Het 27"-formaat, waar we dit scherm voor het gemak maar onder scharen, is een populair segment. Niet zo gek natuurlijk, want voor een doorsnee computer, bijvoorbeeld een thuiswerk-pc, is het voor veel mensen groot genoeg. Helemaal als je de beschikking hebt over pakweg acht miljoen pixels, zoals bij een 4k-scherm het geval is. En mocht dat nog steeds niet genoeg zijn, dan is 27" een formaat waar je prima een tweede monitor naast kunt zetten. Probeer dat maar eens met een knoeper van een scherm.
Die hoge resolutie en het prettige formaat worden bij de Philips 288E2A aangevuld met een aangename prijs. Zo aangenaam zelfs dat je er best twee naast elkaar zou kunnen zetten. Met een prijskaartje van driehonderd euro is het een van de goedkopere schermen met een ips-paneel. Daar komt bij dat het scherm weinig verkeerd doet: de kleurweergave is, zeker in sRGB-modus, prima en de overige eigenschappen zijn ook in orde. Daar staat tegenover dat de 288E2A ook niks echt goed doet. De uniformiteit en kijkhoeken zijn redelijk maar niet goed, en de beperkte verversingsfrequentie van 60Hz en vrij trage responstijden maken het scherm geen aanrader als je ook eens op je werk-pc wil gamen.
Als werkscherm voor een thuiswerkplek, zeker als je die uit eigen zak moet betalen, is het scherm echter wel een aanrader. De verkrijgbaarheid is goed, wat bij sommige alternatieve 27"-schermen niet altijd het geval is, en met een hoge resolutie, lage prijs en prima eigenschappen kun je je bijna geen buil vallen. Nou ja, eentje dan, want naast zijn geringe geschiktheid om dubbeldienst te doen voor een spelletje is ons exemplaar niet bepaald ergonomisch ontworpen. De voet is niet in hoogte verstelbaar en draaien zit er ook niet in; je kunt het scherm alleen kantelen. Hecht je aan meer mogelijkheden op dat vlak, kijk dan uit naar de 288E2UAE-versie. Die heeft een in hoogte verstelbare voet en moet stilaan op de markt verschijnen. Als alternatief kun je ook nog kijken naar de Samsung LU28R550UQU. Dat scherm heeft hetzelfde paneel aan boord, kost ongeveer evenveel en is uit de doos iets beter gekalibreerd, hoewel het gamut wat beperkter is. Ook heeft dat scherm ondersteuning voor HDR10, al zal het nut daarvan met een maximale helderheid van 358cd/m2 beperkt zijn.
Philips 288E2A
Met de 288E2A heeft Philips een zeer betaalbaar scherm met acht miljoen pixels op de markt gezet. In deze prijsklasse van pakweg 300 euro zijn voornamelijk TN-alternatieven te vinden, terwijl Philips een ips-scherm levert. Verwacht voor dit geld geen superscherm, want op vrijwel geen enkel vlak blinkt het uit, maar de 288E2A laat ook nergens grote steken vallen. Het scherm is uitstekend geschikt voor kantoorwerk, maar gamers zullen zich ondanks de FreeSync-ondersteuning waarschijnlijk beperkt voelen door de 60Hz-verversingsfrequentie. Voor (thuis)kantoorgebruik missen we een in hoogte verstelbare voet, maar sinds kort is hetzelfde scherm mét zo'n voet verkrijgbaar: de 288E2UAE.