Intel onderzoekt mogelijkheden voor laptops met vouwbare schermen

Intel ziet potentie in het gebruik van vouwbare schermen voor laptops en doet samen met beeldschermfabrikanten onderzoek naar het gebruik ervan. Volgens het bedrijf gaat het nog zeker twee jaar duren voordat laptops met vouwbare schermen de consument bereiken.

Intel spreekt van vroege stappen die het zet bij het onderzoek naar vouwbare laptopschermen. "We proberen de eigenschappen en beperkingen van de technologie te begrijpen", zegt Joshua D. Newman van Intels Client Computing Group tegen de Japanse krant Nikkei. Intel werkt bij het onderzoek samen met LG Display, Samsung Display en Sharp. Daarnaast is er beginnend onderzoek met eindgebruikers over welke functies zij relevant vinden.

Als uit onderzoek blijkt dat de techniek een positieve invloed op de gebruikerservaring kan opleveren, kunnen Intel en de partnerbedrijven de ontwikkeling in een stroomversnelling brengen, zodat producten nog binnen twee jaar verschijnen, volgens Newman.

Laptopfabrikanten denken al langer na over de komst van modellen met vouwbare schermen. In 2017 toonde Lenovo een concept van een laptop met gevouwen scherm en in 2018 bevestigde Samsung te werken aan grote vouwbare oledschermen voor laptops. Met de steun van Intel kan de techniek versneld verschijnen. In het verleden maakte Intel met partners bijvoorbeeld afspraken voor onderzoek en productie van netbooks en ultrabooks. Deze afspraken gaven de ontwikkeling van deze laptopcategorieën een flinke duw in de rug. De problemen rond de Galaxy Fold-smartphone kunnen belemmerend werken op de ontwikkeling, tekent Nikkei aan.

Concept van een Lenovo-laptop met vouwbaar scherm

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-05-2019 • 11:53

60 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (60)

60
59
22
1
0
35
Wijzig sortering
ik zie pas voordelen als er geen hardwarematig keyboard meer wordt ingebouwd en dus we naar touchscreen gaan en 1 grote "pad" krijgen
Uit nieuwsgierigheid; welke voordelen zie jij in een touchscreen toetsenbord bij een laptop?
Mij zelf lijkt dit zeer vervelend mede doordat dan volgens mij niet goed mogelijk is om blind te typen. En verder zie ik er dus de voordelen niet van.
leg je touchscreen plat en gebruikt het puur als toetsenbord, de letters gaan niet opeens ergens anders staan, dus kan je blind typen
Zonder de feedback van de toetsen, dus hoogte verschil en het drukken van de toets, is het wat mij betreft onmogelijk.

Ik snap echt niet hoe jullie tot het idee komen dat dit wel handig werkt.

[Reactie gewijzigd door hoi3344 op 13 mei 2019 12:31]

Dat zal je is moeten testen, op een telefoon, surface tablet en ipad kan ik blind typen en daarbij heb ik dus ook geen feedback.

Toegegeven, ja ietsjes meer fouten, maar nog steeds goed te doen.
Nou, dat weet ik zo nog niet hoor.

Ik type met 764 aanslagen per minuut met 100% accuratesse.

Switch mij naar een touch toetsenbord en we gaan met geluk naar 350 APM met 73% accuratesse.

Ik moet extreem veel typen en ben erg afhankelijk van de feedback van mijn toetsenbord. Bij een toetsenbord corrigeer je jezelf automatisch wanneer je bepaalde zaken voelt. Bij een touchscreen kun je er door de kleinste beweging al naast zitten en het niet direct voelen.

Dit gaat dan ook weer erg afhankelijk zijn van hoe je er precies voor zit (deze situatie kan nogal eens verschillen) waarbij je wederom naar 'herkenpunten' voelt op het toetsenbord.

Ik vind zelf dat de switch naar touch keyboards het slechtste idee is geweest van onze techwereld. Maar goed, dat ben ik....

Op een telefoon a-la, maar ook op een tablet zal je mij altijd zien met een hoes waar een toetsenbord in zit hoor...
Ik werk zelf normaliter met een (neutraal) mechanisch toetsenbord.

Praktisch foutloos,
met een laptop gaat het al een heel stuk langzamer en met touch is het helemaal waardeloos omdat ik dan voortdurend correcties aan het maken ben.
764 APM is tussen de 12 en 13 aanslagen per seconde…….ik zou meedoen met een kampioenschap…...lijkt me dat je met zo'n snelheid toch aardig ver kan komen of niet?!
Er zijn mensen die nog veel sneller kunnen typen omdat ze geen QWERTY gebruiken (welke bedoeld is om je trager te laten typen). Ik kan enkel op Qwerty typen :(
Waarom is qwerty bedoelt om trager op te typen? Ik heb ook wel begrepen dat mensen sneller kunnen typen op een dvorak toetsenbord. Volgens mij was het niet de bedoeling van qwerty toetsenborden om trager te zijn.
Het is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat opeenvolgende letters in een woord niet te dicht op elkaar zitten om te voorkomen dat de hamertjes van je typmachine in elkaar haken.
Ik dacht dat ze het typen ook moeilijker moesten maken (en indirect trager) omdat typemachines in de knoop raakten als je te snel typte...

In ieder geval ben ik nog steeds de snelste niet. Top 3% denk ik ofzo.... maar die 3% bestaat uit honderden als niet duizenden mensen.
Je geeft het zelf al aan: "Toegegeven, ja ietsjes meer fouten, maar nog steeds goed te doen."

Het zelfde geldt voor alle touchscreen zaken in auto's tegenwoordig. Vroeger had je een knopje, die je met je vingers kon voelen, kon je blindelings iets doen, ZONDER afgeleid te raken van het verkeer. Tegenwoordig moet je dus echt kijken waar je jouw vinger plaatst en zelfs dan nog gaat het niet altijd goed.
Iets meer fouten maar ook die gaan met oefening weg, verbeter mijn eigen zinnen wat vaak zonder te kijken wat ik nou fout heb getypt,, om een touchscreen onder de knie te krijgen tijdje met ninja pro theme op me phone gelopen,, gaat makkelijker dan je denkt (is de reactie als anderen iets op me telefoon willen ducken/zoeken/schrijven)
De hoeveelheid fouten dat ik type op men smartphone en dan gefixed worden door de auto correct is massief. Daartegen met een keyboard zijn het vaak gewoon missspellingen of men dyslexie dat me parten speelt. En dan spreken we over tekst ...

Probeer eens te programmeren op een tablet met de grote hoeveelheid special character's dat je constant moet gebruiken. Ik heb dat een tijd gedaan en men stress niveau was +10.

Ik hou van het gedachte dat je een laptop kan hebben dat een veel groter scherm word maar realistisch zijn er vaak te veel problemen. Wil je een film zien en je fold je laptop open tot 1 groot scherm, hoe zet je ze onder een hoek zodat je de boel kan aanzien? Wat met speakers hun posities. Wat als je wilt multitasken met een film te zien en iets anders te doen, iedere keer je laptop positie aanpassen of wat?

Het idee klinkt goed maar in de praktijk zit je vaak met heel wat toegevingen ...
Ik zou er niet aan moeten denken om de hele dag op een touchscreen te tikken. Juist die feedback aan mijn voelt fantastisch. Ik support alle mogelijkheid van innovatie, behalve bij toetsenborden :)
Het zal ook niet bedoeld zijn om er de hele dag op te typen.
Ik zou de toetsen toch erg missen. De randen van de toetsen helpen om mijn vingers goed op het klavier te houden en de bobbeltjes op de F en de J zorgen ervoor dat ik telkens de juiste positie gemakkelijk kan vinden, zonder ook maar een blik op de toetsen te werpen. Ik laat ook altijd een aantal vingers op de toetsen liggen. Met een touch-screen lijkt mij dat niet mogelijk.
Je kunt er blind op typen ja, maar haalt bij lange na de snelheid van een toetsenbord niet. Fijn is het niet, anders zouden niet al die surface-gebruikers met een typecover rondlopen. Denk ook niet dat je dit kan vergelijken met typen op een telefoon, dat is een hele andere manier van typen.

Edit: ik moet wel nageven dat het typen op een touchscreen behoorlijk wat sneller gaat dan ik had verwacht, ik heb het nu even uitgeprobeerd en ik haal zonder ooit geoefend te hebben een best redelijke snelheid.

"De gemeten typesnelheid is 262 apm en 90% was foutloos.

Elke foute aanslag verlaagt je netto typesnelheid met 5 apm.
Jouw netto typesnelheid is derhalve 156 apm zonder typefouten, oftewel 31.2 woorden per minuut."

Ik kan me niet voorstellen dat ik op boven de 400 aanslagen per minuut kom zoals met een fysiek toetsenbord, maar het is inderdaad een redelijk alternatief voor als je op de bank zit (zoals ik nu). Ik denk alleen niet dat touchscreen typen de fysieke toetsenborden op termijn gaan vervangen. Dit kun je niet vergelijken met mobiel typen, want fysieke toetsenborden voor een laptop of pc bieden een hele andere typervaring dan de vroegere toetsenborden op mobiele telefoons.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 14 mei 2019 23:12]

Dat dacht ik vroeger ook van mobiele telefoons, kan nu toch aardig snel typen op dat touchscreen.
Voor ons geldt dat, maar wanneer je twee generaties verder bent, is dat misschien niet meer relevant. Wellicht hebben die het fysieke toetsenbord dan helemaal niet meer meegekregen of wordt er nog maar sporadisch gebruik gemaakt van toetsenborden, omdat alles bijv. via stem gaat.
Mij lukt het om blind te typen op mijn smartphone. Op mijn vorige ging dat nog beter doordat de randen gekromd waren en je daardoor wel enig gevoel van positie verkreeg. Op zich zou ik dus niet zeggen sat het niet kan. Echter, het gebrek aan feedback is gewoon oninteressant en zal ervoor zorgen dat je niet graag lange teksten erop zou typen. En dat is toch net één van de doelen van een laptop.
Nog een mogelijkheid zie ik in het breder maken van het beeldscherm, mogelijks interessant voor gamers. Nadeel is dan weer dat je (zover ik kan denken) altijd je laptop zal moeten uitklappen in de breedte voordat ja kan spelen. Niet zo handig op de trein bv...
Zou dit niet al beter zijn met haptic feedback?
Haptic feedback zou een optie zijn.
Mensen zijn gewend aan de huidige manier van tekstinvoer, maar dat wil niet zeggen dat ze geen nieuwe (misschien betere) methode kunnen "aanleren"... :)
Dit bestaat al. Dit heet een tablet. De laatste jaren worden er steeds minder tablets verkocht.
Ik vraag me af hoeveel mensen blind typen...
Ik ken er in mijn familie in ieder geval genoeg die het niet doen, dus dan zou zo'n touch toetsenbord niet zo nadelig zijn.
Hey ManIkWeet,

Leuke vraag idd. Misschien zou dat een idee zijn voor een Tweakers Poll (Typed u blind of niet).
Ik zelf zou in ieder geval niet meer zonder kunnen. helemaal als ik rapporten en dergelijken moet typen. En het zelfde geld denk ik voor een groot deel van de zakelijke wereld.
Voor algemeen gebruik waarin weinig typed hoeft te worden kan ik mij voorstellen dat blind typen minder toegevoegde waarde heeft.
Wat denk ik veel mensen zich niet realiseren is dat blind leren typen echt niet zo heel moeilijk is. Na een week of 4 tot 6 kan je echt alle toetsjes vinden. Dan is het even doorbijten, want het gaat dan even een stuk langzamer, maar na een maand zit je op je oude twee vingers tempo en vanaf dan gaat het alleen maar omhoog. Wat een zege is dat, zo blij dat ik een keer die moeite heb genomen. Ik ram er nu gemiddeld tussen de 300 en de 400 aanslagen uit en dan ben ik echt niet overdreven getalenteerd. Buiten de snelheid is het vooral zoveel meer ontspannen en kan je lekker naar je beeld blijven kijken. Dus een ieder die nog twijfelt, ga het doen. Krijg je zeker geen spijt van.
300 tot 400?? als in van 5 tot bijna 7 aanslagen per seconde? vind het erg knap, nog speciale keyboards voor nodig om zo snel aanslagen te registeren?
Hoi Pim,
Ik gebruik een Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000. Heerlijk keyboard. Overigens is mijn snelheid van 300 tot 400 echt geen bovengemiddelde prestatie. Wanneer je blind leert tikken dan is dat goed haalbaar. Denk wel dat je wat vlieguren moet maken, ik tik erg veel per dag. Er zijn allerlei tests online te vinden, verschillen heel erg in moeilijkheidsgraad bij de erg makkelijke kan je zelfs ruim boven de 400 scoren. Wanneer je op een gemiddelde zit van rond de 300 wordt de snelheid overigens niet zo heel relevant meer, dat is gewoon snel genoeg.
Ik typ alles blind,, op me telefoon laptop multimedia controller,, moet idd de sidenote maken dat in mijn omgeving er maar een paar zijn die net als ik dit goed onder de knie hebben maar als je het kan dan maakt het oppervlakte vrij weinig uit. Het blind typen gaat zelfs zo ver dat ik mijn eigen spelling verbeter zonder ernaar te kijken, aka puur op muscle memory
Het voordeel is dat je geen travel hebt. Iets waar iedereen tegenwoordig een hekel aan lijkt te hebben bij mobiele devices...
Je bedoelt een tablet?
ja dan krijg je idd een opvouwbare tablet ;)
Ik zie meer voordeel in een (bv) 15' scherm horizontaal open klappen (vouwen) naar een breedbeeldscherm
Zonder openklappen is het ook al breedbeeld (16x9).
Dan koop je toch gewoon een tablet?
van 22 inch? en opvouwbaar....die is er dus nog niet voor een redelijke prijs.
Alles is te vouwen.....
Project Valerie 2.0?
Een ultrawide laptop lijkt me meer voordelen hebben dan het concept van Lenovo, een scherm met een horizontale vouw/Curve lijkt me vrij irritant.
Opzich geen slecht idee tenmiste de gebruikersproblemen die de smartphone heeft zullen minder van belang zijn ( ken maar weinig mensen die hun laptop in hun broekzak doen :9 ) en een laptop is ook iets wat je minder vaak open en dicht gaat klappen ivm een smartphone.

Alleen hoe ze dit gaan inrichten vraag ik me af: Uitklapscherm dus groter beeld? Want hoe het in het plaatje eruitziet word ik er nou niet echt warm van en kan nou ook niet zeggen dat het veel gebruikersvoordelen oplevert en niet te vergeten je zult toch nog steeds je poorts etc nog nodig hebben dus het is dan een flexibel scherm ipv blok scherm :/

Ja je kunt hem omklappen maar die laptops bestaan toch al?
Ik weet het niet. Foldable voelt meer en meer zoals de curved TV's. Het ziet er mooi uit en iedereen denkt dat het de toekomst wordt, maar uiteindelijk is het onpraktisch en zijn de use cases minimaal, waardoor het bij het grotere publiek maar weinig aanslaat. Zelfs oprolbare schermen hebben maar een beperkte use case.
Er is ook maar een usecase voor foldable en dat is transport. De enige manier om grotere schermen op portable devices te krijgen is door er voor te zorgen dat ze een zo klein mogelijke footprint tijdens transport hebben.

Als je een scherm kan vouwen kun je dus een 2x zo groot scherm hebben. En curved heeft ook een usecase, alleen niet op TV's. Ik zou mijn ultrawide monitor niet inruilen voor een exemplaar zonder curve (waar ik eerst mee gewerkt heb).
En curved heeft ook een usecase, alleen niet op TV's
Zeker. Daarom noemde ik ook specifiek de tv. :)
Misschien ideaal voor Tablet-OS'en zoals iOS en Chrome OS. Maar om het als een werkpaard te gebruiken met Windows of Linux, dat lijkt me zinloos.
Afgezien van het futurisme zie ik op geen manier het nut van vouwbare schermen, zowel mobiel als laptop.

Die usercases waar men van telefoon naar tablet moet kunnen schakelen zijn toch nihil lijkt mij?

Ik denk zelf dat het niets gaat worden, dat het een hype is als 3d televisie, curved schermen etc
Tjah, net zoals in de jaren 90 niemand het nut had ingezien van de mobiele telefoon. Als je nooit innoveerd en nooit nieuwe dingen probeerd dan blijf je gewoon vastzitten. Je moet nieuwe dingen doen, uitproberen, nagaan of het werkt en hoe het ervaren wordt. En ja, vaak ga je met producten komen die niet aanslaan. Maar soms, als je geluk hebt, vind je iets dat wel werkt, wat mensen wel willen. En dan heb je direct een grote voorsprong op de concurentie.
Puntis alleen dat met dat soort dingen er echt wat veranderd. Voor de mobiele telefoon had je overal zon rood hokkie staan. De mobiele telefoon is vervangen door de smartphone omdat je er dan ook een mp3 speler en een internet apparaat in had zitten.

Dan praat je over iets dat wezelijk anders is. Je hoeft niet meer naar zon telefooncel te lopen en hopen dat je nog muntgeld hebt. Je kan op het internet op je telefoon zonder dat je je pc hoeft op de starten. noem maar op. De voordelen waren ook wel zichtbaar dus sloeg het aan. het nut ervan werd ingezien.

Maar zon buigbaar scherm. Wat precies? Ik heb een laptop die ik dicht kan klappen en nu kan ik het scherm zelf ombuigen. Wat is er dan functioneel anders? Ga ik er dan wat anders (of iets nieuws) mee doen. Dat zie ik effe niet.
Dit is geen innovatie. Dit is het scharnier heruitvinden. Een heel duur scharnier. Dit gaat enorm veel geld moeite en tijd kosten dat elders misschien beter geinvesteerd kon worden. Misschien hun CPU's met Ryzen 2 om de hoek...
Nou, het lijkt mij eigenlijk super gaaf wat motorola doet met die inklaptelefoon. Niet voor 'meer scherm' of 'telefoon naar tablet' maar omdat het ding dan compacter is en beter in m'n zak past. Ook is op dat moment het beeldscherm meteen beschermd.

Best handig, vind ik.
Als een scherm van een laptop dan toch vouwbaar moet zijn, dan kan dat voor mij heel goed met een naad en een randje er tussen. Op de maat en kijkafstand van een laptop is die rand-in-het-midden niet zo erg. Vergelijk het met de desktop met 2 of meer schermen. Daar zie je de ruiten of glas-in-lood randen ook duidelijk zitten maar al je bezig bent heb je er geen erg meer in.

Bij een telefoon en een tablet, met een touch-screen is zo'n rand wat meer een issue, vooral als het als 1 groot touch-gebied met door-schuiven betreft. Maar ook hier is zo'n randje vaak niet zo erg. Kijk maar naar de reclame film van de telecomproviders waar het beeld doorloopt op de verschillende schermpjes.
Voor een telefoon is er zeker nog wel wat te zeggen voor de opvouwbare schermen. Het combineert de tablet en de telefoon is één apparaat, en ik denk dat hier wel degelijk vraag naar is gezien de goede verkoop van laptop/tablet combinaties. het aantal use-cases waarbij men van laptop naar tablet moet switchen is ook beperkt, soms is het combineren van twee apparaten genoeg om een gewild product te produceren.

Nu moet ik eerlijk zijn, in de buigbare laptop zie ik veel meer het 3d-tv-effect dan in een uitklapbare telefoon. (of opvouwbare tablet)
Nou is dit iets te kort door de bocht maar dit lijkt inderdaad wel heel erg op innovatie om innovatie.

Ik heb nog nooit gedacht bij een scherm, grutjes wat zou ik hem graag dichtklappen.
Bij het filmpje van Paay had ik wel zoiets van hoe klap ik dit ding dicht :+
Ik dacht aan iets nuttigs als een scherm dat openklapt naar 3 monitoren breed, dus een flap naar elke zijkant. Niet aan dit rare concept waar ik het nut niet van kan inzien.
Kan iemand mij uitleggen waarom in hemelsnaam Intel met dit onderzoek komt? Intel maakt geen laptops, geen schermen en geen software om schermen te bedienen. Waarom zouden schermfabrikanten als Samsung, LG en Sharp hun toekomstplannen, onderzoeksgebieden, researchresultaten en roadmaps met Intel bespreken? Welke onmisbare steun kan Intel in ruil bieden nu Intel zelfs op z' kerncompetentie van het maken van chips draaien om de oren krijgt van TMSC, AMD en Qualcomm??
Het artikel heeft het duidelijk over een onderzoek naar een potentieel betere gebruikservaring, maar op dit ogenblik lijkt dit alleen een feature voor trofee-produkten, vergelijkbaar met een hypermoderne keuken die enkel bedoeld is om de waarde van het appartement op te krikken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee