Lenovo kondigt ThinkPad P53-werkstation met Quadro RTX en oledtouchscreen aan

Lenovo heeft nieuwe ThinPad-workstations in de P-serie aangekondigd. De fabrikant voorziet de ThinkPad P35 van een Xeon-cpu, een Quadro RTX-gpu, en een 15,6"-oledpaneel. De systemen hebben een startprijs van 2419 euro.

De vernieuwde P-serie beslaat vijf modellen: de ThinkPad P73, P53, P1 Gen 2, P53s, en P43s. De Lenovo ThinkPad P53 met 15,6"-scherm krijgt een Intel Xeon of een Core-processor, waaronder de Core i9, met maximaal 128GB ram en 6TB opslag. Het scherm is een oledtouchscreen met ondersteuning voor het hdr-formaat Dolby Vision. De videokaart is de Quadro RTX 5000. Lenovo start de verkoop in augustus voor een vanaf-prijs van 2419 euro.

De P73 is de grotere broer van de P53 en heeft een 17,3"-scherm. Dit is geen oledpaneel, maar geeft wel de 4k-resolutie weer, en het systeem ondersteuning voor Dolby Vision. Ook deze laptop komt beschikbaar met Xeon- en Core-processors en met een Quadro RTX-videokaart. De P73 verschijnt in september voor 2429 euro en hogere prijzen.

Het dunne mobiele ThinkPad P1-werkstation dat Lenovo vorig jaar aankondigde heeft een opfrisbeurt gekregen in de vorm van de P1 Gen 2. Het systeem is met 17,2 mm nog wat dunner en de hardware krijgt een upgrade. Zo levert de fabrikant het model met de nieuwe generaties Xeons en Core-processors en is er de keuze uit een Quadro T1000 of T2000 met Turing-gpu in plaats van de Nvidia Quadro P1000 en P2000. Bovendien kan ook de P1 met een oledtouchscreen uitgerust worden. De startprijs bij introductie in augustus is 2359 euro.

De ThinkPad P43s en P53s zijn mobiele workstations met respectievelijk 14"- en 15,3"-schermen. De apparaten krijgen Quadro-videokaarten en Intel Core-processors. De ThinkPad P53s is vanaf juli verkrijgbaar vanaf 1669 euro en de ThinkPad P43's verschijnt in juli voor een vanaf-prijs van 1889 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-06-2019 • 11:44

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
17
3
0
35
Wijzig sortering
Wanneer gaat Lenovo nou eens standaard (desnoods als optie) alu/metalen cases maken voor hun laptops. Dit plastic stoort mij al generaties lang. Na een week gebruiken zit deze vol vlekken, al poets je de laptop dagelijks. Ook niet echt krasbestendig.
Ik hoop nooit, metaal is veel sneller verbogen dan plastic (waar deze weer terug naar oude vorm gaat). De originele ThinkPads waren ook van plastic, met daarin een magnesium behuizing. Pak er maar eens een T41 bij, dat is veel steviger dan de doorsnee MacBook of andere unibody laptop.
Daarom moeten veiligheidsschoenen ook neuzen van kunststof hebben. Dat komt terug in vorm, staal niet.
Ik dacht dat veiligheidsschoenen van allebei mogen? Maar dat kunststof word gebruikt omdat het een stuk lichter is met dezelfde stijfheid. Nadat er iets op is gekomen wat het ingedeukt heeft zul je ze sowieso weg moeten doen.

Technisch gezien zal kunststof nooit terug komen in vorm, waar staal dat wel doet. Staal kun je blijven vervormen waar bij kunststof de ketens verbreken wat niet terug te draaien is.
Niet in veiligheidsschoen. Op mijn werk ging een collega voor de grap met zijn hak op de neus staan. Deukte in maar kwam weer terug in de juiste vorm. Was met een stalen neus echt niet gebeurd.
Hij is teruggedeukt, maar de kunststof is zeker wel beschadigd en zal eerder breken. Waarbij staal zelfs een beetje sterker word. Wel eens een plastic pasje gebogen ? Elke buiging breekt een beetje totdat het pasje kapot breekt. Metaal kan ook moeheid krijgen, maar dat is niet onomkeerbaar en heeft meer cyclussen nodig.
pff gezever ik heb hier en 14 jaar oude macbook unibody staan in top conditie ,terwijl de plastic van de 5 jaar oude lenovo hier plakkerig is geworden door stof.
Ik heb een T41, SL510, T420 en T540p, in beide industriële (maritieme) en kantoor omgeving, plakkerigheid heb ik nog nooit meegemaakt. Misschien toch maar ergens een doos tissues regelen?

Wat ik wél heb mogen meemaken is hoe mijn T420 van een trap is gelazerd en hier geen problemen aan ondervond, maar de macbook van mijn toenmalige collega een deuk kreeg van een stoel die er tegen werd aangeschoven terwijl dat ding net over de rand van de tafel lag. Goed, schade kan altijd (al was dit wel héél teleurstellend), maar reparaties uitvoeren op een ThinkPad is nog altijd veel prettiger dan... tja, eigenlijk ieder Apple product. Dat is algemeen bekend.
Duidelijk geen Thinkpad gebruiker ;-) Een Thinkpad (van de betere soort dan) heeft een plastic buitenkant maar niet van het soort die vlekt. Het is vrij mat. In de laptop zit een rollcage (magnesium legering als ik het goed heb) die voor de stijfheid zorgt. Het geheel zit dan ook heel degelijk in elkaar (kijk maar een filmpje van Louis Rossman op youtube als hij een liter water over het ding heen gooit en door blijft typen). Thinkpads worden gemaakt om misbruikt te worden, niet om naar te kijken. Dat plastic aan de buitenkant helpt bij het overleven zonder deuken van dit mishandelen.
Als een (ex-) gebruiker van een T420, x260 en T480: als ik mijn laptop bepotel/vast neem aan de buitenkant staan er toch echt wel vlekken op die niet gemakkelijk weg te vegen zijn hoor :). (ik heb nu wel vettige vingers, maar kom)
Hmm. Heb een T61/T500/W520/W530/P52 en je kunt zien dat ze niet meer nieuw zijn, maar ik kan niet echt vingerafdrukken ervanaf lezen. Eens in de zoveel tijd een schoonmaakdoekje erover en eens per 5 jaar helemaal open/schoonblazen en de CPU koelpaste vervangen wel.
T460/T470/T480 echte vlekmagneten.
Ik kan op mijn ThinkPad L380 Yoga geen enkele vlek bespeuren (behalve op het scherm dan, maar ja, dat heb je nu eenmaal met een touchscreen).
Dat plastic aan de buitenkant helpt bij het overleven zonder deuken van dit mishandelen.
Nochtans... Mijn vorige Thinkpad 2 jaar gehad, die had na een jaartje toch een hoekje af. Ik weet niet hoe het kwam, die hoek is eerst wat beginnen opkrullen en is er op een bepaald ogenblik toch van afgebroken.

Toestel heeft nooit gevallen en zat altijd in een laptoprugzak met de nodige bescherming rondom.

Tijd zal het mij leren, maar ik heb nu een Huawei Matebook X Pro en deze voelt degelijker aan. Al geef ik toe dat het kan zijn dat het door de materiaalkeuze (metaal) bedrieglijk is en meer kwalitatief kan voelen dan hij ook echt is.
Heb ik alleen op mijn W530: de palmsteun is een hoekje vanaf gebroken (ook altijd in een rugzak e.d.). Verder geen invloed op de werking, maar storend is het wel. Was overigens na een jaar of 6 misbruikt te zijn, dus valt nog wel mee.
Heb al 4 thinkpads gehad, en allen vlekken na verloop van tijd. Bij al mijn collega's ook overigens dus ligt niet aan vette vingers o.i.d.
Ik heb een P52 en kan niet zeggen dat hij vol vlekken oid zit. het is ook een behoorlijk hard plastic, waar ik nog geen krassen in zie.
De laptop voelt erg hoogwaardig en kwalitatief aan, juist omdat het een stevig kunstof is.
omdat het bewezen degelijk is... never change a winning team. En dit is geen laptop voor het management dus dat "zie mij eens" gehalte hoeft ook niet.

Verder zijn er genoeg laptoplijnen (bv latitude) die dat ook al sinds jaar en dag hebben, en ik kan alleen maar zeggen dat er niet meer of minder vlekken zijn dan een metalen case. (bv brushed black aluminium, dat trekt pas vingerafdrukken aan)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 11 juni 2019 12:52]

Een aantal van hun huidige dunnere Thinkpad varianten zijn unibody achtige laptops, alleen dan met zwarte coating.
De ThinkPad P1 Gen 2 ziet er ook uit als een erg interessante mogelijke keuze voor de laptopprojecten van de technische universiteiten. De afgelopen jaren zijn veelal de HP ZBooks gekozen, maar wat concurrentie kan zeker geen kwaad.
2-3 jaar geleden gebruikten ze in Eindhoven nog Lenovo's, dat waren nog echte koelkasten. Gelukkig heb ik zelf een ZBook Studio G4, welke een stuk lichter en compacter is. Voor volgend jaar kijken ze geloof ik naar de G5, wat ik ook geen slechte keuze vind. De afgelopen jaren is de support voor studenten perfect geweest, wat redelijk belangrijk is als je je laptop bij letterlijk ieder vak nodig heb. Bij mij waren problemen zoals een defect moederbord binnen 48u opgelost.

Desondanks ziet dit er wel als een erg gaaf apparaat uit. :)
2-3 geleden gebruikten ze inderdaad machines die toen ook al verre van nieuw waren. Oftewel, je hebt het over machines van jaren oud.. Vroegah was zeker niet alles beter. ;)
Dat waren p50 laptops. Optisch wellicht niet de mooiste, maar had de koeling veel beter voor elkaar dan HP en Dell. Veel stiller. Topdingen. Dit van mij is van 2 meter op beton gevallen. Klein deukje in de behuizing verder niks. Zou eenzelfde zo weer kopen
De P50's hadden ze destijds alleen aan de UTwente. De TU/e was toen overgestapt naar de HP ZBook Studio G3, waar een gepaste hoeveelheid gezeur mee was. De P50 is inderdaad een fantastisch apparaat. Ik was wel jaloers :)

De laatste Lenovo die de TU/e aangeboden heeft is de W541. Wie weet komt er volgend jaar weer een Lenovo :)
Nadeel van die P1 is dan de koeling. Weet niet hoe dat bij die ZBooks is, maar als je de CPU flink op zijn donder geeft dan vliegt de thermal protection erin en remt de CPU weer af naar niveautje traag. Ik zie liever differentatie op studieriching: dikke snelle laptops voor studies die wel eens iets moeten doorrekenen en dunne lieve laptopjes voor de rest.
De ZBooks kunnen flink rekenen, dat is zeker het probleem niet. De batterijduur van de G4 is wel waardeloos. Je redt het net 3-3.5 uur als je rustig bezig bent. Als je aan het rekenen bent mag je blij zijn met 2 uur. Ik gebruik daarom zelf vaak mijn Surface op de uni omdat je dan gewoon een hele dag op je batterij doet i.p.v. dat je moet zoeken naar stopcontacten.
Een surface heeft dan ook de performance van een kladblok. Logisch dat dat langer meegaat. Maar met rekenen bedoel ik een software project compileren, een of andere flinke dataset voeren aan je versie AI algoritme. Eindige elementen doorrekenen. Dat zijn geen zaken die je op een surface moet willen.
De surface is inderdaad niet gemaakt voor zware computaties (al voldoet ie overigens prima voor universiteit werk). Maar het is vooral het punt dat de ZBook ook onder lage last een waardeloze batterijduur heeft. PDF'jes doorlezen, filmpje kijken of mailtjes sturen slurpt de batterij ook in 3-3.5 uur leeg. Doe mij dan maar een laptop die voor 99% van het werk voldoet qua rekenkracht maar minstens drie keer zo lang meegaat.
Ik heb een G4 x360 en doe daar 3-4 dagen mee. Gebruik hem meestal meerdere uren per dag en sluit m wel af als ik m niet gebruik, anders 2-3 dagen als ik m per ongeluk nog aan laat staan. Misschien heb jij een defecte accu?
Heb wel schermhelderheid op laag staan (van mij mag die nog wel lager kunnen) en standje betere batterij (niet volledig op energiebesparing).
Edit (toevoeging): mijn medestudiegenoten doen er ook erg lang mee, zolang ze er geen zware games op laten draaien

[Reactie gewijzigd door m1999 op 11 juni 2019 17:58]

Dat zou wel wat zijn. Dat zou mijn 3e product op rij zijn met kapotte accu.. |:( Echter hebben andere studiegenoten ook redelijk matige batterijduur, waardoor ik er niet verder over gedacht heb. Het gaat bij mij wel om een studio G4 en geen 360.
Zou volgens mij niet heel veel uit moeten maken of je de x360 hebt of niet. Zou t eigenlijk toch even na laten kijken! En de modus "Betere Batterij" (of Betere Prestaties, in ieder geval niet op het hoogste als dat niet nodig is) aanzetten kan ook zeker helpen! Laptop werkt nog steeds gewoon erg snel en merk er verder niks van, misschien dat een paar dingen net iets langer duren, maar je haalt er uren extra batterij uit.
Ben zelf sowieso een fan van batterijbesparingen, raad dat iedereen aan als je op dat moment niet de volle prestaties nodig hebt :).
Zbooks die ik tot nu toe heb gebruikt willen hun fan vrij snel aan hebben
Fan aan betekent niet meteen throttling van de CPU.
Dat klopt, maar duidt vaak wel op matig temperatuur beheer. Daarnaast hebben ze fans die een takkeherrie maken
Dat snap ik niet. Er zit een flinke quadcore processor in die laptops, tuurlijk moet die flink gekoeld worden als je hem voor zijn donder geeft. Dat heeft meer met energiewetten te maken dan matig temperatuurbeheer. Als je een laptop wil die niet warm wordt moet je voor een U-processortje gaan met een TDP van 15W.
2 laptops p51 en zbook g4, zelfde cpu, groot verschil in fangebruik. Eerste verschil zit in een behuizing die z'n warmte kwijt kan. Heb throtling niet echt in de gaten gehouden eerlijk gezegd
Je ziet steeds vaker oled panelen gebruikt worden in laptops. Heeft iemand een idee hoe er omgegaan wordt met het risico op inbranden van beeld? Laptops worden toch vaak gebruikt voor het weergeven van statisch beeld (taakbalk, andere werkbalken).
Of speelt dit issue niet meer bij nieuwere generaties oled?
Burn in zou onder garantie moeten vallen, dus dat zou je kunnen claimen. black crush en smear echter....
Burn in heeft niks te maken met black crush en smear. Dat heeft met de response time te maken van pixels die uit staan en hoe het scherm is gekalibreerd.
Dat is met elke oled scherm nu. En ik heb er niet echt eem antwoord op gekregen met de nieuwe lichting displays.
Samsung heeft recent een 15,6-inch 3840x2160 OLED-paneel in productie genomen, wat je nu inderdaad in veel high-end laptops terug ziet. Ik vermoed wel dat het een PenTile paneel is, met dus 2 subpixels per pixel.
Waar komen die vanaf prijzen vandaan. Ik zie onder de link een p53 vanaf 1799 dollar
Waarschijnlijk weer typisch de meerprijs in Europa ten opzichte van Amerika. De P43 en P53 zouden in Amerika maar 1499 dollar kosten in de laagste configuratuie met een i7, 8GB RAM en Quadro P520 grafische kaart. In Europa zou dit 1800 euro kosten terwijl 1499 dollar eigenlijk 1400 euro is.
Begrijpen wie begrijpen kan... Ik vind het gewoon belachelijk. Is met veel producten zo, zoals iPhones die veel duurder zijn in Europa dan in Amerika.

[Reactie gewijzigd door Daan_L op 12 juni 2019 10:40]

Vergeet niet dat US prijzen altijd zonder BTW zijn
Vergeet niet dat US prijzen altijd zonder BTW zijn
Inderdaad. Maar de BTW in Amerika is ook geen 30 %. 1449 dollar is 1340 euro. In werkelijkheid zou de P43s dus 460 euro duurder zijn in Europa. Dat is veel meer dan enkel BTW.
En Lenovo is een Chinees merk en produceert zijn laptops in China, dus zou ik denken dat hun import taksen ook veel hoger zouden moeten zijn voor Amerika.

[Reactie gewijzigd door Daan_L op 17 juni 2019 00:01]

Met een OLED-touch panel (en het plaatje geeft ook die suggestie?) is het scherm dan glanzend of nog steeds mat? Wat mij betreft nog steeds een van de top-features van de P-serie is het matte scherm.
P35 staat er in het artikel.. Typfoutje :)
Help mij eens mee? Thinkpads die als werkstation worden gepositioneerd uitrusten met een Touchscreen?

Alleen de P53 lijkt inderdaad ook volgens slashgear de touchscreen als optie te hebben:
The ThinkPad P53 comes with a 15.6-inch display offered with up to 4K touchscreen OLED as an option. The P73, meanwhile, has a 17.3-inch LCD, with up to a 4K IPS panel. They’ll be priced from $1,799 and $1,849 respectively.
Misschien nog veel belangrijker dan die malle touchscreenoptie is dat de nieuwe generatie P modellen met kleurcalibratie wordt aangeboden:
For the first time, Lenovo is offering factory color calibration on its ThinkPad range. The P1 Gen 2, P53, and P73 will all be offered with a factory color profile, stored in the cloud so that it can be easily recalibrated. It also means Lenovo can support color space switching, for instance between sRGB, Adobe RGB and DCI-P3.
Wat betreft die kleurkalibratie is het enige nieuwe zo te zien dat Lenovo af fabriek een profiel meelevert wat ten allen tijde opgehaald kan worden.

Kleurkalibratie wordt al jaren aangeboden op de P- (en daarvoor W-) serie. Ik heb hier al genoeg P50's, P70's en zelfs W540/W541 units voorbij zien komen met kleurkalibratie.

Momenteel heb ik nog een P50 en 3 W540's op voorraad met Pantone color sensors ingebouwd :)
Is ook wel logisch toch een touchscreen optie voor productieve laptops? Bij programma's als autocad of 3d programma's kan touch een fijne toevoeging zijn. En voor studenten in het algemeen sowieso voor korte notities / schetsen, voor Office/Word en pdf's.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 11 juni 2019 19:07]

Bij programma's als autocad of 3d programma's kan touch een fijne toevoeging zijn. En voor studenten in het algemeen sowieso voor korte notities / schetsen, voor Office/Word en pdf's.
De P serie zie ik vooral geschikt zijn voor CAD en visualisatie, door de kleurcalibratie zijn deze machines ook geschikt voor (2D) grafische toepassingen. Een deel van mijn werk is CAD applicatiebeheer (NX). Vanuit die achtergrond herken ik het gebruik van touchscreens niet zo voor toepassingen als CAD en visualisatie. Vanuit de software wordt wel geflirt met touchbediening, maar ik zie dat op zijn best als aarzelende eerste stapjes. De uitdaging bij het geschikt maken van dit soort software voor touchbediening is dat zowel de interface als de onderwerpen waaraan wordt gewerkt een grote informatiedichtheid kennen. Deze informatiedichtheid is ook nog hardlopend aan het toenemen, omdat CAD modellen steeds meer als ophangpunt gaan fungeren voor allerlei productgerelateerde informatie (metadata, FEM en analytische berekeningsinformatie, evt. visualisatie (wat een visualisatie pakket kan, kan CAD ook)).

Wat ik wel zie is dat product data management software die 3D publicatie data kunnen tonen steeds meer toegangelijk wordt op tablets, en dat hierop dus ook die modellen met vingers moeten kunnen worden geroteerd. Maar die gebruikssituatie zie ik meer als het consumeren van informatie dan het genereren ervan. Een groot verschil met de activiteiten die vaak op dexe P machines zal worden uitgevoerd. Wat dat betreft, een touchscreen op een Yoga of zo, dat kan ik wel snappen, op zo'n apparaat kan je ook presenteren, maar op deze machines lijkt mij het wat minder logisch.
Het is een beetje hetzelfde als de trackpoint of extra fysieke muisknoppen (degene boven de touchpad); sommige zweren er bij of gebruiken het regelmatig en sommige gebruiken het (bijna) nooit. Ik vind het goed dat fabrikanten het als optie hebben, vooral ook omdat de 2-1 varianten vaak nog crappy dgpu's hebben.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 13 juni 2019 16:34]

Zou zo'n oled laptop niet standaard met HDR moeten komen? Ik kan eigenlijk geen hdr laptops vinden in de pricewatch.
OLED’s zijn altijd HDR. dat is nu de eigenschap van OLED techniek
Hdr, als in 10-bit kleur of meer? Ik heb het niet alleen over contrast...
Het contrast van OLED is zo goed als oneindig.
OLED heeft een theoretisch oneindige contrastratio. Maar dat is slechts een onderdeel van de HDR term. Een bepaalde maximale helderheid en kleurenpalet echter ook. Waar natuurlijk weer mee gesjoemeld wordt, zeker bij laptops...
blijven mooie degelijke apparaten die thinkpads. Nu nog een t460s maar mocht er ooit vervanging nodig zijn komt wellicht de p43 ook in de shortlist..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee