:strip_exif()/i/2004093654.png?f=imagemedium)
Voor de test van de Philips 288E2A vergelijken we het scherm met diverse soortgelijke schermen. We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand.
Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².
Testveld
We vergelijken de Philips 288E2A met 27" en 28" grote 4k-monitoren, waaronder de LU28R550, dat hetzelfde paneel aan boord heeft. Alle geteste schermen hebben een 4k-paneel, waarbij we overwegend naar ips-schermen hebben gekeken: enkel de U28E590 van Samsung heeft een TN-paneel aan boord. Alle schermen in de vergelijking hebben een verversingsfrequentie van 60Hz en kosten rond de 300 euro, hetzelfde prijspunt als van de Philips 288E2A.