Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

AMD Radeon RX 6600 Review

De minst dure next-gen videokaart

Conclusie

De RX 6600 kun je prima omschrijven als een 6600 XT die een maand of twee op dieet is geweest. Hij heeft net wat minder cores en net wat lagere clocks, en daardoor ook een net wat lager stroomverbruik. Gemiddeld is hij op 1080p-resolutie met Ultra-settings 11 procent langzamer dan zijn grote broer. Dat is niet verwaarloosbaar, maar maakt zelden het verschil tussen speelbaar en onspeelbaar.

Cyberpunk 2077 is de enige game waarbij de RX 6600 onder de 60fps duikt op Ultra-settings, maar dat heb je met een paar instellingen een treetje lager zo gefikst. Gemiddeld over alle games haalt de RX 6600 bovendien 'gewoon' 86fps. Voor hoge framerates in de doorgaans niet al te veeleisende e-sportstitels is het bijvoorbeeld een prima kaart.

Hoe past de RX 6600 in de markt?

Gek genoeg is de RX 6600 niet echt een reactie op een kaart van aartsrivaal Nvidia. De goedkoopste RTX 3000-videokaart is nog altijd de RTX 3060 en daarop had AMD met de RX 6600 XT al een prima antwoord. De RX 6600 is wat langzamer en op papier goedkoper, met een adviesprijs van 345 euro. In potentie is de RX 6600 dus de goedkoopste 'next-gen' videokaart tot nu toe.

In de onderstaande prijs-prestatievergelijking hebben we de RX 6600 even op een fictieve 500 euro gezet, precies wat nodig zou zijn om de prijs-prestatieverhouding gunstiger te laten zijn dan het bestaande aanbod. Kost de RX 6600 straks dat bedrag of minder, dan is het in de huidige marktomstandigheden een goede deal, maar als hij duidelijk meer kost, komen de RTX 3060 en RX 6600 XT alweer in zicht.

De vraag is natuurlijk wat er in de praktijk gaat gebeuren. De RX 6600 XT was vlak na zijn release aan te schaffen voor 500 euro, nog altijd ruim 100 euro boven de adviesprijs, maar een topaanbieding in vergelijking met wat hij nu kost. Aangezien de prijstrend van videokaarten de laatste maanden helaas weer licht stijgt, zou het ons niet verbazen als de RX 6600 hetzelfde lot wacht, in elk geval zodra de initiële voorraad op is. Kortom, ben je het wachten zat en lijkt de RX 6600 je wat, dan kun je maar beter snel je slag slaan.

Reacties (149)

149
147
54
2
0
62
Wijzig sortering
Als ik het goed begrijp hoor ik de recensent in de video zeggen dat dit chips zijn die normaal in een duurdere videokaart zitten, maar gedeeltelijk defect zijn en dus als minder goede kaart / goedkopere kaart worden verkocht. Verkopen ze dan niet gewoon een defect product? Gaat een kaart als deze dan niet eerder stuk, of kun je last krijgen van issues met zo'n chip die niet helemaal lekker is.
Op al je vragen is het antwoord: Nee

In de chip zitten allemaal losse cores, en die cores zijn individueel aan/uit te zetten (door AMD) en zodoende worden alleen cores aangezet die gewoon helemaal in orde zijn (dat kunnen ze namelijk per core doormeten).

Je moet het gewoon zien als een bandenfabriek waar 1 op de 10 banden defect zijn, volgens jouw redenatie zouden dan alle 10 de banden defect zijn omdat er 1 band daadwerkelijk defect is. Maar nee, je haalt de defecte band er tussen uit (en dat doen ze niet fysiek bij cores/chips want dat kan dan weer niet maar ze snijden de verbindingen wel door met een laser) en je houdt dus 9 perfect werkende banden over die je gewoon kan verkopen als goed werkende banden :)

In de chips zelf vindt ook (bij normaal gebruik) geen slijtage plaatst dus die chips die al goed werkte gaan niet slechter werken omdat cores ernaast uit staan.

Het is dan ook geen defect als het als RX6600 want het voldoet dus aan de specificaties daarvan...

PS dit is ook niks nieuws dit gebeurd al decennia lang bij alle soorten chips, hierdoor is er dus meer bruikbaar en dat zorgt ook dat de prijs lager blijft dan dat ze dit niet toe kunnen passen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 oktober 2021 15:36]

Bedankt voor je uitgebreide reactie en opheldering. Jammer dat dit gemarkeerd wordt als off topic. Het gaat tenslotte over iets wat in de video wordt genoemd. O-)
Hier en daar is het daarom soms mogelijk om dmv een bios mod uit een hogere klasse de lagere klasse te flashen. Want het kan nl zo zijn dat in dit geval de XL chip gewoon prima is (dus geen geen kapotte shaders) waarbij het dus mogelijk een XT versie te maken..

Vaak worden de verschillende custom varianten besproken waarin wellicht een firmware upgrade afdoende is.. Dus houdt het nieuws in de gaten zou ik zeggen..

Ter illustratie.

Ik had vroegah een AMD HD6950 die ik via een bios mod naar een HD6970 geflashed had.

https://www.techpowerup.c.../overclocking/vidcard/159

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 13 oktober 2021 21:27]

Er was een tijd dat ze de cores softwarematig uitschakelden omdat ze toen niet genoeg defecte Fury X kaarten hadden en die kon je ook weer inschakelen met een beetje moeite en daardoor had je in feite een Fury X in plaats van non-X of bijna. Daarna zijn ze cores express kapot gaan maken zodat men niet gewoon maar de goedkopere kaart kocht en unlockte :+
Dit is een normaal onderdeel van chips die verkocht worden. In elke chip zitten imperfecties, in sommige chips zitten zoveel imperfecties dat een deel niet meer functioneert. Dat zijn dan CU of cores. Deze kunnen in de software uitgeschakeld worden en alle werkende delen kunnen dan gewoon gebruikt worden.

Het is niet mogelijk om het stukje eruit te zagen of te repareren dus is uitschakelen de oplossing. Daar heeft de chip verder ook helemaal geen last van.
Ik heb niet de technische kennis om dit als een feit neer te zetten, maar ik kan me zelfs voorstellen dat je vanwege de defecte cores wellicht de wél werkende cores beter kunt laten presteren (overclocken) omdat er minder warmte vrij komt. Zal uiteraard GPU-specifiek zijn of dit wel of niet zo werkt.
Volgens mij gebeurt zoiets in de AMD CPUs Ryzen 5900X en 5950X.
De 5900X heeft 2 chiplets met elk 6 cores (dus twee disabled), en de luxere 5950X heeft 2 chiplets met elk 8 cores (de max). De advies-kloksnelheid is voor de 5900X 3.7 GHz, en voor de 5950X slechts 3.4GHz. In totale rekenkracht is de duurdere 5950X dus wel sterker, maar op single core performance is de goedkopere 5900X sneller.

Deze chips hebben overigens een gelijkwaardige energieproductie, volgens AMD.
Dit verhaal geld eigenlijk voor bijna alle kaarten, Navi21 (De chip in de 6700xt, 6800xt en 6900xt) heeft 80 compute units. De enige kaart die deze 80 allemaal aan heeft staan is de 6900xt. Hiervoor hebben ze dus een chip nodig waarin daadwerkelijk alles werkt. De 6800xt heeft 72 compute units, dat betekend dat er 8 zijn uitgeschakeld. Dat kan heel goed komen doordat er bijvoorbeeld 2 compute units defect zijn, die schakelen ze dan uit waardoor ze het product niet kunnen verkopen als 6900xt, dan maar een 6800xt.

Niet alle 6800xt's zullen defecte compute units hebben, een deel van de verdeling van chips is natuurlijk ook segmentatie, er is nou eenmaal meer vraag naar een 6800xt in verhouding met de 6900xt.
Ik vind de RX 6600 nog veel te duur om nieuw te kopen. Ik wacht wel tot de laagste mid-range videokaarten weer rond de 300 euro kosten meer vind ik ze ook niet waard.
Sorry maar dit noem je een mid-range kaart? Een mid-range kaart is wat mij betreft een RTX3060-Ti of een RTX 3070. Nu positioneert Nvidia de RTX 3070 niet als mid-range kaart om zo meer geld te kunnen vragen, maar realistisch gezien is het dat wel en is het dat ook altijd geweest.

Deze kaart had niet meer mogen kosten dan €260,- als adviesprijs.

Ik denk dat mensen beter af zijn met een (gebruikte) RTX 2070 dan deze kaart, vind het zelf jammer dat deze niet in het overzicht te zien is.
Deze kaart had niet meer mogen kosten dan €260,- als adviesprijs.
Ik vrees dat je niet meer bij de tijd bent en te lang in the 'good old days' periode blijft hangen.
Fabrikanten zijn de positionering van hun kaarten aan het verschuiven. Kijkende naar de huidige tekorten hebben zij het perfecte moment gevonden om dat re doen en om eerlijk re zijn neem ik het ze ook niet kwalijk. Je kunt dan wel aangeven dat je zo lang mogelijk met je huidige kaart blijft werken maar op gegeven moment zul je aan de max van je kaart oplopen.
Hopelijk kan de concurrentie van Intel dat voorkomen. Het zou fijn zijn als er een prijsstrijd kwam. Natuurlijk niet mogelijk zolang er tekorten zijn.
De huidige prijzen hebben niets te maken met bij de tijd zijn, AMD en Nvidia maken graag gebruik (misbruik) van de huidige tekorten. De meest populaire kaarten zijn altijd de mid-range tot low-range kaarten. Echter bestaan er op dit moment geen enkele sub €300,- kaarten, wat betekend dat low-range er helemaal niet is.

De enige reden dat men dit kan doen is omdat er een gebrek aan concurrentie is en er extreem veel vraag is naar nieuwe videokaarten.
Het heeft nog steeds te maken met bij de tijd zijn.
Prijzen gaan omhoog wat elke fabrikant graag wilt doen alleen was het wachten op de juiste samenloop van omstandigheden.
Hoe je het went en/of keert...het aanschaffen van een aparte videokaart is een luxe...het is geen basisbehoefte. Het bouwen van een eigen pc is een luxe anders had je net zo goed voor een pc kunnen gaan waar er een iGPU aan boord zit maar door de zelfbouw gooi je jezelf in een markt waar er meer geld aan verdiend kan worden dus moeten wij er niet raar van opkijken als in dat segment de prijzen gaan stijgen.
De low range is nu IGP (APU's in AMD termen). De price/performance van een low-end discrete GPU is te slecht om de concurrentie aan te gaan. Je hebt teveel kosten aan de productie, aan de printplaat, het losse GDDR, de PCIe controller, etcetera. Voor minder geld heb je dezelfde GPU cores op het silicium van je CPU.
Deze kaart had niet meer mogen kosten dan €260,- als adviesprijs.
Ik heb zelf een GTX1080 en eerlijk gezegd vind ik 260 euro voor een spel dat Cyberpunk op bijna max settings kan spelen wel erg goedkoop klinken.

Naar mijn mening worden er geen low-endkaarten meer gemaakt, en waarom zouden ze ook; iedereen die chips kan bakken print praktisch geld, dan kun je net zo goed dure chips bakken. De 30-serie van Nvidia heeft volgens mij enkele kaart die de plaats van de GT1030 bij introductie zou innemen. De goedkopere, slechtere GPU's van vandaag zijn eigenlijk allemaal midrange tot topmodellen van de vorige generaties.
Je vergeet daarbij dat ontwikkelaars natuurlijk een zo groot mogelijke afzetmarkt wil hebben. Al bovenstaande games afgezien van Cyberpunk 2077 zijn al meer dan een jaar oud en zijn ontwikkeld voor voornamelijk de oude gen (consoles) in gedachten. De echte next-gen games moeten nog komen, maar die zullen steeds langer op zich laten wachten omdat nieuwe hardware zo slecht beschikbaar is.

Videokaart fabrikanten gaan wel door met de doorontwikkeling van hun kaarten, afgezien van hoe de kaarten beschikbaar zijn. Misschien dat ze de release data iets gaan verschuiven, maar ze kunnen niet stil blijven hangen in de huidige techniek.

Vergeet niet dat de adviesprijs die ik noem een prijs is voor de reference kaart van AMD, 3rd party kaarten zullen dan eerder rond de €300,- liggen.
Cyberpunk is nou net een spel dat compleet niet werkt op de vorige generaties. Het hele spel is nota bene uit onlinewinkels gehaald en de versie die op de huidige generatie consoles te krijgen is, is de versie die origineel op de vorige, veel tragere consoles had moeten werken.

De wet van Moore is praktisch dood en nog weten fabrikanten enorme rekenkracht uit nieuwe generaties te trekken, dat vind ik heel knap. Ik had zelf nooit de verwachting dat de MSRP van de 30-serie en haar concurrenten ooit in de praktijk gehaald had kunnen worden, en voor een kort moment leek het erop dat ze het nog voor elkaar konden krijgen ook (voor de transportindustrie naar de tyfus ging).
De game was natuurlijk technisch gezien een grote ramp, maar de game is niet ontwikkeld met de nieuwe consoles in gedachten. Dat is ook onmogelijk gezien de game bijna 9 jaar lang in ontwikkeling is geweest.

Ik heb bij release een GTX 970 aangeschaft voor €365,- dat was naast de GTX 980 de beste kaart die beschikbaar was. Dit was geen Reference kaart maar een Asus OC variant die toch al snel een stuk duurder is. Met de inflatie van de afgelopen jaren zou deze kaart €398,68 kosten.

Ja ze hebben hogere ontwikkelingskosten en ook de prijzen van grondstoffen zijn gestegen, maar daarvoor heeft men tegenwoordig ook een veel grotere afzetmarkt. Zelfs zo groot dat men massale tekorten heeft en dat is niet alleen maar door productieproblemen. Al met kost een RTX 3070 (reference) €519,- wat voor een 3rd party kaart rond de €549,- zou zijn. Dat betekend dat men €184,- meer vraagt voor dezelfde "soort" kaart. Hoe kun je zeggen dat de prijzen tegenwoordig goedkoop zijn.

Blijkbaar doen de marketing mensen iets heel goed, dat ze inderdaad mensen zover krijgen om te denken dat de prijzen van grafische kaarten (afgezien van de huidige actuele prijzen) goedkoop zijn voor de prestaties.
Nvidia en AMD hebben jaarlijks ook gewoon record winsten behaald...
De 580GTX was bij release zon 400 euro. Dat je 4 jaar later dezelfde prestaties kon kopen voor de helft was volstrekt normaal.

Het is grotendeels chiptekorten wat de prijs opdrijft. Toegenomen prestatie niveau heeft er weinig mee te maken.
Ik denk dat mensen beter af zijn met een (gebruikte) RTX 2070 dan deze kaart, vind het zelf jammer dat deze niet in het overzicht te zien is.

Ooh ik snap dat wel, want het is voor de tweakers redactie niet interessant. Het is dan ineens zichtbaar dat je beter voor een 2e hands product zoals de 2070, lees goedkoper kunt gaan dan voor een nieuw product zoals dit.. ;)


Ik mis tevens de 2080 in het rijtje...

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 13 oktober 2021 22:02]

Dan kun je nog jaren gaan wachten. Dit zal nog jaren doorgaan.
Dan koop ik gewoon jaren geen videokaart meer :) Ik las ergens dat de tekorten tot begin 2022 aanhouden, ik hoop dan dat ergens in 2022 de prijzen weer verlagen.

[Reactie gewijzigd door Tincahunter op 13 oktober 2021 15:46]

Dat is een zeer optimistische schatting. Ik wil je adviseren om rekening te houden met eind 2023.

Daarnaast wil ik je meegeven dat je direct van AMD en partners van nVidia 'gewoon' kaarten voor MSRP kan kopen.
Elke donderdag om 16:00 is het feest bij AMD.
Ik wil je adviseren om rekening te houden met eind 2023.
Dat is zeer waarschijnlijk inderdaad, en ook de reden dat ik een jaar geleden een RX 5700 XT heb gekocht om mijn RX 480 8GB te vervangen. De schaarste was toen in zicht (voorspellingen uit verschillende richtingen) maar de prijzen nog normaal, daarna schoot het keihard de lucht in...
Dat het wel eens 3 jaar kon gaan duren was toen echter nog geen pijl op te trekken, maar nu wel.
Voordat dit begon, heb ik nog een 1660 Super voor 90! Euro opgepikt, kan je je dat nu nog voorstellen?
Nauwelijks... ;)
Zo'n '300 en een paar tientjes' voor een nieuwe RX 5700 XT ook trouwens.
GTX 1080 voor 250 gekocht op de valreep
RTX 2080 bij release voor 666,- via Amazon
De technieken zijn vooruit gegaan, alleen voor die 666 euro koop je geen kaart die net zo snel is dan de 2080... (2e hands buiten beschouwing gelaten).. Dus is de techniek dan wel echt vooruit gegaan???

Ik zie de prijzen niet meer zakken btw, dit is het nieuwe normaal..
Ik ben ook zo blij dat ik nog net een nieuwe build heb gemaakt toen de RX5700 XT uit kwam.
De Sapphire Nitro+ heb ik toen voor rond de 500€ gehaald, nu bekeken de beste investering tot nu toe ;)
Zo is het. Kwestie van vraag en aanbod.
Heel weinig aanbod nu, prijs hoog. En dan mensen die daar misbruik van maken om er rijk van te worden.
Als iedereen jouw instelling heeft, hebben die lui die de prijs extra opdrijven geen reden meer. En de prijzen blijven op iets hoger niveau dan normaal vanwege de tekorten.
Ja als iedereen een run op de componenten gaat doen wanneer het weer leverbaar wordt, duurt de tijd nog een wat langer, maar daarna normaliseert de boel weer.
scripts en al die andere poppenkasten uithalen voor een component tegen een hogere prijs dan wat het waard is, vind ik waanzin. Lekker in de (web)winkel laten liggen.
Heb je toevallig nog het artikel waar je dat in gelezen hebt?

Ik zou het graag ook willen lezen.
Zoeken naar tekorten op tweakjes en je vindt een hoop, hier iets van Intel, Micron, AMD
Inderdaad succes met wachten ;)
Je stuurt je berichtje naar de verkeerde ;).
Wacht gewoon totdat RX7000 serie komt en zorg dat je er op tijd bij bent, naar verwachting zullen eerste gegevenssets beschikbaar komen Q4 2021, Q1 2022.

Waarbij de prijscategorie van RX6800/6900 op zelfde niveau komt als een RX 7700 (ongeveer 450-500 adviesprijs). RX 7800/7900 en de XT modellen zullen oplopen startend vanaf 550-1500?

https://twitter.com/3DCen.../1427231164083830797?s=20

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 13 oktober 2021 15:18]

Punt is dat het "op tijd bij zijn" nu ook relatief is. Alles wordt opgekocht door bots. Dus een product kunnen halen voor de MSRP prijs is bijna utopie geworden.
Je kunt voor een zacht prijsje een Bot inschakelen die dit voor je doet. Je kunt je ook aanmelden bij Telegram channels, discord groepen, whatsapp groepen, slack channels. Er zijn veel mogelijkheden tegenwoordig! Je zou zelfs als je zo ver wilt gaan zelf een scriptje laten draaien (die een ander al gemaakt heeft) die continue scant op voorraad bij groot aantal webwinkels.
Al gedaan, dan nog is het vrij lastig om er één te bemachtigen. Meestal is zo'n voorraad binnen 10 seconden opgekocht.
En toch lukt het iedere week genoeg mensen. Kwestie van je aandacht op de juiste stappen richten en volhouden, dan lukt het vanzelf een keer.
En toch lukt het iedere week genoeg mensen. Kwestie van je aandacht op de juiste stappen richten en volhouden, dan lukt het vanzelf een keer.
Het is complete debiliteit dat er vanwege miners om videokaarten gevochten moet worden en de prijzen absurd geworden zijn.

Een mid-range kaart als de GTX 1070 kostte 5 jaar terug €450 euro, en zelfs dat was al aan de wat hoge kant. Zelfs met de inflatie erbij zou een GTX 3060, die een stap lager ligt, goedkoper moeten zijn dan €450.

Daarnaast probeert 3/4de van de wereld een klimaatprobleem op te lossen, mede door het terugdringen van energieverbruik, en hier hebben we mensen die zonder blikken of blozen dag en nacht een systeem laten draaien dat verscheidene duizenden watts stroom gebruikt, om niet-bestaand geld te minen.

Wat mij betreft mag de hele crypto-valutamarkt simpelweg verboden worden. Hetgeen mensen aan het doen zijn is het maken van hun eigen geld, in de hoop dat het ooit verkoopbaar c.q. inzetbaar wordt op de plek van echt geld, en het kost duizenden watts per systeem per uur aan energie, en drijft de prijzen op voor mensen die hardware op een normale manier willen gebruiken.

Het is van de zotte dat ik >= 650 euro zou moeten uigeven voor een midrange-kaart om een beetje op een normale manier een nieuw spel te kunnen spelen. Nog niet heel lang geleden kon je voor dat bedrag een cmplete PC kopen om een nieuw spel te spelen.
Speciaal voor 'ons' is de volgende video gemaakt:

https://www.youtube.com/w...9leCyA&ab_channel=Cracked

Natuurlijk is het satirisch gebracht al zit er een grote waarheid in verscholen. Crypto brengt ons niet wat het belooft. De belofte is prachtig maar meer dan een beleggingsproduct is het niet. Te volatiel om mee te betalen, te ondoorgrondelijk om er iets mee te doen.

Het kost bakken energie om te 'vervaardigen' in een tijd waar landen alles op alles zetten om genoeg energie te kunnen genereren. De inkoop van grondstoffen is niet alleen duur, brandstof is schaars op het moment. Miners minen lekker door terwijl de energie die zij verbruiken op andere plaatsen harder nodig is.

Dit is een beleggingsproduct dat populair is terwijl het ernergie opschrokt die elders nodig is. Wat begon in China "Koop kolen in tegen elke prijs" zie je nu over de rest van de wereld gebeuren. China werpt niet voor niets steeds hogere barriëres op tegen Cryptogeld. Ze laten het lijken alsof te maken heeft met het feit dat het speculatief is. Als je iets dichterbij kijkt dan kom je erachter dat het komt omdat China energie wil besparen omdat er grote tekorten zijn.

Cracked mag het dan een soort van lollig brengen, deze video is de eerste waarvan de satire niet alleen satire is, er zit zowaar een duidelijke boodschap in. Een boodschap waar ik het helemaal mee eens ben.
Een groot deel van die problemen wordt opgelost met proof of stake.

En gewoon geld is ook behoorlijk ondoorgrondelijk. Zo krijgen banken gratis geld van de centrale bank als ze reserves aanhouden, met een factor van minimaal tien. Dus als ze 1 miljoen toevoegen aan hun reserve, krijgen ze minimaal 10 miljoen om uit te lenen. Als mensen een deel van dat geleende geld weer stallen bij de bank, kan die dus weer meer geld krijgen van de centrale bank, etc. Als mensen een keer massaal hun geld gaan opnemen kan zo het hele systeem eenvoudig instorten, want dan kunnen banken minder uitlenen (en een flink deel van de leningen die worden afgelost worden direct weer omgezet in nieuwe leningen, dus krijgen veel bedrijven dan kredietproblemen). Omdat men geen leningen meer kan krijgen is men dan gedwongen om geld op te nemen van de bank, waardoor die bank minder reserves heeft en nog minder kan uitlenen. Vervolgens zijn nog meer mensen gedwongen om hun geld weg te halen bij de bank, waardoor die weer minder geld heeft om uit te lenen, etc.
Ff advocaat van de duivel spelen, de miners zijn het probleem niet, het zijn de kopers van de cryptos die zorgen dat mining interessant is. Zij denken, nog erger, bepalen dat gebakken lucht wat waard is. De miners voorzien slechts in die vraag.
Een mid-range kaart als de GTX 1070 kostte 5 jaar terug €450 euro, en zelfs dat was al aan de wat hoge kant. Zelfs met de inflatie erbij zou een GTX 3060, die een stap lager ligt, goedkoper moeten zijn dan €450.
Een stapje is een understatement. In de praktijk is de 3060 een instapmodel, geen midden ranger. Dat is de 3070. Ik zie op Mindfactor de prijs van de 3060 as 499 Euro... En dat zal 9/10 kans nog meer omhoog schieten.
Wat mij betreft mag de hele crypto-valutamarkt simpelweg verboden worden
Het probleem is dat die dit te laat is. In China is het verboden geworden. Buiten een kleine dip, is de prijs van de crypto zelf nog hoger dan ervoren.

En ja, het is een verspilling van energie dat GPU's staan te mijnen voor iets dat eigenlijk lucht is. Maar ik kan hetzelfde zeggen van PC's dat 70 a 100W in IDLE gebruiken, gewoon omdat:

* AMD hun kaarten niet deftig naar beneden clocken met bepaalde frequenties of resoluties of multi monitor en die 6W idle effen naar 30 a 40W duwen. En de meeste mensen hebben geen idee dat dit gebeurt.
* AMD chipsets zoals de X570 uitbrengt dat 7W gebruiken voor eigenlijk niets te doen.
* AMD weeral met hun IO op de CPU dat constant 17 a 21W zuipt. Leuk dat je chiplet design hebt maar als je diezelfde stroomverbruik van hun monolite APUs bekijkt in idle...
* Intel met hun push voor alles boven de 5Ghz te brengen voor die leuke benchmark scores maar systemen energie doet zuipen omdat de CPU technisch in een overclocked staat leeft.

Het feit dat CPUs het beste draaien in de 3Ghz range voor perf/watt maar dat Turbo boost een ding dat iedere laptop laat schreeuwen voor de meeste simpele taken. Tot je het afzet en merkt dat in de normale dagelijkse taken, je bijna geen verschil opmerkt ( buiten je batterij leven ). Ik spreek over een oude 8250U.

Ik dacht altijd met men roze bril dat men CPU's in het verleden veel stroom gebruikte want je hoorde fans meer enz enz. Maar die roze bril was dom want in de praktijk waren de coolers gewoon crap en draaide die CPU's veel meer efficiënter op de high end. Je moet de max stroom verbruik is opzoeken van oudere CPU's en je zal verbaast zijn.

Het feit dat we deze dagen 600 a 700W PSU's als normaal aanzien om in een PC te smijten?? Dat waren PSUs dat de "extreme" mensen met dual GPU's draaide. In de praktijk is het niet enkel Crypto dat schuldig is maar gans de industrie.

Turbo boost, manufacture overclocken, inefficiënte chipset ( waarom hebben we die dingen eigenlijk nog nodig, bijna alles is ingebouwd in de MB en PCIe kaarten is een langzaam dode markt ), ... Dat allemaal drijft de energie kosten van een PC omhoog. Nog erger als je dan de prestaties vergelijkt van een PC met een laptop en beide hun energie gebruik. Feit is dat men het kan om enorme efficiënte PC's te maken maar gewoon niet wilt voor de verkoop cijfers. Je moet te veel als klant weten hoe je een efficiënt systeem kunt bouwen ipv dat het standaard is en je uit je weg moet gaan voor een power systeem.

Zet een Watt counter op iedere desktop en je zal zien dat de industrie onder druk zal komen als mensen hun idle enz gebruik zien. We moeten van die eco labels echt hebben voor de PC industrie. A, B, C ... Verbruik in idle, load, enz.

Waar is een wil,is vaak een weg maar zo lang er geen druk is blijven we gewoon verdergaan met een eigenlijk 1960 design. En ja, laptops en tablets zijn zuiniger maar daar zit je met gans de "wegwerp product" gedoe.

https://frame.work/

Dit is een stap in de goede richting... Maar dat het moet komen van een kleine indi firma, zegt genoeg over de grote jongens. Note: kijk hoe lang het zal duren eer een bedrijf zoals Dell .. dat opkoopt en de boel zal laten sterven.
Ik heb eind maart dit jaar op de dag van de launch een RX 6700XT weten te bemachtigen. Ik heb er toen wel 1100 euro voor betaald maar bedacht mij achteraf dat het gelijk is aan hoeveel mijn nas pc heeft gekost en de helft van de prijs van mijn desktop pc die ik toen 1,5 jaar geleden gekocht had. Ik ben blij dat ik 'm heb gehaald en heb geen spijt maar het blijft toch veel geld voor mid-range videokaart.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 13 oktober 2021 16:55]

En de miners zeggen: Complete zotheid dat mensen met zo'n videokaart spelletjes zitten te doen (en net zoveel energie verbruiken per tijdseenheid) en daar geen eens geld voor krijgen.... :+


Alsof andere produkten niet door (gefingeerde?) schaarste, niet duurder worden? Zoals xbox/ps5 consoles.
Maar zelfs 2e hands produkten kunnen opeens belachelijk kostbaar worden. Allemaal door schaarste en gewildheid.

En dankzij een wat vreemd verdeelde rijkdom in de wereld kunnen sommigen dat ook nog betalen (en doen dat ook). Wat de prijzen verder opdrijft. En verder geeft het een gevoel van: je moet nu wel instappen/kopen want over een tijdje is de prijs helemaal hoog => nog meer schaarste ondanks hogere prijzen.

Want dat telt vast wel mee: zelfs mensen die normaal geen 500 euro zouden uitgeven voor een video-kaart, kopen dat nu maar wel ook al hebben ze 'm nu niet echt nodig en is het eigenlijk niet hun idee van value-for-money. Dat zorgt voor weer een toename van kopers.
Een gok op niet meer dalende prijzen.

Feitelijk hebben we ook te maken met verschillende effecten tegelijkertijd die elkaar allemaal versterken:
  • chip tekorten
  • miners
  • iets van spaargeld overschot dankzij minder vakantie/uitgaan (vanwege Corona)
  • overgang van HD naar UHD (dus noodzaak voor snellere hardware)
  • scalpers (want de prijzen stijgen toch wel...)
  • fear of missing out (dus koopt men nu toch maar een kaart)
:/
Gelukkig heb ik een goed werkende GTX 1070. Die is ondertussen 5 jaar oud. Echter, ik speel mijn spellen op 1920x1200, en dat blijft nog wel even zo. (Vanwege een zichtbeperking die ervoor zorgt dat ik niet zomaar naar een 27-32 inch monitor met een hogere resolutie kan overstappen, en dus wacht op een Eizo van 24 inch met iets van 2880x1800 of 3840x2400, voor een scaling van 1.5 of 2.) Tel daarbij op dat ik weinig spellen speel, en mijn nieuwste spel The Witcher 3 (en Dvinity Original Sin 2) is, en je snapt dat ik (gelukkig) niet zit te springen om een videokaart. Of zelfs maar een upgrade van mijn i7-6700K.

Ik wacht lekker tot AMD uitkomt met Zen4 / AM5 in 2022. Dan zal ik zien wat Intel ertegenover zet, want ik wil voor mijn volgende systeem minstens 16 snelle cores. Ik ga ervan uit dat dit niet eerder is dan oktober volgend jaar. Dan will ik nog een half jaar (minstens) wachten voor de eerste BIOS-updates en mainboard / CPU-revisies, en als het even kan, wacht ik op Debian 12 (~ augustus 2023.)

Dus ik zie me niet eerder overstappen op een ander systeem dan augustus / september 2023; dan zie ik op dat moment wel verder. Als graphische kaarten dan nog steeds belachelijk duur zijn, dan zet ik een of andere tweedehands kaart in mijn i7-6700K (die ik dan voor een habbekrats verkoop met enkel een 256 GB SSD er nog in), en dan gaat mijn 7 jaar oude GTX 1070 uit 2016 zonder blikken of blozen in die nieuwe computer uit 2023.

Ik blijf die kaart gewoon gebruiken zolang die in een nieuw systeem werkt, en ik niet tegen een spel op loop dat ik WEL wil spelen, maar er niet meer fatsoenlijk op draait.

Mocht die kaart onverhoopt kapot gaan, dan ben ik natuurljik wel de sjaak; maar ik heb nog nooit een kapotte grafische kaart gehad. Al mijn defecte hardware in 25 jaar computergebruik was 1 HDD, 1 SSD, 1 geheugenchip, en 1 moederbord (maar die laatste was wel heel erg gaar, want dat was een dual-xeon bord, net 4 maanden buiten de garantie van 3 jaar).

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 14 oktober 2021 16:16]

Waarom een downmod?? Want dat is het oorspronkelijke idee - valuta onafhankelijk van overheden die er een spelletje mee doen. Nu lijkt de discussie zich te stigmatiseren naar
"Stoute miners stelen onze videokaarten en verspillen energie en daarmee werken ze mee aan een milieu ramp"
Ik zelf probeer al maanden een rtx 3080 founders editie te bemachtigen maar dat is vrijwel onmogelijk. Zelfs als ik de wachtrij omzeilt op notebookbillinger ben ik altijd te laat..

Het zijn voornamelijk mensen die gepersonaliseerd scripts hebben die iedere keer raak schieten.

De scalpers verdienen simpelweg te veel aan waardoor zelfs de kopers die discord en telegram groepen volgen ook voornamelijk misgrijpen.

Misschien dat het bij AMD wel lukt, Nvidia is toch stuk lastiger
Maar dan ga je toch AMD proberen? Ik snap dat je graag een 3080 wil, maar die zijn inderdaad onmogelijk om te krijgen. Een 6800XT is ook niet makkelijk, maar de 6900XT is redelijk te doen en niet veel duurder dan een 3080.
Maar dan ga je toch AMD proberen? Ik snap dat je graag een 3080 wil, maar die zijn inderdaad onmogelijk om te krijgen. Een 6800XT is ook niet makkelijk, maar de 6900XT is redelijk te doen en niet veel duurder dan een 3080.
Ik zelf ben gegaan voor de AMD Radeon RX 6800, wou toen ze uitkwamen een AMD Radeon RX 6800 XT maar kon er nooit aan eentje komen, en de prijzen zijn absurd, en dat viel met mijn AMD Radeon RX 6800 redelijk mee, ieder geval ver onder de €1000, vind het erg jammer dat Tweakers niet de GeForce GTX 1080 mee genomen hadden, dat was de meest gekochte high end grafische kaart 5 jaar geleden.
Tja, da's dan ook het probleem met die 1080, hoe lang wordt die nog ondersteund? Mijn Fury X is maar een beetje ouder en daarvan is de ondersteuning al gestaakt. Lekker moment wel, ik kan dus geen BF2042 spelen tot ik aan een recentere kaart kan komen. Ik weet niet of een 1080 dan überhaupt nog het overwegen waard is, zeker gezien de prijzen die ze er nu voor vragen (rond de 500 euro is bizar voor een kaart van die leeftijd).
Tja, da's dan ook het probleem met die 1080, hoe lang wordt die nog ondersteund? Mijn Fury X is maar een beetje ouder en daarvan is de ondersteuning al gestaakt. Lekker moment wel, ik kan dus geen BF2042 spelen tot ik aan een recentere kaart kan komen. Ik weet niet of een 1080 dan überhaupt nog het overwegen waard is, zeker gezien de prijzen die ze er nu voor vragen (rond de 500 euro is bizar voor een kaart van die leeftijd).
Ja dat is heel veel geld voor een ruim 5 jaar oude grafische kaart, ik heb mijn GeForce GTX 1080 verkocht voor €350, bijna de helft van de prijs wat ik er voor betaald had toen ruim 5 jaar terug, maar BF2042 moet het met gemak doen op 1080p met een GeForce GTX 1080, zou heel vreemd wezen als hij niet op die resolutie minimal 60fps kan halen op 1080p, als de GeForce GTX 1070 alle nieuwste spellen op Ultra op 50+ fps kan spelen, behalve Cyberpunk 2077 met 31fps (maar dat is een van de slechtste geoptimaliseerde spel die er is, in ieder geval van de AAA spellen), en Red Dead Redemption 2 die max 43fps haal, maar dat is allemaal op de hoogste (Ultra) settings, als je het op High zou zetten zou de fps enorm omhoog schieten.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 oktober 2021 23:26]

Dit heeft niets met "aandacht" te maken. Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat je op elke voorraad, waarin de GPU voor een MSRP prijs wordt aangeboden, je maar een aantal seconden hebt om de bestelling te plaatsen, omdat er mensen zijn die op de één of andere manier door wachtrij komen, en alles opkopen.
Het is toch absurd dat je door al die hoepels moet springen om een vrij normaal product te kunnen kopen? Ik vind het verre van normaal, je hebt er een dagtaak aan om een product te "mogen" kopen.
Voor sommige plantjes bij de Aldi moet je om 08:00 al voor de deur staan.
Maar er zijn genoeg plantjes te koop in andere winkels zonder daarvoor in de rij te hoeven staan, dus die analogie met videokaarten gaat niet echt op.
Ook genoeg videokaarten, wel wat duurder.
Ook genoeg videokaarten, wel wat duurder.
De vraag is (veel) groter dan het aanbod, dus niet "genoeg videokaarten".
"Wat duurder"? Grapjas... 8)7
Volgens mij is een plantje bij de intratuin ook gewoon 2x MSRP hoor :9
Je bent ook niet verplicht om een nieuwe kaart te kopen.
Ik ben het hier niet mee eens. Ik wil geen reclame maken voor het bedrijf maar bijvoorbeeld bij Alternate moet je gewoon een bestelling plaatsen op dag 1 via de website of als dat niet lukt via de telefoon. Je komt dan op een wachtlijst. Bij nieuwe releases is die wachtlijst dus nog niet zo groot hoewel die met een paar dagen natuurlijk ontploft zal zijn.

Dus, niet wachten op benchmarks maar zoek een kaart die je wilt en op dag van de release bestellen. Anders zit vis je achter het net.

En begrijp me niet verkeerd. Ik vind de situatie ook belachelijk zoals deze nu is maar er zijn plekken waar je niet zomaar met een bot kan bestellen op dag 1 van release waarmee alles opgekocht wordt. Ook omdat er maar 1 kaart per klant geleverd wordt. Dus hou de releasedatum in de gaten en zorg dat je je handen vrij hebt om je bestelling te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door -Tweakert- op 13 oktober 2021 17:01]

Moet je er ook echt wel op tijd bij weten te zijn. Het zou je niets verbazen als het hele zooitje weer opnieuw begint. En de oudere kaarten die dan ook lekker weer boven de nieuwprijs worden verkocht, net zoals we nu zagen met onder andere de GTX16xx serie. Als je daarvan een stapel had ingekocht kon je de afgelopen anderhalf jaar dikke winst maken. Maar nu gaat dat dus ook gebeuren met de RTX3000 serie en de Rx 6000.
Dat ga ik ook zeker doen :)
Je kunt dan wachten tot je een ons weegt.

De prijzen gaan voorlopig nog niet zakken.
Er is gewoon niet genoeg productiecapaciteit.
Ik ook, zoals Steve van GamersNexus ook zegt, dit is abnormaal. En ik vind dan ook niet dat je als media de indruk moet wekken dat dat het wel is.
De 6600 is op dit moment net zo snel en net zo duur als mijn Vega 64 drie jaar geleden was.
Of te wel de GPU markt heeft 3 jaar stilgestaan 8)7 ;(
en de vega56 was een tijdje zelfs nieuw te krijgen voor rond de 200 euro, wat het nog grappiger maakt.
De markt slaat echt helemaal nergens meer op, ik heb medelijden met de mensen die nu noodgedwongen in de markt zijn voor een nieuwe kaart. Zelf zou ik er principieel niet aan beginnen in ieder geval.
Bijna twee jaar geleden heb ik mijn Vega64 (nieuw) gekocht voor zelfs maar €250, ik zou hem op dit moment voor het dubbele kunnen verkopen krijg ik het idee...
Al een tijdje, pakweg 2 jaar geleden mijn game pc verkocht, zat GTX 1080 Ti in, ben een leek maar de prijzen zijn flink omhoog gegaan, maar is zo'n kaart als deze beetje qua kracht beter als de1080 Ti?
Dat is niet de GTX 1080 Ti, maar de normale versie. De Ti versie zal vergelijkbaar of zelfs beter presteren dan de 6600.
Ah dom linkje van hierboven gekopieerd, maargoed het idee is duidelijk het is prima uit te zoeken :)
Die draait rondjes om deze 'next gen' 6600 ...
Darn,shit dat die prijzen zo belachelijk zijn geworden, dacht na twee jaar dan zal het toch wel weer een stuk sneller zijn en hoopte ongeveer op dezelfde kwaliteit uit te komen. Komen er betere tijden aan of is dat glazen bol kijken?
Ziet er uit dat bitcoin naar 100k gaat ergens begin 2022, maak je borst maar nat

[Reactie gewijzigd door A87 op 13 oktober 2021 17:42]

De prijzen zijn volstrekt ridicuul op dit moment en ik hoor al dat de verwachting is dat dit de komende 2 jaar nog wel eens zo kan blijven mede door de chip tekorten.

We gaan het zien de komende jaren :)
Nou lekker dan, hij is nu al 600 euro.
https://www.alternate.nl/...aart/html/product/1790323

[Reactie gewijzigd door JDx op 13 oktober 2021 15:14]

Dit soort prijzen zijn zo belachelijk, dat zelfs de belachelijke prijs die ik in de coronapiek heb betaald voor een 5 jaar oude kaart het nog in verhouding waard is.
al niet meer leverbaar :P
Ik wou net vragen "En hoe hard zal deze in prijs stijgen?" Maar men is al druk bezig ..
Weet je wat SU-PER handig zou zijn? Dat je ook een extra videokaart zelf kon toevoegen aan de benchmark scores. Vermoed dat voor de meeste titels wel resultaten zijn ergens in een database van bijvoorbeeld een GTX1080, ben zeer benieuwd hoe mijn kaart nog presteerd tegenover de nieuwere generaties. Een GTX1070 staat er wel tussen, dus kan al wel een beetje inbeelden waar mijn kaart zou staan.
Dat kan al - niet bij de grafieken helaas, maar wel als je een vergelijking aanmaakt in de Pricewatch: https://tweakers.net/pricewatch/compare/537569;1750938/

We zetten 'm er niet zelf bij omdat hij niet is meegegaan in deze test, en de getoonde resultaten dus met een iets oudere driver zijn.
Dat moet ik eens gaan bekijken! Thanks!
Mag ik het wat gek vinden dat de RX580 in de vergelijking wordt meegenomen maar de Vega56/64 niet?

Ik hoop alvast dat mijn Vega56 het nog even mag volhouden.
Volgens mij zijn er verhoudingsgewijs veeeel meer 580s verkocht dan vegas, en van een vega naar een "budgetkaart" gaan is ook geen voor de hand liggende stap

Huidige marktchaos daargelaten zou deze kaart precies gemikt zijn op 1060/580 eigenaren die sneller willen
Ik vind FPS per euro wel een wat vreemde metric. Ergens is het goed om zo te vergelijken of de prijs relatief voor de prestaties gunstig is, maar ik denk dat iemand zelden een kaart koopt specifiek voor die metric. Je wilt een kaart die moderne spellen kan spelen, en afhankelijk van hoeveel je beschikbaar hebt kijk je wat op dat moment de beste kaart is. Als de kaart significant goedkoper is dan de RX 6600 XT maar een iets slechtere fps per euro dan kijk je toch vooral of het verschil in prijs de extra prestaties van de XT waard is. Hoeveel FPS krijg je erbij per EXTRA euro.

Bij de fictieve prijs van 500 euro voor de RX 6600 geeft een RX 6600 XT van 619 euro je 0.099 fps per euro meer dan de normale RX 6600. Bij een prijs voor de RX 6600 van 550 euro geeft de RX 6600 XT voor 619 euro je 0.17 fps per euro die je meer betaald voor de XT. Ik verwacht dat een prijs tegen de 550 euro dan ook veel logischer zal zijn als de XT verder een gelijke prijs houd.
Inderdaad. Als je het budget hebt voor een high-end kaart ga je niet ineens een midrange kaart als deze halen omdat ie betere bang for the buck bied.

Ook zijn de prijzen momenteel zo instabiel dat deze vergelijking nu al niet meer opgaat.
Prijzen van videokaarten volgen de koersontwikkeling van cryptomunten als Bitcoin en Ethereum. Zo lang het rendabel blijft om te minen zal de prijs van videokaarten hoog blijven. Afgelopen zomer, toen Bitcoin even flink lager stond, waren ook videokaarten opeens beter verkrijgbaar en goedkoper. Een tweedehands RTX 3080 bijvoorbeeld ging in een paar weken van €1.800 naar €1.200. Nu lijken de prijzen van deze kaarten weer naar €1.500 te stijgen. Als de koersen van cryptomunten dalen kunnen de prijzen van videokaarten wel eens erg hard omlaag gaan, maar of dat snel gaat gebeuren?
Bitcoin zal EOY tussen de 75 en 110k zitten, dus verwacht een nog hogere stijging voor deze kaarten.
Bitcoin wordt tegenwoordig gemined met ASICs, niet met videokaarten. Er wordt vooral Ethereum gemined met GPUs.
Ik kon mijn 3 jaar oude miner (6x1060) nu ook volgens mij voor 2000€ verkopen, terwijl ik er destijds 2500€ voor heb betaald. Het is echt van de gekken! Het goede nieuws is dat Eth (waar 90% van de mining GPU’s voor worden ingezet) op termijn over gaat naar PoS en dat die videokaarten dan dus niet meer rendabel kunnen minen.

Rond juli 2024 gaat de dag epoch size naar 6 gb en dan worden alle 6 GB GPU’s overbodig voor ethereum. September 2022 zal dit 5 gb passeren.
Wat een prijzen al weer zeg, niet normaal. Ik heb mijn RX 6800 voor minder gekocht dan deze dingen nu kosten. Wat een onzinnig gedoe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee