Lenovo toont ThinkPad-laptop met vouwbaar oledscherm die in 2020 uitkomt

Lenovo heeft een werkend concept gemaakt van een laptop annex tablet met een vouwbaar 13,3"-scherm met oled-paneel. De ThinkPad-laptop moet in 2020 uitkomen in de ThinkPad X-lijn van high-end laptops.

Volledig uitgeklapt is de vouwbare ThinkPad X1 een tablet met 13,3"-scherm met 4:3-beeldverhouding. Het apparaat is half om te buigen zodat een laptop met 9,6"-scherm en virtueel toetsenbord ontstaat. Ingeklapt is de tablet annex laptop een stuk kleiner dan bijvoorbeeld een reguliere 13,3"-tablet of 11,6"-laptop.

Het flexibele oled-scherm is van LG Display en de resolutie is 1920x1440 pixels. De ThinkPad bevat een niet nader aangeduide Intel-processor en draait Windows. Begin dit jaar verschenen al berichten dat Microsoft bezig was Windows 10 geschikt te maken voor vouwbare laptops, zoals Google dat met Android heeft gedaan voor vouwbare smartphones.

Het prototype van Lenovo heeft verder een infraroodcamera zodat er ondersteuning is voor de biometrische inlogmethode Windows Hello. Verder zijn er twee usb-c-poorten en stereospeakers. Lenovo beschrijft onder andere hoe het bekijken van video, het volgen van sociale media en typen van e-mails onderweg en onder andere omstandigheden makkelijker moet worden door het compacte formaat van de betreffende ThinkPad X1.

Lenovo toonde in 2017 al een niet werkend concept van een laptop met vouwbaar scherm. Ook Samsung Display werkt aan oledpanelen voor laptops die om te buigen zijn. Intel liet afgelopen weekend nog weten dat de komst van laptops met vouwbare schermen nog wel twee jaar op zich laat wachten maar Lenovo noemt nu 2020 als jaar waarin de ThinkPad X1 met vouwbaar scherm beschikbaar moet zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-05-2019 • 08:19

55 Linkedin

Submitter: jelle810

Reacties (55)

55
55
39
2
0
11
Wijzig sortering
Ik vrees voor de duurzaamheid. Als je kijkt naar dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=NmEI95YdaZU) dan zie je dat het scherm bij de vouw iets oprolt en daar gewoon een opening tussen het scherm en de behuizing komt. Als je ziet wat voor gigantisch zwakke plek dit is bij de Galaxy Fold dan vrees ik het ergste...

Los daarvan is de vouw in het midden van het scherm zeer duidelijk zichtbaar en kan ik me niet voorstellen dat deze "laptop" fijn gaat typen. Het is feitelijk dan ook een vouwbare tablet met een los toetsenbordje.
Productiviteit en robuuste behuizingen zijn dan ook geen speerpunten meer van de ThinkPad lijn :'(
Hoezo?

Dit is één model van Lenovo, welke we in 2020 uit zullen gaan brengen. Ook dan zul je nog steeds traditionele laptops kunnen kopen. No worries. ;)

Verder staat Lenovo juist bekend om haar kwaliteit, dus wellicht goed om gewoon even rustig af te wachten.. ;) Ik ben in ieder geval erg enthousiast over het concept!
Staat Lenovo bekend om kwaliteit? Er valt wel wat te zeggen voor de spullen van de oude IBM divisie maar verder heb ik geen ervaringen gehoord die ze perse als kwaliteit aanschrijven. Persoonlijk heb ik in ieder geval geen goede ervaringen met de Yoga's en (lenovo)thinkpads.
Spijtig dat dat je ervaringen zijn. Maar, ja, dat is toch echt wat de markt vindt. Of een willekeurige Thinkpad nou beter of slechter is dan een willekeurige HP of Dell laat ik even in het midden, maar wanneer je marktleider bent qua marketshare met 24,2% (IDC - q418), doe je toch iets goed lijkt me. Wanneer je kwalitatief slechte producten levert red je die cijfers niet.

Verder vind ik het persoonlijk nooit zo fair en/of relevant om zaken met 'vroeger' te vergelijken. Tegenwoordig moet alles hip, dun, licht, relatief goedkoop en snel. Vroeger waren laptops zo groot en zwaar als een stoeptegel..
Spijtig dat dat je ervaringen zijn. Maar, ja, dat is toch echt wat de markt vindt. Of een willekeurige Thinkpad nou beter of slechter is dan een willekeurige HP of Dell laat ik even in het midden, maar wanneer je marktleider bent qua marketshare met 24,2% (IDC - q418), doe je toch iets goed lijkt me. Wanneer je kwalitatief slechte producten levert red je die cijfers niet.
Ook dat gaat nog wel aantrekken, momenteel is er gewoon weinig keuze maar op deze tour gaat HP en Dell die klanten langzaam maar zeker echt wel wegsnoepen. Het is een terugkerend onderwerp op de fora, en dat zijn niet allemaal individuele gebruikers, ook mensen die voor bedrijven inkopen doen hun beklag omdat ze zelf degene zijn die de laptops moeten servicen.
Verder vind ik het persoonlijk nooit zo fair en/of relevant om zaken met 'vroeger' te vergelijken. Tegenwoordig moet alles hip, dun, licht, relatief goedkoop en snel. Vroeger waren laptops zo groot en zwaar als een stoeptegel..
Hoe bedoel je overdreven? Daar komt bij dat je vroeger met een laptop alles kon, tegenwoordig heb je 3 USB poorten en een tas vol met verloopstekkers afhankelijk van wat je allemaal met de laptop wil gaan doen.

Het is geen kwestie van dun en hip, dat zijn specificaties van een markt die Lenovo niet bediend (want hippe mensen kopen geen ThinkPad), waarbij concessies gedaan worden waarmee Lenovo haar bestaande klanten ontvreemd (want ThinkPad gebruikers zal het niet boeien hoe dun hun machine is).
Zonder nou een hele wellus-nietus discussie te willen beginnen:

- Wanneer je over marketshare spreekt heb je het over het totale landschap. Geen idee hoe/waarom he het over 'weinig keuze' hebt? Lenovo groeit de afgelopen kwartalen.

- Hoe bedoel je dat mensen zelf hun machine moeten servicen? Dat is gewoon pertinent niet waar.

- Connectiviteit is bij Thinkpads mijns inziens niet echt een issue. Wanneer je als organisatie specifieke wensen of eisen hebt op dat gebied kun je zelfs je eigen break outs samenstellen (cto), al gaat dat inderdaad niet werken wanneer je 3-5 laptops afneemt.

- Wanneer je nu een laptop aanbiedt van 5cm+ dik, met een gewicht van 2.5KG word je niet serieus genomen en diskwalificeert je je voor de meeste tenders en aanbestedingen. Dat Thinkpad gebruikers niets geven om layout en functionaliteit is simpelweg niet waar. Wat wel waar is, is dat het geen primair doel van een Thinkpad is. Dat is productiviteit.
Het enige voordeel tov een mobiel is dat je een laptop niet in je zak hoeft te dragen. Klinkt als een klein voordeel, aangezien een laptop ook dagelijks kan meereizen in een tas, maar het scheelt wel degelijk.
Juist omdat je een laptop toch in een tas draagt zie ik het voordeel echt totaal niet van deze laptop. Een 13.3 inch laptop past eigenlijk in elke rugtas wel. Misschien handig voor vrouwen in kleine handtasjes maar hoe groot is die markt? Zal voornamelijk voor mensen zijn die de nieuwste gimmicks willen hebben.
In 2020 zullen ze dat wel opgelost hebben en anders kondigen ze tegen die tijd wel een vertraging aan :)

Zo'n scharnier is prima te maken maar moet nu nog even met een rekbare afdichting worden gemaakt. Dan kan er geen vuil in komen.

Lenovo heeft al wat ervaring met scharnieren. Die Yoga's zien er mooi uit met scharnieren als horlogebanden. Verder zit er 2 jaar garantie op. Ben benieuwd.
Geplande slijtage en/of geplande veroudering is anders niks nieuws voor dit soort bedrijven. ;)
Is dat niet gewoon een vouwbare tablet :')
Ik dacht idd dat een laptop toch altijd nog een toetsenbord heeft 8)7
Hij heeft een virtueel toetsenbord maar of dat goed typt is iets anders.
Dan zou het een 2-in-1 moeten heten, zoals een surface of hp x360 bijvoorbeeld. Als je dit apparaat vormt naar een ‘laptopvorm’ verschijnt er vanzelf een toetsenbord op de platte helft.

Lenovo heeft ook al eerder zo iets gehad, dat was een touchscreen boven, en een wacom tablet en capacitief toetsenbord als onderkant.
Nee, ik denk dat dat te kort door de bocht is.

Een tablet en een PC (in de vorm van laptop) zijn toch echt andere apparaten met een ander doel. Het feit dat hier het toetsenbord is vervangen met een touchscreen maakt het niet per definitie een (vouwbare) tablet.

Het meest essentiële verschil zit hem (in mijn beleving) wel in het besturingssysteem wat er op zal draaien.

Één basisverschil is dat een tablet-OS toch meer bedoeld voor één gebruiker die altijd is ingelogd. Er zijn uiteraard mogelijkheden om meerdere gebruikersaccounts aan te maken op sommige Android-varianten, en volgens mij iOS voor in klaslokalen ook, maar in de regel is het toch een ééngebruikerapparaat, waar PC-software (Windows/MacOS/Linux) daar vanuit het basisontwerp flexibeler in is.
Dat was misschien in den beginne zo, maar als je nu kijkt naar een iPad Pro of een surface kan je toch moeilijk zeggen dat dit echte consumptie toestellen zijn.
De Surface tablets zijn inderdaad een beetje een grijs gebied, althans, zo aan de buitenkant. Ik heb er nooit mee gewerkt, dus ik kan er geen goed oordeel over hebben.

Ik heb zelf een iPad Pro met het toetsenbordmapje, maar dit apparaat is in het echte gebruik toch echt een tablet (met een toetsenbord) en niet een laptop (één gebruiker die altijd ingelogd is, één app die altijd draait (je kan het scherm splitsen, maar dat is toch niet hetzelfde als wat je op een PC doet), enz.)

Uiteraard is er erg veel overlap in dagelijks gebruik tussen tablets en PCs in de vorm van surfen/mailen/winkelen en met het toetsenbordje kan je er zelfs redelijk op typen.
Je hebt ook nog de Surface Book, voor mij persoonlijk het beste van beide werelden en de enige optie die als een echte laptop kan functioneren.
Definities veranderen ook wel steeds. De eerste paar tablets draaide juist windows (xp oid), qua software / hardware is dat gewoon een laptop zonder toetsenbord maar met touchscreen. Was naar mijn mening toch wel een echte tablet, omdat de formfactor en manier van gebruiken toch wel anders is geworden.
Nu is een touchscreen niet per se meer exclusief voor mobiele apparaten. Je ziet ook all-in-one pc's er mee uitgerust worden.
Ik zou ook denken dat een apparaat met iOS mobiel is (telefoon / tablet) en een apparaat met MacOs meer een PC. Maar dan krijg je een AppleTv met iOS, waar valt dat dan nou onder? Ook Android staat niet exclusief op mobiele apparaten.
Dat van het multi-user vind ik nogal zwak argument. Mijn iPad wordt juist door iedereen in huis gebruikt, juist voor snelle tussendoor dingetjes, en is daarom van niemand specifiek. Documenten schrijven, games spelen en andere persoonlijke dingen gebeuren juist op de persoonlijke computer. Daar tegenover staat dat mijn iPhone (die praktisch hetzelfde is als de iPad, maar dan kleiner) juist wel erg persoonlijk is.
Dat je niet meerdere apps tegelijk kan gebruiken heeft meer te maken met gebruiksgemak en gebrek aan ruimte.

Kortom, de term is zo wazig als maar zijn kan ;) De termen zullen met name bepaald worden door de bedrijven die het gebruiken in hun marketing praat.
Heb je wel eens naar de Surface tablets gekeken?
Het verschil tussen een laptop en een tablet zit in de hardware, niet de software. Dit is juist een tablet als basisvorm. Ongeacht welk besturingssysteem je erop kalkt.
Dat bedoel ik :)

[Reactie gewijzigd door willempjuh op 14 mei 2019 08:22]

Een laptop heeft toch echt een fysiek toetsenbord nodig lijkt me?
En maar blijven draaien met je apparaat :)
Software is nog in ontwikkeling, zullen we maar zeggen.
IDD zie ook niet echt een toevoeging van de omdraai om klap ding van Lenovo
het is nu meer een wedstrijd geworden wat betreft design, idem telefoons
En wat Als een opvouwbaar scherm als deze kapot gaat €€€ _/-\o_
Op de IFA hadden ze ook een laptop met touchscreen als toetsenbord. Werkt imho echt bagger. Je moet je vingers boven het toetsenbord laten zweven, wat op den duur zwaar wordt. Hoe goed taptic feedback ook is, het is nog steeds niet hetzelfde als een "mushy" toetsenbord. Ook moet je je vingers ver uit elkaar strekken. Op een toetsenbord kan je dan steunen op je andere toetsen, maar met een touchscreen typ je dan allerlei onzin. Geef mij maar gewoon een toetsenbord met fysieke knopjes :)
dat zei men ooit ook over een Mobiele telefoon. ;)
En is inderdaad de reden dat ik lange teksten nog altijd op een PC/Laptop typt of, als laatste optie, een Bluetooth toetsenbord aan me telefoon koppel.
Ja misschien dat jij op zo'n touchscreen wilt rammen, maar als ik code dan ga ik toch echt niet alle vormen van haptic feedback wegsmijten omdat de Popijopi fashionistas van fApple dat willen. Hun toetsenborden zijn al ruk, laat staan op hun laptops (die iedereen natuurlijk kopieert want je moet de fashionistas van fApple volgen). Ik heb gewoon liever een iets dikkere laptop met een beter keyboard die wat travel heeft en niet ultra dun met uitgesneden toetsjes (in plaats van dat ze direct naast elkaar liggen).

Dat men dat ook zei over de telefoon, betekent nog niet dat mensen het niet missen, waarom denk je dat er zo veel keyboards voor iPads en Android op de markt zijn?
Hoeveel mensen ken jij die op kantoor alles typen op hun smartphone? Er zijn wel mensen die veel met tablets doen. Als die veel moeten typen hebben ze ook gewoon zo een toetsenbord cover.

Je kan typen op een touchscreen, maar het is gewoon minder productief.
Misschien mis ik het punt maar;

Is dit niet extreem irritant in de praktijk? Een bocht in je documenten, een compleet dood toetsenbord en tenzij dit ding twee kanten opvouwt is hij nog enorm kwetsbaar ook
Ik neem aan dat er een paar scenario's zijn waarin je dit ding gebruikt;
- Helemaal plat als een tablet
- Half gevouwen, zoals in het plaatje: dan moet de onderkant een toetsenbord zijn anders krijg je inderdaad rare vervormingen in je schermen
- Opgevouwen: om mee te nemen.

Ik zie dit als een opvouwbare tablet, niets meer, niets minder. En dan kan ik me voorstellen dat het prettig is dat je een 13 inch scherm kunt meenemen in je binnenzak. Maar een toetsenbord op het scherm, zonder taktiele feedback? Lijkt mij onwerkbaar, behalve voor het typen van korte stukken tekst.
Tenzij die vouw in "laptop stand" in een zwarte balk veranderd, zal je die rare vervorming houden.

Zo ziet het er in de afbeeldingen iig uit
Ik weet nog een tijd waar men ThinkPads kocht als je flexibel wilde zijn (tray voor optische drive kon tevens een extra accu of HDD in, veel aansluitmogelijkheden, sommige modellen hadden draaibare- of meerdere ingebouwde schermen), veel waarde hecht aan continuiteit (stevige behuizing, on-site reparatie service, waterdicht tobo met gaten die vloeistof wegleiden van de hardware, van de fabriek uit software die herstel snel en makkelijk maakt, overzichtelijke duidelijke handleidingen, makkelijk te repareren), performance (desktop CPU, uitbreidbaar geheugen ipv gesoldeerd, meerdere HDD/SDD), productiviteit (fijn toetsenbord met veel travel, ingebouwd lampje voor werk in het donker waarbij je je toetsenbord en documenten kan zien) en no-nonsense zakelijk uiterlijk.

En nu dus voornamelijk hype/meme modellen met consumer-grade machines. Word het niet eens tijd dat HP of Dell deze lijn gaat doorzetten?

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 14 mei 2019 08:44]

tja jij denkt terug ad tijd dat Lenovo nog van IBM was....das al een tijdje niet meer zo...tis gewoon een merknaam die verkocht is.
Zelfs na de overname is het nog een tijdje best wel goed gegaan. Zelf heb ik een T540p en dat is toch echt wel de bovengrens van de concessies die ik wilde doen voor een krachtige CPU. Ik kan hier nog wel even mee vooruit, maar ik heb geen idee wat ik moet als dit verouderd is. Stiekem hoop ik op een nieuwe speler op de markt, al is het maar een kleine (bij wijze van spreke zelfs een kickstarter-funded) fabrikant die begrijpt wat een zakelijke/tech gebruiker zoekt in een apparaat.
Zover ik weet zijn de Fujitsu laptops wel erg goed repareerbaar en degelijk gebouwd. Misschien dat die een optie zijn?
idd, Fujitsu's hebben ook vaak nog wisselaccus en dimm slots in de kleinere modellen (bijv U728).
Ook gezien al het geklaag hierover, het checken waard. Vote with your wallet!
Het grappige is, Lenovo is nooit van IBM geweest. Dat jij nu Lenovo en ThinkPad als één ziet geeft wel aan dat ze aardig zijn geslaagd in het kopen van de merknaam ThinkPad en koppelen aan hun eigen merk.
Mijn Thinkpads P50/P51 voldoen nog steeds volledig aan jouw beschrijving en een val van 1,5m overleeft hij, op een deukje na, ook.
Ik weet nog een tijd waar men ThinkPads kocht als je flexibel wilde
Hoe flexibel wil je het hebben :+
ThinkPad-laptop met vouwbaar oledscherm
De ThinkPad lijn? Doe dan de Yoga lijn of zo. Er is een absoluut gebrek aan I/O poorten en het gebrek aan toetsenbord maakt het niet fijn typen voor een lange periode als je telkens moet kijken waar je zit met je vingers.

Hier hebben powerusers vrij weinig aan lijkt me.
Een laptop heeft toch altijd een toetsenbord? Dit lijkt mij meer een uit de kluiten gewassen tablet. (met vouw functie).
Erg tof! En als je naar het huidige toetsenboard van de MacBook Pro kijkt (waar ik nu op tijd), dan is de overgang naar een compleet virtueel toetsenbord met 0 travel slechts een kleine stap :+
Daar vergis je je in. Toetsenborden op laptops hebben altijd travel, hoe klein ook, en dat voel je. Bovendien hebben de toetsen een fysieke vorm die er voor zorgt dat je vingers de toetsen goed raken.
Ik kan nog niet zeggen dat ik hier nou meerwaarde in zie. Zoals anderen ook al aangeven maak ik mij ernstig zorgen over de duurzaamheid van dit soort schermen. Goed dat men bezig is met nieuwe technieken maar nog even doorontwikkelen denk ik..
Ziet er leuk uit als een gadget maar voor daily gebruik lijkt he tmij een ramp, geen tactile feedback bij het gebruiken van toetsen en het is eigenlijk in deze opzet een vouwbare tablet. Een tablet is nu ook voor de meeste professionals niet geschikt voor professioneel gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee