Google Home kan Nest-speakers gebruiken om aanwezige gebruiker te detecteren

Google Home kan Nest-speakers gebruiken om de aanwezigheid van de gebruiker waar te nemen. Dit kan door middel van interactie met de speakers. De functie is opt-in en wordt niet geactiveerd door omgevingsgeluid, benadrukt Google.

Het was al mogelijk voor Google Home om de aanwezigheid van de gebruiker waar te nemen via interactie met onder meer de Nest-thermostaat in combinatie met de locatie van de gekoppelde smartphone. Sinds vrijdag is het ook mogelijk om die functie toe te passen op Nest-speakers, laat Google weten.

Als de gebruiker bijvoorbeeld tegen een Nest Audio-speaker praat of het scherm van de Nest Hub aantikt, kan Home het licht aandoen. Tweede generatie Nest Hubs kunnen ook hun Soli-radarchip gebruiken om bewegingen waar te nemen. De aanwezigheidsdetectie kan worden ingeschakeld in de Google Home-app voor Android en iOS door naar instellingen te gaan en ‘Functies’ te selecteren.

Door Loïs Franx

Redacteur

25-09-2022 • 10:28

50

Reacties (50)

50
50
23
4
0
17
Wijzig sortering
uhm, als een sensor getriggered wordt door een commando, dan is dat per definitie toch detectie? Het is vooralsnog niet zo dat deze detecteerd zonder interactie (aluhoedje: of toch niet officieel). De vraag is nog of effectief een individuele persoon kan worden geïdentificeerd (lees: voice-analyse), wat een ander niveau is dan gewoon interactie.

Dit is trouwens nog iets compleet anders dan bewegingsdetectie waarbij er geen commando's gegeven moeten worden.
Als je huis op "afwezig" stond, zorgde interactie met een Nest speaker er voorheen niet voor dat het huis op "thuis" kwam te staan (wel als je iets zei zoals "ik ben thuis"). Nu kan je huis ook op stand "thuis" worden gezet als je thuiskomt en vraagt om een timer te starten of de lichten in de woonkamer aan te doen.

De statussen thuis en afwezig kunnen weer andere dingen automatiseren zoals apparaten aan/uit zetten, temperatuur aanpassen, gordijnen dichtdoen etc.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 18:54]

Ik doe dat via homeassistant in combinatie met de unify wifi. Zodra een van de mobieltjes aan het netwerk komt springt de status van die persoon naar thuis.

Lijkt me toch simpeler en handiger als eerst tegen een speaker moeten praten.
Het gebeurt bij Google Home desgewenst óók d.m.v. geofencing. Werkt opzich prima maar ik werk erg dicht bij huis, dus in mijn geval niet handig.

Ook kan bijv. de soli-sensor in 2e generatie Nest Hub apparaten worden gebruikt, en zo zijn er nog wat devices waarvan de sensoren kunnen worden gebruikt voor presence sensing.

Praten tegen je speaker is dus een éxtra optie.

Maar: ik geb inderdaad nooit begrepen dat het al dan niet verbonden met het wifinetwerk geen trigger kan zijn in het Home ecosysteem, dat is wel echt een feature waar ik op zit te wachten. Hoewel "hey Google, ik ben thuis" of "ik ga" tijdens het thuiskomen of weggaan nou ook niet echt een grote moeite is :)

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 18:54]

Ik noem mijn vrouw koekel, google voelt zich dan ook aangesproken, dus dan weten ze beiden of ik wegga of thuiskom, doe er je voordeel mee ;)
precies, met homeassistant en unifi gaat dat veel makkelijker en nauwkeuriger op basis van connectie met het thuisnetwerk of niet. werkt perfect.
Mijn ervaring is dat dat niet betrouwbaar werkt. Telefoons verbreken namelijk de verbinding om energie te besparen.

De home assistant app werkt wel goed maar die checked niet simpelweg of je bent verbonden met de wifi.
Oh daar heb ik tot nu toe niets van gemerkt eigenlijk, en stroom besparen door wifi uit te zetten klinkt apart. Ik dacht dat 4/5G juist meer stroom gebruikte.

Tot nu toe heb ik geen issues met dit systeem en gaat het licht netjes aan zodra ik de auto op de parkeerplaats zet. Ik draai nu al ruim een jaar zo zonder issues.

Misschien dat merk/type telefoon daar invloed op heeft, wij hebben allemaal android/samsung toestellen hier en van mijn Flip tot de A zoveel van de kleine werken ze eigenlijk allemaal prima.

De Homeassistant app werkt op zich prima, maar ik wil de automatisering juist zonder afhankelijkheden van apps hebben waar mogelijk dus ik ben eigenlijk de enige in huis met die app.
Sommige telefoons verbreken ook de wifi verbinding om energie te besparen. Mijn OnePlus deed dat en de iPhone van mijn vriendin ook. Gebeurt alleen als je ze een tijdje niet gebruikt dus zelf merk je daar weinig van.
Je krijgt dan ook geen berichten van whatsapp en (nieuws) push notificaties etc?
Die komen vertraagd binnen ja. Dacht dat die periodiek wel een check doet. Als je slaapt boeit dat niet.
Daar zat hier dan juist weer vertraging in en gebruiken we hier nu de homeassistant app om dat met geofencing te doen. Werkt nog net even iets strakker, en wat mij betreft is deze functie op het Google platform dan ook alleen interessant voor een consument. Althans hier zou het geen nuttige toevoeging zijn in de combinatie tussen de detectie via mobiel en bewegingsmelders
Maar als je dat met de app en geofencing doet staat je homeassistant dus open naar buiten?

En ja via de cloud van HA etc, maar toch. Ik heb mijn systeem juist zo ingericht dat alles blijft werken ook zonder internet verbinding en qua security zit het zelfs binnen het LAN zwaar geisolleerd allemaal.

Op zich maakt mijn locatie data me niet zoveel uit, die heeft iedereen toch al, maar de afhankelijkheid van internet doet afbreuk aan de wife acceptance factor zeg maar.
Mijn kat kan mij buiten aan mijn voetstappen, loopgeluid herkennen. Ik vraag me af hoe moeilijk dat is om met een Nest te doen.
Deze vorm van persoonsherkenning bestaat en heet "Gait Recognition" ("tredherkenning" of zo iets).
Geen idee of/hoe je dat met een Nest kan doen, maar de wetenschap bestaat.
https://recfaces.com/articles/what-is-gait-recognition

Cory Doctorow schreef ooit:
Class ended in ten minutes, and that didn't leave me much time to prepare. The first order of business was those pesky gait-recognition cameras. Like I said, they'd started out as face-recognition cameras, but those had been ruled unconstitutional. As far as I know, no court has yet determined whether these gait-cams are any more legal, but until they do, we're stuck with them.

"Gait" is a fancy word for the way you walk. People are pretty good at spotting gaits...

Gait-recognition software takes pictures of your motion, tries to isolate you in the pics as a silhouette, and then tries to match the silhouette to a database to see if it knows who you are. It's a biometric identifier, like finger prints or retina-scans, but it's got a lot more "collisions" than either of those. A biometric "collision" is when a measurement matches more than one person...

...I prefer to inject a little randomness into my attacks on gait-recognition; I put a handful of gravel into each shoe. Cheap and effective, and no two steps are the same.

The cameras used to set off an alert every time someone they didn't recognize stepped onto campus...

...now it just tries to keep track of who's where, when. If someone leaves by the school gates during classes, their gait is checked to see if it sorta-kinda matches any student gait and if it does, whoop-whoop-whoop, ring the alarm!
Uit het boek "Little Brother" (2008) van Cory Doctorow.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 18:54]

De microfoon zal goed genoeg zijn om dat te kunnen herkennen. Je kan ook keyboard loggen via geluid. Maar laten we wel wezen, Google heeft genoeg middelen om dat te achterhalen als zij dat willen (gboard op je telefoon, chrome overal enz.[insert alu hoedjes]
https://github.com/shoyo/acoustic-keylogger
De vraag is ook hoe de specificiteit van je kat is. Wellicht gaat de kat ook 3 keer per dag naar het raam voor iets anders.
Onze hond wist ook altijd aan het geluid van onze auto wanneer ik thuis was. Sinds dat ik electrisch rijd lukt hem dat niet meer :-)
Ook dat zal hij na een tijdje weten op te merken.
Een hond hoort zoveel keer beter dan jij.
Niet alleen de hond. Als kind & jong volwassen hoorde ik ook precies aan de aan de auto’s in de straat reden waneer mijn ouders thuis kwam, en was alles wat niet mocht weer netjes opgeborgen voor dat het erg op kwamen en de sleutel in de deur ging.
Katten (en honden) weten heel specifiek of er een "eigen" persoon aan de deur staat.

Het is zelfs zo dat onze hond aan het dichtslaan van de autodeur van mijn vriend weet dat het hem (of zijn vrouw) is. Op een onbekende auto of persoon die ons pad op loopt reageert hij totaal anders (waaks in plaats van vrolijk).
Anoniem: 710428 @jpfx26 september 2022 11:25
hoe reageert de hond als je vriend komt en hoe reageer die als zijn vrouw komt ?

bij ene happy ander blaffen? haha, wel grappig
Onze kat reageert ook alleen op de fiets van m'n vriendin. De kat heeft al door dat ze thuiskomt aan dat geluid. Andere fietsen reageert de niet op,dan blijft ze gewoon op schoot liggen.
Denk dat dat nog net een stapje te ver gaat voor een Nest speaker, maar los daarvan is het niet altijd de vraag of het kán, maar of men het wíl.

Zoals in dit geval wordt ook expliciet vermeld dat de Nest speaker de detectie niet doet door te luisteren naar omgevingsgeluid, maar enkel naar expliciete commando's/interactie met de speaker. Luisteren naar omgevingsgeluid en daar aan- en afwezigheid op baseren kán natuurlijk vast wel, maar dat zal voor velen te invasief zijn (hoewel het me niet zou verbazen als dit voor het gros, inclusief mijzelf, over enkele jaren volstrekt normaal is).

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 18:54]

De obscuriteit van Google kennende zorgt bij mij eerder voor de vraag: tonen ze het vanaf dat ze het weten of vanaf dat ze willen dat je het weet? De speakers luisteren immers altijd en ondanks dat ze beweren dat er niets mee gedaan wordt, weten klanten niet of dat effectief zo is, want buiten een paar instellingen heb je geen zicht op de data die er verstuurd en/of geanalyseerd wordt (niet per sé in die volgorde).
Tsja, dat is imo een zinloze discussie omdat het gebaseerd is op aannames en maybe's, al dan niet terecht. Het enige dat je kunt doen is er je eigen conclusie aan verbinden en daar gevolg aan geven.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 18:54]

Bij gebrek aan duidelijkheid! Als een discussie zinloos is als er onbekende parameters zijn, dan wil dat niet zeggen dat ze niet gevoerd moet worden, maar dat eerst de nodige info verschaft moet worden. We spreken hier over regelgeving op het allerhoogste niveau die van toepassing is op honderden miljoenen mensen.

Het blinde vertrouwen geven aan een commercieel bedrijf is net zoals je auto uitlenen aan een vriend of familielid: het is niet omdat broer zegt dat hij gewoon ff gaat winkelen dat hij er niet de grens mee over rijdt om 2kg coke te gaan afleveren of er een uber-ritje mee gaat uitvoeren. Dat laatste semi-legale voorbeeld zorgde deze maand nog voor een Europese demonstratie van de volledige taxi-sector in Brussel. Het eerste illegale voorbeeld zorgde al voor tientallen aanvallen tussen drugsbendes waarbij gewone burgers in het midden van de nacht worden opgeschrikt door granaten.
Snap ik wel hoor, maar in dit geval: als je denkt dat Google je op die manier afluistert, haal je 'm niet in huis. En als je denkt dat ze dat niet doen, of als je er niet zo om geeft, gebruik je het wel.

Los van het feit dat natuurlijk dat we allemaal liever willen dat dergelijke bedrijven daar transparanter in zijn en de consument beschermd moet worden.
Het gaat mij zelfs niet zozeer om consumentenbescherming, maar om het feit dat ze vaak geen keuze meer hebben om functionaliteit te kopen zonder meer. Nest is daar een goed voorbeeld van: vroeger volledig lokaal zonder communicatie buiten je netwerk, tegenwoordig part of the google-ecosystem. Het verdienmodel om data te vergaren en er commercieel munt uit te slaan is alomtegenwoordig en verdringt het traditionele model van producten en/of diensten aan te kopen, waardoor je keuzevrijheid beperkt wordt tot "alles of niets". Je moet idd geen slimme deurbel kopen, maar als je wil zien wie er staat, wil dat nog niet zeggen dat je ok vindt dat een commercieel bedrijf dat ook kan zien en bvb de politie remote toegang geeft tot jouw eigendom (zijnde de deurbel).
Probleem is dat dit soort "smart IoT" spul niet volledig binnen jouw eigen controle valt. Dan kan je het zelf niet halen, maar als je buren het in de tuin zetten. Of van die deurbelcamera's ophangen....
Google kan dat ook, die weet alles van je. Zeker als je al die slimme apparaten gebruikt.
Het gaat hier juist toch om Google ? 8)7
Hij heeft het over zijn kat. Als je al die slimme apparaten gebruikt kan Google dat ook. Wil je dat?
Het is een mooie functionaliteit maar wel een om lokaal te houden ipv alles naar Google te sturen.
Ah, inderdaad. Draadje is beetje versplinterd.
Hij heeft het over zijn kat. Als je al die slimme apparaten gebruikt kan Google dat ook. Wil je dat?
Tja, mij maakt dat echt niets uit. Ik heb nagenoeg alle Google apparaten in huis, en vind het fantastisch. Ik kom thuis en de thermostaat gaat aan ( als nodig ), de verlichting gaat aan ( als nodig ), kan de tv aanzetten met voice control, de wasemkap, de versterker, licht gaat automatisch aan op toilet enzo enzo. Maak me geen seconde druk over dat Google mijn huis kan horen.
Dit was eerder niet alleen beschikbaar via de Nest thermostaat maar ook de rookmelders van Nest.
Zou dit de reden zijn dat sinds enige tijd de Philips Hue sensors plotseling beschikbaar kwamen in de Google Home-app?

Je kan ze daarin toevoegen aan een ruimte maar behalve wat algemene apparaatinstellingen zoals naam en locatie laten deze niks zien. (Jammer want die dingen hebben ook een temperatuursensor).

Als Google zoiets wil invoeren en de sensor op hun Nest Hub gen2 willen gebruiken lijkt het me logisch dat ze zoveel mogelijk sensors willen aanspreken.
in de hue app kun je de temperatuur van de sensors aflezen:
hue app - automatisering - hue labs -
Hmm, op zich interessant, maar ik zie de optie nergens terug in de App. Heb een 2e generatie Hub en de Speakers.

Inmiddels gevonden. Staat bij Herkenning en delen van het apparaat

[Reactie gewijzigd door DCB87 op 23 juli 2024 18:54]

Gevonden

[Reactie gewijzigd door teunweening op 23 juli 2024 18:54]

Heb het niet kunnen vinden bij de Nest Speakers, maar wel bij de Nest Hub. Settings van de Nest Hub moet je hebben. Het stond bij mij overigens al aan. Heb mij er verder niet in verdiept. Gebruik Home Assistant en weet nog niet of ik de presence detection van de Nest Hub daar ook in krijg.
Kan deze instelling nergens terug vinden. IPadOS laatste updates geïnstalleerd en Nest hub 2 en nest audio aanwezig.
Google Home app, Settings (tandwieltje), Presence Sensing.
App versie 2.58.1.7 op Android.
Bij Nederlands
Instellingen
Aanwezigheidsdetectie

En dan komen de speakers/ nest erbij en kun je het per device aan zetten

[Reactie gewijzigd door jpm.lensen op 23 juli 2024 18:54]

Deze optie kan ik op mijn iPhone inner google home app helaas niet vinden.
Nergens te vinden.
Getest op 2 telefoons en een tablet.
Alles android

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 18:54]

Kan een handige funtie zijn zoals ik het lees
Zonet eens even gekeken en het bij mij ( Android ) onder Functies staat en dan Nest-Aware, echter.... Op het moment dat ik Nest-Aware wil activeren krijg ik een melding van een proefperiode voor 30 dagen. Dus blijkbaar is het geen gratis functie maar ik nergens kan zien wat de prijs na die 30 dagen is.
Het zit niet bij Nest aware, maar bij aanwezigheids detectie, staat bij mij net boven Nest Aware

app versie 2.58.1.7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.