Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Vijftig NVMe-ssd's Round-up

Groter, sneller, goedkoper

Inleiding

Ssd’s worden steeds sneller, zeker nu PCI Express 4.0 op het punt staat om gemeengoed te worden. Wij haalden niet minder dan vijftig NVMe-ssd’s door een gloednieuw testparcours, op zoek naar de beste keuzes.

Op zoek naar een nieuwe ssd? Je bent niet de enige

Een nieuwe videokaart of meer werkgeheugen? Dat zijn twee zaken waar veel tweakers vermoedelijk wel oren naar hebben. Een ander onderdeel eindigde echter bovenaan in onze laatste lezersenquête; bijna de helft (!) van de deelnemers is van plan om in de komende twaalf maanden een nieuwe ssd aan te schaffen. Eigenlijk is dat helemaal niet gek; in een vrij rap tempo blijven innovaties op de markt komen. Dat leidt tot steeds betere prestaties, terwijl de prijzen juist alleen maar lijken te dalen. Veel en snelle opslag die ook nog eens geen enorme rib uit je lijf kost: what’s not to like?

Al sinds de opkomst van de ssd testen we vrijwel alle modellen die op de markt verschijnen. Dat is geen overbodige luxe, want van consolidatie in de ssd-markt is nog bepaald geen sprake. Er zijn tientallen fabrikanten, of correcter: merken, actief die wat prijsstelling betreft fors uiteenlopen. In totaal doorliepen bijna honderd producten ons vorige testprotocol, dat we begin 2018 in gebruik namen.

De ssd-markt maakt zich op voor PCI Express 4.0

Deze round-up van NVMe-ssd’s markeert de overgang naar een nieuw testparcours. De belangrijkste verandering is het systeem waarop we de benchmarks uitvoeren. Dat systeem is nu gebaseerd op een AMD-platform met ondersteuning voor PCI Express 4.0. De meeste PCIe 4.0-ssd’s tot nu toe waren gebaseerd op een en hetzelfde ontwerp op basis van een opgevoerde PCIe 3.0-controller van Phison. De adoptie van PCIe 4.0 lijkt nu echter een heuse vlucht te gaan nemen. In deze test hebben we al de nodige exemplaren meegenomen en op toekomstige introducties is onze testprocedure nu dus optimaal voorbereid.

De Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB is de snelste ssd uit de test en bestaat onderhuids uit vier 2TB-ssd's

Ontwikkelingen in ssd-land

Zoals gezegd hebben we voor deze test vijftig courante NVMe-ssd’s verzameld. Ongeveer de helft daarvan hebben we al eerder gereviewd en dus simpelweg opnieuw getest, maar we kregen ook aardig wat nieuwe modellen aangeleverd. Soms gaat het daarbij om extra capaciteiten in dezelfde serie, maar in deze test tref je ook flink wat volledig nieuwe producten aan.

'Nieuwkomers': Kioxia, Patriot en Adata XPG

Kioxia Exceria Plus 2TB

Het meest in het oog springend is een compleet nieuw merk in ssd-land: Kioxia. Kioxia is de nieuwe naam van de voormalige geheugendivisie van het Japanse Toshiba. In 2018 is het proces in gang gezet om van de geheugentak een losstaand bedrijf te maken, zodat financiële gaten bij het moederconglomeraat konden worden opgevuld. Het transitieproces is nu voltooid, wat betekent dat alle nieuwe ssd’s voortaan onder de merknaam Kioxia en de oude bekende serienaam Exceria op de markt verschijnen. Bestaande modellen als de RC500 en RD500 hebben een rebranding ondergaan en vinden we in deze test terug onder de nieuwe namen Exceria en Exceria Plus.

In Kioxia zijn overigens niet alleen de restanten opgenomen van wat ooit de ssd-merken OCZ en Lite-On waren, maar ook de geheugenfabrieken die samen met WD, voorheen Sandisk, worden gerund. Als we kijken naar de totale flashgeheugenproductie van het bedrijf, is Kioxia met 19 procent de op een na grootste fabrikant, na Samsung met 33 procent, maar vóór WD en Micron.

Patriot VPN100 2TB

Een andere enigszins nieuwe naam die in deze test goed is vertegenwoordigd, is het van oorsprong Amerikaanse Patriot. We schrijven ‘enigszins’, want het bedrijf werd al in 1985 opgericht in Californië. Het heeft vanuit zijn Rotterdamse dependance sinds enige tijd echter een hernieuwde focus op de Benelux-markt. De ssd’s van het merk, waaronder de op gamers gerichte Viper-serie, liggen nu in de meeste bekende hardwareshops en kwamen zodoende ook in ons testlab terecht. De Viper VPN100 en VPR100 zijn in technisch opzicht praktisch identiek, maar de laatstgenoemde ssd wordt geleverd met een extra dikke en bovendien van rgb-verlichting voorziene heatsink. Beide ssd’s maken gebruik van een Phison E12-controller en flashgeheugen uit de fabrieken van Kioxia. De Viper VP4100 is een luxere optie, met een Phison E16-chip die een PCIe 4.0-interface biedt.

Op de valreep kregen we voor deze test ook enkele exemplaren binnen van Adata, dat zijn ssd's die worden vermarkt onder de gamingmerknaam XPG. Het ontbreken van deze prijsvechter was diverse lezers én onszelf de afgelopen tijd een doorn in het oog, maar dankzij de inzet van Wave Distributie hebben we nu toch enkele samples weten te verkrijgen. En dan beginnen we gelijk goed, want naast de populaire XPG SX8200 Pro hebben we ook de gloednieuwe Gammix S50 Lite meegenomen, een verrassend goedkope PCIe 4.0-ssd die voor zover wij weten nog nergens is gereviewd.

Gen4 zonder haast

Nieuwe PCIe 4.0-ssd’s kregen we ook binnen van Seagate en Silicon Power, al maken ze allemaal gebruik van dezelfde Phison-chip, die we al kenden van de Corsair Force MP600 en Gigabyte Aorus NVMe Gen4. Beide modellen kwamen vorig jaar op de markt en we bespraken ze destijds al. Onlangs schudde Samsung de markt op met zijn 980 PRO-ssd's. Hoewel ze niet onverwijld positief werden ontvangen gezien de combinatie van de overstap van mlc naar minder duurzaam tlc met de nog altijd zeer stevige prijsstelling, brachten ze Samsung als vanouds terug naar de top van onze benchmarkgrafieken.

Samsung 980 PRO 1TB

Hoewel de diverse fabrikanten van flashgeheugen druk in de weer zijn met het stapelen van nog meer lagen, komen we in deze test vrijwel alleen modellen met courant 64- of 96-laags-nand tegen. Alleen de gloednieuwe Samsung-serie overschrijdt de grens van 100 lagen. De coronacrisis kan vanzelfsprekend tot enige vertraging hebben geleid, maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat fabrikanten gezien de historisch lage prijzen van flashgeheugen weinig haast maken. Op dit moment is het immers lastiger om de investeringen in nieuwe machines en productietechnieken terug te verdienen. Wie de geheugenmarkt volgt, weet dat dit over een jaar zomaar weer anders kan zijn.

Ssd-techniek

Hoewel er zeker geen gebrek is aan ssd-merken, zijn veel ssd's technisch erg vergelijkbaar. Er zijn eigenlijk maar drie spelers die zowel eigen controllers als eigen flashgeheugen produceren: Sandisk/WD, Kioxia en natuurlijk Samsung. Intel ontwerpt wel eigen controllers, maar zet die niet in voor consumentenproducten. Kioxia lijkt sinds kort eenzelfde strategie te volgen. Beide bedrijven schrijven naar verluidt eigen firmware voor controllers die ze extern inkopen.

Alle andere fabrikanten kunnen aankloppen bij twee grote leveranciers van ssd-controllers: Phison en Silicon Motion. De ssd's met een Phison-chip in deze tests worden doorgaans gecombineerd met flashgeheugen dat uit de fabrieken van Kioxia of Sandisk is gerold; de Silicon Motion-controllers worden vaker naast nand van Intel/Micron gezet. Alleen Samsung verkoopt geen flashgeheugen aan andere ssd-producenten, althans niet aan merken die in de consumentenmarkt actief zijn.

Je zou kunnen stellen dat ssd's gebaseerd op dezelfde hardware elkaar in prestaties niet veel kunnen ontlopen. Dat geldt vooral voor de modellen met een Phison-controller, die met kant-en-klare firmware worden geleverd. In elk geval Kingston, Kioxia en Intel hebben echter eigen firmwareteams, waarmee ze soms meer uit bepaalde hardwarecombinaties weten te persen dan concurrenten. Verder kunnen fabrikanten zich uiteraard onderscheiden met allerlei randzaken: cachegrootte, fabrieksgarantie zowel in jaren als in tbw en hardwarematige encryptieondersteuning bijvoorbeeld.

Controller / NAND Intel / Micron Samsung Kioxia / Sandisk
Phison PS5012 Silicon Power UD70 (QLC) Patriot VPN100
Patriot VPR100
Seagate Firecuda 510
Silicon Power P34A80
Phison PS5013 Gigabyte NVMe SSD
Phison PS5016
(PCIe 4.0)
Corsair Force MP600
Gigabyte Aorus NVMe
Patriot VP4100
Seagate Firecuda 520
Silicon Power US70
Samsung Elpis
(PCIe 4.0)
Samsung 980 PRO
Samsung Phoenix Samsung 970 EVO
Samsung 970 EVO Plus
Sandisk 20-82-00700-A1 Sandisk Extreme Pro M.2
Sandisk 20-82-007011 WD Black SN750
Sandisk 20-82-01008-A1 WD Blue SN550
Silicon Motion SM2262 (EN/ENG/G) Intel 760p
Adata XPG SX8200 Pro*
Kingston KC2000
Kingston KC2500
Silicon Motion SM2263 Intel 660p (QLC)
Kingston A2000
Silicon Motion SM2263XT Silicon Power P34A60
Silicon Motion SM2267
(PCIe 4.0)
Adata XPG Gammix S50 Lite?
Toshiba TC58NC1201GST
(vermoedelijk Phison PS5012)
Kioxia Exceria Plus
Toshiba TC8NC1202GST
(vermoedelijk Phison PS5012)
Kioxia Exceria

* De Adata XPG SX8200 Pro wordt geleverd met diverse revisies van de SM2262-controller. Volgens de fabrikant voldoen alle versies in elk geval aan de opgegeven snelheden, maar de prestaties zullen ongetwijfeld (iets) verschillen. De door ons geteste 512GB-variant is uitgerust met een SM2262G, het 2TB-exemplaar was uitgerust met een SM2262ENG. Voor zover ons bekend is er geen eenvoudige manier om voor de aanschaf te weten met welke controller deze ssd is uitgerust.

Testmethode

Nadat we tweeënhalf jaar gebruik hebben gemaakt van onze vorige generatie ssd-testsystemen, is dit de eerste round-up waarin je de resultaten van de vernieuwde testmethode aantreft. De belangrijkste reden voor de overstap was uiteraard de komst van PCIe 4.0, de nieuwe versie van de PCIe-standaard waarmee dubbel zo hoge doorvoersnelheden mogelijk zijn als met PCIe 3.0. In het geval van een M.2-ssd met vier lanes, zoals gebruikelijk voor luxe NVMe-drives, betekent dat een theoretisch maximum van 8GB/s, waar dat tot nu toe 4GB/s was. In de praktijk zal de limiet door tal van factoren enkele honderden megabytes lager uitvallen, net zoals bij PCIe 3.0 het geval was. Desondanks is het potentieel zeer groot.

Testconfiguratie

Moederbord ASUS Prime X570-A Pro
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Geheugen Kingston HyperX Fury 2x8GB DDR4-2666
Systeemdrive Samsung 850 EVO 500GB
Videokaart Nvidia Quadro K2000
Koeler AMD Wraith Prism
Voeding Seasonic Prime Titanium 650W
Windows-versie 2004, build 19041.330
Gebruikte software AS SSD 2.0.7316.34247
ATTO 4.01.0f1
PCMark 10 2.1.2177 64
NasPT 1.7.1

Hoewel Intel zijn tiende generatie Core-processors, met codenaam Comet Lake, volgens diverse geruchten voorziet van PCIe 4.0, bleek dat bij de introductie niet het geval. De overstap naar PCIe 4.0 betekent daarom ook direct de overstap naar een AMD-platform. In theorie valt daarbij nog te kiezen tussen ‘gewoon’ AM4 en sTR4x voor Threadripper. Aangezien we vier identieke systemen wilden bouwen om ssd’s snel te kunnen testen, hebben we het echter bij de mainstreamsocket gehouden. Uiteindelijk hebben we viermaal een systeem samengesteld met een 8-core AMD Ryzen 7 3700X-processor, een ASUS Prime X570-A Pro-moederbord en een Kingston HyperX Fury DDR4-kitje met twee 8GB-modules op DDR4-2666. Op de systemen staat de, op het moment van schrijven, nieuwste Windows-editie: de ‘May 2020 Update’ met versienummer 2004. Ook alle benchmarksoftware hebben we voor de gelegenheid bijgewerkt naar de nieuwste versies. Gedurende het testen installeren we echter geen nieuwe updates meer; we willen de resultaten immers volledig vergelijkbaar houden.

Synthetische benchmarks

Grof gezegd draaien we twee soorten benchmarks: synthetische tests en zogenaamde traces. Voor de synthetische benchmarks gebruiken we allereerst AS SSD, een compleet ssd-testpakket dat je gratis kunt downloaden en zo eenvoudig op je eigen ssd kunt draaien om te vergelijken. Deze test maakt gebruik van niet-comprimeerbare data en bevat deeltests die de sequentiële lees- en schrijfsnelheden meten, maar ook de verwerkingssnelheid bij kleine bestanden en de toegangstijd. De 4kB-test draaien we met een lage (1) en een hoge (64) queue depth, wat zoveel betekent als het aantal opdrachten waaraan de ssd tegelijk kan werken. Per stuk duren de tests vrij kort, waardoor AS SSD niet geschikt is om de worstcaseprestaties van een ssd te testen. Daarnaast draaien we Atto Disk Benchmark, een oorspronkelijk voor harde schijven ontwikkelde test die met comprimeerbare data werkt. Veel fabrikanten gebruiken juist deze test om de maximale doorvoersnelheden te specificeren.

Praktijktests: traces

Een trace is in feite de opgenomen schijfactiviteit tijdens het uitvoeren van een bepaalde real-world-taak, zoals het starten of gebruiken van een softwarepakket. Zelf hebben we drie van dergelijke traces gemaakt, die we afspelen met behulp van Intels Nas Performance Toolkit, kortweg NasPT.

De light desktop workload bestaat uit het starten van het Windows 10-systeem, waarna alledaagse programma's als de Chrome-browser en Office-applicaties worden gebruikt. Om de testduur te verkorten, wordt de idle-tijd tussen transacties beperkt tot maximaal 100ms. De gemiddelde doorvoersnelheid in de trace is, na verkorting van de idle-tijd, 22,9MB/s. In totaal wordt er 1,96GB gelezen en 1,37GB geschreven. 6,8 procent van de transacties is sequentieel.

De Photoshop & Lightroom heavy workload is gebaseerd op een trace van Photoshop en Lightroom in een multitaskingscenario. Hierbij wordt gewerkt met Photoshop-bestanden die zeer veel geheugen gebruiken en daarmee een grote aanslag plegen op de scratchfile die wordt gebruikt voor het bijhouden van de history states. Gelijktijdig met het gebruik van Photoshop wordt door een catalogus met 20-megapixelfoto's in Lightroom gebrowsed, en worden foto's van een netwerkshare naar de lokale drive gekopieerd en vandaaruit in Lightroom geïmporteerd. De Photoshop & Lightroom heavy workload is een zware trace. Om de testduur te verkorten, wordt de idle-tijd tussen transacties beperkt tot maximaal 100ms. De gemiddelde doorvoersnelheid in de trace is, na verkorting van de idle-tijd, 162,9MB/s. In totaal wordt er 19,1GB gelezen en 56,0GB geschreven. 4,0 procent van de transacties is sequentieel.

De gametrace met de games Grand Theft Auto V en Rise of the Tomb Raider is een relatief lichte workload met veel idle-tijd tussen de transacties. Om de testduur te verkorten, wordt de idle-tijd tussen transacties beperkt tot maximaal vijftien milliseconden. De gemiddelde doorvoersnelheid in de trace is, na verkorting van de idle-tijd, 54MB/s. In totaal wordt er 13,0GB gelezen en 1,3GB geschreven. 31,2 procent van de transacties is sequentieel. Deze test betreft de gemiddelde doorvoersnelheid over de totale duur van de transacties in de trace. Dat wil zeggen dat de tijd waarin de ssd of harde schijf idle is, niet wordt meegeteld.

Daarnaast meten we de ssd door met PCMark 10, dat eveneens gebruikmaakt van traces van een hele trits programma’s en zo tot een totale bandbreedtescore komt.

Steady state: consistencytest

We noemden al even de worstcaseprestaties. Eerder doken we diep in de interne werking van een ssd. Hierbij bleek dat een ssd-controller de prestaties continu optimaliseert door tal van trucjes toe te passen. Belast je een ssd zwaar en langdurig, dan raakt de ademruimte van de controller steeds verder op, waardoor de prestaties langzaam inzakken. Op een gegeven moment bereik je het minimale prestatieniveau van de ssd, ook wel de steady state-prestaties genoemd. Om dit proces en de steady state-prestaties van elke ssd in kaart te brengen, voeren we de PCMark 10-consistencytest uit. Tijdens deze uitvoerige test, die afhankelijk van de snelheid van een ssd meer dan 24 uur kan duren, wordt de volledige PCMark 10-test zestien keer achter elkaar uitgevoerd.

Vooraf wordt de hele schijf twee keer volledig met data beschreven. Dit gebeurt twee keer om ervoor te zorgen dat ook de volledige overprovisioning ‘bezet’ is. Gedurende de acht degradatiefasen van de test wordt de volledige PCMark 10-benchmark gedraaid, met daartussenin telkens een constante workload van random schrijfopdrachten gedurende achtereenvolgens 10, 15, 20 en zo verder tot maximaal 45 minuten. Gedurende de steady state-fase wordt de benchmark nogmaals drie keer gedraaid, met telkens opnieuw vooraf 45 minuten random schrijfworkloads. Tijdens de recoveryfase mag de schijf weer ‘op adem’ komen en wordt de benchmark vijf keer gedraaid met telkens 5 minuten idle tijd vooraf. Gedurende die tijd kan de ssd de garbage collector en andere interne optimalisaties hun werk laten doen.

Energiemetingen

Het stroomverbruik van NVMe-ssd's testen we op ons desktoptestsysteem, waarbij we met behulp van een riserkaart het stroomverbruik kunnen meten. We doen dat met zowel een 4k-random write als een 1MB-sequential write-workload.

AS SSD en Atto Disk Benchmark

AS SSD

We beginnen bij de synthetische benchmarks, en wel AS SSD. Op basis van alle deelmetingen, sequentieel, 4kB en access time, berekent deze test een totaalscore voor elke ssd.

Aan kop gaat Samsungs nieuwe 980 Pro-serie, gevolgd door diverse andere PCIe 4.0-ssd’s, waaronder de Patriot Viper VP4100, Silicon Power US70, Seagate Firecuda 520 en Gigabyte Aorus NVMe Gen4.

AS SSD - Totaalscore
Solid state drive score in punten (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 1TB
8.413
Samsung 980 Pro 500GB
8.065
Patriot VP4100 1TB
7.846
Patriot VP4100 2TB
7.719
Silicon Power US70 1TB
7.707
Seagate FireCuda 520 1TB
7.563
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
7.314
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
7.187
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
7.144
Patriot VPN100 2TB
7.066
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
6.947
Samsung 980 Pro 250GB
6.812
Silicon Power P34A80 1TB
6.763
Patriot VPR100 RGB 1TB
6.723
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
6.696
Silicon Power UD70 2TB
6.671
Seagate FireCuda 510 1TB
6.641
Patriot VPR100 RGB 2TB
6.417
Samsung 970 Evo Plus 2TB
5.800
WD Black SN750 1TB
5.664
Samsung 970 EVO 1TB
5.349
Patriot VPR100 RGB 512GB
5.302
Samsung 970 Pro 512GB
5.137
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
5.059
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
4.940
WD Black SN750 2TB
4.931
WD Black SN750 500GB
4.887
Kioxia Exceria M.2 500GB
4.787
XPG Gammix S50 Lite 1TB
4.777
Kioxia Exceria M.2 1TB
4.746
Patriot VPN100 512GB
4.534
Gigabyte NVMe SSD 512GB
4.500
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
4.488
Kingston KC2000 1TB
4.277
XPG SX8200 Pro 2TB
4.276
Kingston KC2500 1TB
4.257
WD Blue SN550 1TB
4.216
Corsair Force MP600 1TB
4.146
Samsung 970 Evo Plus 250GB
4.048
Patriot VPN100 1TB
3.977
Kingston A2000 1TB
3.530
Samsung 970 EVO 250GB
3.278
Kingston KC2500 500GB
3.092
Intel 760p 512GB
3.039
Samsung 970 Evo Plus 500GB
3.013
WD Blue SN550 500GB
2.978
XPG SX8200 Pro 512GB
2.977
Kingston A2000 500GB
2.887
Silicon Power P34A60 1TB
2.571
Intel 660p 1TB
2.429

Dat komt uiteraard primair door de hoge doorvoersnelheid. Samsung slaat met 5,5GB/s voor de 980 PRO's een serieus gat naar de concurrentie. De gen4-ssd's met een Phison-controller lezen rond de 4,2GB/s, terwijl de snelste drive bij het schrijven net niet de 4,1GB/s aantikt. Bij het schrijven zien we overigens wel wat meer variatie, al zijn de gemeten snelheden vrijwel altijd hoger dan wat met PCIe 3.0 mogelijk is. De snelste PCIe 3.0-drives halen zo’n 3,1GB/s bij lezen en 3GB/s bij schrijven.

In de andere deeltests zijn het niet per se de PCIe 4.0-modellen die boven komen drijven. Kijken we bijvoorbeeld naar de schrijfsnelheid van kleine bestanden, 4kB, dan treffen we ssd’s als de Silicon Power P34A80, Patriot VPN100 en Kingston KC2500 bovenaan in de grafiek. In de deeltests met een hoge queue depth maakt menig PCIe 4.0-ssd zich wél weer los van de concurrentie.

 • Read - Sequential
 • Read - 4K
 • Read - 4K-64 Threads
 • Read - Access time
 • Write - Sequential
 • Write - 4K
 • Write - 4K-64 Threads
 • Write - Access time
AS SSD - Read - Sequential
Solid state drive Bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB
5.606,85
Samsung 980 Pro 1TB
5.506,97
Samsung 980 Pro 250GB
5.350,12
Silicon Power US70 1TB
4.209,21
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
4.208,78
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
4.198,90
Corsair Force MP600 1TB
4.177,03
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
4.165,62
Patriot VP4100 2TB
4.150,82
Patriot VP4100 1TB
4.143,06
XPG Gammix S50 Lite 1TB
3.413,37
Seagate FireCuda 520 1TB
3.375,70
Samsung 970 Pro 512GB
3.166,28
Samsung 970 EVO 1TB
3.119,49
WD Black SN750 1TB
3.098,06
Samsung 970 EVO 250GB
3.078,41
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
3.072,84
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
3.068,85
WD Black SN750 500GB
3.060,57
Kingston KC2500 500GB
3.052,70
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
3.050,77
WD Black SN750 2TB
3.048,65
Kingston KC2500 1TB
3.048,01
XPG SX8200 Pro 2TB
3.041,39
Patriot VPR100 RGB 2TB
3.039,49
Patriot VPR100 RGB 1TB
3.032,05
Silicon Power UD70 2TB
3.022,73
Samsung 970 Evo Plus 250GB
3.021,98
Seagate FireCuda 510 1TB
3.020,84
Silicon Power P34A80 1TB
3.020,39
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
3.020,34
Patriot VPR100 RGB 512GB
3.017,31
Samsung 970 Evo Plus 500GB
3.016,47
Patriot VPN100 2TB
3.014,13
Samsung 970 Evo Plus 2TB
3.011,06
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
3.006,95
XPG SX8200 Pro 512GB
2.966,74
Kingston KC2000 1TB
2.820,42
Patriot VPN100 512GB
2.763,68
Patriot VPN100 1TB
2.721,65
Intel 760p 512GB
2.632,35
Gigabyte NVMe SSD 512GB
2.281,94
WD Blue SN550 500GB
2.265,52
WD Blue SN550 1TB
2.260,36
Kingston A2000 500GB
2.066,21
Kingston A2000 1TB
2.063,44
Silicon Power P34A60 1TB
1.927,28
Intel 660p 1TB
1.766,32
Kioxia Exceria M.2 1TB
1.614,95
Kioxia Exceria M.2 500GB
1.604,58
AS SSD - Read - 4K
Solid state drive Doorvoersnelheid in iops (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB
20.803
Samsung 980 Pro 1TB
20.663
Samsung 980 Pro 250GB
20.644
Silicon Power US70 1TB
20.470
Patriot VP4100 1TB
19.860
Seagate FireCuda 520 1TB
19.454
Silicon Power UD70 2TB
18.939
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
18.897
Patriot VP4100 2TB
18.855
Silicon Power P34A80 1TB
18.845
Corsair Force MP600 1TB
18.695
Patriot VPN100 2TB
18.572
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
17.972
Patriot VPN100 512GB
17.738
Gigabyte NVMe SSD 512GB
17.717
Intel 760p 512GB
17.595
Kioxia Exceria M.2 1TB
17.548
Kioxia Exceria M.2 500GB
17.520
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
17.507
Patriot VPR100 RGB 1TB
17.229
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
17.067
Kingston A2000 500GB
17.037
XPG SX8200 Pro 512GB
16.998
Patriot VPR100 RGB 512GB
16.985
Kingston A2000 1TB
16.957
Seagate FireCuda 510 1TB
16.505
Kingston KC2500 500GB
16.494
Kingston KC2500 1TB
16.462
Samsung 970 Evo Plus 500GB
16.033
Samsung 970 Evo Plus 250GB
15.890
Kingston KC2000 1TB
15.735
Samsung 970 Pro 512GB
15.536
XPG SX8200 Pro 2TB
15.015
Samsung 970 EVO 250GB
14.882
Intel 660p 1TB
14.596
Patriot VPR100 RGB 2TB
14.509
Samsung 970 Evo Plus 2TB
13.804
Samsung 970 EVO 1TB
13.589
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
13.513
XPG Gammix S50 Lite 1TB
13.328
WD Blue SN550 1TB
12.980
WD Blue SN550 500GB
12.887
WD Black SN750 500GB
12.230
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
12.118
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
11.955
Silicon Power P34A60 1TB
11.926
WD Black SN750 1TB
11.715
Patriot VPN100 1TB
11.302
WD Black SN750 2TB
9.643
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
9.462
AS SSD - Read - 4K-64 Threads
Solid state drive Doorvoersnelheid in iops (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 1TB
653.707
Samsung 980 Pro 500GB
604.830
Silicon Power US70 1TB
584.922
Seagate FireCuda 520 1TB
580.907
Patriot VP4100 2TB
573.117
Patriot VP4100 1TB
571.432
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
531.222
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
528.510
Patriot VPN100 2TB
495.407
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
492.602
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
489.102
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
487.541
Samsung 980 Pro 250GB
479.845
Seagate FireCuda 510 1TB
470.958
Patriot VPR100 RGB 1TB
464.677
Silicon Power P34A80 1TB
454.087
Silicon Power UD70 2TB
450.979
Patriot VPR100 RGB 2TB
430.110
Kioxia Exceria M.2 500GB
429.159
WD Black SN750 1TB
427.518
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
424.177
Patriot VPR100 RGB 512GB
421.981
Kioxia Exceria M.2 1TB
420.184
Samsung 970 EVO 1TB
416.590
Samsung 970 Evo Plus 2TB
414.037
Patriot VPN100 1TB
358.174
Corsair Force MP600 1TB
355.872
Kingston KC2500 1TB
348.930
Kingston KC2000 1TB
346.653
XPG SX8200 Pro 2TB
339.216
Samsung 970 Pro 512GB
337.268
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
333.460
XPG Gammix S50 Lite 1TB
332.036
WD Black SN750 500GB
330.061
WD Black SN750 2TB
318.111
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
317.821
WD Blue SN550 1TB
315.479
Kingston A2000 1TB
280.236
Gigabyte NVMe SSD 512GB
271.297
Patriot VPN100 512GB
253.086
Kingston KC2500 500GB
239.563
WD Blue SN550 500GB
233.526
XPG SX8200 Pro 512GB
226.508
Intel 760p 512GB
223.675
Samsung 970 Evo Plus 500GB
209.391
Silicon Power P34A60 1TB
196.017
Samsung 970 EVO 250GB
189.546
Kingston A2000 500GB
186.875
Samsung 970 Evo Plus 250GB
183.160
Intel 660p 1TB
149.464
AS SSD - Read - Access time
Solid state drive Latency in ms (lager is beter)
XPG Gammix S50 Lite 1TB
0,017
Silicon Power P34A60 1TB
0,017
Kingston KC2500 1TB
0,018
Kingston KC2500 500GB
0,018
XPG SX8200 Pro 2TB
0,018
Kingston KC2000 1TB
0,018
Patriot VP4100 1TB
0,018
Intel 760p 512GB
0,018
WD Blue SN550 1TB
0,018
WD Black SN750 500GB
0,019
Samsung 980 Pro 1TB
0,019
WD Black SN750 2TB
0,019
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
0,019
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
0,019
Samsung 980 Pro 500GB
0,019
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
0,019
XPG SX8200 Pro 512GB
0,020
Silicon Power US70 1TB
0,020
Samsung 980 Pro 250GB
0,020
WD Black SN750 1TB
0,020
Patriot VP4100 2TB
0,020
Gigabyte NVMe SSD 512GB
0,020
Kingston A2000 1TB
0,021
Kingston A2000 500GB
0,021
WD Blue SN550 500GB
0,022
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
0,023
Kioxia Exceria M.2 1TB
0,023
Patriot VPR100 RGB 512GB
0,023
Patriot VPR100 RGB 1TB
0,023
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
0,023
Silicon Power P34A80 1TB
0,023
Samsung 970 EVO 1TB
0,023
Samsung 970 Evo Plus 2TB
0,024
Patriot VPR100 RGB 2TB
0,025
Patriot VPN100 2TB
0,025
Patriot VPN100 1TB
0,025
Patriot VPN100 512GB
0,025
Kioxia Exceria M.2 500GB
0,025
Samsung 970 Pro 512GB
0,025
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
0,025
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
0,025
Samsung 970 Evo Plus 250GB
0,025
Samsung 970 Evo Plus 500GB
0,025
Silicon Power UD70 2TB
0,026
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
0,027
Samsung 970 EVO 250GB
0,030
Seagate FireCuda 510 1TB
0,039
Corsair Force MP600 1TB
0,042
Intel 660p 1TB
0,068
Seagate FireCuda 520 1TB
0,070
AS SSD - Write - Sequential
Solid state drive Bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Patriot VP4100 1TB
4.094,47
Patriot VP4100 2TB
4.044,32
Samsung 980 Pro 1TB
4.001,18
Samsung 980 Pro 500GB
3.955,69
Seagate FireCuda 520 1TB
3.936,44
Silicon Power US70 1TB
3.856,61
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
3.841,79
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
3.571,61
Corsair Force MP600 1TB
3.321,63
Patriot VPR100 RGB 1TB
3.014,46
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
2.959,20
Seagate FireCuda 510 1TB
2.850,32
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
2.845,69
Patriot VPR100 RGB 2TB
2.842,67
Silicon Power P34A80 1TB
2.835,20
Patriot VPN100 2TB
2.822,09
Samsung 970 Evo Plus 500GB
2.799,93
Silicon Power UD70 2TB
2.754,42
Kingston KC2500 1TB
2.550,78
XPG SX8200 Pro 2TB
2.549,47
Samsung 980 Pro 250GB
2.542,33
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
2.527,99
Samsung 970 EVO 1TB
2.428,44
WD Black SN750 1TB
2.419,19
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
2.400,93
Samsung 970 Evo Plus 250GB
2.239,55
XPG SX8200 Pro 512GB
2.216,89
Samsung 970 Pro 512GB
2.170,06
Samsung 970 Evo Plus 2TB
2.152,01
Kingston KC2000 1TB
2.131,24
Kingston A2000 1TB
1.995,62
Patriot VPR100 RGB 512GB
1.954,16
WD Blue SN550 1TB
1.935,70
Kingston A2000 500GB
1.911,18
Kingston KC2500 500GB
1.878,37
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
1.823,73
WD Black SN750 2TB
1.809,53
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
1.730,67
WD Blue SN550 500GB
1.716,12
WD Black SN750 500GB
1.689,08
Intel 660p 1TB
1.626,91
Silicon Power P34A60 1TB
1.576,43
Gigabyte NVMe SSD 512GB
1.560,45
Kioxia Exceria M.2 1TB
1.559,29
Kioxia Exceria M.2 500GB
1.558,95
Samsung 970 EVO 250GB
1.456,04
Patriot VPN100 1TB
1.021,79
Intel 760p 512GB
702,79
XPG Gammix S50 Lite 1TB
631,68
Patriot VPN100 512GB
523,12
AS SSD - Write - 4K
Solid state drive Doorvoersnelheid in iops (hoger is beter)
Silicon Power P34A80 1TB
56.184
Patriot VPN100 2TB
56.054
Silicon Power P34A60 1TB
54.773
Gigabyte NVMe SSD 512GB
54.139
Silicon Power UD70 2TB
53.127
Patriot VP4100 2TB
52.868
Silicon Power US70 1TB
52.848
Patriot VP4100 1TB
52.781
Kingston KC2500 500GB
52.639
Seagate FireCuda 520 1TB
52.529
WD Blue SN550 1TB
52.433
Kingston KC2500 1TB
51.938
WD Blue SN550 500GB
51.897
Kingston KC2000 1TB
51.702
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
50.605
WD Black SN750 500GB
50.595
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
50.506
XPG SX8200 Pro 2TB
50.386
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
50.322
WD Black SN750 2TB
50.314
Patriot VPR100 RGB 1TB
49.971
Kioxia Exceria M.2 1TB
49.611
WD Black SN750 1TB
49.441
Samsung 970 Evo Plus 250GB
49.390
Samsung 970 Pro 512GB
49.029
Kingston A2000 500GB
49.011
Samsung 970 Evo Plus 2TB
48.992
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
48.848
Samsung 970 Evo Plus 500GB
48.001
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
47.887
Kingston A2000 1TB
47.839
Samsung 980 Pro 500GB
47.834
XPG SX8200 Pro 512GB
47.808
XPG Gammix S50 Lite 1TB
47.580
Kioxia Exceria M.2 500GB
47.566
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
47.473
Samsung 980 Pro 250GB
47.392
Samsung 980 Pro 1TB
47.381
Corsair Force MP600 1TB
47.012
Intel 760p 512GB
47.011
Patriot VPR100 RGB 2TB
46.729
Patriot VPN100 512GB
46.064
Patriot VPR100 RGB 512GB
44.026
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
43.865
Seagate FireCuda 510 1TB
43.730
Samsung 970 EVO 1TB
43.419
Samsung 970 EVO 250GB
42.987
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
42.829
Patriot VPN100 1TB
42.624
Intel 660p 1TB
42.482
AS SSD - Write - 4K-64 Threads
Solid state drive Doorvoersnelheid in iops (hoger is beter)
Patriot VP4100 1TB
795.727
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
793.938
Samsung 980 Pro 1TB
789.818
Patriot VPN100 2TB
787.024
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
775.719
Samsung 980 Pro 500GB
772.509
Silicon Power P34A80 1TB
770.188
Patriot VP4100 2TB
764.150
Silicon Power UD70 2TB
757.220
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
748.937
Patriot VPR100 RGB 1TB
746.361
Silicon Power US70 1TB
745.941
Seagate FireCuda 520 1TB
735.783
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
735.705
Patriot VPR100 RGB 2TB
734.961
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
733.061
Seagate FireCuda 510 1TB
730.138
Samsung 980 Pro 250GB
700.712
Samsung 970 Evo Plus 2TB
627.509
Patriot VPN100 512GB
608.667
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
571.997
WD Black SN750 2TB
568.007
Samsung 970 Pro 512GB
564.619
WD Black SN750 1TB
563.552
XPG Gammix S50 Lite 1TB
538.993
WD Black SN750 500GB
537.649
Gigabyte NVMe SSD 512GB
537.033
Samsung 970 Evo Plus 250GB
517.072
Patriot VPR100 RGB 512GB
494.075
Samsung 970 EVO 1TB
492.046
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
408.875
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
403.288
Kioxia Exceria M.2 1TB
398.707
Kioxia Exceria M.2 500GB
398.237
WD Blue SN550 1TB
395.611
Samsung 970 EVO 250GB
347.324
Kingston KC2000 1TB
337.649
XPG SX8200 Pro 2TB
329.590
Patriot VPN100 1TB
306.726
Kingston KC2500 1TB
305.488
Kingston A2000 1TB
272.102
Intel 760p 512GB
266.013
Kingston A2000 500GB
249.311
Intel 660p 1TB
218.154
WD Blue SN550 500GB
210.500
Corsair Force MP600 1TB
208.698
Kingston KC2500 500GB
196.277
Samsung 970 Evo Plus 500GB
192.564
XPG SX8200 Pro 512GB
179.593
Silicon Power P34A60 1TB
175.584
AS SSD - Write - Access time
Solid state drive Latency in ms (lager is beter)
Patriot VP4100 1TB
0,016
Corsair Force MP600 1TB
0,016
Kioxia Exceria M.2 1TB
0,017
Silicon Power P34A80 1TB
0,017
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
0,017
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
0,017
Patriot VPR100 RGB 1TB
0,017
Patriot VPR100 RGB 512GB
0,017
Silicon Power US70 1TB
0,018
Seagate FireCuda 520 1TB
0,018
Kingston KC2000 1TB
0,018
Patriot VP4100 2TB
0,018
Kingston KC2500 1TB
0,018
Kingston KC2500 500GB
0,018
Kioxia Exceria M.2 500GB
0,019
Seagate FireCuda 510 1TB
0,019
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
0,019
Patriot VPR100 RGB 2TB
0,019
Samsung 970 Evo Plus 500GB
0,019
WD Black SN750 2TB
0,019
Patriot VPN100 512GB
0,019
Patriot VPN100 1TB
0,019
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
0,019
Samsung 970 Evo Plus 250GB
0,019
XPG Gammix S50 Lite 1TB
0,019
Patriot VPN100 2TB
0,019
XPG SX8200 Pro 2TB
0,019
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
0,019
Intel 760p 512GB
0,020
Samsung 970 Evo Plus 2TB
0,020
XPG SX8200 Pro 512GB
0,020
Silicon Power UD70 2TB
0,020
Samsung 970 Pro 512GB
0,020
Kingston A2000 1TB
0,021
WD Black SN750 1TB
0,022
Samsung 970 EVO 1TB
0,022
Samsung 970 EVO 250GB
0,022
Samsung 980 Pro 500GB
0,022
Samsung 980 Pro 1TB
0,022
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
0,022
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
0,022
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
0,023
WD Black SN750 500GB
0,023
Samsung 980 Pro 250GB
0,023
Gigabyte NVMe SSD 512GB
0,027
Kingston A2000 500GB
0,028
Intel 660p 1TB
0,038
Silicon Power P34A60 1TB
0,078
WD Blue SN550 1TB
0,079
WD Blue SN550 500GB
0,084

Atto Disk Benchmark

Zoals gezegd staat Atto doorgaans garant voor de hoogst mogelijke snelheden. Onbetwist koploper is de Gigabyte Aorus Gen4 AIC-ssd met 8TB, in feite een combinatie van een viertal 2TB-ssd’s op een uitbreidingskaart. We meten lees- en schrijfsnelheden rond de 10GB/s in onze standaardconfiguratie met 1MB-bestanden, waarbij we moeten aantekenen dat we bij grotere bestanden zelfs snelheden van 12,8GB/s (!) zien.

Ook de ‘reguliere’ PCIe 4.0-ssd’s laten echter van zich horen in deze tests, met leessnelheden tot 5,3GB/s en schrijfsnelheden van ruim 4,1GB/s. We noemen ze voor het gemak in één adem, want doordat ze allemaal gebruikmaken van dezelfde controller, verschillen de prestaties onderling alleen op detailniveau. De snelste PCIe 3.0-ssd’s zijn volgens Atto de Samsung 970 EVO (Plus), Kingston KC2500, Sandisk Extreme Pro 3D, WD Black SN750 en Kioxia Exceria+.

 • Atto - Read
 • Atto - Write
ATTO - Read - QD 4 - 1MB - Gem. snelheid
Solid state drive Bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
9.600
Samsung 980 Pro 500GB
6.270
Samsung 980 Pro 250GB
6.030
Samsung 980 Pro 1TB
5.970
Patriot VP4100 1TB
5.250
Patriot VP4100 2TB
5.250
Silicon Power US70 1TB
5.250
Seagate FireCuda 520 1TB
5.220
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
4.430
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
4.400
Corsair Force MP600 1TB
4.390
XPG Gammix S50 Lite 1TB
3.620
Samsung 970 EVO 1TB
3.330
Samsung 970 Pro 512GB
3.330
Samsung 970 Evo Plus 500GB
3.310
Kingston KC2500 500GB
3.270
Kingston KC2500 1TB
3.270
WD Black SN750 1TB
3.260
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
3.260
WD Black SN750 2TB
3.260
WD Black SN750 500GB
3.260
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
3.250
Patriot VPN100 512GB
3.230
Patriot VPN100 1TB
3.230
Samsung 970 Evo Plus 2TB
3.230
Patriot VPN100 2TB
3.230
Silicon Power P34A80 1TB
3.230
Kioxia Exceria M.2 1TB
3.230
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
3.230
Silicon Power UD70 2TB
3.230
Kioxia Exceria M.2 500GB
3.230
Patriot VPR100 RGB 2TB
3.230
Patriot VPR100 RGB 512GB
3.230
Patriot VPR100 RGB 1TB
3.230
Seagate FireCuda 510 1TB
3.230
Gigabyte NVMe SSD 512GB
3.210
Samsung 970 EVO 250GB
3.210
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
3.210
XPG SX8200 Pro 2TB
3.170
XPG SX8200 Pro 512GB
3.170
Samsung 970 Evo Plus 250GB
3.160
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
3.100
Kingston KC2000 1TB
3.020
Intel 760p 512GB
2.960
WD Blue SN550 1TB
2.310
WD Blue SN550 500GB
2.280
Kingston A2000 500GB
2.120
Kingston A2000 1TB
2.120
Silicon Power P34A60 1TB
1.930
Intel 660p 1TB
1.790
ATTO - Write - QD 4 - 1MB - Gem. snelheid
Solid state drive Bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
10.040
Samsung 980 Pro 1TB
4.630
Samsung 980 Pro 500GB
4.600
Patriot VP4100 1TB
4.130
Patriot VP4100 2TB
4.080
Corsair Force MP600 1TB
3.980
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
3.970
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
3.950
Silicon Power US70 1TB
3.890
Seagate FireCuda 520 1TB
3.870
Samsung 970 Evo Plus 2TB
3.140
XPG Gammix S50 Lite 1TB
3.090
Samsung 970 Evo Plus 500GB
3.070
Patriot VPR100 RGB 1TB
3.000
Gigabyte NVMe SSD 512GB
2.990
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
2.930
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
2.930
Patriot VPN100 2TB
2.880
Seagate FireCuda 510 1TB
2.850
Kingston KC2500 1TB
2.830
WD Black SN750 1TB
2.820
Patriot VPR100 RGB 2TB
2.810
WD Black SN750 2TB
2.810
Patriot VPN100 1TB
2.800
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
2.800
Silicon Power UD70 2TB
2.790
Silicon Power P34A80 1TB
2.760
XPG SX8200 Pro 2TB
2.700
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
2.660
Samsung 980 Pro 250GB
2.540
WD Black SN750 500GB
2.430
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
2.420
Kingston KC2500 500GB
2.400
Samsung 970 EVO 1TB
2.360
XPG SX8200 Pro 512GB
2.250
Patriot VPN100 512GB
2.220
Kingston KC2000 1TB
2.220
Samsung 970 Evo Plus 250GB
2.220
Samsung 970 Pro 512GB
2.200
Kingston A2000 1TB
2.040
Patriot VPR100 RGB 512GB
1.930
Kingston A2000 500GB
1.930
WD Blue SN550 1TB
1.890
WD Blue SN550 500GB
1.710
Intel 660p 1TB
1.640
Silicon Power P34A60 1TB
1.610
Kioxia Exceria M.2 500GB
1.540
Kioxia Exceria M.2 1TB
1.530
Intel 760p 512GB
1.510
Samsung 970 EVO 250GB
1.440

Traces en PCMark 10

Voor de meeste gebruikers zullen de resultaten van de op traces gebaseerde benchmarks relevanter zijn. PCMark 10 bevat traces van uiteenlopende software, waarvan een meetkundig gemiddelde wordt genomen om tot een totaalscore te komen.

Hierin zien we toch een ander beeld dan in veel van de synthetische tests. Met 442 MB/s voor de 1TB-versie en 407 MB/s voor het 500GB-model is de Samsung 980 PRO de snelste ssd. Vlak daarachter komen we de Kingston KC2500 1TB tegen, met maar 5MB/s minder dan de 980 PRO 500GB. Dat is nota bene een PCIe 3.0-drive. Er volgt een klein gat naar de eerste generatie PCIe 4.0-ssd’s van merken als Seagate, Silicon Power en Patriot.

Tussen de 250 en 300 MB/s vinden we het overgrote deel van de PCIe 3.0-ssd’s terug. De Kingston A2000 valt op als budgetdrive die het erg goed doet. Hekkensluiter is de Gigabyte NVMe SSD 512GB met 196 MB/s. Dat is maar net iets sneller dan sommige SATA-ssd’s.

PCMark 10 - Storage - Totaalscore - Bandbreedte
Solid state drive Bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 1TB
442
Samsung 980 Pro 500GB
407
Kingston KC2500 1TB
402
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
395
Kingston A2000 1TB
375
Seagate FireCuda 520 1TB
366
Kingston KC2500 500GB
363
Silicon Power US70 1TB
360
Patriot VP4100 1TB
357
Samsung 980 Pro 250GB
347
Patriot VP4100 2TB
345
XPG Gammix S50 Lite 1TB
332
Kingston A2000 500GB
326
Kingston KC2000 1TB
316
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
316
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
315
Intel 660p 1TB
314
XPG SX8200 Pro 2TB
309
Samsung 970 Pro 512GB
309
Patriot VPN100 1TB
307
Silicon Power P34A80 1TB
306
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
304
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
302
Silicon Power P34A60 1TB
301
Patriot VPN100 2TB
300
Corsair Force MP600 1TB
300
Kioxia Exceria M.2 500GB
294
WD Blue SN550 1TB
288
XPG SX8200 Pro 512GB
284
Patriot VPR100 RGB 1TB
283
Patriot VPN100 512GB
281
Seagate FireCuda 510 1TB
279
Samsung 970 Evo Plus 500GB
278
Patriot VPR100 RGB 512GB
278
Samsung 970 Evo Plus 2TB
277
Intel 760p 512GB
276
Kioxia Exceria M.2 1TB
273
Samsung 970 EVO 1TB
260
WD Blue SN550 500GB
255
Patriot VPR100 RGB 2TB
255
Samsung 970 Evo Plus 250GB
254
WD Black SN750 1TB
230
WD Black SN750 500GB
229
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
229
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
227
Samsung 970 EVO 250GB
224
Silicon Power UD70 2TB
221
WD Black SN750 2TB
214
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
212
Gigabyte NVMe SSD 512GB
196

Naast PCMark 10 draaien we uiteraard ook onze eigen tracebenchmarks. Topscoorders in de gamingworkload zijn de 980 PRO-ssd's, gevolgd door de Aorus Gen4 AIC-ssd. Ook drie modellen van Kingston doen het relatief goed: de KC2500, KC2000 en A2000.

In de lichte desktopworkload loopt de PCIe-kaart van Gigabyte verder uit en melden zich ook diverse PCIe 4.0-ssd’s in de top, waaronder de Samsung 980 PRO, Seagate Firecuda 520, Silicon Power US70 en Patriot Viper VP4100. Daarnaast doen de eerdergenoemde modellen van Kingston en de Kioxia Exceria Plus het opnieuw uitstekend.

Tot slot is er nog de heavy-desktoptest, met schijfactiviteit van onder meer Adobe Photoshop en Lightroom. Opnieuw scoren de Samsung 980 PRO's en diverse modellen van Kingston goed, al valt juist de 500GB-versie uit de goedkopere A2000-serie in deze test door de mand. Ook de Sandisk Extreme Pro 3D, WD Black SN750 en Samsung 970 EVO (Plus) weten aansluiting te vinden, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de verschillen tussen de meeste ssd’s in deze test niet heel groot zijn.

 • Light desktop workload
 • Gaming workload
 • Photoshop & Lightroom heavy workload
Light desktop workload - Doorvoer ex opentijd
Solid state drive Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
2.641,89
Kingston KC2500 1TB
1.286,21
Seagate FireCuda 520 1TB
1.277,92
Samsung 980 Pro 1TB
1.277,92
Samsung 970 Pro 512GB
1.253,64
Samsung 980 Pro 500GB
1.253,64
Samsung 980 Pro 250GB
1.245,76
Silicon Power US70 1TB
1.237,98
Patriot VP4100 1TB
1.215,19
XPG Gammix S50 Lite 1TB
1.215,19
Patriot VP4100 2TB
1.215,19
Kingston A2000 1TB
1.186,07
Kingston KC2000 1TB
1.186,07
Samsung 970 Evo Plus 500GB
1.165,13
Patriot VPN100 1TB
1.158,32
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
1.131,84
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
1.125,41
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
1.125,41
Kingston KC2500 500GB
1.106,57
Intel 660p 1TB
1.106,54
Samsung 970 Evo Plus 250GB
1.100,40
Patriot VPR100 RGB 512GB
1.100,40
Samsung 970 Evo Plus 2TB
1.082,35
Kioxia Exceria M.2 1TB
1.082,35
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
1.076,47
XPG SX8200 Pro 512GB
1.053,56
Kioxia Exceria M.2 500GB
1.047,99
WD Blue SN550 1TB
1.042,46
Samsung 970 EVO 250GB
1.031,61
Seagate FireCuda 510 1TB
1.031,61
Samsung 970 EVO 1TB
1.026,27
WD Black SN750 500GB
1.026,25
XPG SX8200 Pro 2TB
1.015,73
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
1.010,53
Corsair Force MP600 1TB
1.005,45
Patriot VPR100 RGB 2TB
1.005,43
WD Black SN750 1TB
1.005,41
WD Blue SN550 500GB
1.000,35
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
1.000,33
Intel 760p 512GB
985,41
Silicon Power P34A80 1TB
956,85
Kingston A2000 500GB
947,69
WD Black SN750 2TB
929,87
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
929,87
Silicon Power UD70 2TB
916,97
Patriot VPN100 512GB
912,74
Patriot VPN100 2TB
892,19
Silicon Power P34A60 1TB
872,53
Patriot VPR100 RGB 1TB
846,42
Gigabyte NVMe SSD 512GB
678,28
Gaming workload - Doorvoer ex opentijd
Solid state drive Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB
2.235,24
Samsung 980 Pro 250GB
2.201,31
Samsung 980 Pro 1TB
2.197,24
Gigabyte Aorus Gen4 AIC 8TB
1.811,34
Samsung 970 Pro 512GB
1.770,66
XPG Gammix S50 Lite 1TB
1.748,01
Kingston KC2500 1TB
1.685,81
Samsung 970 Evo Plus 500GB
1.656,70
Kingston KC2000 1TB
1.618,59
Kingston A2000 1TB
1.603,97
Kingston KC2500 500GB
1.514,10
Kingston A2000 500GB
1.509,89
XPG SX8200 Pro 512GB
1.508,93
XPG SX8200 Pro 2TB
1.479,09
Samsung 970 Evo Plus 2TB
1.477,25
Intel 660p 1TB
1.453,96
Samsung 970 Evo Plus 250GB
1.450,41
Samsung 970 EVO 1TB
1.409,83
WD Black SN750 500GB
1.374,63
WD Black SN750 1TB
1.360,95
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB
1.349,83
WD Blue SN550 1TB
1.349,83
Samsung 970 EVO 250GB
1.336,62
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
1.327,38
Intel 760p 512GB
1.313,16
WD Black SN750 2TB
1.272,69
Sandisk Extreme Pro M.2 2TB
1.271,33
Silicon Power P34A80 1TB
1.215,45
WD Blue SN550 500GB
1.186,82
Kioxia Exceria Plus M.2 1TB
1.175,22
Silicon Power P34A60 1TB
1.172,90
Patriot VPN100 2TB
1.164,63
Seagate FireCuda 520 1TB
1.157,04
Patriot VPR100 RGB 1TB
1.155,92
Patriot VPN100 512GB
1.121,79
Patriot VP4100 1TB
1.098,88
Silicon Power US70 1TB
1.097,87
Kioxia Exceria Plus M.2 2TB
1.096,35
Kioxia Exceria M.2 500GB
1.075,92
Patriot VPN100 1TB
1.060,19
Silicon Power UD70 2TB
1.053,89
Patriot VP4100 2TB
1.052,96
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
1.052,96
Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB
1.019,56
Patriot VPR100 RGB 512GB
1.018,69
Seagate FireCuda 510 1TB
1.012,44
Corsair Force MP600 1TB
1.002,45
Kioxia Exceria M.2 1TB
998,92
Patriot VPR100 RGB 2TB
961,22
Gigabyte NVMe SSD 512GB
844,26
Photoshop & Lightroom heavy workload - Doorvoer ex opentijd
Solid state drive Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung 980 Pro 500GB
3.039,50
Samsung 980 Pro 1TB
2.983,45
Samsung 980 Pro 250GB
2.945,50
XPG Gammix S50 Lite 1TB
2.945,50
Kingston KC2500 1TB
2.932,16
Kingston KC2000 1TB
2.895,50
Sandisk Extreme Pro M.2 500GB
2.847,16
Silicon Power US70 1TB
2.834,69
Seagate FireCuda 520 1TB
2.822,33
Kingston A2000 1TB
2.807,57
Sandisk Extreme Pro M.2 1TB