Inleiding
We publiceren eens in de twee maanden een update van deze BBG. Er zijn in de afgelopen periode weer een aantal toestellen bijgekomen, waarvan sommige absoluut interessant. Zo kregen we in de lagere prijsklasse weer een aantal toestellen van Samsung opgestuurd en nemen we aan de andere kant van het spectrum de Note 20 Ultra mee. In de laagste categorie is de Note 9 Pro van Xiaomi meegenomen en we kijken of hij daadwerkelijk beter is dan voorganger en aanrader Note 8 Pro. Ook hebben we de Nokia 7.2 eindelijk kunnen testen en hebben we de Moto G Pro en Moto G 5G Plus. De Poco F2 Pro van Xiaomi zit nu een prijscategorie lager en dat is goed nieuws, want hij bood al vrij veel voor het geld dat je ervoor betaalt. Ook de iPhone 11 is een categorie omlaaggegaan. Last but not least: de OnePlus Nord vind je ook terug in deze BBG. Al met al een interessante editie, al zeggen we het zelf.
Sommige prijzen zijn dus gedaald, maar vreemd genoeg zijn er ook prijsstijgingen. Dat heeft tot gevolg dat smartphones die twee maanden geleden een aanrader waren, dat nu soms niet meer zijn. We highlighten in deze nieuwste Smartphone Best Buy Guide voor het eerst de nieuw geteste toestellen en toestellen die sinds de vorige BBG in een lagere prijscategorie vallen en daarmee wellicht interessant zijn.
Hoewel de aanraders soms gelijk zijn gebleven, hebben we weer uitgebreid zitten puzzelen om te bepalen welke smartphones per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn.
/i/2003151794.jpeg?f=imagenormal)
150-250 euro
:fill(white):strip_exif()/i/2003239130.jpeg?f=thumbmedium)
De Redmi Note 8 Pro blijft om diverse redenen een aanrader. We hebben inmiddels de Note 9 Pro ook getest, maar denken dat de 8 Pro voor de meeste mensen nog steeds de beste keuze is, ook omdat er soms gestunt wordt met het toestel en we hem al hebben gezien voor 169 euro. De primaire camera is bij weinig licht net even beter door zijn iets grotere sensor, en de foto's zijn iets contrastrijker, terwijl de camerasystemen verder vrijwel niet verschillen. Ook de socs verschillen in de praktijk niet veel, maar de 9 Pro is wel net even wat sneller bij het opstarten van grote apps, hij laadt sneller op en hij heeft een groter scherm, wat overwegingen kunnen zijn om toch voor de 9 Pro te gaan. Doorslaggevend voor ons is echter de erg goede afleesbaarheid in de zon van de 8 Pro, wat tegelijkertijd illustreert hoe klein de verschillen over het algemeen zijn. Over het algemeen heeft het 8 Pro-toestel goede specificaties voor deze prijs. De MediaTek Helio G90T-soc is relatief snel, je kunt hem krijgen met 128GB opslag, en 6GB werkgeheugen is lekker voor het wisselen tussen apps. De behuizing is stevig en de vingerafdrukscanner achterop hebben we in deze prijsklasse liever dan een tragere scanner achter het scherm. Ook de accuduur, die ongeveer gelijk is aan die van de 9 Pro, mag er zijn. Het grote scherm heeft een prima 1080p-resolutie. Het is weliswaar een lcd, maar goede oledschermen zijn nog schaars in deze prijsklasse. Een potentieel nadeel is dat het een grote en vrij zware smartphone is en ook over de software zijn de meningen verdeeld, omdat hij een vrij zware Android-skin heeft.
Score: 4(16 reviews)
:fill(white):strip_exif()/i/2003151698.jpeg?f=thumbmedium)
De G8-toestellen staan op het punt om vervangen te worden door hun opvolgers. Daarom twijfelden we enigszins over deze aanrader, want de software-ondersteuning is daardoor beperkt en er is zeker iets voor te zeggen om even te wachten op de volgende generatie. Niet iedereen kan echter wachten en we vinden dit nog steeds een goede keuze. De G8 Power en G8 Plus vallen binnen deze prijsklasse en hebben zeer vergelijkbare specificaties. Op het eerste gezicht zou je misschien naar de G8 Power neigen, omdat de accucapaciteit groter is. Dit vertaalt zich in onze accutests ook daadwerkelijk in een langere accuduur en dat maakt dit toestel zeker een goede keuze voor accuvreters. Toch is de G8 Plus wat ons betreft voor de meeste mensen waarschijnlijk een betere keuze, omdat hij net iets meer allround is. Ook dit toestel heeft namelijk een goede accuduur, maar vooral ook een betere camera. Het gaat ons dan vooral om de primaire sensor, die beter is dan bij de G8 Power. Ten opzichte van andere toestellen in deze prijsklasse heeft hij een fijn scherp scherm dat goed af te lezen is in direct zonlicht, al kan het contrast een stuk beter. Ook laadt het toestel snel op en is de software lekker overzichtelijk.
Score: 3.5(11 reviews)
De Galaxy M21 heeft een net iets minder goede prijskwaliteitverhouding dan de Xiaomi Note 8 Pro, maar wel een mooi contrastrijk oledscherm met prima 1080p-resolutie, en dat is een zeldzaamheid in deze klasse. Met de accuduur zit het ook snor, blijkt uit onze accutests. Door onder meer de grote 6000mAh-accu is het is geen licht toestel, maar het is wel lichter dan de Note 8 Pro. De behuizing is overigens wel van plastic en voelt wat goedkoper aan dan bij veel andere toestellen in deze klasse. De hardware is op papier niet slecht, maar toch lijkt het toestel in de praktijk niet zo vlot als sommige concurrenten, en dat is iets om rekening mee te houden bij aankoop. De camerakwaliteit is voor deze prijsklasse echter zeer acceptabel.
Score: 4(11 reviews)
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Er zit nog een behoorlijk verschil tussen de schermen in deze prijsklasse. Je vindt hier al wat oledschermen, al zijn het niet de beste en verschilt de maximale helderheid flink. Toch kun je een scherm vanaf zo'n 400cd/m² meestal goed aflezen, mits je niet in de felle zon staat. Hogere waarden zijn uiteraard fijner, want daarmee kun je het scherm nog beter aflezen. De minimale helderheid is belangrijk als je vaak in een totaal verduisterde ruimte bent, zoals de slaapkamer terwijl je partner ligt te slapen. Een minimale waarde van boven de 3cd/m² kan al wat fel aan de ogen zijn. Als je echter een klein lichtje aan hebt, vervalt dit nadeel. Bij de Cat S42 is het bijvoorbeeld zeker aan te raden om een lampje aan te hebben tijdens het schermturen in het duister.
Het contrast is een andere belangrijke factor in deze categorie. Oledschermen hebben een extreem hoge contrastverhouding, maar bij lcd's geldt: hoe hoger, hoe beter. De schoonheid van de beelden die je ziet is bij een scherm in hoge mate afhankelijk van de contrastverhouding. Wil je dus een scherm waar de kleuren spreekwoordelijk vanaf spatten, dan kies je voor een oledscherm of een lcd met hoge contrastwaarde.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4g
- Videotest
Er is in deze categorie ook een behoorlijk verschil in accuduur. Doe je voordeel met dit overzicht. Wij zouden persoonlijk niet voor de onderste toestellen in deze lijst gaan. Er is daarboven genoeg te krijgen met relatief goede specificaties en prestaties. Accuduur is heel basaal: je kunt nog zo'n goede camera hebben, maar als je accu binnen een dag leeg is kun je er weinig meer mee. Bedenk bovendien dat accu's achteruitgaan. Dat je nu de dag doorkomt, betekent zeker niet dat het over twee jaar ook nog lukt.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Supersnel laden hoef je in principe niet direct te verwachten in deze prijsklasse, maar diverse toestellen van met name Motorola en Xiaomi doen het alsnog redelijk. Echt snelladen zien we alleen bij nieuwkomer Xiaomi Note 9 Pro. Het is goed om te zien dat deze feature nu voor het eerst ook in deze lage prijsklasse beschikbaar is. Meer dan de helft van de accu opladen in een half uurtje is natuurlijk superfijn als je straks de deur uit moet.
De nieuwkomers
De nieuwkomers hebben niet echt een deuk kunnen schoppen in de gevestigde orde binnen deze prijsklasse. Zoals gezegd is de Xiaomi Note 9 Pro helaas niet alleen maar een vooruitgang ten opzichte van de 8 Pro. De Redmi Note 9 is interessant wanneer je geen zware taken uitvoert, maar we kiezen ondanks de hogere prijs toch voor de prijs-prestatieverhouding van de Pro-toestellen. De Cat S42 is zeker interessant voor mensen die zich vaak in ruige omstandigheden bevinden en we zijn blij de testresultaten met hen te kunnen delen, zodat zij zelf een goede afweging kunnen maken. Het is immers niet zo dat alleen de aanraders die wij aanwijzen de moeite waard zijn. De keuze voor een smartphone blijft erg persoonlijk, en sommigen zullen een hoop voor lief nemen als de paar facetten die zij belangrijk vinden in elk geval in orde zijn.
De Xperia L4 heeft een mooi contrastrijk scherm maar doet zichzelf te kort, zowel wat afleesbaarheid in de zon betreft, als met het oog op accuduur. Dat laatste geldt ook voor de Huawei P30 Lite New Edition. De Nokia 7.2 gaat ook al niet lang mee op een lading en de soc kan beter voor deze prijsklasse. Dan blijven de Samsung-nieuwkomers over: de A41 en de A21s. De A41 komt nog het meest in de buurt van het predicaat aanrader, met zijn oledscherm dat lekker helder kan worden ingesteld. Maar we houden het toch bij de M21, vooral omdat de accuduur daarvan veel beter is.
250-350 euro
:strip_exif()/i/2003747358.png?f=thumbmedium)
We hebben twee nieuwe Motorola-smartphones getest in deze categorie en beide zijn interessant. We kiezen echter voor de Moto G 5G Plus, omdat hij als een van de weinige toestellen in deze prijsklasse 5g heeft, al valt hij wel bijna in de prijsklasse hierboven. De soc is echter ook sneller dan je binnen deze klasse zou verwachten. Het is dezelfde Snapdragon 765G als in de OnePlus Nord. Het scherm is een lcd en weliswaar niet bijzonder contrastrijk of fel, maar ook niet slecht. Bovendien heeft het een 90hz-verversingsfrequentie. Met de accuduur zit het ook wel goed. De camera's kunnen op sommige aspecten nog wel wat beter, maar echt verkeerd zijn ze ook niet voor deze prijs. Ondersteuning is doorgaans niet het allerbest bij Motorola, maar de software is wel lekker schoon. Dit alles is gehuld in een vrij stevige behuizing en er zit ook nog een 3,5mm-poort op. Ook de Moto G Pro is geen verkeerde keuze. Hij heeft een tragere soc en geen 5g, maar wel een mooier scherm, een nog betere accuduur en een stylus, mocht dat je ding zijn.
Score: 4(0 reviews)
Achtergrond goedkope 5g-telefoons
In deze prijsklasse mag je anno 2020 best wat verwachten. Je kunt telefoons vinden met mooie oledschermen, ruime opslag en de mogelijkheid om snel te laden. De Oppo Reno 2Z heeft dat allemaal. Wel zul je het moeten doen met Oppo's Android-skin ColorOS en die is ingrijpender dan de software van sommige concurrenten. Daar staat tegenover dat de 2Z een scherm heeft zonder gat of inkeping, maar met een pop-upcamera. De cameraset-up lijkt indrukwekkend, maar hij heeft de 48-megapixelcamera die we ook op veel goedkopere telefoons zien, met daarbij een camera met ultragroothoeklens, macrocamera en dieptesensor. Je moet het dus doen zonder camera met telelens. De accuduur is ook bovengemiddeld voor deze prijsklasse.
Score: 4.5(5 reviews
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Oledschermen zijn nog niet vanzelfsprekend in deze klasse, maar het begint te komen. Wanneer een toestel een lcd heeft, mag je verwachten dat de contrastverhouding goed is. De resolutie is altijd 1080p en dat is een vooruitgang ten opzichte van de categorie hiervoor, en voor de meeste mensen scherp genoeg. De afleesbaarheid van het scherm wordt in deze prijsklasse ook een stuk beter. De vier bovenste toestellen zijn in direct zonlicht nog goed af te lezen.
- Browsetest
- Browsetest 4G
- Videotest
Accuduur is wat ons betreft altijd belangrijk, maar zeker ook in deze categorie. Een relatief betaalbare telefoon betekent namelijk niet automatisch een slechte accuduur, dus daar hoef je in elk geval niet op in te leveren als je rekening houdt met dit rijtje. Nieuwkomers Moto G Pro en G 5G Plus staan meteen met stip op één en stoten de A51 van de troon. We zijn blij met die twee toestellen, want over het algemeen zijn interessante toestellen in deze categorie schaars.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
De Oppo Reno 2Z is hier een hoogvlieger, hoewel hij het nog steeds aflegt tegen de Xiaomi Note 9 Pro in de prijscategorie hieronder. De nieuwe Moto-toestellen scoren aardig op dit gebied, zeker als we de accuduur in ogenschouw nemen. Na een half uur laden heb je zo'n vierenhalf uur screen on-tijd en dat is nog best acceptabel.
350-500 euro
:fill(white):strip_exif()/i/2003692812.jpeg?f=thumbmedium)
Dit is ten tijde van schrijven wat ons betreft het beste koopje van deze BBG. Er zijn in deze categorie geen toestellen die noemenswaardig in prijs zijn gekelderd, maar de Poco F2 Pro is wel een categorie naar beneden gegaan. Er wordt veel gestunt met de prijs van dit toestel, en dat terwijl het toestel al een prima prijs-kwaliteitverhouding had. De versie met 128GB/6GB was te koop voor 359 euro en de versie met 256GB/8GB voor 429 euro. Voor die prijs heb je een smartphone die als enige in deze prijscategorie een recente Snapdragon 865-soc heeft, en een groot en prachtig oledscherm zonder inkeping of cameragat: hij heeft namelijk een pop-upcamera. Ook de accuduur is goed en het toestel heeft zowaar een 3,5mm-poort en infraroodblaster. Wel zit er standaard reclame in diverse Xiaomi-apps, die je handmatig moet uitschakelen. Die software is bovendien niet voor iedereen ideaal. Hoewel MIUI 12 een stuk schoner is en zelfs elementen heeft van stock-Android, is het dat verre van optimaal en grijpt de skin behoorlijk in. Ook is de camera niet van high-end niveau, want je krijgt geen telecamera en in het donker zijn de foto's niet geweldig, hoewel de nachtmodus wel veel helpt. Acceptabel is de camera echter wel voor deze prijs en bovendien is de macrocamera beduidend beter dan die op OnePlus-toestellen. Wat je verder mist is een ip-classificatie, draadloos laden, een micro-sd-kaartslot en een hogere verversingsfrequentie van het scherm.
Score: 4(2 reviews)
Review Tweakers
Deze nieuwkomer schopt het meteen tot aanrader. Het toestel doet net even wat andere concessies dan de Poco F2 Pro. Het heeft geen high-end soc, maar een middenklasse-soc in de vorm van de Snapdragon 765G. Het toestel heeft echter wel 5g, ook op frequenties die daadwerkelijk in Nederland beschikbaar zijn. De Nord moet het vooral hebben van zijn vlotte algehele ervaring. De vingerafdrukscanner is snel, de software is vlot en het scherm heeft een 90Hz-verversingsfrequentie. Ook de accuduur is goed en de software is prettig en heeft prima ondersteuning. Ten opzichte van high-end toestellen lever je wat in op de camera, heb je geen draadloos laden, geen officiële ip-classificatie, een plastic frame, trager opslaggeheugen en een wat minder sterke trilmotor. De makers hebben echter slimme keuzes gemaakt, want in de praktijk heb je niet snel door dat je iets in handen hebt dat minder is dan high-end.
Score: 4(7 reviews)
Review Tweakers
De iPhone SE is nog vrij vers en het is simpelweg de goedkoopste recente iPhone die je kunt kopen. Het grootste voordeel van dit toestel is dat je er lang mee kunt doen, want de A13-soc is bijzonder snel en Apple ondersteunt toestellen lang. Een andere reden om de SE aan te raden is dat hij erg compact is voor een telefoon uit 2020 en we weten dat daar liefhebbers voor zijn. Hoewel hij een prima camera heeft, zijn een telecamera en ultragroothoekcamera afwezig en is de primaire camera minder goed bij weinig licht dan de camera van bijvoorbeeld de iPhone 11. Ook is de accuduur van andere recente iPhones beter en hebben veel concurrenten een oledscherm met hoger contrast. Voor een lcd presteert het scherm echter prima, ook op het gebied van maximale helderheid. Het is over het algemeen genomen een fijn toestel voor een fijne prijs.
Score: 4(16 reviews)
Review Tweakers
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
In deze prijsklasse mag je al mooie schermen verwachten. Er zijn uitzonderingen, zoals de Zenfone 6 en Fairphone 3, maar de keuze voor dat laatste toestel is uiteraard gebaseerd op meer idealistische overwegingen. Dat een scherm iets minder is, merk je vooral in donkere omstandigheden of juist als de zon fel schijnt. De Pixel 3a-telefoons zijn bijvoorbeeld niet heel goed af te lezen in de zon, maar die toestellen zouden we met de komst van de Pixel 4a, die we snel gaan reviewen, toch al niet zo snel meer aanraden. De beste schermen in dit rijtje zijn die van de Oppo Reno2, Samsung Galaxy A80, Poco F2 Pro, Huawei P30 en OnePlus Nord.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
In deze categorie zitten een aantal accuknallers, zogezegd. Met de meeste toestellen kom je de dag wel door, maar bij de onderste paar telefoons wordt het wat krapper, zeker na een jaar of twee als je ze dagelijks gebruikt. Een toestel dat dit keer niet meer bij de aanraders staat maar wel een goede accuduur en prima prijs-kwaliteitverhouding heeft, is de Huawei P30, hoewel die natuurlijk wel al wat ouder is.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Apple, Sony en LG doen het in deze categorie niet best op het gebied van snelladen. De G8s, Xperia 10 II en iPhone SE (2020) kunnen slechts zo'n drie uur vooruit na een half uur laden. De verschillen zijn erg groot in deze categorie, want de Galaxy A80, OnePlus Nord, Xiaomi Note 10, Poco F2 Pro en Huawei P30 kun je allemaal voor meer dan 50 procent opladen in een half uurtje.
500-700 euro
:strip_exif()/i/2002580686.png?f=thumbmedium)
De P30 Pro koop je vooral voor de camera en de accuduur; die zijn beide uitstekend. De camera kan bij weinig licht veel betere foto's maken dan die van andere telefoons. In situaties waarin andere telefoons voor een fatsoenlijk plaatje de nachtmodus al moeten inschakelen en vragen om de telefoon secondenlang stil te houden, levert de P30 Pro met een relatief korte sluitertijd nog prima foto's af. Mocht het echt donker worden, dan heeft hij ook nog een nachtmodus. De camera met telelens zit onder een hoek, als ware het een periscoop. Daardoor heeft hij 5x optische zoom ten opzichte van de primaire camera. Dat is ook zeldzaam op smartphones. Het oledscherm is mooi, maar niet het mooiste dat je kunt krijgen. Een ander nadeel is de situatie rond Huawei; de fabrikant blijft de telefoon ondersteunen, maar Android-upgrades naar nieuwe versies zijn waarschijnlijk lastiger. Ook is de bootloader niet te ontgrendelen, waardoor je er geen custom roms op kunt zetten. Daar geeft niet iedereen om, maar voor wie het belangrijk vindt, zal het een dealbreaker zijn. Wie in deze prijsklasse updates en upgrades erg belangrijk vindt, kan het best terecht bij een Google Pixel 4 van vorig jaar, een van de modellen van OnePlus of natuurlijk een iPhone. Deze P30 Pro heeft inmiddels echter een prima prijs-kwaliteitverhouding en kunnen we dan ook aanraden, ook al is hij wel al wat ouder aan het worden.
Score: 4.5(20 reviews)
De iPhone 11 Pro en Pro Max zijn de beste iPhones. Toch is de meerprijs voor die toestellen fors. De iPhone 11 heeft een minder scherm en mist de camera met telelens, maar voor de rest zijn de verschillen met de 11 Pro beperkt. Daar komt bij dat als je een upgrade van de opslag wilt hebben, de 11 een 128GB-versie heeft. De 11 Pro heeft die niet en dan kijk je al snel aan tegen een flinke investering. Apple heeft de concurrentie dit jaar het vuur na aan de schenen gelegd. De iPhone 11-telefoons hebben allemaal uitstekende camera's en een uitstekende accuduur. Dat zijn dingen die veel mensen belangrijk vinden, en wij dus ook. De iPhone 12 laat nog heel even op zich wachten, maar als je de tijd hebt, kun je de kat natuurlijk nog even uit de boom kijken.
Score: 4(19 reviews)
Als je een prima camera wilt, maar niet per se het allerbeste wat er beschikbaar is, kun je de OnePlus 8 overwegen. De software is fijn en snel, je hebt de snelle en recente Snapdragon 865-soc, een 90Hz-schermverversingsfrequentie, een mooi en afgerond oledscherm, 5g en een lekker lange accuduur. Hij is soms verkrijgbaar voor rond de 600 euro en dat lijkt misschien niet een enorme deal, maar het is wel een prima prijs voor dit toestel, als je software, accuduur en een vlotte werking van je smartphone bovenmatig belangrijk vindt.
Score: 4.5(7 reviews)
Review Tweakers
De testdata
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Van de vele smartphones in deze prijscategorie mag je verwachten dat er een prachtig scherm op zit. Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Toch schieten sommige telefoons tekort, zoals de Pixel 4-toestellen met hun matige afleesbaarheid in de zon. Samsung, OnePlus, Sony en Apple doen het over het algemeen erg goed op dit gebied.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest