Tuya-budgetsmarthomeplatform gaat Matter ondersteunen

Het Tuya-smarthomeplatform gaat de universele smarthomestandaard Matter officieel ondersteunen. Onder meer Amazon, Google en Apple werken daar aan. Tuya is te beschouwen als een relatief goedkoop smarthomeplatform en vormt de basis voor producten van allerlei merken.

In de officiële aankondiging zegt het bedrijf dat de stap om Matter te gaan ondersteunen is ingegeven vanuit de wens om Tuya-klanten een handigere smarthome-ervaring te geven en hen de mogelijkheid te bieden naadloos mee te doen aan de nieuwe smarthomestandaard. Naar eigen zeggen is Tuya een van de vroege leden van de Matter Work Group. Het bedrijf zegt dat deze ondersteuning onder meer leidt tot een situatie waarin apparaten die van het Tuya-platform gebruikmaken ook overweg kunnen met Amazons Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit en Samsung SmartThings.

Tuya wordt gezien als een budgetsmarthomeplatform. Het platform wordt vaak geassocieerd met smarthomeproducten die bijvoorbeeld door Nederlandse winkels als Action, HEMA en Kruidvat worden verkocht. Tuya meldt verder dat merken als Calex en Geeni plannen hebben om nieuwe consumentenproducten uit te brengen; deze bedrijven maken ook gebruik van het platform van Tuya.

Eind 2019 werd bekend dat Amazon, Apple, Google en de Zigbee Alliance een samenwerking waren aangegaan om een nieuwe open standaard te ontwikkelen voor het verbeteren van de connectiviteit van smarthomeapparaten. Het is de bedoeling dat het een soort universele smarthomestandaard wordt zodat ook apparaten van verschillende bedrijven met elkaar kunnen samenwerken. Dat is later Matter gaan heten.

Tuya Matter

Door Joris Jansen

Redacteur

07-01-2022 • 11:22

68

Reacties (68)

68
67
39
2
0
15
Wijzig sortering
Tuya verkloot nu al de Zigbee standaard door eigen protocollen toe te voegen aan hun smarthome devices zodat je enkel alles kan met hun eigen hub, en niet met een generieke zigbee hub.

Ben benieuwd hoe ze dat met Matter gaan doen :D

@AJediIAm , @OMEGA_ReD : in de recente devices zit gewijzigde firmware die enkel goed werkt met hun eigen Zigbee hub. En ze zijn ook niet van plan volgens één van hun engineers om dit terug te draaien 😵‍💫

"Private DP" means non-zigbee 3.0 standard protocol, which is a private protocol added by tuya to the zigbee 3.0 standard protocol, and can be recognized by tuya gateways normally, but may not be recognized by non-tuya gateways“

[Reactie gewijzigd door Mars Warrior op 22 juli 2024 16:43]

Inderdaad. Al die whitelabels zie je nu overstappen op gebruik van hun eigen hub. Naar mijn idee enkel en alleen om zoveel mogelijk (gebruik(ers)s)data inzichtelijk te krijgen. Ik ben benieuwd hoe dat soort partijen deze standaard gaan implementeren.

Inmiddels heb ik mijn Tado al de deur uit gedaan en ben ik overgestapt op Eve thermostaten die gebruik maken van Thread. Alvast een hub minder.
Ik snap niet waarom je Tado hierbij betrekt. Tado is helemaal geen whitelabel, en Tado heeft ook niets met Tuya te maken. Vraag me ook af waar je bekommernis van data verzamelen vandaan komt, want Tado is gewoon een Duits bedrijf. Ik zou eigenlijk gewoon eerder bekommerd zijn over het feit dat je afhankelijk bent van een cloud service, die wanneer die eruit valt, zorgt dat je functionaliteit ineens crippled is (gelukkig nog maar zelden voorgevallen met Tado).
Zelden voorgevallen?! Tado heeft echt heel regelmatig storingen, je kan eigenlijk je klok erop gelijk zetten aan het begin van het stookseizoen.

Overigens idd irrelevant in deze context, maar de afhankelijkheid van Tado is wel groot, vooral ook met het oog op hun steeds commerciëlere subscription modellen voor van alles en nog wat.

[Reactie gewijzigd door Sander op 22 juli 2024 16:43]

Dat is toch echt niet mijn ervaring, en ik ben al jaren een intensieve Tado gebruiker met o.a. 7 ruimtes en automations via IFTTT en recent Home Assistant. De app gebruik ik werkelijk nagenoeg dagelijks.
Bij een korte outage moet je natuurlijk wel net op dat moment iets willen wijzigen of checken om het te merken, dus misschien hebben we gewoon respectievelijk pech en geluk gehad met het merken van outages.
idem hier, maar de outages van tado zijn niet altijd zo kort en zeker merkbaar, vooral ook omdat dan elke functie van het apparaat weg is en hij net zo dom is als een oude kamerthermostaat. Alleen dan met het nadeel dat ik met de hand 7 ruimtes langs kan… gewoon het ingestelde schema volgen zit er zelfs niet op, API bediening is ook cloud…

Ditzelfde geldt ook als je thuis geen internet hebt door storing of wat dan ook. Wat mij betreft zou er snel regelgeving moeten komen rondom cloud diensten waarbij een vorm van lokale offline bediening een harde eis is.
Misschien moet je iets beter lezen. Ik zeg ook helemaal niet dat Tado een whitelabel is.
Neen, maar je brengt Tado wel op na je argumentatie over whitelabeling en het verzamelen van data. Daarmee suggereer je het op zijn minst.
Serieus, investering van 100-en Euros (vervangen door Eve), enkel om een hub minder? Dat dit een belangrijk argument is bij de initiële aanschaf: eens. Maar het hierom vervangen.

Een nadeel van meerdere hubs is dat ze elkaar qua signaal in de weg kunnen zitten. Heb nu mijn Tado en Hue moeten verplaatsen om storing te voorkomen.
Het gaat mij niet letterlijk om die ene hub minder, maar om de data die niet meer over mij vergaard wordt. Dat is voor mij een zeer belangrijk argument. En 100-en euro’s valt wel mee. De Tado’s zijn in een flinke aanbieding aangeschaft en de Eve’s ook. De verkoop levert ook nog wat op dus onderaan de streep is het peanuts.
Inderdaad. Al die whitelabels zie je nu overstappen op gebruik van hun eigen hub. Naar mijn idee enkel en alleen om zoveel mogelijk (gebruik(ers)s)data inzichtelijk te krijgen.
De hoofdreden is om klanten aan zich te binden. Als ze eenmaal producten van hun systeem kopen, dan zullen ze niet zo snel switchten naar een ander systeem. De zogenaamde vendor lock-in.
Tuya maakt in se geen gebruik van een eigen hub voor zover ik weet, tenzij je hun Zigbee producten wil gebruiken. Ze ondersteunen meerdere protocols zoals Wifi, BT, Zigbee etc waarbij ik met zekerheid kan zeggen dat die eerste geen hub vereist. De communicatie verloopt dan wel via hun eigen servers (op je eigen continent).
Ik ben ook benieuwd naar de Matter integratie en wat dit aan extra mogelijkheden gaat bieden.
dus in plaats van een hub met een eigen web/api-interface ga je over naar een cloudbased oplossing, heeft KPN een keertje storing werkt er gelijk geen lamp of radiatorknop meer zoals het moet.

dat je gebruikt maakt van wifi is natuurlijk prima, maar waarom dat niet kan via een lokale oplossing.
ik noem even iets ... <0TP>@qqq.xxx.yyy.zzz status on/of | hue value | rgb RRGGBB | lightlevel 1-100

moet toch makkelijk op zo'n espn te draaien zijn.

het komt mij dus voor dat men bij tuya een manier heeft gezocht om te zorgen dat je lampen blijven werken als je internet plat gaat door iets van een lokale oplossing te bieden, en dat deze plugin een manier heeft gevonden die lokale oplossing te misbruiken voor een permanente oplossing.

jammer dat er dan (zo lijkt het) ook nog niet echt een manier lijkt te zijn om dit alles werkende te krijgen als onderdeel van je HA zonder verdere config bestanden, of rare hacks / workarounds in je router/accesspoint-setup.
Nee hoor de tuya wifi lampen (bij action etc) klappen er volledig uit als je geen internet connectie hebt.

Eerst hadden ze lampen die geflashed konden worden waardoor mqtt en andere zaken beschikbaar komen maar ook dat is na hardware wijziging volgens niet meer mogelijk.

Jammer want de filament lampen van de action zijn echt prachtig en door het in kunnen stellen van een temperatuur een stuk beter toepasbaar dan die van bijv HUE (die naar weten altijd maat 1 warmte bieden) en dat voor een schrijntje van de prijs

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 22 juli 2024 16:43]

Hue White ambiance heeft veel wittinten hoor. Stuk duurder, maar ben er erg tevreden over.
Maar dat zijn geen filamentlampen.
Recent wel

pricewatch: Philips Hue White Ambiance Filament Globe G93

Ik vond de oude te geel (2100k), “helaas” jaar geleden al andere oplossing gevonden maar bij schade pak ik deze
Aha. Nice. Om eerlijk te zijn is het lastig om er een peil op te trekken bij hue wat nou wel en niet. ik wacht nog steeds met smart op de kleine G9 prikkers.
Enkel de Tuya bridge doet wat moeilijk. Alle ZigBee devices van Tuya praten voor zover ik weet gewoon plain ZigBee en dit werkt vlekkeloos met bijvoorbeeld Home Assistant.
Bron: https://zigbee.blakadder.com/zha.html
Ligt er helemaal aan welk apparaat je hebt. Ik het een smart socket, geen enkel probleem. De thermostaat heeft wel het ZigBee thermostaat cluster, maar werkt daar niet mee: alleen met hun eigen private cluster en de daarbij horende datapoints. Troep is het.
Helaas werken lang niet alle Tuya ZigBee apparaten simpelweg met ZHA. Het is zeker weten nodig om de database te checken voordat je een aankoop doet.
Volgens mij werkt Tuya ook vrij stabiel met zigbee2mqtt. Dit kun je vervolgens weer aan Home Assistant koppelen en zo een local only systeem opzetten.
Eenvoudig: niet.

Matter heeft niets met het onderliggende communicatie protocol te maken. Dat is Thread.
Betekent dit dat je bijv. beter gebruik kan maken van een Xiaomi M2 hub die bijv. Aqara sensoren ondersteund?

nieuws: Xiaomi brengt later dit jaar eerste Aqara-sensoren met Thread-onderst...
Beter iets als smartthings hub. Daar kun je zelf ook integraties aan toevoegen en dmv groovy direct met de apparaten babbelen. Ideaal voor bijvoorbeeld ikea en lidl spul.
Dit is niet helemaal correct. De SHP15 en anderen werken prima op deCONZ bijvoorbeeld, alleen reporting niet meer helemaal lekker.
Het is wel correct, maar jij hebt blijkbaar niet de apparaten waar het voor geld ;)
Ik heb een shp15 die nog van de vorige firmware is :)

Welke werken niet meer met deconz dan?

[Reactie gewijzigd door Mimiix op 22 juli 2024 16:43]

Nieuwere apparaten met nieuwere firmware, hangt ook een beetje van het whitelabel af. Maar het is wel werkend te krijgen, als je maar weet welke datapoints je moet hebben
in de recente devices zit gewijzigde firmware die enkel goed werkt met hun eigen Zigbee hub. En ze zijn ook niet van plan volgens één van hun engineers om dit terug te draaien 😵‍💫
Heb je daar een bron van?
Ik kan als bron dienen :) Het is heel irritant
yep, zie dit issue: https://github.com/Koenkk/zigbee2mqtt/issues/9057

Zoals @Mimiix al aangeeft is polling nog steeds mogelijk, maar het actief reporten is dus enkel mogelijk met hun eigen hub.

Van een Tuya engineer:
"Private DP" means non-zigbee 3.0 standard protocol, which is a private protocol added by tuya to the zigbee 3.0 standard protocol, and can be recognized by tuya gateways normally, but may not be recognized by non-tuya gateways”
wow. thanks. Dan blijf ik stug bij mijn besluit tuya te vermijden. Eerst dat debakel met nieuwe HA integration en dan dit. No thanks.
Ze gebruiken private data points die via hun private cluster gelezen kunnen worden. Je moet dus wel de datapoint IDS hebben, maar als je die weet kun je ze vrij eenvoudig uitlezen en zelfs "reporting" aanzetten
Je bedoeld de endpoint en het manufacturing specific cluster?
Zie de GitHub, ik heb daar inmiddels gereageerd met wat meer info
Zie hem, thanks!
Ik ben benieuwd of hiermee het ook makkelijker wordt te koppelen aan bijv. Home Assistant zonder dat informatie wordt gedeeld naar buiten, zoals nu met Tuya Cloud wel zo is.
Het flashen met bijvoorbeeld ESPhome is ook niet meer zo makkelijk door het gebruik van custom chips gebaseerd op de ESP32/ESP8266.
Zou een mooie budget optie zijn voor eventuele sensors en dergelijke zonder dat de informatie naar buiten gaat.
Met Local Tuya kun je het -je raadt het al- lokaal houden. Volgens mij moet je nog wel je device registreren via Tuya om de sleutel e.d. te achterhalen, dus nog steeds gedeeltelijk via Tuya in eerste instantie.
Je moet ook je device keys ophalen daarvoor, wat betekent dat je een oudere versie van Android nodig hebt of een emulator om de packets te sniffen, of je devices via hun cloud moet registreren onder een eigen developer app om zo de keys op te halen.

Als iemand een makkelijkere optie weet die ook voor LEDVance wifi-apparaten werkt hoor ik het graag, maar ik kan bijv. niet een QR code scannen in de LEDVance app om mijn developer app toegang te geven, en mijn apparaten worden door de Smart Life en Tuya app niet geaccepteerd :S
Via Tuyapi? Ik heb nog nooit iets op mijn Android hoeven installeren.
Jammer:
Note: both methods below require that your device works with the official Tuya Smart app. If your device only works with one specific app, it almost certainly won't work with TuyAPI.
Dit is dus een client voor de Tuya API, die de app van LEDVance wel gebruikt maar via waar je niet zomaar bij je LEDVance account kan.

Heel het Tuya ecosysteem is best wel raar, want je kan als fabrikant dus gewoon hun kant en klare app gebruiken en aanpassen naar je wensen, inclusief de mogelijkheid om volledig te verbergen dat het om Tuya gaat en de optie voor het scannen van een QR-code eruit halen..
Zoals Atheistus aangeeft is dat inderdaad de ouderwetse manier, het is makkelijker om dat via de tuya iot website te doen. (en daarna dus de boel ontkoppelen)
Maar dat gaat dus alleen als je apparaten via de Tuya of Smart Life app gekoppeld kunnen worden en/of de app die de fabrikant van Tuya gebruikt QR codes kan scannen, want anders kun je ze niet in de IoT interface krijgen
Dat is dus hetzelfde als die Android app. Hoe dan ook het zal een keertje moeten, daarna kan je het afkoppelen (als ik het goed begrepen heb, zelf gebruik ik dus Tuya en HA, misschien later nog eens Tuya volledig afkoppelen)
Ik wist niet eens dat dat bestond. Klopt het er meerdere versie zijn? Via DuckDuckGo kom ik uit op:Momenteel draai ik alles via Tuya Cloud gekoppeld aan Google Home. Dit werkt best goed. Alleen soms zijn er wel eens vertragingen (2x per maand). Al zou ik het liever lokaal houden via Home Assistent.
Ik gebruik de eerste via HACS.
Hm, ja, dat is wel nogal wat werk... met in mijn geval rond de 100 apparaten... elke sleutel moet apart worden ingeladen.
Zit inderdaad nog met een aantal deursensoren met een CB3S chip er in die echt niet willen (ook niet bij 1 op 1 vervangen met ESP8266)
Tuya kan je in HA nu al lokaal gebruiken. Schijnt. Ik heb het nog niet geprobeerd…
Voor mij is dit allemaal een format war die duidelijk maakt dat “smart home” nog niet volwassen is. Ik wacht wel tot er een winnaar is.
Dit is nu juist een consortium aan conculega's die samen werken aan een interoperabele standaard. Dus het einde van afgebakende silos.
Totdat er over twee jaar ‘onoverbrugbare meningsverschillen’ zijn en het consortium weer uit elkaar valt.
Je kunt ze prima naast elkaar gebruiken. Zo gebruik ik een (tweedehands) Alexa Echo Dot V2 voor het aan- en uitzetten van lampen en apparaten, en een Google Nest Mini voor het aansturen van media op diezelfde apparaten.
De vraag is of dat ooit ook gaat gebeuren. Er zijn zoveel wensen, zoveel mogelijkheden, en zoveel aanbieders. Zo vind ik het dus voor Dyson: duur, premium, enorme kut app; echt bizar dat die geen HomeKit inbouwen.

Als je meer wilt dat het eenvoudige Hue of HomeKit dan moet je zorgen dat je een Homey of Home Assistant 'product' koopt. Liefst zo open mogelijk. Nu met Matter/Thread wordt dit allemaal wel makkelijker gemaakt. Zeker als de Chinese budget fabrikanten ook mee gaan werken.
Elk product heeft meerdere merken. Kies er eentje, en het werkt wel.
En steeds meer (grote) bedrijven sluiten zich aan bij Matter, dat vind ik een zeer slechte zaak. Uiteraard ben ik voor een meer universele aanpak en compatibiliteit, maar de manier waarop hier wederom door grote partijen even een "nieuwe standaard" naar buiten wordt geslingerd en gepusht alsof dit de heilige graal is vind ik erg verontrustend.
Er wordt nu overal van de toren geblazen alsof dit de definitieve oplossing is voor alle smarthomes terwijl juist binnen de Zigbee (waarop Matter met Thread de opvolger van is) de compatibiliteit en ondersteuning om te huilen is en de oplossingen flinke concessies of situationele voorwaarden moet voldoen.

Waar is Z-wave in dit alles? Tuurlijk, het is een euro of 5-10 duurder per apparaat, maar de ondersteuning is echt universeel. Het is al een standaard, elke fabrikant houdt zich er aan en er zijn meerdere honderdduizenden producten beschikbaar die stuk voor stuk met elkaar overweg kunnen. Daarnaast is de dekking met de 868/908MHz band vele malen beter en hoeft niets te delen met zo goed als alle andere apparatuur in huis (2.4GHz). Natuurlijk zijn er ook wat minpunten (zoals max 232 devices per Z-Wave netwerk) en een redelijk lage bandbreedte van de verbinding, deze vallen echter in het niet gezien beide geen limitatie zijn in de praktijk en voorziene toekomst.

Laat het duidelijk zijn dat ik bijna alle domotica standaarden thuis heb draaien en alles perfect heb kunnen vergelijken. Z-Wave steekt overal met kop een schouders bovenuit.

Dit begint er steeds meer uit te zien alsof er een "standaard" door ons strot wordt geduwd onder het mom van dat het beter is voor de klant, trapt straks iedereen er in met dit marketing offensief en zijn de standaarden die al veel verder waren verloren gegaan, puur door "Big Tech" en hun slagkracht.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 16:43]

Volgens de Matter-website is Z-Wave ook op de Matter-boot gesprongen (zie lijst met Participants helemaal onderaan).

Het ziet er inderdaad naar uit dat Matter andere smart-home standaarden van de markt gaat duwen. Of je het leuk vind of niet doet er eigenlijk niet zoveel toe - maar om kans te maken op enige vorm van backwards compatibility denk ik dat het voor standaards als Z-Wave verstandig is om inderdaad een vinger in de pap te hebben.
Het klopt dat Silicon Labs als hardware fabrikant er op staat, echter heb ik los van dit bericht, welke heel weinig zeggend is geschreven, geen enkele vorm van communicatie gezien dat Matter gaat werken met Z-wave als underlay of iets in de richting van elkaar ondersteunen.
In het bericht wat ik link zie je ook heel duidelijk dat Z-Wave nog steeds naast Matter is gepositioneerd in de afbeelding.

Ik ben helemaal voor een samenwerking dat Matter gebruikt kan worden bovenop Z-wave! Maar het lijkt tot nu toe geen enkele vorm van integratie te gaan worden en dat vind ik zonde.
Houd dit in dat ik mijn Aquara deur sensor in combinatie met Google Home kan gebruiken?
Hier word ik vrolijk van.
Ik heb zelf een uitgebreid gamma aan LSC (tuya) lampen die via Homebridge bestuurd worden in Homekit. Loopt vrij goed maar niet vlekkeloos. Als die ondersteuning native wordt, kan het alleen maar beter worden, denk ik dan. En hopelijk meer Homekit ondersteuning voor extra types apparaten uit het Tuya assortiment. Ik kijk er alvast naar uit.
Anoniem: 1322 7 januari 2022 13:11
Voordat mensen hier weer over Zigbee beginnen. Matter heeft niets te maken met een onderliggend protocol. Dat is Thread….
Grappig dat zo'n zeer grote speler als Tuya wordt weggezet door tweakers als budget.
Dat gezegd vind ik al die rommel te duur zelfs Tuya, voor wat je ermee kan doen.
Hoe de onderliggende techniek ook gaat werken, volgens mij is het een goede zaak als meer spelers zich gaan conformeren aan 1 standaard en je niet overal een hub voor moet kopen. Mijn huis begint op alle frequenties een magnetron te worden.

Maar eerlijk gezegd vind ik de standaard niet het belangrijkst, ik zou vooral graag open lokale api's zien op apparaten / protocollen. De integraties in Home Assistant zijn voor mij veel belangrijker dan de customer lock-in en marketing behoeften van fabrikanten die niet snappen dat ik meer van ze koop als je beter passen in mijn omgeving. Zij willen alleen maar dat ik me aanpas op hun ideeën.
Ben erg benieuwd hoe de markt eruit gaat zien komende maanden/jaren. Ben wel erg benieuwd wat dit gaat beteken voor bijvoorbeeld een Philips Hue.

Als je nu een color lamp bij action koopt voor nog geen €10 of ik koop een hue color lamp van rond de €60. Wat is dan nog de meerwaarde van de hue lamp als alles te bedienen is via matter. Even daargelaten dat de kleuren wellicht beter zullen zijn bij de hue lamp. En dat de hue app beter omgaat wellicht met je privacy en dat het een zigbee lamp is en je hem eventueel rechtstreeks kan koppelen met een zigbee stick.

Maar toch vind ik het vreemd dat een Philips meewerkt aan het ontwikkelen aan een standaard wat voor hun naar mijn idee heel beroerd kan uitpakken. Want of ik straks google assistent / Apple homekit / Amazon Alexa of Smartthings gebruik, waarschijnlijk ziet het bedienen van een color lamp er overal hetzelfde uit. En dan is €10 vs €60 wel enorm.

Of mis ik iets?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.