Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Lenovo ThinkPad E15 Review

Flinke cpu-upgrade, maar ook downgrades

Conclusie

De ThinkPad E15 volgt de populaire ThinkPad E595 op en heeft ook een nieuwe Ryzen 4500U-processor gekregen. De E595 had nog een Ryzen 5 3500U en wie het laptopnieuws een beetje heeft gevolgd, zal het niets verbazen dat de nieuwe Renoir-processor zijn voorganger in alle cpu-benchmarks ruim verslaat. In het geval van de E15 heeft Lenovo de koeling bovendien goed geregeld, want die hebben we tijdens het draaien van benchmarks nauwelijks gehoord. Andere verbeteringen zijn het toevoegen van een camera met gezichtsherkenning om snel te kunnen inloggen én een vingerafdrukscanner. Je kunt een van de twee of allebei de opties gebruiken, net wat je prettiger vindt. De webcam is nu bovendien voorzien van een privacyschuifje, wat veel mensen een prettig idee vinden.

Er zijn niet alleen dingen vernieuwd, er zijn ook dingen hetzelfde gebleven. Het toetsenbord vinden we bijvoorbeeld prettig tikken doordat de knoppen van een kuiltje zijn voorzien. De liefhebbers kunnen gebruikmaken van de trackpoint, maar de touchpad werkt ook prima. Wat ook hetzelfde is gebleven, is de HDMI 1.4-aansluiting en dat vinden we een tegenvaller, want het betekent dat je op die manier nog steeds geen 4k60-scherm kunt aansluiten. De mogelijkheid voor een dergelijk scherm is er op zich wel, maar dan moet je een USB-C-dock aanschaffen en moet het via die aansluiting verlopen. Wat ook hetzelfde is gebleven, is de accuduur en ook dat vinden we tegenvallen. We hadden verwacht dat de nieuwe Ryzen-processors een langere accuduur zouden opleveren, zoals we bij andere Ryzen 4000-laptops hebben gezien, maar tijdens browsen zien we vrijwel dezelfde accuduur en onder belasting is die nog iets korter.

Op sommige punten is de E15 zelfs een downgrade ten opzichte van de E595. De E595 had bijvoorbeeld nog een microSD-kaartlezer, maar die ontbreekt op de E15 helemaal en er is ook een gewone USB-A-aansluiting afgegaan. Daardoor heb je nog maar één reguliere USB 3.0-aansluiting over, aangevuld met een USB 2.0-aansluiting aan de rechterzijde. Het werkgeheugen is ook niet meer volledig te vervangen, maar gedeeltelijk vast gesoldeerd, waardoor het maximum niet meer 32, maar 24GB is. Het grootste minpunt van de E15 tot slot, vinden we het scherm. De maximale helderheid van de E595 hield al niet over, maar is bij de E15 nog wat lager geworden, wat je al merkt als buiten de zon schijnt en je bij een raam zit te werken.

We hadden voordat we deze laptop reviewden, verwacht dat Lenovo met de E15 het succes van de E595 zou voortzetten en deels is dat ook zo, want je krijgt voor ongeveer 750 euro een hexacoreprocessor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. Er zijn weinig laptops die Lenovo dat nadoen. Behalve de snellere processor en de biometrische inlogmethoden zijn er echter weinig dingen verbeterd aan de E15, terwijl we dat, gezien het verstrijken van bijna driekwart jaar, wel hadden verwacht. Op sommige punten is de E15 zelfs een achteruitgang en dat zorgt ervoor dat hij niet zo'n aanrader is als zijn voorganger was.

Getest

Lenovo ThinkPad E15 (2e gen.) (20T8000YMH)

Prijs bij publicatie: € 750,-

Vanaf € 749,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Lenovo ThinkPad E15 (2e gen.) (20T8000YMH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Dustinhome.nl

Score: 3.5 (65)

€ 749,-

€ 749,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 749,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 749,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 1.5 (47)

€ 761,09

€ 761,09

Kostenoverzicht

Productprijs € 761,09
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 761,09
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (3735)

€ 789,-

€ 789,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 789,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 789,-
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (418)

€ 789,-

€ 789,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 789,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 789,-
Bekijk

Lees meer

Reacties (75)

Wijzig sortering
Let op als je een ryzen thinkpad installeerd dat je deze setting veranderd voor meer brightness. Toen ik vorige jaar een aantal 495's installeerde , leek de brightness nog lager dan de droevige scherm specs. Wat hierdoor was:
https://support.lenovo.co...6-e15-gen2-type-20t920t8/
Gaan er nu nog eigenlijk goede business laptops komen met Ryzen 4800H(S), 32GB RAM, 2TB SSD met scherm met hogere resolutie dan FHD?
Zit hier al maanden te wachten en had gehoopt er reeds eentje besteld te hebben, maar niets te vinden.
Het is toch godgeklaagd dat kennelijk enkel Intel CPU's gecombineerd worden met de betere schermen en betere specs. Heb ik eens eindelijk wat geld uit te geven aan een laptop, is er niets interessants...

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 16 september 2020 11:20]

Ik kan dat geen business laptop noemen, dat is eerder mobile workstation / desktop replacement. Een business laptop is er eentje die je met honderden/duizenden tegelijk koopt en dus ook betaalbaar is en op alle gebieden 'voldoende' scoort, ik zie niet in waarom een 4800 met 32GB RAM noodzakelijk is voor mensen die geen cpu-intensieve applicaties doen, al helemaal niet als het gaat om wat thuiswerken en emailen, bellen, administratie etc. En een QHD of 4k scherm is ook niet nodig. Er zijn reeds Lenovo's die voldoen aan 'business laptop' met een 4700 of 4500, numeriek toetsenbord en FHD scherm en lange accuduur... De markt voor jouw 'business laptop' is een beetje een niche en daarom zie je niet veel fabrikanten daarmee beginnen als ze snel omzet willen genereren.

[Reactie gewijzigd door Nox op 16 september 2020 12:19]

OK, 'business' is misschien niet het juiste woord. Ik had dat gebruikt omdat in eerdere discussies men altijd met game laptop voorstellen kwam. De categorie "zakelijke laptops" op de Lenovo website is ook vrij groot en gaat van een lichte laptop van 560€ tot een workstation van 2.000€.
Misschien is beter verwoord: een developer laptop.

Met een VM, Docker, IDE en enkele browsers open, zit ik toch al snel aan de 16GB van mijn huidige laptop.
Eigenlijk wil ik gewoon dat Lenovo een X1 Carbon of X1 Extreme met Ryzen CPU's gaat leveren.
Klinkt als een persoonlijk probleem :+ ;)

Misschien is het dan ook beter om voor een workstation te kijken zoals Nox al aangeeft.
Zoals je zelf zegt zijn er maar weinig notebooks in het 'zakelijke' segment die voldoen aan jouw eisen.
Wellicht is een ThinkPad X1 Carbon een leuke optie, of als niet bij Lenovo wilt blijven, een Dell XPS 15 is ook een nette optie.. :)
Het probleem is dus dat je dan met Intel CPU's zit die niet al te snel zijn.

Een XPS 15/17 met AMD chip zou geweldig zijn.
Toch herken ik zijn issue ook wel, dus helemaal persoonlijk het misschien toch niet :) . Ofschoon de aantallen minder groot zijn kopen best wat klanten bewust dat hogere segment om langer met een laptop te kunnen doen, niet steeds te hoeven switchen en omdat de uitrusting het minder snel af laat weten.

Deze klanten kunnen met hun voorkeuren nog niet slagen voor een AMD CPU. Hoe lang houden de PC-bouwers dit nog vol?

Een belangrijke rem heb ik wel eens eerder genoemd, even los van laptops. Veel pro software certificeert mogelijk nog steeds alleen Intel. Zodra dit kantelt (als dit nu al niet is gebeurt) kunnen de hardwarebouwers volgen.

Mocht je pro-software leverancier nog steeds alleen Intel oplossingen adviseren ga dan om de certificering van AMD vragen. Inmiddels zijn daar genoeg functionele redenen voor als processorkracht en aantal parallel aan te spreken cores. Ik hoef die mensen niet toe te lichten dat een laptop met een multicore monster misschien een minder handige benaderingswijze is. Met AMD in laptops zou ik meer op prijseffectiviteit sturen. Daar zijn ook kopers in dat hogere segment niet vies van.
Is dit niet iets? pricewatch: Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH)

Ryzen 4800u met een 2560x1600 16:10 scherm, vrij unieke combinatie zo ver ik kan vinden. Zal alleen moeten uitzoeken of het RAM en de SSD vervangbaar zijn maar die kans is vrij groot.

@stefanwitkamp Deze Ideapad sluit volgens mij ook wel aan bij jouw wensen, alleen het scherm is 13,3 inch in plaats van 14 inch.

[Reactie gewijzigd door Redblader op 16 september 2020 12:27]

Ziet er wel nice uit. Aansluitingen zijn wel vrij minimaal en hij heeft een tik langzamer RAM geheugen zie ik, maar goed gespot.
Ik dacht dat het geheugen van die S540-ARE niet te upgraden was.
Maar lijkt ook nergens beschikbaar.
16GB Soldered DDR4-3200
Storage
BTO X•BOOK 15X1084
Zelfde laptop bij ltt: https://youtu.be/KFTMBTDGTx8
Dat zal voor veel mensen geen alternatief zijn, er zit immers geen AMD mobile cpu in, maar een dekstop variant. Echte mobiel zijn die apparaten ook niet, dat zijn voornamelijk desktop vervangers., het zou me ook weinig verbazen als het gewicht van dat ding naar de 3 kilo gaat, terwijl 1,5-2 kilo voor veel gebruikers toch echt het maximale is dat ze willen meezeulen van afspraak naar afspraak.

Neemt niet weg dat BTO soms best leuke producten heeft, maar zo'n lompe desktop vervangen moet je wel wel passen.

Zoiets sluit dan mogelijk meer aan bij de wensen van @Chris_147
https://bto.eu/product/bto-x-book-15x1087-amd/ al is 32GB geen optie zo te zien.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 16 september 2020 11:54]

Ja inderdaad, ofwel game laptop met 1080, ofwel bakbeest met 32GB, maar ik moet mijn laptop wel meenemen op fiets en trein (post-corona toch), dus draagbaar is wel een eis.
skikk.eu heeft 8 goed uit te breiden laptops met Rijzen 7, max. 64 GB ram en minimaal 120Hz scherm, maar alleen in 1920x1080
https://tweakers.net/laptops/lg/

https://tweakers.net/laptops/lg/
Veel goede reviews.
Helaas kan ik geen QWERTY versie vinden in Nederland.
Ik wilde de 17" afgelopen lente kopen, maar ivm Corona kan ik de VS niet meer in.
Jammer dat ze ook intel p660 SSD's aanbieden zonder het voornaamste verschil met de crucial en samsung modellen aan te stippen (resp. QLC vs TLC). Heeft toch een behoorlijke invloed op de levensduur van de 'schijf'.
Zit zelf ook een BTO laptop te overwegen maar ik kan relatief weinig reviews vinden over BTO laptops. Ik hoorde van iemand dat ze goede bang for buck zijn alleen dat ze niet goed koelen. Het feit dat het een zware desktop vervanger is maakt voor mij niet uit, maar koelproblemen maken me toch schichtig.
Bij BTO kan je ook de hoge specificaties zoals de laptop bij LTT niet verkrijgen. Geloof dat die van LTT een 3950x en 2070 super had. Hetzelfde model bij BTO maximaal 3900x en 2060.

Ik heb nu zelf ook al een BTO laptop met een i7-7700HQ. Prima ding, 2dehands gekocht voor €600 2 jaar geleden.
Fair enough. Kamp jij niet met koelingproblemen?
Met meerdere vm's open werd die wat warmer maar lijkt me niet erg zolang hij niet thermal throttled?
Amen. De Yoga Slim 7 ( reviews: Lenovo Yoga Slim 7 - Snelheidsmonstertje met acht Ryzen-cores ) is al iets in de richting, maar naast de SSD en RAM (die voor mij persoonlijk wat minder een issue zijn) is FHD echt gewoon jammer. 14 inch Ryzen 7 op kwalitatief 1440p met 16GB+ RAM en een goede accu, en liefst wat diverse aansluitingen incl HDMI. Denk dat je daar heel veel mensen een plezier mee doet, en zou een goede high-end optie zijn. Het kan al zo simpel zijn om die Yoga uit te rusten met een net wat beter scherm en meer RAM.

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 16 september 2020 11:59]

Inderdaad, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Zou de ideale laptop voor mij zijn.
Precies, iedereen die met mijn 5 jaar oude yoga pro pakt valt op hoe heerlijk scherp het 12 of 13 inch 3200x1800 scherm is. 16Gb en 1Tb ssd, maar dat was dan ook in 2015 of eerder zelfs. En niet de hoofdprijs voor betaald.
Heb een Spectre x360 uit 2016: 16GB, 512GB SSD (zelf geupgrade naar 1TB), 13,3" met 2560x1440: 1.500€ toen.
Bijna 5 jaar later is +16GB nog steeds bijna niet te vinden en al zeker niet met AMD.
dat is toch geen business laptop meer, maar een laptop op steriods wat je normaal gebruikt op desktops maar dan nu portable.

Die zitten vaak rond de 1500 / 2000,- dat is niet rendable voor een bedrijf.
Tja, wat je er aan wil geven zeker?
Ik heb voor verscheidene bedrijven gewerkt waar men begrijpt dat je goede apparatuur moet hebben om je werk goed te doen. Spijtig genoeg ook af en toe het tegenovergestelde.

Het is wel grappig dat men bij een Apple laptop altijd zegt dat die meerprijs er direct wordt uitgehaald door de grotere efficiëntie. De goedkoopste MacBookPro begint op 1.500€ en dan krijg je 8GB en 256GB SDD.
Goedkoopste MBP met 32GB RAM kost 2.629€. Echter op dit moment een nieuwe MBP kopen vind ik niet aangewezen.
Ik wil gerust +2.000€ uitgeven voor een goede laptop waar ik weer 4 jaar mee verder kan. Dat is minder dan 1,5€ per dag. Koop ik wel een goedkopere telefoon, want dat interesseert me toch niet.
AMD lijkt helaas nog vrij weinig te investeren op dat vlak. Designwins kosten vaak immers gewoon geld, omdat OEMs verwachten dat partijen als Intel / AMD 'meedoen' (lees betalen en engineers leveren) bij de ontwikkeling, de marketing en bij de (software)support.

Ik verwacht trouwens eind dit jaar mogelijk wel een Ryzen 4000 refresh vanuit Microsoft m.b.t. Surface producten. Mogelijk zelfs weer, net als vorig jaar met keuze tussen AMD en Intel.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 16 september 2020 11:36]

Die 32gb is wel een ding. Hier absolute must zodat ik mijn virtuele ontwikkeling omgeving kan draaien && normaal kan werken in het native OS. Ook bij aanbestedingen is 32gb bij ons de eis al. Maar op de Lenovo pagina lijkt bar weinig leverbaar >16gb..
Ik begon hoop te krijgen, maar scherm is enkel FHD...
Is wel een heel goed FHD sherm, heb eigenlijk ook nooit het nut begrepen van een hogere resolutie op 14 inch, misschien zijn mijn ogen niet zo goed, maar heb ook een 14 inch me full HD, en zie echt geen verschil in scherptemet mijn vriendin haar 13 inc macbook pro. misschien wel als ik ze naast elkaar leg, maar niet terwijl ik erop aan het werken ben.
Misschien is hetmogelijk er zelf een qhd scherm in te steken? Op veel T-series laptops is het scherm heel makkelijk te vervangen, heb het ook gedaan met mijn t440p, was 10 minuten werk.
tja, ik werk al jaren op 2560x1440 op 13,3".
Zeer handig met bvb Intellij: dan kan ik project structuur naast 2 groepen met code bestanden.
Over 2 Word documenten naast mekaar, etc.
Met 1080 breedte is het allemaal net niet.
Op mijn bureau kan ik dat allemaal goed lezen, als de laptop op mijn schoot ligt, wordt het moelijker.
Maar font vergroten is gemakkelijk te doen in browser en Word.
dus jij gebruikt 1440p op 100 procent scaling op een 13 inch?
Zou ik persoonlijk niet veel meer kunnen lezen
De t14 komt aardig in de buurt, scherm is wel enkel tot configureerbaar, maar wel optie voor high brightness, ram tot 32 gb is mogelijk, ssd van 2tb xal je er zelf in moeten steken, cpu is een 4750u, maar deze heeft ook 8 cores en 16 threads.
Misschien is de vraag wel vaker beantwoord, maar was is nu precies het probleem van een ontbrekende kaartlezer. Ik heb wel een kaartlezer in de laptop, maar deze nog nooit gebruikt. Maar misschien komt dat omdat ik nog een vrije oude camera heb (Canon 7D) die compact flash gebruikt.
Ik gebruik hem dus wel volop on foto's van me camera mee over te zetten...het is net hoe je de laptop gebruikt denk ik.
Daarvoor is het zeker handig. Maar ik denk dat steeds meer camera's ook met een USB kabeltje uitgelezen kunnen worden?
Maar ik denk dat steeds meer camera's ook met een USB kabeltje uitgelezen kunnen worden?
Dat kunnen camera's waarschijnlijk al vanaf het begin. Tenminste ik kan me niet anders herinneren.
Alleen is kaartje uit de camera halen en in de laptop steken vele malen sneller.
Tenminste voor mijn workflow.
Dat vraag ik mij dus ook af. Mijn laptop heeft een reguliere SD kaartlezer maar in de 6 jaar dat ik hem heb heb ik die kaartlezer eigenlijk gebruikt voor filehistory. Het was een schoollaptop dus hooguit pdf's en word bestandjes en daarmee was een kaartje van 16GB genoeg voor filehistory. :P
Ja het is altijd een beetje een stokpaardje van reviewers. Waarschijnlijk omdat ze zelf professioneel veel met foto’s en video’s bezig zijn. Maar een doorsnee consument (Foto’s met de telefoon) of kantoorwerker gebruikt die kaartlezer echt nooit. Valt me ook altijd op dat er zoveel nadruk op wordt gelegd in reviews.
Tja, discussie rondom kaartlezer is net zoiets als 3.5mm plug voor headphones op mobiel. Sommigen zweren erbij andere vinden andere oplossingen handiger (bluetooth).
Ben op zoek naar een betaalbare mid-range laptop voor een vriendin. Echter, naast een slechte verkrijgbaarheid krijg ik ook uit verschillende hoeken mee dat de scherm kwaliteit bij zoveel laptops tegenvalt? Hoe kan je juist bij een laptop daar op besparen?
Simpel, mensen bestellen op specificaties, grote ssd, veel ram, en type cpu, als er staat full hd vinden veel mensen het ok, en gaan het bestellen. En ik denk dat velen het niet eens door hebben dat ze een brak scherm hebben. Die werken aan word, excel en bekijken facebook.
"brak" in de zin van lage resolutie?
ik heb bewust gekozen voor een full-HD.. slechte ervaringen met hogere resoluties. Bijvoorbeeld bij oude applicaties in Windows gaat/ging dat nooit zo goed.
Nee, als in weinig contrast, helderheid, slechte kleurweergave, etc, zoals in deze review ook naar voren komt.
fhd vind ik persoonlijk voor kleine schermen <= 14" ook voldoende
Ik denk dat hij bedoelt op de vele verhalen van mensen die het 400/500 nits paneel selecteren bij HP en het vervolgens maar 250nits haalt.

HP heeft zelf ook de 15" weggehaald en de 13" modellen zijn niet meer leverbaar atm.
prioriteiten. Ik doe geen grafisch werk en geef dus weinig om scherm kwaliteit. En dus dat stuurt mijn aankoop.
Waar ik altijd over kan blijven peinzen: wat een review site meet, weet een fabrikant ook. Wat zou dan bijvoorbeeld een reden zijn om een laptop uit te rusten met een scherm met ondermaatse helderheid en kalibratie? Is een helderder scherm duurder om te produceren? Kost een goede kalibratie ook veel meer? Gaat het dan over enkele euro's of over tientallen euro's als het al een kostenoverweging is?

Of spelen er andere reden, bijvoorbeeld om een model dat er boven zit qua specs meer te pushen?
een laptop in deze prijsbracket is niet voor "professionals", meer de "onderweg werknemer" of de kantoorwerker met een dock die het werk ook mee naar huis neemt. dus de BOM kosten verhogen door een onnodig mooi scherm erin te zetten drukt alleen maar de prijs omhoog. de meeste van deze laptops worden toch gebruikt met externe schermen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 16 september 2020 11:25]

Wij hadden op kantoor laatst 4x de E14 binnen gekregen. (Het Intel model overigens)
Omdat we PXE booten om te installeren sluiten we ze met de kabel aan.
Bij 3 van de 4 brak direct de netwerkaansluiting.

Alle 4 terug gegaan en mijn klanten verteld dat we deze niet meer leveren/ondersteunen.
Mijnsinziens een bak ellende, en het internet staat vol met klachten hierover.
Eens! Hier met de in de review geteste E15. Verder een prima laptop, maar die netwerkaansluiting is een drama.
Ik ben in het bezit van deze laptop en kan zeggen dat ik geen spijt heb van mijn aankoop. Ik was me bewust van de nadelen die in de review worden genoemd, maar ben desondanks tot de koop overgegaan. De helderheid van het scherm is buiten inderdaad niet toereikend, en een enkele usb 3.0 poort is inderdaad ook erg karig, maar in de praktijk heb ik geen last van die zaken. Het enige dat me is tegengevallen is dat de framerate via de HDMI-uitgang regelmatig dropt (ik speel wel eens geometry wars op een tv of monitor). 24GB vind ik voor een business laptop zat. Het is geen workstation of gaming-laptop. Wel fijn is dat er een tweede nvme-ssd in kan, mocht ik dat ooit willen.

Edit: Ik heb de laptop nu al bijna 2 maanden in gebruik.

[Reactie gewijzigd door vleeschmeester op 16 september 2020 13:15]

Ik typ hier op een Thinkpad E560 voor het werk en ik vraag me eigenlijk af waarom mensen nog een dergelijke laptop als deze (of de E15) kopen. Ik heb een ander model Lenovo aangevraagd, want er kleven zo veel nadelen aan voor mij:

Hij is zwaar en heeft lompe afmetingen
Tergend traag (en slechts 2,5 jaar oud)
Oogt lelijk (ja het oog wil ook wat). Ook die rode touchknop in het midden, wie gebruikt dat nog?
Slecht scherm
USB 2.0 aansluitingen

Het verbaast me dan ook dat de nieuwe variant ook zo'n karige aansluitmogelijkheden heeft. Ik vraag me dus oprecht af wat de doelgroep is (60+ er) en waarom dit nog verkoopt? Er zijn zoveel meer "slick" ogende modellen..
Je vergelijkt een Thinkpad E560 met een ThinkPad E15.

Jouw E560 is een 4 jaar oud model, niet 2.5 jaar. En ja, de E560 is een lelijk lomp, ding en zwaar ding, maar dat is de E15 absoluut niet.

Thinkpad E560 begint vanaf 2.3kg terwijl de E15 slechts 1.9kg weegt.

Wat is er karig aan 2x USB 3.1, 1x USB 2.0, 1x HDMI 1.4b, RJ45 en audio?

[Reactie gewijzigd door c-nan op 16 september 2020 14:22]

Zwaar en lomp vind hem absoluut niet voor een 15,6” laptop. Het is niet de lichtste, maar een stuk lichter dan jouw Thinkpad. Traag is het ook zeker niet, kijk maar naar de resultaten in de review. Lelijk is een kwestie van smaak. Ik heb jarenlang zogenaamd slicke ultrabooks verkocht, maar mij spreekt de zakelijke uitstraling van de Thinkpad me juist meer aan. Tja, het scherm en de aansluitingen. Het is maar net wat er op je wensenlijstje staat. Voor mij zijn beiden toereikend. Binnenshuis is het helder zat, en persoonlijk vind ik het ook een prettig scherm om naar te kijken. In ieder geval beduidend beter dan de TN-schermen van weleer en de goedkoopste ips-schermen van budget laptops. Grafisch werk kan je er niet mee doen, maar daar heb ik het ook niet voor gekocht. Ik ben overigens geen 60+ maar val nog in de millennial doelgroep 😉

Edit: de trackpoint vind ik trouwens erg handig om door documenten heen te scrollen en de solide bouwkwaliteit met spill-resistant keyboard sprak mij ook aan.

Edit: de doelgroep lijkt me vrij evident de zakelijke markt die het in bulk inkoopt. Deze laptop zul je niet vinden bij je lokale mediamarkt.

[Reactie gewijzigd door vleeschmeester op 16 september 2020 14:39]

Die touchknop gebruik ik dan wel veel en zo oud ben ik ook niet. Is even wennen maar eenmaal gewend en je wilt niet anders.

Dit is hetzelfde als mensen die een Trackball muis prettig vinden.

Net als het uiterlijk. Ik vindt het erg mooi. Vandaag de dag zijn laptop net van die apparaten als voertuigen uit Bladrunner zijn. Beauty in simplicity
Ik gebruk de trackpoint nog daelijks, is 1 van de hoofdredenen dat ik thinkpads koop
quote: Het artikel
Kun je niet wennen aan de Fn-toets helemaal linksonder, dan kun je in de Lenovo Vantage-software de functionaliteit van de toetsen omwisselen.
Dat kon op de Thinkpad die ik had van het werk ook in de UEFI. Kan dat bij deze ook, zover bekend? Ik draaide nl geen Windows op mijn Thinkpad maar kon zelf inderdaad niet wennen aan die twee toetsen, dus was ik blij dat die optie erin zat.

Anders had het waarschijnlijk via een entry in /sys wel gekund, maar dat is niet bij elke machine 100% gegarandeerd.
Ik heb een E595 (de vorige generatie). Daar kan dat in ieder geval ook.
Mijn eerste laptop van de zaak was een thinkpad. Fijn ding. Lekker stevig, en ik vond (als een van de weinigen) die trackpoint fijner werken dan een touchpad.
Leuk dat tweakers alle AMD uitgeruste laptops reviewt. Jammer dat ze dan helaas vanwege de beschikbaarheid voor de consument niet of nauwelijks te koop zijn. Zo is de recent gereviewde Yoga Slim 14 met amd al een tijd niet meer voorradig en is het gokken of die ooit weer te bestellen is. Iemand hier enig idee over?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True