Google komt met Soli-achtige open standaard voor radar genaamd Ripple

Google en een aantal andere bedrijven, waaronder Ford en Texas Instruments, komen met een open standaard voor radar, bedoeld voor algemene toepassing bij consumenten. Het lijkt erop dat het gaat om de Soli-radartechnologie van Google.

Dat Google de Soli-technologie onder heeft gebracht in deze Ripple-standaard blijkt uit uitzoekwerk van The Verge. Die tekent aan dat de Google-werknemer die geciteerd wordt bij de publicatie van de Ripple-standaard ook degene is die Soli ontwikkelde. Daarnaast zijn er veel verwijzingen naar Google op de Ripple-Githubpagina en zou de opensource-gebruiksovereenkomst afkomstig van Google zijn en is de TCA-noemer waaronder Ripple ondergebracht wordt, later toegevoegd aan die overeenkomst.

Soli is wellicht het bekendst van zijn inclusie in de Google Pixel 4. Daar werd het gebruikt om gebaren van de gebruiker te herkennen en de vorm van zijn of haar gezicht af te lezen, ten behoeve van face unlock. De technologie kwam niet terug in daaropvolgende Pixel-telefoons, maar zit wel in Nest-thermostaten en de nieuwe generatie Google Nest Hub. In die eerste wordt hij gebruikt om een voorbijganger te detecteren en daarna het scherm te verlichten, maar gebarenbediening ondersteunt hij niet. De nieuwste Nest Hub ondersteunt wel een handvol gebaren. In 2020 gaf Google een inkijk in hoe de technologie werkt.

De Ripple-standaard is van de CTA, de Consumer Technology Association, die ook de CES-techbeurs organiseert. Volgens de bekendmaking zijn deelnemers aan het project 'onder andere' Google, Ford, Texas Instruments, NXP, Infineon en Blumio.

In een reactie tegenover The Verge laat automaker Ford weten dat het 'onderzoekt hoe binnenradar gebruikt kan worden om verschillende klantenervaringen [...] te verbeteren'. Wellicht dat toekomstige Ford-wagens dus Pixel 4-achtige gebarenbediening krijgen.

Op de Ripple-website zijn voorgestelde toepassingen van Ripple 'non-invasieve gezondheidsmonitoring', aanwezigheidsdetectie van gebruikers en inzittenden, detectie van activiteit en contactloze gebarenbediening.

Terugkijken: de Tweakers-review van de met Soli uitgeruste Pixel 4, november 2019

Door Mark Hendrikman

Redacteur

08-01-2022 • 12:47

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Mooi idee, toch heb ik mijn twijfels of dit zo gezond is. Ik ben een echte tech nerd, maar mijn Google nest met sleeptracking aan houd mij echt wakker.. ik voel gewoon de straling van die radar/hitte. Als ik sleep tracking uit zet heb ik nergens last van.

Verder wel een mooie techniek, alleen niet voor tracking ..

Eerst dacht ik dat ik gek was maar is is genoeg info te vinden bij who:
https://www.who.int/news-...wers/item/radiation-radar
Ik geloof direct dat je merkt dat de radar aan staat. Ik heb dat zelf ook met bepaalde WiFi routers, vooral op N.

In mijn geval is het niet de straling/warmte die ik voel, maar het geluid van de goedkope transistors (ik hoor het niet, maar “merk” het wel).

Zoiets zou in jouw geval ook kunnen zijn. De straling van de radar zou in principe te “zacht” moeten zijn om te voelen.

[Reactie gewijzigd door MatthijsZ op 8 januari 2022 13:47]

@MatthijsZ Een transistor is simpelweg niet fysiek in staat geluid te maken. Naja, tenzij je ze laat ploffen maar dat geluid is van zeer korte duur. :)

Ik kom het tegenwoordig bijna niet meer tegen, iig niet zo vaak als vroeger. Maar versleten inductiespoeltjes willen wel eens gaan zingen. Niet iedereen kan het (bewust) horen, zoiets als met TL balken maar een hogere frequentie nog dichter bij de grens van ons gehoor.

Desalniettemin kun je er wel klachten van krijgen als je daar 24/7 aan blootgesteld wordt. Bijvoorbeeld hoofdpijn, concentratieproblemen of een "raar gevoel dat er iets is" zonder dat je het kan waarnemen.

Fun fact, waar kwam ik eerder die versleten spoeltjes vooral tegen? In goedkope wifi routers/modems die er al jaren stonden. Ik denk zelf dat daardoor de mythe, qua dat het door straling komt, is ontstaan.
Hahaha, voor mij is alles op een printplaat een “transistor” :D

Bedankt voor de verhelderingen! Heel inzichtelijk, dat is dus blijkbaar wat ik merk. Ik krijg er inderdaad soms koppijn van.
Ja, het is wel vaker dat je pas beseft dat je iets hoorde als je het uit zet. Ik hoor bluetooth pairing bijvoorbeeld altijd in m'n headset
Ik ook, dat is de ruis van de (vaak goedkope versterker) die hoorbaar is omdat het pairing circuit wat meet stroom verbruikt. Sowieso hebben BT verbindingen vaak ruis, denk dat je dat hoorde.
Ja, het kan ook een transistor zijn inderdaad. Zelfs m'n afstandsbediening is niet stil
Transistors kunnen absoluut geen geluid maken. Vaak zijn dit hoogfrequent converters waarbij je een spoel hoort of een rotte condensator.
Ik hoor het ook altijd :+
ze blootoot dewice is reddy to per

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 8 januari 2022 22:38]

Eerst dacht ik dat ik gek was maar is is genoeg info te vinden bij who:
https://www.who.int/news-...wers/item/radiation-radar
Daar staat inderdaad wat info:
RF fields above 10 GHz are absorbed at the skin surface, with very little of the energy penetrating into the underlying tissues. The basic dosimetric quantity for RF fields above 10 GHz is the intensity of the field measured as power density in watts per square metre (W/m2) or for weak fields in milliwatts per square metre (mW/m2) or microwatts per square metre (µW/m2).

Exposure to RF fields above 10 GHz at power densities over 1000 W/m2 are known to produce adverse health effects, such as eye cataracts and skin burns.
De radar van de nest werkt op 60 GHz, en lijkt me niet sterk genoeg om ook maar in de buurt van een voelbare temperatuur-verandering te komen.

De wetenschap lijkt 't niet met je eens te zijn. Ik ben dan ook oprecht benieuwd hoe je met 100% zekerheid uitsluit dat er spraken is van een placebo/nocebo effect. Als je dit soort rader met 100% zekerheid kan detecteren als persoon lijkt mij dit groot nieuws. Ook moet je nog rekening houden dat je (onbewust) een ander geluid hoort als de radar aan staat.
Toch is elk lichaam verschillend en zal ongetwijfeld iemand zaken waarnemen die wetenschappelijk niet mogelijk zouden moeten zijn. Sommige mensen horen bijvoorbeeld boven de 20KHz. Ik zie zelf vrijwel alle TL balken knipperen. Het kan zijn dat je een chip geluid hoort maken.
Ik weet er niet genoeg van om het zeker te weten. Maar ik verwacht toch ergens wel een duidelijk onderzoek waar iemand ter wereld in staat is om dit (lage) niveau radar te voelen.

Dit doet me erg denken aan mensen die telepatisch beweren te zijn. Uiteraard is iedereen anders, maar dat is nog geen argument om te geloven dat sommige van die mensen écht gedachtes kan lezen.

Er zijn tig studies waar achteraf is gebleken dat het ging om 't placebo/nocebo effect, en dat er geen lichamelijke schade te vinden was.
Part of the crew of the Norwegian naval ship was exposed to radar waves during an incident at sea. The personnel did not experience any major heating during the episode. They had no objective signs of adverse health effects afterwards and the long-term health effect from the exposure is highly unlikely. However, many of the crew developed a number of subjective health effects after the incident, probably due to the fear of possible health consequences. Better routines for such incidents at sea should be developed to avoid this type of anxiety.
Er hoeft maar één persoon te zijn dat in een wetenschappelijke situatie met 100% zekerheid radar kan voelen, maar ik kan dat niet vinden.....

Daarom vraag ik mij af hoe @johanneslol 100% weet dat er geen sprake is van een placebo, aangezien dit effect wel degelijk heel vaak is aangetoond. :)
Ik ging er ook vanuit :) dat het een placebo effect is/was. Zoals ik zeg ik heb het verder nergens mee maar ik heb echt 3 weken geprobeerd. Ik eerst 200 keer per nacht wakker, ik zet hem daarna uit en slaap een week zonder 1 keer wakker te worden. Ik zet hem weer aan en slaap weer een week niet. Ik zet hem weer uit en slaap weer prima.. ik dacht eerst dat het aan het licht lag die het scherm afgeeft, maar als ik hem laat staan met scherm aan dan heb ik het niet, zet weer sleep tracking aan en heb het weer..

Nogmaals :) mocht iemand een tip hebben, dat ik hem wel kan proberen dan graag ik heb hem gekocht om als slimme speaker !
Laat eens iemand anders hem aan of uit zetten zonder dat je het ziet, zonder dat kun je nocebo niet uitsluiten.
Uiteraard heb ik dit geprobeerd.. ik merk het direct. Het is gewoon echt heel vreemd.
Iets wat ik mij trouwens net bedenk, wat wel zou kunnen.
Ik voel warmte van de kant van de speaker komen, zodra ik die smart sensing aanzet. Dat tracken zou ook wel wat meer CPU nemen, het zou niet veel zijn maar misschien wel net genoeg dat hij iets warmer wordt omdat hij immers de data aan het analyseren is.. dus misschien voel ik gewoon die warmte. Dat zou op zich ook stukken logischer zijn.
Bedankt voor je extra info! Ik snap 't niet, maar interessant om ervaringen te horen ;)
Ik heb nog even wat verder lopen zoeken:

Due to this possible hazard from RF EMFs, exposure limits have been developed to control the work and health situation in locations where radars are used. If an ‘over-exposure’ occurs from a radar beam, this can provide a warm feeling on the exposed part of the body.

https://journals.viamedic.../view/IMH.2013.0001/34493

Dat is precies wat ik voel, ik voel een soort van warmte.
Amerikaanse marine-radar systemen gaan tot peak-powers van 6MW! Dan is het dus niet vreemd dat je een soort van warmte voelt als zoiets op je gericht wordt, er hoeft maar een klein beetje geabsorbeerd te worden door je lichaam om simpelweg op te warmen. Bij mWs aan radar wordt dat een heel ander verhaal.
Iedereen hoort boven de 20Hz mag ik hopen
Voor de TL-verlichting: Dit komt bij veel mensen voor die ass (autisme) hebben. Aldan niet het "zien" knipperen maar wel het idee hebben dat deze flitsen/flikkeren. Hier zijn dan ook speciale tl-buizen voor die net een ander soort licht/frequentie uitgeven om dit te verhelpen.

Bron: oud werkgever waar ikzelf alsook andere collegas er last van hadden. Wij kregen er hoofdpijn van en wat moeite met concentreren, erg naar als je hele dagen in de code zit. Werkgever heeft de tl verlichting vervangen en het probleem was weg.
Andere bron: psychiater, deze heeft mij uitgelegt dat hij dit bij behoorlijk wat ass clienten terugzag
Nog een bron: ass-specialist die mij en andere clienten helpt met 20+ jaar ervaring.
Geen van deze mensen was naar wat ik noem ook maar in de buurt kwam van een zweefteef, doch weet ik dat ik hier niet iets staaf met een wetenschappelijk bron artikel dus neem deze informatie zoals men wil.

Ik wil absoluut niet zeggen dat wij speciaal zijn, echter puur op het puntje van de tl-verlichting is dit niet een heel zeldzaam iets. Het hoofdpijn gedeelte komt zelfs bij heel veel mensen voor, ook bij mensen zonder ass.
Jij voelt de hitte?

Is dat een radar van 900 watt?
Denk meer dat hij het tussen zijn oren voelt.
Ja, dat weet ik wel zeker. Niettemin kun je daar wel degelijk echt flink last van hebben, van zo'n soort placebo-effect.

Ik meen me een aflevering van de Rijdende Rechter te herinneren waarin een vrouw last had van lawaai van de buren, een soort brom. De experts hebben van alles gemeten, maar konden niks vinden. Die situatie was echt heel vervelend, want de buren wisten oprecht niet wat voor lawaai ze dan precies maakten.
Was het toen niet de snelweg die ze hoorde?
Ik herinner me een aflevering waarin een oudere dame de verwarmingsbuizen hoorde samentrekken en uitzetten, maar dit moest de bovenbuurman zijn die haar belaagde. Dat was een "rare man" die eens met ontbloot bovenlichaam zijn deur beantwoordde toen zij onaangekondigd aanbelde.

Gek wat een onderbuikgevoel met iemands perceptie kan doen.

[Reactie gewijzigd door ErwinPeters op 9 januari 2022 14:16]

Dit is volgensmij echt een oude mensen ding. Ik ken een ouder iemand die dacht dat haar boven buur man een wasserette was begonnen, omdat ze de hele nacht wasmachines hoorde _/-\o_
Even als aanvulling. Ik heb :) wat van mijn mede tweakers hun ideeën overgenomen en dat werkt.

1. Mijn kamer was erg vochtig waardoor je er sneller iets van merkt,
2. Belangrijkste was, die speaker wordt behoorlijk heet als het tracking aan stond, ik heb hem even van de stroom gehaald en er weer in gedaan. Ook heb ik hem iets verder weg gezet en nu merk ik er gisteren helemaal niks van. Het lijkt dus iets van een bug te zijn geweest waardoor hij zelf veel warmer eerst ( misschien iets met cpu ?)
Een voormalige collega van mij heeft met radar installaties gewerkt, als er veel energie mee was gemoeid kon je dat voelen.
Klopt, als er veel energie mee gemoeid was. Echter praten we hier over een chip van een paar watt.
Niet eens een paar watt, zou me verbazen. De wifi chip in je telefoon (die veel meer afstand moet overbruggen) gebruikt rond de 1 watt, vaak minder.
Ik denk zelf dat de regulering voor WIFI 100mW is; 0,1W dus.
Dat kan ik me voorstellen, maar niet in een mobiel apparaat die de radar 24/7 aan heeft staan zonder al te veel impact op de kleine accu in een telefoon.
Dat is meer voor echte radar, de radar in je telefoon of nest komt niet eens in de buurt van de kracht die vliegtuigen of andere radarsystemen gebruiken. Lijkt mij toch echt placebo

[Reactie gewijzigd door DamirB op 8 januari 2022 13:17]

Ik werk bij een radar bedrijf waar we zeker weten dit effect zouden kunnen creëren. Echter is de wetgeving in Nederland hier mega streng in. De waardes die je nodig hebt om het te voelen zijn met een enorme marge genomen.
Theoretisch zou je het dus niet moeten kunnen voelen. Al helemaal niet op z'n hoge frequentie. Enige wat ik mij zou kunnen bedenken is dat de ruimte vochtig is waar je inslaapt of dat er op wellicht enige manier nogal vochtig bent. Wat absorbeert nogal sterk en dat kan er wel voor zorgen dat de moleculen wellicht wat meer trillen wat jij ervaart als warmte.

Het is verder totaal niet schadelijk. Ik zou het zien als extra warmte wat je weer kan besparen in je verwarmingskosten !
Nee grapje natuurlijk. Kijk eens naar je luchtvochtigheid in je kamer en check eens of je verschil merkt met voor en na het douchen.
Even als aanvulling. Ik heb :) wat ideeën overgenomen en dat werkt.

1. Mijn kamer was erg vochtig waardoor je er sneller iets van merkt, de deur open doen werkt al een stuk.
2. Belangrijkste was, die speaker wordt behoorlijk heet als het tracking aan stond, ik heb hem even van de stroom gehaald en er weer in gedaan. Ook heb ik hem iets verder weg gezet en nu merk ik er gisteren helemaal niks van. Het lijkt dus iets van een bug te zijn geweest waardoor hij zelf veel warmer eerst ( misschien iets met cpu ?)
Goed om te horen dat je het probleem hebt gevonden! Er is nogal wat rekenkracht nodig om iets met een radar beeld te kunnen doen dus zal me niet veel verbazen dat hij gewoon wat warm wordt zonder actieve cooling.
Mooi idee, toch heb ik mijn twijfels of dit zo gezond is. Ik ben een echte tech nerd, maar mijn Google nest met sleeptracking aan houd mij echt wakker.. ik voel gewoon de straling van die radar/hitte. Als ik sleep tracking uit zet heb ik nergens last van.
Dergelijk gevoel klinkt mij bekend in mijn persoonlijke oren. Dit is een van de nadelen van hoog gevoelig te zijn. DM gerust voor meer info over hoog gevoeligheid.
Lijkt mij toch echt placebo
@DamirB Het zit dus zeker niet tussen onze oren.

[Reactie gewijzigd door 86ul op 8 januari 2022 13:39]

Ik ontken ook niet dat hoog sensitief zijn ervoor zortg dat EMF een grotere impact heeft, ik denk alleen dat Soli een veel te zwak signaal heeft om merkbaar te zijn. Soli heeft enorm weinig kracht. De Pixel 4 heeft een bereik van 15-25 centimeter. Soli staat constant aan en moet werken met een kleine accu dus de transmit power is echt minimaal.
Ik heb nooit die telefoon geprobeerd, maar die smart wekker heeft geen accu… en die stuurt het ook met een veel hoger vermogen want als ik het aanzet tracks hij je slaap ondanks dat dat toch meer dan 40/50 cm weg is van het apparaat. Als ik de handgebaren gebruik dan merk ik dan weer net niet… dat werkt ook alleen van dichterbij. Verder ik merk het alleen als ik stil op bed lig. Dan wordt de kant van mijn lichaam aan de speaker kant wordt dan warmer dan de kant die geen speaker heeft.

Ik dacht echt dat ik gek werd want zoals ik zeg nergens anders heb ik last van. Geen NFC, WiFi (2 access points in dit huis die overlappen) overal Bluetooth speakers, slimme lampen enz. Nooit ergens last van. Ik koop deze speaker om als nachtklok te dienen en juist specifiek voor deze functie. Ik slaap prima altijd, maar eens een nerd altijd een nerd. Ik zet die speaker neer met dat aan, ik slaap weken niet omdat het te warm is. Ik zet het uit en slaap prima, ik zet het weer aan en slaap weer niet. Ik zet die functie weer uit en slaap weer prima.

[Reactie gewijzigd door johanneslol op 8 januari 2022 22:25]

Moet zeggen dat ik je moet vaarder omdat te vertellen.

Als je van dit soort prikkels last, zou ik zeker iemand opzoeken die je kan helpen deze een juiste plaats te geven.
Idd, daarom dat ik relatief open ben over dit soort dingen, om samen met anderen naar een gepaste oplosding te vinden. Persoonlijk heb ik al goede begeleiding.
Bedankt vor jouw opmerkingen. Zelf vind ik die 5g complot theorieen ook iets waar ik (sterk) aan erger.

Hoog sensitiviteit zit inderdaad letterlijk tussen onze oren, als in ons brein reageert er gewoon steker op. Echter figuurlijk weer niet, wij stellen ons echt niet aan. Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar hoog sensitiviteit in het algemeen, die het bevestigen. Voor de simplistische eenvoud: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogsensitief_persoon

Dus ik heb het niet over 5G en andere radio golven ansich, maar dat een hoog sensitieve deze golven anders waarneemt. Dus niet de golven, maar de waarneming ervan.

[Reactie gewijzigd door 86ul op 9 januari 2022 11:59]

Dus ik heb het niet over 5G en andere radio golven ansich, maar dat een hoog sensitieve deze golven anders waarneemt. Dus niet de golven, maar de waarneming ervan.
Je kunt radiogolven niet met je lichaam waarnemen. Wij hebben geen sensoren voor een hoogfrequent elektrisch veld. Dus het is niet dat jij ze “anders” waarneemt dan ik, want wij nemen ze allebei niet waar.
Die logica is vrij snel te breken:
Omdat de mens geen sensoren hebben voor licht, kleur, etc, kan de mens niet zien. "Dus het is niet dat een ziende licht 'anders' waarneemt dan ik, want wij zijn allebij blind
De logica die ik nu breek, is 'omdat ziende iets wél ziet, maar de blinde niet, stelt de ziende zichzelf aan'. Dit lijkt veel op Plato's grot filosofie.

Jouw logica klopt niet, omdat de sensoren waar jij over spreekt specifiek zijn gemaakt voor radiogolven. Dat deze zo gemaakt zijn, zegt niks over het effect van die golven op onze biologische cellen.

Elke golf/radiation heeft een eigen impact op onze biologische cellen. Inderdaad is de impact hierop positief gerelateerd aan de kracht van deze golven (hoe krachter, hoe groter de impact), maar opnieuw
Dus ik heb het niet over 5G en andere radio golven ansich, maar dat een hoog sensitieve deze golven anders waarneemt. Dus niet de golven, maar de waarneming [impact] ervan.
Heeft deze Ripple nog iets te maken maken met de Ripple crypto?
@Jos_M Is dit serieus, of?
Ja bij elke detectie wordt er één ripple gedolven :+
De naamskeuze kan nog best invloed hebben op XRP..
Ja, zo deed een random ijsthee bedrijf het ook opeens goed op de beurs toen ze blockchain in hun naam hadden gezet.
Als tech bedrijf zijn ze hier zeker zich bewust van.
onderzoekt hoe binnenradar gebruikt kan worden om verschillende klantenervaringen [...] te verbeteren
Ah het welbekende excuus om zoveel mogelijk data te vergaren, nee dank je

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee