Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Lenovo ThinkPad E15 Review

Flinke cpu-upgrade, maar ook downgrades

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

De ThinkPad E15 is de opvolger van de ThinkPad E595 met AMD-processor en de nieuwe Ryzen 5 4500U-cpu is een flinke upgrade ten opzichte van zijn vooganger. Met de zescoreprocessor, 16GB geheugen en een 512GB-ssd lijkt de laptop veel waar voor zijn geld te bieden. Helaas is het scherm niet best, met een lage helderheid. Daarnaast heeft de laptop een kaartlezer en usb 3.0-aansluiting ingeleverd ten opzichte van zijn voorganger. Upgraden is mogelijk, maar het geheugen is deels vastgesoldeerd. De koeling is wel stil en de laptop is voorzien van een vingerafdrukscanner én gezichtsherkenning.

Getest

Lenovo ThinkPad E15 (2e gen.) (20T8000YMH)

Prijs bij publicatie: € 750,-

Vanaf € 749,-

Vergelijk prijzen

Er verschijnen de laatste tijd regelmatig reviews van Lenovo-laptops en dat heeft als reden dat Lenovo een flink aantal van zijn laptops heeft uitgerust met de interessantste processor van dit moment: AMD's Ryzen 4000U. In deze review kijken we naar een inmiddels bekende cpu, de Ryzen 5 4500U, in een zakelijk jasje: die van de ThinkPad E15. De E15 is de opvolger van de E595, die nog voorzien is van een Ryzen 3500U-processor en die we begin 2020 in de Laptop Best Buy Guide hebben besproken. We vergelijken de E15 met de E595 en kijken of dit ook een potentiële Best Buy is.

De ThinkPad E-serie is het goedkoopste model uit de Lenovo's ThinkPad-serie en die laptops staan bekend om hun degelijkheid, de mogelijkheid tot upgraden en hun goede toetsenbord. De goede naam van de ThinkPad-serie is overigens geen garantie, zagen we een paar jaar geleden bij de E580, die de ThinkPad-naam wat ons betreft geen eer aandeed.

Als we deze ThinkPad E15 uit de doos halen, treffen we, zoals we al hoopten, een behoorlijk stevige laptop aan. Het is ook een laptop waarbij de fabrikant duidelijk weinig tijd en energie heeft gestoken in het zo dun mogelijk maken van de schermranden en dat zijn we ook gewend van de ThinkPad E-serie. We weten niet zeker of het door die bredere randen of de aluminium achterkant komt, maar de schermconstructie voelt stevig aan en als je het scherm openklapt, geeft het scharnier de nodige weerstand, waardoor het scherm niet wiebelt nadat je het onder de juiste hoek hebt gezet. In de bovenste schermrand zit de webcam die nu ook gezichtsherkenning heeft, waardoor je snel kunt inloggen in Windows. Je kunt daarvoor overigens ook de eveneens nieuwe vingerafdrukscanner gebruiken, die in de aan-uitknop is weggewerkt.

De achterkant van het scherm is dus van aluminium gemaakt, maar de rest van de laptop is gewoon van abs-plastic. De laptop is behoorlijk stevig, al geeft de behuizing wel mee als je er stevig op drukt. We hebben het idee dat de ThinkPad E-serie enkele jaren geleden steviger aanvoelde, maar dat is niet te controleren.

Wat aansluitingen betreft lijkt de E15 op het eerste gezicht op de E595, maar er zijn ook wel wat verschillen. Aan de linkerkant is de laptop voorzien van USB-C en dat is ook meteen de poort waarmee de accu geladen kan worden door middel van de bijgeleverde lader. Wil je een 4k-scherm met 60Hz aansluiten, dan zal dat, via een dockje, ook via deze aansluiting moeten verlopen, want de HDMI-aansluiting ondersteunt maximaal het 1.4-protocol. Het is jammer dat 4k via HDMI niet ondersteund wordt, want de specificatie gaat al sinds 2013 mee en er worden zelfs al televisies met HDMI 2.1 geleverd. Verder zijn er aan de linkerkant een mini-jackaansluiting en een enkele USB-A-aansluiting op 5Gbit/s aanwezig. Bij de E595 waren er nog twee USB-A-aansluitingen te vinden, maar daarvan is er dus op de E15 een wegbezuinigd.

Aan de rechterkant heeft Lenovo vervolgens ook bezuinigd en is de microSD-kaartlezer verdwenen. Daardoor heeft de E15 helemaal geen kaartlezer meer. De USB-poort aan die kant is van de 2.0-generatie en heeft dus een maximale overdrachtssnelheid van 480Mbit/s. Het zakelijke karakter van de E15 blijkt uit de gigabit-ethernetaansluiting, want die is wel weer aanwezig.

Toetsenbord en touchpad

Kenmerkend voor ThinkPad-laptops is het toetsenbord dat voorzien is van een trackpoint tussen de G-, H- en B-toetsen. Zo ook op de E15 en daarbij heeft Lenovo ervoor gekozen om de laptop ook van een numeriek toetsenblok te voorzien. Voor Excel-gebruikers zijn daarboven de )-en (-toetsen toegevoegd om gemakkelijk formules op te kunnen stellen, samen met een extra backspacetoets. Verder heeft Lenovo sneltoetsen toegevoegd om snel de balk met meldingen in Windows te openen met F9 en een gesprek op te nemen of af te breken met de F10- en F11-toetsen. Of je daar veel aan hebt, is de vraag, want alleen Skype for Business en Teams worden ondersteund.

Het toetsenbord zelf tikt erg prettig doordat de toetsen een kuiltje hebben, dat je vinger naar het midden van de toets geleidt. Er is bovendien veel travel aanwezig en de toetsen geven een duidelijke feedback. De achtergrondverlichting is in twee niveaus in te stellen met behulp van de Fn-toets en de spatiebalk. Kun je niet wennen aan de Fn-toets helemaal linksonder, dan kun je in de Lenovo Vantage-software de functionaliteit van de toetsen omwisselen.

De trackpoint komen we zelden tegen op consumentenlaptops, maar wel af en toe op een zakelijk model zoals de ThinkPad E15. De trackpoint reageert snel en precies op aanrakingen, maar het is moeilijk om er een oordeel over te vellen, omdat we zo weinig trackpoints tegenkomen en als dat het geval is, is het er vaak een van Lenovo.

De touchpad heeft een plastic oppervlak dat net even ruwer is dan de rest van de behuizing en dat geeft het gevoel dat je er met goede precisie mee kunt werken. Uiteraard is het een Precision Touchpad dat een goede integratie met Windows biedt. Een klik op de touchpad geeft een duidelijk en enigszins gedempt klikje, waardoor de laptop niet goedkoop aanvoelt.

Specificaties en benchmarks

Lenovo heeft de productnamen voor zijn laptops enige tijd geleden versimpeld en ze daarmee wat minder specifiek gemaakt. Het typenummer van de ThinkPad E-serie begon altijd met een cijfer dat de schermgrootte aanduidde, gevolgd door het getal dat de generatie voorstelde, en dan een nul voor de Intel-variant en een vijf voor de AMD-versie. De kleinere variant van de E540 was bijvoorbeeld de E440 en de opvolger van de E540 heette E550, terwijl de AMD-variant van die generatie de E555 was. Toen Lenovo bij de E595 was aangekomen, waren de getallen op en is het bedrijf simpelweg overgestapt op 'E15', dat met de komst van de nieuwe Ryzen-processors vergezeld wordt van '2e generatie'. Als consument moet je dus wat beter opletten tijdens de aanschaf, want de eerste generatie E15 is voorzien van Intel Comet Lake-processors. Lenovo biedt verschillende uitvoeringen van de ThinkPad E15 aan, maar biedt in zijn eigen webwinkel niet de optie om zelf een configuratie samen te stellen, zoals bij andere ThinkPad-laptops vaak wel het geval is.

20T8000XMH 20T8000YMH (getest) 20T8000WMH 20T8000WMB (azerty)
Cpu Ryzen 5 4500U Ryzen 5 4500U Ryzen 7 4700U Ryzen 7 4700U
Gpu Vega 6 Vega 6 Vega 7 Vega 7
Ram 8GB 16GB 16GB 16GB
Ssd 256GB 512GB 512GB 512GB
Prijs € 718,- € 749,- € 929,- € 948,31

De bovenstaande configuraties zijn beschikbaar in de Pricewatch en het mag meteen duidelijk zijn dat het een no-brainer is om een paar tientjes bij te leggen voor de Ryzen 5-versie met 16GB werkgeheugen en een ssd van 512GB. De overstap naar Ryzen 7 levert twee extra cores op, maar kost ook weer bijna 150 euro extra. Voor wie veel cpu-snelheid nodig heeft, kan dat een aantrekkelijke upgrade zijn, maar de hexacoreprocessor die wij getest hebben, blijkt ook al behoorlijk snel te zijn, zoals verderop op deze pagina blijkt.

Lenovo ThinkPad E15 (2e generatie) 20T8000YMH
Processor AMD Ryzen 5 4500U
Cores/threads 6/6
Klokfrequentie (turbo) 2,3GHz (4,0GHz)
Gpu Radeon RX Vega 6 @ 1500MHz (geïntegreerd)
Werkgeheugen 16GB ddr4-3200, dualchannel
Ssd Samsung PM991 512GB
Wifi Intel Wi-Fi 6 AX200 160MHz
Scherm 15,6", 1920x1080, ips, mat
Schermpaneel Lenovo B156HAN02.1
Accu 43Wh
Besturingssysteem Windows 10 Pro

Lenovo voorziet de door ons geteste uitvoering van de bovenstaande specificaties en heeft daarbij gekozen voor een draadloosnetwerkkaart van Intel. Er zijn ook uitvoeringen van de E15 met een Realtek RTL8822CE-netwerkkaart, maar die worden niet binnen EMEA geleverd.

De ThinkPads staan zoals gezegd bekend als zakelijke laptops en we zijn gewend dat de onderdelen daarom ook gemakkelijk vervangbaar en upgradebaar zijn. Als we de onderkant verwijderen, komen we het werkgeheugen tegen, waarvan 8GB helaas op het moederbord vastzit, terwijl de andere 8GB op een losse module zitten. Uitbreiden naar 32GB is er daardoor niet bij en het maximum dat Lenovo ondersteunt, is dan ook 24GB. De ssd zit tussen de processorkoeler en accu in en is een Samsung PM991, gestoken op een M.2-kaartje van 42mm lang. Een tweede slot voor een M.2-ssd van een wat conventionelere lengte, 80mm, zit rechts van het werkgeheugen. Hoewel er nog genoeg ruimte lijkt te zijn voor een grotere accu, heeft Lenovo het bij een exemplaar van 45Wh gehouden. Voor een 15"-laptop is dat niet overbemeten en verderop in de review blijkt dat de accuduur dan ook niet bijzonder is.

Benchmarks

De E15 is voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor van AMD en die hebben we in de afgelopen tijd vaker voorbij zien komen. De cpu beschikt over zes cores, zonder smt, een basiskloksnelheid van 2,3GHz en een turboklok van 4GHz. Bij het draaien van de benchmarks kiezen we er normaal gesproken voor om de laptop te testen zoals hij uit de doos komt, maar Lenovo heeft bij een aantal laptops een functie opgenomen in de meegeleverde software die 'intelligent koelen' heet. Bij laptops die we eerder hebben getest, zoals de Lenovo Slim 7, was die functionaliteit te veranderen in de Lenovo-software, maar bij de ThinkPad E15 is het verschoven naar de plek waar het eigenlijk thuishoort, namelijk het energiebeheer van Windows. Niet bij elke laptop is deze functionaliteit overigens even goed geïmplementeerd; er zijn veel laptops waarbij geen verschil bestaat tussen 'betere prestaties' en 'beste prestaties'. In het geval van de E15 is dat dus wel het geval en in de onderstaande benchmarks hebben we beide meegenomen.

De E15 bleek tijdens het draaien van de benchmarks opvallend stil, onafhankelijk van het energieprofiel dat we instelden. Bij het draaien van Cinebench Single was de ventilator op de normale werkafstand zelfs onhoorbaar.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
1.290
MSI Prestige 14 A10SC-004NL Ci7-10710U
1.073
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Ryzen 5 4500U
945
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U
917
Lenovo ThinkPad E15 Ryzen 5 4500U
843
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
837
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U
823
Asus ZenBook 15 UX533FD Ci7-8565U
819
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
782
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Ci7-1065G7
727
Microsoft Surface Laptop 3 Ryzen 5 3580U
711
Lenovo ideapad S340-14IIL Ci5-1035G1
695
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Ci5-10210U
659
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
650
Lenovo ThinkPad E595 Ryzen 5 3500U
645
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U
628
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH Ci7-10510U
588
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
554
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 A10SC-004NL Ci7-10710U
189
Asus ZenBook 15 UX533FD Ci7-8565U
187
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
182
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
180
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH Ci7-10510U
179
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Ci7-1065G7
177
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
177
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Ryzen 5 4500U
177
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U
171
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
170
Lenovo ThinkPad E15 Ryzen 5 4500U
170
Lenovo ideapad S340-14IIL Ci5-1035G1
170
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U
169
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Ci5-10210U
165
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
164
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U
162
Microsoft Surface Laptop 3 Ryzen 5 3580U
145
Lenovo ThinkPad E595 Ryzen 5 3500U
137

In Cinebench, een vrij korte benchmark, scoort de Ryzen 5-processor erg goed, zoals we intussen gewend zijn van de cpu's. De zes cores zijn vlotter dan de quadcores van Intels Ice- en Comet Lake-generatie en de enige 15W-processor van Intel die sneller is, is de i7-10710U in de MSI Prestige 14, maar die heeft in tegenstelling tot de AMD 4500U wel smt. Heb je een ThinkPad E15, dan kan overschakelen naar het snellere energieprofiel het bij renderen, zoals in Cinebench, een procent of twaalf schelen.

  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid Graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
21.311
MSI Prestige 14 A10SC-004NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-10710U
19.957
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
19.430
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
16.046
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
15.797
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
15.553
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
15.140
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
14.610
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
14.416
Microsoft Surface Laptop 3 Rad. RX Vega 9 Ryzen 5 3580U
13.899
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
13.535
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
12.645
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
12.614
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
12.141
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
11.213
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
10.145
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
9.546
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
8.603
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
36.286
MSI Prestige 14 A10SC-004NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-10710U
29.718
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
27.364
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
22.697
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
22.442
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
22.343
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
22.108
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
21.825
Microsoft Surface Laptop 3 Rad. RX Vega 9 Ryzen 5 3580U
19.690
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
18.874
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
18.023
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
17.759
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
17.494
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
15.336
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
13.901
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
12.309
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
10.355
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
9.970
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
12.012
MSI Prestige 14 A10SC-004NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-10710U
9.285
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.079
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
7.892
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
7.835
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
7.755
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
7.654
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
7.553
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
7.497
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
7.400
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
7.199
Microsoft Surface Laptop 3 Rad. RX Vega 9 Ryzen 5 3580U
6.849
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
6.688
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
6.577
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
6.281
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
6.264
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.814
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
5.668
3DMark Night Raid
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
14.413
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
12.450
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.164
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.152
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.052
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
10.838
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
10.694
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
10.546
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
9.289
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
8.829
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
8.611
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
6.826
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
6.556
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.915
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.195
3DMark Night Raid graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
15.723
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
15.480
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.966
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.868
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.801
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.780
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
11.652
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
11.370
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
10.358
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
9.765
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
9.135
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
7.438
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
6.796
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
6.008
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.304
3DMark Night Raid Cpu
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
9.793
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.503
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.189
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.092
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
7.478
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
7.297
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
7.268
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
6.499
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
5.904
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
5.862
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
5.724
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
5.464
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.440
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
4.656
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
4.656

Dat snellere energieprofiel doet weinig voor de snelheid van de gpu en in 3DMark scheelt het ook op de cpu-snelheid maar een paar procent. We draaien het verouderde Cloud Gate en het nieuwere Night Raid, dat gebruikmaakt van DirectX 12. Grafisch is de Vega 6-gpu vlot, maar hij is niet geschikt voor zwaardere games. We probeerden al eens GTA V op lage instellingen te draaien, maar de Vega-gpu produceerde geen speelbare framerates, tenzij we de instellingen helemaal omlaag schroefden.

  • Geekbench 4.1 - Multi
  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Memory Multi
Geekbench 4.1 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
23.616
MSI Prestige 14 A10SC-004NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-10710U
21.882
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
19.106
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
18.890
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
18.874
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
18.530
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
18.502
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
18.462
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
17.424
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
17.257
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
15.212
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
14.881
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
14.500
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
14.386
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
14.360
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
13.572
Microsoft Surface Laptop 3 Rad. RX Vega 9 Ryzen 5 3580U
11.642
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
10.262
Geekbench 4.1 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
5.746
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
5.656
MSI Prestige 14 A10SC-004NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-10710U
5.368
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
5.262
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
5.159
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
5.144
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
5.133
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
4.909
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
4.897
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
4.870
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.783
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
4.734
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.729
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.723
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.585
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
4.551
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
3.525
Microsoft Surface Laptop 3 Rad. RX Vega 9 Ryzen 5 3580U
3.247
Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 Iris Plus Ci7-1065G7
7.303
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Iris Plus Ci7-1065G7
6.720
Lenovo Yoga Slim 7 Rad. Graphics Ryzen 7 4800U
5.432
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
5.403
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Iris Plus Ci7-1065G7
5.247
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
5.134
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
5.116
Lenovo ThinkPad E15 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.997
HP Envy x360 13-ay0001nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.985
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 5 4500U
4.851
Lenovo IdeaPad Flex 5 Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
4.821
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
4.814
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
4.698
Microsoft Surface Laptop 3 Rad. RX Vega 9 Ryzen 5 3580U
4.597
MSI Prestige 14 A10SC-004NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-10710U
4.522
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
4.487
Lenovo ThinkPad E595 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
3.434
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH GF MX250 Ci7-10510U
3.187

Geekbench is een benchmark die beter op Intel- dan op AMD-processors draait en dat zie je vooral terug in de singlecoretest. De bewerkingen zijn weer anders dan in Cinebench en 3DMark, en net als in 3DMark blijkt hier dat het snellere energieprofiel niet zoveel winst oplevert als in Cinebench het geval was.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop CPU/SoC tijd in seconden (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
575
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Ryzen 5 4500U
887
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U
921
Lenovo ThinkPad E15 Ryzen 5 4500U
987
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
1.147
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
1.228
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U
1.395
Asus VivoBook X509JA-EJ031T Ci7-1065G7
1.663
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
1.738
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Ci5-10210U
1.940
Lenovo ideapad S340-14IIL Ci5-1035G1
2.127
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH Ci7-10510U
2.233
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
2.287

Een mooie praktijktest is DaVinci Resolve, waarin we een 4k-video renderen. De zes cores van de Ryzen 5-processor doen het in deze test uitstekend en verslaan de snelste 15W-quadcore die we tot nu toe getest hebben: die in de Dell XPS 13. Die laptop kost overigens ook bijna het dubbele van de E15.

  • Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
  • Verschil Blender Ryzengraphic
Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde in seconden (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
27,00 28,00
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Ryzen 5 4500U
44,00 46,00
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U
45,00 47,00
MSI Prestige 14 A10SC-004NL Ci7-10710U
38,00 48,00
Lenovo ThinkPad E15 Ryzen 5 4500U
48,00 49,00
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
46,00 53,00
Asus ZenBook 15 UX533FD Ci7-8565U
48,00 62,00
Microsoft Surface Laptop 3 Ryzen 5 3580U
54,00 63,00
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U
62,00 67,00
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
52,00 70,00
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Ci5-10210U
58,00 73,00
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
63,00 79,00
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
76,00 85,00
Lenovo ideapad S340-14IIL Ci5-1035G1
63,00 96,00
Verschil Blender Ryzengraphic
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde Tijd in % (lager is beter)
Lenovo ThinkPad E15 Ryzen 5 4500U
2,1
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
3,7
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U
4,4
Lenovo ThinkPad E15 (beste prestaties) Ryzen 5 4500U
4,5
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U
8,0
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
11,8
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
15,0
Microsoft Surface Laptop 3 Ryzen 5 3580U
16,6
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
25,4
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Ci5-10210U
25,9
MSI Prestige 14 A10SC-004NL Ci7-10710U
26,3
Asus ZenBook 15 UX533FD Ci7-8565U
29,2
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
34,6
Lenovo ideapad S340-14IIL Ci5-1035G1
52,4

Tot slot draaien we Blender gedurende een half uur om te zien of de processor na verloop van tijd ook nog zo snel blijkt te zijn. De DaVinci-test geeft dat al een beetje weg, want die duurt ook vrij lang, maar net als eerdere laptops met Ryzen-processor is ook hier van throttling nauwelijks sprake. De koeling doet zijn werk stil en naar behoren, waardoor de laptop ook onder belasting snel blijft.

  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
  • PCMark Storage 2.0 - Score
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
MSI Prestige 14 A10SC-004NL Samsung PM981 1TB
544,27
Asus VivoBook X509JA-EJ031T
479,14
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH
468,68
Lenovo Yoga Slim 7 Hynix PC601 1TB
435,83
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel SSDPEKNW512G8L
430,71
Lenovo ThinkPad E595
420,34
Asus ZenBook 15 UX533FD Samsung PM981 1TB
397,24
Lenovo IdeaPad Flex 5 Hynix BC511 256GB
382,03
Dell XPS 13 9300 Hynix PC611 512GB
379,35
Lenovo ThinkPad E15
362,52
Lenovo IdeaPad Flex 5 Samsung PM991 512GB
355,97
HP Envy x360 13-ay0001nd Kioxia BG4 512GB
343,54
Acer Swift 3 SF314-58-58XS WD SN520 512GB
334,59
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T WD SN520 256GB
327,32
Microsoft Surface Laptop 3 SK Hynix BC501 256GB
305,87
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
305,12
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Micron 2200 1TB
265,59
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 A10SC-004NL Samsung PM981 1TB
5.078
Asus VivoBook X509JA-EJ031T
5.067
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH
5.063
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel SSDPEKNW512G8L
5.056
Lenovo Yoga Slim 7 Hynix PC601 1TB
5.052
Lenovo ThinkPad E595
5.047
Asus ZenBook 15 UX533FD Samsung PM981 1TB
5.043
Dell XPS 13 9300 Hynix PC611 512GB
5.039
Lenovo IdeaPad Flex 5 Hynix BC511 256GB
5.037
Lenovo ThinkPad E15
5.032
Lenovo IdeaPad Flex 5 Samsung PM991 512GB
5.027
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T WD SN520 256GB
5.019
HP Envy x360 13-ay0001nd Kioxia BG4 512GB
5.018
Acer Swift 3 SF314-58-58XS WD SN520 512GB
5.018
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
5.002
Microsoft Surface Laptop 3 SK Hynix BC501 256GB
5.002
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Micron 2200 1TB
4.964

We kijken uiteraard ook naar de snelheid van de ssd en de 512GB-versie van de Samsung PM991 blijkt wat snelheid betreft een middenmoter te zijn in deze laptop. Het is wel opvallend dat Lenovo in de voorganger van deze E15, de E595, een snellere ssd heeft geplaatst.

Scherm en accuduur

Van laptops van een euro of 750 verwachten we een behoorlijk goed scherm, met op zijn minst een full-hd-resolutie en een ips-paneel. Dat heeft de E15 en het scherm heeft ook een matte coating, wat we graag zien omdat het veel minder reflecties in beeld geeft dan een glanzend scherm. Wat ook meteen opvalt, is de maximale helderheid, of eigenlijk het gebrek eraan. De eerste keer dat we de laptop gebruikten, leek de helderheid wat laag te staan dus wilden we die omhoog draaien, maar helaas, hij stond al maximaal. Dat voorspelde weinig goeds en we pakten onze colorimeter en Calman-software erbij om ons vermoeden te controleren.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
MSI Prestige 14 A10SC-004NL 14" 3840x2160
609
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
600
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
426
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
400
Microsoft Surface Laptop 3 15" 2496x1664
386
Lenovo Yoga Slim 7 14" 1920x1080
385
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 1920x1080
299
Asus ZenBook 15 UX533FD 15,6" 1920x1080
296
Lenovo ThinkPad E595 15,6" 1920x1080
293
Lenovo ideapad S340-14IIL 14" 1920x1080
291
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 1920x1080
289
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" 1920x1080
278
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH 15,6" 1920x1080
271
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T 14" 1920x1080
252
Asus VivoBook X509JA-EJ031T 15,6" 1920x1080
229
Lenovo ThinkPad E15 15,6" 1920x1080
225
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" 1920x1080
216
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14" 1920x1080
2026:1
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
1869:1
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
1852:1
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
1704:1
Microsoft Surface Laptop 3 15" 2496x1664
1325:1
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T 14" 1920x1080
1305:1
MSI Prestige 14 A10SC-004NL 14" 3840x2160
1296:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" 1920x1080
1280:1
Lenovo ThinkPad E595 15,6" 1920x1080
1273:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" 1920x1080
1261:1
Lenovo ThinkPad E15 15,6" 1920x1080
1184:1
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH 15,6" 1920x1080
1177:1
Asus ZenBook 15 UX533FD 15,6" 1920x1080
1139:1
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 1920x1080
1106:1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 1920x1080
1069:1
Lenovo ideapad S340-14IIL 14" 1920x1080
1061:1
Asus VivoBook X509JA-EJ031T 15,6" 1920x1080
388:1
sRGB dekking
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14" 1920x1080
108,70
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
99,80
MSI Prestige 14 A10SC-004NL 14" 3840x2160
99,60
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
99,20
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
97,00
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T 14" 1920x1080
96,90
Microsoft Surface Laptop 3 15" 2496x1664
96,80
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" 1920x1080
63,80
Lenovo ThinkPad E15 15,6" 1920x1080
63,70
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" 1920x1080
63,60
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH 15,6" 1920x1080
63,30
Lenovo ThinkPad E595 15,6" 1920x1080
63,10
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 1920x1080
63,10
Lenovo ideapad S340-14IIL 14" 1920x1080
62,60
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 1920x1080
61,20
Asus VivoBook X509JA-EJ031T 15,6" 1920x1080
60,90

De maximale helderheid blijkt inderdaad flink tegen te vallen en is nog wat lager dan bij zijn voorganger. Dat betekent dat je al gauw de gordijnen moet sluiten bij zonnig weer als je op de laptop wilt werken. Het contrast van ongeveer 1200:1 is gezien de prijsklasse waarin de laptop zich bevindt, zoals je mag verwachten en de sRGB-dekking van een procent of zestig is ook conform de verwachtingen. Uitzonderingen daargelaten hebben laptops pas vanaf een euro of 900 een scherm met honderd procent sRGB-dekking.

Behalve een lage maximale helderheid is de kalibratie van het beeldscherm ook behoorlijk slecht. Dat de maximaal verzadigde hoeken van de sRGB-gamut niet bestreken worden, is op zich gebruikelijk in deze prijsklasse, maar bij de grijswaardenmeting gaat het al fout. Er is te weinig groen aanwezig en de gemiddelde gammawaarde is te hoog, waardoor het beeld er te donker uitziet. Bovendien gaat de curve op en neer. Het scherm is, kortom, niet aan te bevelen. Nu zou je kunnen zeggen dat de ThinkPad een zakelijke laptop is en dat zakelijke gebruikers geen perfecte kleurweergave nodig hebben om naar sheets en documenten te kijken. Dat is zo, maar iedere laptopgebruiker heeft wel een scherm nodig dat goed afleesbaar is en bij de E15 zal daarvoor in veel gevallen de helderheid te laag zijn.

Accuduur

De Ryzen-laptops van de eerste generatie waren geen toppers wat accuduur betreft, maar AMD en laptopmakers hebben samengewerkt om de hardware te optimaliseren en bij de laptops met Ryzen 4000U-processors waren we tot nu toe steeds onder de indruk van de accuduur. Een deel daarvan is natuurlijk ook toe te schrijven aan de 7nm-processor, die zuiniger moet zijn dan zijn 12nm-voorganger.

  • Browsen
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
18u43m
Lenovo Yoga Slim 7 60,7Wh
15u32m
Dell XPS 13 9300 52Wh
14u43m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
13u12m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 48Wh
12u12m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
11u37m
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
11u31m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
11u13m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 50,29Wh
11u6m
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH 50,2Wh
9u34m
Lenovo ideapad S340-14IIL 52,5Wh
9u13m
Microsoft Surface Laptop 3 45,2Wh
8u42m
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T 47Wh
8u36m
Lenovo ThinkPad E15 45Wh
7u21m
Lenovo ThinkPad E595 45Wh
7u17m
MSI Prestige 14 A10SC-004NL 50Wh
6u58m
Asus VivoBook X509JA-EJ031T 32Wh
5u24m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 52Wh
5u42m
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
5u38m
Lenovo Yoga Slim 7 60,7Wh
5u38m
Microsoft Surface Laptop 3 45,2Wh
5u37m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 48Wh
5u35m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
5u34m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
5u31m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 50,29Wh
4u53m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
4u47m
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH 50,2Wh
4u26m
Lenovo ThinkPad E595 45Wh
4u23m
Lenovo ThinkPad E15 45Wh
4u8m
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T 47Wh
3u56m
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
3u34m
Lenovo ideapad S340-14IIL 52,5Wh
3u11m
MSI Prestige 14 A10SC-004NL 50Wh
3u5m
Asus VivoBook X509JA-EJ031T 32Wh
2u29m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 60,7Wh
3.854,00
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
3.733,00
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
3.628,00
MSI Prestige 14 A10SC-004NL 50Wh
3.623,00
Lenovo ideapad S340-14IIL 52,5Wh
3.594,00
Dell XPS 13 9300 52Wh
3.500,00
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 48Wh
3.340,00
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
3.320,00
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
3.289,00
Lenovo ThinkPad E15 45Wh
3.195,00
Asus VivoBook X509JA-EJ031T 32Wh
3.166,00
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
3.131,00
Acer Aspire 5 A515-54G-79EH 50,2Wh
2.953,00
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 50,29Wh
2.895,00
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T 47Wh
2.799,00
Microsoft Surface Laptop 3 45,2Wh
2.350,00
Lenovo ThinkPad E595 45Wh
2.327,00

Dat Ryzen 4000-laptops niet altijd een lange accuduur hoeven te hebben, bewijst de E15 helaas, want tijdens browsen, maar ook onder belasting is de accuduur ongeveer hetzelfde als bij de E595, die nog van een Ryzen-processor van de vorige generatie is voorzien. De 45Wh-accu is weliswaar niet overbemeten voor een 15"-laptop, maar het lijkt erop dat Lenovo voor de rest van de laptop de focus niet heeft gelegd op accuduur en niet voor zuinige componenten heeft gekozen zoals het bij een Flex 5 of Slim 7 wel heeft gedaan. In principe moet je ruim zeven uur kunnen browsen, maar dat is bij een helderheid van 180cd/m². Zet je het scherm feller of zet je verscheidene tabs open, dan zal de accuduur eerder richting de vier uur van PCMark komen.

Conclusie

De ThinkPad E15 volgt de populaire ThinkPad E595 op en heeft ook een nieuwe Ryzen 4500U-processor gekregen. De E595 had nog een Ryzen 5 3500U en wie het laptopnieuws een beetje heeft gevolgd, zal het niets verbazen dat de nieuwe Renoir-processor zijn voorganger in alle cpu-benchmarks ruim verslaat. In het geval van de E15 heeft Lenovo de koeling bovendien goed geregeld, want die hebben we tijdens het draaien van benchmarks nauwelijks gehoord. Andere verbeteringen zijn het toevoegen van een camera met gezichtsherkenning om snel te kunnen inloggen én een vingerafdrukscanner. Je kunt een van de twee of allebei de opties gebruiken, net wat je prettiger vindt. De webcam is nu bovendien voorzien van een privacyschuifje, wat veel mensen een prettig idee vinden.

Er zijn niet alleen dingen vernieuwd, er zijn ook dingen hetzelfde gebleven. Het toetsenbord vinden we bijvoorbeeld prettig tikken doordat de knoppen van een kuiltje zijn voorzien. De liefhebbers kunnen gebruikmaken van de trackpoint, maar de touchpad werkt ook prima. Wat ook hetzelfde is gebleven, is de HDMI 1.4-aansluiting en dat vinden we een tegenvaller, want het betekent dat je op die manier nog steeds geen 4k60-scherm kunt aansluiten. De mogelijkheid voor een dergelijk scherm is er op zich wel, maar dan moet je een USB-C-dock aanschaffen en moet het via die aansluiting verlopen. Wat ook hetzelfde is gebleven, is de accuduur en ook dat vinden we tegenvallen. We hadden verwacht dat de nieuwe Ryzen-processors een langere accuduur zouden opleveren, zoals we bij andere Ryzen 4000-laptops hebben gezien, maar tijdens browsen zien we vrijwel dezelfde accuduur en onder belasting is die nog iets korter.

Op sommige punten is de E15 zelfs een downgrade ten opzichte van de E595. De E595 had bijvoorbeeld nog een microSD-kaartlezer, maar die ontbreekt op de E15 helemaal en er is ook een gewone USB-A-aansluiting afgegaan. Daardoor heb je nog maar één reguliere USB 3.0-aansluiting over, aangevuld met een USB 2.0-aansluiting aan de rechterzijde. Het werkgeheugen is ook niet meer volledig te vervangen, maar gedeeltelijk vast gesoldeerd, waardoor het maximum niet meer 32, maar 24GB is. Het grootste minpunt van de E15 tot slot, vinden we het scherm. De maximale helderheid van de E595 hield al niet over, maar is bij de E15 nog wat lager geworden, wat je al merkt als buiten de zon schijnt en je bij een raam zit te werken.

We hadden voordat we deze laptop reviewden, verwacht dat Lenovo met de E15 het succes van de E595 zou voortzetten en deels is dat ook zo, want je krijgt voor ongeveer 750 euro een hexacoreprocessor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. Er zijn weinig laptops die Lenovo dat nadoen. Behalve de snellere processor en de biometrische inlogmethoden zijn er echter weinig dingen verbeterd aan de E15, terwijl we dat, gezien het verstrijken van bijna driekwart jaar, wel hadden verwacht. Op sommige punten is de E15 zelfs een achteruitgang en dat zorgt ervoor dat hij niet zo'n aanrader is als zijn voorganger was.

Getest

Lenovo ThinkPad E15 (2e gen.) (20T8000YMH)

Prijs bij publicatie: € 750,-

Vanaf € 749,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Lenovo ThinkPad E15 (2e gen.) (20T8000YMH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Dustinhome.nl

Score: 3.5 (65)

€ 749,-

€ 749,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 749,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 749,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (3743)

€ 789,-

€ 789,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 789,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 789,-
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (416)

€ 789,-

€ 789,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 789,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 789,-
Bekijk

Lees meer

Reacties (75)

Wijzig sortering
Let op als je een ryzen thinkpad installeerd dat je deze setting veranderd voor meer brightness. Toen ik vorige jaar een aantal 495's installeerde , leek de brightness nog lager dan de droevige scherm specs. Wat hierdoor was:
https://support.lenovo.co...6-e15-gen2-type-20t920t8/
Gaan er nu nog eigenlijk goede business laptops komen met Ryzen 4800H(S), 32GB RAM, 2TB SSD met scherm met hogere resolutie dan FHD?
Zit hier al maanden te wachten en had gehoopt er reeds eentje besteld te hebben, maar niets te vinden.
Het is toch godgeklaagd dat kennelijk enkel Intel CPU's gecombineerd worden met de betere schermen en betere specs. Heb ik eens eindelijk wat geld uit te geven aan een laptop, is er niets interessants...

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 16 september 2020 11:20]

Ik kan dat geen business laptop noemen, dat is eerder mobile workstation / desktop replacement. Een business laptop is er eentje die je met honderden/duizenden tegelijk koopt en dus ook betaalbaar is en op alle gebieden 'voldoende' scoort, ik zie niet in waarom een 4800 met 32GB RAM noodzakelijk is voor mensen die geen cpu-intensieve applicaties doen, al helemaal niet als het gaat om wat thuiswerken en emailen, bellen, administratie etc. En een QHD of 4k scherm is ook niet nodig. Er zijn reeds Lenovo's die voldoen aan 'business laptop' met een 4700 of 4500, numeriek toetsenbord en FHD scherm en lange accuduur... De markt voor jouw 'business laptop' is een beetje een niche en daarom zie je niet veel fabrikanten daarmee beginnen als ze snel omzet willen genereren.

[Reactie gewijzigd door Nox op 16 september 2020 12:19]

OK, 'business' is misschien niet het juiste woord. Ik had dat gebruikt omdat in eerdere discussies men altijd met game laptop voorstellen kwam. De categorie "zakelijke laptops" op de Lenovo website is ook vrij groot en gaat van een lichte laptop van 560€ tot een workstation van 2.000€.
Misschien is beter verwoord: een developer laptop.

Met een VM, Docker, IDE en enkele browsers open, zit ik toch al snel aan de 16GB van mijn huidige laptop.
Eigenlijk wil ik gewoon dat Lenovo een X1 Carbon of X1 Extreme met Ryzen CPU's gaat leveren.
Klinkt als een persoonlijk probleem :+ ;)

Misschien is het dan ook beter om voor een workstation te kijken zoals Nox al aangeeft.
Zoals je zelf zegt zijn er maar weinig notebooks in het 'zakelijke' segment die voldoen aan jouw eisen.
Wellicht is een ThinkPad X1 Carbon een leuke optie, of als niet bij Lenovo wilt blijven, een Dell XPS 15 is ook een nette optie.. :)
Het probleem is dus dat je dan met Intel CPU's zit die niet al te snel zijn.

Een XPS 15/17 met AMD chip zou geweldig zijn.
Toch herken ik zijn issue ook wel, dus helemaal persoonlijk het misschien toch niet :) . Ofschoon de aantallen minder groot zijn kopen best wat klanten bewust dat hogere segment om langer met een laptop te kunnen doen, niet steeds te hoeven switchen en omdat de uitrusting het minder snel af laat weten.

Deze klanten kunnen met hun voorkeuren nog niet slagen voor een AMD CPU. Hoe lang houden de PC-bouwers dit nog vol?

Een belangrijke rem heb ik wel eens eerder genoemd, even los van laptops. Veel pro software certificeert mogelijk nog steeds alleen Intel. Zodra dit kantelt (als dit nu al niet is gebeurt) kunnen de hardwarebouwers volgen.

Mocht je pro-software leverancier nog steeds alleen Intel oplossingen adviseren ga dan om de certificering van AMD vragen. Inmiddels zijn daar genoeg functionele redenen voor als processorkracht en aantal parallel aan te spreken cores. Ik hoef die mensen niet toe te lichten dat een laptop met een multicore monster misschien een minder handige benaderingswijze is. Met AMD in laptops zou ik meer op prijseffectiviteit sturen. Daar zijn ook kopers in dat hogere segment niet vies van.
Is dit niet iets? pricewatch: Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH)

Ryzen 4800u met een 2560x1600 16:10 scherm, vrij unieke combinatie zo ver ik kan vinden. Zal alleen moeten uitzoeken of het RAM en de SSD vervangbaar zijn maar die kans is vrij groot.

@stefanwitkamp Deze Ideapad sluit volgens mij ook wel aan bij jouw wensen, alleen het scherm is 13,3 inch in plaats van 14 inch.

[Reactie gewijzigd door Redblader op 16 september 2020 12:27]

Ziet er wel nice uit. Aansluitingen zijn wel vrij minimaal en hij heeft een tik langzamer RAM geheugen zie ik, maar goed gespot.
Ik dacht dat het geheugen van die S540-ARE niet te upgraden was.
Maar lijkt ook nergens beschikbaar.
16GB Soldered DDR4-3200
Storage
BTO X•BOOK 15X1084
Zelfde laptop bij ltt: https://youtu.be/KFTMBTDGTx8
Dat zal voor veel mensen geen alternatief zijn, er zit immers geen AMD mobile cpu in, maar een dekstop variant. Echte mobiel zijn die apparaten ook niet, dat zijn voornamelijk desktop vervangers., het zou me ook weinig verbazen als het gewicht van dat ding naar de 3 kilo gaat, terwijl 1,5-2 kilo voor veel gebruikers toch echt het maximale is dat ze willen meezeulen van afspraak naar afspraak.

Neemt niet weg dat BTO soms best leuke producten heeft, maar zo'n lompe desktop vervangen moet je wel wel passen.

Zoiets sluit dan mogelijk meer aan bij de wensen van @Chris_147
https://bto.eu/product/bto-x-book-15x1087-amd/ al is 32GB geen optie zo te zien.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 16 september 2020 11:54]

Ja inderdaad, ofwel game laptop met 1080, ofwel bakbeest met 32GB, maar ik moet mijn laptop wel meenemen op fiets en trein (post-corona toch), dus draagbaar is wel een eis.
skikk.eu heeft 8 goed uit te breiden laptops met Rijzen 7, max. 64 GB ram en minimaal 120Hz scherm, maar alleen in 1920x1080
https://tweakers.net/laptops/lg/

https://tweakers.net/laptops/lg/
Veel goede reviews.
Helaas kan ik geen QWERTY versie vinden in Nederland.
Ik wilde de 17" afgelopen lente kopen, maar ivm Corona kan ik de VS niet meer in.
Jammer dat ze ook intel p660 SSD's aanbieden zonder het voornaamste verschil met de crucial en samsung modellen aan te stippen (resp. QLC vs TLC). Heeft toch een behoorlijke invloed op de levensduur van de 'schijf'.
Zit zelf ook een BTO laptop te overwegen maar ik kan relatief weinig reviews vinden over BTO laptops. Ik hoorde van iemand dat ze goede bang for buck zijn alleen dat ze niet goed koelen. Het feit dat het een zware desktop vervanger is maakt voor mij niet uit, maar koelproblemen maken me toch schichtig.
Bij BTO kan je ook de hoge specificaties zoals de laptop bij LTT niet verkrijgen. Geloof dat die van LTT een 3950x en 2070 super had. Hetzelfde model bij BTO maximaal 3900x en 2060.

Ik heb nu zelf ook al een BTO laptop met een i7-7700HQ. Prima ding, 2dehands gekocht voor €600 2 jaar geleden.
Fair enough. Kamp jij niet met koelingproblemen?
Met meerdere vm's open werd die wat warmer maar lijkt me niet erg zolang hij niet thermal throttled?
Amen. De Yoga Slim 7 ( reviews: Lenovo Yoga Slim 7 - Snelheidsmonstertje met acht Ryzen-cores ) is al iets in de richting, maar naast de SSD en RAM (die voor mij persoonlijk wat minder een issue zijn) is FHD echt gewoon jammer. 14 inch Ryzen 7 op kwalitatief 1440p met 16GB+ RAM en een goede accu, en liefst wat diverse aansluitingen incl HDMI. Denk dat je daar heel veel mensen een plezier mee doet, en zou een goede high-end optie zijn. Het kan al zo simpel zijn om die Yoga uit te rusten met een net wat beter scherm en meer RAM.

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 16 september 2020 11:59]

Inderdaad, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Zou de ideale laptop voor mij zijn.
Precies, iedereen die met mijn 5 jaar oude yoga pro pakt valt op hoe heerlijk scherp het 12 of 13 inch 3200x1800 scherm is. 16Gb en 1Tb ssd, maar dat was dan ook in 2015 of eerder zelfs. En niet de hoofdprijs voor betaald.
Heb een Spectre x360 uit 2016: 16GB, 512GB SSD (zelf geupgrade naar 1TB), 13,3" met 2560x1440: 1.500€ toen.
Bijna 5 jaar later is +16GB nog steeds bijna niet te vinden en al zeker niet met AMD.
dat is toch geen business laptop meer, maar een laptop op steriods wat je normaal gebruikt op desktops maar dan nu portable.

Die zitten vaak rond de 1500 / 2000,- dat is niet rendable voor een bedrijf.
Tja, wat je er aan wil geven zeker?
Ik heb voor verscheidene bedrijven gewerkt waar men begrijpt dat je goede apparatuur moet hebben om je werk goed te doen. Spijtig genoeg ook af en toe het tegenovergestelde.

Het is wel grappig dat men bij een Apple laptop altijd zegt dat die meerprijs er direct wordt uitgehaald door de grotere efficiëntie. De goedkoopste MacBookPro begint op 1.500€ en dan krijg je 8GB en 256GB SDD.
Goedkoopste MBP met 32GB RAM kost 2.629€. Echter op dit moment een nieuwe MBP kopen vind ik niet aangewezen.
Ik wil gerust +2.000€ uitgeven voor een goede laptop waar ik weer 4 jaar mee verder kan. Dat is minder dan 1,5€ per dag. Koop ik wel een goedkopere telefoon, want dat interesseert me toch niet.
AMD lijkt helaas nog vrij weinig te investeren op dat vlak. Designwins kosten vaak immers gewoon geld, omdat OEMs verwachten dat partijen als Intel / AMD 'meedoen' (lees betalen en engineers leveren) bij de ontwikkeling, de marketing en bij de (software)support.

Ik verwacht trouwens eind dit jaar mogelijk wel een Ryzen 4000 refresh vanuit Microsoft m.b.t. Surface producten. Mogelijk zelfs weer, net als vorig jaar met keuze tussen AMD en Intel.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 16 september 2020 11:36]

Die 32gb is wel een ding. Hier absolute must zodat ik mijn virtuele ontwikkeling omgeving kan draaien && normaal kan werken in het native OS. Ook bij aanbestedingen is 32gb bij ons de eis al. Maar op de Lenovo pagina lijkt bar weinig leverbaar >16gb..
Ik begon hoop te krijgen, maar scherm is enkel FHD...
Is wel een heel goed FHD sherm, heb eigenlijk ook nooit het nut begrepen van een hogere resolutie op 14 inch, misschien zijn mijn ogen niet zo goed, maar heb ook een 14 inch me full HD, en zie echt geen verschil in scherptemet mijn vriendin haar 13 inc macbook pro. misschien wel als ik ze naast elkaar leg, maar niet terwijl ik erop aan het werken ben.
Misschien is hetmogelijk er zelf een qhd scherm in te steken? Op veel T-series laptops is het scherm heel makkelijk te vervangen, heb het ook gedaan met mijn t440p, was 10 minuten werk.
tja, ik werk al jaren op 2560x1440 op 13,3".
Zeer handig met bvb Intellij: dan kan ik project structuur naast 2 groepen met code bestanden.
Over 2 Word documenten naast mekaar, etc.
Met 1080 breedte is het allemaal net niet.
Op mijn bureau kan ik dat allemaal goed lezen, als de laptop op mijn schoot ligt, wordt het moelijker.
Maar font vergroten is gemakkelijk te doen in browser en Word.
dus jij gebruikt 1440p op 100 procent scaling op een 13 inch?
Zou ik persoonlijk niet veel meer kunnen lezen
De t14 komt aardig in de buurt, scherm is wel enkel tot configureerbaar, maar wel optie voor high brightness, ram tot 32 gb is mogelijk, ssd van 2tb xal je er zelf in moeten steken, cpu is een 4750u, maar deze heeft ook 8 cores en 16 threads.
Misschien is de vraag wel vaker beantwoord, maar was is nu precies het probleem van een ontbrekende kaartlezer. Ik heb wel een kaartlezer in de laptop, maar deze nog nooit gebruikt. Maar misschien komt dat omdat ik nog een vrije oude camera heb (Canon 7D) die compact flash gebruikt.
Ik gebruik hem dus wel volop on foto's van me camera mee over te zetten...het is net hoe je de laptop gebruikt denk ik.
Daarvoor is het zeker handig. Maar ik denk dat steeds meer camera's ook met een USB kabeltje uitgelezen kunnen worden?
Maar ik denk dat steeds meer camera's ook met een USB kabeltje uitgelezen kunnen worden?
Dat kunnen camera's waarschijnlijk al vanaf het begin. Tenminste ik kan me niet anders herinneren.
Alleen is kaartje uit de camera halen en in de laptop steken vele malen sneller.
Tenminste voor mijn workflow.
Dat vraag ik mij dus ook af. Mijn laptop heeft een reguliere SD kaartlezer maar in de 6 jaar dat ik hem heb heb ik die kaartlezer eigenlijk gebruikt voor filehistory. Het was een schoollaptop dus hooguit pdf's en word bestandjes en daarmee was een kaartje van 16GB genoeg voor filehistory. :P
Ja het is altijd een beetje een stokpaardje van reviewers. Waarschijnlijk omdat ze zelf professioneel veel met foto’s en video’s bezig zijn. Maar een doorsnee consument (Foto’s met de telefoon) of kantoorwerker gebruikt die kaartlezer echt nooit. Valt me ook altijd op dat er zoveel nadruk op wordt gelegd in reviews.
Tja, discussie rondom kaartlezer is net zoiets als 3.5mm plug voor headphones op mobiel. Sommigen zweren erbij andere vinden andere oplossingen handiger (bluetooth).
Ben op zoek naar een betaalbare mid-range laptop voor een vriendin. Echter, naast een slechte verkrijgbaarheid krijg ik ook uit verschillende hoeken mee dat de scherm kwaliteit bij zoveel laptops tegenvalt? Hoe kan je juist bij een laptop daar op besparen?
Simpel, mensen bestellen op specificaties, grote ssd, veel ram, en type cpu, als er staat full hd vinden veel mensen het ok, en gaan het bestellen. En ik denk dat velen het niet eens door hebben dat ze een brak scherm hebben. Die werken aan word, excel en bekijken facebook.
"brak" in de zin van lage resolutie?
ik heb bewust gekozen voor een full-HD.. slechte ervaringen met hogere resoluties. Bijvoorbeeld bij oude applicaties in Windows gaat/ging dat nooit zo goed.
Nee, als in weinig contrast, helderheid, slechte kleurweergave, etc, zoals in deze review ook naar voren komt.
fhd vind ik persoonlijk voor kleine schermen <= 14" ook voldoende
Ik denk dat hij bedoelt op de vele verhalen van mensen die het 400/500 nits paneel selecteren bij HP en het vervolgens maar 250nits haalt.

HP heeft zelf ook de 15" weggehaald en de 13" modellen zijn niet meer leverbaar atm.
prioriteiten. Ik doe geen grafisch werk en geef dus weinig om scherm kwaliteit. En dus dat stuurt mijn aankoop.
Waar ik altijd over kan blijven peinzen: wat een review site meet, weet een fabrikant ook. Wat zou dan bijvoorbeeld een reden zijn om een laptop uit te rusten met een scherm met ondermaatse helderheid en kalibratie? Is een helderder scherm duurder om te produceren? Kost een goede kalibratie ook veel meer? Gaat het dan over enkele euro's of over tientallen euro's als het al een kostenoverweging is?

Of spelen er andere reden, bijvoorbeeld om een model dat er boven zit qua specs meer te pushen?
een laptop in deze prijsbracket is niet voor "professionals", meer de "onderweg werknemer" of de kantoorwerker met een dock die het werk ook mee naar huis neemt. dus de BOM kosten verhogen door een onnodig mooi scherm erin te zetten drukt alleen maar de prijs omhoog. de meeste van deze laptops worden toch gebruikt met externe schermen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 16 september 2020 11:25]

Wij hadden op kantoor laatst 4x de E14 binnen gekregen. (Het Intel model overigens)
Omdat we PXE booten om te installeren sluiten we ze met de kabel aan.
Bij 3 van de 4 brak direct de netwerkaansluiting.

Alle 4 terug gegaan en mijn klanten verteld dat we deze niet meer leveren/ondersteunen.
Mijnsinziens een bak ellende, en het internet staat vol met klachten hierover.
Eens! Hier met de in de review geteste E15. Verder een prima laptop, maar die netwerkaansluiting is een drama.
Ik ben in het bezit van deze laptop en kan zeggen dat ik geen spijt heb van mijn aankoop. Ik was me bewust van de nadelen die in de review worden genoemd, maar ben desondanks tot de koop overgegaan. De helderheid van het scherm is buiten inderdaad niet toereikend, en een enkele usb 3.0 poort is inderdaad ook erg karig, maar in de praktijk heb ik geen last van die zaken. Het enige dat me is tegengevallen is dat de framerate via de HDMI-uitgang regelmatig dropt (ik speel wel eens geometry wars op een tv of monitor). 24GB vind ik voor een business laptop zat. Het is geen workstation of gaming-laptop. Wel fijn is dat er een tweede nvme-ssd in kan, mocht ik dat ooit willen.

Edit: Ik heb de laptop nu al bijna 2 maanden in gebruik.

[Reactie gewijzigd door vleeschmeester op 16 september 2020 13:15]

Ik typ hier op een Thinkpad E560 voor het werk en ik vraag me eigenlijk af waarom mensen nog een dergelijke laptop als deze (of de E15) kopen. Ik heb een ander model Lenovo aangevraagd, want er kleven zo veel nadelen aan voor mij:

Hij is zwaar en heeft lompe afmetingen
Tergend traag (en slechts 2,5 jaar oud)
Oogt lelijk (ja het oog wil ook wat). Ook die rode touchknop in het midden, wie gebruikt dat nog?
Slecht scherm
USB 2.0 aansluitingen

Het verbaast me dan ook dat de nieuwe variant ook zo'n karige aansluitmogelijkheden heeft. Ik vraag me dus oprecht af wat de doelgroep is (60+ er) en waarom dit nog verkoopt? Er zijn zoveel meer "slick" ogende modellen..
Je vergelijkt een Thinkpad E560 met een ThinkPad E15.

Jouw E560 is een 4 jaar oud model, niet 2.5 jaar. En ja, de E560 is een lelijk lomp, ding en zwaar ding, maar dat is de E15 absoluut niet.

Thinkpad E560 begint vanaf 2.3kg terwijl de E15 slechts 1.9kg weegt.

Wat is er karig aan 2x USB 3.1, 1x USB 2.0, 1x HDMI 1.4b, RJ45 en audio?

[Reactie gewijzigd door c-nan op 16 september 2020 14:22]

Zwaar en lomp vind hem absoluut niet voor een 15,6” laptop. Het is niet de lichtste, maar een stuk lichter dan jouw Thinkpad. Traag is het ook zeker niet, kijk maar naar de resultaten in de review. Lelijk is een kwestie van smaak. Ik heb jarenlang zogenaamd slicke ultrabooks verkocht, maar mij spreekt de zakelijke uitstraling van de Thinkpad me juist meer aan. Tja, het scherm en de aansluitingen. Het is maar net wat er op je wensenlijstje staat. Voor mij zijn beiden toereikend. Binnenshuis is het helder zat, en persoonlijk vind ik het ook een prettig scherm om naar te kijken. In ieder geval beduidend beter dan de TN-schermen van weleer en de goedkoopste ips-schermen van budget laptops. Grafisch werk kan je er niet mee doen, maar daar heb ik het ook niet voor gekocht. Ik ben overigens geen 60+ maar val nog in de millennial doelgroep 😉

Edit: de trackpoint vind ik trouwens erg handig om door documenten heen te scrollen en de solide bouwkwaliteit met spill-resistant keyboard sprak mij ook aan.

Edit: de doelgroep lijkt me vrij evident de zakelijke markt die het in bulk inkoopt. Deze laptop zul je niet vinden bij je lokale mediamarkt.

[Reactie gewijzigd door vleeschmeester op 16 september 2020 14:39]

Die touchknop gebruik ik dan wel veel en zo oud ben ik ook niet. Is even wennen maar eenmaal gewend en je wilt niet anders.

Dit is hetzelfde als mensen die een Trackball muis prettig vinden.

Net als het uiterlijk. Ik vindt het erg mooi. Vandaag de dag zijn laptop net van die apparaten als voertuigen uit Bladrunner zijn. Beauty in simplicity
Ik gebruk de trackpoint nog daelijks, is 1 van de hoofdredenen dat ik thinkpads koop
quote: Het artikel
Kun je niet wennen aan de Fn-toets helemaal linksonder, dan kun je in de Lenovo Vantage-software de functionaliteit van de toetsen omwisselen.
Dat kon op de Thinkpad die ik had van het werk ook in de UEFI. Kan dat bij deze ook, zover bekend? Ik draaide nl geen Windows op mijn Thinkpad maar kon zelf inderdaad niet wennen aan die twee toetsen, dus was ik blij dat die optie erin zat.

Anders had het waarschijnlijk via een entry in /sys wel gekund, maar dat is niet bij elke machine 100% gegarandeerd.
Ik heb een E595 (de vorige generatie). Daar kan dat in ieder geval ook.
Mijn eerste laptop van de zaak was een thinkpad. Fijn ding. Lekker stevig, en ik vond (als een van de weinigen) die trackpoint fijner werken dan een touchpad.
Leuk dat tweakers alle AMD uitgeruste laptops reviewt. Jammer dat ze dan helaas vanwege de beschikbaarheid voor de consument niet of nauwelijks te koop zijn. Zo is de recent gereviewde Yoga Slim 14 met amd al een tijd niet meer voorradig en is het gokken of die ooit weer te bestellen is. Iemand hier enig idee over?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True