya smart devices en zelfs bij de Action kun je aardig wat Tuya spul kopen. Is tevens prima in Home Assistant te integreren. Ik snap dat je keuzes moet maken, maar Tuya had er wat mij betreft echt één van moeten zijn.
Helemaal mee eens, tuya had er absoluut bij gemoeten. Ik vind het een slechte keuze om wifi meteen te negeren omdat het ‘slecht voor je netwerk’ is. Dat is natuurlijk onzin, als je een goed wifi netwerk hebt, met meerdere accesspoints, dan is wifi veel beter, schaalbaarder en betrouwbaarder.
Bovendien is het voor heel veel mensen het eerste contact met domotica, omdat ze het bij de action kunnen kopen.
Tuya negeren is net zoiets als dat je vroeger een artikel over videorecorders had gemaakt en vhs had genegeerd omdat het ‘slecht’ was.
Het zijn nuances, maar hierboven zijn "universele platforms" genoemd. Anders had Philips Hue, Xiami Mi etc er ook bij gemoeten. Ikea is wat dat betreft wel een vreemde eend in de bijt
Stiekem is Ikea tradfri voor de non-tweaker en Tweaker de kersjes op de taart. Het vreemde is dat ik me twijfels had en dat het een zeer goed universum is. Zonder de tradfri bridge is het ramp eb voor dat geld een must have met gekoppelde online service.
Ook hun assortiment is zeer ruim aan het worden is heb zelfs zelf mijn elektrische rolgordijnen op maat gemaakt met de fyrtur. Die ook werken met tradfri en prima te automatiseren zijn ook zonder home assistent en die andere troep. Dit alles met Google home en IFTTT.
Die van mij had elke week wel een reset nodig omdat hij weer niet te vinden was door de app... Heb de lampen nu direct op de home assistant gezet via een ConBee stick. Maar dan heb je weer het nadeel dat je ze niet kan bedienen als de HA uit is. Met de bridge bleven de directe koppelingen tussen de knoppen en lampen wel werken.
Maar die bridge was echt drama. Dit was wel 2 jaar geleden toen het net uit was in Europa dus misschien hebben ze de bugs gefixt.
[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:37]
Ze hebben het volgens mij over platvormen. Tuya heeft naast Zigbee ook zijn eigen platform wat inmiddels door tal van merken worden gebruikt (onder licentie/rebrand). Om deze reden zou Tuya wel een mooie toevoeging zijn geweest.
Hun platvorm werkt namelijk via enkel WiFi. Dit heeft zowel voor als nadelen en dat had ik zeker interessant gevonden als hier dieper op in was geweest. Want geen extra 2.4 Ghz vervuiling is wenselijk, maar nadeel is wel dat je router voldoende power moet hebben. Mijn oude pricewatch: Sitecom WLR-8200 AC1750 Wi-Fi X8 trok mijn 7 lampen nauwelijks had ik het idee. Hij slipte dan namelijk dicht. Mijn pricewatch: TP-Link Archer AX50 trok dit een stuk beter en geeft nog maar weinig problemen.
Een ander probleem is dat de lampen niet altijd weer opnieuw connecten met je WiFi, nadat deze uit zijn geweest. Soms is het totaal geen probleem, maar soms ook wel.
Tuya is inderdaad een enorm groot platform. Helaas wel vooral Wifi (in elk geval wat je bij de Action koopt) en niet zo betrouwbaar als Zigbee, maar voor die prijs.. ik heb hier thuis meerdere moodlights en led-strips voor een prikkie bij de Action gehaald en dat functioneert 90% van de tijd prima.
Heel veel spul van tuya is er ook met zigbee. Wel heb je dan een eigen tuya zigbee hub nodig zoals er velen van zijn, maar dat kost iets van 2 a 3 tientjes. Al mijn deursensoren en beweginssensoren zijn zigbee. Maar ook lampen en power sockets van zigbee zijn er te verkrijgen. Dat samen met al die goedkope wifi dingen zorgt er wel voor dat tuya platform wel een serieus marktaandeel zal hebben nu en ook verder in de toekomst.
Ja ik weet dat Tuya ook zigbee spul heeft, maar niet bij de Action, en dáár ging het even om
Alecto heb ik ook wat dingetjes van, en Aqara inmiddels ook. Ik wil alleen nog wat smart plugs hebben die daadwerkelijk verbruik meten (zoals voor m'n PC) en niet alleen maar kunnen schakelen. Voor de koelkast en vriezer heb ik die al wel maar bijv. vaatwasser, PC en nog wat andere grotere verbruikers niet.
LSC Connect gebruik ik niet .. Tuya Smart werkt bij (iPhone) super. Sterker nog, ik heb nog een nieuwe moodlight gekoppeld en die stond al in HA voordat ik in Tuya de tijd had om ‘m van naam te veranderen…
De grap is zelfs dat het gros van het Action en Lidl spul gewoon gerelabelde Tuya devices zijn. Ik gebruik sinds een aantal weken ook naar tevredenheid Tuya spul van Ali icm wat lampen van Lidl. Doet gewoon wat het moet doen, misschien niet helemaal zo flexibel als zelf met een platform aan de gang gaan, maar wel gemakkelijk voor mensen met weinig tijd. Oh en alles Zigbee trouwens op de RF bridge na.
Niet alleen action, maar ook kruidvat (is als beste getest door de consumentenbond), kwantum, en nog tal van andere merken die Tuya rebranden.
Je kan dan dus ook de app van kruidvat gebruiken voor de andere lampen en visa versa. Zelf gebruik ik daarom de app Smart Life.
Ze werken ook met home assistent, maar nog niet getest.
Let op met Tuya zigbee devices (zoals die van Blitzwolf) blijkbaar heeft Tuya een private API in gebruik genomen in de nieuwe versies, waardoor je dus de data niet meer doorkrijgt. Ik zag het hier op tweakers, daar staat ook een link naar een issue op Github https://gathering.tweaker...message/70111662#70111662